piotr_mrowczynski 24.12.03, 00:44 www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=2&zapytanie=2,01&poz=1&id=2082 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hubar Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 00:50 Super informacja, super wątek, super Twa wypowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Trambusem za darmo IP: *.prokom.pl 24.12.03, 08:29 To jeszcze go nie pocieli na zyletki? A moze w przyszlym roku beda placic tym ktorzy zdecyduja sie przejechac tym paskudztwem. Na razie ustrojono go jak na wiejskim odpuscie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 10:40 a ja tam skorzystałem z okazji darmowego przejazdu i wsiadłem w to coś Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Mógłbyś chociaż w Święta odpuścić, wazeliniarzu... 24.12.03, 14:51 ale jak widać nie możesz. Niech ci się święci, towarzyszu. Odpowiedz Link Zgłoś
h8red Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 15:00 Czy to osiągnięcie zostanie policzone na poczet przyszłorocznej nominacji naszego miłościwie panującego Prezydenta Miasta Łodzi do Siedmiu Wspaniałych ??? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_mrowczynski Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 20:27 Kiedy Grzegorz Palka zaczal remont Piotrkowskiej rowniez mial przeciwnikow. Wlasciwie to wszyscy byli przeciw. Teraz nikt juz nie pamietam, ze deptakt to pomysl Palki. Tak samo bedzie z trambusem. Nie wiem czego chcecie od niego. To przeciez autentyczna atrakcji turystyczna i trzeba byc skonczonym idiota, zeby tak wybrzydzac. wesolych swiat Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 20:34 piotr_mrowczynski napisał: > Kiedy Grzegorz Palka zaczal remont Piotrkowskiej rowniez mial przeciwnikow. > Wlasciwie to wszyscy byli przeciw. Teraz nikt juz nie pamietam, ze deptakt to > pomysl Palki. Tzn. niezupełnie masz rację. Palka zaczął realizować tą ideę (i dobrze zrobił), ale pomysł zrodził się już za komuny. Nie zmienia to faktu, że można Palkę uznawać za twórcę deptaka. > Tak samo bedzie z trambusem. Nie wiem czego chcecie od niego. To > przeciez autentyczna atrakcji turystyczna i trzeba byc skonczonym idiota, zeby > tak wybrzydzac. Trzeba być skończonym idiotą, żeby wydawać lekką ręką 400 tys. zł na to coś przy: 1) trudnej sytuacji finansowej spółki (pominę już fakt, że pośrednio odpowiada za to Kropiwnicki), 2) stojących w hali prawdziwych wagonach historycznych będących własnością MPK, które za te pieniądze można by uruchomić; sam zobacz, co ludzie wolą bardziej - porównaj frekwencję na linii trambusowej A, a letniej "zerówce" z prawdziwym tramwajem. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_mrowczynski Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 20:43 michal.ch napisał: > Trzeba być skończonym idiotą, żeby wydawać lekką ręką 400 tys. zł na to coś > przy: > 1) trudnej sytuacji finansowej spółki (pominę już fakt, że pośrednio odpowiada > za to Kropiwnicki), W jaki sposob odpowiada za to Kropiwnicki???? Nie wiesz co piszesz czlowieku. Tak sie sklada, ze plan spolki MPK przyjety na 2004 rok zaklada, ze praktycznie zostanie zlikwidowana strata firmy. I za to "odpowie" prezydent. A konkretnie nowy prezes MPK, dzieki ktoremu, przypominam, krakowskie MPK bylo jedyna spolka komunikacji miejskiej w Polsce nie przynoszaca strat. Fatalna sytuacja w spolce MPK jest wynikiem dzialan prezesa Rydeckiego, ktory nie przeprowadzil na czas restrukturyzacji firmy oraz zadluzyl ja na gigantyczna kwote. > 2) stojących w hali prawdziwych wagonach historycznych będących własnością > MPK, które za te pieniądze można by uruchomić; Gdzie? Na deptaku ???? Stuknij sie w czolo. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 20:56 piotr_mrowczynski napisał: > michal.ch napisał: > > Trzeba być skończonym idiotą, żeby wydawać lekką ręką 400 tys. zł na to co > ś > > przy: > > 1) trudnej sytuacji finansowej spółki (pominę już fakt, że pośrednio > odpowiada > > za to Kropiwnicki), > > W jaki sposob odpowiada za to Kropiwnicki???? Nie wiesz co piszesz czlowieku. > > Tak sie sklada, ze plan spolki MPK przyjety na 2004 rok zaklada, ze > praktycznie zostanie zlikwidowana strata firmy. I za to "odpowie" prezydent. A > konkretnie nowy prezes MPK, dzieki ktoremu, przypominam, krakowskie MPK bylo > jedyna spolka komunikacji miejskiej w Polsce nie przynoszaca strat. Nowego prezesa się nie czepiam, bo facet wydaje się być w porządku. Mam o nim dobrą opinię. Nie zgadza się tylko ostatnie zdanie w tym, co napisałeś. Bo tak się akurat składa, że za Rydeckiego firma nie przynosiła strat. A więc MPK w Krakowie nie było jedyną taką spółką, która przynosiła zyski. Co roku mozna było się dowiedzieć o zysku MPK, ale te dane utajniono już kompletnie, żeby się nie okazało, że prezydent kłamał. > Fatalna sytuacja w spolce MPK jest wynikiem dzialan prezesa Rydeckiego, ktory > nie przeprowadzil na czas restrukturyzacji firmy oraz zadluzyl ja na > gigantyczna kwote. Bzdety gadasz. Rydecki już nie raz wyciągał firmę z grożącego jej dołka i jakoś zawsze obywało się bez groźby zwolnień. Obecna zła sytuacja finansowa spowodowana została tym, że miasto nie zapłaciło firmie w terminie za wykonane usługi. W ekonomii idzie wszystko w takiej sytuacji jak klocki domina. MPK nie otrzymując należnych jej pieniędzy nie mogło spłacić swoich zobowiązań. To reakcja łańcuchowa. I właśnie w tym jest współodpowiedzialność prezydenta. > > 2) stojących w hali prawdziwych wagonach historycznych będących własnością > > > MPK, które za te pieniądze można by uruchomić; > > > Gdzie? Na deptaku ???? Stuknij sie w czolo. Na deptaku są już riksze i to wystarczy. Frekwencja w trambusie tylko potwierdza fakt, że rynek przewozów osobowych na Piotrkowskiej został już opanowany przez riksze i taksówki. Nie potrzeba żadnych dodatkowych jarmarcznych atrakcji za 400 tys., których kursowanie przynosi firmie straty. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_mrowczynski Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 21:11 michal.ch napisał: > Nowego prezesa się nie czepiam, bo facet wydaje się być w porządku. Mam o nim > dobrą opinię. Nie zgadza się tylko ostatnie zdanie w tym, co napisałeś. Bo tak > się akurat składa, że za Rydeckiego firma nie przynosiła strat. Jesli o czyms piszesz to dobrze jest wiedziec o tym co sie pisze! Jak to nie przynosila strat????? Przynosila i do tego byla potwornie zadluzona oraz niezrestrukturyzowana na czas. > > Fatalna sytuacja w spolce MPK jest wynikiem dzialan prezesa Rydeckiego, > ktory > > nie przeprowadzil na czas restrukturyzacji firmy oraz zadluzyl ja na > > gigantyczna kwote. > > Bzdety gadasz. Rydecki już nie raz wyciągał firmę z grożącego jej dołka i > jakoś zawsze obywało się bez groźby zwolnień. No wlasnie!!! Nie zwalnial ludzi, nie zmienial struktury MPK. Nic nie robil. Robil tylko dobre wrazenie i dobry marketing. Po kilku latach dzialalnosci pana Rydeckiego mamy efekty... Obecna zła sytuacja finansowa > spowodowana została tym, że miasto nie zapłaciło firmie w terminie za wykonane > usługi. Nic podobnego. Firma jest w zlej sytuacji finansowej, bo od czasu przeksztalcen za Palki nie zmienila sie struktura organizacji. Nie zwalniano stopniowom ludzi, mimo, ze nie bylo potrzeby zatrudniania takiej ilosci. Nie wydzielono z MPK kolejnych spolek, nie zrobiono nic. Brano tylko kolejne kredyty i kupioni cityrunnera, czym Rydecki dobil finansowo MPK. > > Gdzie? Na deptaku ???? Stuknij sie w czolo. > > Na deptaku są już riksze i to wystarczy. Frekwencja w trambusie tylko > potwierdza fakt, że rynek przewozów osobowych na Piotrkowskiej został już > opanowany przez riksze i taksówki. Nie potrzeba żadnych dodatkowych > jarmarcznych atrakcji za 400 tys., których kursowanie przynosi firmie straty. Masz prawo do takiego zdania. Ja uwazam inaczej. Trambus to fajny pomysl i powinnismy go wspierac. Wcale nie jest brzydki. Nie mozna bylo wprowadzic na deptak pojazdu szynowego, dlatego mamy "tramwaj kolowy". Sens istnienia takiego "tramwaju" jest jedynie na Piotrkowskiej. Moim zdaniem pomyslodawcy bardzo inteligentnie wybrneli z technicznego problemu przywrocenia starego tramwaju na Piotrkowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 21:25 piotr_mrowczynski napisał: > Jesli o czyms piszesz to dobrze jest wiedziec o tym co sie pisze! Jak to nie > przynosila strat????? Przynosila i do tego byla potwornie zadluzona oraz > niezrestrukturyzowana na czas. No nie bardzo. Tak się składa, że wiem o czym piszę. > > > Fatalna sytuacja w spolce MPK jest wynikiem dzialan prezesa Rydeckieg > o, > > ktory > > > nie przeprowadzil na czas restrukturyzacji firmy oraz zadluzyl ja na > > > gigantyczna kwote. > > > > Bzdety gadasz. Rydecki już nie raz wyciągał firmę z grożącego jej dołka i > > jakoś zawsze obywało się bez groźby zwolnień. > > > No wlasnie!!! Nie zwalnial ludzi, nie zmienial struktury MPK. Nic nie robil. > Robil tylko dobre wrazenie i dobry marketing. Po kilku latach dzialalnosci > pana Rydeckiego mamy efekty... Nie zwalniał, bo widocznie nie było takiej potrzeby. Bo zdawał sobie sprawę, że większośc z tych ludzi nie będzie w stanie zdobyć później pracy. I za tą osłonkę socjalną pracownicy lubili Rydeckiego. Był gwarantem stabilności zatrudnienia. > Obecna zła sytuacja finansowa > > spowodowana została tym, że miasto nie zapłaciło firmie w terminie za > wykonane > > usługi. > > Nic podobnego. Firma jest w zlej sytuacji finansowej, bo od czasu > przeksztalcen za Palki nie zmienila sie struktura organizacji. Nie zwalniano > stopniowom ludzi, mimo, ze nie bylo potrzeby zatrudniania takiej ilosci. Nie > wydzielono z MPK kolejnych spolek, nie zrobiono nic. Brano tylko kolejne > kredyty i kupioni cityrunnera, czym Rydecki dobil finansowo MPK. Cityrunner nie dobił spółki. Po pierwsze: wbrew propagandzie Kropiwnickiego nie był najdroższym tramwajem w przetargu. Po drugie: w ramach wprowadzania europejskich standardów musiano kupować nowoczesny tabor (o który zabiegali w MPK sami Łodzianie!) - dzięki temu łódzkie MPK ma jeden z najnowszych parków taborowych w Polsce i Europie Wschodniej. Po trzecie: spłata kredytów byłaby możliwa, gdyby nie niesolidność głównego klienta - miasta - które wypięło się na MPK. Rydecki nie przewidział tylko, że miasto - aktualnie mające 100% udziałów w spółce - zechce doprowadzić do ruiny swoją firmę. > > > Gdzie? Na deptaku ???? Stuknij sie w czolo. > > > > Na deptaku są już riksze i to wystarczy. Frekwencja w trambusie tylko > > potwierdza fakt, że rynek przewozów osobowych na Piotrkowskiej został już > > opanowany przez riksze i taksówki. Nie potrzeba żadnych dodatkowych > > jarmarcznych atrakcji za 400 tys., których kursowanie przynosi firmie stra > ty. > > Masz prawo do takiego zdania. Ja uwazam inaczej. Trambus to fajny pomysl i > powinnismy go wspierac. Wcale nie jest brzydki. Nie mozna bylo wprowadzic na > deptak pojazdu szynowego, dlatego mamy "tramwaj kolowy". Sens istnienia > takiego "tramwaju" jest jedynie na Piotrkowskiej. Moim zdaniem pomyslodawcy > bardzo inteligentnie wybrneli z technicznego problemu przywrocenia starego > tramwaju na Piotrkowskiej. Ale powiedz tylko "po co?", w sytuacji, kiedy dotychczasowe metody transportu były wystarczające? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_mrowczynski Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 21:34 michal.ch napisał: > > przynosila strat????? Przynosila i do tego byla potwornie zadluzona oraz > > niezrestrukturyzowana na czas. > > No nie bardzo. Tak się składa, że wiem o czym piszę. Widac, ze nie wiesz. > > pana Rydeckiego mamy efekty... > > Nie zwalniał, bo widocznie nie było takiej potrzeby. Widocznie byla, skoro po kilku latach jego rzadow spolka byla na krawedzi bankructwa. Oczywiscie nie chodzi o samo zwalnianie, ale o restrukturyzacje spolki. O to co robi w tej chwili nowy prezes. Rydecki spil smietanke po reformach przeprowadzonych w MPK za kadencji Palki. Wrzask byl wtedy niemilosierny. Wtedy tez ograniczano zatrudnienie w MPK i wydzialano spolki z niej. Pozniej spokojnie przez kilka lat radzil sobie spolka prowadzac ja na skraj katastrofy i robiac dobre wrazenie... > > wydzielono z MPK kolejnych spolek, nie zrobiono nic. Brano tylko kolejne > > kredyty i kupioni cityrunnera, czym Rydecki dobil finansowo MPK. > > Cityrunner nie dobił spółki. Po pierwsze: wbrew propagandzie Kropiwnickiego > nie był najdroższym tramwajem w przetargu. Byl jednym z najdrozszych. O wiele za drogim dla Lodzi. > > tramwaju na Piotrkowskiej. > > Ale powiedz tylko "po co?", w sytuacji, kiedy dotychczasowe metody transportu > były wystarczające? Dla promocji Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 21:45 piotr_mrowczynski napisał: > > Nie zwalniał, bo widocznie nie było takiej potrzeby. > > Widocznie byla, skoro po kilku latach jego rzadow spolka byla na krawedzi > bankructwa. Ciekawe, to co prawisz. Bo ja widziałem zupełnie inne dane. > Oczywiscie nie chodzi o samo zwalnianie, ale o restrukturyzacje > spolki. O to co robi w tej chwili nowy prezes. Rydecki spil smietanke po > reformach przeprowadzonych w MPK za kadencji Palki. Wrzask byl wtedy > niemilosierny. Spił śmietankę? Hahahahahaha! A kto przeprowadził transformację dawnej firmy państwowej na spółkę prawa handlowego jak nie Rydecki? Człowiek był prezesem w czasach "MPK w Łodzi" i od lat 1992-93 "MPK - Łódź Sp. z o.o.". > Wtedy tez ograniczano zatrudnienie w MPK i wydzialano spolki z > niej. Pozniej spokojnie przez kilka lat radzil sobie spolka prowadzac ja na > skraj katastrofy i robiac dobre wrazenie... I tu się zakopałeś! Najpierw napisałeś, że nie przeprowadzono żadnych reform. A teraz sam napisałeś, że takie zmiany były. > > Cityrunner nie dobił spółki. Po pierwsze: wbrew propagandzie Kropiwnickieg > o > > nie był najdroższym tramwajem w przetargu. > > Byl jednym z najdrozszych. O wiele za drogim dla Lodzi. Dla jakiej Łodzi? Bo tak się składa, że UMŁ nie dołożył do Cityrunnerów złamanego grosza. Kupno tych wagonów było inicjatywą MPK. Nawet po ich zakupie firma nie podwyższyła cen za swoje usługi (a na linii 10 mogła zgodnie z przepisami), więc nie zmieniło się na gorsze zupełnie nic. Za to poprawiło się - dla miasta wprowadzenie niskopodłogowych tramwajów było za friko. > Dla promocji Lodzi. Wątpliwa promocja. Inni się z nas śmieją. I wcale im się nie dziwię... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_mrowczynski Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 21:59 michal.ch napisał: > Spił śmietankę? Hahahahahaha! A kto przeprowadził transformację dawnej firmy > państwowej na spółkę prawa handlowego jak nie Rydecki? Na pewno nie Rydecki. On byl tylko prezesem MPK. Calosc zmian opracowana byla przez ekipe Palki. Rydecki nie mial nic do gadania, robil to co mu kazano. Dopiero SLD zrobilo z niego ksiecia udzielnego przedsiebiorstwa. Mial za SLD jak o pana Boga za piecem. > > Wtedy tez ograniczano zatrudnienie w MPK i wydzialano spolki z > > niej. Pozniej spokojnie przez kilka lat radzil sobie spolka prowadzac ja n > a > > skraj katastrofy i robiac dobre wrazenie... > > I tu się zakopałeś! Najpierw napisałeś, że nie przeprowadzono żadnych reform. > A teraz sam napisałeś, że takie zmiany były. Przeprowadzila je Rada Miejska zlozona z radnych ŁPO i prezydent Palka. > > Byl jednym z najdrozszych. O wiele za drogim dla Lodzi. > > Dla jakiej Łodzi? Bo tak się składa, że UMŁ nie dołożył do Cityrunnerów > złamanego grosza. Zapominasz, ze MPK jest spolka miejska i co roku dostaje dotacje z budzetu miasta. Nawet ceny biletow uchwalaja radni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Trambusem za darmo IP: *.retsat1.com.pl 24.12.03, 22:07 Mam pytanie co do "jednego z najdroższych" tramwajów w przetargu jakim był ponoć Cityrunner. Jakie były inne tańsze tramwaje. I czy do przetargu było ich zgłoszone więcej niż dwa?? (Drugim był z tego co pamiętam 116 N(Nd?) Konstalu oferowany po cenie wyższej od Citka). Co jeszcze?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Trambusem za darmo IP: *.tpnets.com 24.12.03, 22:10 Zgłoszonych było od cholery, nawet Siemens Combino i Skoda. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 22:12 Gość portalu: łażej napisał(a): > Mam pytanie co do "jednego z najdroższych" tramwajów w przetargu jakim był > ponoć Cityrunner. Jakie były inne tańsze tramwaje. I czy do przetargu było ich > zgłoszone więcej niż dwa?? (Drugim był z tego co pamiętam 116 N(Nd?) Konstalu > oferowany po cenie wyższej od Citka). Co jeszcze?? Ciekawe, co na to pan znawca Mrówczyński? Bo ja znam odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 22:30 No dobra. Chyba nasz Kropkolog nie wie, co odpisać. I etap przetargu: - Alstom-Konstal Citadis 100 (ta nazwa handlowa pojawiła się nieco później), - Skoda-Inekon Astra, - Siemens Combino, - Bombardier początkowo z propozycją NGT6, z czasem zamieniony na 100% niskopodłogowca Cityrunner, wówczas istniejącego tylko na papierze. II etap przetargu: Do tego etapu dotarły 2 wagony: Citadis i Cityrunner. Alstom w konkurencji z Bombardierem był skłonny wymienić Citadisa 100 na nowszą konstrukcję rózwnież całkowicie niskopodłogową (wyeliminowała ją cena). Za samego Citadisa 100 też swoją drogą sobie zaśpiewali, że hoho. Inni konkurenci zostali wyeliminowani w pierwszej fazie przetargu na skutek braku pewnych elementów technicznych (np. Skoda za zbyt mały % części niskopodłogowej, a Combino za brak sztywnych osi) oraz przez cenę (np. Combino). Przypomnę, że początkowo rozważano przebudowę wozów 805Na poprzez wstawienie niskopodłogowej wstawki, ale koszty takiej operacji były niewspółmiernie duże do uzyskanych efektów. Idea pozostała tylko na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_mrowczynski Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 22:36 michal.ch napisał: > No dobra. Chyba nasz Kropkolog nie wie, co odpisać. Kropkolog ;). Dobre ;))). A tak powaznie, Bart mnie uprzedzil. > I etap przetargu: I po tym etapie juz bylo wiadomo kto ma wygrac. Przetarg podobny byl do tego, ktory pare miesiecy temu zorganizowal WORD. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 22:47 piotr_mrowczynski napisał: > > I etap przetargu: > > I po tym etapie juz bylo wiadomo kto ma wygrac. Przetarg podobny byl do tego, > ktory pare miesiecy temu zorganizowal WORD. Jasne, jasne. Wszędzie teorie spiskowe. Jak sądzę Kropiwnicki już za wczasu wiedział jaki tramwaj wygra, jakie ma parametry techniczne, ile kosztują nowe wagony itd. I wiedział też za wczasu, że Rydeckiego się wywali, bo to planował z góry. Skoro pan Kropiwnicki jest takim znawcą od spraw komunikacji, to czemu sam sobie nie przyznał stołka prezesa w MPK (pomińmy fakt, że już dostał stołek piętro wyżej). O wiedzy Kropiwnickiego i jego współpracowników na temat Cityrunnerów dobitnie świadczą teksty w stylu: "Cityrunner jest za szeroki na nasze tory" - przypomnę, że nowe wagony są o 10 cm węższe od klasycznych 805Na. Zaiste sami specjaliści... Strach się bać. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_mrowczynski Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 22:51 michal.ch napisał: > Jasne, jasne. Wszędzie teorie spiskowe. Zostawmy juz temat cityrunnera. Skoro wygral przetarg i jezdzi po Lodzi, to klamka zapadla. Niewatpliwie to ladny tramwaj i fajnie, ze cos takiego porusza sie po Lodzi. Mam nadzieje, ze nowy prezes wyprowadzi MPK na prosta i wspolnie udzwigniemy wszystkie koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 22:55 Ważne, żeby nowy prezes nie uszczęśliwiał nas na siłę nowymi "gimbusami". Odpowiedz Link Zgłoś
barracuda7110 Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 23:13 piotr_mrowczynski napisał: [ciach] >Mam nadzieje, ze nowy prezes wyprowadzi MPK na prosta i wspolnie > udzwigniemy wszystkie koszty. taaak np. za pomocą kolejnych podwyżek cen biletów... Mam już dosyć odpowiedzialności zbiorowej za nieudacznictwo siedzących na wysokich stołkach. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 22:08 piotr_mrowczynski napisał: > Zapominasz, ze MPK jest spolka miejska i co roku dostaje dotacje z budzetu > miasta. Nawet ceny biletow uchwalaja radni. MPK jako normalna firma wystawia fakturę miastu i na tej podstawie miasto ma psi obowiązek zapłacenia za wykonane usługi. Coś takiego, jak "dotacja", to dopłata do wszelkiego rodzaju ulg. Ceny biletów ustala miasto i jest ich emitentem. Teoretycznie powinno płacić z pieniędzy zarobionych na sprzedaży biletów. Tak jednak nie jest z powodu gapowiczów i ulgowiczów, a także przejazdów darmowych. "Dotacja" to właśnie ta różnica, pomiędzy założoną kwotą, którą sobie miasto zaplanowało, że zarobi, a rzeczywistymi przychodami ze sprzedaży biletów. MPK nie jest organizacją charytatywną i nie obnizą swoich cen tylko dlatego, że miasto - czyli klient (bo tak naprawdę to miasto jest klientem dla MPK, a nie pasażerowie) - nie ma tylu pieniędzy, ile trzeba. A fakt ewidentnej niesolidności klienta został wyrażony w próbach szukania innego. I znaleziono - Genewę. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_mrowczynski Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 22:13 michal.ch napisał: > MPK jako normalna firma Dobre, dobre... wesolych swiat Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 22:18 piotr_mrowczynski napisał: > michal.ch napisał: > > MPK jako normalna firma > > Dobre, dobre... A ciekawe czym jest MPK, szpecu? > wesolych swiat I wzajemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Trambusem za darmo IP: *.p.lodz.pl 25.12.03, 15:33 > Gdzie? Na deptaku ???? Stuknij sie w czolo. Towayszowi Mrowczynskiemu radzimy nie stuknac, ale wrecz walnac sie w swoje czolo. Tylko kuracja wstrzasowa moze pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Trambusem za darmo IP: *.p.lodz.pl 25.12.03, 15:30 Ale sie usmialismy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Trambusem za darmo IP: *.prokom.pl 24.12.03, 15:17 Nie zalowano pieniedzy na ten bubel. Ale na przywrocenie do uzywalnosci prawdziwego zabytkowego tramwaju nie ma peiniedzy. My milosnicy tramwajow chyba sami musimy sie zlozyc, ale pewnie pan prezydencik znjadzie przeszkode aby bron boze nie przeszkodzic w dalszej destrukcji Lilpopa III. Nawet na parade zapomnino o wyremontowaniu jednego z zabytkow. Czemu - bo pewnie wazniejsze bylo odpustowe przebranie bubla jezdzacego po Piotkrowskiej. Szukano wszelkich przeszkod aby nie dopuscic do uruchomienia linii turystycznej z prawdziwym tramwajem. Wywiesic informacji na przystankach nie wolno bylo .... Czemu tym badziewnym autobusem nikt nie jezdzi, czemu trzeba robic darmowe przejazdy, i czemu byly tlumy podczas ostaniej parady, czemu tylu chetnych bylo w wagonach linii zero. Czy tak trudno zrozumiec i przyznac sie do bledu. No ale trzeba panie P.M. miec choc minimum godnosci osobistej i szacunku dla samego siebie, a tych cech chyba Pan jest pozbawiony bezkrytycznie reklamowac za sukces zmarnowane pieniadze i sabotaz wobec prawdziwych zabytkow swiadczacych o historii tego miasta. Nakazano oszpecic wyglad ku chwale jasnie oswiecownego nieomylnego milosciwie nam panujacego aroganckiego prezydencika. Wiec skoncz czlowieku z tym gloryfikowaniem tego zloczyncy co niszczy to miasto jego mienie. Bylo to niesmaczne i niegodne kogos kto sie ma za istote myslaca i posiadajaca wlasna wole. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 20:07 Pewnie Kropa dokonał sabotażu i dlatego prawdziwy Herbrand był w niedzielę niesprawny. Bał się pewnie konkurencji... Ale i tak jesteśmy górą, bo prawdziwe tramwaje znów jechały zapełnione. Odpowiedz Link Zgłoś
keridwen nawet gdyby mi doplacono, 24.12.03, 20:41 albo sam prezyden(t)cik prosil na kolanach, nie wsiade do tego g***a. to zenujace wyrzucenie naszych pieniedzy, ktore moznaby przeznaczyc na cos o wiele bardziej sluzacego spoleczenstwu, niz to niewiadomo co jezdzace deptakiem... czyzby ktos chcial pokusic sie o zrobienie kilku zdjec z w calosci zapelnionym bublem? uwazam, ze na to pytanie nie trzeba odpowiadac... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_mrowczynski Re: nawet gdyby mi doplacono, 24.12.03, 20:44 keridwen napisała: > albo sam prezyden(t)cik prosil na kolanach, nie wsiade do tego g***a. A ktos ci kaze? Nikt cie nie zamierza prosic dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
keridwen wiec po co moj drogi 24.12.03, 20:51 "panie piotrze mrowczynski" zamieszczasz takowe watki? hm, czyzby nie po to aby nas zachecic do tego typu watpliwej urody wycieczek? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_mrowczynski Re: wiec po co moj drogi 24.12.03, 20:54 keridwen napisała: > po co "panie piotrze mrowczynski" zamieszczasz takowe watki? Po to, ze na pewno kogos zainteresuje fakt, ze mozna przejechac sie za darmo trambusem. Dla wielu to jest atrakcja, co widac na fotce zamieszczonej na stronie podanej w linku. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Nie był Pan łaskaw odpowiedzieć! 24.12.03, 20:58 Zakładać takie nic nie dające wątki to Pan może, a jak sprawa ważna, to jak struś schował Pan głowę w piasek!!! Mowa o wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=9724780 Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_mrowczynski Re: Nie był Pan łaskaw odpowiedzieć! 24.12.03, 21:02 hubar napisał: > Zakładać takie nic nie dające wątki to Pan może Dla jednego nic nie dajace, a dla innego informujace o fajnej sprawie jaka jest darmowa przejazdzka po Piotrkowskiej trambusem wraz ze sw. Mikolajem. a jak sprawa ważna, to jak > struś schował Pan głowę w piasek!!! > > Mowa o wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=9724780 Chyba mnie pan szanowny z kims myli. Nie mam z tym nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
keridwen czy to pryma aprylis, 24.12.03, 21:04 czy rozmawiamy z klonem szacownego p. mrowczynskiego? ;>>> Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nie był Pan łaskaw odpowiedzieć! 24.12.03, 21:10 piotr_mrowczynski napisał: > Dla jednego nic nie dajace, a dla innego informujace o fajnej sprawie jaka > jest darmowa przejazdzka po Piotrkowskiej trambusem wraz ze sw. Mikolajem. ## Ale to co Pan zamieścił to z trudem można nazwać wątkiem, to zmykły link był... Nie ma Pan własnego zdania, czy jest Pan zwykła tubą propagandową? > Chyba mnie pan szanowny z kims myli. Nie mam z tym nic wspolnego. ## A co ma Pan wspólnego z tym czymś jeżdżącym po Pietrynie? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_mrowczynski Re: Nie był Pan łaskaw odpowiedzieć! 24.12.03, 21:13 hubar napisał: > > Dla jednego nic nie dajace, a dla innego informujace o fajnej sprawie jaka > Ale to co Pan zamieścił to z trudem można nazwać wątkiem, to zmykły link był... Jestem pewien, ze dzieki temu wiele osob dowiedzialo sie o promocji. Co tu komentowac? > > Chyba mnie pan szanowny z kims myli. Nie mam z tym nic wspolnego. > ## > A co ma Pan wspólnego z tym czymś jeżdżącym po Pietrynie? Wstales dzisiaj lewa noga? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nie był Pan łaskaw odpowiedzieć! 24.12.03, 21:26 piotr_mrowczynski napisał: > Jestem pewien, ze dzieki temu wiele osob dowiedzialo sie o promocji. Co tu > komentowac? ## Godna pozazdroszczenia pewność. > Wstales dzisiaj lewa noga? ## Nie wstałem lewą nogą drogi Panie. Chodzi mi o to, że jak coś chce Pan nam ludkom ogłosić co w UMŁ piszczy to od razu udaje się Panu wejść na Forum. A jak możnaby faktycznie z zyskiem dla Łodzi spróbować coś załatwić, korzystając z Pana kontaktów... Ale pewnie, najłatwiej powiedzieć, że się nie ma nic z tym wspólnego. Gdzie te Pana ideały aby ponad podziałami robic coś dobrego dla Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: wiec po co moj drogi 24.12.03, 21:02 Za darmo można się przejechać, ale pieniędzy bym na to nie wydał. Dziwne, że jak były opłaty, to trambus jeździł pusty, a konduktor z nudów podróżował w kabinie kierowcy, bo inaczej przez pół dnia nie miałby do kogo ust otworzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
barracuda7110 Re: wiec po co moj drogi 24.12.03, 21:09 hehehe fajna robota... przez pół dnia jeździć sobie po Pietrynie i gadać sobie o pierdołach i jeszcze za to kasę dostawać... Mnie tam nawet gdyby dopłacali to nie będzie się chciało wsiadać to tego paskudztwa. Wolałbym już pojechać za darmo swoim rowerem. A do pana Mrówczyńskiego: tak na deptaku! Miłośnicy tramwajów nosiliby je na plecach! :P Chyba zapomniał pan, że w Łodzi mamy parę km torowisk więc raczej nie byłoby problemu ze znalezieniem odpowiednio ładnej trasy. Znacznie trudniej jest przyznać się do błedu prawda panie Piotrze? Szczególnie jak się jest z prawej strony... :P Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch No to ciach po wątku 24.12.03, 21:13 Proponuję zakończyć tą chorą dyskusję, bo nie po raz pierwszy niejaki pan Mrówczyński jest prowokatorem na forum. Prawda jest taka, że wywalono kupę pieniędzy w coś, co codziennie przynosi MPK straty finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_mrowczynski Re: No to ciach po wątku 24.12.03, 21:15 michal.ch napisał: > Proponuję zakończyć tą chorą dyskusję, Nie mialem zamiaru rozpoczynac zadnej dyskusji. Zwyczajnie dalem info o tym, ze mozna przejechac sie za darmo trambusem. Nie kazdy o tym wie, a uwazam, ze warto ta informacje rozpropagowac. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: No to ciach po wątku 24.12.03, 21:28 Hmmm. A więc cel został osiągnięty, a ja dałem się nabrać. Bo dzięki aktywnej wymianie poglądów cały czas wątek jest na szczycie forum. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
barracuda7110 Re: No to ciach po wątku 24.12.03, 21:18 michal.ch napisał: > Proponuję zakończyć tą chorą dyskusję, bo nie po raz pierwszy niejaki pan > Mrówczyński jest prowokatorem na forum. > > Prawda jest taka, że wywalono kupę pieniędzy w coś, co codziennie przynosi MPK > straty finansowe. > > > tak grubego betonu nawet młotem nie rozbijesz... Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: No to ciach po wątku 24.12.03, 21:29 barracuda7110 napisał: > tak grubego betonu nawet młotem nie rozbijesz... ...chyba, że pneumatycznym. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
barracuda7110 Re: No to ciach po wątku 24.12.03, 23:15 Obawiam się, że jest on za twardy nawet na dynamit... Odpowiedz Link Zgłoś
al-ki Re: Trambusem za darmo 24.12.03, 21:19 Fascynujące słuchaj. Zapewne skorzystasz z okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
h8red Tak mi się nasunęło 25.12.03, 00:34 Jakoś mało jest tu postów z których widać by było radość bijącą z faktu darmowych przejazdów. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_mrowczynski Re: Tak mi się nasunęło 25.12.03, 15:10 W ogole malo postow, z ktorych bije radosc. A przeciez mamy swieta... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Nie ma się co dziwić brakiem radości, skoro... 25.12.03, 15:31 ...jak widać po tobie, Mrówczyński, liżydupki nie mają świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_mrowczynski Re: Nie ma się co dziwić brakiem radości, skoro.. 25.12.03, 21:35 Moglbys przynajmniej w swieta byc troche milszy. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Zabolało? To dobrze! 26.12.03, 00:30 A niby z jakiej paki mam być obłudny? Odpowiedz Link Zgłoś
keridwen hehehehe :) 26.12.03, 00:33 zamek, ja to chyba zaloze klub sympatykow zamkowosci zlosliwej :P Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Fan Klub Zamka?;) 26.12.03, 00:44 OK, napisz podanie, dołącz trzy zdjęcia lewego profilu i przemyślę, czy możesz ten klub założyć ;P Odpowiedz Link Zgłoś
keridwen dobry wybor, lewy profil keri jest lepszy :P 26.12.03, 00:50 czyli ze mna zupelnie jak z maria karej :P Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Kto wie, może śpiewasz lepiej? 26.12.03, 00:53 Możesz zamienić w takim razie domniemane pięć oktaw na jedno zdjęcie, albo na odwrót, i żywego karpia w pudełku po daniu. NB większość ludzi ma lepszy lewy profil, bo jest mniej zużyty. A karpi - odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
keridwen czyli czy tak czy siak 26.12.03, 00:59 wychodzi, ze musze miec pietnascie okta(w)n, a jak na razie posluguje sie tylko trzema kotami i resztkami marchewki w klatce krol(ik)a.... poza tym nasz (moj) profi(l)t jest wrecz nieporownywalny do sredniej dlugosci zycia karpi(owe)jnego... Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Paranoja! 26.12.03, 01:10 -Powiedział Fronczewski. A porównania Jany Kiepury z Boryną (nie dosłyszałam pytania) też się nie da przeprowadzić. Proponuję zamienić resztki królika na marchewkę wysokooktanową. Odpowiedz Link Zgłoś
keridwen ze jakos tak to szlo... 26.12.03, 01:15 - i wcale nie nazywam sie fransis - powiedzial jeden pan do drugiego zrzucajac go ( ten pierwszy tego drugiego ofkors) z rusztowania (czy czegos tam) Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Ważne, czy doszło... 26.12.03, 01:21 Bo na początku było:- Eeee... miałem to na końcu języka. I znowu słonecznica mi się nie udała, i znowu wyszło to cholerne białko. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_mrowczynski Re: Zabolało? To dobrze! 26.12.03, 06:12 Nic a nic. Ale za to watek na samej gorze. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Trambusem za darmo 26.12.03, 20:01 www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=1&zapytanie=1,05&poz=1&id=2079 Na stronie Urzędu Miasta napisano: "Włodzimierz Tomaszewski ogłosił, że w okresie świątecznym tj. od 19 grudnia do 6 stycznia 2004 roku, będzie można za darmo jeździć zabytkowym tramwajem Herbrand. Pojazd będzie kursował od Placu Wolności do Al. Piłsudskiego w godzinnych odstępach. (A.J.)" Zabytkowym tramwajem Herbrand? Ciekawe. Przeca na deptaku szyn nie ma. A to coś z Pietryny "zabytkowym tramwajem Herbrand" nie jest. Dlaczego Urząd Miasta kłamie i umyślnie dezinformuje mieszkańców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Łódź stolicą... IP: *.p.lodz.pl 26.12.03, 20:18 ...polskiej schizofrenii. Odpowiedz Link Zgłoś