camelot 26.12.03, 17:39 Nastawiali nowych znaków i coś mi się wydaje, że zrobili chyba totalne głupstwo. Muszę to sprawdzić w kodeksie czy w takiej strefie nie będzie przypadkowo wolno parkować nawet tam gdzie są zakazy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hubar Re: Płatne strefy parkowania. 26.12.03, 18:06 Ja nie wiem, ale jak chcesz sprawdzać to meże tu: www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiazujace/dzial2roz5.html#oddzial2 Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Płatne strefy parkowania. 26.12.03, 18:53 ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 21 czerwca 1999 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych. § 58.4. Znak D-44 "strefa parkowania" oznacza wjazd do strefy, w której za postój pojazdu pobierana jest opłata. Znak D-45 "koniec strefy parkowania" oznacza wyjazd z takiej strefy. i... hmmm... Zależy jak zinterpretowac ten przepis: USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym. Art. 49. 4. Zakaz zatrzymania lub postoju pojazdu nie dotyczy unieruchomienia pojazdu wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego. Czy znak jest zaliczany do "przepisów ruchu drogowego"? Bo jeśli tak, to masz tu swój paradoks. Odpowiedz Link Zgłoś