Dodaj do ulubionych

Szukam drzew

01.02.02, 23:11
Kochani
Możecie pomóc w tropieniu historii Łodzi.
Szukam drzew będących pozostałością po niewielkich ogrodach.
Czyli szukam miejsc, gdzie kiedys stały np. wille otoczone ogrodem, w nich
różne okazy drzew. Dzis tam stoi kamienica, ale na podwórku zachowały się
jakieś drzewa, które z pewnościa nie są przypadkowymi.
Nie dawno opowiadał mi znajomy chirurg drzew, że został wezwany na wycinkę
drzewa rosnącego w podwórku, zbyt blisko oficyny. Była decyzja żeby wyciąc
jesion. Proste zlecenie.
Przypadek zrządził, że pojechał tam razem z pracownikami i rozpoznał bardzo
ciekawy okaz drzewa. Chyba jedyny reprezentant w łodzi tej odmiany. Po
sprawdzeniu dokumentów posesji, okazało się, że rzeczywiście kiedys był tam
piękny ogród, po którym zostało to jedyne drzewo.
Czy ktos zna takie miejsca ?
Obserwuj wątek
    • Gość: geograf Re: Szukam drzew IP: 10.0.219.* 02.02.02, 09:47
      w zeszłym roku, gdy w celu robienia zdjęc przechadzałem się po łódzkich podwórkach, zobaczyłem mniej więcej coś takiego:
      to podwórko jest w pierwszej badź drugiej bramie, na ulicy Gdanskiej po prawej stronie za Żandarmeria Wojskowa idac w stronę ul. Ogrodowej. Pomiędzy kamienica jest coś na kształ "klombu", gdzie rosna oprócz róż cztery spore drzewa- niewiem jakie bo byłęm tak zima;). ogólnie fajnie to wyglada bo ten klomb zastaw8ia ponad połowę podwórka. Może się mylę, ale trochę on nie pasuje do tej kamienicy, więc może to jest to?
      • Gość: geograf Re: Szukam drzew IP: 10.0.219.* 02.02.02, 09:51
        znalazłem namiary: Gdanska 46
    • p8 Re: Szukam drzew 02.02.02, 10:57
      > Czy ktos zna takie miejsca ?

W/g mnie, coś takiego znajduje się przy pałacyku na Jaracza 45.
      A jeszcze jeden trop - Pomorska 23 -> w głębi podwórza, tam napewno był kiedyś
      ogród, i do tego zamykany (zachował się fragment płotu). No i jeszcze jedno ->
      na tyłach "Kaskady", przy ostatniej przjściówce z Piotrkowskiej jest fragment
      ogródka, wykorzystywanego przez "panów z elyty" do konsumpcji nalewek. Z tego co
      pamiętam, jast tam nawet pozostałość fontanny i chyba jakaś rzeźba. Zresztą, jak
      będę miał czas to może jeszcze dziś sprawdzę:)

Z innych spraw, Jasamku -> możesz mi pomóc? - Otóż w kamienicy w której
      mieszkam, kiedyś (podobno - przed wojną) był sklep rybny, a na podwórzu była
      sadzawka w której trzymano ryby, od lat nurtuje mnie problem, jak było naprawdę.
      Kamienica jest pożydowska, gdyż przy remoncie znalezione na ścianach mojego
      mieszkania piękne i w miarę dobrze zachowane malowidła (niestety już zamalowane).
      Aha, mieszkam w kamienicy przy Kilińskiego 47:)

panBozia

ps.Co do drzew -> obiecuję, że jak wpadnie mi coś jeszcze w oko, to dam Ci znać:)

• Gość: gosia Re: Szukam drzew IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 13:03
      dosyc duzo starych drzew zostalo na tylach palacyku Kellera (rog Gdańskiej i Zielonej). Ten ogrod
      siegal dokladnie do Zielonej, teraz na czesci ogrody stoja dwie kamienice. Przyjemnie wyjrzec z okna
      na kawalek zieleni w centrum miasta :-)
      • Gość: geograf Re: Szukam drzew IP: 10.0.219.* 02.02.02, 13:15
        a mało zielonych miejsc jest w Łodzi i centrum??oj dużo duzo:)) nie boój się, nie tylko tam....:))
        • Gość: gosia Re: Szukam drzew IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 03.02.02, 14:33
          Duzo, ale z moich okien widac z jednej stony te drzewa, a z drugiej ulice z halasujacymi tramwajami i
          samochodami, brudny Plac Barlickiego i to wszytko. Z niektórych kamienic nie dojrzysz nawet
          czubeczka jakiegos drzewa, wiec ja sie ciesze z tego co mam (potężna topola, kasztanowce, klony...),
          chociaz odgrodzone płotem.
      • michal.ch Re: Szukam drzew 02.02.02, 13:24
        Też mam z okna taki widok. Mieszkam na Kilińskiego dokładnie za kościołem O.O.
        Jezuitów na Sienkiewicza - to samo centrum miasta po sąsiedzku z Manhattanem.
        Mój dom był kiedyś budynkiem mieszkalno-biurowym łódzkiej odlewni żeliwa i
        zakładów maszynowych "Ferrum Forte". Wszystkie budynki przemysłowe zostały
        doszczętnie zniszczone przez wycofujące się z Łodzi wojska III Rzeszy i do dziś
        zachowały się tylko kikuty ścian, płyty fundamentowe i zawalone podziemia.
        Kiedy się tam wprowadzałem na początku lat '90 stało jeszcze kilka ruin, teraz
        już ich nie ma. Przez wiele lat plac był pusty. Na gruzach fabryki zaczęły
        wyrastać drzewa. Na skutek tego mieszkając w Śródmieściu ze swojego okna widzę
        prawdziwy dziki park. Mnóstwo drzew i zieleni. Jego naturalnym przedłużeniem
        jest stary, zabytkowy ogród O.O. Jezuitów i zadrzewiona (właściwie zalesiona)
        działka dawnego Kina Stylowego. Dom stoi w głebi posesji, pośród drzew i gdyby
        nie sylwetki wieży kościelnej i "szklanego biurowca" nad koronami wiekowych
        drzew nie widać by było, że to centrum wielkiego miasta. Tu jest kapitalnie.
        A każdego ranka ze snu wybudza mnie prawdziwy...kogut (proboszcz hoduje kury).
        • Gość: Marcin Re: Szukam drzew IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 15:10
          michal.ch napisał(a):

> Też mam z okna taki widok. Mieszkam na Kilińskiego dokładnie za kościołem O.O.
          > Jezuitów na Sienkiewicza - to samo centrum miasta po sąsiedzku z Manhattanem.
          > Mój dom był kiedyś budynkiem mieszkalno-biurowym łódzkiej odlewni żeliwa i
          > zakładów maszynowych "Ferrum Forte". Wszystkie budynki przemysłowe zostały
          > doszczętnie zniszczone przez wycofujące się z Łodzi wojska III Rzeszy i do dziś
          >
          > zachowały się tylko kikuty ścian, płyty fundamentowe i zawalone podziemia.
          > Kiedy się tam wprowadzałem na początku lat '90 stało jeszcze kilka ruin, teraz
          > już ich nie ma. Przez wiele lat plac był pusty. Na gruzach fabryki zaczęły
          > wyrastać drzewa. Na skutek tego mieszkając w Śródmieściu ze swojego okna widzę
          > prawdziwy dziki park. Mnóstwo drzew i zieleni. Jego naturalnym przedłużeniem
          > jest stary, zabytkowy ogród O.O. Jezuitów i zadrzewiona (właściwie zalesiona)
          > działka dawnego Kina Stylowego. Dom stoi w głebi posesji, pośród drzew i gdyby
          > nie sylwetki wieży kościelnej i "szklanego biurowca" nad koronami wiekowych
          > drzew nie widać by było, że to centrum wielkiego miasta. Tu jest kapitalnie.
          > A każdego ranka ze snu wybudza mnie prawdziwy...kogut (proboszcz hoduje kury).

Bardzo podoba mi się ten opis. Gratuluję i pozdrawiam.

• jasam Re: Szukam drzew 12.02.02, 01:54
      Powoli wracam do Forum i przypominam ten wątek.
      Może ktoś zna osobliwe drzewo na jakimś podwórku ?
      pozdr.
      • hubar Re: Szukam drzew. A ja odpowiedzi 12.02.02, 10:30
        A czy jadalne kasztany przy Tuwima (obok Placu Komuny Paryskiej) to też
        pozostałość po jakimś ogrodzie?

pozdrowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka