Dodaj do ulubionych

Slaski problem (politycznie)

05.04.05, 01:51
Drodzy Rodacy,
jestem Slazakiem jak i Wy. Przed paroma miesiacami odwiedzilem RAS. Poznalem
pana Gorzelika. Jest on niebywale swiatlym i inteligentnym czlowiekiem.
Jednakze nie przekonal mnie on do swojej sprawy. RAS jest zbyt liberalny.
Otoz wierzy on (RAS i jego przywodztwo) w "rozpuszczenie europejskich panstw
narodowych w strukturach unii europejskiej". To oznacza, ze niepodlegly Slask
ma powstac dzieki orzecznictwu sadow euriopejskich, niezaleznie od woli
zainteresowanych panstw (Polski, Czech, Niemiec). Stosunek RAS do
Landsmannschaft Schlesien - Zwiazku Wypedzonych Slazakow - jest "chlodny" -
co oznacza, ze RAS nie szuka wsparcia swej idei Niepodleglego Slaska u wladz
BRD (RFN). Dyskutowalem z Panem Gorzelikiem na temat programu politycznego
RAS. Jestesmy zgodni co do granic przyszlego Panstwa Slaskiego. Nie
ustalilismy jednak wspolnego stanowiska w sprawie stosunkow miedzynarodowych
Slaska z innymi krajami, w szczegolnosci jego sasiadami - Polska, Czechami i
Niemcami. Tutaj roznice sa na razie zbyt duze. Niedawno powstalo "Bractwo
Ziemi Slaskiej" (lepiej brzmialoby Bractwo Ziem Slaskich). Z jednej strony
nastapilo rozdrobnienie sil politycznych, ktore sprawe Slaska wypisaly na
swoich sztandarach, z drugiej zss strony mamy do czynienia z nowym ruchem,
ktory do sprawy Slaskiej moze przyciagnac kolejnych dzialaczy. Nie znam
szczegolow programu BZS, ostatnio bedac na Slasku - w mojej Ojczyznie -
niestety nie znalazlem czasu na spotkanie z Zarzadem BZS. Nastepnym razem
niewatpliwie to "odpracuje". Jednakze, niezaleznie od tego, co zaklada Statut
BZS, co zaklada Statut RAS, co wypisali na zloto-niebieskich sztandarach
Slascy Patrioci, jedno jest pewne - jako Slazak walczyl bede o swoja Ojczyzne
dopoki starczy mi sil, dopoki woda plynie Przemsza i Brynica, dopoki Zloty
Orzel rozposciera swe skrzydla nad Ziemia Ojcow, niezaleznie od religii,
mowy, wychowania, obywatelstwa. Niech dopomoze mi w tym Pan Bog wszechmogacy
Amen.
Obserwuj wątek
    • synziemi a swistak siedzi... 05.04.05, 09:37
      ...i zawija w sreberka:))))
    • laband Re: Slaski problem (politycznie) 05.04.05, 11:12
      Tak myslom wszyske Slonzoki, kere naprowdy majom ino dobro Slonska na mysli.
      Mom ino jedne pytanie - czamu godosz ize "niy przekonou cie do SWOJYJ(?) sprawy"???
      • tom_ash Jestesmy zgodni co do granic przyszlego Panstwa Sl 05.04.05, 11:34
        skiego, no jasne zwłaszcza jasna jest granica Chrobacji i Sląska na przesiece, parę mil na zachód od Opola;^))))
        • laband Re: Jestesmy zgodni co do granic przyszlego Panst 05.04.05, 11:51
          panstwowosci slonskyj szans narazie niy dowom, ale jak widza Ty to juz wzionues
          tysz pod uwaga
          • tom_ash Re: Jestesmy zgodni co do granic przyszlego Panst 05.04.05, 12:14
            laband napisał:

> panstwowosci slonskyj szans narazie niy dowom, ale jak widza Ty to juz wzionues
            > tysz pod uwaga

My Chrobaci mamy hytry plan zdobycia władzy nad całą Polską;^))) w obecnych jej granicach;^)))
            • laband Re: Jestesmy zgodni co do granic przyszlego Panst 05.04.05, 12:21
              a nom Gorolowice kajsik wiszom
              • tom_ash Re: Jestesmy zgodni co do granic przyszlego Panst 05.04.05, 12:43
                laband napisał:

> a nom Gorolowice kajsik wiszom

A nam Biało Chrobatom nie, bo my som prawdziwi Gorole, a nie ta wielkopolska atrapa, od Łaby do Wołgi, od Danii i Szwecji po Adriatyk było nasze panowanie i wszędzie tam mieszkają nasi potomkowie, z rodu Słowian;^)
                • laband Re: Jestesmy zgodni co do granic przyszlego Panst 05.04.05, 12:47
                  to rozumia i polecom Ci zguosic sie do tego polskego "zwionzku" eskimosow

ps

istnieje on jeszcze?
                  • tom_ash Re: Jestesmy zgodni co do granic przyszlego Panst 05.04.05, 12:59
                    laband napisał:

> to rozumia i polecom Ci zguosic sie do tego polskego "zwionzku" eskimosow
                    >
                    > ps
                    >
                    > istnieje on jeszcze?

Raczej panslawistów, som szanse na reaktywację;^)
                    • laband Re: Jestesmy zgodni co do granic przyszlego Panst 05.04.05, 13:00
                      na jedno wyuazi
    • tow.stalin Re: Slaski problem (politycznie) 05.04.05, 12:16
      mein_schlesien napisał:

Jestesmy zgodni co do granic przyszlego Panstwa Slaskiego. Nie
      > ustalilismy jednak wspolnego stanowiska w sprawie stosunkow miedzynarodowych
      > Slaska z innymi krajami, w szczegolnosci jego sasiadami - Polska, Czechami i
      > Niemcami

no nie, w jakim świecie ty żyjesz? ziemia za twarda by po niej stąpać?
      • laband Re: Slaski problem (politycznie) 05.04.05, 12:22
        jak Cie to szteruje to zamiyn se to mozno na granice autonomicznego (Gornego)
        Slonska
        • Gość: mysl195 Re: Slaski problem (politycznie) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.04.05, 17:30
          Autonomia to taka sama fantazja jak niepodleglosc. Po prostu mozecie marzyc,
          nikt wam nie broni, ale "to se ne vrati pane Havranek!"
          • laband Re: Slaski problem (politycznie) 05.04.05, 20:53
            tym gorzyj do wos
            • Gość: mysl198 Re: Slaski problem (politycznie) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.04.05, 11:19
              laband napisał:

> tym gorzyj do wos

Mi to osobiscie wisi. Nie mieszkam na Slasku i nie pochodze stamtad. Po prostu
              jestem realista.
      • tom_ash Re: Slaski problem (politycznie) 05.04.05, 12:27
        tow.stalin napisała:

> mein_schlesien napisał:
        >
        > Jestesmy zgodni co do granic przyszlego Panstwa Slaskiego. Nie
        > > ustalilismy jednak wspolnego stanowiska w sprawie stosunkow miedzynarodow
        > ych
        > > Slaska z innymi krajami, w szczegolnosci jego sasiadami - Polska, Czecham
        > i i
        > > Niemcami
        >
        > no nie, w jakim świecie ty żyjesz? ziemia za twarda by po niej stąpać?

To to fraszka, głównie nie mogą dojsć do porozumienia co do obsady stanowisk w rządzie i wojsku Free Stat Schleisanen;^) mein_schlesien chciał zostać feldmarszałkiem;^)))
        • laband Re: Slaski problem (politycznie) 05.04.05, 12:32
          wymys cos na poziomie starszego bracika
        • tow.stalin Re: Slaski problem (politycznie) 05.04.05, 12:37
          tom_ash napisał:

> tow.stalin napisała:
          >
          > > mein_schlesien napisał:
          > >
          > > Jestesmy zgodni co do granic przyszlego Panstwa Slaskiego. Nie
          > > > ustalilismy jednak wspolnego stanowiska w sprawie stosunkow miedzyn
          > arodow
          > > ych
          > > > Slaska z innymi krajami, w szczegolnosci jego sasiadami - Polska, C
          > zecham
          > > i i
          > > > Niemcami
          > >
          > > no nie, w jakim świecie ty żyjesz? ziemia za twarda by po niej stąpać?
          >
          > To to fraszka, głównie nie mogą dojsć do porozumienia co do obsady stanowisk
          w
          > rządzie i wojsku Free Stat Schleisanen;^) mein_schlesien chciał zostać feldma
          > rszałkiem;^)))

a mnie najbardziej rozwala powaga takich wyn(at)urzeń :),
          i to oderwanie od rzeczywistości, to jest już zupelnie miodne :)
          • laband Re: Slaski problem (politycznie) 05.04.05, 12:40
            powia Ci cos do smiychu - jak 1987 padouch ize Niymcy sie zjednoczom to same
            Niymcy sie z tego smioli.
            • tow.stalin Re: Slaski problem (politycznie) 05.04.05, 12:44
              laband napisał:

> powia Ci cos do smiychu - jak 1987 padouch ize Niymcy sie zjednoczom to same
              > Niymcy sie z tego smioli.

to znaczy, że niemcy mają poczucie humoru :)

• laband Re: Slaski problem (politycznie) 05.04.05, 12:48
                tak zresztom jak i wszechpuloki
    • Gość: wsłuchany Polski problem (etycznie). IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 13:34
      Ślązak cierpliwy i twardy!

To słowa Jana Pawła II. Zapamiętajcie je sobie i uwierzcie w nie.
    • tow.stalin Re: Slaski problem (politycznie) 05.04.05, 13:37
      mein_schlesien napisał:
      "Stosunek RAS do Landsmannschaft Schlesien - Zwiazku Wypedzonych Slazakow -
      jest "chlodny" - co oznacza, ze RAS nie szuka wsparcia swej idei Niepodleglego
      Slaska u wladz BRD (RFN). "

moim zdaniem:
      Stosunek RAS do Landsmannschaft Schlesien - Zwiazku Wypedzonych Slazakow -
      jest "chlodny" - co oznacza, że ludzie z RAS nie upadli do końca na głowe.
      • Gość: Pit Re: Slaski problem (politycznie) IP: 150.254.85.* 05.04.05, 13:41
        tow.stalin napisała:

> mein_schlesien napisał:
        > "Stosunek RAS do Landsmannschaft Schlesien - Zwiazku Wypedzonych Slazakow -
        > jest "chlodny" - co oznacza, ze RAS nie szuka wsparcia swej idei
        Niepodleglego
        > Slaska u wladz BRD (RFN). "
        >
        > moim zdaniem:
        > Stosunek RAS do Landsmannschaft Schlesien - Zwiazku Wypedzonych Slazakow -
        > jest "chlodny" - co oznacza, że ludzie z RAS nie upadli do końca na głowe.

A moze upadli, ino mniej ja sobie potlukli ?
        • tow.stalin Re: Slaski problem (politycznie) 05.04.05, 13:42
          Gość portalu: Pit napisał(a):
          > A moze upadli, ino mniej ja sobie potlukli ?

hahahahahahahah, fantastyczna myśl :)

• slezan Re: Slaski problem (politycznie) 05.04.05, 21:09
      Abstrahując od pobożnych życzeń w pierwszym poście - ktoś, kto twierdzi, że
      autonomia to postulat mało realistyczny, ma baaaardzo ograniczony kontakt z
      rzeczywistością. Proponuję wyjrzeć poza opłotki i zobaczyć co dzieje się w tzw.
      cywilizowanym świecie.
      • laband Re: Slaski problem (politycznie) 05.04.05, 21:17
        zdodzom sie ze tobom z tym rozglondaniym i jego wynikami, zgodzomy sie tysz co
        do autonomii, ale niy zgodzom sie co do tych "poboznych zyczyn" - faktym je ize
        Slonzoki te mazynie noszom we sercu i tela.
        • Gość: wsuhany Re: Slaski problem (politycznie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 21:36
          Goornoszloonzouki zawjerzoouy suowoom Uojczulka S'wjyntygo:
          "Niy strahejcie sie!" i "DUC IN ALTUM".

I zaczli je ryalizowac'.
    • ottonwielki Re: Slaski problem (politycznie) 07.04.05, 11:05
      Sprawa sluszna ale sojusznikow wybrales sobie glupich i slabych.Nie pisz wiecej
      na ten temat.Nie wystawiaj sie tak.
      • Gość: Owerol Re: Slaski problem (politycznie) IP: *.a.pppool.de 07.04.05, 11:34
        Autonomia miala byc w roku 1921 . Dzisiaj sytuacja etniczna na Slonsku jest
        inna. Polacy w wiekszosci sa mieszkancami regionu. Przeciwko wiekszosci
        demokratycznie nic sie nie przeprowadzi . Takie sa fakty !
        W przyszlosci nie widac perspektywy zmiany w strone powiekszenia sie zywiolu
        Slonskiego . Wrecz przeciwnie , polonizacja postepuje .
        • laband Re: Slaski problem (politycznie) 07.04.05, 12:25
          tym bardziyj cza walczyc o Slonsk
        • Gość: Pit Re: Slaski problem (politycznie) IP: 150.254.85.* 07.04.05, 13:46
          Gość portalu: Owerol napisał(a):

> Autonomia miala byc w roku 1921 . Dzisiaj sytuacja etniczna na Slonsku jest
          > inna. Polacy w wiekszosci sa mieszkancami regionu. Przeciwko wiekszosci
          > demokratycznie nic sie nie przeprowadzi . Takie sa fakty !
          > W przyszlosci nie widac perspektywy zmiany w strone powiekszenia sie zywiolu
          > Slonskiego . Wrecz przeciwnie , polonizacja postepuje .

Gdyby tak bylo..... Niestety przy obecnych "polskich" rzadach to
          postepuje "depolonizacja" i to nie tylko na Slasku. Mam nadzieje, ze po
          wyborach sie to zmieni i te cale "uwolstwo" i postkomuna wyladuje na smietniku
          historii, jako przyklad zdrady i zaprzanstwa.
          • laband Re: Slaski problem (politycznie) 07.04.05, 13:54
            polonizacja we Slonsku, wbrew pozoro, na szczynscie jednak poniosua porazka
            • Gość: Pit Re: Slaski problem (politycznie) IP: 150.254.85.* 07.04.05, 13:57
              laband napisał:

> polonizacja we Slonsku, wbrew pozoro, na szczynscie jednak poniosua porazka

Mam nadzieje, ze zwycieza w najblizszych wyborach polscy patrioci i
              odwrocimy "tyn "nikorzystny "trynd".
              • laband Re: Slaski problem (politycznie) 07.04.05, 13:58
                nic go juz niy szafnie - tako je prowda i tako je prziszuosc Slonska
                • Gość: Pit Re: Slaski problem (politycznie) IP: 150.254.85.* 07.04.05, 14:03
                  laband napisał:

> nic go juz niy szafnie - tako je prowda i tako je prziszuosc Slonska

Mysle, ze bydzie to jednak przyszlosc polska.
                  • laband Re: Slaski problem (politycznie) 07.04.05, 14:04
                    nigdy w zyciu
                    • Gość: Pit Re: Slaski problem (politycznie) IP: 150.254.85.* 07.04.05, 14:06
                      laband napisał:

> nigdy w zyciu

Labandzie nie turbuj sie tak, nic na to nie poradzisz ani Ty ani Zdzichu i jego
                      kamraty.
                      • laband Re: Slaski problem (politycznie) 07.04.05, 14:07
                        powiydz to 170 000 razy i to pomnoz przez conajmiyj 3
                        • Gość: Pit Re: Slaski problem (politycznie) IP: 150.254.85.* 07.04.05, 14:10
                          laband napisał:

> powiydz to 170 000 razy i to pomnoz przez conajmiyj 3

No widzisz, i Slask jest dali polski. I bydzie, trza sie takze zajac Pomorzem
                          bo tam tyz podnosza sie jakies pono separatyzmy. I to sie zrobi!
                          • laband Re: Slaski problem (politycznie) 07.04.05, 14:13
                            Pomorze mie niy interesuje w tym synsie, no i coby herezje zondziouy swiytym to
                            niypowia - pomys jak dugo ludzie twierdziyli ize ziymia je plaskato, he,he!
                            • Gość: Pit Re: Slaski problem (politycznie) IP: 150.254.85.* 07.04.05, 14:19
                              laband napisał:

> Pomorze mie niy interesuje w tym synsie, no i coby herezje zondziouy swiytym
                              to
                              > niypowia - pomys jak dugo ludzie twierdziyli ize ziymia je plaskato, he,he!

Mnie Pomorze interesuje tak jak interesuje integralnosc terytorialna panstwa
                              polskiego. A co do plaskatosci ziemi, to wy splaszczacie problemy Slaska.
                              Dzisiaj nie byde juz was sprowadzal z wirtualnej rzeczywistosci do realnej.
                              Budujcie wirtualne panstwo i narod na "Silesianie". To nie jest grozne.
                              • laband Re: Slaski problem (politycznie) 07.04.05, 14:21
                                integralnosc panstwowo naszych polskich somsiadow je faktycznie ciekawostkom - - -

Slonzok je twardy i cierpliwy
                                • Gość: Legniczanin Ślązak Majn Szlezjen IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 07.04.05, 22:50
                                  jestem Slazakiem jak i Wy - Majn Szlezjen.

Naprawdę jesteś Ślązakiem ?

>Znajac nasz niemiecki porzadek
                                  >i zamilowanie do dokumentowania wszystkiego,

>z ktorych
                                  >od razu poplynely piekne niemieckie melodie.

Paszport niemiecki masz ? Czli zadeklarowałeś,że czujesz się Niemcem.
                                  • slezan Re: Ślązak Majn Szlezjen 07.04.05, 22:54
                                    Aż mi się nie chce powtarzać, ale może wreszcie któryś z wszechpolaków odpowie:
                                    skoro Ślązak może być Polakiem, to dlaczego nie miałby być Niemcem?
                                    • Gość: Legniczanin Re: Ślązak Majn Szlezjen IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 07.04.05, 23:13
                                      Też ma się niemiecki paszport ? Zadeklarowało się niemieckie pochodzenie ?
                                      Powiedziałeś "Nie jestem Niemcem,jestem Ślązakiem,członkiem innego narodu " ?

>to dlaczego nie miałby być Niemcem?
                                      Czy Niemcy mieszkający na Śląsku mówili po słowiańsku ?
                                      • slezan Re: Ślązak Majn Szlezjen 07.04.05, 23:22
                                        Gość portalu: Legniczanin napisał(a):

> Też ma się niemiecki paszport ? Zadeklarowało się niemieckie pochodzenie ?

A mam się wypierać tego, że moiprzopdkowie byli obywatelami Niemiec?

> Powiedziałeś "Nie jestem Niemcem,jestem Ślązakiem,członkiem innego narodu " ?

Nawet nie wiesz jakie są warunki przyznawania niemieckiego obwytalestwa w
                                        zależności od tego, którą część Górnego Śląska się zamieszkuje. O czym Ty
                                        chcesz dyskutować?

> >to dlaczego nie miałby być Niemcem?
                                        > Czy Niemcy mieszkający na Śląsku mówili po słowiańsku ?

A co to ma do rzeczy?
                                        • laband Re: Ślązak Majn Szlezjen 08.04.05, 06:32
                                          a jo mom wiyncyj paszportow we kerych stojom roztomaite obywatelstwa. Narodowosc
                                          moja je slonsko, ale zodyn mi jyj wszkryfnonc niychce.
                                          • Gość: Legniczanin TASŻ IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 22.04.05, 18:09
                                            Laband to niezły agent,tyle,że nie Bond,lecz innego typu - tajny agent skupu
                                            żywca.
                                        • Gość: Legniczanin Re: Ślązak Majn Szlezjen IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 22.04.05, 18:13
                                          slezan napisał:

> Gość portalu: Legniczanin napisał(a):
                                          >
                                          > > Też ma się niemiecki paszport ? Zadeklarowało się niemieckie pochodzenie
                                          > ?
                                          >
                                          > A mam się wypierać tego, że moiprzopdkowie byli obywatelami Niemiec?
                                          >
                                          > > Powiedziałeś "Nie jestem Niemcem,jestem Ślązakiem,członkiem innego narodu
                                          > " ?
                                          >
                                          > Nawet nie wiesz jakie są warunki przyznawania niemieckiego obwytalestwa w
                                          > zależności od tego, którą część Górnego Śląska się zamieszkuje. O czym Ty
                                          > chcesz dyskutować?
                                          >
                                          > > >to dlaczego nie miałby być Niemcem?
                                          > > Czy Niemcy mieszkający na Śląsku mówili po słowiańsku ?
                                          >
                                          > A co to ma do rzeczy?

Czyli nie powiedziałeś; "Nie należę do narodu niemieckiego,ponieważ należę do
                                          narodu śląskiego.Powiedziałeś; "Należę do narodu niemieckiego,ponieważ bardzo
                                          chcę mieć niemiecki paszport".Dokładnie tak.

W Legnicy przed wojną też mieszkali przedstawiciele narodu śląskiego ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka