Dodaj do ulubionych

ZAiKS strzyże fryzjerów

IP: *.ols.vectranet.pl 11.02.05, 21:23
Chciałam zauważyć, że do salonu fryzjerskiego to przyciąga mnie fachowość
fryzjera, a nie muzyka.
Obserwuj wątek
    • Gość: klientka Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.nsw.bigpond.net.au 11.02.05, 22:27
      uwazam to za ogromna glupote. nie ide do fryzjera by sluchac muzyki, a skoro
      fryzjer ma ochote sluchac radia, ma do tego chyba prawo, to jego sprawa.niech
      ci artysci schowaja swoja sztuke do szuflady . pazernosc, pazernosc i jeszcze
      raz pazernosc. poprzewracalo im sie w glowach i tyle.
      • Gość: spacz Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 00:20
        a plyty na stadionie 10 zl, tego NIKt nie widzi...
        • Gość: faNtom Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 00:43
          Weszpolacy atakuja sprzedawcow kioskow a ZAiKS fryzjerow. Najprostsze sa
          uderzenia w slabe ogniwa. Czy weszpolacy lub tez zaiksowcy wejda na
          targowiska ?. Oczywiscie, ze nie. Bo tam by zebrali kilka garsci na ryje...
          • Gość: Mani Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.olsztyn.mm.pl 12.02.05, 09:06
            wczoraj sluchalem radia, miałem otwarte okno....
            Przechodziła sąsiadka i usłyszała kilka lalala.........
            Jestem przestępcą, donieście na mnie do prokuratury!!!!!!!!!!!!

ps. to już nie będzie można chodzić do fryzjera na koncerty rockowe?
            • egri ZAiKS ma jaka strone internetowa? 12.02.05, 10:53
              ZAiKS ma jaka strone internetowa, jakies biura regionalne?
              • Gość: Zdzichu Re: ZAiKS ma jaka strone internetowa? IP: *.chello.pl 12.02.05, 14:07
                złodzieje.
          • knik Moja dentyskta też słucha muz. w robocie straszne 12.02.05, 12:32
        • Gość: KR Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: 62.233.138.* 12.02.05, 11:09
          10 zł na stadionie, a mnie się wydaje, że tyle powinny kosztować w sklepie
          muzycznym, wtedy nie byłoby piractwa!!!
          • Gość: jjhop Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: 81.210.116.* 12.02.05, 12:37
            duren jestes... to za ile ktos sprzedaje swoje dzielo to jest jego sprawa, jak
            Ci nie stac to kup sobie cymbalki i rob to po swojemu... to o czym piszesz to
            pieprzenie kogos kto nigdy nie probowal zarabiac na zycie muzyka...
            rzecz rozgrywa sie na innym poziomi... skoro rozglosnia radiowa placi tantiemy
            (bo placi) za nadawanie czyichs utworow (i zarabia na reklamach) - to dlaczego
            ma za to placic jeszcze fryzjer, ktory w ten sposob nie zarabia - przeciez jego
            zrodlem dochodu jest machanie nozyczkami a nie reklama...
            to jest zlodziejstwo... niestety zestrony ZAiKSu a z tego co pamietam zostalo
            zainspirowane przez jakies ONA czy PERFEKT.. ech , szkoda gadac... wiec lepiej
            olac i nie chodzis na ich koncerty... i juz...
      • Gość: Edytka Lepiej niech swoich złodziei rozliczą, np ostatnia IP: *.lubin.dialog.net.pl 12.02.05, 11:28
        afera z Kaczorem
      • Gość: Bolek a w Agencji Towarzyskiej do której chodzę też gra IP: *.lubin.dialog.net.pl 12.02.05, 11:32
        radio, czy tam kontrola ZAIKSu się odbędzie ?
        • Gość: volf Re: a w Agencji Towarzyskiej do której chodzę też IP: *.wmc.net.pl 12.02.05, 12:11
          co do agencji - to zalezy jakie radio gra - jesli Radio maryja - to ZAIKS chyba
          nie ma praw do artystów tam wystepujacych, ale moge sie mylic...
      • Gość: ja ja płacę ada music IP: *.crowley.pl 01.03.05, 19:19
        i mam spokój od zaiksu stoartu i innych
        Ada Music to jest to i jak tanio!!!!
    • Gość: jk Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.acn.waw.pl 12.02.05, 10:54
      Dokładnie :)
      Do knajpki to mogę się zgodzić :) Jak będzie leciał łomot to długo tam nie
      wytrzymam :) Ale też chyba nie jest to kwestia radia, a raczej płyt? Jeśli w
      maleńskim lokalu gdzieś gra radio - to chyba słucha go wyłącznie barmanka?
      A już fryzjer to szaleństwo :)
    • Gość: fifura.gość Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: 213.155.191.* 12.02.05, 10:55
      Podejrzewam że gdyby radio grało w kupie i obok stał fryzjer i strzygł to i tak
      musiałby zapłacić.Banda nierobów w tym ZAIKSIE. Załozyli organizację i z tego
      ci niby artyści zyja sobie dostatnie. Rozwalić wszelkie tego typu bandy
      • Gość: Rychu Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: 81.15.157.* 12.02.05, 11:06
        Ktoś musi przecież uzupełnić dziurę finansową po nietrafionych decyzjach
        zarządu (np. Stocznia) no i opłacić luksusowe wczasy artystom. Jeśli ja nauczę
        sąsiada np. strzelać z łuku i on potem bedzie to wykorzystywał do celów
        zarobkowych (legalnie), to do jakiego związku mam się zwrócić po tantiemy?
        • Gość: gość Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.02.05, 12:13
          Rozróżnij może ZASP (Związek Artystów Scen Polskich) od Stowarzyszenia Autorów
          ZAiKS (Związek Autorów i Kompozytorów Scenicznych)
          U nas w kraju wszyscy mają tendencję do wykorzystywania pracy innych i nie
          ponoszenia żadnych kosztów "bo nam się należy i już". Prawo jest takie że
          opłaty się należą i już. Jeszcze jedno: art. 24 ust.2 PrAut "jeżeli nie łączy
          się to z osiąganiem korzyści majątkowych" - to fryzjer, właściciel solarium
          itd. ma udowodnić że nie odnosi korzyści majątkowych a nie ZAiKS że takowe
          odnosi.
        • Gość: mario205 Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.satbit.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 19:31
          Tantiemy wypłaci Ci Wilhelm Tell.To on trzyma łape na kasie płynącej z
          umiejętności strzlania z łuku.
          Zawsze uważałem,ze polskie prawo jest głupie w bardzo wielu miejscach swojego
          kodeksu.A co bedzie jak fryzjer kupi legalnie płytę artysty i zechce jej
          sluchać w zakładzie?Bo chyba wolno fryzjerowi słuchać całodobowo płyty, za
          którą zapłacił?Musi założyć wtedy słuchawki, zeby czasem kilient przy okazji
          nie posłuchał piosenki????Paranoja do kwadratu.Oto Polska właśnie.Pozdrawiam i
          życzę zdrowia psychicznego.
    • Gość: grek Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 11:02
      To jest tak, że jak kupię obraz malowany przez artystę malarza, to nie mogę go
      powiesić na ścianie w moim sklepie.
      Ile muszę płacić za oglądanie obrazu przez moich klientów.
      Nie może tak być, że jednym artystom się płaci,a drugim nie.
      • Gość: Rychu Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: 81.15.157.* 12.02.05, 11:10
        Tak czy siak kasa w błoto by poszła, możesz więc zapłacić np. mnie- ile chcesz-
        nie ma "sztywnych" stawek. :):):):):):)
        Pozdro.
      • Gość: jasio bandtyzym! IP: *.idg.com.pl 12.02.05, 11:11
        tantiemy za emisje utworu w radiu juz zaplacila stacja radiowa. tantiemy
        za plyte zaplacil fryzjer w sklepie muzycznym... sugeruje bojkot: jest duzo
        muzyki nie zwiazanej z zaiksem. mozna ja puszczac do woli
    • Gość: jasio ja chodze do fryzjera sie strzyc, a nie sluchac IP: *.idg.com.pl 12.02.05, 11:08
      ZAiKS - zlodzieje, niestety.
    • Gość: glaca A ja tam nie dbam o fachowosc... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.02.05, 11:11
      rzna mnie na glace, ale disco polo moge se posluchac.
    • Gość: regulgator stare dobre ubeckie metody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 11:16
      czerwona pajęczyna jest wszędzie. zawsze wiedziano że łatwiej jest ścigać
      uczciwych ludzi niż przestępców, bo ci drudzy zawsze gdzies sie zaszyją, a ci
      pierwsi nie. wiec zaiks sciga ludzi, których może łatwo znaleźć, a np handlarzy
      na bazarach, którzy sprzedają pirackie płyty już nie.
    • Gość: hasy Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.gaja.net.pl / 80.51.233.* 12.02.05, 11:23
      To jest idiotyzm ZAiKS pobiera juz tantiemy od stacji radiowych za muzyke, a tu
      chce za to samo skasować ludzi jeszcze raz
    • Gość: łysy Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 11:24
      Ha hahahahha. Czy ta pani na rozum upadła, posłuchać muzki to ja idę na koncert
      albo do dyskoteki, a fryzjer nawet dziecko w przeczkolu wie do czego jest, ta
      pani chyba nie. Paranoja no ale to tylko Polska. Ciekaw jestem czy tantiemy
      płacą duże centra handlowe i wszelkiego rodzaju markety. Pozdrowionka dla
      fryzjerów, dla fryzjerek gorętsze.
    • Gość: adam Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 11:25
      Zaiks to złodzieje tacy sami jak ci co kradną muzykę, o ile sie nie myle radio
      płaci tantiemy za utwory, my płacimy abonament za to ze słuchamy co puści radio,
      więc za co pobiera jeszcze opłaty zaiks? - banda kolesiów dorabiająca się nic
      nie robiąc - bo są u władzy.
      • Gość: bals Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 12.02.05, 12:57
        Oprócz fryzjerów na tapecie są jeszcze taksówkarze, to dopiero idiotyzm.
    • Gość: zdzich Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 11:25
      ZAiKS zbiera tantiemy wszędzie tam gdzie ich jeszcze nie pogoniono. Najpierw
      muszą udowodnić , że prezentowana muzyka przyciąga klientów i dopiero wtedy
      mogą ubiegać się o tantiemy.Mnie np.muzyka puszczana u mojego fryzjera
      odstrasza ale chodzę do niego ponieważ jest najlepszym fachowcem i nie mam
      wpływu na jego gust muzyczny.A ci wszyscy idioci z ZAiKS-u mogli by coś
      pożytecznego zrobić dla swojego środowiska a nie tylko zabiegać tanim kosztem o
      kasę.
    • brynk ZAiKS TO TO SAMO CO SLD ... 12.02.05, 11:30
      typowa komuna , złodzieje !!!!!!!!!!!!
    • Gość: krispi Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.cable.casema.nl 12.02.05, 11:33
      tantiemy, abonament.... mam nadzieje, ze obie sprawy zostana w koncu
      uporzadkowane! 1. do fryzjera, solarium itp. wcale sie nie chodzi z uwagi na
      muzyke, a 2. wlasciciele pewnie zaplacili abonament to i maja prawo sluchac
      granda
    • Gość: FRYZJER PŁACĘ ZUSOWI, SKARBOWEMU I MAFII I WIĘCEJ NIKOMU ! IP: *.radom.pl 12.02.05, 11:36
    • Gość: rozbawiony ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 11:43
      na szczęście pani Daniela G. nie może rozstrzygać tego sporu bo jedynie
      reprezentuje jego stronę. A sąd może mieć zupełnie inne zdanie.
    • Gość: j Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 11:45
      Jak już "ogolicie" fryzjerów to weźmiecie się za szkoły??? Tam ciągle są dyskoteki!!! Szkoła nie powinna dawać złego przykładu, dzieci powinny płacić tantiemy a nie okradać biednych artystów.
    • Gość: Herman Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.crowley.pl 12.02.05, 11:46
      Powtarzanie kłamstw przez ZaiKS 1000 razy staje się prawdą,a to jest za przeproszeniem gó.. prawda żadna muzyka nie przyciąga klienta do zakładu tylko chęć ostrzyżenia się no i możliwe że ładne fryzjerki? Jak chcę posłuchać muzyki to sobie posłucham w domu to co lubię ?.
    • feliks-50 banda matołków !! 12.02.05, 11:48
      Nic nie robią a chca kasy !!
      Mafia.
    • janbacz Powinny być różne klasy utworów 12.02.05, 11:48
      Przede wszystkim to pieniądze powinny być
      płacone twórcom, ale tylko wtedy gdy są
      odtwarzane ich utwory, na które uzyskają
      licencje. Każdy utwór powinien mieć swoją
      klasę tak jak oprogramowanie: bezpłatny
      - nie wymagający licencji, do odtwarzania
      prywatnego, do odtwarzania publicznego.
      Państwo powinno rejestrować utwory,
      na które twórcy chcą sprzedawać licencje
      na odtwarzanie. Powinna być opłata rejestracyjna,
      która pozwoliła by utrzymać urząd rejestrujący.
      Ponadto twórcy od każdej sprzedanej licencji
      powinni płacić podatek uzalezniony od czasu
      trwania tej licencji.
      Licencje nie powinny być dłuższe niż 10 lat.
      Po tym czasie odtwarzanie utworów powinno
      być bezpłatne.
      Fryzjerzy wtedy by puszczali utwory
      bezpłatne, chyba że klient zażyczył by sobie
      utwory płatny, to opłata za to odtworzenie
      była by dopisywana do jego rachunku.
    • Gość: Bartekpawel Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 11:50
      Ciekawe ile z tego haraczu ZAiKS oddaje artystom, których utwory "chroni"...
    • Gość: Robert Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 11:54
      ZAIKS to złodzieje, którzy w procederze złodziejskim, opierają się o prawo
      promujące złodziejstwo.I dzięki temu wszystko jest poprawne...ale niestety,
      rzecz jasna dla złodzieji, są jeszcze tacy , którzy złodziejstwo nazywają po
      imieniu...ZAIKS.
    • gregsmile01 Re: ZAiKS strzyże fryzjerów 12.02.05, 11:57
      jest proste obejście ZAiKSu : wystarczy włączyć TV na jakiś kanał muzyczny :)
      • Gość: olecki Re: ZAiKS strzyże fryzjerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 12:24
        A drugim wyjściem jest odpalić radio poprzez internet. Miałem podobną sytuację
        w biurze Inspekcji (budżetówka). Szefostwo zakazało nam słuchać radia poprzez
        normalne odbiorniki. Ale nasz mecenas stwierdził, że można słuchać radio
        poprzez internet. I nie będzie żadnych kłopotów.
    • Gość: marikaz Re: ZAiKS strzyże fryzjerów i jest glupi IP: *.chello.pl 12.02.05, 12:00
      Kodeks Cywilny
      Art. 6. Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego
      wywodzi skutki prawne.

Jech ZAiKS udowodni najpierw, ze muzyka u fryzjera nagania mu klientow.
      A potem sie bawi w pozwy.
    • Gość: Alien to paranoja IP: *.xnet.hr 12.02.05, 12:00
      Dla mnie to paranoja... przecież to próba podwójnego haraczu... czyż stacje
      radiowe nie płacą już ZIKSowi za emisję tych utworów?

Kiedyś miałem rozmowę z ZAIKsem też chcieli wydębić opłaty... skończyło sie
      nagabywanie kiedy poprosiłem o udowodnienie, że reprezentują artystów, których
      muzykę puszczałem.

Może to jest sposób...

A sądy powinny bardziej wnikliwie analizować te pozwy... bo dojdzie do takiej
      sytuacji, że sluchając radia np w aucie, w którym będą już dwie osoby należy
      zaplacić tantiemę za to, że muzyka umila nam podróż.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka