Dodaj do ulubionych

Wizualizacja Galerii Porto55

IP: *.sds.uw.edu.pl 22.01.09, 11:23
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=559747&page=7
miłego oglądania ;)
Obserwuj wątek
    • piszacynaforum Re: Wizualizacja Galerii Porto55 22.01.09, 11:51

Brawo i dzięki za zdjęcia.

Obecna Biedronka chyba zostanie wchłonięta
      bo nie widać jej już na wizualizacjach.

Spyża chyba już może się pakować...

Inwestor w opisie przedsięwzięcia zaplanował
      na najwyższych kondygnacjach obiekt sportowy
      (fitness klub) i ciekawe czy tym razem
      sieć typu Gymnasion zdecyduje się wejść na
      elbląski rynek. Właściciel Jacek Wszoła jeździł
      i oglądał wolny lokal tuż po uruchomieniu Hypernovy
      ale w końcu się nie zdecydował na Elbląg, a wolny
      lokal wziął p. Orzechowski i otworzył działający
      do dziś Matrix.

To tak na marginesie.
      Projekt bardzo atrakcyjny.
      • Gość: inż Re: Wizualizacja Galerii Porto55 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 12:10

Co tam będzie można przeczytać tu:
        um-elblag.samorzady.pl/?a=11592
        • Gość: Ja Re: Wizualizacja Galerii Porto55 IP: *.cas.de 22.01.09, 12:22
          Powiem jedno, to wygląda zaje.iscie :D oby cos tagiego powstalo. trzymam kciuki :D
          • Gość: Ja Re: Wizualizacja Galerii Porto55 IP: *.cas.de 22.01.09, 12:25
            a wiadomo wogole cos kiedy maja ruszyc z budowa??
            • Gość: napisawszy Re: Wizualizacja Galerii Porto55 IP: 172.16.8.* 22.01.09, 12:27
              Jestem mile zaskoczony tym projektem i jeśli miałby w takiej postaci
              być realizowany, to bardzo się cieszę. Sensowna architektura, która
              przykuwa uwagę - to jest to!! Oby się ziściło. Trzymam kciuki
              zaciśnięte.
      • Gość: analityk Re: Wizualizacja Galerii Porto55 IP: 193.108.194.* 23.01.09, 09:28
        moze zle patrze, ale widze budynek biedronki
    • rhb88 Re: Wizualizacja Galerii Porto55 22.01.09, 13:52
      czy ja dobrze widze? zjazd do parkingu podziemnego?
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/902cee9df0ac35f3.html
      • Gość: inż Re: Wizualizacja Galerii Porto55 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 13:57

Podstawową częścią budynku będzie galeria handlowo-usługowa zaplanowana na czterech poziomach w tym trzech nadziemnych ( każdy o wysokości średniej 6 m). Wejścia do tej części zaplanowane zostały z narożnika - w centralnej części oraz w skrzydłach – od strony ulic Nowowiejskiej i rejonu Biedronki. Pod galerią handlową zaplanowano dwa poziomy parkingowe, do których dojazd zapewni rampa zjazdowa (o kształcie spiralnym) zlokalizowana we wschodniej części budynku), Nad częścią galerii handlowej zaprojektowano kondygnację przeznaczoną na centrum gimnastyki i odnowy biologicznej. Całość budynku wieńczy część biurowa zaplanowana na trzech kondygnacjach w południowej części budynku (równolegle do ulicy Nowowiejskiej.)
      • michal_el Re: Wizualizacja Galerii Porto55 22.01.09, 15:07
        Tak, pod ziemią będą trzy poziomy. Dwa poziomy to parking na prawie
        500 samochodów. Jeden poziom to handel.
        • michal_el P.S. Zielone Tarasy mogą się juz pakować 22.01.09, 15:08
          Jedyna atrakcja jaka zostanie w Zielonych Tarasach to Multikino i
          nic więcej.
          • Gość: Ja Re: P.S. Zielone Tarasy mogą się juz pakować IP: *.cas.de 22.01.09, 15:52
            Mogli nie budowac takiego badziewia :P no ale Kaufland tez tam sie ostanie ;D
            • Gość: AM Re: P.S. Zielone Tarasy mogą się juz pakować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 17:02
              ZApachniało Europą - nareszcie. Jedno tylko inwestor bedzie miał do PRZEORANIA.
              Golgota załatwiactwa wszelakich spraw zwiazanych z uzbrojeniem podziemnym tej
              nieruchomości. To co mu zgotowali dotychczasowi własciciele i władcy przerasta
              wyobraźnię normalnego człowieka. Totalny bajzel podziemny, szczególny w dziele CO.
              • Gość: ADR Re: P.S. Zielone Tarasy mogą się juz pakować IP: 78.8.25.* 22.01.09, 17:58
                Ciekawe gdzie są ci wszyscy "architekci" co pisali że coś takiego się tam nie
                zmieści
                • francuz_el Re: P.S. Zielone Tarasy mogą się juz pakować 22.01.09, 18:26
                  Spokojnie, na razie to tylko koncepcja architektoniczna, ale również liczę na
                  realizację tej inwestycji.
    • Gość: feniks Re: Wizualizacja Galerii Porto55 IP: 78.8.26.* 22.01.09, 18:38
      pamietaci jakie co cudo mailo powstac w dawnym Feniksie - centrum
      miasta jest wiejski dom ? handlowy ? to samo gdy sprzedawano Świat
      Dziecka dzis to - patrz wyzej te nasze niby centra handlowe to tez
      takie rodem z peryferii wiec skoro wladza nie potrafi zabezpieczyc
      realizacji na poziomie to nie ma co sie podniecac wizualizacjami czy
      to Galerii czy obiektu sportowego brak nam w zarzadzaniu ludzi z
      wizja i gustem !!!!!!!!!!!!! to jest podstawowy problem.
      • Gość: młody_arch Re: Wizualizacja Galerii Porto55 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.09, 21:00
        Życzę nam elblążanom takiego obiektu, co prawda jest to póki co koncepcja ale
        mam nadzieje że dojdzie do realizacji.Mamy w mieście centra handlowe ale nie
        mamy galerii handlowej,może tym razem się uda.Poza tym zapowiadają się
        powierzchnie biurowe,których też u nas nie ma.Trzymam kciuki za realizację.
      • michal_el do feniksa 22.01.09, 21:36
        Powiem Ci co porownujesz: Duzego duńskiego inwestora z dużym
        kapitałem do elbląskiego biznesmana.
    • elbinger1237 Ciekawe kto będzie tam kupywał... 22.01.09, 20:55
      ...przy naszej miejskiej biedzie i marnych zarobkach. Sklepy w tej galerii będą
      padały jeden po drugim.
    • Gość: mieszkaniec Re: Wizualizacja Galerii Porto55 IP: *.elb.vectranet.pl 22.01.09, 21:37
      Moze ktos napisac do jakiego pietra bedzie siegac ten budynek w najwyzszym
      pietrze chodzi mi o porowanie z wiezowcami na Nowowiejskiej czy bedzie podobnej
      wielkosci czy moze...wiekszy:D

PS: Kolejny duzy inwestor a w mediach elblaskich ani mru mru. Chodzi mi glonie o
      telewizje elblaska oraz portel. Bo nie czepiam sie elblag24 gdzie dominuje
      sensacja policyjne rzeczy, oraz info.elblag gdzie rzeczywscie pisza o tych
      planowanyc obiektach handlowych sporo
      • piszacynaforum Re: Wizualizacja Galerii Porto55 27.01.09, 08:08

i oto temat Porto55 wypływa na Portel`u
        www.portel.pl/artykul.php3?i=34086
    • Gość: mieszkaniec Re: Wizualizacja Galerii Porto55 IP: *.elb.vectranet.pl 22.01.09, 21:45
      jeszcze jedno chcialem napisac to w innym temacie ale tu jest dobre miejsce. A
      mianowicie, zastanawiałem sie ostatnio dlaczego przy przebudowie ul
      Nowowiejskiej nie wyremontowali parkingu przy biedronce, który jest w opłakanym
      stanie. Teraz juz wiem i mam nadzieje, ze ta inwestycja bedzie realizowana.
      Najważniejsze to zacząć a później miejmy nadzieje pójdzie gładko:)
      • Gość: inż Re: Wizualizacja Galerii Porto55 IP: *.gprs.plus.pl 22.01.09, 21:58

Wieżowiec przy d. restauracji Kalinigradzka
        stoi najwyżej spośród wszystkich stojących
        przy Nowowiejskiej i jeśli mierzyć do niego
        to wyjdzie nieco inaczej niż do pozostałych.
        Wieżowiec to ok 35m wysokości, w opisie
        inwestycji jest mowa o "galeria zaplanowana na
        czterech poziomach w tym trzech nadziemnych
        ( każdy o wysokości średniej 6 m). Czyli około
        18m..wychodzi około IV-V piętra...
        • michal_el do inz 22.01.09, 23:29
          Nie doczytales i chyba nie widziales wizualizacji;).
          Nie 18, lecz 19 metrów ma mieć galeria handlowa, ale najwyzsza czesc
          obiektu od strony Nowowiejskiej ma miec 35 metrów. Zreszta widac to
          na wizualizacji.
          Podsumowujac, biurowiec idealnie wtopi sie w otoczenie;)
    • zawszemamracje Re: Wizualizacja Galerii Porto55 23.01.09, 14:40
      Bardzo ciekawa wizualizacja, mam nadzieje ze w koncu w Elblagu da sie cos zrobic
      na klase europejska czy nawet swiatowa.
    • michal_el Artykuł na portElu 27.01.09, 13:57
      www.portel.pl/artykul.php3?i=34086
      • Gość: Ja Re: Artykuł na portElu IP: *.cas.de 27.01.09, 14:19
        'Datę rozpoczęcia budowy obiektu mieliśmy poznać już dziś. Jednakże firma
        Sjaelso czeka na miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, w wiązku z czym
        termin oczekiwania na decyzję wydłuży się do marca.'
        Ygh zeby to sie nie przeciagalo w nieskonczonosc ;/
        • Gość: mieszkaniec Re: Artykuł na portElu IP: *.elb.vectranet.pl 27.01.09, 18:22
          To super, według informacji umieszczonej w artykule o rozpoczeciu budowy mowia
          ze poznamy na poczatku Marca. Czyli zaczną ta budowe juz w tym roku?? gdzies na
          wiosne?? Sadzilem ze tak jak z tymi planami gronowa i lotniska ze od podania
          informacji w mediach minie rok dwa a moze wiecej kiedy zaczną cokolwiek robic w
          tych tematach.

PS: Jestem ciekaw jak oni ten budynek wybuduja a niektorzy mowia ze w tym
          obiekcie bedzie Tesco czyli biedronka edzie musiala sie stamtąd wynieść
          • Gość: gosc Re: Artykuł na portElu IP: *.elb.vectranet.pl 27.01.09, 19:17
            Jak owa galeria bedzie sie nazywac, bo porto 55 to nic nie mowiaca
            nie nawiazujaca do naszego miasta nazwa. Wzorem innych miast powinno
            sie to nazywac np. Galeria Elbląg vel elbląska vel Żuławska.
            • piszacynaforum Przebudują również skrzyżowanie 27.01.09, 20:04

Galeria to nie wszystkie inwestycje w tej
              części miasta.

W innym zadaniu inwestycyjnym UM
              um-elblag.samorzady.pl/?a=11810
              mowa jest bowiem o przebudowie skrzyżowania
              Królewiecka/Teatralna/12 Lutego/Nowowiejska
              w związku z budową torowiska tramwajowego
              wraz z odwodnieniem oraz sieci trakcyjnej
              w projektowanym pasie rozdziału w ul. 12 Lutego
              oraz w obszarze skrzyżowania ul. 12 Lutego,
              Gen. Grota Roweckiego i Al. Armii Krajowej.

Odsyłam do pliku w ww. linku.
              • michal_el Re: Przebudują również skrzyżowanie 28.01.09, 14:16
                Szkoda, że przebudowa skrzyżowania nie pójdzie w koszt inwestora
                Galerii;)
    • Gość: mieszkaniec Re: Wizualizacja Galerii Porto55 IP: *.elb.vectranet.pl 28.01.09, 15:28
      www.info.elblag.pl/19,13473,Sjaleso-Poland-zbuduje-nam-Galerie-Handlowa.html
      kolejne info na temat tej galerii
      • Gość: gosc Re: Wizualizacja Porto55-portal galerie handlowe IP: *.elb.vectranet.pl 28.01.09, 20:13
        www.galeriehandlowe.pl/go.live.php/PL-H861/aktualnosci-biznesowe/SMTI0OQ%3D%3D/juz-wkrotce-ruszy-budowa-galerii-porto-55-w-
        elblagu.html
    • Gość: gosc szerszy art. na info elbląg IP: *.elb.vectranet.pl 28.01.09, 20:43
      www.info.elblag.pl/19,13473,Sjaleso-Poland-zbuduje-nam-Galerie-Handlowa.html

Tego typu inwestycja powinna juz powstac w E-gu 5-6 lat temu i
      powstala Zielone Tarasy. Zalozenia byly, zbudowano jednak jakis
      galerio-podobny stwor, ktory zajal cenne miejsce w centrum.
      Wlasciciele butikow ledwo wiaza koniec z koniec, czemu trudno sie
      dziwic, skoro do zielonych tarasow chodzi sie albo do multikina,
      kauflanda czy jyska. Bez radykalnej przebudowy zielone
      terasy "zarosna chwastami". To jst bardzo prawdopodobne, skoro
      powstanie taka konkurencja w poblizu.
      • Gość: mieszkaniec Re: szerszy art. na info elbląg IP: *.elb.vectranet.pl 25.02.09, 21:35
        Znalazlem takie info na jedym z portali internetowym ze pozwolenie na ta budowe
        dopiero moga dotac w Sierbniu b.r i wtedy niezwlocznie zaczna budowe... juz
        sadzilem ze szybciej ze w Marcu:(
        www.portalspozywczy.pl/handel/wiadomosci/galeria-porto-55-powstanie-w-elblagu,12664.html
        • michal_el Re: szerszy art. na info elbląg 25.02.09, 21:57
          Ja nie wierzę w kompetencje dziennikarzy, więc z umiarkowaniem traktuję to co czytam. Mam nadzieję, że do grudnia teren będzie już nieźle rozkopany;)
      • Gość: pR0SiAczek Re: szerszy art. na info elbląg IP: *.gorzow.mm.pl 26.02.09, 17:59
        swego czasu pisalem o nieudolnosci zarzadcy Zielonych Tarasow - jak je dopiero
        planowali budowac spece z wloclawka... tak udoskonalili projekt izraelskiego
        PlazaCenters, ze wyszlo im wybitnie. do tego niemal zerowe doswiadczenie w
        zarzadzaniu siecia centrow handlowych dawalo od paru lat o sobie znac. tam chyba
        jakis czas temu zmienil sie zarzadzajacy - nie mam pewnosci - i nieco drgnelo
        • Gość: gosc Re: szerszy art. na info elbląg IP: *.elb.vectranet.pl 26.02.09, 18:42
          Zielone tarasy to Kaufland, Multikino i .... JYSK. W takiej
          kolejnosci nalezy to czytac i odbierac. Pozostale obiekty nie sa w
          ogole zauwazalne i znaczace. Ogolenie nasze tarasy to ksiazkowy
          przyklad jak nie nalezy projektowac centrum handlowego.
          • Gość: mieszkaniec Re: szerszy art. na info elbląg IP: *.elb.vectranet.pl 26.02.09, 19:35
            A jesli chodzi o te Zielone Tarasy. Ciekaw jestem ile one wytrzymaja juz tera
            na gorze drzwi rozsuwane do schodow ruchomych tak chodza ze niedlug wypadna,
            jedne rozszuwane drzwi do wejscia do Kauflanda sa zepsute, schody ruchome do
            Multikina nie dzialaja:(
            • Gość: mieszkaniec Re: szerszy art. na info elbląg IP: *.elblag.vectranet.pl 15.03.09, 18:54
              Według informacji od szefa redakcji jednego z elbląskich portali informacyjnych
              w przeciągu kilku najbliższych tygodni rozpocznie się budowa Galerii Porto 55
              (cała inwestycja będzie na bieżąco fotografowana przez redaktorów tegoż serwisu)
              ZNALAZLEM TE INFO NA SKYSCRAPERZE INFO OD PRCH.
              • piszacynaforum Re: szerszy art. na info elbląg 18.03.09, 16:17

Raport inwestora z Porto55 za rok 2008r.
                [wersja w języku angielskim]
                hugin.info/86917/R/1298678/295979.pdf
                • Gość: mieszkaniec Re: szerszy art. na info elbląg IP: *.elblag.vectranet.pl 20.03.09, 18:48
                  Dzieki Bogu ze istnieja takie strony internetowa jak np info.elblag. bo bysmy z
                  pewnosćia nie dowiedzielismy sie wielu ciekawych inwestycji ktore beda w
                  najblizszym czasie relaizowane w Elblagu. Przyglądam sie dosc czesto portelowi
                  jak również wiadomosciom w telewizji elblaskiej. Nie wiem po co one w ogole sa
                  nic ciekawego w nich nie ma. A najgorsze jest to ze potrafia nawet 3 dni pod
                  rzad mówic o tym samym temacie i puszczać te same wiadomosci. Jestem ciekaw
                  kiedy telwizja elblaska cos powie o tej inwestycji na Nowowiejskiej.
                  • Gość: Ja Re: szerszy art. na info elbląg IP: *.elblag.vectranet.pl 27.03.09, 12:01
                    Ktoś się orientuje kiedy ruszają prace?
                    • michal_el Re: szerszy art. na info elbląg 27.03.09, 13:53
                      Już tak nie możesz się doczekać? Jak tylko dostaną pozwolenie mają
                      ruszyć. Informację będziemy mieli jak dobrze pamiętam do sierpnia.
                      • Gość: mieszkaniec Do PRCH IP: *.elblag.vectranet.pl 06.04.09, 22:00
                        Jak wspomniałes na skyscraperze o tych wykopach prowadzona przez firme Wodnik,
                        sam jestem ciekaw czy to jest poczatek tej inwestycji czy po prostu wymieniaja
                        cos. Jak bede jutro przechodził tam tędy to sie dopytam.
                        • Gość: mieszkaniec Porto55 IP: *.elblag.vectranet.pl 16.04.09, 17:19
                          W koncu dodzwoniłem sie do tej firmy. Zanim mi podała informacje kiedy zacznie
                          sie ta inwestycja najpierw musialem jej powiedziec kto do nich dzwoni i po co mi
                          ta informacja jest potrzebna. W koncu odpowiedzialana za ta inwestycje osoba nie
                          powiedziała mi nic konkretnego, ze jeszcze nie wie kiedy maja zamiar zaczac ta
                          budowe. Niby ma zadzwonic do mnie jak wbija pierwsza łopate, "wtedy to ja od
                          niej nie bede potrzebowal takiej informacji:D" Sadze ze chciala mnie po prostu
                          zbyc. Wiec nic konkretnego sie nie dowiedziałem.
                          • Gość: Prch Re: Porto55 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 07:19
                            Trochę dziwne rozumowanie :D Zamiast pokręcić atmosferę wokół swojej inwestycji robią niewiadomo jakie tajemnice :p
                            • Gość: mieszkaniec Re: Porto55 IP: *.elblag.vectranet.pl 17.04.09, 17:38
                              nio tez tak mysle. Ja dzwonie a ona a po ci ta informacja, w jakim celu prosze
                              podac swoje dane zanim pana przalacze z osoba ktora jest za ta inwestycje
                              odpowiedzialna. Przelacza a ja d niej czy moglbym sie dowiedziec kiedy zaczna
                              budowę takie rzeczy. To ona na to po co ci to wiedziec, w koncu owiexizla ze
                              sama na razie nie wie:D Mialem jej zpstaiwc numer kontaktu ze mna i zadzwoni jak
                              zaczna budowac . Masakra
                              • Gość: Namolny Re: Porto55 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 13:48
                                A ze strony www.arkus.pl/ inwestycja Porto 55 zniknęła....
                                • Gość: Ja Re: Porto55 IP: *.elblag.vectranet.pl 22.04.09, 17:00
                                  A to już dawno zniknęło tak na marginesie...
                                  • Gość: mieszkaniec Re: Porto55 IP: *.elblag.vectranet.pl 22.04.09, 19:10
                                    22-222-32-22 jest to numer do biuro warszawie siedziby tej firmy odpowiedzialnej
                                    za ta iwestycje. Ja do nich zadzwoniłem i pani ktora odebrała oprzekierowala
                                    moja rozmowe to osoby odpowiedzialnej za ta inwestycje, ale mi nic ne
                                    powiedziala bo zapytala sie wczesniej po co mi ta informacja, nie wiedzalem co
                                    powiediec bo nie sadzilem takiego pytania i po prostu powiedzil ze z ciekawosci
                                    wiec mi nie powiedizala.

Jak by ktos chcial sie pobawic z ta informacja to niech najpierw sie przygotuje
                                    np ze jest dziennikarzem albo urzednikiem miejscowym, moze wtedy dowie sie
                                    szczegołów tej iwestycji. Zycze powodzenia:)
                                    • Gość: asd Re: Porto55 IP: *.elblag.dialog.net.pl 23.04.09, 10:42
                                      Całkowicie nie rozumiem jak Ciebie mogło to zaskoczyć. W życiu
                                      trzeba być przygotowanym na różne pytania i trzeba umieć
                                      odpowiedzieć na każde - nawet jak sie czegos nie wie tez mozna
                                      odpowiedziec w odpowiedni sposob, oczywiscie juz wtedy nie na temat;)

Trzeba bylo od razu powiedziec ze jestes zainteresowany wynajmem
                                      powierzchni.

• Gość: liber77 Re: Porto55 IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.09, 12:40
                                        Wyluzujcie - to prywatna firma i nie ma obowiązku udzielania Wam
                                        odpowiedzi na Wasze pytania, kiedy tego chcecie. Z tego co widzę,
                                        firma wydała kilka komunikatów w sprawie galerii - publikowały to
                                        media elbląskie. Jeśli bedzie coś nowego, to pewnie firma wysle
                                        kolejne informacje. Nie wiem czym sie podniecacie ;-)
                                        • Gość: sd Re: Porto55 IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.09, 13:31
                                          a czym ty sie podniecasz?
                                          • Gość: bol Re: Porto55 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 15:06
                                            cyckami
                                            • Gość: Ja Re: Porto55 IP: *.elblag.vectranet.pl 24.04.09, 00:15
                                              buhehehe cyckami tez :D ale mnie to rajcuje jak ma cos byc nowego wybudowane
                                              wiec chcialbym juz dzis i teraz :D
                                              • Gość: sad Re: Porto55 IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.04.09, 09:36
                                                a mnie penisy podniecaja :P
                                                • Gość: mieszkaniec poczatek prac??? IP: *.elblag.vectranet.pl 05.05.09, 18:52
                                                  dzisaj przechodzac obok biedronki zauwazylem firme ktora robili odwierty. Chyba
                                                  sprawdzaja podloże. Czyzby to był poczatek budowy??
                                                  • michal_el Re: poczatek prac??? 05.05.09, 20:13
                                                    Dlaczego się nie zapytałeś robotników?
                                                  • Gość: mieszkaniec Re: poczatek prac??? IP: *.elblag.vectranet.pl 05.05.09, 20:56
                                                    Zapytałem sie czy te prace to zwiazku z ta budowa to dostałem lakoniczna
                                                    odpowiedz. Wiec nie wiem:D..... A wiecie moze na czym to polega z tymi
                                                    odwiertami. Robili te odwierty w jednym miejscu i co chwile po kazdorazowym
                                                    wywierceniu dziury zmieniali na kolejna srube.
                                                  • Gość: rafal Re: poczatek prac??? IP: *.elblag.vectranet.pl 06.05.09, 15:21
                                                    to prawda, coś się dzieje na tym terenie, gdzie ma powstać GALERIA HANDLOWA,
                                                    dzisiaj jechałem samochodem i widziałem robotników i jakiś samochód i coś tam
                                                    robili ;) nawet część terenu odgrodzona była taśmą, może jednak coś zacznie się
                                                    niedługo dziać!!! jak ktoś mieszka blisko to może przejdzie się i zapyta co tam
                                                    się dzieje?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka