Dodaj do ulubionych

Jak GO wprowadziła cenzurę.

IP: *.anon-online.org 15.02.05, 19:09
Od zawsze wszędzie na świecie forum służyło i służy do wygłaszają własnych
opinii na dany temat. Chyba że mówimy o krajach totalitarnych lub
autorytarnych, w których nie istnieje wolność słowa. Ale jak się okazuje
forum może zostać ocenzurowane nawet w Polsce. Zrobiła tak ostatnio Gazeta
Olsztyńska, która wykasowała nie pochlebny na swój temat post " Co z ta
Gazeta Olsztyńska". Formuowicze zarzucali GO, z tego co pamiętam,
tendencyjność i brak ciekawych tematów, post bił również w dodatek GO Extra.
Wytrzymał na portalu zaledwie dwa dni i został usunięty, mniemam że przez
samą redakcje. Droga redakcjo tak się nie postępuje. Czytelnicy maja prawo
wygłaszać swoje opinie na waszym forum nawet jeżeli są to opinie dla was
niepochlebne. Wy możecie co najwyżej odpowiedzieć na stawiane przez
internautów zarzuty. Nie odpowiadając a kasując post przyznaliście
internautom racje. Zgodnie z zasadą - Ten kto nas chwali jest dobry ten co
krytykuje zły i należy mu zatkać usta. Tak robiono za Hitlera, Stalina, tak
robiła SB. Nie myślałem, ze GO stać na taki krok. Czytając ów post miałem
nadzieje że GO odpowie. GO odpowiedziała kasują post żeby nikt go już nie
zobaczył. Skoro tak postępują "wolne media" to ja zaczynam wątpić w ich
wolność. Niech ktoś mądry z redakcji odpowie dlaczego zdjęto z forum post "
Co z ta Gazeta Olsztyńska"? Bo ja nie znajduje dla takich działań
uzasadnienia!!!!!!
Z poważaniem
Czytelnik

PS
Bez wolności słowa nie ma wolnych mediów, a jak nie ma wolnych mediów nie ma
wolnego tzn. demokratycznego państwa. Czyżby Olsztyn cofnął się do czasów PRL?
Obserwuj wątek
    • Gość: sobie sam Re: Jak GO wprowadziła cenzurę. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 20:18
      gazeta olsztyńska cenzuruje sie sama w mieście rzadzonym przez cenzora,
      wszystko zatem jest jak mialo byc.
      a wogole to czytalem temat na forum go, o ktorym piszesz i nie rozumiem czemu
      gazeta jest tak głupia by sie osmieszac i zdjac kontrowersyjny temat z forum.
      wstyd!
      • Gość: Ed Re: Jak GO wprowadziła cenzurę. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 15.02.05, 20:30
        Rosyjska mądrość ludowa mówi - "Tisze jedziesz, dalsze budziesz" :)
    • Gość: Ed Re: Jak GO wprowadziła cenzurę. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 15.02.05, 20:28
      Myślę, że jest to wątek na Forum GO a nie GW. Prawdę mówiąc, GO - jako gazeta
      lokalna - nie może się jakoś pozbierać od lat 80-tych preferując w swych
      publikacjach najczęściej zupełnie obojętne michałki. Szkoda, bo ta gazeta
      dysponowała kiedyś dobrymi piórami w pełni tego słowa znaczeniu. Dzisiaj
      niektórych z nich można zauważyć w innych wydawnictwach, bądź też spotkać ich
      publikacje w księgarniach. Ale cóż. Phanta rhei i do szkoły czasami trzeba
      chodzić pod górkę :)
    • being28 Re: Jak GO wprowadziła cenzurę. 15.02.05, 20:50
      Ciekawe czy ktos podliczyl ile razy Malkowski byl w GO, a ile w GW? Ile
      ogloszen zamiescil ratusz w GO, a ile w GW? I czemu zawsze to jest GO?
      • Gość: roman Re: Jak GO wprowadziła cenzurę. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 21:12
        odpowiedz jest prosta - GW nie startuje w przetargach na ogloszenia
        prezydenckie. Nie chce byc przez nikogo uwiazana. I chwała jej za to ;-)
        • Gość: Ed Re: Jak GO wprowadziła cenzurę. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 15.02.05, 21:20
          I to jest właśnie cała wartość GW. Ba czasami można uciąć sobie jakieś dysputy
          na temat zastosowanego warsztatu dziennikarskiego w tym czy w innym artykule ze
          zrozumieniem, uzupełnieniem (np. w postaci wypowiedzi eksperta, które z różnych
          względów nie zawsze mogą znaleźś się w artykule), bądź nawet w miarę
          istniejących możliwości partnerską argumentacją utrzymaną w przyjaznym tonie.
          Nie jest to pean pochwalny w szerokim tego słowa znaczeniu, ale któż z nas nie
          popełnia błędów?
          • Gość: niejaniety Re: Jak GO wprowadziła cenzurę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 07:10
            Nie startuje bo nie chce sie uwiazac? Więc uważacie że lepiej stać z boku?
            Lepiej przyzwalać na korupcje niż w niej uczestniczyć?
            Nie pisaliście nigdy o tym uwiązaniu na łamach gazety...może czas, co?
            Lijalność dziennikarska? Czy napiszecie że GO ma ogłoszenia na dobrą sumkę
            rocznie z ratusza w zamian za dobre "pisanie" o ratuszu i jego podwładnych
            instytucjach? Czy napiszecie może że to nie prawda? Bo to nie prawda, prawda?
            Czy to się nazywa kozi róg?
            Bo ja bym chciał żebyście mieli te ogłoszenia i jednocześnie pisali że macie
            naciski z tąd i z tąd, że ten naciska i tamten....Gazeta W tymczasem pisze
            bardzo zachowawczo, ciekawostkowo, bojąc się procesów i posądzeń o korupcje.
            Jeden młody technik na rynku już jest po co robić drugi....;)

I jak to pisał "Ed:
            > I to jest właśnie cała wartość GW. Ba czasami można uciąć sobie jakieś
            dysputy
            > na temat zastosowanego warsztatu dziennikarskiego w tym czy w innym artykule
            (...)"
            , ale nie zmienia to faktu że jest o niczym....

losadios
            • Gość: Ed Re: Jak GO wprowadziła cenzurę. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 17.02.05, 15:53
              Chcesz uruchomić proces ujawniania tych czy innych niedostatków GO ukrywając
              się za parawanem własnych pytań?

Wierz mi, chyba nie tylko mnie niezbyt interesuje, co byś chciał, ponieważ
              każdy z nas ma własnych życzeń również nie mało. Nie mam zamiaru ani ani
              usprawniać ani zmieniać uprawianej linii redakcyjnej GO mi.in. po prostu dla
              tego, że ze wspomnianych wyżej nie kupuję jej już co najmniej od kilkunastu
              lat. Jest na rynku jeszcze kilka innych wydawnictw poza wspomnianą tutaj GW i
              to mi zupełnie wystarcza. Sama GO w tej kwestii ma chyba znacznie lepsze
              rozeznanie, z czego je chleb a co może sobie zignorować. Wolny rynek, wolna
              prasa i każdy hołubi to, co mu wygodniej.

Dyskutować można merytorycznie tylko z tym, kto chce w tej kwestii dyskutować.

Osobiście życzę powodzenia w naprawianiu, poprawianiu (czy jak tam chcesz to
              nazwać) GO.
              Moja ocena jest jedna. GO nie istnieje bez ogłoszeń, co GW przynajmniej na
              razie chyba nie grozi.
            • Gość: * Re: Jak GO wprowadziła cenzurę. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 11:12
              Gość portalu: niejaniety napisał(a):

> , ale nie zmienia to faktu że jest o niczym....

W stosunku do własnego postu masz zupełną rację :)
      • Gość: d. takich praranoicznych obliczen dokonalbys only you IP: 217.98.64.* 16.02.05, 23:06
        przestan sie onanizowac i idz do pracy.
      • Gość: muraszka1 Re: Jak GO wprowadziła cenzurę. IP: *.olsznet.ec.pl 17.02.05, 16:14
        To takie proste Being,
        GO jest w Olsztynie i z tego zyje.
        Uwazam,ze blizsza koszula cialu.
    • Gość: * Re: Kadrowym GG jest np. abp Gocłowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 13:56
      Siembieda trafił do Gdańska ze Śląska i nie miał powiązań z tutejszym
      środowiskiem. Pod jego kierownictwem gazeta zyskała mniej katolicki charakter.
      Redaktor naczelny pilnował m.in., żeby informacje o kolejnych kłopotach kurii i
      ks. Jankowskiego były wszechstronnie prezentowane w dzienniku. Tomasz Arabski,
      który go zastąpi, jest dotychczasowym dyrektorem programowym Radia Plus
      należącego do archidiecezji gdańskiej. Według nieoficjalnych informacji, o taką
      zmianę na stanowisku naczelnego „Dziennika” zabiegał u wydawcy gazety abp
      Gocłowski, któremu bardzo się nie podobało konsekwentne prezentowanie
      finansowych kłopotów kurii.

kiosk.onet.pl/art.html?NA=3&ITEM=1215943&KAT=239
      • Gość: kazik Re: Kadrowym GG jest np. abp Gocłowski IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.05, 14:40
        A ty skąd się urwałeś????
        • Gość: Ed Re: Kadrowym GG jest np. abp Gocłowski IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.02.05, 03:27
          Oj, Kaziu. Drewniane fakty. Czy wiesz, kto jest dzisiaj naczelnym GG? Myslę, że
          uszczypliwość ta miała swoje uzasadnienie. Po bałakaniu na FK wpadłem na taki
          link:
          kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1215943&KAT=239
          Nie chcę tego komentować.
          • Gość: niejaniety Re: Kadrowym GG jest np. abp Gocłowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 03:37
            edi napisał:
            "Moja ocena jest jedna. GO nie istnieje bez ogłoszeń, co GW przynajmniej na
            razie chyba nie grozi."

oj masz newielkie rozeznanie, jesli chodzi o lokalny rynek ogloszen, poczytaj
            Press.
            Bez ogloszen nie istnieje zadne medium, a jezeli istnieje to jest dotowane
            przez tych ktorzy zarabiaja na ogloszeniach. Kropka.

• edico Re: Kadrowym GG jest np. abp Gocłowski 19.02.05, 03:43
              No cóż, chwali się, że masz swoje zdanie. Przerost treści nad formą ma taki sam
              wpływ na rzeczywistość, jak wyrażone mysli w poprzedzim poście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka