mike.recz 01.03.07, 09:49 został zatrzymany przez policję.Rzecznik policji na razie nie powiedział nawet jaki był powód aresztowania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JA Re: Proboszcz z Dywit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 11:15 Zostal aresztowany na 3 miesiace, przed chwila podalo RO, sprawa jest podobno delikatna, dotyczy nieletnich. teraz w Dywitach zbieraja sie FAKTy i inne SE, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: War-minka Re: Proboszcz z Dywit IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 11:46 Czyżby była mowa o ks. Benonie S.? Jeśli tak, to bardzo mnie ten fakt zasmucił. Wspominam go jako wspaniałego człowieka... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Proboszcz z Dywit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 11:58 NIE!!!, Ksiedza Benona niema w Dywitach od czerwca 2006r. Teraz byl ksiadz Antoni, aresztowany na 3 miesiace dzis. Ksiedza Benona wszyscy wspominamy jako wspanialego czlowieka!! Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Proboszcz z Dywit 01.03.07, 12:00 Gość portalu: JA napisał(a): > NIE!!!, Ksiedza Benona niema w Dywitach od czerwca 2006r. Teraz byl ksiadz > Antoni, aresztowany na 3 miesiace dzis. Wiesz coś więcej w kwestii powodów aresztowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lp Re: Proboszcz z Dywit IP: *.ols.vectranet.pl 01.03.07, 12:16 www.gazetaolsztynska.pl/?main=15&c=118,3,19194,,4083 Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Proboszcz z Dywit 01.03.07, 12:21 Gość portalu: lp napisał(a): > www.gazetaolsztynska.pl/?main=15&c=118,3,19194,,4083 Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: War-minka Re: Proboszcz z Dywit IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 14:04 Ależ odetchnęłam... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwek Re: Proboszcz z Dywit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 15:29 Podają, że to ksiądz z Dywit, a potem zaprzeczają, w końcu nie wiadomo, z Dywit, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: desdemona Re: Proboszcz z Dywit IP: *.111.20.martel.pl 01.04.07, 15:43 tak sie sklada, znalam swego czasu ksiedza antoniego. w szkole sredniej uczyl mnie religii. smiac mi sie chce, jak sobie przypomne, jaki byl wtedy swieto..y... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RO Olsztyn/Dywity-proboszcz aresztowany IP: *.olsztyn.mm.pl 01.03.07, 15:50 Dowody w tej sprawie są mocne - tak o aresztowaniu księdza z Dywit mówi rzecznik olsztyńskiej prokuratury. Według śledczych, ksiądz wykorzystywał seksualnie 14 i 16-latka. Starszemu płacił za spotkania. Ksiądz został aresztowany na 3 miesiące. Rzecznik prokuratury okręgowej w Olsztynie Mieczysław Orzechowski nie chciał powiedzieć, czy duchowny przyznał się do winy, ale podkreślił, że dowody w tej sprawie są mocne. Przestępstwo popełniono w jednej z miejscowości powiatu olsztyńskiego, ale dla dobra pokrzywdzonych prokurator Orzechowski nie chciał zdradzić w której. Wykluczył jednak, że były to Dywity. Kuria Metropolitarna w Olsztynie przyjęła wiadomość o areszcie proboszcza z Dywit ze smutkiem. Rzecznik kurii ksiądz Artur Oględzki dodał, że o sprawie dowiedział się z mediów. Zaznaczył, że Kuria czeka na gruntowne zbadanie i wyjaśnienie tego przypadku przez sąd i prokuraturę, dopiero wówczas przedstawi własne stanowisko. Rzecznik Kurii nie umiał odpowiedzieć na pytanie czy przypadkiem jest, że ksiądz W, zmieniał dość często parafie. Parafia w Dywitach była jego kolejnym miejscem pracy. Do połowy 2006 roku był on proboszczem na wsi w powiecie ostródzkim. Byli parafianie, z którymi rozmawiał nasz reporter wspominają go jako bardzo dobrego duszpasterza i niezwykle lubianego człowieka. Wiadomość o areszcie była dla nich zaskoczeniem. Aresztowanemu duchownemu grozi do 12 lat więzienia. słuchaJ: serwis.ro.com.pl/article/wiadomosci/wiadomosci_regionalne/article.php/id_item_tree/9818715bf93211a8c8779cddb59d6849/id_art/fe6b5686a590d66fbb3dc4781bf404 98 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit18 Re: Olsztyn/Dywity-proboszcz aresztowany IP: *.olsztyn.mm.pl 01.03.07, 15:55 czy to ten, ktory pracowal w Lubajnach k. Ostródy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Olsztyn/Dywity-proboszcz aresztowany IP: 195.117.187.* 01.03.07, 17:07 tak, ten sam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lkj Re: Olsztyn/Dywity-proboszcz aresztowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 22:24 Najwyższy czas zezwolić księżom na zakładanie związków partnerskich, a nastąpi koniec molestowania dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Olsztyn/Dywity-proboszcz aresztowany 05.04.07, 00:05 A może UCC im pomoże? :) www.kosciol.pl/article.php?story=20050707131001154 Odpowiedz Link Zgłoś
edico Źródło wszelkiej moralności 31.03.07, 15:25 Są tacy, którzy twierdzą, że jedynym (pierwszym, pierwotnym) źródłem moralności jest... religia. Tacy, którzy w Dekalogu upatrują źródła norm współżycia społecznego. Trzeba by zadać pytanie, jak ich zdaniem żyło się społeczeństwom, zanim pojawiła się na świecie religia. Ja uważam, że takim najpierwotniejszym - i w zasadzie jedynym - źródłem norm moralnych dla społeczeństw jest prosta zasada: "Nie rób drugiemu, co tobie niemiłe". Dlaczego zabijanie jest karane sankcjami? Bo ludzie nie chcą, by to ich zabijano. Dlaczego wszelkie społeczeństwa, niezależnie od wyznawanej religii, podzielają poglądy na kradzież? Bo ludzie nie chcą, by to ich okradano. Nie ma sensu twierdzić, że społeczeństwo potrzebuje religii, aby funkcjonować. Nawet najbardziej prymitywne społeczeństwo potrafi doskonale zdefiniować rzeczy, które są niedozwolone, których MNIE nie wolno robić: to takie, które MNIE by skrzywdziły, gdyby ktoś zrobił je mnie. M. in. dlatego uważam, że nauczanie religii (katechizacja) dzieci w przedszkolu i w podstawówce jest zbędne. Takie dzieci należy uczyć etyki i umiejętności życia w społeczeństwie. Katechizacja jest zapewne istotna dla rozwoju w wierze, ale nic nie wnosi, jeśli chodzi o uczenie dzieci norm pożycia społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Olsztyn/Dywity-proboszcz aresztowany 01.04.07, 14:14 O ks. Romanie Kramku też dowiedzieli się tylko z prasy ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
999s Re: Proboszcz z Dywit 01.03.07, 23:16 Piękne świadectwo daje księżula. Piękne! Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Proboszcz z Dywit 04.04.07, 23:51 Skończył w końcu jakieś seminarium i coś z niego wynsł :)) serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34397,3965918.html 195.94.209.197/artykul_w_niedzieli.php?doc=nd200711&nr=12 wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8756586,wiadomosc.html?ticaid=13827&_ticrsn=5 www.1917.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=926&Itemid=38 www.bankier.pl/wiadomosc/Zgorszenie-w-diecezji-plockiej-czyli-co-ukrywal-abp-Wielgus-1555090.html priestspedophiles.com/diecezja.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dana Re: Proboszcz z Dywit IP: 88.156.63.* 02.03.07, 20:18 Bzdura! Nie wierze, że Antoś..... pracowałam z nim przez wiele lat.To wspanały, mądry człowiek, normalny ksiądz jakich niewielu. Zawsze mile wspominam czasy naszej wspólpracy....Antoś trzymaj się to musi się wyjasnic...ja w ciebie wierze! Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Proboszcz z Dywit 02.03.07, 20:29 Gość portalu: Dana napisał(a): > Bzdura! Nie wierze, że Antoś..... pracowałam z nim przez wiele lat.To wspanały, > > mądry człowiek, normalny ksiądz jakich niewielu. Zawsze mile wspominam czasy > naszej wspólpracy....Antoś trzymaj się to musi się wyjasnic...ja w ciebie > wierze! Dla wszystkich byłoby lepiej gdyby okazało się to bzdurą. Jeżeli jest to fakt,to życzę mu kastracji... Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Proboszcz z Dywit 02.03.07, 22:03 fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/abp-juliusz-paetz-stanal-za-oltarzem,874288,2943 też molestował i gó.. mu zrobili :( jeszcze na ołtarzu się produkuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Proboszcz z Dywit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 23:32 dana masz zupełną rację, ale on interesował się chłopcami a nie tobą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Proboszcz z Dywit IP: 88.156.63.* 02.03.07, 23:59 nie.... to nie mozliwe....znam go doskonale... jego poglądy, stosunek do wielu spraw....kazdy inny ale nie on! Odpowiedz Link Zgłoś
nereus1 Re: Proboszcz z Dywit 03.03.07, 00:30 Ksiądz 3 razy w roku może,na gwiazdkę, wielkanoc i przy okazji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ki Re: Proboszcz z Dywit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 12:55 Wzorem WSI bracia K. powinni rozwiązać krk. Odpowiedz Link Zgłoś