Gość: ja IP: 62.29.248.* 27.11.06, 12:13 Tak trzymać - nie dajmy się poniżać !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: odenar Carrefour ? nigdy więcej !!! IP: *.zicom.pl 27.11.06, 12:53 Pracowałam w tej firmie, przy otwarciu C.w moim mieście . Zostałam zatrudniona jako kasjerka. Kilka dni wcześniej miałyśmy długie godziny ćwiczeń "na kasach". W dniu otwarcia musiałyśmy przyjść wcześniej. Dowiedziałam się, że nie będę w tym dniu w kasie, tylko mam z wózkiem chodzić po hali i odkładać na półki towar, który klienci zostawili przy kasie lub po prostu zrezygnowali z zakupów ze względu na koszmarne kolejki. Spędziłam dzień użerając się z klientami, którzy chcieli mi siłą wyrwać wózek. Kiedy dobiegał koniec mojej zmiany, usłyszałam,że chyba oszalałam, to jest otwarcie - pracujemy do końca !!! w sumie 18 godzin, bo jeszcze długo po ostatnim kliencie sprzątałyśmy rozrzucony towar, wypakowywałyśmy wózki zostawione w hali... Codziennie pracowałam dłużej niż to było określone w umowie. Płacono natomiast za czas taki jak w umowie. Uczciwie muszę przyznać, że przestrzegano przerw w pracy i nikt nie kazał nam siedzieć w pampersach, a kiedy kierowniczka widziała,że któraś nie korzysta z przerwy ,to po prostu polecała zamknąć kasę, zabrać kasetę i schodzić na przerwę do pokoju socjalnego. Znalazłam inną pracę, w prywatnej firmie, również w handlu, jestem tu traktowana jak człowiek. Kiedy trzeba zostać - zostaję, ale wiem,że otrzymam za to inny dzień wolny lub wynagrodzenie finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madda Re: Carrefour ? nigdy więcej !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 20:28 Przede wszystkim to z hipermarketami trzeba rozprawiać się nieco osstrzej - dla mnie bzdurnym jest prawo o niepłaceniu przez 4 lata podatków od gruntu - przecież oni wszyscy jawnie grają sobie na nosie, zmieniając co 4 lata swoje adresy i wymieniając się zbudowanymi obiektami... Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja Powinno być jak w Stanach 27.11.06, 21:04 Jak pracodawca złamał umowę z pracownikami to zawsze znajdzie się prawnik który bez zaliczki, ale za procent wygranej sumy w procesie cywilnym te pieniądze od firmy wydobędzie. Im więcej pracowników się zbierze tym większa suma do wygrania. A jak pracodawca złamał prawo to dopiero sprawa jest! Najczęściej dochodzi do ugody bez procesu. Tylko najważniejsze: trzeba mieć dowody, dokumentować, dokumentować wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja "mamy najwyższe stawki wśród marketów w kraju" 27.11.06, 21:06 Jak 700 zł to najwyższe stawki to jak beznadziejne stawki musi oferować konkurencja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panterka Re: Na kasy nie pójdą IP: *.bibl.univ.szczecin.pl 06.12.06, 13:08 Skoro inne zakłady dają lepsze płace, to dlaczego jest aż 2000 bezrobotnych?? Odpowiedz Link Zgłoś