Gość: ade IP: 213.25.164.* 02.02.04, 07:20 Nauczyli sie od poprzedników, też skończą jak oni. Więcej premi panie prezydencie dla ratusza bo to biedaki. Darmozjady, za dwa lata wyjdą wasze przekręty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Opolanin Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: *.airlan.pl 02.02.04, 07:38 Pan Pietrucha jest nie powazny jak Pan Prezydent mogl nie wiedziec o tych praktykach - byl oszukiwany skoro nie do konca wiedzial co sie dzieje na jego `podworku` - albo nie chcial wiedziedzc a to juz inny problem i to znaczny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolanin Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: *.airlan.pl 02.02.04, 07:44 To roznoszenie jest ciekawe , bo np. pisma wychodza z danego wydzialu do sekretariatu ogolnego w Ratuszu i koniec - tu leza kilka dni nim wyjda i dojda do adresata sam bylem kilkakrotnie ofiara takiej poczty - pismo z wydzialu niby dawno wyszlo a do mnie w Opolu dotarlo po kilkunastu dniach - jest to praktyka nagminna tylko jest pytanie czemu ono sluzy - mozna to sprawdzic pismo wychodzi z data `a` a dociera W opolu do adresata z data `l` Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaron Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: 213.25.164.* 02.02.04, 08:20 hmmmm.... Każdy normalny zwierzchnik sprawdziłby te informacje i miałby gotową listę byłych pracowników - i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanka Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 02.02.04, 09:32 Jeżeli to co piszesz jest prawdą, to MZK powinien zająć się Inspektor Pracy, prokurator i panowie z Wydziału Kontroli UM. To co piszesz zakrawa na metody ubeckie i stalinowskie. Boże miej w opiece pracowników MZK, bo chyba tylko Ty im pozostałeś, skoro Prezydent wie o wszystkim i nic nie robi. Dajcie znać też do Kowalskiego, może on coś pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon ReAle najbardziej szokuje to ze syn prezsa to .... IP: *.zwm.punkt.pl / *.punkt.pl 02.02.04, 17:35 Przemysław G. były straznik miejski.To o nim piszą gazety: o wyłudzaniu przez niego pieniedzy o braniu łapwówek, o fałszowaniu danych w zamian za alkohol. To tatuś wyłozył kaucje za syna by nie przebywał w areszcie. Różne historie krążą o obu panach na mieście. To fakt jeszcze wyroki nie zapały. Ale zaistniały sytuacje kompromitujące obu panów. Jeden z nich zarzadza zasobami ludzkimi i mieniem miejskim w spółce. To informacje zawarte w gazetach. I pan prezydent o tym nie wie. Masz rację Miej Boże w opiece krzywdzonych przez niego pracowników. I firmę która juz nie ma prawie kapitału zapasowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocztylion Kto zarabia na roznoszeniu? Poczta Polska - nie ! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.04, 09:39 Obciąć premie urzędasom a dać zarobić poczcie, bo inaczej firmy kurierskie ją wykończą i wzrośnie bezrobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rorys Re: Kto zarabia na roznoszeniu? Poczta Polska - n IP: *.to.tpnet-e0.city-media.pl 02.02.04, 11:21 BEZ KOMENTARZA111111111111111111 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: *.lublin.mm.pl 02.02.04, 10:00 To nic nowego, tak jest wszędzie i od dawna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: 195.117.234.* 02.02.04, 12:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAZA Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: 195.117.234.* 02.02.04, 12:29 Stop korupcji ! Panie Kowalski nie wstyd panu pisać takie rzeczy. Dobre wychowanie nakazuje zaczynać od siebie (niby-władzy). Może zechce pan polemizować w tej sprawie? Po pierwsze, pan Brzeziński (asystent prezydentów) to największy fachowiec w ratuszu. A jak owy prominyent otrzymał tak lukratywne stanowisko??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4władza Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: 195.117.234.* 02.02.04, 12:45 Redaktorze Janowski. Jak zawsze w pana artykułach (można się już przyzwyczaić) naginana jest tendencyjność, Może należałoby pokazać drugą stronę medalu. Dziwię się panu że redaktor poważnej gazety opiera się wyłącznie na niesprawdzonych informacjach. Śmię wysunąć hipotezę,że uzyskał je Pan od "kształcących się" radnych podczas "jakiejś małej wódeczki". Ciekawy jestem jaki był cel pańskiego artykułu. Ale wszystko jasne!!!Koledzy od kielicha do wloli używają czwartej władzy. Najlepiej posłóżyć się szeregowymi urzędnikami aby odwrócić uwagę społeczeństwa od swoich ciemnych interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buMAr Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: 195.117.234.* 02.02.04, 13:04 Korupcja wśród urzędników! Zwolnić winnych afery roznoszeniewej! Panie Janowski i Kowalski śmiech to mało powiedziane. Slogany typu "nie ważne kwoty dorobione przez urzędników tylko zasady" są czystym populizmem. Jestem ciekaw jak wypadłby rachunek ekonomiczny tej sprawy po jakiś posunięciach. Redaktorze Janowski apeluję w imieniu Opolan zainteresowanych tą sprawą o artykuł ukazujący jak to nasza władza oszczędza i wychodzi na przeciw obywatelom, którzy będą zapewne ganiać po pocztach a w ratuszu we imię patriotycznych zasad nadal będzie marnowany grosz publiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piontek Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.02.04, 13:28 Ja opiszę co mnie spotkało jakiś czas temu. Jak wiadomo to Urząd Miasta wzywa pisemnie poborowych do stawiennictwa w określonym miejscu i czasie w celu przebadania przez komisje wojskową i nadanie kategorii wojskowej. No i co się stało? Oczywiście wszyscy wokół dostali, ale jakoś nie ja. Poszedłem wyjaśnić sprawę, nie dość że potraktowano mnie niekulturalnie to jeszcze sugerowano, że podpsałem świstek świadczący o tym, że wiadomość odebrałem! Gdy zażądałem okazania mi tego papieru, babka poszła po to, pokazała mi... i co się okazało? PODPIS BYŁ PODROBIONY!!!!!!!!!!!!!!!!!! A ja przez to miałem problemy! Grozili mi nawet kolegium (wtedy jeszcze było). Dodam, że wezwań tych nie roznosili pracownicy Pozcty Polskiej. Skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andraej Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 19:03 Roznoszenie korespondencji Ratusza, to nie jest taka prosta sprawa.Należy wyjątkowo dobrze znać topografię miasta,autobus czerwony nie wszędzie dojeżdża i należy mieć własny pojazd. Tylko człowiek nieświadom (głupi)myśli sobie że tą pracę można powierzyć byle komu.Chodzi sę po melinach i spelunach,w ciemnych uliczkach,a nie tylko po deptaku na Krakowskiej.W każdej chwili można zostać pogryzionym przez psa.W polsce powierza się odpowiedzialną pracę ludziom przypadkowym i dlatego polska wygląda tak jak wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: *.karo.punkt.pl / 213.199.219.* 02.02.04, 21:01 Każdy chce zarobić. Jest to normalne, byle robił to uczciwie i płacił od tych kwot podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Sz. Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: 213.17.145.* 02.02.04, 21:32 Ja znam jedna osobe z tej listy - R. Rybaka. Tylko, ze teraz on juz listow z ratusza nie roznosi, a dostal tam prace! w wydziale europejskim! To sie nazywa nepotyzm!!! ps. bravo Kowlaski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytrlniczka Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.04, 23:35 Zazdrosna??? A może wie kilkadzesiąt razy więcej od Ciebie i nie musi jeżdzić na rowerze ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kociubińska Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: 62.148.87.* 02.02.04, 23:57 Jeśli jest taki dobry, to powinien znać języki obce. Niech przetłumaczy stronę www miasta Opole na angielski i niemiecki, a potem aktualizuje informacje o ofercie inwestycyjnej oraz poszukiwaniu partnerów do projektów unijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan K. Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: 213.17.145.* 03.02.04, 14:51 Zna jezyki, czy nie zna, jakie to ma znaczenie jesli prace w ratuszu dostal dzieki rodzince? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalski Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: *.zwm.punkt.pl / *.punkt.pl 06.02.04, 11:15 Ba, skoro jest dobry, niech jeszcze postoi godzine na jednej nodze trzymajac sie za nos. A potem pomaluje budynek urzędu. Przecież po tym poznajemy czy ktoś jest dobry. Świetny pomysł z tymi tłumaczeniami - niektórzy twierdzą, że na język obcy powinien tłumaczyć nativ speaker, ale to zabobony, najlepiej niech każdy pracownik ratusza która zna język obcy dostanie do przetłumaczenia jeden akapit - za tydzień będziemy mieli wszystko "przetłumaczone", a nawet więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc R"RTOSKA O GAPOWICZA" ? IP: *.zwm.punkt.pl / *.punkt.pl 05.02.04, 08:52 100 gapowiczów DZIENNIE wyłapywali kontrolerzy Gwardii pracujący na 1/2 etatu. Komuś się coś p0kręciło..... REGION:: - TO BZDURA - MÓWIĄ PRACOWNICY ZAKŁADÓW KOMUNIKACJI Troska o gapowicza Opolski kontroler K-12 (nie chciał podać nazwiska, a jedynie swój służbowy numer) podczas pracy. Kontrolerzy muszą szanować wolność osobistą jadącego na gapę i nie mogą przetrzymywać go wbrew jego woli. Tak zadecydował Sąd Wojewódzki w Lublinie, rozstrzygając konflikt wokół tego, czy kontrolerzy mogą udaremnić próbę opuszczenia pojazdu przez pasażera nieposiadającego ważnego biletu. Według sądu, nie mogą, bo jest to niezgodne z art. 41. ust.1 konstytucji, zapewniającym każdemu nietykalność i wolność osobistą. Pozbawia to kontrolerów uprawnień nawet do chwilowego zatrzymania pasażerów. Opolscy przewoźnicy na informacje o interpretacji prawa przez lubelski sąd reagują oburzeniem: - To jakaś bzdura! - ocenia Antoni Sapała, dyrektor MZK w Kędzierzynie-Koźlu. - Może jeszcze kontroler ma się ukłonić nisko gapowiczowi i otworzyć przed nim drzwi autobusu, aby ten mógł bezpiecznie wyjść z niego, nie płacąc ani za bilet, ani za mandat? Janusz Granat, prezes zarządu MZK w Opolu: - Ktoś chce chyba świat postawić do góry nogami. W praktyce oznacza to przecież przyzwolenie na jazdę bez biletów. Im więcej będzie gapowiczów, tym drożej będą płacić osoby uczciwe, które kupują bilety. W samym Opolu kontrolerzy MZK łapią miesięcznie około 100 gapowiczów. Jeśli kontroler wykryje, że w autobusie jedzie osoba bez biletu, która nie chce jednocześnie podać swych danych ani zapłacić mandatu - wtedy zwykle konwojuje gapowicza do najbliższego posterunku policji. Są na to różne metody. W Kędzierzynie-Koźlu nie pozwala się gapowiczowi wysiąść z autobusu. - Właściwie każdy autobus ma przystanek koło budynku policji w centrum. Wtedy delikwent, w asyście kontrolerów, idzie na policję, gdzie spisywane są jego dane - wyjaśnia Antoni Sapała. Bardzo zbliżone zasady obowiązują w opolskim MZK. Kontrolerzy informują kierowcę, a ten - za pośrednictwem dyspozytora - policję. Autobus zatrzymuje się na przystanku w oczekiwaniu na policjantów, ci przejmują jadącego bez biletu. Cierpią podróżni, którzy zapłacili za bilet - tracą czas i nerwy. - Jest też druga możliwość, pod autobus podjeżdża jeden z samochodów nadzoru ruchu i kontrolerów MZK, który zabiera zatrzymanego na policję lub każemy mu czekać w naszym samochodzie na funkcjonariuszy - mówi Janusz Granat, prezes MZK w Opolu. Od roku kontrolą zajmują się pracownicy MZK - a nie wynajęta firma ochroniarska (tak było wcześniej), od tego czasu ustały skargi na brutalność kontrolerów. - Interpretację sądu w Lublinie uważam za paranoję - mówi Granat. - Przecież jazda na gapę jest czynem nagannym i jeśli nauczymy się tolerancji na takie czyny, to w przyszłości będziemy musieli tolerować coraz większe przestępstwa. W polskim systemie prawnym wyrok dotyczy wyłącznie jednostkowej sprawy, którą zajmował się sąd w Lublinie. Ewa Bilicka ebilicka@nto.pl Ostatnie zmiany: 04. Lutego 2004 07:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalski na wspak Czy autor artykułu rozumie słowo korupcja??? IP: *.zwm.punkt.pl / *.punkt.pl 06.02.04, 11:34 Przeczytałem artykuł i ze smutkiem stwierdzam, że opolska wyborcza to chyba najgorszy dodatek w Polsce. Artykuł, to że tendencyjny to mało powiedziane. W tytule brzmi słowo korupcja - gdzie zaś w treści jest jakiś dowód na to??? - kto co komu dał i co za to uzyskał??? Dlaczego autor nie zadał sobie trudu, żeby napisać ile było umów wszystkich "na roznoszenie" i wyciągnał wnioski. Czy faktycznie wszyscy którzy roznosili to rodziny pracowników ratusza? Oczywiście, że nie, ba stanowili oni mniejszość. Ale mieli prawo tam pracować, jak każdy inny zresztą. I tu pojawia się największe przewinienie UM, można było to ogłosić szerzej, umożliwić ludziom zgłoszenie się itp. itd.. Ale z drugiej strony to normalne, że ma się większe zaufanie do rodzin pracowników niż do przypadkowych osób, więc trzeba stworzyć instytucję kontrolną, co by kontrolowała jak to rozniesiono. W tym momencie gra przestaje być warta świeczki. Dlaczego w tym artykule nie ma ani słowa o tym, ile kosztował UM ten system kurierski, jaki był koszt w przeliczeniu na przesyłkę? Może dlatego, że by się okazało, że był o 50% niższy. Ale ja rozumiem autora tekstu, w ten sposób ma już gotywy tytuł artykułu na 1 maja - NIEGOSPODARNOŚĆ W RATUSZU - KOSZTY KOMUNIKACJI Z MIESZKAŃCAMI WZROSŁY W CIAGU PÓŁ ROKU O 100%. Smutne jest również to, że ten tekst został pewnie przeczytany przez naczelnego i kazał on uzupełnić go o takie błahostki świadczące jednak o dobrym i rzetelnym dziennikarstwie. Proponuję żeby autor może jednak postarał zapisać się na zajęcia z Etyki, może da mu to trochę do myślenia. I następnym razem jak zacytuje na pierwszej stronie kilkanaście nazwisk z imionami, to się chwilę zastanowi jakie to może mieć skutki. Zapewne większość z tych osób jest w tej sprawie absolutnie bez winy. Po prostu pracowali (przecież to nie oni decydowali, że nie będzie ogłaszanego w prasie naboru), robili dobrze pracę, która naprawdę wymaga sporo energii i czasu, a teraz pisze się w jednej linijce ich nazwiska i słowo klucz - KORUPCJA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Czy autor artykułu rozumie słowo korupcja??? IP: *.uw.gov.pl / *.opole.uw.gov.pl 06.02.04, 13:09 Po przeczytaniu tego artykułu mam ochotę założyć Stowarzyszenie STOP KOWALSKI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek N. Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.04, 20:53 Niech Kowalski w ramach akcji STOP KORUPCJI wraz ze swoimi kolegami, nie tylko z rodziną roznosi wszelką korespondencję z UM, potem niech rozniesie pocztę Policji, Sądu i innych jednostek budżetowych, potem sprzeda pomysł innym miastom i w jeden rok będzie w Polsce git, zaoszczędzimy miliardy złotych. Nasz radny Janusz Kowalski to taki opolski Hausner, wszędzie szuka oszczędności. A ja proponuję aby każdy radny oddał po 500 zł, co da nam oszczędność ponad 100000 zł i będzie to różnica jaką miasto poniesie za wysłanie korespondencji Pocztą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balbina Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.04, 19:38 Panie redaktorze Janowski. A może Pan śladem swojej koleżanki z branży Agaty Jop chce zostać kolejnym rzecznikiem w Ratuszu. Gratuluję pomysłowości w drodze do kariery!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Kto zarabia na roznoszeniu korespondencji urz IP: 195.205.222.* 10.02.04, 10:25 jaki pan taki kram.Zembaczyński ma podwójną moralność. Gani innych a sam toleruje bajzel u siebie. niech nie rznie głupa,że nic nie wie.Jak nie wie to go należy zwolnić. Odpowiedz Link Zgłoś