Gość: brawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 07:56 brawo, brawo, brawo tak powinna wygladac w praktyce ochrona srodowiska Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ecipeci Re: Premia za wymianę pieca - do ekofaszysty IP: *.146.160.177.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.02.10, 09:27 jakie brawo, brawo, brawo??? naiwnych szukasz? moja mama placi za ogrzanie gazem 90 mkw - do temp.17 st.c. - 600 zl/mc!!! to chore - oplata przesylowa 1.42/kb gaz 0.97/kb - ma wzrosnac o kolejne 10%!!! mam piec na eko-gorszek - zero dymu - dom 260 mkw - na mc spalam 1200 kg i kosztuje mnie to 800 zl - i tak 4x wiecej niz 7-8 lat temu! niech trwale obniza ceny za energie a nie oglupiaja ludzi pseudo doplatami, ktore odbiora z nawiazka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skojarzony miejskie ciepełko IP: *.punkt.pl 13.02.10, 10:11 A ile kosztowałoby ogrzanie domu gdyby podłączyć do miejskiego ciepełka z ECO? Z pewnością mniej niż palenie gazem. Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Premia za wymianę pieca - do ekofaszysty 13.02.10, 10:21 Niestety, nie da się ukryć, ze ogrzewanie wunglem jest kilkakronie tańsze niż gazem. Gdy gazyfikowali naszą ulicę mało kto się przyłączył ze starszych mieszkańców, tylko nowe domy porobiły przyłącza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hah Re: Premia za wymianę pieca - do ekofaszysty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 11:23 Chyba w kuchni kuchenka gazowa sobie tak grzeje, jesli tyle placi. U mnie 600/miesiac kosztuje ogrzeanie do przyjemnej temperaturki 24 stopni domu 250m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smiech Re: Premia za wymianę pieca - do ekofaszysty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 19:35 chyba latem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Premia za wymianę pieca - do ekofaszysty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.10, 23:08 Miesięcznie płacimy za ogrzewanie gazowe 1200zl! (dom 150m2) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? chyba raczej chodzi o kocioł... IP: 77.236.16.* 13.02.10, 22:47 KOCIOŁ.... /takie coś do grzania wody nazywa się kocioł/ jak zwykle poziom "notatki" GW żenujący... Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Dioxyny i inne świnstwo 13.02.10, 23:27 Jaśnie państwo z domków przy Ozimskiej oraz z okolic Alzheimer Circus spalają w swoich piecach śmieci, w tym różne odpadki z plastiku. Spacerując, czy wybierając się na zakupy do Biedronki można się udusić oraz zwiększyć ryzyko zachorowania na raka. Kommando Zombi powinno w nocy wchodzić na dachy i zapychać gnojom kominy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozo Premia za wymianę pieca IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 14.02.10, 10:26 A co z mieszkancami Górnego Śląska czy opolskie ma tylko korzystaćz czystego powietrza,może kto zna odpowiedż gdzie sie zwrucić odofinansowanie w sprawie wymiany pieca węglowego na gazowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Niech nie wciskają ciemnoty. IP: 77.255.163.* 14.02.10, 11:46 Też chętnie przeszedłbym na gaz albo prąd,ale niestety przy moich zarobkach stać mnie tylko na węgiel.Gazem wychodzi mi 1200zł na mc i temp. ledwo 19 stopni a węglem za tonę to mam 21-22 stopnie.a tona wegla to ok 800 zł.A wladze jak myslą o ekologi to niech myślą co zrobić,żeby opłaciło się używać gaz i prąd.Jak ktoś nie ma kasy i pracy to nie zastanawia się czym pali tylko co jest tańsze i pali nawet śmieciami i odpadami.Przemówić należy w tym przypadku jedynie do kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Co daje jednorazowa premia i to niewielka IP: 77.255.163.* 14.02.10, 11:55 skoro póżniej ogrzewanie gazem wychodzi dużo drożej niż węglem,albo drewnem.Poza tym jeśli władze państwowe tak dbają o ekologię to dlaczego ceny paliw ekologicznych tak windują do góry.A gdzie dotacje ?.Rolnikom do wszystkiego dopłacają i dotują to dlaczego ekologii nie można dotować i dopłacać np do ogrzewania gazem albo prądem.Dużo gadać to potrafią najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Kocioł na pellet lub zgazowujący 14.02.10, 15:09 Nasze stowarzyszenie ma pomieszczania ogrzewane pelletem drewnianym. Jest to paliwo w pełni ekologiczne, bez dodatku jakichkolwiek związków klejących. Koszt ogrzania domku jednorodzinnego 150 m (bez ograniczania temperaturowego ) ok 700 PLN/mies. w miesiącach październik/listopad ok 500 PLN/mies. Popiół (wiadro na tonę paliwa) może być użyty jako nawóz pod iglaki (są to same sole mineralne) Problemem jest tylko sam pellet: praktycznie w Opolu nie ma go gdzie kupić, my ściągamy nasz aż z Częstochowy (producent: Barlinek SA , 730 PLN/t) Zamiast kotła na coraz droższy ekogroszek proponuję piec zgazowujący na drewno+węgiel. Cena pieca ok 6500 , z montażem i sprzężeniem z istniejącym kotłem gazowym (jako rezerwa lub na lato) oraz zbiornikiem buforowym i zbiornikiem 300 l na ciepłą wodę użytkową ok 13 tys PLN. Tanio wychodzi paliwo gdyż można palić nie tylko węglem, ale i drewnem typu kominkowego lub czystym drewnem odpadowym. Budynek 270 m2 który w zimie płacił rachunki za prąd po 1500 PLN miesięcznie teraz płacą ok 850 PLN....można więc mówić o obcięciu kosztów o połowę. Kocioł ten funcjonuje na takiej zasadzie że najpierw wypełnia się palenisko (ok 120-150 litrów) paliwem , potem całe ustrojstwo zamyka i włącza palnik elektryczny...pali się gaz koksowniczo-drzewny oraz odzyskiwane jest ciepło z ważarzania węgla (drzewnego)....elektronicznie można ustawić moc. Doładowuje się co 2-3 dni Odpowiedz Link Zgłoś
fila-1 Premia za wymianę pieca 14.02.10, 16:12 Problem w tym, ze czesto ludzie poprzestaja na podlaczeniu pieca gazowego do starej instalacji. Wtedy grzeja wszystkie rury (czesto naweto grubosci 2" i to bez izolacji) przebiegajace od piwnicy po strych, zbiornik wyrownawczy i sam stary piec (zostawiony na "wszelki wypadek")gdzie tez sporo ciepla ucieka wtedy do komina. Gdy przy wymianie pieca na gazowy zmienia się cala instalacje dostosowujac ja do nowego sytstemu i instalujac automatyke temperaturowo-czasowa grzanie gazem kosztuje naprawde nie wiele drozej po uwzglednieniu wszystkich kosztow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Premia za wymianę pieca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.10, 18:13 Ludzie szybko wrócą do starego sposobu ogrzewania jak zobaczą rachunek za zużyty gaz...Na nic zdadzą się tego typu jednorazowe dotacje jeśli potem przez następne lata przyjdzie im słono płacić, a trzeba pamiętać, że z każdym rokiem będzie drożej. Moim zdaniem...taka jednorazowa dotacja, czy ulga to nie jest rozwiązanie problemu. Znam to z własnego doświadczenia...bo płace wysokie rachunki za ogrzewanie gazowe...co tej zimy mocno odbija się na rodzinnym budżecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Premia za wymianę pieca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.10, 18:36 Hehe, a ja tego lata zrobię dokładnie w odwrotna stronę: piec gazowy wymienię na węglowo-drzewny. Oszczędzę nawet 40% kosztów w sezonie. Dołożę za to pracy, bo paliwo trzeba dokadać do pieca (gaz sam się "dokłada"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Premia za wymianę pieca IP: 194.29.180.* 14.02.10, 19:27 Parę lat temu Bank Ochrony Środowiska dawał kredyty na ekologiczne ogrzewanie - faktycznie nisko oprocentowane były i jeszcze jakaś premia na koniec do tego - i co ???? Po kilku latach cena gazu a zwłaszcza oleju tak poszła w górę, że nie było wyjścia jak zainstalować sobie piec na wszystko. Do dupy taka polityka. Najpierw trzeba unormować ceny, płacić ludziom godziwie za pracę a na koniec wymagać ekologicznego podejścia do życia. Celebrytami wielu z nas jeszcze długo nie będzie !!! Odpowiedz Link Zgłoś