Gość: waldi IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.10, 21:38 oddac w koncu Oppeln prawowitemu wlascicielowi!!! --- Unrecht gut gedeiht nicht! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: abc Na PKP wszędzie schody IP: *.9-1.cable.virginmedia.com 13.05.10, 23:00 Zapraszam do Londynu na stację Covent Garden - 195 schodów i to do tego zakręconych. :) Odpowiedz Link Zgłoś
piotrns Skoro nie wolno niczego zmieniać 13.05.10, 23:00 to należy przerobić ten dworzec na muzeum, a w innym miejscu wybudować funkcjonalny dworzec dla pasażerów. Oczywiście to jest SciFi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isabel Na PKP wszędzie schody IP: *.punkt.opole.pl 13.05.10, 23:01 Wcale nie jest tak łatwo dostać się przez to przejście naziemne.ostatnio zadzwoniłam po panią która powinna przyjść i otworzyć mi i czekałam z wózkiem z 10-15 min ale niestety nie doczekałam się.tylko popatrzyła na mnie jak przechodziła na peron bo przyjeżdżał jakiś pociąg i poszła dalej siedzieć w tej swojej kanciapie.musiałam tłuc się z dzieckiem przez schody i ledwo zdążyłam na pociąg.powinni coś z tym zrobić bo to jest masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdfsdgf Na PKP wszędzie schody IP: *.171.198.152.static.crowley.pl 13.05.10, 23:05 położyć na skraju schodów pieprzone dwie szerokie deski i problem rozwiązany... dla bezpieczeństwa na górze drobna barierka co by żadna osoba nie spadła i tyle... ale nie ... tu trzeba planów, pozwoleń, decyzji, tony papierów... setki analiz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reklama reklama Na PKP wszędzie schody IP: *.punkt.opole.pl 13.05.10, 23:08 A na reklamy na schodach to konserwator zabytków daje zgodę? Co to za zabytek jeśli jest oblepiony reklamami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrawiamy Wiele atrakcji w Opolu IP: 68.168.212.* 13.05.10, 23:15 Schody są chyba z XIX wieku. Pomyśleć, że do tej pory nikt nie wpadł na to, aby ułożyć na nich jakąś platformę pełniącą rolę pochylni dla bagażów i łagodnego zejścia dla podróżnych. I zorganizować kontrolowane przejście po torze peronu 1. dla niepełnosprawnych, matek i starych ludzi. Kolejarze, pomyślcie trochę! eko.opole.pl/?p=6414 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dss Dobre bo polskie IP: *.croy.cable.virginmedia.com 14.05.10, 00:37 I TYLE W TYM TEMACIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mok999 Na PKP wszędzie schody IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.05.10, 01:36 zbombardować dworzec, aby nie pozostał kamień na kamieniu, wtedy się wszystko wyrówna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolo321 Re: Na PKP wszędzie schody IP: *.warszawa.dialog.net.pl 14.05.10, 05:18 przestancie jezdzic Z PKP i niech w piz..u zbankrutuja a kretyni z kolejarska mentalnoscia z czasow gomółki niech ida szukac roboty po szaletach lub żebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regio Re: Na PKP wszędzie schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 08:38 Jest taki mały kraj w europie, gdzie w każdym niemalże miejscu są kładki. Bywają wszędzie; na dworcach, w obiektach muzealnych, przy wejściach do restauracji, przy krawężnikach, wszędzie tam gdzie jest chociaż malutka przeszkoda, która mogłaby utrudnić wejście lub wjazd osobom starszym, czy matkom z dziećmi na wózkach. Nie są elementem stałym architektury, nie wymagają więc zezwoleń, planów lub wielomiesięcznych konsultacji i zgody decydentów. Zbudowane są z płyty OSB, wykładziny antypoślizgowej i kątowników ...i tyle, bardzo proste. Tam nikt nie pyta, czy to niezwykłej wartości obiekt muzealny i czy wyrazi na to zgodę Wojewódzki Konserwator Zabytków. Po prostu kładki są wszędzie, a ludzie uśmiechnięci i pogodni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Na PKP wszędzie schody IP: *.chello.pl 17.05.10, 23:15 > przestancie jezdzic Z PKP i niech w piz..u zbankrutuja a kretyni z > kolejarska mentalnoscia z czasow gomółki niech ida szukac roboty po > szaletach lub żebrać. świetny plan gdyby nie to że niektórzy są skazani na PKP... A nawet jeśli zaczną bankrutować to pewnie państwo zacznie ich ratować za nasze pieniądze, żeby banda urzędasów za biurkiem i świętych krów w pociągach mogła dalej mieć w poważaniu klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Na PKP wszędzie schody IP: *.chello.pl 14.05.10, 08:22 Nie wspomnę już o wózkach dziecięcych, przecież one latają, po co podjazd.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regio Kładki dla Opola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 08:53 Bierzmy sprawę w swoje ręce ! Moja propozycja załóżmy stowarzyszenie, zgarnijmy kasę z funduszy europejskich i budujmy kładki dla Opola, wszędzie tam gdzie są schody.Wszyscy będą zadowoleni i uśmiechnięci i ulice nie będą zakorkowane, bo łatwiej będzie poruszać się pieszo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buschi Na PKP wszędzie schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 08:50 To w ogóle jest SKANDAL z tymi schodami...wyraz ignorancji, zacofania itp.. 21 wiek.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lahatiel Na PKP wszędzie schody IP: 212.244.74.* 14.05.10, 09:02 Gdyby tę panią z Wrocławia bolał kręgosłup i przyszło jej tachać walizkę po tych schodach to pewnie inaczej by gadała. Brak słów... A tak przy okazji - jak dostają się do dworca osoby niepełnosprawne na wózkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim... Na PKP wszędzie schody IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.10, 09:52 aha... to Pani konserwator twierdzi ze nie mozna dac metalowej kladki na schody ktora malo ingeruje w sama konstrukcje i kolorystycznie zadne problem ja stopic w wizerunek dworca.. a do k^rwy wieze piastowska mozna podniesc sobie od tak o kilka metrow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mini Na PKP wszędzie schody IP: *.wcm.opole.pl 14.05.10, 10:04 Dorosły z walizką jakoś da radę ale dzieci i do tego wózki które się wnosi i znosi są bardzo światowe. Umęczone, spocone matki są bardzo zadowolone że mieszkają w Opolu....Nawet do toalety ktróa mieści się na peronie i jest płatna trzeba pokonać schody wychodząc z głównego holu jeżeli kieruje się znakami. Odpowiedz Link Zgłoś
mamatylda2 Na PKP wszędzie schody 14.05.10, 10:27 Czy nie sądzicie,że Urząd Miasta zafundował nam antykonserwatora? Elewacje zabytkowych kamienic mozna niszczyć, Wieżę Piastowską /!/zmieniać dowolnie, a kładki na schodach - nie wolno.Sadziłam, że remont dworca będzie polegał na jego dostosowaniu do życia - ale nie, dostosowali do konserwy.Ja wymuszam otwieranie bramy , ale to działa tylko przy powrocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volksterier Re: Na PKP wszędzie schody IP: *.ip.netia.com.pl 14.05.10, 11:31 drobna poprawka - to wojewoda nam go zafundował ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: Na PKP wszędzie schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 16:28 Po pierwsze: kompetentna w sprawie jest właśnie pani Solisz, a nie mamatylda2 po drugie: Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków nie wybiera Urząd Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cx pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 10:29 Nie ma nic gorszego niż zabytek użyteczności publicznej, który jest ważniejszy sam w sobie od swego przeznaczenia. Najlepiej byłoby wstawić najzwyklejsze schody ruchome z boku obecnych schodów, ale to jak widać fikcja. Proponuję rozwiązać kłopot wnoszenia walizek na kółkach następująco. Wzdłuż schodów, przy ścianach zrobić podjazdy, a poręcze przenieść na środek schodów. Gotowe. Przy okazji pytam dyrekcję opolskiego dworca co z osobami o ograniczonych zdolnościach ruchu? Jak one mogą się dostać na perony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: Na PKP wszędzie schody IP: *.chello.pl 14.05.10, 12:15 Waldi, wg Ciebie to kto tu jest prawowitym właścicielem? Komu chcesz oddać nasze miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati Na PKP wszędzie schody IP: *.wolv.cable.virginmedia.com 14.05.10, 12:43 ubieglej zimy przyjechalam do opola w odwiedziny. z moim synem, ktory jeszcze wtedy nie umial chodzic. przeprawa przez schody z walizka to nic. prosze sobie wyobrazic przez jakie pieklo ja musialam przejsc z wozkiem. mimo tego ze pomogla mi kolezanka i tak ledwo co dalysmy rade. w drodze powrotnej postanowilam przejsc przejsciem dla niepelnosprawnych i myslalam, ze nie bedzie problemu, w koncu jestem z dzieciecym wozkiem. niestety, pani, ktora poprosilam o pomoc, nie tylko mnie opieprzyla, ale i poganiala, wiec musialam biegnac przez perony z wozkiem w prawie polmetrowym sniegu. wiecej nie przyjade, bo nie ma sensu, pkp powinno sie tym zajac i dostosowac przejscia do norm europejskich. moze za jakies 30 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Na PKP wszędzie schody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 15:59 W Antwerpii (Belgia) jest o wiele starszy i piękniejszy, zabytkowy dworzec kolejowy. Istna perełka, chyba najpiękniejszy dworzec kolejowy w Europie i jeden z największych w Europie. Ale nikt tam nie ma problemu z tym aby dostosować go do potrzeb osób starszych, schorowanych, niepełnosprawnych, matek z dziećmi i wszystkich innych. Sąkładki, windy i wszelkie inne udogodnienia. Wszędzie się wszystko da tylko w Polsce są wiecznie problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benia Na PKP wszędzie schody - sprostowanie IP: *.traco.pl 14.05.10, 21:06 Mamy z wózkami nie mogą korzystać z przejścia naziemnego! - tak mnie poinformował pan, który to przejście obsługuje, bo to przejście jest podobno tylko dla inwalidów, a poza tym jak z niego skorzystać kiedy idzie się na a nie z dworca? Odpowiedz Link Zgłoś
opolak To jest reklama Opola - brak tolerancji 14.05.10, 21:19 Nie jesteśmy tolerancyjni na kazdym kroku. Chodniki z krawęznikami, stan nawierzchni nie pozwalaja bezpiecznie poruszac się inwalidom na wózkach czy starszym osobom majacym kłopot z chodzeniem. Chwalimy się pięknym ogrodem zoologicznym ale nie umozliwiamy tam dotarcie ludziom niepełnosprawnym - brak komunikacji miejskiej do Bolko. PKP jest na terenie miasta, więc baty zbiera ratusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nitka dokładnie to samo na dworcu w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 07:54 wiekszość dworców tak ma - PKP ma pasażerów w... 4 literach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Praźródło Na PKP wszędzie schody IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.10, 20:34 Podaję praźródło artykułu eko.opole.pl/?p=6414 Odpowiedz Link Zgłoś