Gość: austriak Może wpierw z nim uzgodnić formę IP: *.liwest.at 06.03.04, 11:34 świętowania tej jego polskości? Poza tym czytałem, że Austria też się do niego przyznaje. Może by warto zapytać kim on się czuje i w jakiej formie by sobie tego życzył? Żeby nie naruszyć prawa? Dobrych obyczyjów? Żeby czasem włażąc bez pytania z zabłoconymi butami do łoża jego rodziny nie zrobić sobie niepotrzebnie wroga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Może wpierw z nim uzgodnić formę IP: 5.2.* / *.chello.pl 06.03.04, 18:36 Gość portalu: austriak napisał(a): > czytałem, że Austria też się do niego przyznaje. > Może by warto zapytać kim on się czuje i w jakiej formie by sobie tego życzył? ------------------- On się czuje Irlandczykiem (z hrabstwa Kerry) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny Kot Re: Czesi mowili, ze ma czeskie korzenie! IP: *.cisi.unito.it 06.03.04, 11:34 Niezle jaja! W Mladej Froncie napisali dokladnie to samo, odwolujac sie do czeskich miasteczek. Nagle wszyscy przyznaja sie do milosci do Zydow? To mile i dobrze swiadczy o Polakach. Natomiast w USA Today, napisali, iz rodzina Kerry'ego to byl austriaccy Zydzi. Mam teraz maly metlik w glowie przez te wszystkie opowiesci. Ale wydaje mi sie, ze ma to na cely przyciagniecie jak najwiekszego elektoratu pochodzenia wshodnioeuropejskiego w USA. Spytajcie, co na to Edward Moskal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksenofop Re: Austriacy mówią: nasza krew! IP: *.pl / 213.199.197.* 06.03.04, 11:48 Austriacy już dali Hameryce Terminatora-gubernatora. Niech zostawią cóś dla innych nacji !!! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Wedlug kilku polskich 'super-ekspertow'... IP: *.29.221.203.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 06.03.04, 13:57 (od pochodzenia zydowskiego) Hitler byl takze austriackim Zydem.Moze wiec Kerry i Adolf maja wspolnych przodkow ?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robas Re: Czesi mowili, ze ma czeskie korzenie! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.03.04, 11:51 to dlaczego on sam mówi, że ma irlandzkie korzenie. Nic z tego nie da się zrozumieć. Następny demokrata kłamczuszek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Logika Rokity Władka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.04, 18:16 Gość portalu: Robas napisał(a): > to dlaczego on sam mówi, że ma irlandzkie korzenie. Nic z tego nie da się > zrozumieć. Następny demokrata kłamczuszek? Twoja logika godna jest Władka Rokity, zaiste. Człowiek ma, na ogół 8 pra-pradziadków i 8 pra-prababek (czasem mniej, gdy kuzynostwo się żeni). Może się zdarzyć, że ta 16-tka jest różnej narodowości. Mówiąc o jednym, że Niemiec, mamy prawo wspomnieć o niemieckich korzeniach. Ale ktoś inny z tej szesnastki, to może Japończyk. Mamy więc i japońskie korzenie. W rozmowie z Japończykiem, godny wspomnienia będzie korzeń japoński. W rozmowie z Niemcem, niemiecki. A dla Ciebie te dwa stwierdzenia oznaczają KŁAMSTWO. Może, do prokuratora z nim? Weź se chłopie na wstrzymanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Re: Czesi mowili, ze ma czeskie korzenie! IP: *.client.comcast.net 06.03.04, 15:32 Prezes spuscil ostatnio mocno z tonu.Ale to dopiero poczatek.Kongres poprze republikanow,czyli Busha(mimo tragicznych stosunkow z Waszyngtonem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel, Zurych Re: Czesi mowili, ze ma czeskie korzenie! IP: *.ini.unizh.ch 06.03.04, 20:46 zaden metlik, wtedy nie bylo ani Czech, ani Polski a ten kawalek slaska nalezal do Austrii i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolwin Niezly gigant z prapradziadka!!!!! IP: 62.233.222.* 06.03.04, 11:51 W wieku 77 lat splodzic dziecko to chyba nie lada wyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolwin Niezly gigant z prapradziadka !!!! IP: 62.233.222.* 06.03.04, 11:53 W wieku 77 lat splodzic dziecko to chyba nie lada wyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Splodzic w tym wieku to znowu nie taka wielka ... IP: *.29.221.203.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 06.03.04, 14:13 sztuka.Z urodzeniem dziecka przez 78-letnia babcie bylby wiekszy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky DLACZEGO NIBY POLSKIE KORZENIE? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 06.03.04, 12:09 Z informacji podanych w artykule wynika ze korzenie Kerry'ego sa zydowsko- niemieckie, nie polskie. Czy pan burmistrz tej jakzejejtam miesciny nie osmieszy sie wysylajac patriotyczno-adoracyjny list do Kerry'ego? Mimo iz jako literat Kerry zapewne nie przewyzsza Prezydenta Bush'a Jr., wyobrazmy sobie Ukraincow pyszniacych sie tym ze Slowacki to ich rodak.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Słowacki na Słowację! IP: *.dclient.hispeed.ch 06.03.04, 12:27 Gość portalu: Marky napisał(a): > Mimo iz jako literat Kerry zapewne nie przewyzsza Prezydenta Bush'a Jr., > wyobrazmy sobie Ukraincow pyszniacych sie tym ze Slowacki to ich rodak.... > :) A czemu nazywa się Słowacki? Może mu pogrzebać w papierach? ;-) BTW pomijając fakt, że wszyscy moi dziadkowie i babcie byli poddanymi miłościwie panującego Franz Josefa i mieszkali w nadmorskim kraju z portem w Trieście, dowiedziałem się kiedyś, że jestam w 1/16 "prawdziwym" Austriakiem i w 1/8 Czechem. I co? Nawet piwa nie zacząłem więcej pić... - Czy może się spotkać 3 Austriaków? - Nie, bo przynajmniej jeden będzie Czechem. (vide Hrdlicka, Prochaska...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtexkowron Re: DLACZEGO NIBY POLSKIE KORZENIE? :) IP: *.dip.t-dialin.net 06.03.04, 12:56 "Mimo iz jako literat Kerry zapewne nie przewyzsza Prezydenta Bush'a Jr., wyobrazmy sobie Ukraincow pyszniacych sie tym ze Slowacki to ich rodak.... :) " Bialorusini rzeczywiscie sa dumni ze swoich rodakow Mickiewicza i Kosciuszki. Obaj nie tylko urodzili sie na Bialorusi ale pochodza rzeczywiscie ze (spolonizowanej) szlachty ruskiej. Jak juz same Nazwiska wskazuja: Mickiewicz to syn Mit'ki, Dymitra. Litwini natomiast z kazdego zrobia Litwina kto im sie tylko spodoba . Dodadza tylko czius albo as do nazwiska. W ten sposob Wilno zawsze bylo miastem litewskim, miejscem pobytu wielkich Litwinow takich jak Adomas Mickiewiczius. Tak wiec nachalna "polonizacja" Kopernika (ktory Polakiem w jakims sensie byl ale na pewno nie w sensie etnicznym i na pewno byl tez Niemcem) nie jest wsrod zakompleksionych wschodnioeuropejczykow czyms wyjatkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: DLACZEGO NIBY POLSKIE KORZENIE? :) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.04, 16:52 Bredzisz człowieku. Amerykaninem czy Australijczykiem zostaje się po otrzymaniu amerykańskiego lub australijskiego paszportu. W Europie z jej historycznym bagażem nie jest to takie proste. Kopernik był Polakiem - ministrem finansów polskiego króla i dowódcą obrony Olsztyna przed niemieckimi Krzyżakami. Etniczne rozwżania w duchu ustaw norymberskich tego faktu nie zmienią. Mickiewicz był polskim poetą a Nietzsche niemieckim filozofem dlatego, że m.in. taki był ich wybór. Generał Szeptycki był polskim wojskowym a jego brat ukraińskim biskupem. Nikt ani z Polaków ani z Ukraińców nie kwestionował ich partiotyzmu. W tej części świata nie jest możliwe aptekarskie wyważenie kto, w jakim procencie, jest Polakiem, w jakim Ukraińcem, a w jakim Żydem. Próbują to oczywiście robić różni ludzie ale takich ludzi nazywa się bardzo często (i słusznie) antysemitami. To, że ty sam jesteś podatny na tą chorobę jest najlepszym przykładem, że żaden człowiek, jak i żaden naród, nie jest przeznaczony do świętości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtexkowron To zly adres IP: *.dip.t-dialin.net 06.03.04, 18:42 Nie ja bredze, tylko ty nie zrozumiales o co chodzi i dlatego pod zlym adresem kieujesz te obelgi. Ale po kolei: oczywiscieKopernik byl tez Polakiem, byl lojalnym poddanym korony, bronil Olsztyna itd. Ale jezeli polscy hurapatrioci mowia "polskie go wydalo plemie" to maja na mysli wlasnie co innego. To oni stosuja kryteria rasowe (klamiac przy tym) co ty mi zarzucasz. Kopernik na studiach we Wloszech zapisal sie do studenckiej korporacji Germania a wiec sam uwazal sie (tez) za Niemca. A wiec jego nachalna polonizacja jest troche nie na miejscu. Mickiewicz byl poeta polskim, Joseph Conrad pisarzem angielskim a Bruno Schulz polskim.Co do tego chyba sie nie bedziemyspierali. Nawiasem mowiac Nietzsche byl filozofem niemieckim i nie mial nic wspolnego z Polska pozatym, ze sam wyssal sobie z palca polskie pochodzenie. Co do reszty twojego postu to oczywiscie masz racje i jezeli chodzi o mnie to wywazasz otwarte drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky Re: To zly adres IP: *.dialup.sprint-canada.net 06.03.04, 19:16 re: > Ale jezeli polscy hurapatrioci mowia "polskie go [tzn. Kopernika - M.] wydalo >plemie" to maja na mysl > i > wlasnie co innego. To oni stosuja kryteria rasowe (klamiac przy tym) co ty mi > zarzucasz. - Kopernik byl tez Polakiem - po matce. Czytalem na ten temat w grubasnym dziele angielskim - a kto jak kto, ale Anglicy sa skrupulatni w sprawach, ahem, rasy, szczegolnie tej germanskiej. Zatem jesli wierzyc Anglikom to ten "hurapatriota" (moze hurrapoeta?) Wincenty Pol raczej mowi prawde.... Czy wojtekxkowron sam nie "stosuje kryteriow rasowych" kiedy sugeruje ze Kopernik byl wylacznie Niemcem?... re: > Kopernik na studiach we Wloszech zapisal sie do studenckiej korporacji > Germania a wiec sam uwazal sie (tez) za Niemca. - Skad wiadomo ze Kopernik z tego powodu uwazal sie za Niemca? re: >A wiec jego nachalna polonizacja jest troche nie na miejscu. - Co znaczy "nachalna polonizacja" Kopernika? Kto ja niby uprawia? Czy nachalna germanizacja Kopernika - taka ktora uprawia wojtexkowron jest troche na miejscu? Czy wojtexkowron uwaza sie za Polaka? Jesli tak, to czy jest on samonienawidzacym sie Polakiem? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtexkowron Re: To zly adres IP: *.dip.t-dialin.net 06.03.04, 19:41 > Czy wojtekxkowron sam nie "stosuje kryteriow rasowych" kiedy sugeruje ze > Kopernik byl wylacznie Niemcem?... Nie, bo tego nie sugeruje. Nie uprawiam tez nachalnej germanizacji Kopernika > - Skad wiadomo ze Kopernik z tego powodu uwazal sie za Niemca? Wiadome to nie jest nic ale to chyba powzna poszlaka > Czy wojtexkowron uwaza sie za Polaka? Jesli tak, to czy jest on > samonienawidzacym sie Polakiem? Tak, uwazam sie. Samonienawidzacy sa ci ktorzy nie potrafia siebie samych polubic takimi jakimi sa i dlatego wymyslaja sobie wielkich przodkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: To zly adres IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.04, 00:24 > Nie ja bredze, tylko ty nie zrozumiales o co chodzi i dlatego pod zlym adresem > kieujesz te obelgi. Wybacz - wcale nie chciałem Cię urazić. Nie wiedziałem, że użycie slowa "bredzisz" zostanie potraktowane jako obelgi. Ale zareagowałem na coś o zakompleksionych wschodnioeuropejczykach, wśród ktorych takie zjawiska jak nachalna "polonizacja" Kopernika nie jest czymś wyjątkowym. Uważaj zatem na to jak sam formułujesz wypowiedzi - nie będziesz wtedy miał pretensji, że ktoś co odpłaca w tej samej walucie. > Ale jezeli polscy hurapatrioci mowia "polskie go wydalo plemie" to maja na mysli.... To oni stosuja kryteria rasowe A niby dlaczego ktoś kto wypowiada te słowa stosuje rasowe kryteria? Na litość boską - co ty wygadujesz? Może chca wyrazić po prostu dumę z tego, że są rodakami kogoś takiego jak Kopernik? Nawet jeżeli ktoś znajdzie niezbite dowody, że jednak Kopernik był Niemcem to jeszcze bardzo daleko jest od deklamowania tego wiersza do "stosowania kryteriów rasowych". Rasizm jest zbyt poważną rzeczą aby widzieć go wszędzie. > Kopernik na studiach we Wloszech zapisal sie do studenckiej korporacji > Germania a wiec sam uwazal sie (tez) za Niemca. Czy istniała korporacja Polonia? > Nawiasem mowiac Nietzsche byl filozofem niemieckim No właśnie to napisałem - o co ci zatem chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky Re: DLACZEGO NIBY POLSKIE KORZENIE? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 06.03.04, 18:58 re: > Amerykaninem czy Australijczykiem zostaje się po otrzymaniu amerykańskiego lub > australijskiego paszportu - Hm... czy "Amerykaninem" lub "Australijczykiem" nie zostaje sie raczej po otrzymaniu obywatelstwa rzeczonych panstw? re: > Kopernik był Polakiem - ministrem finansów polskiego króla i dowódcą obrony > Olsztyna przed niemieckimi Krzyżakami. - Czy napewno Kopernik bronil Olsztyna a nie - Malborka? Czy Kopernik nie byl takze Niemcem (po ojcu)? re: > W tej części świata nie jest możliwe aptekarskie wyważenie kto, w jakim > procencie, jest Polakiem, w jakim Ukraińcem, a w jakim Żydem. - Czy takie "aptekarskie wywazenie" jest mozliwe w innych czesciach swiata?... re: >Próbują to > oczywiście robić różni ludzie ale takich ludzi nazywa się bardzo często (i > słusznie) antysemitami. - Hmm... wynikaloby z tego ze "antysemitami" sa ci ktorzy odkryli zydowskosc "korzeni" Kerry'ego (podobno naprawde "Kohna"); ze "antysemitami" sa Zydzi badajacy i publikujacy genealogie swoich pobratymcow; ze, przypuszczalnie, "antysemita" jest sam Kerry, jakze obecnie dumny ze swego zydowstwa (bo dotychczas byl katolikiem, i, o ile rozumiem, nic a nic o tym zydowstwie nie wiedzial). Oj! coz to takiego ten - "antysemityzm"? re: >To, że ty sam jesteś podatny na tą chorobę jest > najlepszym przykładem, że żaden człowiek, jak i żaden naród, nie jest > przeznaczony do świętości. - Zatem czy "ak" (sic) moze podac jego, czy jej, definicje "antysemityzmu"? ...Czy "ak" tez choruje na te "chorobe"? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: DLACZEGO NIBY POLSKIE KORZENIE? :) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.04, 23:51 > - Hm... czy "Amerykaninem" lub "Australijczykiem" nie zostaje sie raczej po > otrzymaniu obywatelstwa rzeczonych panstw? No właśnie o tym napisałem! Pisząc o "otrzymaniu paszportu" użyłem pewnej przenośni, pewnego stylistycznego zabiegu - jest to polskie forum i nie czuje się w obowiązku wyrażać za pomocą równoważników zdań. Myślę zresztą, że nie o to ci chodzi, po prostu bardzo chcesz mnie koniecznie złapać na jakimś faktograficznym błędzie. > - Czy napewno Kopernik bronil Olsztyna a nie - Malborka? Olsztyna - 1520/1521 r. > Czy Kopernik nie byl > takze Niemcem (po ojcu)? Kopernik nie był Niemcem. > - Czy takie "aptekarskie wywazenie" jest mozliwe w innych czesciach swiata?... W izolowanych społecznościach jak najbardziej. >- Hmm... wynikaloby z tego ze "antysemitami" sa ci ktorzy odkryli > zydowskosc "korzeni" Kerry'ego (podobno naprawde "Kohna"); ze "antysemitami" sa > Zydzi badajacy i publikujacy genealogie swoich pobratymcow; ze, > przypuszczalnie, "antysemita" jest sam Kerry, jakze obecnie dumny ze swego > zydowstwa Oczywiście, że nie wynika. To czy odkrywcy żydowskich korzeni Kerry`ego są antysemitami uzależnione jest od tego, jakie z tego faktu wywodzą konsekwencje. Ale o tym niżej. Wybacz, ale druga część twojego pytania o antysemityzm u Żydów uznaję za idiotyczną więc ją litościwie pomijam. > Oj! coz to takiego ten - "antysemityzm"? Atysemityzm jest formą rasizmu stosującą rasowe kryteria do etycznej, religijnej, kulturowej, społeczenej i politycznej dyskredytacji innych ludzi tzn. w przypadku antysemityzmu - Żydów. Obejmuje bardzo różne zjawiska społeczne - od wyrażania antysemickich poglądów do zachowań polegających na dyskryminacji, a nawet prześladowania Żydów. Wystarczy? > ...Czy "ak" tez choruje na te "chorobe"? Oczywiście, że nie. To, że ak nazywa jakiegoś Żyda ignorantem nie sprawia, że ak jest antysemitą. Chce tylko powierdzieć, że ten konkretny człowiek wypowiada się na tematy, na które ma niewiele do powiedzenia. Nawet jeżeli ak zarzuca amerykańskim Żydom brak zainteresownia własną historią, to nawet dokonując pewnego uogólnienia, nie twierdzi, że Żydów cechuje wrodzona pogarda dla jakiejkolwiek tradycji. Twierdzi tylko tyle, że ich to nie interesuje, a powinno. Aby było jasne - o wiele bardziej boli go brak zainteresowania własną tradycją u młodych, szybko amerykanizujących się, Polaków. Jeżeli, któryś z nich plecie publicznie bzdury to ak nazywa je bzdurami. Wybacz za tę trzecią osobę w mojej odpowiedzi ale tak sformułowałeś pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky Re: DLACZEGO NIBY POLSKIE KORZENIE? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 07.03.04, 03:01 re: > No właśnie o tym napisałem! Pisząc o "otrzymaniu paszportu" użyłem pewnej > przenośni, pewnego stylistycznego zabiegu - jest to polskie forum i nie czuje > się w obowiązku wyrażać za pomocą równoważników zdań. - Napisales "po otrzymaniu paszportu." A otrzymanie paszportu nie wszedzie rowna sie posiadaniu obywatelstwa. re: > Kopernik nie był Niemcem. - Co masz tutaj na mysli? - Ojciec Kopernika byl Niemcem, i polskim poddanym. Czy to nie znaczy ze oprocz bycia Polakiem po matce, Kopernik byl rowniez Niemcem - po ojcu?... re: > > - Czy takie "aptekarskie wywazenie" jest mozliwe w innych czesciach swiata > ?... > > W izolowanych społecznościach jak najbardziej. - Tzn. konkretnie gdzie? Czy mozesz podac konkretne przyklady takiego "wywazania" w tych "izolowanych spolecznosciach"? re: > Oczywiście, że nie wynika. - Hm... czy to nie ty napisales pod adresem innego rozmowcy: >Próbują to [tzn. doszukiwanie sie zydowskosci danych osob] >oczywiście robić różni ludzie ale takich ludzi nazywa się bardzo często (i >słusznie) antysemitami. To, że ty sam jesteś podatny na tą chorobę ... - Wynikaloby stad ze "antysemitami" sa wszyscy ktorzy probuja doszukac sie zydowskosci danych osob, a zatem tez ci ktorzy odkryli zydowskosc Kerry'ego, jak rowniez ci Zydzi ktorzy zajmuja sie genealogia zydowska. re: >To czy odkrywcy żydowskich korzeni Kerry`ego są > antysemitami uzależnione jest od tego, jakie z tego faktu wywodzą konsekwencje. - Dlaczego? re: > Wybacz, ale druga część twojego pytania o antysemityzm u Żydów > uznaję za idiotyczną więc ją litościwie pomijam. - Dlaczego druga czesc mego pytania uwazasz za "idiotyczna"? re: > Atysemityzm jest formą rasizmu stosującą rasowe kryteria do etycznej, > religijnej, kulturowej, społeczenej i politycznej dyskredytacji innych ludzi > tzn. w przypadku antysemityzmu - Żydów. >Obejmuje bardzo różne zjawiska społeczne > - od wyrażania antysemickich poglądów do zachowań polegających na >dyskryminacji a nawet prześladowania Żydów. Wystarczy? - Hmmm... jak juz wspomnialem powyzej, sugerowales pod pod adresem jednego z dyskutantow ze jest on "antysemita." Napisales doslownie: >Próbują to oczywiście robić różni ludzie ale takich ludzi nazywa się bardzo >często (i słusznie) antysemitami. To, że ty sam jesteś podatny na tą chorobę - Hmmm... jesli "antysemityzm" to wedlug ciebie "forma rasizmu stosująca rasowe kryteria do etycznej,religijnej, kulturowej, społeczenej i politycznej dyskredytacji innych ludzi tzn. w przypadku antysemityzmu - Żydów [ktora] obejmuje bardzo różne zjawiska społeczne od wyrażania antysemickich poglądów do zachowań polegających na dyskryminacj a nawet prześladowania Żydów," zatem "antysemita" to ktos kto praktykuje te "forme rasizmu." Czy mozesz wskazac gdzie twoj rozmowca, ktorego oskarzasz o to ze jest "antysemita," zastosowal "rasowe kryteria do etycznej,religijnej, kulturowej, społeczenej i politycznej dyskredytacji innych ludzi tzn. w przypadku antysemityzmu - Żydów"? Czy mozesz podac konkretne przyklady tych "bardzo roznych zjawisk spolecznych" z jego udzialem, gdzie wyrazal on "antysemickie poglady" oraz pokazal zachowania "polegajace na dyskryminacj a nawet prześladowania [sic] Żydów" ? Czy moze pietnujac tego czlowieka jako "antysemite" uzyles li tylko "pewnej przenośni, pewnego stylistycznego zabiegu," gdyz "jest to polskie forum," a ty nie czujesz sie "w obowiązku wyrażać za pomocą równoważników zdań"?... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: DLACZEGO NIBY POLSKIE KORZENIE? :) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.04, 12:16 > - Napisales "po otrzymaniu paszportu." > A otrzymanie paszportu nie wszedzie rowna sie posiadaniu obywatelstwa. Mógłbyś przestać z tym Talmudem? Wiem co napisałem i jeszcze raz ci powtarzam, że posłużyłem się pewnym, powszechnie stosowanym na świecie, skrótem. Jeżeli prasa pisze, że pan Tymiński legitymuje się paszportem polskim, kanadyjskim i preuwiańskim to ma na myśli to, że Tymiński ma obok polskiego także obywatelstwo peruwiańskie i kanadyjskie, a nie to, że był uczestnikiem postępowania administracyjnego o uzyskanie paszportu w Polsce, Peru i Kanadzie. Koniec wątku. > - Co masz tutaj na mysli? - Ojciec Kopernika byl Niemcem, i polskim poddanym. > Czy to nie znaczy ze oprocz bycia Polakiem po matce, Kopernik byl rowniez > Niemcem - po ojcu?... Mam na myśli, że Kopernik był Polakiem. > - Tzn. konkretnie gdzie? Czy mozesz podac konkretne przyklady > takiego "wywazania" w tych "izolowanych spolecznosciach"? > - Hm... czy to nie ty napisales pod adresem innego rozmowcy: > - Dlaczego druga czesc mego pytania uwazasz za "idiotyczna"? > - Dlaczego? > Czy mozesz wskazac gdzie twoj rozmowca, ktorego oskarzasz o to ze > jest "antysemita," zastosowal "rasowe > Czy mozesz podac konkretne przyklady tych "bardzo roznych zjawisk spolecznych" > z jego udzialem, gdzie wyrazal on "antysemickie poglady" oraz pokazal > zachowania "polegajace na dyskryminacj a nawet prześladowania [sic] Żydów" ? > Czy moze pietnujac tego czlowieka jako "antysemite" uzyles li tylko "pewnej > przenośni, pewnego stylistycznego zabiegu," gdyz "jest to polskie forum," a ty > nie czujesz sie "w obowiązku wyrażać za pomocą równoważników zdań"? Szanowny Polemisto. Oczywiście mógłbym odpowiedzieć na te wszystkie twoje pytania ale nie czuje się w obowiązku uczestniczyć w przesłuchaniu. Jesteśmy na formu dyskusyjnym co oznacza, że jego uczestnicy wymieniają swoje poglądy, często gorąco ze sobą właśnie dyskutując. Nie odpowiada mi sytuacja, w której mam się tłumaczyć z każdego przecinka komuś, kto sam nie ma nic do powiedzenia, poza kolejną litanią, mniej lub bardziej udanych, pytań. Jeżeli nie podoba ci się moja definicja antysemityzmu to podaj właśną, to podyskutujemy. W innym wypadku zajrzyj do encyklopedii albo zadzwoń do zegarynki - tam odpowiedź będziesz miał co kilka sekund. P.S. Pytasz mnie o wątek podjęty z innym dyskutantem. Jemu już odpowiedziałem - abyś jednak nie twierdził, że uchylam się od odpowiedzi to ci odpowiem. Nie nazwałem mojego adwersarza atysemitą. Starałem się wykazać, że jego wypowiedź o usilnej "polonizacji" Kopernika, jako wyniku wschodnioeuropejskich kompleksów, sama niebezpiecznie zbliża się do stosowania kryteriów rasowych wobec postaci historycznych. Jego dywagacje, że ojciec Kopernika był Niemcem, a także o pochodzeniu Mickiewicza i innych, niebezpiecznie się do tej granicy zbliżają. Własnie antycimici to robią - grzebią w ludzkich genealogiach do 17 pokolenia aby z satysfakcją stwierdzić, że babka jego ciotki miła na nazwisko Szwarcblum albo coś takiego. Chodzi o to, że takie praktyki są niedopuszczalne nie tylko wobec przodków żydwskich ale i niemieckich, polskich, ukraińskich etc. Nie można po prostu potępiać innych za to, co samemu się z zapałem uprawia. Nie ma żadnym dodowód, że Kopernik był Niemcem - jest za to wiele, że był Polakiem, choćby dlatego, że w obronie Korony Polskiej z Niemcami walczył. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Zalosna IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.03.04, 12:17 jakis zyd zostanie prezydenten USA a polacy dumni z tego..co to za czarna komedia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Jaka znowu czarna komedia ?... IP: *.29.221.203.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 06.03.04, 14:23 To polska komedia antysemicka,zapewniam ciebie, ze bardzo smieszna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoltek Re: Polskie korzenie Johna Kerry'ego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 12:20 nie znają jego programu, a juz na niego chca glosowac (na zasadzie byle kto byle nasz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Jakie polskie? Jaki Polak? IP: *.ini.unizh.ch 06.03.04, 12:47 Jaki Polak. Przeciez ma pochodzenie zydowsko-czesko-niemieckie, ewntulanie slaskie. Do tego ze zmiana nazwiska na irlandzkie. Tak liczac to mozemy sie doliczyc co najmniej kilku "polskich" noblistow w niemickim Breslau ;-) Tan naprawde istotne jest nie pochodzenie z krwi, a z tradycji, a skoro sam zainteresowany nie jest swiadomy, to niech zostanie juz Irlandczykiem. Zreszta z czego sie tu cieszyc, wcale nie mam ochoty by supermocarstwem rzadzil jakis lewak zezujacy na Rosje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Tylko, że te tereny, to kiedyś NIEMCY były.... IP: *.netia1.piekary.net 06.03.04, 12:49 Szczególnie te tereny, gdzie te prebabcie Kerrego mieszkały. On jest poprostu kolejnym szkopem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Od kiedy to GW bada genealogie ludzi? IP: *.acn.pl 06.03.04, 12:57 dobrze, skoro tak, to moge podsunac kolejne tematy: Michnik, Kwasniewski, Borowski itd. Ogolenie, to ten caly artykul to belkot i nic wiecej. Gratuluje dziennikarstwa na najwyzszym poziomie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malp4 Re: Cały polak wychodzi IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.03.04, 13:08 no właśnie cały polak kto coś wielkiego ma na koncie od razu jest polakiem ... łądnie tak sobie przywłaszczać ? :P Z reszta ktoś już tu pisał , że każdy "hamerykanin" biały z resztą z krwi amerykanina nie ma nic, wszyscy sa mocno pogryzieni - czystej krwi to sie mozecie doszukiwac I w .n .e. Tak czy inaczej uważam że pan Kerry jest Hiszpanem rodowitym ... =) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: NIC DZIWNEGO.... IP: *.proxy.aol.com 06.03.04, 13:03 ...zydzi w wiekszosci to komunisci...i karry-czynski nie odbiega tu od reguly...nie dziwie sie tez ,ze skansen bolszewicki nad wisla jest dumny z karry-czynskiego...majac nadzieje ,ze moze obecny karry cos sypnie ...jakims groszem...ot, podaniu liczacy na kasze z nieba ze skwarkami.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Antysemita bym ciebie nie nazwal... IP: *.29.221.203.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 06.03.04, 14:37 ty masz przygotowanie etniczno-polityczne do pisania bzdur.Jak cos glupiego powiesz, to zawsze w oparciu o 'fakty'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: Glupota bym ciebie nie nazwal... IP: *.proxy.aol.com 06.03.04, 14:48 ...poprawnosc polityczna nie zmieni faktow historycznych...slowo zyd nie powinno mnie kwalifikowac do antysemityzmu...bo to zaczyna mi pachniec stosem jedynie slusznych racji...pozatym obawiam sie ,ze ty chyba nawet nie widziales zyda ...chyba w telewizji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo No, dobrze, niech ci bedzie,' faktologu' !!! IP: *.29.221.203.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 06.03.04, 14:58 Jestes antysemita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: No, dobrze, niech ci bedzie,' faktologu' !!! IP: *.proxy.aol.com 06.03.04, 15:03 ...i lubie michnika...za to, ze tak zrobil w konia takich czujnych ja ty...bo tu nie zyd sie liczy tylko kaliber czlowieka w- raz z prawem stanowionym dla dobra tego czlowieka, ktory to czlowiek ma obecnie najwieksze w plywy w polsce za sprawa czujnych i szukajacych wroga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Co ty jeszcze chcesz ?... IP: *.29.221.203.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 06.03.04, 15:25 Nazwalem ciebie tak jak chciales i ciagle nie jestes zadowolony.A co to mnie obchodzi, jakiego kalibru jest twoj czlonek ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: Co ty jeszcze chcesz ?... IP: *.proxy.aol.com 06.03.04, 15:33 ...wlasnie...a tez lubie kanguru...fajny film ogladalem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo A niech sobie oglada, IP: *.29.221.203.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 06.03.04, 15:51 przynajmniej 'literatury' nie uprawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: A niech sobie oglada, IP: *.proxy.aol.com 06.03.04, 16:00 ...uprawia...uprawia w przeciwienstwie prawdopodobnie do ciebie ...bo w takim skwarze nawet marchewka nie urosnie...a nawet jak urosnie to zje ja nacpany koala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Nacpane 'koale' to ja widzialem w Polsce, IP: *.29.221.203.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 06.03.04, 17:16 lezaly na ulicy i wcale sie nie ruszaly.Poza tym te 'zwierzeta' byly ssakami w odroznieniu od tutejszych koali,ktore sa torbaczami.U nas lato sie konczy i wcale nie jest tak goraco jak myslisz.Polacy , gdy przyjada do Australii, czesto sa zdziwieni,ze tu moze byc zimno.Nie znasz tego kraju i masz o nim bledne wyobrazenia. Widac z tego na jakim poziomie sa wydawane w Polsce podreczniki szkolne do nauki geografii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Nacpane 'koale' to ja widzialem w Polsce, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.04, 18:32 Gość portalu: roo napisał(a): >...byly ssakami w > odroznieniu od tutejszych koali,ktore sa torbaczami Oj, oj. A torbacze to nie ssaki??. Ssaki, ssaki, tyle że bezłożyskowce. Coś wasze podręczniki biologi słabe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodzio Re: Polskie korzenie Johna Kerry'ego IP: *.prem.tmns.net.au 06.03.04, 13:15 Ajajaj pani Doroto !Bzdura okrutna,ale jednak stymuluje. Moj praprapopapra-ny dziadek tez mial korzen,do poznego wieku go intensywnie uzywal i przez niego ja nie wiem ,jak rozlozyste sa konary mojego drzewa gineko...sorry,genealogicznego. W pewnym momencie mojego zycia poznalem zacnego zyda,ktory paral sie oprocz cyfr,takze numerologia.I on mi rzekl:"Wlodzio! ty sobie daj obrzezac (ski),z tego polski nazwisko i ty wtedy bedziesz miec calkowicie dobrzejsze wibracje"... >>>I ja teraz jestem calkiem inny czlowiek.Jestem zasobny,nie zwracam uwage na swoj korzen...A nawet jak zwroce,to z pozytecznoscia mirrora.I ja posiadam;daily mirror,weekly mirror,a nawet lusterek kieszonkowy... To wedle tego,jestem ja magnat pressowy i co mi tam jakis Kerry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norbert Re: Polskie korzenie Johna Kerry'ego IP: *.client.comcast.net 06.03.04, 13:17 podobno Kennedy jeszcze zyje i sie ukrywa gdzies na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: CALA POLSKA TRZYMA KCIUKI ZA KARRY-CZYNSKIEGO. IP: *.proxy.aol.com 06.03.04, 13:29 ...ale obawiam sie ,ze tylko sie skonczy na trzymaniu kciukow...po co wiec zaprzatac sobie glowe tym socjalista jak i tak nie jestescie w stanie mu dopomoc droga wyborczo...obiecuje wam ,ze ja pokonam karry-czynskiego odajac glos na busha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwasy Re:Klozeta Wyborcza pisze TYLKO prawdę!!! IP: *.23.11.vie.surfer.at 06.03.04, 13:48 Jeśli pisze to Klozeta Wyborcza,to znaczyć może tylko tyle,że jest przeciwko Kerryemu!A wystarczająco długo szczuje na Polaków,aby wierzyć,że to mu w elekcji pomoże.Jeśliby to rozniosło się po świecie,to w Amerycy z pewnością by mu jedynie zaszkodziło-tam (u nas zresztą też!) rządzą współplemieńcy p.Michnika i antypolonizm dla nich (dla Żydów)to rodzaj codziennej gimnastyki psychoterapeutycznej i odreagowania ustawicznego strachu przed upomnieniem się Polaków o zbrodnie, jakich dopuszczali się w latach 1939 (po 17.09) do 1956 r. (a i ta data nie jest ścisła).Dopominają się odszkodowań ok.60mld.USD (jeśli nawet są prawdziwe,to powinni skierować je do okupantów: Niemców i Sowietów)a tymczasem naszego obecnego położenia nikt jak oni najbardziej się przycznili-i przed i po 1989 r.Jak na ironię (zresztą to ich "stały fragmant gry")złodziej krzycz "łapać złodzieja" a jak już go złapią, to jest to "...kolejna fala antysemityzmu w Polsce!!!" Ludzi,którzy nie dają się omamić wyzywa się od oszołomów i nazistów-a czyja to wina,że sż oni przwie wyłącznie jednej i tej samej narodowości?Polaków? Mam tu na myśli m.in. Bagsika,Kaczorowskiego,Gawronika,Rywina (przekręty finansowe),czy Kwaśniewskiego,Borowskiego,Jaskiernię i cała plejada innych "współbraci"(przekręty polityczne).Tego boją się nanbardziej,dlatego muszą nas uśpić: jak się da to w przenośni jak nie to nie w przenośni,a jeśli ktoś myśli,że to mrzonki,to niech poszuka śladów polskiej elity sprzed II Wojny Światowej.Gdzie oni są i kto ich tam wyprawił.Nie trzeba się znać na polityce- wystarczy mieć tylko dobrą pamięć i umieć kojarzyć fakty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtexkowron Re:Klozeta Wyborcza pisze TYLKO prawdę!!! IP: *.dip.t-dialin.net 06.03.04, 14:04 Karl Lueger antysemicki burmistrz Wiednia z (o ile sie nie myle) przelomu wiekow XIX/XX mawial ponoc: O tym kto jest Zydem, decyduje ja. Ty robisz podobnie: Kazdego kto ci sie nie podoba nazywasz Zydem a potem mowisz, patrzcie kazdy oszust i galgan to Zyd, to przeciez nie moze byc przypadek! A ja jestem zdania, ze takie glupoty jak ty piszesz, to tylko rudzielec moglby napisac. Co, jestes brunetem? Na pewno farbowanym. Prawdzwy brunet by takich bredni przeciez nie napisal. Wystarczy przeciez popatrzyc tylko na te forum: Wszystkie bzdurne posty sa napisane przez rudych. To przeciez nie przypadek. A skad ja to wiem, ze oni sa rudzi? Jak to skad! Takie bzdury to tylko rudzi mogli napisac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arizona1 Re: Polskie korzenie Johna Kerry'ego IP: *.honeywell.com 06.03.04, 14:21 zydem jest a nie Polakiem , gwarantuje ze nawet nic nie wspomni o Polskich powiazaniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suzy Re: Polskie korzenie Johna Kerry'ego IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 06.03.04, 14:37 no pewnie ze nie powie. nie wiem co to za gadanie o polskich powiazaniach. daje sobie reke uciac ze nie wien nawet gdzie to jesrt na mapie. litosci ludzie. myslcie troche:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jth BUSH na prezydenta!!! IP: *.ne.client2.attbi.com 06.03.04, 14:31 kaktus mi wyrosnie na dloni jak ten komuch (kerry) wygra wybory... VOTE BUSH AND CHENEY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Polskie korzenie Johna Kerry'ego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.04, 14:43 no tak znowu zyd!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA CASH & KERRY IP: 156.106.209.* 06.03.04, 14:50 To agent Chinoli. Demokraci to taka sama zaraza jak nasi rodzimi socjalisci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: CASH & KERRY IP: 156.106.209.* 06.03.04, 14:52 ... zapomnialem dodac, ze to kolejne pie..lone Zydzisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salmotrutta Re: Polskie korzenie Johna Kerry'ego IP: 213.236.218.* 06.03.04, 14:50 ...mimo wielkich wysilkow nie moge sie dopatrzyc nic polskiego w korzeniach Johna Kerry...dziadek niemiecki Zyd, babka Niemka, pochodzacy z Glogowka ktory w owych czasach nazywal sie zupelnie inaczej i w innym panstwie lezal...czy Dalaj Lama jest takze Polakiem?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historik z Czech Re: Polskie korzenie Johna Kerry'ego IP: *.97.broadband.iol.cz 06.03.04, 14:56 Jego dziadek pochodzi z Czeskego Hornego Benesova...jego puvodne jmeno (rozene jmeno) bylo Kohn...odchodzi do Viedne..meni jmeno z Kohn na Kerry.....1905 odjechal do USA...byl to zid..pochybuji ze nekdy umel czesky ci polsky...umel niemecky a jidis....:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziutek Re: Polskie korzenie Johna Kerry'ego IP: *.cm-upc.chello.se 06.03.04, 14:58 Widzicie antysemici, jak tylko wam to pasuje to i Zyd zostaje Polakiem. wypedzony z kraju 35 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: Polskie korzenie Johna Kerry'ego IP: *.qc.sympatico.ca 06.03.04, 15:00 polskie korzenie .... hehehehehehehe. jak mieszkala tam rodzina Kerry'ego to ten region nalezal do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schlesien Żyd nie Polak! IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 06.03.04, 15:00 a na marginesie to Prusak ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dwain Re: Żyd nie Polak! IP: 195.166.233.* 06.03.04, 15:22 Cale szczescie, bo juz sie balem, ze cos sie zmienilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajduje sie POLSK T.z jak wygra to doprowadzi USA do stanu w jakim IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.03.04, 15:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ha,Ha,Ha,Ha,Ha,Ha Bo Polak potrafi,Pytanko-co potrafi? odpowiedz:nic IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.03.04, 15:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Miernota-liberał z Massachusetts IP: *.fas.harvard.edu 06.03.04, 15:15 Te polskie korzenie senatora-nieudacznika z Massachusetts nie sa bynajmniej powodem do dumy. Prezydentem i tak nie zostanie, Pan Bog czuwa bowiem nad Ameryka, jak dowiodly tego poprzednie wybory w 2000. Niech no tylko wyjdzie na wierzch, ze on katolik (albo krypto-katolik), a straci przynajmniej polowe alektoratu. Na kamerdynera dla George'a Juniora to by sie moze nadawal, ale chyba jest za stary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: ACH CI WREDNI REPUBLIKANIE... IP: *.proxy.aol.com 06.03.04, 15:17 ...doprowadzili do 5.6 proc. bezrobocia w kraju...przyjdzie kerry...zwiekszy bezrobocie zabierajac bogatym i topiac kase w leniach...ale musi tak postapic bo bezrobotny to kierrego naturalny elektorat..., ktory jak piskleta bezradne w gniezdzie domagaja sie chleba...wiecej chleba bo glodujemy a dokola nie ma pracy...perpetum mobile belkotu roznej masci socjalistow czyli jak utrzymac sie u wladzy...prosze nie porownywac tu polski...w polsce nie ma demokratow ...sa terrorysci ,ktorzy teroryzuja narod od piedziesieciu lat... Odpowiedz Link Zgłoś