Gość: obserwator IP: *.chello.pl 14.06.10, 20:19 A teraz najwyższy czas zdjąć MN z politycznej mapy Opolszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: slonzok Tablica z hitlerowską nazwą zdjęta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.10, 20:42 no ja ale wy poloki zmiynialiscie imiona nazwiska nom slonzokom i co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laska_Blumsztajna Re: Tablica z hitlerowską nazwą zdjęta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.10, 21:44 nie Poloki, bucu, a komuniści... Poloki by się nie cackali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alois @laska_Blumsztajna IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.10, 22:50 jak cos nie pasuje, to oczywiscie nie byli to Polacy tylko jacys komunisci! oj wy biedni Polacy! wieczna ofiara i "chrystus narodow"! Gość portalu: laska_Blumsztajna napisał(a): > nie Poloki, bucu, a komuniści... Poloki by się nie cackali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deutscher Spargel Re: Tablica z hitlerowską nazwą zdjęta IP: *.web.vodafone.de 14.06.10, 22:31 Niemcy zmieniali Wam nie tylko imiona i nazwiska, ale takze nazwy miast, wsi, a nawet lak, lasow i stawow! (siehe: forum.gazeta.pl/forum/w,65,112842417,112873489,Odnosnie_german izacji_.html). Ale to Wam "Slazakom" pewnie robilo dobrze, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alois @ Deutscher Spargel IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.10, 22:48 nas Slazakow to Polacy wypedzili!!! Gość portalu: Deutscher Spargel napisał(a): > Niemcy zmieniali Wam nie tylko imiona i nazwiska, ale takze nazwy > miast, wsi, a nawet lak, lasow i stawow! (siehe: > rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,65,112842417,112873489,Odnosni e_german > izacji_.html). > Ale to Wam "Slazakom" pewnie robilo dobrze, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deutscher Spargel Re: IP: *.web.vodafone.de 15.06.10, 00:01 Brzydze sie podwojna moralnoscia schlesierow. Z jednej strony potrafi ci to godzinami prawic, ze II WS to nie Niemcy ino Nazi, z drugiej kompletnie ignoruje pieprzone czasy komuny, ktora w przeciwienstwie do Wolnej Polski jaka byla do pewnego stopnia II RP, miast autonomi, przyniosla Slaskowi biede i zeslanie jego mieszkancow. Szkopul jednak w tym aloisie, ze nie tylko Slaskowi, ale calej Polsce (bo SB mialo akurat serdecznie gdzies kogo bralo w obroty. O ile mi wiadomo lubowalo sie jednakoz a przede wszystkim w Polakach, ktorych zapewne prozno by szukac u Twoich przodkow. To samo tyczy sie stania w kolejce po chleb. Stali wszyscy, nie tylko schlesierzy!). Kij Ci w oko panie Slazak, Slonzok, Schlesier czy jak sie tam zwiesz. Jak ja sie ciesze, zes w Reichu. Tutaj napewno czujesz sie dowartosciowany! Schluckauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: IP: *.dip.t-dialin.net 15.06.10, 09:19 Gość portalu: Deutscher Spargel napisał(a): > Brzydze sie podwojna moralnoscia Schlesierow. A kim ty jestes !? polskim moralista? > Kij Ci w oko panie Slazak, Slonzok, Schlesier czy jak sie tam > zwiesz. Jak ja sie ciesze, zes w Reichu. Tutaj napewno czujesz sie dowartosciowany! > Schluckauf! Mieszkajac w RFN czyli Bundesrepublik Deutschland mowisz o "Reichu". To nazewnictwo demaskuje twoje myslenie. O krzywdach Polakow powiedziano juz wszystko. O krzywdach Slazakow,Slonsokow,Schlesierow wyrzadzonych im przez Polakow do dzisiaj nic albo bardzo malo. Dowartosciwaniem bedzie jak Polska i tacy jak ty w koncu zajma sie ta "ukrywana plama" ale czysto, prawdziwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alois @Deutscher Spargel IP: *.dip.t-dialin.net 15.06.10, 18:21 Gość portalu: Deutscher Spargel napisał(a): "(...) ktora w przeciwienstwie do Wolnej Polski jaka byla do pewnego stopnia II RP, miast autonomi, przyniosla Slaskowi biede i zeslanie jego mieszkancow (...)" czyli ty uwazacz, ze czas autonomii Slaska w IIRP byl dla slazakow pozytywny?! A pod jakim to wzgledem?! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: 20.06.10, 02:26 Przykladów powojennego quasi-appartheidu jest masa. W Polsce wobec Poloków tysz ? Odpowiedz Link Zgłoś
dontworry ja też ci coś zmieniałem? 15.06.10, 00:59 na pewno nie, bo mam gdzieś i ciebie, i Śląsk, i Niemców, i nawet Polskę mam gdzieś. czy to dzisiaj takie ważne kto jest jakiej narodowości? a niech se będą nazwy nawet i po chińsku. CO TO KOGO OBCHODZI?! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: ja też ci coś zmieniałem? 20.06.10, 02:27 To napewno do Autorki Pszon. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesio Tablica z hitlerowską nazwą zdjęta IP: *.chello.pl 14.06.10, 20:42 Wystarczy spojrzec poniedziałkową jedynke NTO.Cała smietanka prószkowsko-chrząstowicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK Wsystkich szwabów należy natychmiast deportować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.10, 21:41 ... najlepiej do Reichu lub do Rosji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alois Re: Wsystkich szwabów należy natychmiast deportow IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.10, 22:24 wy tylko deportowac, deportowac!!! a pozniej placzecie, ze nikt was nie lubi! ------ typisch polnisch! Gość portalu: AK napisał(a): > ... najlepiej do Reichu lub do Rosji Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Alojz, sprawdziłeś już ... 14.06.10, 22:50 ... gdzie jest kopalnia Bogdanka? Tak sie ciulnąć, Alojz, to normalnie gańba. Tyś chyba myśloł, że wszystkie kopalnie to ino na Śląsku są. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alois Re: Alojz, sprawdziłeś już ... IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.10, 22:54 a moze cos w temacie? fakt, nie znam nazw wszystkich polskich i nie-polskich kopalni. i nie chce tutaj wydlubywac rodzynkow tylko mowic o statystycznych problemach polskiej administracji ziem tzw. "odzyskanych". w tym jednym przypadku moze sie pomylilem, ale w pozostalych 99,9% przypadkow (niestety dla ciebie) mam racje. Glück Auf! Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Alojz, sprawdziłeś już ... 14.06.10, 23:22 Gość portalu: Alois napisał(a): > a moze cos w temacie? W temacie? W temacie to zastanów się, czemu Adolf zmieniał nawet niemieckie nazwy miejscowości na Śląsku. Widocznie za mało niemieckie mu były. Ciekawi mnie też, czy panowie z mniejszości używają nazw zmienionych w latach 30-tych zamiast oryginalnych nazw niemieckich z głupoty, z niewiedzy, czy specjalnie, żeby prowokować. Jura P.S. Cieszę się, że forum mogło Ci pomóc w nauce i wiesz już, że polskie kopalnie węgla kamiennego to nie tylko Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Alojz, sprawdziłeś już ... 20.06.10, 02:30 > W temacie to zastanów się, czemu Adolf zmieniał nawet niemieckie > nazwy miejscowości na Śląsku. Widocznie za mało niemieckie mu były. Wstow ino Bierut w miyjsce Adolfa - i zdanie tysz dzialo. :) (a "niem." przekludz na "polskobrzmionce/staroslowianskie/czeskie") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Tablica z hitlerowską nazwą zdjęta IP: *.fema.krakow.pl 14.06.10, 22:56 Rafał Bartek und Maria Kwiecińska - typowe niemieckie nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alois Re: Tablica z hitlerowską nazwą zdjęta IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.10, 22:59 a co w temacie "typowo polskich" nazwisk? a troche ich jest... Odpowiedz Link Zgłoś
kolumb4601 Re: Tablica z hitlerowską nazwą zdjęta 15.06.10, 13:50 "W temacie Polskich nazw powstańców śląskich" Spis powstańców śląskich, zweryfikowanych przez Związek Powstańców Śląskich w latach 1936-1939 Pracownia Historii Powstań Śląskich w Muzeum Śląskim w Katowicach Przykladowe Polskie nazwiska z powyzszego spisu Altman, Bartsch Becker,Berg,Berger,Bischoff,Bittner,Bodendorf,Bresler,Breuche,Buch,Buchwald, Doberstain,Donerstag,Drechsler,Dreichan,Dreinert, EberhandEhrenberg,Eichman,Eigenfeld, Eizerman,Ekart,Eksner, Faulhaber,Feige,Fengler,Fesser,Fiegler,Folkert,Foreiter,Freitag,Friedrich,Fröhlich,Fuchs, Gluecklich,Goetze,Goldfeder,Goldman,Grüner,Grunert, Heidenraich,Heider,Heilig,Hein,Heinrich,Helebrand,Herchold,Herlich,Herrman,Hertling,Hesse,Hildebrand,Himler,Hoffman Kahl,Kahn,Kaiser,Keller,Klaus,Kleinmichel,Kohlbrenner,Kühn,Kuntschke, Lampner,Langer,Langner,Luttenberg,Mehl,Mesinger,Mestenhauser,Metz,Mosler, Oraz kilka imion Polskich jw Wilhelm - 661 imion Adolf - 156 imon I to by bylo na tyle.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośc Tablica z hitlerowską nazwą zdjęta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 17:20 Niemcy w Niemczech porozumiewają się oczywiście w swoim ojczystym języku. Dlaczego Ślązacy uważający się za Niemców nie rozmawiają po niemiecku tylko kaleczą ten język.Język niemiecki kaleczyli praktycznie od zawsze.Jedynie młodzi chłopcy służący w Wermachcie i dziewczyny od 16 roku życia\nakaz pracy\ pracujące w Niemczech tylko z Niemcami nauczyli się języka niemieckiego z akcentem\poprawna wymowa\.Oczywiście nie wszyscy.Założyłem się z kolegą ,że nikt ze Ślązaków nie odpowie mi na forum na moje pytanie -dlaczego tak się dzieje. P.S. Nie jestem złośliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Tablica z hitlerowską nazwą zdjęta 15.06.10, 18:03 A jaka jest poprawna wymowa niemiecka? Dla tzw. Hochdeutsch przyjęto jako wzorzec wymowę z okolic Hannoveru, przy takim kryterium 90 procent Niemców mówi "z akcentem" (saksońskim, heskim, szwabskim, bawarskim, fryzyjskim itd.). Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośc Re: Tablica z hitlerowską nazwą zdjęta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 18:22 Jest takie powiedzenie-W szczegółach diabeł siedzi. Włącz sobie niemieckie radio państwowe. Jak nie rozumiesz to nie zabieraj głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Tablica z hitlerowską nazwą zdjęta 15.06.10, 18:56 Gość portalu: Gośc napisał(a): > Jest takie powiedzenie-W szczegółach diabeł siedzi. > Włącz sobie niemieckie radio państwowe. > Jak nie rozumiesz to nie zabieraj głosu. Radio państwowe? Chciałeś chyba powiedzieć publiczne (öffentlich-rechtliche)? W MDR1 (radio jak najbardziej publiczne) usłyszysz nieraz saksoński akcent zamiast Hochdeutsch, podobnie w innych rozgłośniach. Mi ten akcent saksoński (czy bawarski lub szwabski) nie przeszkadza w rozumieniu, więc chyba mogę zabrać głos. Podtrzymuję swoje stwierdzenie, że w przypadku ponad 90% Niemców mogę poznać po akcencie, skąd pochodzą. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Tablica z hitlerowską nazwą zdjęta 20.06.10, 02:32 In o ze "kaleczyli" tysz (tysz jednoczesnie) czeski i polski. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Tablica z hitlerowską nazwą zdjęta IP: 94.42.124.* 19.06.10, 21:20 OK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc 2 Re: Tablica z hitlerowską nazwą zdjęta IP: *.proxy.aol.com 19.06.10, 22:37 jurrek chciales powiedziec tych po 70tce bo ci do 50tki mowia normalnie, zato mlodziez juz tylko Hochdeutsch. Goete sie znalazl! Pozdrawiam Gosc 2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Tablica z hitlerowską nazwą zdjęta IP: *.xdsl.centertel.pl 19.06.10, 22:24 Rafał Bartek, Maria Kwiecińska - jakie piękne, niemieckie nazwiska! Cymesik! Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner_os Re: 19.06.10, 22:31 Leszek Miller, Donald Tusk, Andzelika Borys-jakie piekne polskie nazwiska;) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Tablica z hitlerowską nazwą zdjęta 20.06.10, 02:33 > Cymesik! A to chyba, Poloku, po zydowsku, abo ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Tablica z hitlerowską nazwą zdjęta 20.06.10, 02:24 Abo Ciebie wyslac nazot do omy w Lembergu. Odpowiedz Link Zgłoś