Dodaj do ulubionych

Ile drzew wycina się w Opolu?

IP: *.pools.arcor-ip.net 22.06.10, 21:04
Brawo Wyborcza! Nareszcie ktoś ruszył ten temat, już nieraz wałkowany
w eko.opole.pl/

Urzędy grożą horrendalnymi karami za wycięcie drzewa bez zgłoszenia a sami
łamią prawo do informacji o tym procederze!

Przykład sprzed tygodnia z ulicy Kośnego (pl. Teatralny), gdzie spółdzielnia
zabrała się za wycinkę najdorodniejszego, najładniejszego drzewa jest
symptomatyczna!
Obserwuj wątek
    • Gość: przyrodniczka Ile drzew wycina się w Opolu? IP: *.chello.pl 22.06.10, 21:34
      A może zamiast drzew zabrać się za wycinkę warzyw z ratusza. Zapewne pan
      Pietrucha z równą gorliwością bronił będzie urzędników wydających na to zgodę.
      A urzędasom wszystko jedno kogo czy co należy wyciąć, ważne aby to oni
      wydawali decyzje, od ponoszenia konsekwencji są inni.
      • przemo_opole Re: Ile drzew wycina się w Opolu? 22.06.10, 21:44
        To wymaga sprostowania, gdyż warzywka się wyrywa z korzeniami a nie
        wycina :)
    • ptaszor.only odgrzewany kotlet red. Piotra 22.06.10, 21:44
      "Gdybyśmy wiedzieli, gdzie i kiedy mają być wycięte drzewa, może moglibyśmy
      zainterweniować i ocalić choć kilka z nich" - piszą opolanie. - tak stoi w
      artykule - i to już jasne że to wielce tajemniczy opolanie (nawet z ich strony
      www nie dowiesz się "who is who") współtworzący stowarzyszenie na które powołuje
      się mój przedmówca - PUMA.
      Red. Piotr zapomniał tylko zadać drugie jakże ważne pytanie - ile drzew się sadzi?
      Widać, nie rzetelna informacja jest domeną tego Pana lecz wsadzanie kija w mrowisko.
      Tak, to każdy potrafi Panie Piotrze redaktorze
      • przemo_opole Re: odgrzewany kotlet red. Piotra 22.06.10, 21:47
        Sadzenie to jedno, ale dbanie potem o młode drzewa to druga sprawa.
        Tylko na Pasiece jest kilka takich, które się nie przyjęły (chyba z
        pomocą czyjąś). I na co czekamy? Trzeba w to miejsce wsadzić kolejne,
        bo samo się to nie zrobi!
        • przemo_opole Re: odgrzewany kotlet red. Piotra 22.06.10, 21:49
          Zapomniałem dodać, że zamiast się zając konkretami ogrodniczka miejska
          wolała wydać 35000 na wiszące doniczki z pelargoniami na Krakowskiej.
          No ale to jakieś wyselekcjonowane odmiany, pewnie dlatego takie drogie.
          Za te pieniądze byłoby ze 120 pięknych sadzonek drzew, licząc po 300 za
          sadzonkę.
    • Gość: op Ile drzew wycina się w Opolu? IP: *.147.212.153.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.06.10, 22:17
      A spróbujcie poprosić w Wydziale Ochrony Środowiska o posadzenie
      drzew na terenie gminy, który nie ma tzw. "zarządcy". Kilka
      argumentów na nie, a najważniejszy, to taki, że drzewo uschnie i w
      gazecie napiszą, że nikt o drzewo nie dba.
      A poza tym, kto wydaje zgodę na wycinkę drzew w okresie lęgowym
      ptaków?
    • Gość: rok Ile drzew wycina się w Opolu? IP: *.chello.pl 22.06.10, 22:58
      Powołana przez p.prezydenta miejska ogrodniczka miała zająć się
      również suchymi drzewami. Najwięcej jest ich w centrum miasta.
      Chodzi przecież nie tylko o estetykę, ale głównie o ochronę
      przechodniów. Wystarczy, że mocniej powieje, a o nieszczęście łatwo.
    • gandharwa Ile drzew wycina się w Opolu? 23.06.10, 00:12
      Brak informacji o wnioskach i decyzjach to złamanie konkretnego przepisu
      ustawy o udzielaniu informacji o środowisku i jego ochronie.

Informacji brakuje nie tylko z okresu powodzi, ale przynajmniej od lutego, sam
      składałem wniosek (decyzję już mam ) a w SIOS ani wpisu o wniosku, ani nawet
      decyzji. Nic

Jak się ktoś pastwi nad zwierzakiem to wiadomo, gdzie dzwonić: zoo, TOnZ,
      Straż Miejska. A jak ochronić drzewo, jak nie można błyskawicznie sprawdzić,
      czy pilarz ma pozwolenie czy też nie?

W jaki sposób powodować, by to sami mieszkańcy kontrolowali tych "idących na
      skróty", skoro nie ma instrumentu kontroli?

Najlepsze jest to, że miasto samo sobie strzela w stopę, bo wycinki oznaczają
      przecież często dochody dla gminy, np wycięcie kilku drzew koło filharmonii
      kosztowało w kwietniu 350 tys PLN.

Bałagan w ewidencji oznacza, że Miasto samo traci kontrolę nad własnymi
      dochodami...
    • Gość: bobo Re: Ile drzew wycina się w Opolu? IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.10, 00:35
      Ile drzew wycina się w Opolu to mało ważna sprawa.
      Pytanie należy sformułować : Ile drzew sadzi się w Opolu !
      • Gość: MM Re: Ile drzew wycina się w Opolu? IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.10, 10:48
        Bardzo dobry artykuł. Przeczytajcie go dokładnie i ze zrozumieniem, wejdźcie do
        tego BiPu. BiP jest porażką w erze społeczeństwa informatycznego.
        Natomiast lekceważenie ustawy o informacji publicznej przez urzędników,
        wymigiwanie się od udzielania informacji itd powinno być karalne.
        • Gość: Leśnik Re: Za dużo! IP: *.chello.pl 23.06.10, 12:02
          Pochodzę z miasta, gdzie poza ścisłym centrum, wszędzie są drzewa wzdłuż ulic a
          nawet na plantach jest już ponad 100 letni park. W Opolu czuję się źle! bo drzew
          nie ma albo są jakieś małe i rachityczne. Z przykrością obserwuję jak co pewien
          czas znikają z ulic kolejne drzewa! Nie tylko nic się nie sadzi na miejscu
          ściętych ale natychmiast przychodzi facet z pilarką ścina pieniek i robi się
          chodnik. Nie tędy droga! Na miejscu pieńka nic nie wyrośnie ale obok należy
          zrobić wnękę (ale większą!) w chodniku i posadzić drzewo nowe!

Jest parę miejsc które można by nazwać parkiem (malutkim) ale brak mi tam roślin
          owocujących no leszczyny, bzu czarnego! itp. Przecież mogłyby tam żyć wiewiórki!
          Mogłby przylatywać sójki! Brak skrzynek lęgowych dla ptaków! W parku na ZWMie
          ostatnie, już zdezelowane, skrzynki pamiętają PRL! a przecież jest dom kultury
          i kółko majsterkowiczów! wokół są szkoły różnego stopnia. W całej okolicy brak
          oczka wodnego! Gdzie ptaki mogą się napić? Fontanny są odbudowywane w starym
          nieekologicznym stylu - niby woda jest ale żadne zwierzę nie może z nich
          korzystać. Kto przyjmuje takie projekty odbudowy?

Trucie komarów - zobaczcie jak to robią we Włoszech!
          supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,8042542,Pogromca_komarow.html
          Czy nie można tak i u nas? Nie można bo u nas chodzi o zawłaszczenie kasy
          społecznej i podział jej między pryskających, sklep z trutką no i radnych.
          Podaje się przykład Niemiec gdzie od mieszkańców bierze się podatek n
          odkomarzanie - to nas też to czeka jeśli wytrujemy przyrodę ale póki co można do
          tego nie dopuścić!

Na obrzeżach Opola są różnej natury zbiorniki wodne - zamiast im przywrócić
          "wodną" naturę dopuszcza się przekształcenie ich w śmietniki! Resztę żab w nich
          mieszkających rozjeżdżają samochody bo dotychczas polną drogę zamieniono na
          asfalt i ruch znacznie wzrósł. Dlaczego nikt projektujący nie pomyślało przepuście?

• gandharwa ePUAP od 16 czerwca 2010 23.06.10, 16:34
          Hmm..Opole nie radzi sobie z SIOS, a tu od 16 czerwca weszła ustawa nowa, gdzie
          taki wniosek o wycinkę można składać elektronicznie, nawet w Opolu:

epuap.gov.pl/wps/portal/epuap
          Dochodzimy więc do internetowego kuriozum ,gdzie złożyć wniosek o wycinkę
          elektronicznie się da, jednak odnaleźć takiego wniosku w sieci jeszcze nie można.
    • mamatylda2 Ile drzew wycina się w Opolu? 23.06.10, 20:09
      aby najszybciej coś zmienić w tej sprawie -nazwę Wydziału Ochrony
      Środowiska. Na przeciwną.
      • gandharwa Re: Ile drzew wycina się w Opolu? 23.06.10, 20:32
        Heh...może na Wydział Kształtowania Środowiska jak w Krakowie? Kształtować można
        środowisko w różny sposób :-)

Zresztą nawet Ministerstwo Ochrony Środowiska zmieniło nazwę na Ministerstwo
        Środowiska. Tak po prostu.
    • Gość: Kaz Ile drzew wycina się w Opolu? IP: *.chello.pl 24.06.10, 16:03
      Dobrze, że zauważyliście problem. Źle, że tak późno. Szkoda, że Wy, a nie
      Miasto. Należy przypomnieć, że wycinki przy Kośnego zaczęto dużo wcześniej, a
      to za sprawą nieodpowiedzialnych ekip, które wykonywały techniczne przyłącza
      budynków. To oni właśnie niszczyli systemy korzeniowe klonów, akacji i innych
      od nr-u 1 w dół. Drzewa podsychały, aż uschły. Po usunięciu karczów mieliśmy
      nadzieję na nasadzenia nowych. Płonne, bo po jakimś czasie urzędasy wpadły na
      genialny pomysł by te miejsca też wyłożyć kostką. Uzyskać jeszcze parę złotych
      z parkujących tam kierowców, na swoje wygórowane potrzeby oto jest, jedynie
      słuszna, idea. Nie wiem na czym to polega ale natychmiast po remoncie ulicy
      Damrota (przed NBP) posadzono piękne drzewa, a na Kośnego dotychczas nie.
      Wydaje się, że miejsc do parkowania w okolicy NBP brak, a przy Kośnego jest
      dosyć. Jaką logiką kierują się Włodarze i ich umyślni ? To mniej więcej ta
      sama logika która powoduje malowanie pasów czy remont lampy ulicznej w
      szczycie. Przyjdzie moment, że ta niefrasobliwa polityka wobec zieleni w
      mieście zemści się nie na odpowiedzialnych lecz na nas wszystkich.
      • przemo_opole Re: Ile drzew wycina się w Opolu? 24.06.10, 16:27
        Bo niestety większość "ekip" tak działa. Sam parę lat temu stoczyłem
        batalię z baranami kładącymi kabel od stacji trafo. Przyjechali z
        koparką a korzeń 30-letniego klonu akurat im przeszkadzał. Drzewo
        uratowane, ale zrozumienia żadnego. Pomijając, że stałem się wrogiem
        publicznym mieszakńców budynku obok, do którego miał iść ten kabel.

A co do nowych drzew: może czasem warto samemu coś posadzić a nie
        czekać aż władza wpadnie na taki pomysł. Efekty przychodzą po latach
        ale miło się na nie spogląda. "Mój" tulipanowiec zasadzony po powodzi
        zakwitł właśnie po raz trzeci, ale po raz pierwszy nie dało się już
        policzyć kwiatów.
        • gandharwa Re: Ile drzew wycina się w Opolu? 24.06.10, 17:01
          Tulipanowiec? Zasiałeś z nasionka? Trzymałeś sadzonkę najpierw w doniczce czy na
          żywca w ogrodzie?
          • przemo_opole Re: Ile drzew wycina się w Opolu? 24.06.10, 17:39
            Kupiłem sadzonkę. Taki patyczek 40 cm :) Zasadziłem chyba w 1998. Teraz
            drzewo dorasta do trzeciego piętra i właśnie kończy pięknie kwitnąć.
            Kwiatów było w tym roku między 100 a 200.
            Niestety drzewo jest solą w oku sąsiada, który nabył garaż "na
            motocykl" a teraz koniecznie chce go rozbudować, żeby zmieścić swojego
            Poloneza starszego niż tulipanowiec.
          • przemo_opole Re: Ile drzew wycina się w Opolu? 24.06.10, 17:42
            Dopowiadam odnośnie sadzonki: wysadziłem do gruntu od razu. To było
            chyba wiosną 1998 i tak już zostało.
            • gandharwa Re: Ile drzew wycina się w Opolu? 25.06.10, 03:24
              Słuchaj , daj mi proszę cynk ( może być na maila ) gdzie kupiłeś te sadzonki.
              mamy siedzibę na ul. Tulipanów i oprócz samych tulipanów dobrze będzie mieć też
              i tulipanowca :-))

Najładniejszy okaz , jaki znam z okolicy rośnie w parku dendrologicznym w
              Lipnie, jest ogromny! Drugi ciekawy jest koło "zameczku" w Większycach...
              • przemo_opole Re: Ile drzew wycina się w Opolu? 25.06.10, 07:30
                Kupowałem 12 lat temu, więc nie wiem czy to miejsce jeszcze działa.
                Trzeba zjechać w prawo z Niemodlińskiej w okolicach placu Kazimierza.
                To było przy samym wale kanału Ulgi. Widzę na Zumi, że tam jakieś
                szklarnie dwie stoją, więc może jeszcze jest.

www.zumi.pl/namapie.html?&loc=opole,+pl.+kazimierza&Submit=Szukaj&long=17.9080862&lat=50.6713796&
                type=3&scale=2&svActive=false

A gdyby nie było, to tulipanowców ostatnio jest dużo, nawet na Allegro
                są i to całkiem niedrogo.
              • alanta1 Re: Ile drzew wycina się w Opolu? 01.08.10, 18:43
                Piękny tulipanowiec rośnie w parku w Pokoju.

Mój ma dopiero dwa metry, kupiłam go na Partyzanckiej naprzeciw McD dwa lata temu, przyjął się pięknie, ale na kwiaty jeszcze muszę poczekać. Niestety jest dosyć wrażliwy na silne wiatry, w czasie wichury rok temu złamały sie dwie gałęzie :(
                Tego sklepu koło pl.Kazimierza już chyba nie ma niestety
                • przemo_opole Re: Ile drzew wycina się w Opolu? 01.08.10, 18:46
                  Ja kupiłem kolejnego :) (Allegro za 28 PLN)
                  Obecny sięga już 3 piętra i miał ponad 200 kwiatów w tym roku.
                  Co ciekawe, mimo że wielki, trzeba go podlewać w upały i od czasu do
                  czasu nawozić. Po tych zabiegach w tym roku przestały mu przedwcześnie
                  żółknąć liście.
                  • alanta1 Re: Ile drzew wycina się w Opolu? 01.08.10, 22:54
                    Ja dałam więcej, chyba 5 dych. A Twój dotarł w całości ? To dosyć kruche drzewko, bałabym się kupować wysyłkowo...

Na drugiego nie mam miejsca w ogrodzie, już nad tym jednym debatowaliśmy, to potężne drzewa kiedyś będą :) Choć w szkółce mówili, ze można je formować i przycinać.
                    • przemo_opole Re: Ile drzew wycina się w Opolu? 02.08.10, 09:21
                      Był dobrze zapakowany o dotarł calusieński.
                      A wielki będzie to fakt. Z formowaniem z kolei to bym uważał -
                      najładniejszy jest chyba naturalny kształt. Zresztą, jak urośnie - to
                      bez podnośnika niewiele uformujesz :)
                      Ewentualnie można mu ciąć dolne gałęzie, żeby korona wyżej się
                      zaczynała, jeśli warunki miejscowe tego wymagają.
                    • gandharwa Nowe przepisy odnośnie wycinki drzew od 4 czerwca 02.08.10, 16:12
                      Zmieniło się trochę prawo ( ustawa o ochronie przyrody) w zakresie udzielania
                      zezwoleń na wycinkę drzew.

Z jednej strony łatwiej wyciąć samosiejki ( wiek do 10 lat a nie do 5 ), z
                      drugiej pielęgnacja drzew musi być robiona z głową:

USTAWA z dnia 21 maja 2010 r. o zmianie ustawy o udostępnianiu informacji o
                      środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o
                      ocenach oddziaływania na środowisko oraz niektórych innych ustaw)

(przepisy dotyczące wycinki drzew)

isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20040920880
                      isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20101190804+2010%2407%2420&min=1

w art. 82 po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
                      „1a. Zabiegi w obrębie korony drzewa na terenach zieleni lub
                      zadrzewieniach mogą obejmować wyłącznie:

1) usuwanie gałęzi obumarłych, nadłamanych lub wchodzących w kolizje z obiektami
                      budowlanymi lub urządzeniami technicznymi;

2) kształtowanie korony drzewa, którego wiek nie przekracza 10 lat;

3) utrzymywanie formowanego kształtu korony drzewa.”;

4) w art. 83:
                      a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:

„1. Usunięcie drzew lub krzewów z terenu nieruchomości może nastąpić, z
                      zastrzeżeniem ust. 2 i 2a, po uzyskaniu zezwolenia wydanego przez wójta,
                      burmistrza albo prezydenta miasta na wniosek posiadacza nieruchomości. Jeżeli
                      posiadacz nieruchomości nie jest właścicielem lub użytkownikiem wieczystym, do
                      wniosku dołącza się zgodę jej właściciela.”,

b) po ust. 2 dodaje się ust. 2a—2c w brzmieniu: „2a. Zezwolenie na usunięcie
                      drzew w obrębie
                      pasa drogowego drogi publicznej, z wyłączeniem obcych gatunków topoli, wydaje
                      się po uzgodnieniu z regionalnym dyrektorem ochrony środowiska.

2b. Niewyrażenie stanowiska w terminie 30 dni od dnia otrzymania projektu
                      zezwolenia, o którym mowa w ust. 2a, przez regionalnego dyrektora ochrony
                      środowiska uznaje się za uzgodnienie zezwolenia.

2c. Organ właściwy do wydania zezwolenia, o którym mowa w ust. 1, przed jego
                      wydaniem dokonuje oględzin w zakresie występowania w obrębie zadrzewień gatunków
                      chronionych.”,

c) w ust. 4 w pkt. 7 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt. 8 w
                      brzmieniu:
                      „8) rysunek lub mapę określającą usytuowanie drzewa lub krzewu w stosunku do
                      granic nieruchomości i obiektów budowlanych istniejących lub budowanych na tej
                      nieruchomości.”,

d) w ust. 6 pkt. 4 otrzymuje brzmienie: „4) których wiek nie przekracza 10 lat;”;

5) w art. 123 ust. 1 i 2 otrzymują brzmienie:

„1. Regionalny dyrektor ochrony środowiska dokonuje kontroli przestrzegania
                      przepisów o ochronie przyrody w trakcie gospodarczego wykorzystania zasobów i
                      składników przyrody przez jednostki organizacyjne oraz osoby prawne i fizyczne.

2. Czynności kontrolne są wykonywane przez osoby posiadające imienne
                      upoważnienie wydane przez regionalnego dyrektora ochrony środowiska.”
                      • przemo_opole Re: Nowe przepisy odnośnie wycinki drzew od 4 cze 02.08.10, 20:26
                        A jak poznać czy drzewo jest samosiejką czy nie? Bo w sumie to o
                        prawie każdym tak można powiedzieć.
                        • alanta1 Re: Nowe przepisy odnośnie wycinki drzew od 4 cze 02.08.10, 22:04
                          Samosiejki mają nieregularny kształt, w przeciwieństwie do drzew hodowlanych,
                          ale nie podjęłabym się oceny które jest które :)

Tulipanowca dołem nie chcę formować, bo ma zacieniać, ale chyba nie pozwolę mu
                          wyrosnąć ponad kalenicę domu. Jak trzeba będzie, to najmę podnośnik albo
                          alpinistę ;)
                          • przemo_opole Re: Nowe przepisy odnośnie wycinki drzew od 4 cze 03.08.10, 09:53
                            Hehe, ale ucięcie czubka to chyba nie będzie zgodne z prawem ? :)))
                            • alanta1 Re: Nowe przepisy odnośnie wycinki drzew od 4 cze 03.08.10, 18:06
                              Ale to nie będzie ucięcie czubka, tylko utrzymywanie formowanego kształtu korony
                              drzewa :DDD
                              • przemo_opole Re: Nowe przepisy odnośnie wycinki drzew od 4 cze 03.08.10, 20:04
                                Dzisiaj pr\yglądałem się "mojemu" - po 12 latach ma jakieś 8-9 m, sięga
                                do początków 3 piętra w budynku z wysokim parterem. Więc na razie masz
                                jeszcze czas, chyba że będziesz lepiej ode mnie nawozić :)))
                                • alanta1 Re: Nowe przepisy odnośnie wycinki drzew od 4 cze 04.08.10, 17:34
                                  Muszę popytać czy nie trzeba go już formować, potem może być trudno go ujarzmić ;)
                                  To jaki przyrost roczny ma mniej więcej ? I ile wynosi teraz max. średnica korony ?
                                  • przemo_opole Re: Nowe przepisy odnośnie wycinki drzew od 4 cze 04.08.10, 17:58
                                    Można przyjąć że metr rocznie.
                                    Ale to jest drzewo "po przejściach" i pewnie mogłoby rosnąć szybciej.
                                    Średnica korony to jakieś 5-6 m w najszerszym miejscu.
                                    A w ogóle to zrobię jutro zdjęcia :)
                                    • przemo_opole Re: Nowe przepisy odnośnie wycinki drzew od 4 cze 06.08.10, 18:37
                                      Dzisiaj dostałem odpowiedź na moje pismo do Wydziału Ochrony Środowiska
                                      i Rolnictwa UM w Opolu.

a.imageshack.us/img228/6453/skanowanie0003c.jpg
                                      Co prawda jestem tylko częściowo ustatysfakcjonowany, ale jest szansa
                                      że coś się ruszy.
                                      W odpowiedzi pominięto kilka punktów, między innymi nieszczęsną
                                      czereśnię, która nie dość że nie pasuje to jeszcze nie rośnie.
                                      Ponadto te karpiny przy konsulacie to już są kilka lat. Ile lat jeszcze
                                      trzeba czekać? Przecież to się samo nie zdematerializuje. Drzewa byłu
                                      wielkie, pnie grube.
                                      A drzewo nr 4 - ma mieć usuniętą część korony. A to jest stara katalpa,
                                      pochylona pod kątem 45 stopni i bardzo zniszczona. Stoi tylko dlatego,
                                      że opiera się o płot. Więc na co czekać?
                                      Zdaję się, ze trzeba będzie podjąć polemikę z odpowiedzią.
    • mieszaniec-zopola Zbyt wiele 24.06.10, 17:44
      Jakiś przedsiębiorca (kiedyś "prywaciarz") zainwestował w młynek do
      mielenia drewna i gałęzi. Inwestycja musi się zwrócić, więc załatwia
      sobie w mieście wycinkę połączoną z mieleniem. Kiedy nie da rady
      załatwić wycinki całych drzew, załatwiają sobie golenie drzew, maszynka
      też mieli. Pozostają takie śmiesznie kikuty. Popatrzcie sobie na głogi
      koło szkoły specjalnej. Jak to k... wygląda?
      • przemo_opole Re: Zbyt wiele 24.06.10, 17:50
        Koło mnie też są stare wielkie topole, które kiedyś ogolono prawie na
        zero. To co teraz rośnie to marne odrosty. A ogolono bo przeszkadzały
        pewnej radnej wojewódzkiej z PO...
    • Gość: jagudka Ile drzew wycina się w Opolu? IP: 109.243.180.* 01.08.10, 17:18
      Ciekawa jest argumentacja pana Pietruchy dotycząca decyzji o wycięciu
      zdrowego, okazałego drzewa przy Placu Teatralnym. Drzewo stało na uboczu i
      było zdrowe jak więc niby miało zagrażać czyjemukolwiek bezpieczeństwu? Może
      profilaktycznie Urząd Miasta do spółki ze spółdzielnią pozbędą się wszystkich
      drzew żeby nie stwarzać ryzyka zwłaszcza dla parkujących pod nimi pojazdów? Co
      to za argument że drzewo było stare? Stwarzałoby zagrożenie gdyby było chore
      ale żeby to stwierdzić należąłoby przeprowadzić najpierw analizę
      dendrologiczną czego nikt raczej nie zrobił. Decyzja było absurdalna i
      niedorzeczna i żadne pokrętne tłumaczenia pana rzecznika tego nie zmienią.
      • Gość: skandal Re: Ile drzew wycina się w Opolu? IP: *.chello.pl 08.08.10, 14:59
        no właśnie , najgorsze jest to, ze wycinają zdrowe drzewa, a na ul.Katowickiej koło Notu i marketu Polo od lat spokojnie sobie stoi uschniete drzewo i tylko czekać aż komuś na łeb zleci uschniety konar, takich to nie ruszają, a piękne, zdrowe drzewa wycinaja jak leci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka