Dodaj do ulubionych

Powrót do korzeni

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 07:05

Gdy sięgam wstecz pamięcią zawsze byłem „zielony” ! Mieszanka idealizmu z tym co się nazywało górnolotnie „pracą dla społeczeństwa” była w domu od zawsze. Moi rodzice przekazali mi i mojemu rodzeństwu ten, jak sądzę, szczególny rodzaj wrażliwości na „szarego człowieka obok nas”. Z czego to się brało? Właśnie z tradycji ruchu ludowego, którymi nasycony był dom zarówno mojego Ojca jak i Matki.
W opowieściach Ojca przewijała się stale postać bliskiego krewnego, kuzyna Kajetana Sawczuka, poety i działacza niepodległościowego z Podlasia, przedwcześnie zmarłego i pochowanego na Powązkach w Warszawie w 1927 r., jako zasłużonego dla wsi polskiej młodego aktywisty ruchu „Zaranie”. Zaciekawiony tymi opowieściami odnalazłem w Bibliotece KUL-u w Lublinie tomik poezji wydany pod zaborem rosyjskim w 1912 r. w języku polskim, opiewający piękno ziemi podlaskiej. To są do dziś wzruszające strofy…
Ze strony Mamy nieustannie słuchaliśmy wspomnień z domu rodzinnego pokazujących bliskie kontakty mojego Dziadka Józefa Kubisza z Łyczanej koło Nowego Sącza z Wincentym Witosem z pobliskich Wierzchosławic, zarówno przed jak i po I wojnie światowej, z których wyłaniał się obraz Ojca mojej Mamy jako żarliwego społecznika, radnego, samorządowca, polityka Ziemi Sądeckiej w szeregach PSL.
Dopiero po latach zrozumiałem dlaczego w moim domu, także w czasach „słusznie minionych”, czytało się wyłącznie „Zielony Sztandar” ( i „Głos Nauczycielski”! ), a Ojciec nigdy, mimo nacisków, nie wstąpił do PZPR, co przypłacił złamaniem kariery zawodowej..
Zawsze też dziwił się mojemu wyborowi i często pytał wprost „po co ci ta partia”? „zostaw to”, „nie pchaj się tam”. Dopiero po latach przyznałem mu rację, bo w końcu każdy kiedyś przychodzi do własnego rozumu. Nie wierzę już w odrodzenie młodej polskiej lewicy, której zabrakło odwagi, by zmierzyć się z bolesną przeszłością, kiedy Polacy Polakom po 1945 r. urządzili „polski Katyń”, wobec czego żadna partia, a w szczególności następczyni PZPR, nie może przechodzić obojętnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: behemot Re: Powrót do korzeni IP: *.252.25.88.internetia.net.pl 15.10.10, 09:25
      Kampania wyborcza rozpoczęta. Czas sprawy wziąć we własne ręce. I nie jest to zarzut do kandydata, bo promocja i autopromocja w kampanii jest potrzebna. Najlepiej rozpocząć od korzeni z których przeważnie wyrasta zielone, czasami upstrzone czerwonym. Końcowa deklaracja jasna i przejrzysta dla elektoratu. Pytania Szanownego Ojca nadal aktualne. Przyjście do własnego rozumu wątpliwe.
      • Gość: Janusz Sawczuk Re: Powrót do korzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 10:38
        Behemocie jak zwykle nie zawiodłeś i jesteś gdy trzeba. Dziekuje za Twoją opinię, zawsze czyta się Twoje linijki świetnie, no czasem przesolisz, ale kazdy może...
        Co do dochodzenia do wlasnego rozumu, to uważam ze kazda pora jest dobra:) Ulzylo mi, i dziś nie musze wysluchiwać czy mamy w SLD tendencje wodzowskie czy nie. Już mnie to nie obchodzi. Natomiast co do PSL to mam serdeczną prośbę skomentuj moj materiał promocyjny gdy tylko sie ukaże, bee bardzo wdzięczny, bo inteligencją tryskasz po oczach..:)
        musisz mieć wielkie powodzenie u kobiet, bo one to wręcz uwielbiają...
        Na marginesie uwaga natury botaniczno/zoologicznej: u niektórych wyrasta czerwone, skrobiesz, drapiesz i ...stale czerwone, jak u wieprzka..:) (to aluzja do jednego z wątków), ale nie obraź się.
        • Gość: anal lityk Re: Powrót do korzeni IP: *.pool.mediaWays.net 15.10.10, 11:35
          Szkoda, ze PiS zawlaszczyl chrzescijanska demokracje i ja tak paskudnie sk...wil.
          Dlaczego to jej polskie wydanie musialo byc od razu takie narodowe ,ze nie powiem szowinistyczne. Wynika to niestety z charakteru polskiego kosciola, ktory ten ruch polityczny
          traktuje jako trybune do przekazu swoich chorych politycznych idei. Mozna powiedziec-chadecja zostala pogrzebana na dlugie lata-najbardziej zasluzony dla powojennej Europy ruch polityczny (obok socjaldemokracji) zostal przez braci Kaczynskich , Rydzyka i jego moherow pogrzebany zanim politycznie dojrzal.
          PSL nigdy tego wakum nie wypelni i bedzie niestety partia OSP i
          uswiadomionych rolnikow. Albo odskocznia do Janusza Sawczuka. O wynikach wyborow decyduja blokowiska i babcie od Ojrydza. Blokowiska wybieraja PO a babcie PiS.
          Polska socjaldemokracja miala w III RP zadziwiajaco wielkie szanse-niestety wszystko przegrala i jeszcze dlugo bedzie sie lizac.
          PO za to bedzie jeszcze dlugo dominowala, jezeli sie troche bardziej odgrodzi od kosciola i nabierze troche rozowego koloru to bedzie miala naprawde dobre szanse.
          Jezeli J. Sawczuk mysli, ze dodanie do PSL ekologicznej podbudowy zwieksze jego szanse, to
          moze sie niestety pomylic. To byla kiedys partia drobnych rolnikow a oni z zielonymi sielankami robili krotki proces-cos w rodzaju "chlop zywemu nie przepusci...."
          To, co sie na tej ekologicznej lini zyska, to straci sie gdzies indziej.
          Z drugiej strony bylaby to rzeczywiscie taka naturalna ostoja dla Zielonych-nawet koloru PSL nie trzeba byloby zmieniac. Ciekawe co Pawlak o tym mysli?
          • Gość: Janusz Sawczuk Re: Powrót do korzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 12:05
            <<PSL nigdy tego wakum nie wypelni i bedzie niestety partia OSP i
            uswiadomionych rolnikow. Albo odskocznia do Janusza Sawczuka. >>

To nie jest do końca takie pewne ! Ale z drugiej strony,
            jesli uprawiałeś sport, to doskonale wiesz, że odskocznia pozwala uzyskiwać niezle wyniki..
            Nawet jeśli świadomie wybiera sie ostatnie miejsce:)) by nie psuć szyków zasłużonym kolegom !
            A nawiasem czegóż tak się kolego obawiasz, w tym wieku juz wysoko sie nie skacze ! Nawet tego mi skąpisz Polaku zawistny ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka