Gość: Hanka IP: *.chello.pl 06.11.10, 10:38 Skoro nie ma znaczenia kto teraz mieszka w Opolu to dlaczego Niemcy tyle szczekają o swoich krzywdach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: waldi Polscy zlodzieje... IP: *.dip.t-dialin.net 06.11.10, 20:05 typisch polnisch!!! zamiast swietowac 65 lat polskiej administracji na tych ziemiach swietuja nieswoje. Mogliby przynajmniej zrobic z tego impreze polsko-niemiecka, ale na to ich juz nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Do waldi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 12:28 Dlaczego my Polacy \ w tym i Ślązacy rodem od wieków z tej ziemi\ mamy prawo świętować rocznicę muzeum ? Odpowiedz jest bardzo prosta.Wystarczy przypomnieć wyniki plebiscytu z 1921r. podane przez Nowiny Codzienne 24 marca 1921r.Oto jak glosowali wtedy Ślązacy z powiatu opolskiego Kosorowice za polską 324 głosy za niemcami 33 głosy Miedziana 139 61 Tarnów Op. 532 355 Nakło 349 134 Raszowa 229 203 Przywory 248 75 Krzanowice 74 61 Szczedrzyk 776 340 To tylko niektóre miejscowości z przewagą głosów za Polską.Głosy za Niemcami oddawali tacy sami Ślązacy.Niemcy w części sfałszowali wybory na niekorzyść strony polskiej sprowadzając na Śląsk emigrantów niemieckich. A Ty kolego powiedz swoim z M.N. by kamień ze znakiem Rodła znajdujący się koło straży pożarnej w krzakach na Budowlanych w Opolu trafił z powrotem gdzie jego miejsce \róg ul. Sądowei i Książąt Opolskich\ -przedwojenna siedziba Związku Polaków w Niemczech ,którego członkami byli Ślązacy z tej ziemi. To takie męty z oplskiego jak Ty min.wszystko co mówi o polskości Ślązaków potraficie tylko niszczyć a historię pisać na nowo, jak Twoi kolesie z tzw. M.N. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczery Re: Polscy zlodzieje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 14:32 Jakby świętowali 65-lecie to byś pierwszy im wytykał, że przemilczają niemiecką historię. Chyba nie da się Ciebie zadowolić - masz tezę, że Polacy są źli i cokolwiek by nie zrobili, to zdania nie zmienisz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość do szczery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 15:07 Przeczytaj pomalutku i bardzo uważnie swój wpis. Ja tylko powtórzę -a gdzie w nim logika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczery Re: do szczery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 16:01 Może, drogi gościu, nie zauważyłeś, że mój wpis odnosił się do kolegi Waldiego, a nie do Ciebie. Odpisywałem jemu, a wrzuciło mnie piętro niżej. Za to nie odpowiadam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość do szczery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 17:11 Masz rację .Cofam to co napisałem wcześniej do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi Re: Polscy zlodzieje... do szczery IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.10, 18:45 szczery napisał: "Jakby świętowali 65-lecie to byś pierwszy im wytykał, że przemilczają niemiecką historię. " czytajac ciebie przypomina mi sie kawal w temacie "samosprawdzajace sie proroctwo". - Pewnej kobiecie w bloku podczas gotowania obiadu zabraklo soli. Postanowila wiec pozyczyc troche soli od sasiadki mieszkajacej 3 pietra wyzej. Idac schodami zaczela zastanawiac sie nad potencjalna reakcja sasiadki na jej prosbe o pozyczenie soli: "a co powiem, jak mi powie, ze mi soli nie pozyczy? - a moze mi jednak pozyczy - a jak nie pozyczy?..."itp,itd. W koncu stanela przed jej drzwiami, zadzwonila i mowi: "a te sol to moze pani sobie w dupe wlozyc!!!" ten przyklad samosprawdzajacego sie proroctwa bardzo dobrze oddaje wasza polska mentalnosc. ps. nadal jestem zdania, ze ta impreze nalezalo zorganizowac wspolnie z Niemcami. albo ograniczyc sie do ostatnich 65 lat. ps2. a tu jeszcze cos ciekawego o waszej mentalnosci: www.wykop.pl/ramka/487829/kraj-pol-reportaz-z-miedzywojennej-polski/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczery Re: Polscy zlodzieje... do szczery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 19:07 Waldi, chłopie, skup się. Z którymi Niemcami? Z tymi, co tu pracowali przed wojną? Bo ci, co tu teraz rządzą w koalicji to byli zaproszeni, ale nie przyszli - tak ich to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi Re: Polscy zlodzieje... do szczery IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.10, 19:35 a gdzie napisalem "wspolnie swietowac"? napisalem "wspolnie ZORGANIZOWAC". a to duzo roznica. Tak, jak wspolnie nalezaloby zorganizowac obchody tzw. "powstan slaskich" i uwolnic w koncu te wydarzenia od jakiejkolwiek propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Polscy zlodzieje... do szczery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 19:54 W każdym państwie były,są i będą zawsze męty do których ty się zaliczasz i temu podobni uważający się bezpodstawnie za Niemców.Dziwne ,że jakoś nie potrafiłeś się odnieść do wyników plebiscytu o których wspomniałem wcześniej.Dla takich idiotów jak twoja osoba, kiedy historyczna prawda jest niewygodna z chorym poglądem na rzeczywistość tamtych lat to albo milczycie lub piszecie ,że autor pisze bzdury i was obraża.To typowe dla śląskiej mentalności którą znam na wylot, dlatego mi to lotto. Podajesz za przykład jakieś debilne artykuły sprzed lat jak małe dziecko. Gdybyś miał choć troszeczkę wiedzy o współczesnych U.S.A. to byś wiedział np. że obecnie ubezpieczeniem społecznym\służba zdrowia\ nie jest objętych aktualnie aż 40 % obywateli tego państwa. A bezrobocie tylko w stanie Nevada na dzień dzisiejszy wynosi 15 % itd. Podobne przykłady można znależć w Niemczech ,tylko po co.Śmieją się w taki sposób z kraju którego żrą chleb i ziemi na której się urodzili jedynie tacy debile jak TY i tobie podobni, których na forum gazety nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi Re: Polscy zlodzieje... do szczery IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.10, 20:17 und? gehts dir jetzt besser? :) zamiast twoich statystyk poczytaj sobie tresc versailler Verträge. Pozniej odpowiedz sobie na nastepujace pytania: 1) kto wygral plebiscyt na terenie Ostoberschlesien? 2) kto w Versaill zarzadal prawa do glosowania osob juz nie mieszkajacych na terenie plebiscytowym? 3) czym bylo tzw. "3. powstanie slaskie"? czy nie bylo ono zbrojna napascia Panstwa Polskiego na Niemcy po przegranym przez Polske plebiscycie? 4) a teraz mozesz sie zajac Geopolityka i rola Francji w tym calym chaosie. Mozesz policzyc zaglebia przemyslowe Niemiec i zastanowic sie nad faktem zajecie zaglebia ruhry przez Franzuzow na krotko po tzw. 3. ps, w ktorym Franzuzi jako jedyni z calej komisji miedzynarodowej nie pozostali neutralni. 5) i bylbym zapomnial: co robil np. taki Eugeniusz Romer podczas konferencji w Versaill? co do mijego artykulu z prasy amerykanskiej sprzed 2 ws to nie wiem, czy zauwazyles, ale w tym artykule nie chodzilo wcale o USA! chodzilo o Polske! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi errata IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.10, 20:19 ad 4) ist: "w ktorym Franzuzi jako jedyni z calej komisji miedzynarodowej nie pozostali neutralni." soll: "Franzuzi jako jedyni nie byli neutralni ani przed, ani podczas ani po plebiscycie!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Do waldi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 21:12 Od kiedy to Niemcy głosowali za Polską w plebiscycie ? Zastanów się jeśli potrafisz - choć chwilkę. Jeśli jestem niemcem to zawsze będe glosował za swoimi ,czyli niemcami a nigdy za Polską .To powie nawet dziecko z podstawówki.Przymusu wtedy czy też jakiejkolwiek presji ze strony władz niemieckich w stosunku do Ślązaków nie było.Nie mieszaj do tego powstań i innych historii do myślenia Ślązaków idących głosować, bo nie ma to z tym nic wspólnego Ty człowieku masz jeden problem o którym sam nie wiesz.Polega on na tym ,że wszystko co antypolskie przyjmujesz za prawdę a jeśli doda się do tego co w tym temacie wyniosłeś z rodzinnego-śląskiego domu \nie jesteś osamotniony\ to prowadzenie dyskusji na forum z takimi jak Ty jest bezsensowne. P.S. Dwie ostatnie linijki twojego postu utwierdziły mnie w przekonaniu ,że twój stopień inteligencji jest na poziomie zerowym skoro nie zrozumiałeś nawet mojego prostego tekstu mówiącego ,że amerykanie śmiejący się z nas przed laty powinni najpierw popatrzeć na swoje podwórko wtedy jak i obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi Re: Do waldi IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.10, 21:58 wlasciwie nie dyskutuje na tym poziomie (jezeli nie wiesz o czym mowie, poczytaj jeszcze raz twoje dotychczasowe posty). napisales: "Niemcy w części sfałszowali wybory na niekorzyść strony polskiej sprowadzając na Śląsk emigrantów niemieckich." czyzbys naprawde w to wierzyl? und der Rest deiner Beleidigungen und Behauptungen geht mir ehrlich gesgt am Arsch vorbei! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Erwin hop Cyli Re: Do waldi IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.10, 23:41 Co to za polakowskie bzdury ! ? Tak/ja - "sfauszowali", ale na prosba Poloków (kiery "niy faulszowali", natirlich, jajaja). :)))) Facet - momy AD 2010 i czos wciepnonc ta staro polsko agitpropaganda do hazla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walid Re: Do waldi IP: *.dip.t-dialin.net 08.11.10, 00:10 was wills du überhaupt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysla Re: Do waldi IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.10, 22:47 Gość portalu: Gość napisał(a): > Od kiedy to Niemcy głosowali za Polską w plebiscycie ? gosc j-23 ty wszystkowiedzacy musisz sie jeszcze duzo douczyc. taki yntelygentny jak ty da napewno rade ten tekst przetlumaczyc ...... 1922 fiel Neudeck nach der Volksabstimmung in Oberschlesien an Polen und wurde seitdem wieder Świerklaniec genannt. Die Donnersmarcks konnten ihren Besitz unter polnischer Herrschaft jedoch retten, da Guidos Sohn Kraft für Polen optierte. Von 1924 bis 1937 wohnte der Schweizer Altbundespräsident Felix-Louis Calonder als Präsident der gemischten Kommission im Schloss. Seine Aufgabe war es, als unabhängiger Beobachter die Einhaltung der Genfer Konventionen und die Wahrung der Rechte der deutschen Minderheit im nun polnischen Ostoberschlesien zu kontrollieren. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Do waldi 07.11.10, 23:35 > Od kiedy to Niemcy głosowali za Polską w plebiscycie Bylo takich sporo, odwrotnie tez. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Do waldi 07.11.10, 23:38 > Przymusu wtedy czy też jakiejkolwiek presji ze strony > władz niemieckich w stosunku do Ślązaków nie było. To tyz niy sztimuje. Byla cala masa róznych nacisków, m.in. pracodawcy itp. Tak jaki i podobny gruppenzwang po stronie propolskiej, tu glównie klerycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: philosoph-ka Re: Urodziny muzeum przyciągnęły tłumy zwiedzając IP: *.dip.t-dialin.net 06.11.10, 20:22 ??? logika ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: philosoph-ka Urodziny muzeum przyciągnęły tłumy zwiedzającyc... IP: *.dip.t-dialin.net 06.11.10, 20:24 A ta pani Zajaczkowska (i jej wspólpracownicy) "wydaje mi sie byc" fajna, zaangazowana Babka. W Opolu nie ma takich zbyt wiele, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Urodziny muzeum przyciągnęły tłumy zwiedzając IP: *.252.31.213.internetia.net.pl 07.11.10, 12:40 Oj te tłumy, tłumy. Ale dobre i to. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Oby wiecej ! 07.11.10, 23:34 Oby wiecej takich fajnych i ciekawych zólto-niebieskich imprez ! Odpowiedz Link Zgłoś