Dodaj do ulubionych

Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach

IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.10, 20:14
"Miałem rower poniemiecki, ojciec wziął ten rower, jechał do Ozimka. Jak wracał, to zatrzymał go Ruski i chciał mu zabrać ten rower, ale ojciec nie dawał."

jak Ruski chcial zabrac ten rower to zlodziej. A jak Polak go zabral, to tylko "poniemiecki". Piekny przyklad doppelter Moral!
Obserwuj wątek
    • Gość: Barnaba Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.10, 20:48
      Waldi chyba też poniemiecki, a to był rower polski, tyle że wcześniej zrabowany przez Niemców.
      • Gość: ! Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.10, 20:53
        w Polsce nie bylo wtedy rowerow!!! nie wiedziales o tym?!!
        bylo tylko luczywo lukasiewicza!
        • Gość: ! Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.10, 20:54
          pogadaj z dziadkiem, to ci opowie, jak przyszedl na nieswoje!
    • Gość: hansilein Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach IP: *.pool.mediaWays.net 13.12.10, 21:00
      To byly takie dwie wioski-Pters Grec i Fridrichs Grec (Grodziec i Piotrowka) . Mieszkali tam husyci osadzeni przez pruskich krolow-jaki mieli to w zwyczaju robic.
      Oni sie do konca nie zintegrowali (moze takze z powodu religi) i byli zawsze wiekszymi Niemcami jak sasiedni Slazacy-ale konfliktow nigdy nie bylo. Wszystkie takie wioski byly skazane na Slasku
      na wypedzenie-po swoich husytow przyjechali Czesi i wyrwali ich z polskich obozow, wzieli do Czech i nawet dali im domy po tamtejszych Niemcach. Wiekszosc ale potem pojechala jednak do Niemiec-ale i wtedy Czesi sie dosc porzadnie zachowali-mogli sobie wszystko zapakowac i jak mi taki jeden powiedzial-wzial sobie nawet wegiel. I czeska zone do tego....
      • mr.superlatywny Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach 19.01.11, 02:56
        Ale pierdoly opowiadasz, wiesz w ogóle kiedy to ci Husyci byli ?
    • Gość: Pudelek Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach IP: 46.112.181.* 13.12.10, 21:28
      przecież wiadomo, że jak na Kresach miał rower to najpierw cała wioska przychodziła z krowami popatrzeć, a później se wszyscy pożyczali i już tak zostało
      • Gość: Norbert Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.11, 07:27
        Podasz źródło skąd to wiadomo ? Wiadomo że Adi cieszył się poparciem 99 %...
    • Gość: dupek Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 21:33
      W domach poniemieckich mało co było, wszystko rozkradli okoliczni ślunzoki, nim jeszcze wysiedleni z kresów do nich trafili.
      • Gość: waldi Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.10, 21:59
        Gość portalu: dupek napisał(a):
        > W domach poniemieckich mało co było, wszystko rozkradli okoliczni ślunzoki, nim
        > jeszcze wysiedleni z kresów do nich trafili.

masz dowody na to?
        • grubyfacio Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach 13.12.10, 22:24
          Dlaczego kresowiaków,nikt nikt nie nazywa "wypędzeni"?
        • Gość: do waldi Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 22:42
          A ty masz dowody, że tak nie było, oma łosprawioła? opa goudou, ze to co przitargoł ze frontu to znajszol?
          • Gość: waldi Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.10, 23:05
            wer lesen kann, ist klar im Vorteil!!!!
            • Gość: do waldi Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 23:08
              miałem takich slunzokow w grupie na łacinie, potrafili nauczyć się jedynie sentencji.
              • Gość: waldi Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.10, 23:36
                no i co teraz?
                :)
              • mr.superlatywny Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach 19.01.11, 02:58
                I tyroski ciepiesz takom lacinom, ze nikt cie sam niy rozumi. :)

Jo mom 7(!) lot (i to tzw.duzyj) laciny (Latinum), to sie niy as.

Mogymy sie sam trocha porosprawiac, np. o ablativus absolutus et cetera, Hopie. :)
    • Gość: PUMA @Waldi IP: *.pools.arcor-ip.net 14.12.10, 02:20
      Waldi: jeżeli już bronisz Niemców i używasz słów niemieckich to pisz gramatycznie: eine doppelte Moral lub doppelte Moral.

Pzdr
      • Gość: waldi Re: @Waldi IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.10, 09:42
        a o Dativ juz cos slyszal?
        nie?! to polecam 2. Stufe.
      • mr.superlatywny Re: @Waldi 19.01.11, 02:59
        Puma: ales gupi soron, ojej, taki pamponski wigyjts.
    • Gość: Stanisław Wodyński Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.11, 06:48
      Z dużym zainteresowaniem śledzę i co najważniejsze czytam wspomnienia,opracowania oraz wypowiedzi na forum - odnoszące się do nowej akcji GW "prawdziwa historia polskich repartiantów".Po opublikowaniu w GW w Opolu kilku tekstów na ten temat , jako jeszcze urodzony na Wschodzie ,mam przede wszystkim taką uwagę.W odredakcyjnych wprowadzeniach,tytułach ...używa się określeń: ( wziętych z frazeologii komunistów) "repartiantów","przesiedleńców",albo "przesiedlonych".Tylko raz jest użyte poprawne i oddające istotę exodusu - właściwe określenie : WYPĘDZONYCH! Tylko takie określnie ,jest w stanie oddać traumę - jaka była udziałem milionów Polaków.
      • Gość: Okazyjny Opolanin Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach IP: *.protonet.pl 06.07.11, 08:54
        Gość portalu: Stanisław Wodyński napisał(a):

> Z dużym zainteresowaniem śledzę i co najważniejsze czytam wspomnienia,opracowa
        > nia oraz wypowiedzi na forum - odnoszące się do nowej akcji GW "prawdziwa hist
        > oria polskich repartiantów".Po opublikowaniu w GW w Opolu kilku tekstów na te
        > n temat , jako jeszcze urodzony na Wschodzie ,mam przede wszystkim taką uwagę.
        > W odredakcyjnych wprowadzeniach,tytułach ...używa się określeń: ( wziętych z f
        > razeologii komunistów) "repartiantów","przesiedleńców",albo "przesiedlonych".Ty
        > lko raz jest użyte poprawne i oddające istotę exodusu - właściwe określenie : W
        > YPĘDZONYCH! Tylko takie określnie ,jest w stanie oddać traumę - jaka była udzia
        > łem milionów Polaków.

Witam Pana Stanisława!

Po przeczytaniu Pańskiej wypowiedzi zrobiło mi się smutno. Pamięć ludzka bywa taka krótka i ciągle w świecie ktoś kogoś chce wypędzać. Nawet tu na śląskiej ziemi coponiektórym takie pomysły w głowie. Ja osobiści mam dosyć międzyludzkiej nienawiści. Wystarczy, że ojciec i ośmiu wujków brało udział w barbarzyństwie lat 1939-45 po stronie Rzeszy. Zaś ze strony żony sześciu po stronie polskiej. Nie wiem kto ile się przysłużył wszystkim wypędzeniom i innym bestialstwom, i nie chcę wiedzieć. Wiem tylko jedno, że w mojej rodzinie nikt nie życzy sobie powtórki tamtych czasów. Żywię przekonanie, że po obydwu stronach Odry mieszka większość takich jak my. Co do Kresów to mimo, że nie mieszkał tam nikt z mej, ani żony rodziny, to mam dziwną sympatię do tamtej ziemi i ludzi. Trochę ją nawet zwiedziłem. Ludek tam poczciwy, trochę prymitywny, ale ciągle próbujący żyć zgodnie z naturą. Na Śląsk wypędzeni z tamtą przywieźli swoją ziemiańską kulturę pośredniego sorta, dziś jednak są to już w miarę cywilizowani Europejczycy. Pamiętam jednak ich chłopski infantylizm i ten specyficzny akcent, który w latach dzieciństwa u sąsiadów słyszałem.
        Moja droga już dawno śp. mama, która wpoiła mi miłośc do języków, szczególnie do niemieckiego, bo tam są jej korzenie, dziwowała się niezmiernie, jak to możliwe, że pośród tych "tajoj", tak wiele niemiecko brzmiących nazwisk. Szmalenber, Engel, Eichelberger, były na porzedku dziennym. Teraz już to wszystko rozumiem, gdyż wiem że była w tam też spora mniejszość germańska. Ale wtedy też się dziwiłem.
        To co wyżej piszę niskiej kulturze technicznej ludzi ze wschodu nie dotyczy jednak inteligencji z większych miast, szczególnie ze Lwowa (aus Lemberg). Jako absolwent Politechniki Gliwickiej, mam jeszcze w pamięci kilku dobrych profesorów z tamtych stron. Na pewno nie byli oni z poziomu np. Technische Universitaet zu Wien, ale zawsze coś!

Serdecznie pozdrawiam.
    • Gość: Klik Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.11, 07:55
      A jak Niemiec nakradł po tym jak wlazł z butami do Polski nieproszony to już jest OK. Do dzisiaj nie spłaciliście tego co nakradliście, nie mówiąc o odszkodowaniach za pomordowanych ludzi.
      Więc nie tobie o moralności prawić. Odwiedź Oświęcim a potem pogadamy o moralności. Podwójnej, potrójnej, jakiej chcesz !
      • dar54 Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach 04.01.11, 19:33
        Nikt nie wspomina, że Nimi przyjechało mnóstwo wybitnych wykładowców do szkół i uczelni zwłaszcza ze Lwowa.
    • mr.superlatywny Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach 19.01.11, 02:54
      Nie ma dzisiaj wiekszego problema,
      bier swój(?) poniemiecki rower
      i bon voyage !
      • pacanek_ten_prawdziwy Re: Tęsknota ???? 19.01.11, 19:34

Hallo !!!!

He he he , tesknota ????
        Przeciez nikt nikomu nie zabrania wyjazdu do miejsc za ktorymi tak tesknia ci "kresowiacy ".
        Jak mi podacie jeszcze namiary na to panstwo " Kresy" - bo z tamtad pochodza chyba ci kresowiacy to poszukam w necie tanich biletow dla nich i jeszcze " rozpisze " tym kresowiaka jak tam jalepiej dojechac , albo doleciec .

Hej ludziska , zadnej reakcji na te "tesknoty" - zorganizujcie jakies wyjazdy albo co ???
    • Gość: hihi Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.11, 15:27
      Na skutek "wygranej" II Wojny Światowej, Polacy stracili 40% terytorium, Niemcy na skutek przeganej nieco mniej, a zyskali Rosjanie.
      I myślę, że z wielką radością przypatrują się, jak to się Polak, Niemiec i Ślązak nawzajem napieprzają, co kto komu zabrał.
    • mr.superlatywny Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach 05.07.11, 22:06
      www.polityka.pl/historia/1516940,1,dola-i-niedola-polskiego-chlopa.read
      • cirano Re: Tęsknota za pagórkami leśnymi na Kresach 06.07.11, 07:33
        Dola polskiego chłopa... To jes tymat! Nic sie niy godo bo to pieronym smutno historia, ale wiadomo, że było gorzij jak źle. Polski szlachciura i klecha wydusił z niego wszysko "z wolom Boga"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka