Dodaj do ulubionych

Opole utonie w śmieciach?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 20:49
Jeszcze niedawno miasto dofinansowywało zakup kompostowników (bodaj do 50% wartości), a od kilku m-cy brak na to funduszy..; i jak tu zachęcać Opolan do "zielonej" segregacji odpadów - te brązowe kubełki trzeba gdzieś opróżnić!!!
Obserwuj wątek
    • rilian Opole utonie w śmieciach? 04.02.11, 20:50
      ale remondis zbankrutowałby gdyby za bardzo ułatwił mi pozbycie się posegregowanych odpadów!... opole wyhodowało sobie molocha. strasznie mnie to dziwiło i dziwi.
    • Gość: MACK Opole utonie w śmieciach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 21:07
      Aby mieszkancy segregowali smieci, potrzebna jest motywacja, oczywiscie finansowa, bo inaczej, to nie bedzie wykonalne...
      My, u nas w domu, juz od kilkunastu miesiecy segregujemy smieci bo tak trzeba, bo mialo sie to oplacac, ale juz powoli trace cierpliwosc, bo brak jest jakiejkolwiek motywacji. samo opowiadanie o srodowisku, nie przekona nikogo, i trudno sie dziwic...
      • Gość: wysypiskowy Re: Opole utonie w śmieciach? IP: *.252.19.118.internetia.net.pl 04.02.11, 21:51
        Remondis i UM Opola - tam dawno powinny zajzeć Organy ds.Przestepczości Zorganizowanej.
        A Pani Poseł Klepacz, nie sprowadzila Remondisowskich do Opola likwidując MPUK Opole?
        Ludzi na bruk sprzęt za darmo dla Partaczy Drogowych OPUD i wieczne wyciąganie pieniędzy z UM na Sortowanie Odpadów i Szeroką Edukację - o której już Wszyscy zapomnieliśmi.Dzóry w drogach,śmieci co ulica i pył z palonych opon w Górażdzach i Cementowni + ECO itp. to nam na codzień funduje Nasz Niezniszczalny Prezydent Z.......ZORRRRO<
      • Gość: wieśniak Re: Opole utonie w śmieciach? IP: *.g1.citymedia.pl 04.02.11, 22:14
        Gość portalu: MACK napisał(a):

> Aby mieszkancy segregowali smieci, potrzebna jest motywacja, oczywiscie finanso
        > wa, bo inaczej, to nie bedzie wykonalne...

Jako rodowitego Wielkopolanina dziwi mnie takie podejście, nie rozumiem tego. Przecież śmieci się segreguje, bo wyrzucanie papieru, aluminium, szkła i innych materiałów przetwarzalnych to MARNOTRAWSTWO.

:/
        • przemo_opole Re: Opole utonie w śmieciach? 04.02.11, 22:17
          Owszem, tylko że każdy podchodzi do tego tak (po części słusznie), że na jego wysiłku włożonym w sortowanie zarabiają inni.
          A oprócz tego, że trzeba posortować, to niektóre odpady należy wypłukać, co rodzi przecież kolejne koszty.
    • Gość: gość Opole utonie w śmieciach? IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.11, 22:09
      "Wstyd przyznać, ale dziś mieszkańcom najbardziej opłaca się porzucić śmieci w jednej z kamionek. Bo nasza polityka gospodarki odpadami w żaden sposób nie premiuje ani nie zachęca mieszkańców do segregowania odpadów. Zupełnie, jakby ratuszowi przyświecało hasło z plakatów Fundacji Nasza Ziemia "Natura się przystosuje"."

ratuszowym to w głowie zasypać śmieciami ul. Podmiejską, a mieszkańców zagazować smrodem z wysypiska. Może UE tym trakrowaniem mieszkańców winna się zająć

Więcej... opole.gazeta.pl/opole/1,35086,9057614,Opole_utonie_w_smieciach_.html#ixzz1D1i52oM7
      • przemo_opole Re: Opole utonie w śmieciach? 04.02.11, 22:15
        Pomijajać wszystko, co miasto jest winne, że część mieszkańców jest pazerna na każde parę groszy.
        Już kiedyś pisałem, ale napisze jeszcze raz. Znam człowieka, który ma firmę w Groszowicach. Umowę na wywóz ma tylko na okres zimowy, żeby było gdzie popiół wyrzucać z pieca.
        Pozostałe śmieci podrzuca gdzie się da, m.in. do kontenera w swoim miejscu zamieszkania.
        Ten człowiek nie jest krezusem ale nie jest ubogi. Mógłby bez problemu płacić za wywóz śmieci. Ale nie robi tego i robić nie będzie, bo po co.
        Jedyną winą UM i SM jest tu brak nadzoru nad umowami. Bo skoro firma handlowa może mieć w zimie umowę na 1 pojemnik 120 L RAZ NA MIESIĄC a w sezonie letnim wcale to chyba coś jest nie tak.
    • Gość: mima Opole utonie w śmieciach? IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.11, 22:37
      Panie Piotrze, proszę przeczytać wstęp do swojego artykułu. Co to znaczy "czekają go..."? Kim jest ten "on"? Opole? Ratusz? Och, litości dla języka polskiego.
    • Gość: gość z Malinki protestuję IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.11, 00:32
      W moim śmietniku na Malince dziś nie wyrzucono śmieci do godz.13. Kontenery są przepełnione. Jak tak można, śmieci segregować nie ma jak bo pojemniki są nieoznaczone, a przynajmniej nie widać oznaczeń, a mam dobry wzrok. Musiałbym bardzo się przyglądać,a mi się zwyczajnie nie chce. A za te usługi trzeba płacić, a jest dużo niedociągnięć. Czas na zmiany i reformy.
      Kiedyś pojechałem (około pół roku temu) w deszczu na zbiórkę zużytych sprzętów typu komputer itp. na Chabry.Okazało się, że nikogo nie było, a czekałem w deszczu pół godziny, specjalnie w tym celu wziąłem taksówkę. Od przechodniów słyszałem, że inni też szukali.
      Jak to TLOVE śpiewa w moim śmietniku obryzłem wszystkie kości, a by być więżniem miłości, cos takiego. Czas na zmiany, czas ruszyć na plac Kazimierza, tak jak Egipcjanie, żeby w Opolu się coś zmieniło...
      • Gość: gość Re: protestuję IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.11, 08:04
        a dlaczego na plac Kazimierza? a co Kazik ma do śmieci? może tak na wyspę pod okna R.Z. to chyba cel właściwy jest
        • Gość: opolanka2011 Mają dobry sposób na śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 09:25
          Bierzmy przykład z tych co maja na to dobry sposób. Są takie kraje na świecie, gdzie na śmieciach się zarabia, gdzie odzyskuje się i przetwarza. Nie wiem czy Polska ma jakiekolwiek szanse na dogonienie Europy. Edukacja to jedno, nawyki to drugie, wychowanie wyniesione z domu to trzecie i najważniejsze życie w zgodzie z samym sobą.
          Polecam artykuł i branie przykładu. Opole nie ma żadnych szans, bo każdy projekt budowy spalarni wywołuje bunt i wrzask. Proponuje spalarnię wybudować obok ciepłowni: śmieci i koks będą jechały w jednym kierunku. Podłączyć spalarnię do ciepłowni i odzyskać energię cieplną.
          Oto link do artykułu:
          wyborcza.biz/biznes/1,100896,9044222,Maja_dobry_sposob_na_smieci__Bierzmy_z_nich_przyklad.html
          • Gość: opolanka2011 Re: Mają dobry sposób na śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 09:54
            Worek na odpady biodegradowalne w Remondis Opole kosztuje 8.41 plus VAT . Dla porównania w Gliwicach 2.50 PLN. Chyba nic by się nie stało gdyby Remondis chociaż raz , dał mi eksperymentalnie taki worek, a tyle już lat o tym się mówi i dyskutuje. Cena jaką oferują wydaje mi się być zdecydowanie za wysoką. Nie stać mnie na to aby jeździć na Al. Przyjaźni po worek na bioodpady za 10 zł plus koszty paliwa lub komunikacji miejskiej.
            Przecież Remondis może na tym zarabiać; to proste - dają mi worek, ja im produkty na kompost, oni robią z tego dobrą ziemię i opychają w supermarkecie lub innych punktach sprzedaży.
            • gandharwa worek na BIO 05.02.11, 10:14
              Nie chcę bronić Remondisu, ale stawki maksymalne za odpady uchwaliła RM Opola pod koniec 2009 roku. Do tego Remondis nie ma własnej kompostowni, tylko zawozi takie odpady na kompostownię przy ulicy Podmiejskiej, która należy do (miejskiego) Zakładu Komunalnego. ZK pobiera opłatę za zagospodarowanie odpadów. Do tego dochodzi jeszcze pewnie (niska bo niska ale zawsze) opłata marszałkowska. Stąd te opłaty. Potrzeba współdziałania wszystkich, by zagospodarowanie odpadów BIO było tanie a jego segregacja opłacalna dla mieszkańców.

Ja miastu (inżynierii miejskiej) i Remondisowi zaproponowałem ( w trakcie prac nad nowym regulaminem) takie rozwiązanie: Dać wszystkim mieszkańcom zabudowy jednorodzinnej pojemnik 240 litry na bioodpady ( tzw. compostainer , gdyż ten pojemnik ma funkcje napowietrzania jak w kompostowniku). Inaczej niż w przypadku odpadów wymieszanych lub worków, opłata za wywóz tych odpadów (np 20 PLN) byłaby pobierana tylko przy wystawieniu tego kontenera na ulicę w określone dni. Jeżeli ktoś chciałby używać tego pojemnika jako kompostownika, to by nic nie płacił. jakby mu te odpady przeszkadzały lub byłoby ich za dużo w stosunku do jego objętości, to by wystawiał i płacił. każdy mieszkaniec mógłby samodzielnie ocenić, czy woli kompostować i oszczędzać i płacić za kompostowanie na kompostowni miejskiej. odpady częściowo przekompostowane pozwalałyby przyspieszyć cykl kompostowania końcowego na Podmiejskiej, przez co moc przerobowa kompostowni wzrasta.
              • Gość: wiadomo kto Re: worek na wynagrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 10:26
                nie chce bronić remondisu - ale musi klik...
                • gandharwa Re: worek na wynagrodzenie 05.02.11, 10:31
                  EkoObywatelu: sugerujesz, że gdyby w Opolu nie było Remondisu a np MPO to worki na BIO byłyby za darmo? Jakoś krakowski czy warszawski MPO w ogóle worków na BIO nie rozdaje, Opole to jedno z nielicznych miast w Polsce, gdzie zbiórka frakcji kuchennej została w ogóle wdrożona, nawet w zabudowanie wielorodzinnej.
              • Gość: opolanka2011 Re: worek na BIO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 10:33
                Z tym kompostownikiem to super pomysł i co i zero reakcji ??
                • gandharwa Re: worek na BIO 05.02.11, 10:53
                  Niestety. Generalnie miasto nie było zainteresowane współpracą przy opracowywaniu nowego regulaminu. Nie było konsultacji, nic. Miasto stoi na stanowisku, że oni robią tyle, ile wymaga prawo i tyle.

Poniżej nasze próby optymalizacji pojemnika:

ste-silesia.org/krakow/morfologia/
                  • rilian Re: worek na BIO 05.02.11, 11:39
                    Drezno: "(...) Calkowity roczny koszt na mieszkanca : 87 EUR (2008) , w tym wliczone jest darmowe koRZystanie z centrum recyklingu." Na czym polega to centrum?
                    • gandharwa Re: worek na BIO 05.02.11, 11:59
                      Informacje o centrum recyklingu można znaleźć TUTAJ: eko.opole.pl/?p=9963

Na tej stronie jest odnośnik do naszego wniosku budżetowego, gdzie dosyć dokładnie opisaliśmy, co to za diabeł to centrum recyklingu :-))

kilka fotek z gminnego centrum recyklingu z Włoch:
                      img819.imageshack.us/i/crcerezza.jpg/
                      img843.imageshack.us/i/crcerezza2.jpg/
                      img340.imageshack.us/i/crcerezza1.jpg/
                      • przemo_opole Re: worek na BIO 05.02.11, 12:34
                        Ordnung taki, że zaraz widać, że to w sumie Włochy ale tak naprawdę to całkiem inne państwo i obyczaje :)
                        • rilian Re: worek na BIO 05.02.11, 13:39
                          taki, że od razu widać, że to nie "włoskie" włochy :D
                          • gandharwa Re: worek na BIO 05.02.11, 18:47
                            Tak, południowy Tyrol jest bardzo "tyrolski", jednak prowincje sąsiednie (Trydent, Wenecja Eugeńska, Piemont, Lombardia) mają nie gorzej a przy okazji doskonałe instalacje przerobu. MBS w Wenecji to marzenie dla Opola, spalarnia w Bresci to znów zaś architektoniczna ekstrawagancja.
                            Zbiórka bioodpadów także na starym mieście w Weronie czy Wenecji.

Co do systemu ekodomków to jest to sprawa rozwojowa. To można świetnie połączyć z systemem identyfikacyjnym (kody kreskowe na workach etc), a przez to premiować tych, co przyniosą przesortowane surowce wtórne lub bioodpady. Ekodomek można też połączyć z kompostownią dżdżownicową (nie wszędzie) przez co w zdecydowany sposób oszczędza się na kosztach wywozu. Na razie bioodpady się chłodzi (by uniknąć odorów) co wg mnie jest energochłonnym rozwiązaniem. Ekodomek doskonale współdziała też z centrum recyklingu: w takim centrum może być kilka ekodomków, które służą jako monosortownie: w jednym pani sortuje papier zwożony sukcesywnie ze zbiórki obręczowej, w innym szkło etc.
                            • przemo_opole Re: worek na BIO 05.02.11, 18:51
                              Zejdźmy na ziemię. To się ewentualnie nadaje na wielkie blokowiska, choć i tak widzę to mocno sceptycznie.
                              Chłodzenie bioodpadów to zaprzeczenie ekologii, podobnie jak mycie puszek czy opakowań po serkach, jogurtach itp.
                              Ja bym mimo wszystko oczekiwał, że najpierw zbudujemy zdrowy system gospodarki odpadami a jak już będzie działał dobrze, to zacznijmy się bawić w udziwnienia i wynalazki. Do tego pierwszego i tak całe lata przed nami.
            • Gość: AB Re: Mają dobry sposób na śmieci w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 10:30
              Koszty zorganizowania i funkcjonowania systemu segregacji odpadów są o wiele wyższe niż zwózka i zdeponowanie odpadów na składowisku. W polskich warunkach (niska efektywność selektywnej zbiórki odpadów) wpływy za sprzedaż wyselekcjonowanych frakcji nie pokrywają nawet 20 procent kosztów ponoszonych na funkcjonowanie rzetelnej selektywnej zbiórki odpadów.
              Czyli przy rozbudowanym systemie selektywnej zbiórki lub po zastosowaniu tzw. linii sortowniczych dla odpadów wymieszanych – koszty gospodarki odpadami wzrastają o wiele więcej niż gdyby były tylko przewożone na składowisko. Selektywna zbiórka odpadów nie jest wbrew durnym hasłom głoszonym przez pseudo-ekologów i niedouczonych dziennikarzy „czystym zyskiem” - SELEKTYWNA ZBIÓRKA ODPADÓW TO WYMÓG PRAWNY I CYWILIZACYJNY ORAZ OBOWIĄZEK MORALNY WZGLĘDEM NASTĘPNYCH POKOLEŃ.
              Dlatego oczekiwanie, że mieszkańcy objęci selektywną zbiórką mają mieć niższe opłaty – zdradza kompletną ignorancję w zakresie wiedzy o zasadach tej dziedziny komunalnej, jeśli więc upierają się niektórzy, że muszą płacić mniej – to niech odpowiedzą kto ma zapłacić za te wysokie koszty?... klik
              • gandharwa EkoObywatelu... 05.02.11, 10:46
                Weź proszę nie rozśmieszaj ludzi jakimś "obowiązkiem cywilizacyjnym" czy "grzechem ekologicznym" , to mogę zrozumieć ja, ekolog, ale nie przeciętny Polak. On ma dosyć ideologii i chce komfortowo żyć, nie zaprzątając sobie głowy problemami gospodarki odpadami czy implementacji dyrektyw unijnych.

Tutaj ktoś dobrze zauważył: instrumenty ekonomiczne oraz edukacja to podstawa sukcesu. Ktoś inny dobrze dodał: oraz działania kontrolne straży miejskiej i odpowiedniego wydziału miejskiego.

System recyklingu jest zawsze tańszy dla środowiska i gospodarki, musisz jednak liczyć nie jeden wycinek systemu ale cały cykl życia produktu (LCA) od chwili wykopania kopaliny (np gazu ziemnego do produkcji z niego butelki PET) do ponownego wsadu odzyskanej energii lub surowca do produkcji produktu.

Ty, która na wszystkich forach krzyczysz o "europejskich zasadach systemowych" wątpisz w europejską hierarchię postępowania z odpadami? Recykling to nie jest wymysł ekologów, ale potężna gałąź przemysłu , generująca tysiące miejsc pracy. Tyle, że w MOS o tym chyba nie wiedzą. Dla nich gospodarka odpadami to system "end-of-pipe" : składowiska i spalarnie
          • gandharwa droga opolanko2011 05.02.11, 10:02
            bo każdy projekt budowy spalarni wywołuje bunt i wrzask

Droga Opolanko. Wskaż proszę źródło finansowania spalarni odpadów. Koszalin chce się na taką spalarnię szarpnąć, planowany koszt brutto dla instalacji spalającej 93 tys ton to 523 mln PLN. Kto ma to wyłożyć? Opole, ECO? Marszałek? E.ON? Ok...zaproś udziałowca ECO, czyli E.ON, który ma kilka spalarni w Niemczech, niech zainwestują własny kapitał i zamiast ciepłowni na węgiel będzie elektrociepłownia na RDF z BRAM.

Budowanie spalarni obok ciepłowni nie ma najmniejszego sensu, bo jest nadmiar ciepła w Opolu a jak wiesz, jeszcze elektrownia w Brzeziu pcha się z rurą do miasta. Sensownie byłoby zlikwidować ciepłownię węglową (oprócz turbiny gazowej) przy harcerskiej, postawić tam elektrociepłownię na odpady a w zimie dodawać ciepłem szczytowym z elektrowni. tyle że...many many :-))

Trzeba byłoby jeszcze przekonać mieszkańców ul. Prudnickiej i okolic, że taka instalacja im nie zaszkodzi a żużle i popioły będą odpowiednio zagospodarowane a nie np wrzucone do wyrobiska Odra I jak do tej pory.
      • Gość: kobylanka Re: protestuję - Remondis to porażka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 10:19
        Nawet w Kobylarni remondis to porażka - w Opolu jak czytam też.... klik
    • gandharwa Opole utonie w śmieciach? LINK 05.02.11, 12:01
      Na stronie Eko.opole.pl trochę pokićkali z linkiem, więc przesyłam link bezpośredni do wniosku budżetowego w/s centrum recyklingu w Opolu

ste-silesia.org/listy/RMOP20100815.pdf
    • Gość: ekoab Opole utonie w śmieciach? IP: *.aster.pl 05.02.11, 12:40
      Skoro nie udała się przez tyle lat gospodarka komunalna w Opolu, nie trzeba się załamywać, wystarczy wdrożyć polski system odbioru i segregacji odpadów, który wysegregowuje nawet 80% odpadów. Jest to System EKO AB. Więcej patrz Google.
      • przemo_opole Re: Opole utonie w śmieciach? 05.02.11, 12:46
        Ten system to mi przypomina stary dowcip o radzieckim wynalazku - maszynie do przerabiania ziemniaków na frytki :)
        • rilian Re: Opole utonie w śmieciach? 05.02.11, 13:41
          czy dlatego, że "polski"?...
      • gandharwa EKO-AB 05.02.11, 18:32
        Panie inżynierze, po co w google, jak my na serwerze mamy jeszcze Pańską prezentację z naszego wspólnego pobytu w Szczecinie w roku 2009 z okazji Szczecińskiego Forum Odpadowego :-))

Oto prezentacja eko-domków:
        ste-silesia.org/szczecin/SFO3.pdf
        Od siebie dodam, że w tym systemie coś drgnęło do przodu, zostało zamówionych kolejnych 70 ekodomków, w tym 30 stawia u siebie gmina Bartoszyce w Warmińsko-Mazurskim.

Gość portalu: ekoab napisał(a):

> Skoro nie udała się przez tyle lat gospodarka komunalna w Opolu, nie trzeba się
        > załamywać, wystarczy wdrożyć polski system odbioru i segregacji odpadów, który
        > wysegregowuje nawet 80% odpadów. Jest to System EKO AB. Więcej patrz Google.
        • przemo_opole Re: EKO-AB 05.02.11, 18:47
          Czy to już działa? Czy można ewentualnie zobaczyć zdjęcia działającego "domku".
          Z tego co podejrzałem w prezentacji to po pierwsze widzę, że z ergonomią trochę słabo. Stojąca na ziemi zgniatarka mnie powaliła, bo po co się schylać - są bardzo fajne wiszące. I ta zabawkowa niszczarka do dokumentów to jak rozumiem taki pic na wodę. Mam sam taką i nie używam, bo zniszczenie powyżej 20 kartek to już spora zabawa. Jakoś nie widzę tego sprzętu w takim miejscu.
          Poza tym tam jest na oko ciasno. Jak ludzie znoszą śmieci to robi się jeszcze ciaśniej. W lecie smród zapewne wygoni najwytrwalszych pracowników.
          I jeszcze do tego dochodzi odległość od budunków. Skoro obliczenia są na 800 osób to jest to ładnych parę budynków. Będzie się ludziom chciało biegać?
          I na koniec płaca dla sortowaczy: 1260? To ja proponuję Panu Inżynierowi, żeby za 1260 sam się tam zatrudnił.
          Widzę zalety systemu, ale chyba jednak wad jest zdecydowanie więcej.
          • gandharwa Re: EKO-AB 05.02.11, 18:59
            inż. Bartoszkiewicza nie przegadasz. Jechałem z nim kilka godzin samochodem, mieliśmy czas się pospierać. Zgniatarka do PET jest na ścianie, wisząca, tak jak pisałem, mają chłodnie na BIO oraz klimatyzację, więc generalnie odory OK. Stoi osiem domków w Płocku na osiedlu i jeszcze gdzieniegdzie pojedyncze sztuki. Szczecin bierze 3.

Pamiętaj Przemo, że to są ekodomki anno domini 2004-2005. Teraz mamy zupełnie inne możliwości, np można zainstalować automat Tomry , który ci rozpozna butelkę czy zwrotna czy też nie, jak tak to przesunie do skrzynki, jak nie to zgniecie lub wywali do odpowiedniego kontenera na szkło. Wtedy pani z domku musi tylko wrzucać butelki do jednego otworu i tyle.

Podobnie jest z papierem czy kartonem: są bardzo dobre belownice i niszczarki czipsowe (kroją w kwadraty), w ten sposób oszczędza się na transporcie. No i te dżdżownice: likwidujesz bioodpady, zyskujesz bardzo cenny nawóz kwiatowy aa same dżdżownice się sprzedaje do sklepów wędkarskich (czerwone robaki).

Jedyne zastrzeżenia mam tylko do samych śmieci wymieszanych: wg mnie (tu się różnimy z panem inżynierem) odpadów wymieszanych nie powinno się generalnie ruszać tylko od razu pakować do kontenera. No chyba że widać, że odpad składa się z jednej skórki od banana i baterii pustych puszek. Ale rozbite lampy rtęciowe, pieluchy i podpaski, krew to zagrożenie zdrowotne dla pracownika, i tego nie powinno się ruszać.

Inż to rozumie, stąd u niego (fotka z koszem) idea, by robić selektywną zbiórkę u źródła: frakcja lekka (do podziału przez panią) , frakcja BIO (do kompostowania dla dżdżownic) i cała reszta (kontener, bez przerobu)
            • przemo_opole Re: EKO-AB 05.02.11, 19:15
              Domyślam się, że można dużo zainstalować. Tylko tak samo się domyślam, że te pożyteczne bajery radykalnie podnoszą cenę domku.
              Dlatego jestem za większą centralizacją tego procesu. Jak już to zadziała to wtedy... :) A na razie mamy lata świetlne przed sobą.
              • gandharwa Re: EKO-AB 05.02.11, 21:05
                Lata świetlne? Lata świetlne są TU

Z tymi automatami to bez przesady: to nie są instalacje robione na wymiar, tylko produkt masowy, który jest w każdym Lidlu w Niemczech. Z tego powodu koszt jest jeszcze akceptowalny. Jeżeli zrezygnujemy z mycia odpadów w tych domkach a skupimy się na bioodpadach , surowcach wtórnych i ogólnym podziale palne-niepalne, to domek nie potrzebuje wtedy tylu mediów...i będzie tańszy.
                • przemo_opole Re: EKO-AB 05.02.11, 21:49
                  I surrender :) Dobiłeś mnie totalnie. Ja od lat się zastanawiam, czy kiedyś przypadkiem w ten sposób nie da się poczty wysyłać, a gdzieś tam już wymyślili śmieci w rurkach... ehhh
                  Ale o czym my rozmawiamy, skoro w naszym kraju wiele mieszkań nie ma jeszcze toalet...

A domki, tak jak pisalem, fajna sprawa. Tylko nie zaczynajmy od przysłowiowego komina.
          • Gość: ekolog Re: EKO-AB IP: *.aster.pl 05.02.11, 19:26
            Najlepiej wszystko krytykować, a nic nie robić. A właściwie robić ... krytykować i koło się zamyka.
            Przemo, wymyśl coś, co wszystkich zadowoli. Życzę powodzenia
            • przemo_opole Re: EKO-AB 05.02.11, 19:49
              To nie jest krytykowanie, tylko pokazywanie, że w tym momencie to nie jest droga dla Opola. Pomysłów jest wiele, wymyślili je mądrzejsi ode mnie. Tylko co z tego, jak nikt ich nie chce realizować.
    • przemo_opole Opole utonie w śmieciach? 05.02.11, 14:39
      Nie ma znaczenia, kto go wymyślił. Od razu wydaje się być bezsensowny, zbyt rozdrobniony a przez to kosztowny.
      • Gość: Brahma Re: Opole utonie w śmieciach? Może nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 17:41
        Opole powinno poddać się do niewoli - zaraz by się poprawiło... klik
      • Gość: Myślący inaczej Jedna centralna sortownia w Polsce i git... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 14:24
        Jedna centralna sortownia w Polsce (dużo odpadów, niskie koszty i będzie czym się chwalić, że : "zarówno resort środowiska, jak i pozostałe resorty dokładają wszelkich starań, by nie dopuścić do sytuacji nałożenia sankcji na Polskę - klik.
        • przemo_opole Re: Jedna centralna sortownia w Polsce i git... 06.02.11, 14:53
          Nie jedna w Polsce tylko jedna w każdym dużym mieście.
    • Gość: eko_obywatel Opole utonie w śmieciach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 20:02
      Program naprawczy dla polskiej gospodarki odpadami komunalnymi gotowy jest od lat - klik - ale teraz jest sprzyjający temu minister klik
    • Gość: Kassandra Opole utonie w śmieciach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 13:07
      Pytania demaskujące przyczyny zapaści polskiej gospodarki odpadami komunalnymi, ilustrowane publikacjami klik ...
    • Gość: Eko_Obywatel Opole utonie w śmieciach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 13:53
      Program naprawczy dla polskiej gospodarki odpadami komunalnymi konieczny dla wdrożenia w celu uniknięcia unijnych sankcji finansowych - klik - które to sankcje są już naliczane od 16 lipca ubiegłego roku klik...
      • ta-nasza Re: Opole utonie w śmieciach? 07.02.11, 07:57
        Opole już tonie w śmieciach, nie ma dnia żeby z pojemników do recyclingu na papier się nie wysypywało tak "często" są opróżniane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka