Dodaj do ulubionych

Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁOSUJ]

IP: *.opole.pl 08.02.11, 13:11
fajnie a gdzie ankieta?

publikujecie newsa z ankieta bez ankiety

świetna GW :)
Obserwuj wątek
    • Gość: franko Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁOSUJ] IP: *.opole.pl 08.02.11, 13:12
      o już jest dodana :)
      • Gość: Xiao Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 13:30
        To prosta, Polska gdy dostane obywatel, chińska gdy nie dostane! Chińczycy mają wiekszość!
    • przemo_opole Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁOSUJ] 08.02.11, 13:43
      A gdzie jest opcja: nie będę udzialał żadnych odpowiedzi rachmistrzowi? To zdaje się tylko wykroczenie, a ja nie zamierzam się spowiadać przed obcą, nie do końca godną zaufania osobą.
      • Gość: Gość Do przemo-opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 14:18
        Od razu widać żeś narodowości polskiej.
        • przemo_opole Re: Do przemo-opole 08.02.11, 14:23
          Owszem i jestem z tego dumny. A jeśli Tobie sie wydaje, że mnie obraziłeś, to jesteś w wielkim błędzie.
          • Gość: hanek Re: Do przemo-opole IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 18:17
            Przemo. A skąd korzenie twoje.? Ale szczerze.
            • przemo_opole Re: Do przemo-opole 08.02.11, 18:24
              A widzisz i tu byś się zdziwił.
              Moja mama jest spod Lwowa. Przyjechała jako dziecko z rodzicami po wojnie do Wrocławia.
              A tato jest rodowitym górnoślązakiem w Katowic.
              Poznali się we Wrocławiu a ja się urodziłem w Żarach k. Żagania i w Opolu mieszkam od 1974 r.
              Mógłbym bez problemu ustawić się w coraz krótszym ogonku na rogo Strzelców i Pasiecznej i odebrać czerwony paszport. Ale jakoś nigdy nie czułem takiej potrzeby...
              • Gość: hanek Re: Do przemo-opole IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 18:43
                do przemo. A ja jestem Ślązakiem i też mam czerwony paszport. POLSKI. A wiesz dlaczego polski ?. Bo jestem obywatelem tego kraju. I nie chcę mieć czerwonego niemieckiego , bo prawdziwy Ślązak (a tych jest 99,9%) jest bardziej związanych z Polską niż z Niemcami , co wcale nie oznacza , by Ślązacy nie mogli określać w spisie swej odrębności narodowościowej.
                • przemo_opole Re: Do przemo-opole 08.02.11, 18:47
                  Widzisz, ja mam pecha i zawsze natykam się na przedstawicieli tego 0,01%, albo... trochę zawyżyłeś statystykę
                  • Gość: Miłosz Re: Do przemo-opole IP: *.superkabel.de 08.02.11, 19:03
                    To uważaj teraz żebyś tego nie powiedział "prawdziwemu Polakowi" bo możesz być uznany za zaprzańca,szkopa,hitlerowca itd.
                  • Gość: hanek Re: Do przemo-opole IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 19:11
                    I tak przemo jesteś i będziesz w mniejszości - jakbyś nie liczył (mimo ewentualnego mego małego błędu).
                    • Gość: anty polak Do hanek IP: 93.159.164.* 08.02.11, 20:11
                      trzeba nie mieć krzty krytycyzmu i poczucia obicachu by "być dumnym z polskiego paszpartu zamiast niemieckiego".
                      jak będą porządne drogi, czyste ulice, niewysługująca się politykom prokuratura i sądy, nieskorumpowana policja i nie podsłuchująca dziennikarzy oraz własnego prezydenta dla prywatnych i politycznych celów tajna policja to wtedy MOŻE zacznie ktoś być dumny......
                      na razie to bogoojczyźniany obciach
                      • przemo_opole Re: Do hanek 08.02.11, 20:21
                        Póki co nie słychać jeszcze by polskie służby skarbowe posługiwały się skradzionymi danymi w celu ścigania własnych obywateli, ale to przecież tylko... dla pieniędzy.
                      • Gość: hanek Re: Do hanek IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 20:39
                        anty polak , pajacu , a czy napisałem że jestem "dumny" ???. Czytej facet ze zrozumiyniym moj tekst i niy ubliżej Ślązokowi. Chyba żeś je gorol. ?
                        • Gość: anty polak a to zwracam honor.... IP: 93.159.164.* 08.02.11, 21:28
                          źle zrozumiałem.... mój tekst raczej do tego gościa co to moze a nie chce. Sorry!
                          • Gość: NGO Coś nt. dzialalności RAŚ i MN IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.11, 10:30
                            ngopole.wordpress.com/2011/02/11/ras-a-sprawa-opolska-czesc-i/
                            • Gość: śląski Polak Re: Coś nt. dzialalności RAŚ i MN IP: 80.50.134.* 11.02.11, 13:39
                              Czy to może być prawda ?
                              Z jednej strony na Śląsku umacnia się pozycja Niemców i ich roszczeń, z drugiej, sprzyjających im autonomistów śląskich, brzydzących się wszystkim, co polskie. Tymczasem Polscy Ślązacy próbujący ratować tragiczną sytuacje poddawani są represjom; niekoniecznie na tle politycznym, raczej społecznym; m. in. poprzez wszechobecne na Śląsku antypolskie akcje RAŚ, szerzącą się antypolską propagandę, podsycaną przez RAŚ “antygorolskość”. Regionalizm RAŚ stanowi istotne zagrożenie nie tylko dla jedności terytorialnej Polski, ale przede wszystkim dla jedności narodowej Polaków.

www.nacjonalista.pl/2011/01/25/przewodniczacy-ras-przygotuje-program-obchodow-90-rocznicy-iii-powstania-slaskiego.html
                              Może i dobrze zobaczymy jak RAŚ-aki przedstawią swoją wersję powstań śląskich,w ich wersji może się okazać,że na Śląsku nie było żadnych Ślązaków a powstanie zrobili Polacy przeciwko Niemcom.
                              Tak trzymać.A więc będzie to dowodem na polskość Śląska.
                              • Gość: anty polak Re: Coś nt. dzialalności RAŚ i MN IP: 93.159.164.* 11.02.11, 17:05
                                nie Polacy przeciw Niemcom tylko terrości pochodzący z Priwislinskiego Kraju i częśc nacjonalistycznie nastawionych miejscowych kierowani przez agentów warszawskiego i francuskiego wywiadu, którzy chcieli jak najbardziej osłabić Niemcy. I nie postanie tylko pucz i wojnę domową przeciwko dotychczasowej legalnej strukrurze państwowej. Powodem było niezadowolenie z wyników plebiscytu, który oczekiwali wygrać a okazało się, ze kretesem przegrali. Więc "po warszawsku" jak wynik nie pasuje to siłą!. Bez protekcji francuskiej nic by nie zdziałali a tak mają powód do heroicznych opowieści o "bohaterskich powstańcach śląskich" - kłopot w tym, ze nawet Muzeum pokazuje, ze niewielu z nich było Ślązakami.
                                Ktoś musi w końcu Polakom z Priwislinksiego Kraja wystawić rachunek za popełniane przez nich zbrodnie, których z przyczyn często politycznych dopuszczali się nie tylko na Zydach w czasie II wojny. Lista jest długa: od palenia cerkwi na Chełmszcyźnie w 1938 poprzez napaśc z Hitlerem wspólnie na Czechosłowację a na akcji Wisła i wysiedleniach na podarowanych przez Stalina ziemiach skończywszy. Po drodze są zbrodnie, których warszawskie władze dopuszcały się na własnych "poddanych" jak Bereza Kartuska czy skrytobójtswa polityczne w stylu zabójstwa gen. Zagórskiego i Rozwadowskiego czy dziwna śmierć Korfantego - ale to już ich "wewnętrzna" sprawa......
                                • Gość: śląski Polak Re: Coś nt. dzialalności RAŚ i MN IP: 80.50.134.* 11.02.11, 20:32
                                  Masz słuszność.Wszystko należy dokładnie osądzić a winnych przykładnie ukarać tak jak to robili Niemcy ze swoimi winnymi,zawsze należy brać przykład z tych lepszych pod każdym względem,nawet gdy są największymi zbrodniarzami pod słońcem.
                                  Nie dziwię się,że wszystko na tym świecie jest takie dziwne.
                                  • Gość: port Re: Coś nt. dzialalności RAŚ i MN IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.11, 23:55
                                    śląski polak. A ty wiesz ilu swoich rodakow wymordował STALIN ????. Nie znasz historii prawdziwej - nie pyszcz.!!!.
                                    • Gość: ślaski Polak Re: Coś nt. dzialalności RAŚ i MN IP: 80.50.134.* 12.02.11, 08:16
                                      A Ty czego pyszczysz i mi ze Stalinem wyjezdżasz co ja z nim mam wspólnego no może tylko tyle,że wygnał mnie i moich ziomków z domu i zagonił tam,gdzie niektórzy,może tacy jak Ty,mnie nie chcą.
                                      • Gość: LosVonWarschau Re: Coś nt. dzialalności RAŚ i MN IP: 93.159.164.* 12.02.11, 20:29
                                        nikt nic do Ciebie nie ma - tylko jedno: nie wywieszja swoich obiciachowych flag, bo tutaj to flagi oprawców i okupantów - Tobie nikt nie wiesza w warsiawie na Belwederze ani czarno-złoto-czerwonych ani żółto niebieskich. Nie ustawiaj tutaj pomników zbójów i zbordniarzy którzy mają krew Ślązaków na rękach - my Ci w warszawie pomników Bluchera nie ustawiamy. Nie nazywaj ulic na Śląsku imionami poalkich nacjonalistów i bandytów. My Ci w warsiawie nie tworzymy ulic Kaisera Wilhelma ani Bosmarcka. Nie woż naszych dzieci do Muzeum Powstania - to obciach i propaganda nie nawiści do ich własnych braci i kuzynów, większość z nas ma rodziny w Niemczech i są to nasi bliscy - my Ci nie każemy świętować zwycięstwa pod Lispkiem nad Pepi Poniatowskim ani rocznicy bitwy pod Sedanem. Respektuj, ze nie jesteś u siebie i nie zachowuj się jak zdobywca w podbitej twierdzy - Śląsk to nie Priwislinski Kraj - a nikt Ci złego słowa nie powie.
                                        • Gość: śląski Polak Re: Coś nt. dzialalności RAŚ i MN IP: 80.50.134.* 13.02.11, 07:26
                                          LosVonWarschau napisał:"My Ci w warsiawie nie tworzymy ulic Kaisera Wilhelma ani Bosmarcka"
                                          ...no to z tego wnioskuję,że w Warszawie tym panom pomników nam nie stawiasz ale na Śląsku chętnie byś postawił gdybyś się nie bał,nie bój się chopie stawiaj mamy demokrację,głowy nikt Ci nie urwie ewntualnie ten Twój pomnik obsika,no to mamy jasność sprawy w tej niejasności,Polska Ci śmierdzi i Tobie podobnym ale prusaka chołubisz,ciekaw jestem za co.
                                          Śląsk to faktycznie region przechodzący z rąk do rąk,taki był jego los nieszczęśliwy przez wieki ale po tych wiekach powrócił na łono OJCZYZNY ,są to fakty a z faktami się nie dyskutuje.Polacy Niemców ze Śląska nie wypędzają i nie wypędzali,podkreślam nie wypędzali, brali jedynie udział w wykonaniu wytycznych Wielkiej Trójki ustalonych w układach jałtańsko-poczdamskich a obecnie mogą oni mieszkać w Polsce a ci co mają ochotę mogą wracać do Polski,podkreślam do Polski,wolny wybór,jak zauważyłeś dzięki usilnym staraniom Polaków komuny już nie ma,jest demokracja i swobody demokratyczne.
                                          Świętować i czcić możesz kogo chcesz modlić się możesz nawet do samego diabła jeżeli odczuwasz taką potrzebę ale odbywać sie to musi w ramach obowiązującego w Polsce prawa konstytucyjnego i tylko tyle,jak w każdym demokratycznym państwie,w Niemczech także i nikt Ci złego słowa nie powie.
                                          Jest RAŚ,jest miejszość niemiecka o co chodzi działajcie,świętujcie kto Wam zabrania ale to nie znaczy,że Polacy mają Wam pomagać w tych czynnościach,ja osobiście jako Polak,śląski Polak,jestem zdeklarowanym przeciwnikiem działalności RAŚ uważam,że to co oni robią jest to przysłowiowym sypaniem piachu w tryby polskiej państwowości,jest demokracja i mam prawo do takiego poglądu inni mogą mieć odmienny ale w tej kwestii większość zadecyduje czy postulaty RAŚ będą kiedykolwiek zrealizowane,a większość ta to całe polskie społeczeństwo a nie jedynie jakaś jego część.
                                          • Gość: LosVonWarschau Re: Coś nt. dzialalności RAŚ i MN IP: 93.159.164.* 13.02.11, 10:38
                                            "Polacy Niemców ze Śląska nie wypędzają i nie wypędzali,podkreślam nie wypędzali, brali jedynie udział w wykonaniu wytycznych Wielkiej Trójki ustalonych w układach jałtańsko-poczdamskich"

wykonywali jedynie rozkazy....
                                            jak Ci sądzeni pózniej w Norymberdze - kiedy wasza będzie?

taka jest róznica, że w Niemczech choć podjęto próbę rozliczenia się ze zbrodniczą przeszłością. W Warszawie nigdy!
                                            • erka-4 Re: Coś nt. dzialalności RAŚ i MN 13.02.11, 13:40
                                              Polacy nie wykonywali żadnych rozkazów,Polacy brali udział w wykonaniu ustaleń jałtańsko-poczdamskich a jeżeli nie wiesz jak to się odbywało to Ci pokrótce wytłumacze,otóż tymi ustaleniami Polacy zostali pozbawieni swoich siedzib na wschodzie i zmuszeni do osiedlenia się na zachodzie i nie było to winą żadną Polaków a jedynie Niemców,którzy z chęci życia w bogactwie i zbytku rozpętali burzę niespotykaną w dziejach świata i ku swojemu nieszczęściu a także i polskiemu boć Polacy w wyniku tej niepomyślnie dla Niemców zakończonej burzy zostali zmuszeni do opuszczenia swoich domostw właśnie tam na wschodzie i osiedlenia się tu,na zachodzie,ale płakać już z tego powodu przestaliśmy no bo jakby nie było Bogu dzięki przesiedlono nas mimo wszystko na tereny kiedyś tam dawno temu polskie.A więc nie uważam ,że Polacy mają przepraszać,że się tu znależli.Jedynie za co mogą prepraszać to za współudział niektórych polskich ubeckich zwyrodnialców w sowieckiej eksterminacji mieszkańców tych ziem a w sumie nie tylko tu ale w całej Polsce.Jednakowoż uważam,że Polacy jako naród przepraszali za to przez cały okres trwania sowieckiego systemu aż podsumowali te przeprosiny skutecznie po wyrwaniu się z tego systemu w 1989 roku,czyli nasze przeprosiny były bardziej szczere a niemieckie ? hmm,nieco bym się zastanowił czy tak bardzo szczere,gdyby nie były wymuszone przez pogromców hitleryzmu to niewiadomo coby było z tymi przeprosinami a tymbardziej gdyby nie było tychże pogromców to nie mieliby kogo przepraszać bo by nie było strony do,której można byłoby kierować jakiekolwiek przeprosiny.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,4747259.html
                                              • Gość: LosVonWarschau Re: Coś nt. dzialalności RAŚ i MN IP: 93.159.164.* 13.02.11, 19:37
                                                "pogromców hitleryzmu"? chodzi zapewne o towarzysza Stalina.... gratuluję towarszystwa "walki i pracy" już wiem skąd to zamiłowanie do urządznia innym obozów w warsiawskiej stolycy
                                                • erka-4 Re: Stalin i jego współtowarzysze 13.02.11, 22:04
                                                  Coś mi się wydaje,że uciekałeś z lekcji historii w szkole albo chodziłeś do szkoły gdzie uczyli jakiejś dziwnej historii skoro nie wiesz,że do tychże pogromców a więc delikatnie mówiąc współtowarzyszy tegoż drugiego po Hitlerze diabła w dziejach świata należeli także Amerykanie,Anglicy,Francuzi oraz wiele innych narodów,a to dlatego,że czasami trzeba wybrać mniejsze zło,żeby cel osiągnąć,z dwoma diabłami naraz trudno byłoby walczyć i walkę tę wygrać.Wybrano wyjście alternatywne przy pomocy drugiego diabła pokonano tego pierwszego a po upływie prawda,że dość długiego czasu ale jednakże i tego drugiego diabła pokonano i obu wyrzucono na śmietnik historii.
                                                  • Gość: LosVonWarschau Re: Stalin i jego współtowarzysze IP: 93.159.164.* 14.02.11, 00:06
                                                    skoro obu pokonano i wyrzucono na śmietnik to może czas oddać to co przez nich ukradzione? ukradzione a potem sprezentowane? wypada byc paserem?
                                                  • erka-4 Re: Stalin i jego współtowarzysze 14.02.11, 08:16
                                                    A gdzie Ty widzisz jakiegoś pasera,bo ja widze owszem ale ofiarę tych dwóch diabłów.A jeżeli ktoś cośkolwiek komuś zabrał to żale prosze kierować do tych na śmietniku historii ( a tak szczerze to oni nawet na ten śmietnik nie zasługują a na szambo ).
                                                  • Gość: LosVonWarschau na złodzieju czapka gore? IP: 93.159.164.* 14.02.11, 11:44
                                                    oni na śmietniku historii ale ukradzionie i podarowane komunistycznej władzy terytoria zostały! - może czas oddać? skoro chcecie "rozliczenia z Jałta i Poczdamem", które rzekomo uczyniły z was ofiary wschodniego totalitaryzmu na 40 z górą lat (w istocie byliście raczej beneficjentami, którzy w znakomitej większości gorliwie współpracowali w tworzeniu tego systemu az do lat 80-tych).
                                          • Gość: LosVonWarschau Re: Coś nt. dzialalności RAŚ i MN IP: 93.159.164.* 13.02.11, 10:39
                                            PS. o "łonie ojczyny" w warsiawie nawet szkoda gadać....
                                            • erka-4 Re: Coś nt. dzialalności RAŚ i MN 13.02.11, 13:44
                                              No to nie gadaj zajmij się swoim hajmatem.
                                      • Gość: rudy Re: Coś nt. dzialalności RAŚ i MN IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.11, 22:09
                                        To miej pretensje do Stalina , a jak tu będziesz normalny , to napewno zaistniejesz. Rozumiesz to ?. Żodyn hanys porządnych goroli niy chce z tąd wyciepować . Mogymy dalij żyć wspolnie na tyj ziymi w zgodzie pod warunkiym , ze bydzie miyndzy nami zgoda.
      • henryk.moscibrodzki Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO 24.02.11, 20:16
        przemo_opole napisał:

> A gdzie jest opcja: nie będę udzialał żadnych odpowiedzi rachmistrzowi? To zdaj
        > e się tylko wykroczenie, a ja nie zamierzam się spowiadać przed obcą, nie do ko
        > ńca godną zaufania osobą.
        GUS z mocy ustawy o spisie powszechnym i tak dostanie na Twój temat bardzo dużo danych od różnych ministerstw i urzędów administracji państwowej, operatorów telekomunikacyjnych,itp. Będzie wiedział czy masz swoją działalność gospodarczą, jaki jest twój stan zdrowia, na temat pracy, miejsca zamieszkania, Twojego współmałżonka, Twoich dzieci, itp.
        Proponuję poczytać sobie - Ustawa z dnia 4 marca 2010 r. o narodowym spisie powszechnym ludności i mieszkań w 2011 roku (Dz. U. z 26 marca 2010 r., Nr 47, poz. 277)

• Gość: Pepiczka Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁOSUJ] IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.11, 13:59
      Nie kapuje, jak mozna zaproponowac w sondazu o G.Slasku
      narodowosc romska, a zapomniec o czeskiej i/lub morawskiej ???????
      • Gość: rain Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.net81.citysat.com.pl 08.02.11, 14:01
        no bo wiedza dziennikarzy gw opolskiej jest pod tym względem (i pod wzlgędem historii ślaska) porażająco niska
    • Gość: Rudi Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.11, 14:01
      Teee Czerwinski-Iwanie: skoncz agitowac i nuuuuuudzic !
      • Gość: rain Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.net81.citysat.com.pl 08.02.11, 14:11
        jasi nie zauważył że straszenie niemcami już nie działa, na inteligentnych ludzi przynajmniej
        • Gość: Brik Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 14:27
          V kolumna przyczajona nie wygląda niebezpiecznie. Dopiero potem są kłopoty
          • Gość: hanek Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 18:20
            Nastepny niedouczony (albo komunistycznie uczony) HADZIAJ.
    • Gość: Robsik Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.ip.netia.com.pl 08.02.11, 14:02
      może mają już gotowe wyniki, to po co zaśmiecać serwer ankietą? :)
    • Gość: nnn Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 14:20
      Niech RAŚ nie robi zmasowanego ataku na ankietę! Ma byc obiektywna prosze was....
      • Gość: ret Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: 87.204.122.* 08.02.11, 15:58
        a co, członkowie RAŚ nie mają prawa głosować? może zakażecie też chodzić na wybory i każecie nosić np. żółte łaty na ubraniach?
      • Gość: look Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 18:23
        nnn. Proszę was też , nie podoba się obiektywizm , to na Białoruś.
    • Gość: Pudelek Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁOSUJ] IP: *.play-internet.pl 08.02.11, 14:22
      wiadomo jak zagłosują Opolanie - jak mogą zagłosować potomkowie tych, których tam w wagonach w 1945 przywieźli??
      • Gość: Klik Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 14:28
        Oni przyjechali w wagonach. Szwabiki uciekali piechotą albo na furce do Adiego.
        • Gość: Slezak s Polska Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 08.02.11, 15:31
          Dzisiaj Niemcy wracają w nowych bmw, a Polacy w starych oplach proszą ich o prace na plantacjach szparagów
          • Gość: zet Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.11, 17:49
            dzis polowa niemcow to turcy
            nie bardzo rozumiem tych obrazajacych polakow hmm.. niemcow?? ale 3/4 niemieckiego nie zna, slazakow?? w opolskim to raczej uwazani sa za niedorobionych niemcow.
            w polsce zieja nienawiscia i sa nielubiani, u niemcow uwazani za polakow, a do tego z wioch po szkole podstawowej, wiec robia tylko obciach polakom.
          • Gość: gość Do Slezak s Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 21:46
            Nie wiem ile masz cudaku lat ale jesteś na pewno głupi skoro piszesz takie teksty.
            Ja takim jak Ty zawsze przypominam jak to hanyse po wyjezdzie z Polski w latach 70-tych na stałe do Niemiec brali z wystawki co popadło\ależ Niemcy mieli ubaw stojąc za firanką w oknie\ ,jak durnie robili sobie zdjęcia przed cudzym samochodem, które to zdjęcia następnie wysyłali w liście do rodziny i znajomych w Polsce chwaląc się ,że to ich fura.To właśnie hanyse z opolskiego chodzili po tzw. flow markach w Niemczech bo tam było dla nich najtaniej\dziady\ itd.
            • Gość: Slezak s Polska Re: Do Slezak s Polska IP: 89.171.234.* 09.02.11, 10:43
              Coż, nie ma co urywać, że Ślązacy nie mieli łatwego wyboru. Wielu sie wolało poniżyć i być "Niemcami" niż żyć w upodleniu i wstydzie, i dalej być "Polakami". Dlatego najlepsze to być ŚLAZAKIEM!!
              • Gość: gość Re: Do Slezak s Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 16:36
                Młodzian ! przecież Ty sam nie rozumiesz tego co piszesz.
                • Gość: Slezak s Polska Re: Do Slezak s Polska IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 09.02.11, 17:06
                  Rozumiem doskonale. Określenie dziś siebie jako Polaka to zgoda na spory wstyd, i zadne patriotyczne ramtamtamtam ani szukanie wroga wszedzie na około i obarczanie go winą za bajzel na własnym podwórku tego nie zmieni. Polskie "soft power" = 0
                  • Gość: NGO Coś na temat działalności RAŚ i MN IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.11, 10:30
        • Gość: port Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 18:26
          "Klik" , nie zapominaj o tym , że jest tu jeszcze wielkie grono rdzennych Ślazków !!!.
    • bowierz cała ta heca z krzyżem,Smoleńskiem i Kaczyńskim w 08.02.11, 17:48
      roli głównej skutecznie wyleczyła mnie z polskości,wstydzę się,że żyję w tak durnym kraju,gdzie polskością byle kto wyciera sobie gębę...
      • Gość: rain Re: cała ta heca z krzyżem,Smoleńskiem i Kaczyńsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 18:11
        założe sie że Frau Pschon i Herr Freylich som przerażeni wynikiem ankiety.

wg sotosowanej przez gw metody:
        1. zacytować radykała (np jurka) (np w spr. rezolucji)
        2. zrobić ankietę (wyszło że rezolucja ma być)
        3. zmienić zdanie i mowić to co w ankiecie wyszło (rezloucja ma być)

dziś gw powinna ogłosić że w opolu mieszkają w większości ślązacy no i mała mniejszość polska i niemiecka :D:D:D:D:D:D
      • Gość: km 61 Re: cała ta heca z krzyżem,Smoleńskiem i Kaczyńsk IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 20:46
        i ch.j z tobą
    • Gość: Opolanin Tak to ma wyglądać po 2020 roku :-) IP: *.play-internet.pl 08.02.11, 18:34
      www.rasopole.org/downloads/statut-organiczny-lipiec2010.pdf
    • Gość: ag Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁOSUJ] IP: *.opole.hypnet.pl 08.02.11, 19:20
      jestem biały murzyn z Burina Faso i co mam zrobić, już wiem Eskimos jestem
      • Gość: Miłosz Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.superkabel.de 08.02.11, 19:31
        Niech każdy napisze co uważa za zasadne nawet Eskimos.
        • Gość: hanek Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 20:05
          miłosz , masz rację , niech nawet napisze narodowość KARGULOWSKA. Nie mam nic przeciw temu. Będzie to bliższe twojej nacji niż ESKIMOS. Nieprawdaż ???.
      • Gość: hanek Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 19:59
        ag , jesteś ironicznym "dupkiem". Nie wnikam już w twoje pchodzenie , chociaż wiele mi to mówi.
    • Gość: gość Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁOSUJ] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 21:07
      Co z tego ,że ktoś uważa ,że jest narodowości niemieckiej skoro sam doskonale wie ,że wszystko co z tym związane jest mu obce jak eskimosowi upały.
      Brzmi to równie idiotycznie w ustach takiego jegomościa jak nic nie znaczące słowa wymyślone przed sześcioma laty na potrzeby propagandy - jestem europejczykiem.
      Tak na marginesie, małżeństwa mieszane polsko-niemieckie należą do rzadkości, nawet w opolskim.
      Ba ,nawet dzieci z takiego małżeństwa wychowane w Polsce powiedzą ,żę owszem biegle \nie zawsze\ władają językiem niemieckim ale kultura,obyczaje itd. ojczyzny drugiego rodzica są mu tak naprawdę obce.
      Kompletną bzdurą jest mówienie o sobie ,że tam moja ojczyzna ,gdzie mieszkam i jest mi dobrze.Dobrze może być człowiekowi w wielu miejscach poza Ojczyzną ale niestety będzie on postrzegany zawsze jako obcy i nigdy tego nie zmieni.
      Czy Ukrainiec ożeniony z polką będzie polakiem ? Dla głupich zapewne tak a takich na forum nie brakuje co to piszą ,że czują się np. niemcem choć nie czują w istocie nic poza smrodem .

• Gość: anty polak Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: 93.159.164.* 09.02.11, 01:23
        tworem propagandy są tzw. polacy - w istocie są to priwislincy, który swój obsesyjny nacjonalizm będacy połaczeniem rosyjskich tradycji Priwislinskiego Kraja z darwinistycznym rozważaniami Dmowskiego, roznieśłi jak zarazę po 1918 roku. dla kogoś kto pochodzi z Galicji, zę o Śląsku, który nigdy częscią polksiej państowowści nie był nazwanie go per Polak tak jak kogoś z warsiawy jest w istocie obraźliwe.....
        • Gość: rain Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.net81.citysat.com.pl 09.02.11, 10:37
          Na śląsku dzieje się obecnie jedyna w swoim rodzaju transformacja narodowościowa.

grupa autochtonów, pozostawiona po wojnie jako alibi do tezy o odwiecznej "polskości" tych ziem, miała być poddana repolonizacji, bowiem ówczesna władza komunistyczna myślała, że zrobi z nich w 10 lat polaków.

jednakże efekt był zupełnie inny od zamierzonego: na skutek agresywnego odniemczania i polonizacji tym ludziom skutecznie obrzydzono bycie niemcem (kat, oprawca, odwieczny wróg), ale jednocześnie także obrzydzono bycie polakiem, bo polskość jaką napotkali po 45 była związana jedynie z represjami w pracy, szkole, życiu publicznym.

i tak oto wielu autochtonów, będących do 1990 roku zdecydowanie niemcami, wybiera trzecią furtkę, furtkę śląskości,

bowiem śląskość nie jest obciążona balastem historii narodu niemieckiego, zachowując wszelkie cechy niemieckiej kultury i tradycji (ślązakom opolskim z reguły bliżej jest do niemiec niż do polski).

i tak oto polska wyhodowała sobie ślązaków, jak kiedyś niemcy wyhodowali sobie powstańców

• Gość: Antyszlezjer Nie daj się zmanipulować! IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 13:20
            Trochę to upraszczasz. Po wojnie był plebiscyt nożny - Niemcy spier..jąpo Polacy zostają! Niestety, żeby udawać Polaka wystarczyło wyciągnąć ze strychu książeczke do nabozeństwa starej babki! Prawda była taka ze Polaków hitlerowcy zdążyli wymordować i osadzić swoich po domach. Papiery wydawano bez problemu - dziś są właścicielami majatków zamordowanych! Liczyć na lojalność tych przechrztów, w sytuacji gdy propagandę prowadzi Nossol w sercu hitlerowiec, kolega hitlerowca Benka XVI i Czaja mistrz maskowania? Niemiccy szlezjerzy to DUPY (jak mówi Kutz) robią tylko to co pozwala rozkaz!
            • Gość: Renata Re: Nie daj się zmanipulować! IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.11, 13:34
              Z jakiego ministerstwa nadajesz ?
              Propaganda ma jednak tylko sens,
              gdy jest w niej chocby zdziebko prawdy.
              Popraw strategie.
            • Gość: anty polak Re: Nie daj się zmanipulować! IP: 93.159.164.* 09.02.11, 20:23
              miejsce takich "powstanców" to jest na Syberii - źle wam było w Rossijskoj Impierii z taką obciachową bogoojczyźnianą mentalnością? za Brynicę hen precz!
          • ipta Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO 09.02.11, 14:07
            Nareszcie jeden przemyślany i naprawdę mądry wpis .
          • ipta Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO 09.02.11, 14:12
            do Gość: rain.--podpisuję się pod Twoim wpisem dwoma rękami ,napisałeś szczerą i to przemyślaną prawdę.
          • Gość: gość do rain IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 16:31
            Ciebie to rodzice już w kołysce bili i to porządnie po makówce.
            Jak widać ten proces trwał lata!!!
    • Gość: Ślązaczka Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.11, 13:17
      Ślązaczką i tylko Ślązaczką stałam się ,gdy Lech Kaczyński wygrał wybory ...bo nie miał dziadka w wermachcie. Uświadomiłam sobie w ten czas ,że Polacy w tak licznie, Mnie nie tolerują ,więc wiem ,że byłam,Jestem i Będę ŚLĄZACZKĄ.Już nie muszę ubierać się w "cudze piórka". Jest mi dobrze z tą ŚLĄSKOŚCIĄ !!! Nareszcie jestem SOBĄ,u SIEBIE !!!
      • Gość: Krysia Polka Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 13:23
        Czyli sprzedajną poniemiecka dziwką!
        • Gość: Renata Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.11, 13:35
          To ty jestes "dziw-na". I wlasnie: "po-niemiecka", tj. polsko-ukrainska.
        • ipta Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO 09.02.11, 14:19
          Do Krysia Polka ---jak byś trochę z Polkami popracowała ZA GRANICĄ to uwierz mi twoje teksty byłyby bardziej obiektywne.A obrażanie ludzi jak leci jest domena prostaków.
        • Gość: Ślązaczka Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.11, 14:23
          Ot....."prawdziwa polka". Nic dodać ,nic ująć!!! Dla uzpełnienia .Pradziad został wcielony pod koniec wojny . Wysłany na wschód...i nie wrócił !!! Cieszysz się ...polko ??? Drugi ...był powstańcem Śląskim,póżniej zaliczył obóz koncentracyjny-niemiecki. Dziwne ...ale wrócił !!!! Niestety, został osadzony w obozie (więźieniu) po 45 r ! Jakim obozie????.... Dopowiedz sobie resztę..."polko"..."prawdziwa polko"!!! W Niemczech nie byłam,po niemiecku nie umię . JESTEM i BĘDE - ŚLĄZACZKĄ!!! TO BRZMI DUMNIE !!!! Tak mi dopomóż Bóg!!!!
          • Gość: Krysia-Polka Re: Czasami pomyśl z czegoś dumna IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 16:51
            Człowiek się rodzi z duszą czystą jak śnieg a później zostaje poniemiecką dziwką i z tego jest dumny! I i nie widzi czym się różni człowiek od Ślązaka- szlezjera!
            • Gość: gość Re: Czasami pomyśl z czegoś dumna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 17:20
              Poniemiecka dziwka a ta druga także dziwka, tylko polska. .

Ludzie ! Was jak widzę to już porządnie porąbało!
              Kto was wychowywał ? z jakich pochodzicie domów ,że piszecie takie słowa nienawiści wobec drugiego człowieka.
              Wasi dziadkowie zapewne nigdy by nie uwierzyli że doczekali wnuków i wnuczek idiotów.
              P.S. Moje głębokie wyrazy współczucia.
              • przemo_opole Re: Czasami pomyśl z czegoś dumna 09.02.11, 18:03
                Sam jestem zdziwiony. Mieszkam w opolu 36 lat. Spotkałem różnych ludzi. Każdy był inny, miał inne poglądy, mniej lub bardziej radykalne.
                Ale okazuje się że ja przez te lata żyłem w nieświadomości. Bo dopiero lektura tego forum przez około rok czasu uświadomiła mi jak wiele jest tu animozji narodowościowych, żeby nie nazwać tego nienawiścią. Smutne to niestety.
                • jureek Re: Czasami pomyśl z czegoś dumna 09.02.11, 18:08
                  przemo_opole napisał:

> dowościowych, żeby nie nazwać tego nienawiścią. Smutne to niestety.

To forum nie jest reprezentatywne. Tak samo zresztą jak i ta ankieta.
                  Jura
                  • przemo_opole Re: Czasami pomyśl z czegoś dumna 09.02.11, 18:09
                    No i całe szczęście.
            • Gość: Miłosz Re: Czasami pomyśl z czegoś dumna IP: *.superkabel.de 09.02.11, 17:30
              Człowiek się rodzi z duszą czystą jak śnieg a później zostaje tylko "Krysia Polka".
              • Gość: Slazak z NRD- fenu Po co to wszystko IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.11, 17:45
                Ludzie i po co to wszystko, przeciez o to wlasnie narodowcom chodzi . Zyjemy w opolskim juz tyle lat razem , czy to dzisiaj takie wazne kto Slazak a kto hadziaj , kogo to dzisiaj interesuje.Ale tam , skad wywodza sie ci narodowcy slascy podzialy sa jeszcze do dzisiaj widoczne , oni zyja i rozwijaja sie dzieki szerzeniu i podgrzewaniu tej niecheci malej czesci Slazakow do Polski , ze nie powiem nienawisci. Zeby nie bylo ,gdzie dwoch sie bije tam ... RAS korzysta.
                • Gość: Miłosz Re: Po co to wszystko IP: *.superkabel.de 09.02.11, 18:06
                  O odezwał się mąż "Krysi Polki".
                • Gość: Miłosz Re: Po co to wszystko IP: *.superkabel.de 09.02.11, 19:15
                  Wschodni Ślązak mentalnie woj.opolskie już nie istnieje ,podziękuj za to polskim nacjonalistom.
            • Gość: Schlesier Re: Czasami pomyśl z czegoś dumna IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.11, 23:09
              IP: *.dynamic.chello.pl
              Gość: Krysia-Polka czyli jasio 09.02.11, 16:51

> Człowiek się rodzi z duszą czystą jak śnieg a później zostaje poniemiecką dziwką
              > i z tego jest dumny! I i nie widzi czym się różni człowiek od Ślązaka- szlezjera!

" ee tam czlowiek, to tylko tutejszy" powiedzial Pawlak do Kargula.
              Zrodlo twojej wiedzy ty forumowy durniu, to tylko film "Sami swoi".

Tak , "czlowiek", czyli jasio, szlachetny przybysz z litewskiego lasu,
              bardzo sie rozni od takiego autochtona Slazaka-Schlesier`a
              Wystarczy poczytac te jadowite nienawistne wpisy

• Gość: śląski Polak Re: Czasami pomyśl z czegoś dumna IP: 80.50.134.* 10.02.11, 07:17
                Schlesier napisał:Wystarczy poczytac te jadowite nienawistne wpisy

...masz słuszność,niestety obserwuję nienawiść obóstronną.
    • mieszaniec-zopola Ja zadeklaruję europejską. 09.02.11, 21:12

• svatopluk Re: Ja zadeklaruję europejską. 10.02.11, 11:51
        mieszaniec-zopola napisał:

>

nie ma wprawdzie na dlugiej liscie
        ale jest tam opcja: "inna"
        i wtedy musi rachmistrz recznie wpisac.
      • Gość: ols Re: Ja zadeklaruję europejską. IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.11, 00:29
        do mieszańca-zopola. Nie pasuje ci "mieszańcu " życie na Śląsku - to wyjazd do macierzy swoich przodków (BIAŁORUŚ,UKRAINA) . Tam będziesz mógł się dopiero sprawdzić.
        • Gość: śląski Polak Re: Ja zadeklaruję europejską. IP: 80.50.134.* 11.02.11, 13:23
          ols napisał:to wyjazd do macierzy :Jemu wszystko pasuje tylko ma dylemat a okazuje się,że on Tobie nie pasuje.
          • mieszaniec-zopola Akurat na Śląsku to ja jestem u siebie 11.02.11, 19:59
            Ten zagubiony człowiek po prostu zbyt mało czytał moich wpisów na tym forum.
            • Gość: port Re: Akurat na Śląsku to ja jestem u siebie IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.11, 23:52
              A ty ciągle jesteś pomieszany i niedouczony historycznie.
              • Gość: śląski Polak Re: Książka o historii Ślaska w/g porta,która ? IP: 80.50.134.* 12.02.11, 12:46
                Jeżeli twierdzisz,że On niedouczony historycznie to zaproponuj Mu stosowną książkę ja także chętnie skorzystam gdyż uważam,że na naukę nigdy za póżno im więcej wiedzy tym lepiej.
                Port bądż łaskaw wskaż tytuł i autora.
                • palec1 Re: Książka o historii Ślaska w/g porta,która ? 12.02.11, 14:14
                  Dariusz Jerczynski :

Orędownicy niepodległości Śląska. (Rys biograficzny wybitnych śląskich książąt oraz działaczy i badaczy opowiadających się za językową, narodową lub państwową odrębnością Śląska), Zabrze 2005 ISBN 83-919589-4-9.

Śląski ruch narodowy (pod naciskiem polskiego i niemieckiego nacjonalizmu na tle politycznej historii Górnego Śląska w latach 1848-1947), Zabrze 2006 ISBN 978-83-60540-50-3.

Historia Narodu Śląskiego. (Prawdziwe dzieje ziem śląskich od średniowiecza do progu trzeciego tysiąclecia), wyd. II (uzupełnione i poprawione), Zabrze 2006 ISBN 978-83-60540-55-8.
                • Gość: RUDY Re: Książka o historii Ślaska w/g porta,która ? IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.11, 22:33
                  A uczcie sie gorole nareszczie prowdy i jak już chcecie sie wypowiadać w tych tematach , to sami szukejcie innych książek łod tych , co ładowali we wasze łby komunistyczne nauczyciele. cyt. "bądź łaskaw wskaż tytuł". Chcesz wiedzieć , to sam poszukaj , dopiero potem PISZ.
              • przemo_opole Re: Akurat na Śląsku to ja jestem u siebie 12.02.11, 19:54
                Wszyscy jesteśmy u siebie. W Polsce. Tak trudno w tych tępych łbach to zrozumieć?
                • mieszaniec-zopola Niezerejestrowani precz z forum! 12.02.11, 20:52
                  Widzisz mój Panie, wysyła mnie debil na Ukrainę i Białoruś, skąd wedle niego pochodzi moja rodzina. Skąd facet to sobie wziął. W wersji bliższej prawdy o pochodzeniu musiałbym wynosić się precz do Niemiec, albo wynosić albo spadać w Góry Świętokrzyskie. W najlepszym wypadku opuścić Opole, przeznaczone przecież dla prawdziwych Polaków i wypierniczać do Gogolina.
                  Uważam, że osoby piszące na forum pod przypoadkowymi nickami i niezerejestrowane na forum to w 90% tchórze, szmaty, debile i ofiary Inzuchtu. Powinno się ograniczyć wejście na forum do osób zarejestrowanych, tak jak to ma miejsce w przypadku tematów ogólnopolskich. Tam nie ma możliwości wypowiedzi i nawet nie ma możliwości oddania głosu za/przeciw.
                  Nie wiem, czemu lokalne forum jest potraktowane inaczjej. Każda szmata może tu sobie użyć, bo przecież nie jest rejestrowana, a tracking jest co prawda możliwy, ale trudny. No i nie można takiego palanta potraktować prywatnym mailem.
                  Niezerejestrowani precz z forum!
                  • Gość: rudy Re: Niezerejestrowani precz z forum! IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.11, 22:24
                    A ty pajacu "mieszańcowy" potrafisz tylko w brzydki sposób ubliżać. Takie właśnie zachowania jak twoje cechują narodowców polskich . Ja, mimo tego że potrafię też pisać w twoim języku , jestem daleki , aż od takiej nienawiści , mimo tego że w dzieciństwie nie pozwalano mi w szkole mówić po mojemu. Dla informacji twojej , jestek Ślązokym i jestek z tego dumny. Pyrsk.
                  • Gość: ofiara omylynia Re: Niezerejestrowani precz z forum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 21:57
                    ciebie mieszany boroku we spitalu zamienili i tobie sie zdo zes puniymiec

• mr.superlatywny Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁOSUJ] 10.02.11, 15:15
      www.stolica.opole.pl/index.php?slazak-brzmi-dumniej,58

takjest !
    • wilhelm4 nt. Spisu 10.02.11, 17:33
      www.silesia24.com.pl/blog/silesia24/1/porozumienie-slaskich-organizacji-wsprawie-narodowego-spisu-powszechnego/590.html
    • palec1 Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁOSUJ] 10.02.11, 19:38
      Swoja, piekna, jedyna, prawdziwa, oryginalna, autochtoniczna, stond:
      tj. oczywiscie GÓRNOSLASKA (z "domieszka" czeskosci, niemieckosci, polskosci).

Vivat Silesia Superior !
      • Gość: Zenek Re: Slounska familie Oppelnera IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 19:56
        Vivat debile Oppelnera i wszystkie jego wcielenia typu svatopluk, superlewatywny itp.
        • Gość: Santa Maria Re: Slounska familie Oppelnera IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.02.11, 00:50
          > svatopluk
          Akurat ten to polakowiec. A ty obcy (xenon).
    • Gość: NGO Coś na temat działalności RAŚ i MN. IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.11, 10:31
      • wilhelm4 Re: Coś na temat działalności RAŚ i MN. 12.02.11, 10:36
        nie smiec
        • przemo_opole Re: Coś na temat działalności RAŚ i MN. 12.02.11, 19:56
          klikaj "skasujcie" - im więcej nas będzie klikać tym chętniej będą kasować ten spam
    • wilhelm4 Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁOSUJ] 12.02.11, 10:36
      gde czeska ?

• Gość: europejczyk wg.SLD Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁOSUJ] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 12:04
      A ten Jasio to chyba ŻYT jakiś !!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Elwira Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: 213.139.155.* 12.02.11, 12:09
        Nie, to tylko "prawdziwy patryjota". Takie cos fest na gowa cisnie. DD
    • palec1 Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁOSUJ] 12.02.11, 14:29
      Polecam --> Dariusz Jerczynski :

Orędownicy niepodległości Śląska. (Rys biograficzny wybitnych śląskich książąt oraz działaczy i badaczy opowiadających się za językową, narodową lub państwową odrębnością Śląska), Zabrze 2005 ISBN 83-919589-4-9.

Śląski ruch narodowy (pod naciskiem polskiego i niemieckiego nacjonalizmu na tle politycznej historii Górnego Śląska w latach 1848-1947), Zabrze 2006 ISBN 978-83-60540-50-3.

Historia Narodu Śląskiego. (Prawdziwe dzieje ziem śląskich od średniowiecza do progu trzeciego tysiąclecia), wyd. II (uzupełnione i poprawione), Zabrze 2006 ISBN 978-83-60540-55-8.
    • palec1 Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁOSUJ] 12.02.11, 19:50
      dziadul.blog.polityka.pl/?p=80#comment-42609
    • mr.superlatywny Slaski posel pan Marek Plura apeluje do Was/nas : 12.02.11, 22:06
      Pozwole sobie tu roz"multiplikowac" Jego apel :

"Rostómiyli! Sóm juże piyrsi ze facebooka, kierzi piszóm maile do Posłów s'kwóli ślónskij godki, iże jes to naszo mowa kieróm my Ślónzoki godómy i że łóna jes wert coby jóm Polski Parlamynt mianówoł jynzykiym regiónalnym. Ws...zyjskim Wóm pośla adresy e-mailówe jyny mi napiszcie, iże chcecie na Marek.Plura@sejm.pl"

Piszcie/piszmy !!! Zaraz, teraz, juz !!!!!
      • erka-4 Re: Slaski posel pan Marek Plura apeluje do Was/n 13.02.11, 07:44
        Na razie jest to niemożliwe za wiele jest tych odłamów podregionalnych tego niby regionalnego języka śląskiego,zbieżcie się do kupy ustanowcie jedną wersję nauczcie się nia władać wszyscy dokładnie a wówczas pogadamy i może zatwierdzimy,no to do pracy bracia Ślązacy i do nauki jednolitej wersji języka ślaskiego bo tu nie wystarczy kupić ślabikorz po śląsku położyć na półke i twierdzić,że jestem biegły w mowie śląskiej,jest niedrogi kosztuje jedynie złotych 2,50.
        www.dziennikzachodni.pl/slask/281132,elementarz-z-godka-czyli-pierwszy-slabikorz-po-slasku,id,t.html
    • mr.superlatywny [...] 12.02.11, 22:08
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • erka-4 Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO 13.02.11, 07:55
        To było w roku 1919 obecnie jest rok 2011 i za lat prawie sto realia są całkiem inne,po drodze w międzyczasie za wiele nastąpiło zdarzeń,żeby od konieczności autonomii śląskiej odstąpić,zwłaszcza po tym jak większość Ślązaków po wejściu Hitlera na Śląsk zadeklarowało swoją niemieckość,być może było to swoiste ratowanie swego życia ale czy napewno też nie jest to pewne,ale nawet gdyby to jeżeliby tamte Niemcy pozostały to tamci Ślązacy byliby Niemcami a nie Polakami czyli tak czy siak do roku 1919 nie ma sensu najmniejszego powracać.
        • Gość: Martadella Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.02.11, 23:01
          To dlaczego swietujesz rok 1918 ?
          Dlaczego powracasz do 1939 i 1945 ?

Po co celebrowac polskie pwstania 19tego wieku ?

itd itp.
    • erka-4 Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁOSUJ] 13.02.11, 08:07
      SONDAŻ
      Jaką w spisie powszechnym zdeklarujesz narodowość?
      45%
      śląską (927)

28%
      polską (577)

24%
      niemiecką (505)

2%
      inną (45)

1%
      romską (14)

Liczba oddanych głosów: 2068

Ej,Polacy gdzie się podzialiście wyłazić lenie z łóżek i głosować,bo Niemcy nas czapkami nakryją i będzie obciach na cały świat.
      • Gość: LosVonWarschau Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: 93.159.164.* 13.02.11, 19:38
        obciach to jest od 1945 - że aż ponad 20% deklaruje polską
        • erka-4 Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO 13.02.11, 22:09
          Tak w sumie to może możemy sobie spać spokojnie bo koniec końców to cóż to Polaków obchodzi,my nie musimy składać żadnych deklaracji skoro jesteśmy u siebie i narodowości nie zmienamy,to zasadniczo nie polski problem.
          • Gość: 1335 Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.11, 23:14
            www.stolica.opole.pl/index.php?powstania-slaskie,20
            • erka-4 Re: Jaką zdeklarujesz narodowość w spisie? - [GŁO 14.02.11, 08:39
              Typowy regionalny egoizm,mamy węgiel to przy tym mamy także przemysł a jak mamy to wszystko to mamy kasiore i jest nam fajnie tylko zauważcie bracia Ślazacy,że nie waszą zasługą jest to co tam pod ziemią się znajduje i do tego co tam jest także inni mają prawo a historyczne prawo mają także i Polacy a moralne tymbardziej za to co spotkało ich ze strony Niemców,którzy dopiero jeszcze bardziej domagali się tych swoich praw względem "podziemia" śląskiego.Lud śląski zamieszkały na tych ziemiach od wieków jako szczep słowiański spokrewniony braterstwem krwi z Polakami i Czechami był i jest a więc nie możnabyło dopuścić do tego,żeby przepadł i rozpłynął się w germańskim państwie,dzisiaj istnieje mimo przeciwności losu i jeżeli sam nie przejdzie na wiare germańską to napewno będzie istniał i się rozwijał,czego mu z całego serca życzę.
              • Gość: LosVonWarschau słowiański szczep - Rosjanie? IP: 93.159.164.* 14.02.11, 11:49
                słowiańskim szczepem bratnim dla was w warszawie są raczej Rosjanie - może tam powinniście wrócić, bo tam wasze miejsce. słowiańskim szczepem dla Śląska są raczej mieszkańcy Meklemburgii czy Lausitz - ale oni raczej wolą pozostać w granicach Niemiec niż cieszyć się "słowiańską wspólnotą" z Warsiawą czy Petersburgiem. Jak się nauczycie budować drogi i toalety czy wtedy pogadamy.
                • erka-4 Re: słowiański szczep - Rosjanie? 14.02.11, 14:21
                  Ja nie z Warszawy a z Opola co nie oznacza,że Warszawa nie jest dla mnie bliska,to jest wielowiekowa stolica mojej Ojczyzny.Toaletę mam ładną nawet kafelki w niej są a z drogami nieco gorzej ale będą i drogi,kwestia czasu i pieniędzy.
                  A gadać ze mną to raczej znając Twoje poglądy to nigdy nie będziesz miał ochoty nawet gdyby cała Polska była wyścielona autostradami,znajdziesz sobie inny pretekst.
                  słowiański szczep - Rosjanie? ...oczywiście,trudno zaprzeczyć,taki sam jak Ślązacy,tylko nieco większy.
                  • Gość: LosVonWarschau Re: słowiański szczep - Rosjanie? IP: 93.159.164.* 14.02.11, 20:36
                    coż. każdy ma taką "ojczyznę" na jaką zasłużył. ale nie zazdroszczę - były przed 1918 r. takie czasy, ze spore częsci tej krainy miały stolicę w Berlinie lub w Wiedniu. trudno stwierdzić, że dokonana po 1918 zamiana była na lepsze..... ale jest nadzieja, bo nic nie jest wieczne....
                    • erka-4 Re: słowiański szczep - Rosjanie? 15.02.11, 08:58
                      LosVonWarschau napisał:coż, każdy ma taką "ojczyznę" na jaką zasłużył.Gdybyśmy nie mieli wokół siebie barbarzyńskich zachłannych bandziorów sytuacja byłaby całkowicie odmienna.
                      Co się stało w wiadomym okresie kiedy postępowa Polska uchwaliła pierwszą w Europie demokratyczną konstytucję,otóż ze strachu przed nadchodzącą nowoczesnością i demokracją bandyckie cesarsko-carskie bratnie (dosłownie bratnie bo blisko spokrewnione )sąsiedzkie państwa szybko utworzyły koalicję w celu zlikwidowania polskiej demokratycznej zarazy,no z trzema naraz trudno walczyć.Polacy pocierpieli ale wykorzystali moment stosowny kiedy ci bandyci wzieli się wzajem za łby i odzyskali Niepodległość,jednak co utracili wcześniej przez tych trzech no a póżniej również ale już przez pozostałych dwóch to niestety nie da się odrobić tak od zaraz.
                      Z Ojczyzny swojej jestem dumny o czym Ty nie możesz powiedzieć o swojej.Nie tylko liczą się pieniądze ale coś więcej ale Ci nie powiem co bo Ty tego i tak nie zrozumiesz.
                      • Gość: LosVonWarschau Re: słowiański szczep - Rosjanie? IP: 93.159.164.* 15.02.11, 12:05
                        toś kolego chyba nawet nie czytał tej WASZEJ "postępowej" konstytucji, która przewidywała poddaństwo chłopów i pańszczyznę (gdy w tym czasie inne konstyyucje raczej wprowadzały równośc wobec prawa i zniesienie poddaństwa). Nota bene nawet nie była pierwsza w Europie....
                        może czas czytać nie tylko "patriotyczne" czytanki tylko sięgnąć po poważną literaturę?
                        Nie wiem cóżeście "utracili" bo na pewnoe nie Śląsk, który nigdy do was nie należał - co nowet WASZ król Kaziemierz zaprzysięgał w 1335 r.
                        komunistyczne białe plamy zastąpiliście "narodowymi"?
                        • erka-4 Re: słowiański szczep - Rosjanie? 15.02.11, 16:50
                          Konstytucja 3 maja została ustanowiona ustawą rządową przyjętą tego dnia przez sejm. Została zaprojektowana w celu zlikwidowania obecnych od dawna wad systemu politycznego Rzeczypospolitej Obojga Narodów i jej złotej wolności. Konstytucja wprowadziła polityczne zrównanie mieszczan i szlachty oraz stawiała chłopów pod ochroną państwa, w ten sposób łagodząc najgorsze nadużycia pańszczyzny. Konstytucja zniosła zgubne instytucje, takie jak liberum veto, które przed przyjęciem Konstytucji pozostawiało sejm na łasce każdego posła, który, jeśli zechciał – z własnej inicjatywy, lub przekupiony przez zagraniczne siły, albo magnatów – mógł unieważnić wszystkie podjęte przez sejm uchwały. Konstytucja 3 maja miała wyprzeć istniejącą anarchię, popieraną przez część krajowych magnatów, na rzecz monarchii konstytucyjnej. W tym samym czasie przetłumaczono Konstytucję na język litewski.

Konstytucja wprowadziła polityczne zrównanie mieszczan i szlachty oraz stawiała chłopów pod ochroną państwa, w ten sposób łagodząc najgorsze nadużycia pańszczyzny.
                          Nie była to rewolucja lecz daleko posunięte zmiany modelu rządzenia,niespotykane w żadnym innym państwie Europy w owym czasie,a zmiany były na tyle rewolucyjne i postępowe,że zmotywowały przerażonych sąsiadów do barbarzyńskiej reakcji względem Polski i Litwy.

• Gość: LosVonWarschau Re: słowiański szczep - Rosjanie? IP: 93.159.164.* 16.02.11, 22:06
                            teskt źródłowy sobie przeczytaj - a nie propagandowe p*** z oficjalnych akademii ku czci....
                            (albo prace Weleriana Kalinki - to wszak wasz czołowy zdrowo-narodowo badacz tej konstytucji.
                            "nikt nam nie udowodni, że czarne jest czarne a białe jest białe"? - to juz było...
                            • erka-4 Re: słowiański szczep - Rosjanie? 17.02.11, 08:29
                              A gdzie to jest ten tekst żródłowy,czyżby w Berlinie ?In der Folge der Kriege hatte Polen seine Vormachtstellung in Mittelosteuropa eingebüßt. Diese war an Russland unter den Romanow und an Brandenburg-Preußen unter den Hohenzollern übergegangen.

Die Wahlmonarchie Polen-Litauen wurde zunehmend ein „Spielball“ unterschiedlicher Interessen sowohl von außen wie auch im Innern und verfiel langsam der Dekadenz, Agonie und politischen Anarchie. Die Zeichen des allgemeinen Verfalls äußerten sich durch die dauerhafte Blockade des Parlaments mittels des Liberum Veto, der Bildung von adligen Bündnissen (sogenannten Konföderationen) gegen die Interessen des Staates und des Königs, wenn zum Beispiel die Magnaten ihre Rechte der Goldenen Freiheit durch den König beschnitten sahen.

Vorsichtige Reformbemühungen von König Stanislaus II. August, der 1764 nach dem Tod Augusts III. zum König gewählt wurde, führten zur Intervention Russlands, der sich Stanislaus II. August beugte, wogegen sich die Konföderation von Bar, ein Streitbund oppositioneller Adliger sowohl gegen den König als auch gegen Russland, formte.

Deren militärische Niederlage mündete 1772 in der Ersten Teilung Polens. Diese Ereignisse führten im geschrumpften Staat letztlich zu einer Stärkung des Reformlagers um Hugo Kołłątaj, Stanisław Staszic und Ignacy Potocki, so dass ernsthafte innere Reformen möglich wurden.

• Gość: LosVonWarschau Re: słowiański szczep - Rosjanie? IP: 93.159.164.* 17.02.11, 13:22
                                i tak zbyt politycznie poprawny, by wschodnim sąsiadom Niemiec przykrości nie robić. Oni się i tak obchodzą z polską "obolałą" od nadmiaru militarnych sukcesów polityką jak z jajem....

a teskt tej dziwaczne Konstytucji w Warszawie jest..... W Berinie to spłoną tekst Mazurka Dąbrowskiego kiedy go ostatni spadkobiercy Wybickiego - autora (byli oczywiście Niemcami - cywilizacja robi swoje, choć Roznowscy się wciąż zwali ) przed pożogą dzielnych Słowian ratowali.....
                  • Gość: silesiamacios Re: słowiański szczep - Rosjanie? IP: *.aster.pl 14.02.11, 21:41
                    A tu błąd bo my szanujeny swoich ziemców i nie odpowiadamy:
                    Fałszywi niemcy, pseudo Polacy, zdrajcy żydowscy itp..
                    My to akceptujemy jako częć naszej kultury regionalnej....
                    A gdzie Wy tylko i wyłącznie potraficie być oszukani/okaleczeni przez historię...
                    Ale to jest wyjątkowe i tylko Wasze.....
                    My szanujemy naszych współobywateli a WY.......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka