Dodaj do ulubionych

Wybierz najlepiej nadziany pączek!!! - [GŁOSUJ]

02.03.11, 19:43
Wszystkie prezentowane są mizerne a od zdjęcia 8 w górę to już jakiś pączkowy dramat. Widać, że słabo wyrośnięte, że nadzienia mało. Cukiernicy oszczędzają jak mogą kosztem jakości.
Blikle też się nie popisał, bo żadznego "szanującego się" pączka nie nadziewa się po upieczeniu. To jest profanacja pączka!
Ja policzyłem przed chwilą "mój"przepis i wyszło, że przy zakupie składników w sklepach 1 pączek (z 50g ciasta a nie z 35 jak podaje Blikle) kosztuje ok. 1 PLN. Cukiernik zbije cenę składników o jakieś 20-30%. Za to ponosi koszty prowadzenia firmy, czego nie policzyłem. Nie uwzględniłem też tłuszczu do smażenia, bo trudno to przeliczyć. Oczywiście mowa o pączkach na maśle, prawdziwych jajkach, bez żadnych polepszaczy i innych wynalazków. Z tej kalkulacji wynika, że porząrny, uczciwy pączek w cukierni powinien kosztować 2,5 - 3 PLN. A to co tańsze to pączkowe przebierańce.
Obserwuj wątek
    • Gość: qwerty Wybierz najlepiej nadziany pączek!!! - [GŁOSUJ] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 19:56
      Pączki się smaży a nie piecze!
      • przemo_opole Re: Wybierz najlepiej nadziany pączek!!! - [GŁOSU 02.03.11, 20:01
        Owszem, szybko pisałem i się przejęzyczyłem...
    • Gość: Kazimiera Żabska-S Wybierz najlepiej nadziany pączek!!! - [GŁOSUJ] IP: *.181.95.84.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.03.11, 22:03
      Patrząc na zdjęcia,nie miałam ochoty na żaden z tych pączków.Po przeczytaniu opisu,myśli miałam różne.Najlepiej oceniłabym je po konsumpcji,bo inaczej to nawet moja wyobraźnia nie chciała nawet się ruszyć-przykro mi z tego powodu,taka jest moja ocena.
    • Gość: WpączkuUrodzony Wybierz najlepiej nadziany pączek!!! - [GŁOSUJ] IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.11, 23:37
      Szkoda tylko ciule że połowa z tych "pączków" to zwykłe eklery! No ale liczba musi powalić na łopatki... bo jakość dziennikarska to już nie...
      • Gość: matra Re: Wybierz najlepiej nadziany pączek!!! - [GŁOSU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 01:16
        w powyzej prezentowanych najbardziej apetycznie wygląda pączek z różą i skórką pomarańczową :)

chociaż i tak najlepsze to te,które smaży się samemu. a ile frajdy!
    • przemo_opole Najlepiej nadziany... pączek - [ZOBACZ] 16.02.12, 10:32
      I po roku GW odgrzała starego kotleta a raczej pączka...
      Chyba jednak wypadało zrobić to od nowa, może jakies nowe trendy, smaki a Wy nam tu starocie serwujecie.
      • Gość: kika Re: Najlepiej nadziany... pączek - [ZOBACZ] IP: *.punkt.opole.pl 16.02.12, 11:07
        A ja przypominam, że od pączków dupa rośnie. I na dodatek smażone więc lepiej nie jeść, bo niezdrowe. Chwila przyjemności, a potem łzy, gdy trzeba spodnie dopiąć.
        • przemo_opole Re: Najlepiej nadziany... pączek - [ZOBACZ] 16.02.12, 11:23
          Mi tam dupsko nie rośnie tylko brzuch, ale w sumie ten sam problem w przypadku spodni. Rośnie jednak całorocznie, więc chyba wpływ pączków niewielki:)
    • rilian błeeee... 16.02.12, 11:30
      ...niestety, w Opolu nie natrafiłem jeszcze na pączka, po którego byłbym w stanie przychodzić/przyjeżdżać specjalnie... dramatyczne są przy tym, zaznaczam, pączki z "cukierni", przez litość nie wskazuję adresów...
      • przemo_opole Re: błeeee... 16.02.12, 11:52
        Tu akurat 100% racji. Kiedyś dobre pączki były na Żeromskiego, ale to było dawno temu.
        A skoro nie warto do Opola to może pochwal jakąś cukiernię z okolicy :)
    • Gość: M. Najlepiej nadziany... pączek - [ZOBACZ] IP: *.punkt.opole.pl 16.02.12, 14:05
      Nie wiem jak teraz ale kiedyś jadałam pączki tylko w cukierni Kłyska w Czarnowąsach...:)
      • Gość: figa Re: Najlepiej nadziany... pączek - [ZOBACZ] IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.12, 14:17
        Kiedyś, dawno temu najlepsze pączki, takie prawdziwe, z różą były u Chmielewskiego na placu Sebastiana. Niestety, od dawna tam nie zaglądałam i nie wiem, czy, podobnie jak wieszkosć cukierni w Opolu, i oni się nie popsuli pod wzgledem jakości.
        Co do rosnącej dupy i brzucha... No niestety, też tak mam. I dlatego raczej nie jem. Dzieciakom kupiłam, coś tam od nich skubnę, ale... Wiosna za pasem (wiem, wiem, że dziś trudno w to uwierzyć), za miesiąc zmiana garderoby i trzeba w starą się wcisnac, bo na nową kasy niet. Tak więc zdroworozsadkowo i wbrew tradycyji, w tlusty czwartek obejde się smakiem ;-)))
    • Gość: aga Re: Wybierz najlepiej nadziany pączek!!! - [GŁOSU IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.12, 14:13
      z nadzieniem różnanym są smaczne ale chyba najsmaczniejsze są z konfiturą z wiśni własnej roboty. Nie trawię (w przenośni) pączków z różnymi nowomodnymi nadzieniami - to tylko dla dzieci.
      • przemo_opole Re: Wybierz najlepiej nadziany pączek!!! - [GŁOSU 16.02.12, 14:41
        Sama róża jest po pierwsze za droga po drugie niezbyt smaczna. Najlepszy efekt daje pomieszanie kupionej róży z domowymi powidłami śliwkowymi. Tak jest co roku u mnie. Właśnie miesza się kolejna porcaj ciasta :)
        Domowe wiśnie też są super, poza tym mój syn uwielbia pączki z nutellą - zawsze musi być kilka takich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka