Gość: old_student IP: *.opole.hypnet.pl 14.06.11, 19:37 cały czas byłam przekonana ze to naleśniki są bardziej popularne w Opolu..a tu niespodzianka jednak pierogi.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Womit Jak Opole, to koniecznie pierogi??? IP: *.adsl.alicedsl.de 15.06.11, 13:41 Czy rzeczywiście pierogi (Similar in appearance to Italian "ravioli", Ukrainian "pyrohy" or "varyty", German "Maultaschen" and Lithuanian "koldūnai"...) to takie OPOLSKIE jedzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7 Re: Jak Opole, to koniecznie pierogi??? IP: *.252.19.65.internetia.net.pl 15.06.11, 16:36 czytacie to w wyborczej, więc pewnie opole to pierogi wyborcza ma rację, nie piszcie ze nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Jak Opole, to koniecznie pierogi IP: *.com 15.06.11, 16:59 Pieróg pierogowi nierówny,trzeba jej podać najsmaczniejsze i w najlepszym lokalu. Bo jak się poda niedobre pierogi ruskie ,to nabierze do nich wstrętu i się będzie dziwić dlaczego je tak lubimy,czy coś jest z nami nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Jak Opole, to koniecznie pierogi 15.06.11, 17:38 pierogi to mozna zjesc w calym kraju. ale najlepsze i tak beda domowe. w regionie mamy tez swoja kuchnie ktorej raczej nie uraczy w Lublinie lub Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo2190 Re: Jak Opole, to koniecznie pierogi IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.11, 17:19 na pierogi to koniecznie do restauracji w zoo jadłem tam najlepsze na świecie nawet od mamci nie są lepsze polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszaniec-zopola Guzik prawda IP: *.cust.tele2.se 15.06.11, 22:19 ten facet od pierogow jest strasznie zarozumialy. Jemu sie wydaje, ze nikt lepszych ruskich od nie go nie robi. Czasami jadam jego ruskie pierogi, bo i tak sa nienajgorsze, ale to nie to. Pierogi robie tez w domu, robila moja mama, tesciowa z Podlasia, ciotka z Kieleckiego i ciotka Olesnicy, opiekunka rodem z Sambora. Jadalem pierogi ruskie za czasow komuny w Zarach, Opolu, Zielonej Gorze, Swinoujsciu, roznych malych miasteczkach na Dolnym Slasku. Wtedy nawet pierogi z baru mlecznego byly pyszne. A to co on robi w Opolu to wg mnie niedoroba. Nie wiem czego tam brakuje, ale cos jest nie tak. I nie wiem po co to jest ta duszona na brazowo cebula, pierwszy raz w zyciu spotykam sie z czyms takim. Jej aromat jest tak intensywny, ze przenika cale peirogi. A przepis na dobre pierogi ruskie jest prosty. Nadzienie - twarog pol na pol z ziemniakami. Do tego podsmazana cebulka na wedzonej sloninie lub boczku pokrojonym w kostke. Sol i pieprz. Obowiazkowo dosc duzo pieprzu. Nadzienie musi byc tak dobre, zre czlowiekowi chcialoby sie je zjesc jeszcze przed zrobieniem pierogow. Ciasto. Maka, woda i sol. Jajko niepotrzebne. Gotujemy do wyplyniecia. Taka sama podsmazona na wedzonej sloninie lub boczku cebula, obydwie rzeczy pokrojone w drobna kostke - to do omaszczenia pierogow. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Guzik prawda IP: *.com 16.06.11, 00:49 Jako wegetarianina to mnie najbardziej wkurza,że do ruskich pierogów i innych niby wegetariańskich potraw, dodaje się ,zwierzęcy tłuszcz,skwarki i co tam mieszaniec wymienił na mięsie,paskudząc,zanieczyszczając te wegetariańskie potrawy ,czyniąc je niezdatnymi do jedzenia dla wegetarianina.Ta dziennikarka jako Hinduska ,może być wegetarianką,zwymiotowała by i się wkurzyła ,że podano jej "wegetariańską" potrawę z wieprzowym tłuszczem,skwarkami,i innym bazującym na mięsie świństwem,i broń Boże nie polewać pierogów tłuszczem zwierzęcym ,ale śmietaną ,oliwą a oliwek,nie zwierzęcym tłuszczem !!!!!!!.Tak samo podać jej zupę warzywną,ale nie gotowaną na kościach,czy z dodanym tłuszczem zwierzęcym,bo wtedy ta zupa nie jest wegetariańska ,mimo ,że nie ma w niej 1 grama i mniej mięsa czy ryby,bo niektórzy mylnie i niesłusznie uważają ,ze ryba to nie mięso,a z czego jest ryba jak nie z mięsa,chyba nie z ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
olkuszewski Re: Guzik prawda - RACYJA ! 16.06.11, 01:36 Trzeba pomyśleć o tym, co INNI jedzą, co jest halal, czy koszerne, albo bezmięsne! Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Guzik prawda 16.06.11, 09:30 A ja lubie ze skawrkami:) Ale jak ktoś nie chce, powinien mieć wybór. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
okobar79 Re: Guzik prawda 29.06.11, 17:42 sory ale co z Ciebie za wegetarianin co wpierd..ala schabowe jak to Kazk kiedyś śpiewał nazywasz pierogi ruskie wegetariańskimi? a twaróg to skąd mamy? z soji? :P Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Guzik prawda 16.06.11, 09:29 Przepis jest prosty, ale... Musi być dobry twaróg i dobre (odpowiednie) ziemniaki. Jakość mąki też jest bardzo istotna. A ciasto nie może być grube. I dlatego "te" pierogi nigdy nie będą dla mnie smaczne. A cebulka od "tych" pierogów jest wstrętna bo na margarynie robiona... :) Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola No to jest nas co najmniej dwoch 16.06.11, 18:55 ktorzy uwazaja, ze pierogi ruskie z pierozka sa niedobre. Mnie najbardziej smieszy, ze ten gostek uwaza sie za eksperta w tej dziedzinie, nie wiedziec czemu. Kloci sie na temat recepty, ktora przeciez jest bardzo prosta. Nie ma o co sie spierac. Dlaczego jego pierogi sa niezbyt, tego nie wiem. Ale jadalem gorsze. Gdyby tak nie pakowal jeszcze tej paskudnej duszonej cebuli .... I jeszcze jedno. Kto powiedzial, ze ruskie sa daniem wegetarianskim? NIc z tych rzeczy! Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: No to jest nas co najmniej dwoch 16.06.11, 19:30 Przepis jest prosty ale dobre wykonanie już nie tak całkiem:) Poza tym składniki. A przy takiej masówce trudno o powtarzalność, zresztą na pewno nie kupują najlpeszego twarogu z uwagi na wyższą cenę, choć paradoksalnie na pierogach są kosmiczne marże. No i to grube, kluskowate ciasto. Ale przy takiej produkcji się nie da inaczej. A margaryna z cebulką dopełnia całości. Ale trzeba być sprawiedliwym, jak ktoś chce spróbować naprawdę niedobrych pierogów to polecam zakup jakichkolwiek gotowców w sklepie, wcale nie muszą być mrożone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolanin Re: No to jest nas co najmniej dwoch IP: 217.99.48.* 17.06.11, 00:06 "Najlepsze" pierogi to są te z TIP-u w "Realu". :P Tfu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Takie coś to świństwo z pewnością 17.06.11, 22:17 Pierogi ruskie to wyjątkowo dobre danie i bardzo proste. Polecam wszystkim, którym się chce je kleić, jeśli dotąd tego nie robili. Świetna sprawa narobić dużą ilość i potem można jeść trzy dni. Wtedy jedna rzecz jest bardzo istotna. Pierogi gotujemy na osolonej wodzie. Więc kiedy je wyjmiemy po wypłynięciu, to są mokre. Jeśli ich nie konsumujemy natychmiast to należy je poroskładać na tacach (talerzach, deskach, itp. ) tak, aby obeschły. Każdy pieróg musi leżeć oddzielnie, aby się nie skleił z innymi. Oczywiście bez przesady, stykać się mogą. Dobrze jest też odwrócic. Oczywiście nie można dopuścić, aby wyschły, bez przesady, muszą być delikatnie wilgotne, miękkie. W tym stanie możemy je zamrażać. I tu jest podobnie. Tak jak owoce mrozimy każdy pieróg oddzielnie, na tackach do mrożenia owoców, albo na czymkolwiek innym. Każdy plastik jest dobry. Pierogi zamrożone w sztukach bardzo fajnie się odmraża i wrzuca na gorącą wodę. To samo zresztą można robić z pierogami z lodówki, schowanymi "na zaś". Moim zdaniem zawsze to lepiej niż smażenie na patelni, bo robi się skorupka pryzpalonego ciasta, dość twarda. Lae niektórzy to lubią. Mój syn jadłby tylko takie pierogowe frytki. Ja tam wolę mięciutkie z cebulką na boczku. Do tego kefir z lodówki. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Takie coś to świństwo z pewnością 18.06.11, 10:00 Napisałeś o owocach i pierogach rzecz tak oczywistą, że... aż trudno uwierzyć jak wiele osób tego nie wie. Mrożą wszystko razem a potem mają koktajl:) Ja pierogi po osuszeniu smaruję jeszcze delikatnie roztopionym masłem (ale tylko odrobinę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Jak Opole, to koniecznie pierogi IP: *.com 17.06.11, 00:54 mieszaniec-zopola napisał: "I jeszcze jedno. Kto powiedzial, ze ruskie sa daniem wegetarianskim? NIc z tych rzeczy! " Jeśli pierogi ruskie są bez mięsa i jego przetworów to są daniem wegetariańskim. Pierogi ruskie w pierwotnej postaci są daniem bezmięsnym,farsz nie zawiera ,tłuszczu wieprzowego ani innego zwierzęcego.To mięsiarze nie mogący się obyć bez mięsa wypaczyli pierogi ruski i dodali tam różne paskudztwa tj.przetwory z mięsa,aby się to lepiej sprzedawało ,no i mięsiaże sobie życzyli,już na ich zapotrzebowanie sprzedaje się chleb ze smalcem w środku,bo więcej go kupują, ,lepiej się go robi,smalec jest tańszy i podnosi wagę chleba,itd.itp.i na nim lepiej zarabia,co mnie wkur..wiło całkowicie,i taki chleb ze smalcem w środku nie jest daniem wegetariańskim,a bez smalcu jest.Jak czytam skład farszu w pierogach ruskich to krew mnie zalewa,a pisze w tym składzie,ze jest tłuszcz wieprzowy czyli ze świń ,tj .wieprzków. W Tesco niejednokrotnie kupiłem w paczce 1 kg po 7 zł ,pierogi ruski,i pierogi z kapustą i grzybami ,które były smaczniejsze jak w nie jednym barze.Ale jak przeczytałem ,że w farszu są konserwanty i tłuszcz wieprzowy to przestałem kupować. Napiszcie gdzie są dobre pierogi ruskie i nie tylko ruskie ,bo dziennikarkę z Anglii zaprowadzą nie tam gdzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś