Dodaj do ulubionych

masa krytyczna dla pegaza [wideo i zdjęcia]

16.06.11, 12:01
z tego filmiku i zdjęć wynika kilka rzeczy

rowerzyści jeździli po chodnikach, całą szerokością jezdni, rowery nie posiadały wymaganych elementów, np. świateł, a sami rowerzyści poruszali się bez np. kasków (w tym organizator - znaczy człowiek przemawiający przez megafon)

ogólnie rzecz biorąc złamano wiele przepisów
Obserwuj wątek
    • gandharwa Masa krytyczna 16.06.11, 12:20
      Myślę, że było ok 120 osób, peleton na Sienkiewicza był rozciągnięty na całą długość ulicy a ludzie nie jechali jeden za drugim. Trudno też było o konflikt z kierowcami skoro peleton otwierał i zamykał wóz policyjny na sygnale świetlnym. Ruch samochodowy po 18 też nie był wielki, może oprócz ronda i Nysy Łużyckiej.

Postawię śmiałą tezę, że gdyby 100-150 rowerzystów by się umówiło na jeżdżenie przepisowe po ulicach Opola (w obrębie ulic Plebiscytowej, Nysy Łużyckiej, Piastowskiej, Armii Krajowej nie razem lecz osobno to całkowicie blokuje to ruch pojazdów w centrum Opola. Może warto taką "rozdzieloną masę" stworzyć by pokazać, co będzie się w Opolu działo w niedługim czasie jak nie będzie pasów rowerowych, kontrapasów, dobrych ścieżek i poobniżanych krawężników.
      • okobar79 Re: Masa krytyczna 16.06.11, 12:34
        na filmiku widac że nawet tam gdzie jest "wydzielona" "scieżka rowerowa" rowerzyści nie jada nią, tylko chodnikami :P
        • gandharwa Re: Masa krytyczna 16.06.11, 13:09
          Okobar nie kompromituj się proszę. To była MANIFESTACJA zabezpieczana z dwóch stron przez policję, jej uczestnicy poruszają się nie jako użytkownicy drogi ale jako zorganizowana kolumna manifestacji wg ustalonej wcześniej trasy, także pod prąd drogi jednokierunkowej czy np ul. Krakowską, gdyby taka rasa była ustalona.

Kask: oczywiście że wiele osób, w tym ja, nie miało kasku na głowie. A także apteczki, gaśnicy oraz 23 agrafek. A wiesz dlaczego? Bo nie musiałem :-)

Teraz dowiedz się Ty, znawco przepisów, ile możesz stracić kasy za niestosowanie się do przepisów jako kierowca samochodu wobec rowerzystów...

Wyprzedzanie na przejazdach dla rowerzystów lub bezpośrednio przed nimi 200zl 8pkt

Niestosowanie się do znaku C-13 " droga dla rowerów 100zl 1pkt

Nieustąpienie, przez kierującego pojazdem, pierwszeństwa rowerowi znajdującemu się na przejeździe dla rowerzystów 350zl 6pkt

Nieustąpienie, przez kierującego pojazdem, pierwszeństwa rowerowi przy przejeżdżaniu przez drogę dla rowerów poza jezdnią 350zl 6pkt

Zatrzymanie pojazdu na przejściu dla pieszych lub na przejeździe dla rowerzystów oraz w odległości mniejszej niż 10 m przed tym przejściem lub przejazdem, a na drodze dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu - także za nimi 100-300zl 1pkt

Zatrzymanie pojazdu na drodze dla rowerów 100zl 1pkt

okobar79 napisał:

> na filmiku widac że nawet tam gdzie jest "wydzielona" "scieżka rowerowa" rowerz
          > yści nie jada nią, tylko chodnikami :P
          • okobar79 Re: Masa krytyczna 16.06.11, 13:27
            a co to ma do rzeczy? nie musze znać kar za łamanie przepisów jako kierowca - wiem co mogę i co nie mogę - ale taryfikator do tego mi nie jest potrzebny

niech sobie będzie to manifestacja - jako taka powinna być informacja na stronach miasta o niej i spowodowanych tym utrudnieniach. Wczoraj jeszcze sygnalizowałem na tym forum ze takiej informacji nie ma

dla twojej wiadomości

jestem kierowcą i rowerzystą... nie policjantem z drogówki, który taryfikator musi znać
            ja nie muszę, wystarczy znajomość przepisów ruchu drogowego. Ponadto nie poprieram takich manifestacji, ponieważ jednynie co powodują to wzrost niechęci do rowerzystów.

Dlaczego nikt z aktywistów nie protestuje pod domem np. wiceprezia Wiśniewskiego (mam nadzieję że nie przekręciłem nazwiska), który jakiemuś dziennikarzowi mówił, że mieszka na przeciwko Dworca PKP i do pracy w ratuszu jeździ samochodem. poza tym skoro on odpowiada między innymi za stan scieżek i dróg rowerowych, to manifestacja pod jego oknami, czy pod samym ratuszem, odniosłaby większy skutek niż takie coś...
            • gandharwa Re: Masa krytyczna 16.06.11, 14:08
              No nie mów, że każdy kierowca codziennie sprawdza strony BIP UM Opola w poszukiwaniu informacji o utrudnieniach z powodu manifestacji. Była info np w GW, sam o tym wiedziałeś bo przecież brałeś udział w dyskusji na forum, do tego manifestacja była o 18, czyli poza godzinami szczytu, nie biegła też odcinkami znajdującymi się w budowie lub w inny sposób zawężonymi. Jak było czerwone światło to manifestacja stała, mimo że policja mogłaby kogutem wymusić przejazd. Było więc piknikowo a nie w sposób , by utrudnić innym użytkownikom ruchu przemieszczanie się.

P. Wiśniewski akurat nie jest wrogiem rowerów. Coś się w tej spawie ruszyło, powstał m.in. zespół ruchu rowerowego który ostatnio zaproponował kilkanaście zmian. W RM Opola jest też kilku zapalonych rowerzystów którzy rozumieją problem, z różnych klubów. Dlaczego więc zaczynać współpracę od osobistych demonstracji? Pozwólmy popracować razem, zobaczymy jak będą przebiegać pracę nad budżetem na rok 2012...jak się okaże, że na infrastrukturę rowerową nie idzie nic lub "100 tys PLN" to wtedy niewykluczone, że protest się zaostrzy. Przykład mieszkańców Groszowic, którzy wywalczyli sobie Oświęcimską zachęca do ostrzejszej formy protestu. Ale najpierw się zawsze wyciąga dłoń i rozmawia a nie w nią gryzie.
              • okobar79 Re: Masa krytyczna 16.06.11, 14:32
                akurat sprawdzałem i nie było(albo tak ukryta że nie widzialem

a w GW napisano jedynie że start pl. WOlności i na Chabry - brak informacji którędy na te CHabry - w końcu dróg jest wiele

godz. 18 to akurat godzina kiedy często wracam z pracy do domu - dla mnie to godzina szczytu :P
          • przemo_opole Re: Masa krytyczna 16.06.11, 13:28
            Robisz się demagogiczny!
            Może podaj proszę jaka jest stawka za jazdę jednośladem po chodniku. I od tego zacznijmy lekcje z wysokości mandatów!
            • gandharwa Re: Masa krytyczna 16.06.11, 13:42
              Ty mi to Przemo podaj. Sam jestem ciekaw :-)
            • gandharwa Re: Masa krytyczna 16.06.11, 13:50
              Mam też Przemo dla Ciebie dwa pytania:

1. Czy chcąc się dostać na bulwary nadodrzańskie na Pasiece przy Parku Nadodrzańskim muszę przeprowadzić rower przez wał mimo najazdu czy jednak mogę przez niego przejechać? (brak jednoznacznego oznakowania czy to najazd dla wózków czy dla rowerów)

2. Czy piesi na bulwarach przy murach obronnych koło katedry na wysokości nowej knajpy w byłym domku przy murach muszą schodzić przez ciernie z wału by móc przejść dalej bulwarem czy jednak mogą wejść na ściepkę rowerową? Ogródek piwny (miasto wydało zezwolenie) zajmuje cały chodnik, przejście jest tylko ścieżką rowerową która jest (wg znaków) wyłącznie dla rowerzystów...

Dla Twojej też informacji: od maja 2011 rower nie musi być jednośladem. Dozwolone są też m.in. dwukołowe przyczepki rowerowe dla dzieci. Pamiętaj że taki zaprzęg ma prawo jechać po chodniku!
              • przemo_opole Re: Masa krytyczna 16.06.11, 14:26
                No i znowu odwracasz kota ogonem.
                Głupotę władz Opola w projektowaniu i budowaniu widzę każdego dnia. Nie piszę o wszystkim, bo i tak już mam łatkę malkontenta :) Co mnie wcale nie razi zresztą.

Nie odpowiem więc Tobie na zadane pytania, bo nie do mnie one powinny być skierowane.
                Tez chciałbym się dowiedzieć, który kolor Bulwaru Musioła (na koronie wału) jest dla rowerów a który dla pieszych, bo do dzisiaj nie zostało to oznaczone.

A rower nazwałem "jednośladem" z przyzwyczajenia. Wiem, że teraz kółek może być więcej. I paradoksalnie taki posiadacz kilku kółek będzie stwarzał mniejsze zagrożenie, bo wioząc dziecko nie będzie skłonny do wygłupów na chodniku.

A problem chodnikowego piractwa istnieje dalej tylko lobby rowerowe stara się za wszelką cenę udowodnić, zę to jednak jest cąłkiem inaczej.
                • gandharwa Re: Masa krytyczna 16.06.11, 17:25
                  Kilku piratów zawsze się znajdzie. Obojętnie czy jako rowerzysta, quadowiec, kierowca samochodu czy motorówki. Możesz wydać milion zakazów a oni i tak zrobią swoje (vide quady).

Zakazy to nie jest dobre rozwiązanie. Dziś idąc po mieście obserwowałem rowerzystów na chodnikach. Jadą na najwolniejszych przełożeniach, wolno i ostrożnie. Oczywiście łamią przepisy np przy przejeżdżaniu przez zebrę bez zsiadania ale w granicach rozsądku. Zauważyłem jednak taką zasadę, że po chodnikach jeździ się z trzech powodów:

a) zbyt silny ruch na ulicy lub ewt. korek (Oleska, Piastowska)
                  b) brak możliwości jazdy pod prąd na jezdni ( Kośnego)
                  c) bardzo wyboista nawierzchnia (Osmańczyka)

Wystarczy przeprowadzić niewielkie w sumie inwestycje, jak wyznaczenie kontrapasów na drogach jednokierinkowych) pasa z lepszą kostką lub ładnymi płytkami tam gdzie jest bruk czy pasów rowerowych na ulicach o większym natężeniu ruchu większość sytuacji konfliktowych znika. Jak dodamy do tego sensowne rozwiązanie zakończeń dróg rowerowych ( wjazdy i zjazdy na ścieżki rowerowe , np te na mostach czy pod wiaduktami) to już będzie naprawdę dobrze. I wtedy wg mnie będzie można ścigać piratów chodnikowych bo kij można wyciągnąć tylko wobec tych, którzy nie chcieli skorzystać z marchewki.
                  • okobar79 Re: Masa krytyczna 16.06.11, 17:52
                    nie rozumiem Ciebie

z jednej strony grozisz mi karami za jazdę samochodem, gdybym złamał jakieś przepisy dot. stosunków samochód-rower, a sam usprawiedliwiasz łamanie przepisów drogowych przez rowerzystów.

czy to nie coś w stylu Kalego?

Twoje powody również wydają się nieprzemyślane
                    ad A) zbyt silny ruch - znaczy jadące samochody więc rowerzyści na chodniki ? korek to akurat przeciwieństwo, czyli samochody stoją- rowerzyści boją się więc stojących i jadących samochodów- wolą męczyć pieszych, bo oni tylko stoją albo idą... moim zdaniem paranoja, nie rób z rowerzystów idiotów. Jak ktoś boi się uczestniczyć w ruchu drogowym, niech w nim nie uczestniczy... czyli rower też nie jest dla nich

rowerzyści zawsze mówią że kierowcy nie traktują ich jako równorzędnych uczestnikó ruchu drogowego, ale jak ich tak traktować skoro ruch drogowy im przeszkadza (zgodnie z Twoją uwagą)

ad B) skoro jest ruch jednostronny to jakim cudem chcesz żeby pojazdy (rower) jechały pod prąd? jak mamy równorzędne prawa i obowiązki w ruchu drogowym, to tak jest i koniec
                    Póki nie ma przepisu o możliwości jazdy pod prąd - to nie ma

ad C) z tą wyboistością to nie przesadzaj, Osmańczyka nie jest w tym wypadku jakaś szczególna -ale brukowanie ulic powoduje nierówności :P trzeba sobie dawać z tym radę
                    • przemo_opole Re: Masa krytyczna 16.06.11, 18:21
                      Ja od dłuższego czasu usiłuję zgłębić tą logike myślenia i argumentowania ale jakoś nie potrafię...
                      • gandharwa Re: Masa krytyczna 16.06.11, 18:32
                        No ok. W sprawie "szalejących po Parku Nadodrzańskim" wyszło na Twoje: WIM UM Opola wydał zakaz jeżdżenia rowerami po chodniczkach tego parku bo było zagrożenie przez piratów. No i co? Nie jeżdżą już? Polepszyło się?

Jeżeli tak to czekam na dalsze zakazy.

przemo_opole napisał:

> Ja od dłuższego czasu usiłuję zgłębić tą logike myślenia i argumentowania ale j
                        > akoś nie potrafię...
                        • przemo_opole Re: Masa krytyczna 16.06.11, 18:35
                          Tylko, że tam nie było to niezbędne. Mnie chodzi o zwykłe chodniki w mieście. Szczególnie te wąskie i zatłoczone.
                    • gandharwa Re: Masa krytyczna 16.06.11, 18:26
                      Akurat ja w przeciwieństwie do Ciebie nie kryminalizuję wszystkich kierowców en bloc. Spójrz na swoje wypowiedzi rozpoczynające wczorajszy i dzisiejszy wątek...

do a) gdyby był wydzielony pas (np 40 cm) przy poboczu dla rowerów to wtedy stojące w korku samochody nie blokowałyby rowerzystów a wyprzedzanie z prawej strony byłoby dozwolone. Jeżeli jednak auta stoją tuż przy krawężniku to wtedy omija się korek chodnikiem. Nie uważasz chyba, że po to się jedzie rowerem by stać pół godz nim w korku wdychając spaliny z diesla przede mną?

do b) jak najbardziej. Kontrapasy to rzecz powszechna w EU a ostatnio wprowadzana np we Wrocku. Drogi jednokierunkowe są wprowadzane z uwagi na szerokość jezdni (wymijanie się pojazdów ciężarowych ), wymogów komunikacji publicznej (promień skrętu autobusu MPK) czy po prostu jako szykana, by zniechęcić ludzi do czynienia z centrum drogi tranzytowej. Jednak te pryncypia nie dotyczą rowerów, gdyż generalnie zaprasza się rowery do centrum a wypycha stąd samochody.

do c) nie każdy ma górala, standardem jest stworzenie sieci dróg rowerowych wygodnych dla "city-bike" czy "holendra". Podobnie jest zresztą z samochodami: dyrektor Tyka nie może zbyć monity o dziury w drogach wskazując, że można sobie było kupić wóz terenowy a nie taki na autostradę, prawda? Góral to odpowiednik wozu terenowego...a my mówimy o normalnych rowerach...stąd np w przepisach wymóg, by najazd na krawężnik przejazdu rowerowego miał max 1 cm wysokości a nie np 10.
                      • Gość: epops Re: Masa krytyczna IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 20:55
                        Lubię te wasze dyskusje :)
                        Nie wiele z tego wynika - poza tym, że jeden wykazuje postawę elastyczną i rozumiejącą a drugi traktuje sprawy czarno-biało.
                        No i fajnie - ludzie się różnią.
                        A ja was zachęcam do zapoznania się z czymś co miasto już opracowało i udostępniło na stronie swojej:
                        www.opole.pl/biznes/artykuly/31662-1130-Article-Zintegrowany_transport_miejski_o_wysokiej_jakosci#paragraph2660
                        Od str 40 do 123 rozpracowane zostały naprawdę fajne szczegóły usprawnienia ruchu rowerowego w mieście. są tam kontra pasy, strefa 30 [fajnie wytłumaczona - a nie ten chłam i szum inf. niedoinformowanych dziennikarzy], śluzy rowerowe, kurde nawet krawężniki policzone do obniżenia.
                        Zespół rowerowy jest jakiś śmieszny - bo wogóle się nie zajmuje tym dokumentem tylko wali w otwarte drzwi. No chyba, że ktoś czyta pod stołem - a potem chce pokazać jaki to on przenikliwy i mądry !
                        poczytajcie.
                        z pedałowym pozdrowieniem :)
                        • gandharwa @epops 17.06.11, 00:55
                          Pozwolisz, że skrytykuję, ale merytorycznie.

mała uwaga na początek: Niewiele w tym przypadku razem a nie osobno.

Opracowanie Trako jest mi znane, ściągnąłem je sobie kilka miesięcy temu, wtedy było niestety rozdzielone na rozdziały, teraz jest także w wersji angielskiej oraz skonsolidowane.

Pierwsza uwaga: waga wersji pełnej: ponad 20 Mb. To niedopuszczalne. Niewiem, jak to robią na zachodzie, może mają lepszych grafików, ale tam wszelkie opracowania w PDF nie przekraczają 10 Mb z tym, że się już w tekście opisującym o tym ostrzega. Polecam serwis umweltbundesamt.de gdzie mają doskonałe, interaktywne opracowania w pdf, bardzo łatwo się je czyta i ściąga. U nas trzeba oczywiście odczekać swoje....pytanie, ile osób rezygnuje z oglądania w trakcie czekania.

Druga sprawa - posadowienie linka na stronach opole.pl w "artykuły różne"...to dobrze oddaje naturę tego miasta - nie ma się pomysłu na konsultacje spoeczne czy politykę umownie powiedzmy pro-eko to się wrzuca cenne informacje w artykuły różne...w sumie można byłoby także do "lamusa" , podobnie jak to od lat robi WOSiR UM Opola, które aktualne informacje o wycinkach drzew ( SOOS) wkłada do "archiwalne" :-))

Trzecia sprawa: konsultowanie społeczne tego dokumentu: ile było tych konsultacji W TRAKCIE JEGO OPRACOWANIA a ile już gdy był gotowy? Dwa? Można powiedzieć spokojnie, że ten program został stworzony przez firmę z Wrocławia nie przez opolskie środowisko rowerowe, zresztą pod reżim kampanii wyborczej. Ikonkę z parkingiem podziemnym z placu Kopernika z rozdziału 4 można spokojnie wymazać - zaraz po wyborach prezydent zapowiedział, że z tego parkingu nici...prawda?

Podsumowując - nie dziw się, że ten dokument jest nikomu nie znany, to paradny przykład, jak mało miasto potrafi nawiązać kontakt z mieszkańcami.

Polecam takie strony jak:
                          dialogspoleczny.krakow.pl
                          egos.pl
                          by tak wymienić pierwsze z brzegu, jak należy się kontaktować ze społeczeństwem.

Zresztą życie weryfikuje taką politykę: zdziwienie mieszkańców z powodu wprowadzenia strefy 30 było w maju ogromne..a przecież to było konsultowane jeszcze w listopadzie? Więc jakie to były konsultacje? No i wg Trako w strefie 30 należy wynieść skrzyżowania w celu uspokojenia ruchu...a w maju słyszymy , że zakończy się na postawieniu znaków, bo nie ma pieniędzy...naprawdę żal patrzeć, jak UM Opola funkcjonuje.
                          • Gość: epops Re: @epops IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 01:33
                            Ależ !
                            Kiedy to znalazłem to miałem te same odczucia o jakich wspominasz.
                            I nadal je niestety mam.
                            Cieszy mnie to, że taki dokument powstał, bo jest fajny - teraz wypada cisnąć żeby coś z nim zrobiono, jakoś wprowadzono w życie lub choć poddano pod konsultacje ...

• Gość: behemot gandharwo, gandharwo... IP: *.252.25.88.internetia.net.pl 17.06.11, 01:47
                            mała uwaga na początek: Niewiele w tym przypadku razem a nie osobno.
                            mała uwaga na początek
                            Niewiem, j
                            > ak to robią ....piszę sie nie tylko w tym przypadku...
                            to takie małe ad personam do epopsa, robi błedy to i wypowiedź mało wiarygodna....
                            Zas pierwsza uwaga i druga sprawa, to uwagi formalne co do zapisu na wskazanej stronie, zamieszczenia, a więc formy a nie treści a miało być merytorycznie, co do treści, jak mniemam wskazanego linka.
    • Gość: som Re: masa krytyczna dla pegaza [wideo i zdjęcia] IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 22:42
      Klasyczny przykład kultury narzekania :) w masie krytycznej chodzi o to, że jedzie się pokazując, że infrastruktura jest niewystarczająca. Co do kasku... prawdopodobieństwo urazu głowy jest zdecydowanie większe wśród kierowców i pieszych niż wśród rowerzystów....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka