Dodaj do ulubionych

Strefa rokendrola wolna od angola

30.07.11, 23:28
Właśnie słucham tej najlepszej audycji muzycznej w Trójce i musiałem się uśmiać. Zasada tej audycji jest taka, że puszczane są tylko i wyłącznie utwory, które nie są śpiewane ani po angielsku, ani po polsku. Jest to jedyna okazja w radio zalewanym tymi samymi kawałkami polskimi i angielskimi i powtarzającymi się w kółko we wszystkich stacjach, żeby posłuchać czegoś świeżego z Czech, Niemiec, Rumunii, Ukrainy, Brazylii, Finlandii itd.
Przed chwilą leciała piosenka w języku kaszubskim, więc słuchacz zaproponował, że może by tak w następnej audycji zagrać coś po śląsku. Najpierw prowadzący Doktor Wilczur zastanawiał się głośno, czy będzie to zgodne z formułą audycji wykluczającą utwory po polsku, bo z kaszubskim nie miał problemu, bo nic nie rozumiał, co śpiewają, a ze śląskim to nie wiadomo, bo jednak coś tam rozumie... ale potem przypomniał sobie, że przecież śląski to zakamuflowana opcja niemiecka, więc spoko - nie będzie żadnego problemu, żeby w audycji puścić jakiś rockowy kawałek po śląsku :)
Jura
Obserwuj wątek
    • tiresias Re: Strefa rokendrola wolna od angola 31.07.11, 10:48
      audycja świetna, słucham od lat.
      a z tym językiem śląskim to raczej w rocku trudno go odnaleźć. jest dużo biesiadnych, są weselne i heimatki, są i piosenki o 'gelindrze'.
      znalazłem piękną balladę Jana Skrzeka: www.youtube.com/watch?v=J6Q1sLxdntA&feature=related
      ale nie po ślasku, niestety.
      a może nie wiem gdzie szukać?
      • fernando_hidalgo Re: Strefa rokendrola wolna od angola 31.07.11, 12:31
        a ja już mam dość piosenek w jezyku śląskim, w niemieckim zresztą też

najlepsze piosenki są po angielsku
        • Gość: meloman Re: Strefa rokendrola wolna od angola IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.11, 12:38
          Zamiast słuchać obcej rozgłośni grającej w obcych językach,powinieneś włączyć nasze Radio Opole,gdzie częstym gościem jest znany wirtuoz maestro Tadeusz Pabisiak.
          Jego znakomite wykonania klasyki i jazzu ,ukoją Twoje nerwy.
          • tiresias Re: Strefa rokendrola wolna od angola 31.07.11, 13:11
            ale czy w repertuarze PT Maestro znajdują się utwory po śląsku? proszę o informacje
            • Gość: alois Re: Strefa rokendrola wolna od angola IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 31.07.11, 13:35
              www.youtube.com/watch?v=xqAKJdv3fqU&feature=related
            • Gość: meloman Re: Strefa rokendrola wolna od angola IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.11, 13:56
              www.youtube.com/watch?v=DsW-Ubxep84
    • Gość: DJ OTZI Re: Strefa rokendrola wolna od angola IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.11, 13:54
      teksty-piosenek.org.pl/tekst_piosenki,dj_otzi,einen_stern_der_deinen_namen_tragt.html
      • tiresias Re: Strefa rokendrola wolna od angola 31.07.11, 13:56
        miało być po śląsku, a nie jakieś tam nadęte dyrdymały w rodzaju
        www.youtube.com/watch?v=HZoKTUkloWw&feature=related
        • Gość: alois Re: Strefa rokendrola wolna od angola IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 31.07.11, 14:25
          Miało być nie po polsku i nie po angielsku
          www.youtube.com/watch?v=kdTgrqmeWvQ
          • Gość: alois Re: Strefa rokendrola wolna od angola IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 31.07.11, 14:34
            No chyba, że:
            www.youtube.com/watch?v=WzwXGvGnDjE&feature=related
            • Gość: gos Re: Strefa rokendrola wolna od angola IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.11, 20:47
              www.youtube.com/watch?v=yuFRm501wH8&playnext=1&list=PLB460EDCE5180C89E
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka