Gość: Życzliwy IP: *.olesno.sdi.tpnet.pl 19.05.04, 11:19 Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bbb Powtórka matury w Opolskim IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.04, 11:21 Nie maja jednak poczucia solidarności (w końcu to dzieci jeszcze) nawet nie wszyscy przyszłi na czarno ubrani... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilq Re: Powtórka matury w Opolskim IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.04, 11:52 No i dobrze, że nie wszyscy na czarno ubrani. Znaczy, nie każdy maturzysta jest pretensjonalnym smarkaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glos z xsyza Po co nam to było, po co?teraz, po co nam to bydło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 16:35 po co? Śpiewajmy panom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telew@idz Temat;kto zmyje schody wojewody, kto wywali wasali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 21:29 Zmył emeryta co ma tam rodzinę i kwita! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Husajn Matury jeszce raz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.04, 17:58 Ostrzegam ze znałem te temaciki wczoraj i moge je dac w prokuraturze i będzie wielki wa.óół Panie kuratorze CHÓÓÓn CI W DUPEEE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurator, drukarz a tematy na maturze w opolskiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 11:28 1. Wplyw postawy Konrada Wallenroda, rozdwojenie jazni, na postawe przywodcy protestu maturzystow. 2. Kurator opolski, jest i nie jest, omow zachowanie niechluja na podstawie watków katastroficznych w literaturze Lema 3. Bohaterskie postawy i mądrość czołowych postaci w polskiej twórczości, na przykład obywatel Piszczyk w odniesieniu do wydarzeń historycznych - dziecie drukarki bohatersko publikuje TEMATY. 4. Romantyzm zawarty w fazach księżyca, praca u podstaw w Dzeciach z Leszczynowej Górki, a zachowanie tajemnicy przez nichlujów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia Re: tematy na maturze w opolskiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 11:52 czy te tematy sa prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vicekurator Re: tematy na maturze w opolskiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 13:22 Jasne, że prawdziwe. 93% pisze na "Korator jest i nie jest ..." Odpowiedz Link Zgłoś
speedway Ale błąd w tytule!!! 19.05.04, 11:30 "W Opolskim", ha ha ha - chyba to pisał ktoś, kto też wcześniej znał temat na swojej maturze. 1. w województwie opolskim 2. w opolskiem Ot to :-) Pozdrawiam maturzystów, a ministerialnym skrytożercom mówię: "NIE" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minus Re: Ale blad w tytule!!! IP: *.ipt.aol.com 19.05.04, 14:27 W Opolskiem, z duzej literki, jako region!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trendy Sobokti W Opolskiem wymlaskali mlaskacze z SLD,mnienszość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 16:44 i te smakujace opłatki, prof Miodek ubolewał w telewizji nad tą formą , ale niestety , nie chcą w Opolskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Jaki bedzie rozkład w wyborze tematów ... IP: *.com.pl 19.05.04, 11:31 Ciekawe czy tym razem rowniez 97% piszących wybierze te same tematy, no bo otatnio to zrobili to ponoć przypadkowo ;) ... niewinne biedactwa Odpowiedz Link Zgłoś
mike.xxl Re: Jaki bedzie rozkład w wyborze tematów ... 19.05.04, 11:35 To sprawdź ile osób w poprzednich latach wybierały temat 3 lub 4. One zawsze były najmniej popularne, bo niewielu ma predyspozycje do samodzielnej analizy wierszy lub pracy z tekstem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Powtórka matury w Opolskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 11:37 a czy prawdziwe sa aby te tematy?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
gsm3 Re: Powtórka matury w Opolskim 19.05.04, 11:42 Uznajmy pytanie za retoryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac ODPOWIEDZIALNOŚĆ I DOJRZAŁOŚĆ UCZNIÓW IP: 213.17.204.* 19.05.04, 11:48 ODPOWIEDZIALNOŚĆ I DOJRZAŁOŚĆ UCZNIÓW, którzy aby nie tracic roku piszą mimo oczywistej krzywdy mature po raz drugi. Brawo maturzyści. Nie było innego wyjścia. KOMPLETNY BRAK ODPOWIEDDZIALNOŚCI I DOJRZAŁOŚCI ORAZ "TUMIWISIZM" I ZADUFANIE W SOBIE KURATORA I JEGO BANDY. Panowie nie zrobili nic, aby po wycieku, o którym wiedzieli (bo wiedziało całe Opole), zmienić tematy i nie robic cyrku. MOJA TEZA O UCZCIWOŚCI KURATORA! Kurator wiedział o wycieku i liczył, że wszystko normalnie rozejdzie się po kościach. Po artykule w prasie,dla ochrony własnych 4liter, udał "pryncypialnie oburzonego" i unieważnił egzamin. To oczywiście tylko teza, ale moje stare, uczulone na uczciwość kości mówia, że prawdziwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac PYTANIE NR 1 (MOŻE RETORYCZNE) IP: 213.17.204.* 19.05.04, 11:55 PYTANIE NR 1 (MOŻE RETORYCZNE) KTO, KIEDY I JAK UKARZE: KURATORA - przynajmniej za brak nadzoru (należy się też kara za głupotę)? LUDZI ODPOWIEDZIALNYCH ZA WYCIEK?? PANIA WOJEWODĘ (jak w przypadku kuratora) MINISTRA NAUKI ITD (jw) CAŁA POLSKA CZEKA NA UCZCIWOŚĆ. CAŁA POLSKA CZEKA NA ODPOWIEDŹ Tak jak nie każdy musi mieć maturę, takl tym bardziej nie każdy może i musi byc kuratorem, a nawet peedagogiem. Panie Kuratorze, panie ministrze itd!! Jak mawiała moja Pani od matematyki: "nie każdy musi byc inżynierem. Sa takie pozyteczne zawody, jak murarz, piekarz, a i wagony, ktos musi rozładowywac" Może tam się państwo sprawdzą??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Zapomniałes o pytaniu najważniejszym!! IP: *.wrzos.wroc.pl 19.05.04, 12:26 Kto i kiedy ukarze TYCH, którzy KUPILI te pytania/zestawy? Jakoś nie widać ze strony maturzystów oburzenia na swoich "kolesiów"? wszyscy są winni: - redakcja, bo opisały sprawę, - jacyś studenci, bo pokazali zestawy redakcji, - kurator, bo unieważnił matury, - wojewoda, minister itd. A co, z tymi GNOJAMI, którzy poszli po najmniejszej linii oporu? To ICH maturzyści powinni napiętnować, w NICH powinni rzucać jajkami. Tylko niech nie mówią, że nie wiedzą, kim są te osoby.To fałszywie pojęta solidarność. MAM NADZIEJĘ, ZE DZISIAJ TE GNOJE NIE ZDADZĄ. TRZEBA WYRYWAĆ CHWASTY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAC Re: Zapomniałes o pytaniu najważniejszym!! IP: 213.17.204.* 19.05.04, 12:34 1. Maturę to ja zdawałem 30 lat temu. 2. Masz racje tych, którzy kupili tez należy ukarać. Ale ich najłatwiej i oby sie na nich nie skończyło 3. Kurator miał bardzo prosty sposób na ich wykrycie i ukaranie. Należało zmienić tematy na podobnie brzmiące (tak dla niepoznaki), ale inne w tresci, albo wprowadzające dodatkowe kierunki rozwoju pracy. Wtedy uczciwi pisali by normalnie na nowy temat, a ci z gotowcami pisali by na temat "wyciekniety" i ich prace byłyby 'NIE NA TEMAT" -PROSTE??? _ NO TO DLACZEGO KURATOR TEGO NIE ZROBIŁ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Zapomniałes o pytaniu najważniejszym!! IP: *.wrzos.wroc.pl 19.05.04, 13:02 Gość portalu: JAC napisał(a): > 2. Masz racje tych, którzy kupili tez należy ukarać. Ale ich najłatwiej i oby > sie na nich nie skończyło Obawiam się, że właśnie im się upiecze(chociaż mam nadzieję, że nie). Powtórka matury jest też w pewnym sensie dla nich karą. Baran zawsze będzie baranem i tydzień zwłoki nic mu nie pomoże. A miało być tak pięknie! :-P Jeżeli była techniczna możliwość (czas), to fakt, że trzeba było po prostu zamienić zestawy, bo były rezerwowe. Chciałbym zobaczyć miny tych cwaniaczków po otwarciu kopert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Zapomniałes o pytaniu najważniejszym!! IP: 213.17.204.* 19.05.04, 13:11 Jestem przekonany, że w kilka godzin, przy dzisiejszej technice (internet, drukarki komputerowe, ksero, samochody) nie było problemu ze zmiana pytań. Tylko, "ŻEBY IM SIE CHCIAŁO CHCIEĆ" Moja teza dlaczego im sie nie chciało jest wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leniwiec lenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 13:12 czemu nie chce sie nikomu podac prawdziwycjh pytan maturalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glos z xsyza Obserwator wyrywacz chwastów z Samoobrony! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 16:50 Brat Lepa łata rośnie na kata! Lepa łaty i Polska ze szmaty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Obserwator wyrywacz chwastów z Samoobrony! IP: *.wrzos.wroc.pl 19.05.04, 18:04 A ty się tak ślizgasz przez życie, co?: - tu się ściągnie, tam się "da łapę", tu coś po znajomości i byle do przodu. I mamy Polskę pełną takich cwaniaczków. Ty też chyba kupiłeś swoją maturę, o i ile ją w ogóle masz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac PYTANIE NR 2 (POWAŻNE) IP: 213.17.204.* 19.05.04, 11:58 Duzo było szumu medialnego o języku polskim. Ale dlaczego maturzyści maja powtarzać matematykę?? Też był wyciek, czy za karę za polski????? A może to zemsta Kuratora???? Ocaekuję na poważne odpowiedzi. Wiem, że cenzor z redakcji czyta. Może coś GW na ten temat napisze. Nie bójcie się pisać, to nie matura, jedynki nie bedzie!! Odpowiedz Link Zgłoś
mike.xxl Re: PYTANIE NR 2 (POWAŻNE) 19.05.04, 12:27 Z matematyki też były przecieki. Jest to potwierdzone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sepuk Re: PYTANIE NR 2 (POWAŻNE) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:30 mówisz o dzisiejszych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia mike xxl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:39 jaki znasz temat powiedz bo nie wiem czy siostra da rade na pisac bo postanowila nie brac wszystkich sciag Odpowiedz Link Zgłoś
mike.xxl Re: mike xxl 19.05.04, 12:42 nie ma problemu, ale zaznaczam dla chętnych sensacji: temat znam dopiero od godz.11 "Fatum czy wolny wybór - na podstawie wybranych utworów literackich ... (itd. jak w wielu tematach)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia Re: mike xxl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:43 a czy na pewno on jest dobry?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
mike.xxl Re: mike xxl 19.05.04, 12:48 Bardzo prawdopodobne. Temat usłyszałem od matki jednego z maturzystów, która ze mną pracuje. Zadzwonił do matki, gdyż nie mógł rozgryźć tematu. Ci młodzi to chyba nigdy nie przestaną kręcić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: mike xxl 19.05.04, 16:09 mike.xxl napisał: > Bardzo prawdopodobne. Temat usłyszałem od matki jednego z maturzystów, która > ze mną pracuje. Zadzwonił do matki, gdyż nie mógł rozgryźć tematu. Ci młodzi > to chyba nigdy nie przestaną kręcić :-) kurde, jak to w końcu jest... ponoc nie można wnosic na salę urządzeń telekom, ani kontaktować sie ze swiatem zewnętrznym (poza oczywiście przypadkami medycznymi) Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: mike xxl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 17:48 To była telepatia - taka silna więź między matką a dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
mike.xxl Re: mike xxl 20.05.04, 07:49 Hahaha! Nie do końca. Ale matka i tak mu nie pomogła :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mike.xxl Re: mike xxl 20.05.04, 07:43 To mnie też zdziwiło. Ale tak szczerze to jest to jak najbardziej możliwe. Przecież wystarczy wyjść do WC, a tam już chyba nie ma kontroli. Jak ktoś chce to zawsze coś wymyśli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leniwiec ja chce znac tematy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:49 co prawda nie jestem z opo ale moja kuzynka pisze i jestem ciekaw jakie sa tematy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sepuk Re: mike xxl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:47 Brzmi sensownie Ale skąd go wytrzasnąlęś. Jeśli można wiedzieć. Bo ja szukam i znaleść nie moge. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia Re: mike xxl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:52 ja to juz sama nie wiem komu tu wierzyc z tymi tematami. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.xxl Re: mike xxl 19.05.04, 12:56 Za godzinę przekonasz się. Moja dziewczyna też dzisiaj pisze, więc też się denerwuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAC Re: mike xxl IP: 213.17.204.* 19.05.04, 12:56 Fajny temat. Podaję początek "WISI NAD NAMI FATUM GŁUPIEGO KURATORA I SKORUMPOWANYCH URZEDNIKÓW, KTÓRZY SPRZEDALI PYTANIA Z PIERWSZEGO EGZAMINU. NIBY MAMY WOLNY WYBÓR. NIKT NIE MUSI ZDAWĆ MATURY. ALE CO TO ZA WYBÓR? ..... Odpowiedz Link Zgłoś
mike.xxl Re: mike xxl 19.05.04, 12:58 Wstęp jak najbardziej na czasie. Super pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia dobry ten temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:59 calkiem, calkiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! w sumie teraz to mnie nic nie zaskoczy Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: mike xxl 19.05.04, 16:13 Gość portalu: JAC napisał(a): > Fajny temat. Podaję początek > "WISI NAD NAMI FATUM GŁUPIEGO KURATORA I SKORUMPOWANYCH URZEDNIKÓW, KTÓRZY > SPRZEDALI PYTANIA Z PIERWSZEGO EGZAMINU. NIBY MAMY WOLNY WYBÓR. NIKT NIE MUSI > ZDAWĆ MATURY. ALE CO TO ZA WYBÓR? ..... zasadniczy. Takie złamanie regulaminu równa sie unieważnieniu egzaminu. Masz prawo nie przystepować do niego, bo Ci sie nie podoba. Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: mike xxl IP: 213.17.204.* 19.05.04, 22:46 ŁOSIU CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM Co to za wybór zostać bez matury??? Czy ty aby nie jesteś zgrzybiałym "gogiem", albo kumplem kuratora?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bohdan Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ I DOJRZAŁOŚĆ UCZNIÓW IP: *.osw.waw.pl 19.05.04, 12:16 Święta racja - to trzeba było powtórzyć(współczuję wam ale po wszystkim będziecie mieli prawdziwą satyswakcję). Kurator beznadziejny przypadek niekompetencji. Minister niby dobrze zrobił, ale tak naprawdę zrobił źle, bo NIE WSZYSTKO. Tak jak musiał powtórzyć maturę, tak samo naturalne było zwolnienie kuratora i powierzenie przeprowadzenia ponownych egzaminów innemu kuratorium. Słowem minister też do dupy. Piszcie z powodzeniem żadne - z was czegoś takiego jak ci panowie na pewno w przyszłości nie wytnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel etyki Re: Powtórka matury w Opolskim IP: 212.244.67.* 19.05.04, 11:49 Dlaczego nikt nie pomyśli o nieuczciwości uczniów? Przecież jak dostali tematy które znali z internetu to powinni wstać i zgłosić ich wcześniejszą znajomość! Przywiezienie nowego zestawu tematów z kuratorium to kwestia pół godziny. Co dzieje się z polską społeczną wrażliwością moralną? Jeśli mamy tak nieuczciwe polskie młode pokolenie - to co będzie dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Powtórka matury w Opolskim IP: 213.17.204.* 19.05.04, 12:02 IDIOTA, albo IDIOTA do n-tej potegi, gdzie n dąży do nieskończoności. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Powtórka matury w Opolskim 19.05.04, 16:22 Gość portalu: jac napisał(a): > IDIOTA, albo IDIOTA do n-tej potegi, gdzie n dąży do nieskończoności. synku (?) nie szermuj tak potegami w limesach, bo ktoś Cię przedzieli przez mocniejszą nieskończoność i wyjdzie zero. Prawda jest taka: winni przecieków ukarani, egzamin do powtórki. Idelanie byłoby, gdyby dało sie tez udowodnic, kto korzystał z ujawnionych tematów. Bo tacy byli, i to tak leniwi, że zamiast samemu wziąć sie do roboty, pomocy u korepetytorów szukali. Bo wtedy jest paragraf, by _tylko_ korzystających z nielegalnegop wspomagania ukarać. Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAC Re: Powtórka matury w Opolskim IP: 213.17.204.* 19.05.04, 22:42 1.Muszę cię zmartwić dziadku. Moja mama ma 70 lat (byłem kilka dni temu na torcie) i urodziła mnie jeszcze na studiach dziennych ukonczonych w terminie. Moge więc byc trochę starszy od ciebie. 2. Nie wiem co to jest potega w limesie i ty chyba też. Pojecie mocniejsza nieskonczonosc tez nie istnieje. No ale dobra. To są szczegóły. 3. Od poczatku twierdze, że trzeba ukarać winnych przecieku (zarówno kupujacych, jak i sprzedajacych) i odpowiedzialnych za zabeżpieczenia (wyżej znajdziesz mój post na ten temat). 4. Czy młodziez powinna zgłosic przeciek?? Teoretycznie tak, ale młodzież nie jest głupia i korzysta z chlubnych przykładó w np Red Michnika (maja jeszcze pół roku czasu na zgłoszenie), Premiera, Prezydenta itd. 5. Młodzież jest leniwa itd. Nieprawda. W każdym pokoleniu są lenie i pracowici. Dzisiejsza młodzież nie jest inna. Prawda jest, że poziom w wielu szkołach średnich spada, ale to temat na długa dyskusję. I podkreslam W NIEKTÓRYCH, głównie technikach. Wiele Liceów jest bardzo silnych, wymagających i przez to cenionych przez uczniów. Do tego pamiętaj "taka młodzież jak rodzice". To stara prawda, którą potwierdza właśnie w ostatnich dniach przypadek kolegi mojego syna (IVkl SP). Wszelkie próby nauczenia go czegos pełzna na niczym na skutek "olewactwa" rodziców. 6. Nie dziew się wzburzeniu młodzieży. wiekszość z nich cierpi za grzechy innych głownie dorosłych i niby odpowiedzialnych Nie mapiszę ci łosiu. Napiszę POZDRAWIAM DZIADKU Odpowiedz Link Zgłoś
mike.xxl Re: Powtórka matury w Opolskim 19.05.04, 12:18 Przecież to praktycznie niemożliwe, aby żyjąc w takim społeczeństwie, skalanym nieuczciwością, maturzyści przyznali się do tego, że znają tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Powtórka matury w Opolskim 19.05.04, 15:08 > Dlaczego nikt nie pomyśli o nieuczciwości uczniów? Przecież jak dostali tematy > które znali z internetu to powinni wstać i zgłosić ich wcześniejszą znajomość! > Przywiezienie nowego zestawu tematów z kuratorium to kwestia pół godziny. Co > dzieje się z polską społeczną wrażliwością moralną? Jeśli mamy tak nieuczciwe > polskie młode pokolenie - to co będzie dalej? Dobrze gadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Powtórka matury w Opolskim IP: 213.17.204.* 19.05.04, 15:18 A dlaczego, Pan Adam Michnik pół roku nie zawiadamiał prokuratury o Rywinie, a dlaczego nie zrobił tego Premier i Prezydent. A ile jescze przekretów ukrywaja dorosli i "odpowiedzialni" ludzie w tym kraju?? Zreszta nie tylko w tym. A o tezie na wymuszoną uczciwość kuratora napisałem wczesniej (wyżej) Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Powtórka matury w Opolskim 19.05.04, 16:07 Gość portalu: jac napisał(a): > A dlaczego, Pan Adam Michnik pół roku nie zawiadamiał prokuratury o Rywinie, > a dlaczego nie zrobił tego Premier i Prezydent. argumentacja typu: a u was Murzynów biją... na złamanie regulminu jest jedna odpowiedź: powtórka. I tyle. O ukaraniu odpowiedzialnych też nie zapominam, byś mi tego nie zarzucał Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAC Re: Powtórka matury w Opolskim IP: 213.17.204.* 19.05.04, 23:00 1. Dla ciebie dziadku (to ustalilismy wyżej) wszysto jest czarne, albo białe. Pamietaj są jeszcze odcienie szarości i cała gama kolorów tęczy. 2. To co napisałe, to nie argumentacja typu "murzyni", tylko potwierdzenie tezy, że "przykład idzie z góry, albo, że "ryba psuje sie od głowy" 3. Teze o uczciwosci Kuratora postawiłem wyzej i nie bede się powtarzał. Powtórze to tylkoteza, ale jak znam zycie bardzo prawdopodobna. 4. I na koniec pytania: CZY TY W SWOIM ZYCIU JESTEŚ ZAWSZE TAKI PRYNCYPIALNY?? CZY JESTES TAK SAMO PRYNCYPIALNY W STOSUNKU DO SIEBIE?? CZY JESTES TAK SAMO PRYNCYPIALNY W STOSUNKU DO SZEFA??? POZDRAWIAM DZIADKU, CHYBA "GOGU" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia Re: Powtórka matury w Opolskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 11:51 jakies dziwne te tematy,chyba nie prawdziwe jezeli one sa prawdziwe to maja przekopane ba sa ciezkie!moze ktos wie czy sa autentyczne?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sepuk Re: Powtórka matury w Opolskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 11:54 oczywiście!? Że nie są!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: Powtórka matury w opolskiem IP: 195.178.215.* 19.05.04, 11:56 oczywiscie nie mieli innego wyjscia jak przystapic do powtornej matury,ale nie powinni.co to znaczy nieuczciwe mlode polskie pokolenie.!?oni sa niewinni,wykorzystali i dobrze mozliwosc, powinno sie ukarac tych , ktorzy dopuscili do przecieku.maturzysci powodzenia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Strażnik Znowu przeciek ?!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 11:55 Trwa matura w Opolskiem. Istnieje duże podejrzenie, że doszło do kolejnego przecieku - na stronie sciaga.pl: www.sciaga.pl/forum/read.html?f=3&i=101352&t=101352 Możemy życzyć sobie, aby te tematy się nie sprawdziły, gdyż okazało by się to totalną porażką polskiego systemu edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Znowu przeciek ?!? tematy z tej stronki IP: 213.17.204.* 19.05.04, 12:07 "Data: 18-05-04 22:34 To sa pewniaki moze nie na 100% ale kto wie Tematy na powtórzoną maturę: 1. "minor pedał mature sprzedał" , twoje przemyślenia na temat ludzi skorumpowanych. 2. "to durnie ludziom zgotowali ten los" Co sądzisz o zjebanych kuratoriach 3. eee... - chuj z wierszem 4. Na podstawie spostrzeżeń z wydarzeń z 17 maja w Opolu porównaj opolskie kuratorium do gówna Pozdro dla maturzystow, ja tez jutro pisze " fajne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sepuk Re: Znowu przeciek ?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:09 Nie sądzę aby były to prawdziwe tematy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia Re: Znowu przeciek ?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:24 xxl alkee na dole w komenarzu czy te na sciaga.pl??? Odpowiedz Link Zgłoś
mike.xxl Re: Znowu przeciek ?!? 19.05.04, 12:36 Wszystkie. Znam jeden z tematów, na które teraz piszą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Langusta Re: Powtórka matury w Opolskim IP: *.kabela.oprit.rug.nl 19.05.04, 11:57 Powodzenia... ale ten znak protestu to mogliscie inny wymyslic niz ubieranie sie na czarno... no bo jak zazwyczaj ubieramy sie na egzamin? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia ja pierdo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 11:58 tu podaja inne tematy i na tej glupiej stroni przez ktora musza pisac ta zasrana mature ciekawe jakie sa prawdziwe tematy moze ktos mi to powiedziec????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sepuk Re: ja pierdo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:07 Ja tez właśnie szukam prawdziwych tematów z polskiego na dzisiejszy egzamin, który właśnie trwa. Sam pisałem 4 temat. Chcę wiedzieć jakie były dziś tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: ja pierdo... 19.05.04, 16:43 Gość portalu: sepuk napisał(a): > Ja tez właśnie szukam prawdziwych tematów z polskiego na dzisiejszy egzamin, > który właśnie trwa. Sam pisałem 4 temat. Chcę wiedzieć jakie były dziś tematy. znaczy, ale o co Ci chodzi? Pisała(e)ś teraz 4. temat i nie wiesz jakie były inne, czy też kiedyś tam pisała(e)ś 4. temat i chciał(a)byś sie dowiedzieć, co było na maturze? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAC Re: ja pierdo... IP: 213.17.204.* 20.05.04, 00:17 "Ja tez właśnie szukam prawdziwych tematów z polskiego na dzisiejszy egzamin, który właśnie trwa. Sam pisałem 4 temat. Chcę wiedzieć jakie były dziś tematy." ŁOSIU PIŁEŚ? NIE JEDŹ ITD A teraz pokazuję i objaśniam: 1. Facet szuka : prawdziwych tematów maturalnych z jezyka polskiego na dzisiejszy egzamin, który właśnie trwa, czyli: facet szuka tematów na egzamin z dnia 19 maja AD 2004. Pisze to w czasie kiedy egazmin jeszcze trwa (spójrz na godzinę postu i porównaj z godziną zakończenia egzaminu) 2. Facet pisał temat czwarty - w domysle na egzaminie w dniu 11 maja AD 2004 i w zwiazku z tamtym wyborem nie musi dziś zdawać powtórnie. 3. Jako dobry kolega facet jest zainteresowany na jakie tematy piszą teraż jego przyjaciele. CBDO, albo CND ( dla spokoju wyjaśniam: co było do okazania albo co nalezało dowieść). Z TWOJEGO POSTU WYNIKA, ŻE ALBO WYPIŁES,ALBO MASZ PROBLEMY Z CZTANIEM ZE ZROZUMIENIEM. Przykro mi. Życzę powrotu do zdrowia. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia Re: ja pierdo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:11 qrwa mac ja chce znac te tematy ciekawe czy te podane nizej sa prwdziwe?jezeli tak to jakis pojechane!niech ktos poda pewniaki????! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac ojej, ała, jak boli taki jezyczek IP: 213.17.204.* 19.05.04, 12:15 Kurcze "Krysia" i takie słownictwo??? A może krzysiu?? No bo do ładnej i miłej dziewczyny ten tekst nijak nie pasuje!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia Re: ojej, ała, jak boli taki jezyczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:18 pasuje czy nie pasuje co za roznica aczy do doroslych(wiekowo, aleumyslowo to jeszcze dzieci)pasuje zeby ujawniac tematy maturalne??????? a teraz w dodatku jak juz pisza to nie chca ich podac!!!!!!!!!!!!to co sie dzieje jest straszne i polska weszla niedawno do uni. policjanci zabijaja, kuratorium ujawnia tematy skandal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: ojej, ała, jak boli taki jezyczek IP: 213.17.204.* 19.05.04, 12:52 Masz rację głupota i korupcja dorosły nie przystoi. DLATEGO TAKICH GŁUPICH DOROSŁYCH TRZEBA TEPIC. NIESTETY ISTNIEJACY SYSTEM ICH PROMUJE. MAM NADZIEJE, ŻE TO SIĘ ZMIENI Nie zmienia faktu, ze język brukowy nie pasuje do ładnych i miłych dziewczyn (nie zaprzeczyłaś, że jestes ładna i miła więc chyba tak jest). Jest takie przysłowie "pasuje jak kwiatek do kozucha", albo "jak pieść do oka". No i jak przyjemnosc dla twojego chłopaka zamiast usłyszć "kochaj mnie" usłyszy "pier..l mnie"????? ITD itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retro Re: ojej, ała, jak boli taki jezyczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:59 "Ona najebana tańczyła na stole, a my napierdoleni, o żesz k....a ja p...olę" - wykorzystując ten znany cytat opisz bogactwo języka polskiego w całej swojej okazałości. Przedstaw także inne znane cytaty popierające tezę : "[...] iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retro Re: ojej, ała, jak boli taki jezyczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 13:01 Ludzie wolni; ludzie zniewoleni,ludzie nieudolni - o których bohaterach literackich mógłbyś tak powiedzieć? Uzasadnij, odwołując się do wybranych kreacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia retro!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 13:03 a ten temat skad wziales??????????????i czy on jest prawdziwy?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia ZNOWU JAKIES KLAMSTWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 13:07 TAKIE TEMATY KTOS NA ONECIE PODAL. CIEKAWE?? 1. Porównaj moralność Pani Dulskiej z moralnością opolskich maturzystów. 2. "Mówi się, że Polacy to oszuści" - obal tę tezę przytaczając przykłady z własnego życia. 3. Omów motyw powtórki w literaturze. 4. Wiersz do analizy: Idzie Polak borem lasem Już maturę ma za pasem W całej Polsce teraz chlają A w Opolu jeszcze zdają Odpowiedz Link Zgłoś
mike.xxl Re: ZNOWU JAKIES KLAMSTWO 19.05.04, 13:13 Niektórzy naprawdę robią sobie żarty z tych nieszczęsnych maturzystów. Dobrze, że mam to już za sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q2#$#%## Re: ja pierdo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:16 wyślij SMS na numer 7913 w treści wpisując MINOR TO HUJ nasępnie podaj swój e - mail. Tematy znajdą się na twoje skrzynce w 10 minut po odebraniu smsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia Re: ja pierdo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:20 co nowy sposob zarobku???????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ja pierdo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:25 Oni pracóją w porozumieniu z siecią komórkową [PO ZAWoDÓWCE i dysort.} >>>>>>>>>>>>>>>>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia Re: ja pierdo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:32 jak byla matura 11maja to pytania z roznych wojewodztw byly znajome juz rano, opolskie bylo ostatnnie. teraz pisze tylko opolskie a pytan nie ma o co chodzi???????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk_1937 Re: ja pierdo... IP: 81.213.28.* 19.05.04, 12:34 Polska matura ,to jest zabawka, We Francji przylapany na sciaganiu, jest uwazany za oszusta i nie ma mozliwosci startowac drugi raz, moze byc skazany na dwa lata wiezienia Matura Panstwowa jest zdawana w innych miejscu i pilnowani sa kandydaci przez innych nauczycieli. Polski system zdawania matury,jest nauka kombinacji i zlodziejstwa,ktore widac na kazdym miejscu Zmienic szybko system; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fikmik matura we Francji IP: *.ipt.aol.com 20.05.04, 14:13 Ale zapomniales dodac, ze matura we Francji dotyczy materialu TYLKO z jednego roku, a nie z 4 lat!!! Moze Polska do tego kiedys dojdzie;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Powtórka matury w Opolskim IP: *.mtx.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:32 skandal, to nie jest wina maturzystow tylko niekompetencji kuratorium, osob w nim pracujacych.pytania egzaminacyjne najwyrazniej byly zle zabezpieczone. dlaczego mlodziez zostala za to ukarana? konsekwencje powinny zostac wyciagniete w stosunku do kuratora na najwyzszym szczeblu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Powtórka matury w Opolskim /do niki/ IP: *.wrzos.wroc.pl 19.05.04, 16:35 Gość portalu: nika napisał(a): [...] > dlaczego mlodziez zostala za to ukarana to proste - bo kupiła te pytania... Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Powtórka matury w Opolskim 19.05.04, 16:53 Gość portalu: nika napisał(a): > skandal, to nie jest wina maturzystow tylko niekompetencji kuratorium, osob w > nim pracujacych.pytania egzaminacyjne najwyrazniej byly zle zabezpieczone. > dlaczego mlodziez zostala za to ukarana? konsekwencje powinny zostac > wyciagniete w stosunku do kuratora na najwyzszym szczeblu. sprawa jest prosta: winni są przekupni pracownicy oswiaty lub rodzinne układy (pomogę swojej latorośli). Za złamanie regulaminu postepowanie jest jedno: powtórka egzaminu. Maturzysci: śmiech - już słyszałem opinie, ze duża część maturzystów tematy znała (oczywiscie teraz nikt tego nie potwierdzi, no bo skąd, ja tez sie oczywiscie odżegnuję od niecnych podejrzeń, jakżeby inaczej mógłbym) Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
noe.sis przeciek kontrolowany 19.05.04, 17:01 dlaczego nikt nie zajął się sprawą "urzędnika" który sprzedał tematy, zmowa milczenia?, a może to ktoś ważny otworzył kopertę przed egzaminami, dlaczego nikt nie sprawdził strony internetowej skąd się wzięła informacja... Odpowiedz Link Zgłoś
noe.sis przeciek kontrolowany 19.05.04, 17:01 dlaczego nikt nie zajął się sprawą "urzędnika" który sprzedał tematy, zmowa milczenia?, a może to ktoś ważny otworzył kopertę przed egzaminami, dlaczego nikt nie sprawdził strony internetowej skąd się wzięła informacja.. Odpowiedz Link Zgłoś
noe.sis kontrolowany przeciek 19.05.04, 17:02 dlaczego nikt nie zajął się sprawą "urzędnika" który sprzedał tematy, zmowa milczenia?, a może to ktoś ważny otworzył kopertę przed egzaminami, dlaczego nikt nie sprawdził strony internetowej skąd się wzięła informacja ... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: kontrolowany przeciek 19.05.04, 17:45 Opolski maturzysta? Czytać nie umie? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2080807.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marych TO BYŁ TEST DOJRZAŁOŚCI MINISTERSTWA EDUKACJI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.04, 19:30 co na to Rzecznik Praw Obywatelskich??? gdzie konstytucyjna zasada domniemania niewinności???? dlaczego 11 tys. osób ma ponosić karę za przeciek w kuratorium??? czy tylko dlatego, ze pisałeś zły temat masz byc złodziejem??? to był test dojrzałości ministerstwa edukacji, niestety nie zaliczony. juz na samym starcie młodzież uczy sie jak wygląda praworządność po polsku. jeśli któres z was nie zda powtórki niech walczy o swoje w sądzie!!! macie sprawę wygrana, bo powtórka JEST NIEZGODNA Z PRAWEM!!! nie dajcie się! walczcie o swoje! Odpowiedz Link Zgłoś
12x1 Re: TO BYŁ TEST DOJRZAŁOŚCI MINISTERSTWA EDUKACJI 19.05.04, 20:20 raczej was mlodziezy juz teraz chcecie kombinowac my nie winni tyko oni a ze lorzystalismy z przeciekow nic nie szkodzi tak robia dorosli my gorsi oj beda mieli za swoje pracownicy akademiccy potem bedziecie wystepowac przeciwko Profesorom bo nie zalicza z powodu sciagania a jak tak bedziecie protestowac to zaden prywatny [racodawca was nie zatrudni szkoda ze tak pokazaliscie wasza dojrzalosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: TO BYŁ TEST DOJRZAŁOŚCI MINISTERSTWA EDUKACJI IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.04, 20:44 nie rozumiesz na czym polegał ten protest dla większości z nas! dobrze wiedzieliśmy, że będziemy pisać drugi raz co nie znaczyło, że mieliśmy się potulnie na to zgodzić. Jesteśmy dorośli i mamy prawo wyrażenia swojego zdania na ten temat. Zażucasz nam, że próbowaliśmy zdobyć tematy. Matura to pierwszy dyży krok w naszą przyszłość i od jednego tematu miałaby zależeć nasza edukacja? Nasze przyszłe uczelnie oferują nam różne kierunki i są tam również takie gdzie o polskim i pisaniu wypracowań nie ma mowy! Oprócz chęci przetrwania liczy się też wygląd. Sądzę, że każdy licealista byłby w stanie napisać maturę na 2. Jednak nasi rodzice, opiekunowie wymagją od nas więcej! Ktoś kto dobrze wie, że jego wiedza nie sięga pozimu nawet oceny dostatecznej próbuje ratować się w inny sposób. A kiedy pojawia się okazja każdy człowiek bez wyjątku stara się ją wykożystać! Na rynku przed demonstracją słyszałem opinie pewnych państwa w wieku ok 30 lub więcej lat. Jedna z pań powiedziała cytuję : "My nie mieliśmy internetu, a itak tematy znaliśmy." Teraz mam pytanie do wszystki którzy to nam zażucają winę. Czy wszyscy jesteście pewni, że ani troche, nigdy nie próbowaliście jakoś sobie pomudz naginając jakieś zasady? Jeśli nigdy to może powinniście zastanowić się o zgłoszeniu swojej osoby do beatyfikowania...?? Gratuluję wszystkim maturzystom, że wytrwali ten trudny dla nich czas! I powodzenia dalej ! Odpowiedz Link Zgłoś
kajka4 Re: TO BYŁ TEST DOJRZAŁOŚCI MINISTERSTWA EDUKACJI 19.05.04, 21:37 I Ty z taką ortografią chcesz zdać maturę?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAC Re: TO BYŁ TEST DOJRZAŁOŚCI MINISTERSTWA EDUKACJI IP: 213.17.204.* 19.05.04, 23:19 PRZYTOCZE CI FRAGMENT MOJEGO POSTU (WYŻEJ) 5. Młodzież jest leniwa itd. Nieprawda. W każdym pokoleniu są lenie i pracowici. Dzisiejsza młodzież nie jest inna. Prawda jest, że poziom w wielu szkołach średnich spada, ale to temat na długa dyskusję. I podkreslam W NIEKTÓRYCH, głównie technikach. Wiele Liceów jest bardzo silnych, wymagających i przez to cenionych przez uczniów. Do tego pamiętaj "taka młodzież jak rodzice". To stara prawda, którą potwierdza właśnie w ostatnich dniach przypadek kolegi mojego syna (IVkl SP). Wszelkie próby nauczenia go czegos pełzna na niczym na skutek "olewactwa" rodziców. 6. Nie dziew się wzburzeniu młodzieży. wiekszość z nich cierpi za grzechy innych głownie dorosłych i niby odpowiedzialnych I DO CHOLERY TO MY DOROSLI POWINNIŚMY WALIĆ SIĘ W PIERSI!! A, ze jestem przeciwny odpowiedzialnosci zbiorowej powinniśmy walnać (niekoniecznie w piersi) winnych zamieszania. A swoją droga sądzę, że jesteś "gogiem" (kolejnym na tym forum). Przypomne ci!! JEST WIELU WSPANIAŁYCH PEDAGOGÓW. I IM CHWAŁA!!!! Ale do zawodu nauczycielskiego, przez wiele lat trafiali ludzie z "negatywnego naboru". Po maturze, był za głupi, żeby dostac sie na studia, więc szedł do szkoły uczyć. ( i nie mów mi o biedzie. W komunie studia były za darmo, a i stypendia godne, szczególnie fundowane, których było praktycznie do oporu). Później kończył studia zaoczne, a jak zapisał sie do PZPR to szybko awansował na dyr., albo do kuratorium. TAK NAWET Z TAKIEGO NABORU WIELU ZAAKLIMATYZOWAŁO SIĘ W ZAWODZIE I SĄ ŚWIETNI, ALE WIELU TO NIESTETY TYPOWE ŻYCIOWE I NAUKOWE MIERNOTY, ALBO NIEUDACZNICY. Wyjasniam. Nikomu nie zazdroszczę. Zdałem maturę bez ściąg, za pierwszym podejściem bez zadnych "korków" dostałem się na wybrane studia, skończyłem je w terminie. Te parę przykrych słów prawdy było moim zdaniem potrzebne dla otrząśnięcia niektórych. PRZEPRASZAM I POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
robinson3 Re: Powtórka matury w Opolskim 20.05.04, 13:19 argumenty kuratora i ministra iż 97% piszacych wybrało 1i2 temat które niby ukazały się w internecie wziął w łeb.Na powtórce bez przecieku te tematy wybrali wszyscy a dokładnie 99,7% piszących Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Powtórka matury w Opolskim IP: *.neonet.gliwice.pl / *.neonet.gliwice.pl 20.05.04, 16:01 jako mieszkanka wojewodztwa szczerze zazdroszcze wam mozliwosci powtornego pisania matury z polskiego bo to co my mielismy w tym roku bylo prawdziwym przegieciem.jestem dobra z polskiego,moja polonistka liczyla na 6 a dostalam 3 i jestem zalamana!mowie wam-przemyslcie to w ten sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A'tomek Re: Powtórka matury w Opolskim IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.05.04, 16:05 trzeba bylo sie uczyc albo zalatwic sobie przecieki Zresztą Begerowa chyba gorzej wypadła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AFER Dlaczego nic nie ma o konferencji u wojewody IP: *.dip.t-dialin.net 20.05.04, 23:21 www.rzeczpospolita.pl/dodatki/popo_040520/popo_a_16.html AFERA juz sie dla gazety skonczyla? To sie nazywa przekazywanie informacji BRAWA DLA DZIENNIKARZY PROSZE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Powtórka matury w Opolskim IP: *.zedat.fu / *.fu-berlin.de 21.05.04, 11:05 Wspolczuje tegorocznym opolskim maturzysta i podziwiam ze przystapili do matur po raz drugi. Czy panu kuratorowi Minorowi nie jest wstyd, ze on odpowiedzialny za wszystko dalej grzeje swoj stolek kiedy maturzysci wykazali sie tak godnym, dojrzalym postepowaniem. Czy pan Minor nie ma choc odrobiny godnosci? Czy ktokolwie jeszcze bedzie pana traktowal powaznie? tak nie postepuje osoba dojrzala, a zakladam ze swiadectwo dojrzalosci pan posiada, jesli znalazl sie pan na takim stolku...Co za absurd... Odpowiedz Link Zgłoś