Dodaj do ulubionych

"Wybrano błazna" - opolski PiS załamany sukcese...

IP: *.pools.arcor-ip.net 09.10.11, 22:33
Podziękujcie Jarosławowi za najeżdżanie na Ślązaków i Patrykowi za próbę zabierania przywilejów Mniejszości. Jeszcze kilka takich wyskoków a PIS zniknie z Opolszczyzny.

Tu jest Śląsk, panowie, Śląsk a nie Polska.
W płd Tyrolu nawet najbardziej nacjonalistyczna Lega Nord posiada polityków mówiących
biegle po niemiecku. By dotrzeć do niemieckich wyborców. Niech PIS się nauczy mówić po ślůnsku i niemiecku, to wynik będzie lepszy. I skończcie z tą centralistyczną polskością....Polska to kraj regionów a nie Warszawa i prowincja.
Obserwuj wątek
    • Gość: andżej Re: "Wybrano błazna" - opolski PiS załamany sukce IP: *.opole.hypnet.pl 09.10.11, 22:42
      Heheh bo ty tak powiedziałeś, a ze ślonzorami liczy się ktokolwiek poza ich własnym kółeczkiem wzajemnej adoracji.
      Z całym szacunkiem dla zrównoważonych, niezaczadzonych Ślązaków :)

Co do treści artykułu: tak, drodzy PiSowscy, bierni, mierni ale wierni funkcjonariusze, ludzie właśnie wam powiedzieli w twarz to co projektujecie na Palikota. Jaki koń jest każdy widzi. Hehe, nota bene.
      • Gość: PUMA Re: "Wybrano błazna" - opolski PiS załamany sukce IP: *.pools.arcor-ip.net 09.10.11, 23:08
        Wg mnie niewykluczone, że Palikot pójdzie w koalicję z RAS i MN. A wtedy ta partia wymiecie w dwóch województwach wszystko, nawet Korzeniowski nie poradzi.
        • pamejudd Re: "Wybrano błazna" - opolski PiS załamany sukce 09.10.11, 23:17
          W sumie pasowaliby do siebie...

Przeciez wszystkie te trzy ugrupowania to buractwo.
    • Gość: Pudelek fakt, wybrano błazna IP: *.play-internet.pl 09.10.11, 22:44
      nazywa się Jarosław Kaczyński. Plus jakieś Hofmany i Błasiaki, kolejne błazny. A Kłosowskim się nie wypowiadam, bo jego poziom intelektualny kończy się gdzieś na wysokości butów
    • Gość: Nauczyciel Re: "Wybrano błazna" - opolski PiS załamany sukce IP: *.superkabel.de 09.10.11, 22:47
      Puma powiedziałeś to co myśli zdecydowana większość Ślązaków ,teraz trzeby tylko wszystkich do tych idei przekonać.Silesia Superior.
    • Gość: pudelek "Wybrano błazna" - opolski PiS załamany sukcese... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.11, 23:00
      a ja bym chciala by wygral jaki dostal jeden z tych trzech mandatow i klosowskiemu na nosie zagral hehe
    • pamejudd Re: "Wybrano błazna" - opolski PiS załamany sukce 09.10.11, 23:13
      > Tu jest Śląsk, panowie, Śląsk a nie Polska.

Jestes idiota, prawda?
      • Gość: PUMA Re: "Wybrano błazna" - opolski PiS załamany sukce IP: *.pools.arcor-ip.net 09.10.11, 23:21
        ...a ty jesteś wyborcą PIS, jak sądzę z kultury wypowiedzi. Zgadłem?

A o różnicach między Śląskiem a Polską mówili mi odwiedzający mnie ludzie z Polski, widzieli różnice. Byś się za bardzo nie zaperzył...przed wojną też się dzieliło na Rzeszę (Rajch) i Śląsk.
      • Gość: Pudelek Re: "Wybrano błazna" - opolski PiS załamany sukce IP: *.play-internet.pl 09.10.11, 23:42
        typowy prawdziwy Polak i wyborca PiS-u - nawet nie wie, gdzie mieszka. Ale w sumie to normalne, bo w szkołach non stop uczą o jakiś nieudanych polskich powstaniach albo Kongresówce, o terenach gdzie się mieszka to głucha cisza
    • Gość: Nauczyciel "Wybrano błazna" - opolski PiS załamany sukcese... IP: *.superkabel.de 10.10.11, 00:41
      "Europejska historia Górnego Śląska" już w druku! W połowie listopada można spodziewać się promocji pierwszej, nowoczesnej syntezy dziejów naszego regionu, napisanej przez zespół naukowców z RP, RFN i Republiki Czeskiej pod kierownictwem Joachima Bahlcke, Dana Gawreckiego i Ryszarda Kaczmarka. To będzie wielkie wydarzenie w procesie rewitalizacji górnośląskiej tożsamości.
      • Gość: marek Re: "Wybrano błazna" - opolski PiS załamany sukce IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.11, 09:41
        czy ten zwrot "wybrano błazna" do komentarz do sukcesu p. Jakiego?
        • Gość: opolczyk Re: "Wybrano błazna" - opolski PiS załamany sukce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.11, 11:56
          Jezeli wyzywa sie wyborcow, ze zwariowali i wybrali Palikota, to ja sie pytam jak nazwac takiego blazna jak Jan Tomaszewski z Lodzi...Ale wg mnie to tak zdecydowali wyborcy i wara od urn i obrazania kogokolwiek panowie z tego waszego Prawa....Jest to okropna...ale coz sie dziwic...wy juz nie oduczycie sie tego, zeby kogos szanowac. Wy dla nikogo nie macie szacunku..dla was wyborca to pomiot.....
    • Gość: Gość Do Puma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.11, 15:35
      Widzę żeś kolego wyszczekany w temacie dlatego mam do Ciebie proste pytanie ,a brzmi ono następująco -Otóż jak wiesz i tak można przeczytać też co pewien czas w mediach, Ślązacy sami o sobie mówią ,że w Polsce mamy Ślązaków niemieckich \M.N.\,Ślązaków polskich i Ślązaków. Natomiast Niemcy przyznając paszport swojego państwa nie dzielą Ślązaków na te trzy grupy jak Oni sami przyznając je wszystkim.Moje pytanie jest bardzo proste -dlaczego tak się dzieje ? A Ty taki jak widzę zakapior z tego tematu na forum piszący o Austrii ,znasz odpowiedz? .Jest ona bardzo prosta lecz na forum Ślązacy mają z tym problem.Może Tobie się uda?
      • Gość: gojsc z Nakel Re: Do Puma IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.11, 22:51
        Gość portalu: Gość napisał(a):
        > w Polsce mamy Ślązaków niemieckich
        > \M.N.\,Ślązaków polskich i Ślązaków. Natomiast Niemcy przyznając paszport swo
        > jego państwa nie dzielą Ślązaków na te trzy grupy jak Oni sami przyznając je wszystkim.
        > Moje pytanie jest bardzo proste -dlaczego tak się dzieje ?

swietlicowy nie fandzol o rzeczach ktorych nie rozumiesz. Niemcy przyznaja kazdemu niemieckie obywatelstwo, ktory tego chce i spelnia wymagane kryteria.
        ty nigdy nie dostaniesz, bo nie spelniasz wymagan, chocby dlatego ze jestes malointeligentny i
        nieudarzony. Chyba ze pocyganisz i poslesz somsiada z Nakel na test wiedzy o Niemcach. Buuuuhaaaaaa.
      • Gość: PUMA Re: Do Puma IP: *.pools.arcor-ip.net 11.10.11, 00:18
        Zapomniałeś jeszcze o Ślązakach czeskich, Ostrawa dzieli się na Morawską i Sląską (przed 1922 Polską) Ostrawę, w Opawie jest uniwersytet Sląski a główne centrum handlowe nazywa się...Silesia. Buzek urodził się na Śląsku cieszyńskim, w miejscowości leżącej dziś w Czechach. Czyli na Śląsku.

Niemcy nie są (oficjalnie) krajem imigracyjnym, dlatego obywatelstwo można dostać na podstawie więzów krwi. Turek mieszkający od 30 lat nie otrzyma paszportu, ale dzieci w linii prostej po ojcu po obywatelach Niemiec sprzed 1937 roku, tak. I język ma tu niewiele do rzeczy. Jak otworzysz Brockhausa z roku 1910 (ja posiadam) na haśle "Deutsche Sprache" to odkryjesz, że kaizerowskie Niemcy traktowały język niderlandzki jako element języka niemieckiego, za to tereny na wschód od Odry i Opola były traktowane jako tereny z językiem polskim.

Dziś nie tylko Holendrzy czy Flamandowie, ale także Luksemburczycy, Austriacy czy Szwajcarzy mają własne państwa, mimo przynależności do tej samej grupy językowej. Za to osoby o różnych narodowościach były traktowane jako obywatele jednego państwa.

Dlatego paszport niemiecki jak dostajesz, otrzymujesz na podstawie Staatangehorigkeitsausweis, czyli zaświadczenia o przynależności państwowej. Nie narodowej, ale państwowej.

Pojęcie przynależności narodowej jest bardzo osobiste, tego Ci nie da żaden papier czy miejsce zamieszkania. Dlatego jest dla mnie naturalne, że na Śląsku żyją ludzie czujący się Niemcami, Czechami, Ślązakami czy Polakami. Tak było zresztą przez wieki (plus Żydzi) i tak było dobrze. To stanowiło o bogactwie tego kraju.

• Gość: Gość Re: Do Puma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.11, 15:31
          Ja nie prosiłem o wypracowanie i to nie na temat. lecz o krótką ,prostą i rzeczową odpowiedz.Wystarczyło napisać 3 zdania,słownie trzy zdania.
          Jak nie wiesz to nie pisz więcej.
    • Gość: Gość Do gandharawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.11, 17:13
      Hej kutasiński! z ciula żeś się urwal ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka