Dodaj do ulubionych

Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śląskie

22.10.11, 18:31
www.dziennikzachodni.pl/stronaglowna/464394,spis-powszechny-400-tys-osob-narodowosci-slaskiej,id,t.html
Podczas zakończonego 30 czerwca Spisu Powszechnego ok. 400 tys. osób wpisało przynależność do narodowości śląskiej. Dr Elżbieta Sekuła z SWPS w Warszawie przeprowadziła badania, dlaczego tak się stało. Oto odpowiedź.

...
Obserwuj wątek
    • Gość: xxxxxxxxxxx Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.11, 19:25
      Co to za narodowość która nie posiada własnego języka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • svatopluk Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl 22.10.11, 19:32
        masz na mysli Austriakow, Szwajcarow i Amerykanow?

p.s. swiat nie konczy sie na polskiej granicy:)
        • Gość: ciotka z Grudzic Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 02:58
          Spis dowodzi tylko tyle, że urodzili się w śląskim regionie, tu mieszkają, tu mówią po polsku, przynależą do polskiego regionu płd.-zachodniego. Ich pra, pradziadowie byli poddanymi polskich królów do XIV w., zachowali język praojców mimo pruskiej niewoli, dziś mogą być z tego dumni, trzeba im to tylko spokojnie uświadomić. Choćbyś się zesrał z chęci odwrócenia kijem Odry taka jest prawda.
          • jureek Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl 23.10.11, 12:12
            Gość portalu: ciotka z Grudzic napisał(a):

> Spis dowodzi tylko tyle, że urodzili się w śląskim regionie, tu mieszkają, tu m
            > ówią po polsku, przynależą do polskiego regionu płd.-zachodniego.

Żeby to stwierdzić, trzeba było spisu?
            Jura
          • svatopluk Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl 23.10.11, 15:58
            twój horyzont myślowy wyraźnie kończy się na czubku twojego nosa:)
          • Gość: gosc Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.11, 19:55

> Ich pra, pradziadowie byli poddanymi polskich królów do XIV w., zachowali język praojców mimo > pruskiej niewoli, dziś mogą być z tego dumni, trzeba im to tylko spokojnie uświadomić.

Tak, tak, w "pruskiej niewoli" a wczesniej austriackiej i czeskiej. Jeszcze jedna "umeczona ciotka" chce uswiadamiac. Ty grudzicka cioto niepoprawna poprlowska, uswiadom najpierw sama siebie, przestan bredzic i wez sie za czytanie ksiazek zanim zaczniesz propagande siac. To na te twoje prawdy mozna sie tylko wypiac, nie uzywajac twoich fekalnych slow.
          • rico-chorzow Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl 19.02.12, 15:37

> Spis dowodzi tylko tyle, że urodzili się w śląskim regionie, tu mieszkają, tu m
            > ówią po polsku, przynależą do polskiego regionu płd.-zachodniego. Ich pra, prad
            > ziadowie byli poddanymi polskich królów do XIV w., zachowali język praojców mim
            > o pruskiej niewoli, dziś mogą być z tego dumni, trzeba im to tylko spokojnie uś
            > wiadomić. Choćbyś się zesrał z chęci odwrócenia kijem Odry taka jest prawda.

Odra i Wisła to nie są polskie nazwy,nawet nie są nazwami słowiańskimi,skąd przybyliście Polacy,gdzie jest wasz kraj(mongolizm)?
            • rico-chorzow Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl 19.02.12, 16:09
              > Gość portalu: ciotka z Grudzic napisał(a):

Ich pra
              > , prad
              > > ziadowie byli poddanymi polskich królów do XIV w.

A który to król polski był Polakiem?,a jeżeli,to który król polski był królem Sląska?,to tak na marginesie,Niewiedzo;)
        • Gość: Gość Do svatopluk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 20:21
          masz na mysli Austriakow, Szwajcarow i Amerykanow>
          > p.s. swiat nie konczy sie na polskiej granicy:

Jeśli tak myślisz to napisz jak nazywa się język ojczysty tej Twojej narodowości śląskiej .
      • Gość: lalecznik Pan Hilary IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 17:47
        Loto, tyro pan Hilary, do dekla mu piere
        Bo kajś ten boroczek posioł swoi brele.
        Szuko w galotach, kabot obmacuje,
        Przewraco szczewiki, psińco znajduje.
        Bajzel w szranku i w byfyju
        Tera leci do antryju.
        "kurde" - woła - "kurde bele!
        Ktoś mi rombnoł moi brele!"
        Wywraco leżanka i pod nią filuje,
        Borok sie wnerwio, gnatow już nie czuje.
        Sztucho w kachloku, kopie w kredynsie,
        Glaca spocona, caly się trzynsie.
        Pieroński brele na amyn kajś wcisnyło
        Za oknym już downo blank sie sciymniło
        Do zrzadla oroz zaglondo Hilary-
        Aż mu po puklu przefurgły ciary.
        Spoziyro na kichol, po łepie sie puko,
        Bo znejdly sie brele - te, co tak ich szukoł.
        Czy to ni ma gańba? - Powiydzcie sami,
        Mieć brele na nosie a szukać pod ryczkami,
        • Gość: ze Uopolskego Re: Pan Hilary IP: *.dip.t-dialin.net 25.10.11, 20:16
          Hopie lalecnik, to je slang ze Ostoberschlesien czyli wschodniego Goornego Sloonska,
          w Uopolu to troszka inacyj sie goudou, prawi abo rzondzi rzondzi

Loutou,tyrou,do dekla mu piere
          Bo kajs ten boroucek skludziou swoje brele.
          Szukou w galoutach ,w kaboucie macou
          przewroucou szczewiki, bajntuje w komorze
          psinco znouduje,
          bajzel w sranku i byfeju ,tera leci do antreju
          jeronie jasny wouou, do pierona kandego
          ftos mi rypnou moje brele.
          Przewruciou szeslong i pod nim filuje
          Borouk sie wnerwiou, kojsciskuw nie cuje
          sztuchou w kachlouku, kopie w klamorach
          glaca spoconou, caly sie trzynsie
          pieronske brele na amynt kajs wcislo
          Za uoknym juz douwno cma sie zrobiouo
          Do zdrzadla narous zaglondou Hilary
          az mu po puklu przefurgly ciary
          uobejrzou na kichoul, po lebie sie klupie
          Bo znoudly sie brele, te co jich szukou
          Czy to nie gajnba -powiedzcie sami
          miec brele na snouplu a szukac pod ryczkami.
    • Gość: Wanda (nie ta) Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl IP: *.adsl.alicedsl.de 23.10.11, 03:40
      www.youtube.com/watch?v=OlwBNUYOLWg&feature=related
      • Gość: Hermenegilda Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl IP: *.com 23.10.11, 11:34
        Osob narodowosci slaskiej bylo by znacznie wiecej,wielu slazakow aby sie dorobic przefarbowalo sie na niemcow np.Galla dawniej Gała i inni z MN.
        • Gość: nauczyciel Do wszystkich śmiesznych - Ciotce z Grudzic IP: *.146.74.32.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.10.11, 14:39
          do sztambucha (a tfuj!).
          Jeśli ktoś identyfikuje narodowość z jakimś terenem zamieszkiwanym przezeń, to ma pojęcie narodu gdzieś z 19. wieku (nie trzeba być przecież mieszkać w Polsce, by być dobrym patriotą, prawda? Bo jeśli nie, to te rzesze Polaków, Niemców, Szwajcarów emigrujących ze swojego kraju - z różnych powodów - to kwazi-patrioci a może nawet zdrajcy ojczyzny?).

Jeśli ktoś odmawia komuś prawa definiowania siebie jako Niemca, Polaka, Ślązaka i odpowiednio polskiego Ślązaka, niemieckiego Ślązaka, itp. jest niebezpieczny (narzucanie komuś tego za kogo się ma uważać lub odmawianie mu prawa do określania się jakimś mianem), nietolerancyjny i po prostu ... śmieszny.
          Wyobraźmy sobie, że ktoś mówi Biedroniowi: ależ Panu się wydaje, że jest Pan gejem; Pani Annie Grodzkiej: kobiecość Pani wmówili; nacjonalistom: jesteście ....? I proszę mi nie mówić, że to są zupełnie inne problemy: bardzo podobne - w jednym chodzi o tożsamość (narodową, grupową), w drugim o identyczność (osobową). Kwestią zasadniczą jest tu PRAWO jednostki do dowolnego definiowania siebie (bycie gejem B. i transpłciowość G. mają oczywiście też inne przyczyny, jak sądzę). Odmawianie komuś prawa do określania siebie w najbardziej intymnej, bo osobistej, kwestii jest raniące, zaściankowe, cholernie obronne (ile tu lęku! o co? ) i... śmieszne. Tak postępowali komuniści, naziści i inni rewolucjoniści.

Zostawmy śmiesznych - są po prostu trochę biedni i bardzo śmieszni!
          • svatopluk Re: Do wszystkich śmiesznych - Ciotce z Grudzic 23.10.11, 15:55
            i niestety groźni dla siebie samych i dla otoczenia.
          • Gość: Gość Do nauczyciel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 17:52

> Zostawmy śmiesznych - są po prostu trochę biedni i bardzo śmieszni!

Pozazdrościć samokrytyki !
          • Gość: ciotka z Grudzic Re: Do wszystkich śmiesznych - Ciotce z Grudzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 18:31
            Ach co to za mądrości panie nauczycielu. Mnie i moich tu w Grudzicach nie przerobicie na jakichś "narodowości śląskiej", którą żeście sobie sami wymyślili. My tu żyjemy od dziada pradziada czujemy swoją śląskość w naszej polskości i nie przerobicie nas za Chiny do Waszego potrzebnego Wam Rasiu na żadną śląską narodowość. Spis był po to by
            się policzyć, to i my sie policzyli. Jest nas 400 tys. jesteśmy dumni że se żyjemy jak u Pana Boga za piecem na naszym Śląsku jako polscy obywatele, Polacy. Wody z mózgu nam nie zrobicie. Może to jest śmieszne, ale nie dla nas. Tak jak ja myślom moje sąsiady.
            • Gość: nauczyciel Alez Ciotko... IP: *.181.138.213.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.10.11, 19:51
              tak do konca pewien nie jestem, czy to ja jestem adresatem Twego postu.
              Zalozmy, ze tak. Za komplementy pieknie dziekuje.
              A co do kwestii. Nie optuje za zadna opcja! Smiesznym wydaje mi sie jedynie ten, kto drugiemu odmawia prawa definiowania swojej tozsamosci. Tyle.
              A na koniec - nie dosc, ze odmawiasz w jednej kwestii innym ich prawa, to mnie jeszcze wmawiasz, ze jestem Twoim wrogiem. Wiecej rzeczowosci, mniej leku i moze odrobine szerszego spojrzenia. Zwalczajac cos - przywiazujesz sie do tego (to ci dopiyro ciotka wic!). Chyba, ze brak Ci dobrej woli i jest was w Grudzicach sila. A to przepraszam...
          • erka-4 Do wszystkich śmiesznych - też jesteś śmieszny 24.10.11, 16:20
            Nauczycielu mój drogi, masz pełna rację,jest wolność wyboru,wszak już komuny nie ma i bać się nie ma czego ale czy nie uważasz,że jakoś to śmiesznie brzmi:
            jestem Ślązakiem i Polakiem zarazem,oczywiście w przypadku takim kiedy przyjmiemy,że istnieją takie dwie narodowości,natomiast kiedy przyjmiemy,że jest jedynie polska narodowość a śląskiej nie ma jako takiej,no to jeśli mieszkam tu na tym Śląsku,to wówczas możesz o sobie mówić,że jestem Ślązakiem i Polakiem zarazem.
            Zatem,jeśli uważasz,że jest t.zw.Narodowość Śląska i taką złożyłeś autonomiczną swą deklarację to jakbyś nie kombinował nie możesz równocześnie być Polakiem bo tą swą autonomiczną decyzją wyrażnie określiłeś swą Narodowość a więc jesteś Ślązakiem jedynie a także mieszkańcem na polskim Śląsku,no bo Twoja deklaracja narodowa nie wpływa na położenie tegoż Śląska.
            Tak pomyśl,gdybyś wyemigrował do Chin jako Polak to kim tam będziesz czy zmienisz się w Chińczyka od zaraz,jeśli załatwisz sobie obywatelstwo to będziesz obywatelem chińskim narodowości polskiej a gdybyś pragnął narodowość swą zmienić to mółbyś próbować jak Ci się uda a jak Ci się już to uda to wówczas będziesz Chińczykiem jedynie białym ale musiałbyś się wyrzec polskości po wsze czasy,na każdym kroku swym musiałbyś przykładem poświadczać,że jedynie natura pozbawiła cię stosownej barwy twej skóry.
            • Gość: nauczyciel Erku współczujący IP: *.181.195.204.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.10.11, 17:07
              kiedy mówisz mi kim mam się czuć... nie czuję się najlepiej.

Są na tym świecie rzeczy dziwne. Na przykład takie, że ktoś (np. Ciotka z Grudzic) deklaruje narodowość śląską... tylko dlatego, że chce się dowiedzieć ilu jest takich jako on (sic!). I - choć wydaje mi się to ździebko dziwne, to akceptuję.
              Tak więc nie bądź śmieszny - raczej słuchaj innych, niż im coś wmawiaj. Tak jest lepiej.
              • erka-4 Re: Erku współczujący 24.10.11, 18:01
                A ty też nie zachowuj się dziwnie,czyżbyś zapomniał o tym,że ci Amerykanie ,a dokłasdnie USA-mani,kiedyś byli w większości Anglikami a co dziś się z nimi stało,czyż są USA-manami i Anglikami zarazem?,coś na ten temat powiedzieć mogę bo mój szwagier tam od końca wojny mieszka i żadnych Anglików w tej USA-mani nie spotkał,no chyba,że takich spotkał co przyjechali na wycieczkę obejrzeć sobie słynny wodospad.
                To tak jak ty rozumujesz to ja mógłbym podać w spisie drugą swą narodowość przykładowo angielską bo mi się Anglia bardzo podoba,przykładowo,no nie "być" śmieszny,proszę cię bardzo a nawet głupim bym cię mógł nazwać ale z grzeczności tego nie zrobię.
            • Gość: ciotka z Grudzic Re: Do wszystkich śmiesznych - też jesteś śmieszn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.11, 17:54
              Erku a rozpatrzmy taki przyklad: jesteś Wielkopolaninem z dziadza pradziada, masz silną identyfikacje z Wielkopolską, ale do głowy ci nie przyjdzie by stwierdzić: nie jestem Polakiem.
              To samo moze dotyczyc Podlasiaka, Podhalanina (górala). Więc czemu Śązak nie moze powiedzieć: jestem Ślązakiem i Polakiem jednocześnie.
              Przeciez Bawarczyk też powie o sobie jestem Bawarczykiem i Niemcem, a Nadreńczyk tak samo.
              Więc o co tu wam chłopcy chodzi ?
              Coście się tak zawzięli by uporczywie twierdzic, ze jak jesteś Ślązakiem a mieszkasz w Polsce to nie możesz być jednocześnie Polakiem. Co więcej twierdzę, iż może być tak iż jesteś Ślązakiem, bo masz silną identyfikację ze śląskim Heimatem, ale mieszkasz w Niemczech i... też czujesz się Polakiem, skąd, dlaczego, sam zgadnij ???
              • erka-4 Re: Do wszystkich śmiesznych - też jesteś śmieszn 24.10.11, 18:18
                To co mówisz cioteczko droga to wszystko się zgadza ale pod dwoma warunkami,że uznaje się Naród Polski i etniczną grupę Ślązaków albo w drugiej wersji są dwa Narody,Naród Polski i Naród Śląski.
                W tej pierwszej wersji możesz być Ślązaczką i Polką zarazem ,natomiast w tej drugiej Ślązaczką albo Polką innej opcji niestety nie ma.

Bawarzy lub Bawarczycy – grupa etniczna zamieszkująca Bawarie (krainę historyczną Niemiec), Austrie i inne enklawy niemieckojęzyczne w Europie, dla której językiem ojczystym jest austriacko-bawarski dialekt języka niemieckiego, uważany przez część ludności za odrębny język. Populacja wynosi około 13 mln. Wywodzą się w od ludów germańskich takich jak m.in: Bawarowie, Alemanowie, Turyngowie, Frankowie i Ostrogoci.

...więc chyba jednak jest bardzo smieszne w przypadku tych śląskich Ślązaków w tej Polsce zamieszkałych kiedy oni pragną do dwóch narodów się zapisać,mądrale jedne,z dwóch cycków naraz chcą ssać mleko,nie ma tak dobrze.
    • Gość: behemot Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl IP: *.252.25.88.internetia.net.pl 24.10.11, 09:11
      To dużo czy mało? można zapytać. No i to około i dane niepotwierdzone. W stosunku do iluś tam milionów spisywanych jak to się ma? Jak podana liczba ma się do liczby deklarujących narodowości inne niż śląska? Wygląda na to, że news funta kłaków nie wart a liczba przybliżona miała robić wrażenie. Ale czy robi?
      • jureek Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl 26.10.11, 11:17
        Gość portalu: behemot napisał(a):

> To dużo czy mało? można zapytać.

Jak na narodowość, która nie ponoć istnieje, to całkiem sporo. Więcej niż niejedna narodowość, której istnienia nikt nie kwestionuje.
        Jura
    • erka-4 Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl 24.10.11, 15:23
      cytat:
      Ludzie deklarujący narodowość śląska nie czują się Polakami?
      Niekoniecznie. Właściwie większość, która zadeklarowała narodowość śląską jako pierwszą, jako drugą zaznaczyła narodowość polską. Dlatego myślę, że nie musimy tego w ten sposób przekładać. Natomiast rzeczywiście, na pytanie kim jest Ślązak, przeważająca część respondentów odpowiada, że po prostu Ślązakiem. Przy drugiej opcji, jaka się pojawiła, gdy pytamy: raczej Polakiem?, czy raczej Niemcem?, mamy odpowiedź, że raczej Polakiem.

Nie obawiałabym się absolutnie wątku niemieckiego, bo zaledwie tylko kilka osób odpowiedziało, że Ślązak jest raczej Niemcem. Najczęstsze odpowiedzi to albo Ślązak-Ślązak, albo Ślązak-Polak, czyli właśnie pomieszanie kultur. Czysta niemieckość prawie się w tych badaniach nie pokazuje.

...jakieś dziwne rozdwojenie jażni,ale jak komu tak pasuje to niechaj mu tak będzie.
      Ja jestem śląskim Polakiem,narodowości polskiej bo gdybym tą drugą czyli śląską jeszcze podał na dodatek to musiałbym wyśmiać sam siebie .
      W kilku osobach to można być ale w Niebie.
      • Gość: gosc Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.11, 21:31
        A ja jestem Polskim Slazakiem jak ktos w Niemczech zle mowi o Polsce a Niemieckim Slazakiem jestem w Polsce jak ktos zle mowi o Niemczech-a generalnie nie przszkadzaja mi ani Niemcy ani Polacy.
        • erka-4 do kameleona słówko 25.10.11, 08:22
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> A ja jestem Polskim Slazakiem jak ktos w Niemczech zle mowi o Polsce a Niemieck
          > im Slazakiem jestem w Polsce jak ktos zle mowi o Niemczech-a generalnie nie prz
          > szkadzaja mi ani Niemcy ani Polacy.

...a cóżeś ty tak ni z gruszki,ni to z pietruszki wyskoczył z jakimiś Niemcami,czyż ja mówiłem o jakichś Niemcach,wszak mają oni,czyli ci Niemcy,nawet i ci co pilnie swej niemieckiej niemieckiośći poszukują w swej duszy,sprawy swe narodowe w tej Polsce ,jak to niektórzy z nich mówią,zasraej, całkiem stosownie z prawem międzynarodowym uregulowane,więc daj spokój tym biednym Niemcom,mój drogi kameleonie śląsko-polsko-niemiecki.
          Ja też mówię dobrze o Niemcach chociaż jestem Polakiem i nawet tym śląskim,oczywiście tylko wówczas kiedy oni,czyli ci Niemcy, dobro czynią bo trudno za zło wychwalać.
          • Gość: gosc Re: do kameleona słówko IP: *.dip.t-dialin.net 25.10.11, 12:28
            Bylo jeszcze 17 innych glosow- akurat Panskie wypowiedzi mnie specjalnie nie interesuja (chocby na nawyk pouczania innych).
            • erka-4 do kameleona bez twarzy 26.10.11, 09:55
              No cóż,ale do mnie skierowałeś swe słowa,popatrz do góry,więc czułem się w obowiązku ci odpowiedzieć,staram się być obowiązkowy,tak mnię uczono w polskiej szkole,że na pytania lub inne uwagi kierowane pod swoim adresem powinno się odpowiedzieć.
              Pozdrawiam cię,mój drogi kameleonie bez twarzy.
              • jureek Re: do kameleona bez twarzy 26.10.11, 11:16
                erka-4 napisał:

> Pozdrawiam cię,mój drogi kameleonie bez twarzy.

Takiego zwracania się do rozmówców też Cię nauczono w polskiej szkole? Bo wiesz, ja też chodziłem do polskiej szkoły, ale czegoś takiego mnie w niej nie uczono.
                Jura
                • erka-4 do Jury jawnego 27.10.11, 10:12
                  No widzisz,do Ciebie czegoś takiego powiedzieć nie sposób bo Ty jesteś jakby nie było pan jureek i jawnie swą twarz ukazujesz a ten tam gość co mi jakąś ciemnote próbuje wcisnąć to raz jest gościem a innym razem jakimś rozbawionym albo nawet nauczycielem poważnym bez twarzy i taki zmienny więc co to jest za zwierze,chyba logiczne,że kameleon jakiś i dodatkowo twarzy swej nie posiadający.
                  Ty natomiast co byś nie mówił gdziekolwiek i kiedykolwiek to ja wiem kto to mówi bo mówi to pan jureek niezmiennie a nie jakiś kameleon ulotny.
              • Gość: gosc Re: do kameleona bez twarzy IP: *.dip.t-dialin.net 26.10.11, 12:53
                Chamstwa tez uczono Pana w Polskiej Szkole-bo jak ja sie w niej uczylem to za chamskie odzywki wylatywalo sie za drzwi .
                • erka-4 Re: do kameleona bez twarzy 27.10.11, 10:19
                  A zatem drogi gościu w skórze kameleona wskaż mi to chamstwo moje w stosunku do twojej osoby,która jest ale jej nie ma,tak mówiąc dosadnie i po chamsku to gdybym miał zamiar n....ć ci na głowę to nie mógłbym tego uczynić skoro tej głowy normalnie nie ma.
      • svatopluk Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl 25.10.11, 09:01
        ciekawe czy te badania mialy miejsce tylko we wschodniej czesci Gornego Slaska czy tez w zachodniej?

na ziemi opolskiej wiekszosc czlonkow (a moze nawet wszyscy) mowia o sobie tez Ślązak.
        • svatopluk Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl 26.10.11, 07:55
          miało być: większość członków MN
          • svatopluk Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl 27.10.11, 20:02
            katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,10546696,Prezes_PiS_u_umocnil_tozsamosc_Slazakow.html
            "Prezes PiS-u umocnił tożsamość Ślązaków"
            • erka-4 Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl 28.10.11, 09:52
              svatopluk napisał:
              "Prezes PiS-u umocnił tożsamość Ślązaków"

...wreszcie prezes ukazał swą moc a ja słyszę wokół twierdzenia,że on tak słaby jest, biedaczek jeden.
              Prezesa należy pocałować w ? za to co dla Ślązaków uczynił,zaś będzie na Polaków,że odkryli tożsamość Ślązaków.
              Jacyś dziwni są ci Polacy niby Ślązaków nie chcą a na świat i na swą głowę ich sciągają sobie i co teraz będzie ? chyba ten pan prezes będzie musiał założyć sobie autonomię aby uwolnić się od Ślązaków.
    • mr.superlatywny wawa krynci 06.02.12, 16:51
      www.dziennikzachodni.pl/artykul/502059,spis-powszechny-czy-spisek-pyta-posel-marek-plura,id,t.html#komentarze
      • Gość: Giena Re: Ale buraki!!! modre ale nie mądre IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.12, 20:31
        A ile Szlezjerów było w 1938 i 1945/6? Co wiecie o samorództwie Szlezjerów? Naród bez przodków?
        • Gość: fuj Re: Ale buraki!!! modre ale nie mądre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.12, 23:12
          Cuchniesz tanim winem, żłobie
        • Gość: RRRR! Re: Ale buraki!!! modre ale nie mądre IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.12, 23:43
          Jestersmy "starsi" od was Polacy. Przyklad: chrzest/krystianizacja.
          • Gość: Gonzo Re: Ale buraki!!! modre ale nie mądre IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.12, 08:12
            Wiadomo, przodek neandertalczyk i do tego zakuty poniemiecki łeb.Naprawdę jest się czym chwalić? Tępego szlezjera pozna się od razu .
        • Gość: madry Re: Ale buraki!!! modre ale nie mądre IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.12, 08:41
          jasio wel gienia odpowiem ci polski durniu.

Slask_ Schlesien zamieszkiwalo w 1938 roku okolo 4 500 000 ( cztery milony piecset tysiecy) Schlesier. W 1945/48 pozostalo na Dolnym Slasku okolo 150 000 a na calym Gornym Slasku okolo 1100 000 Schlesier i 1000000 Slonsokow. Co ty wandrusie z ruskiego zaboru wiesz o przodkach.
          Wiesz ile czystych Polakow podszylo sie pod niemieckiego Schlesiera i wyjechalo do RFN na niemieckie pochodzenie. Jednym z nich jest przewodniczacy "Rodla" w RFN.
    • svatopluk Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl 07.02.12, 08:16
      U naszych poludniowych sasiadow zdolali wszystkich spisac listownie.
      I udalo sie nawet wiecej opublikowac niz u nas.
      Jakim cudem?

p.s. narodowosc slaska podano jako 1 ok. 12.000 a jako drugo tez mniej wiecej tyle.
      • Gość: spis (nie pis!) Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl IP: *.dip.t-dialin.net 17.02.12, 00:27
        www.dziennikzachodni.pl/artykul/509717,ras-zada-ujawnienia-danych-spisu-powszechnego-zdjecia-i,id,t.html
      • erka-4 Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl 19.02.12, 14:49
        svatopluk napisał:

p.s. narodowosc slaska podano jako 1 ok. 12.000 a jako drugo tez mniej wiecej tyle.

...a ta "drugo" to jaka to była ta narodowość,no i ktorzy byli ci Czeci w tych Czechach ?
        No widzisz są cuda na tym świecie,w Polsce cudów nie będzie,w Polsce będzie normalnie.
        A może chodzi ci o Słowaków,bo też są od południa Polski,ale tam to byłoby inaczej,pierwsi byliby Cyganie,przepraszam Romowie,bo dziś oni już nie cyganią,nie kradną ,a że pracować nie chcą to inna jest sprawa,czyli ich sprawa osobista,wszak mamy demokrację a nie jakiś faszyzm czy inny komunizm,nie ma przymusu pracy.
        Dziś nie musisz pracować,ani kraść,lub w inny sposób kombinować,żyć możesz sobie jak ptaszek wolny na gałęzi,masz wolny nieprzymuszony wybór.

p.s.
        nie pamiętam,czy w tym polskim spisie powszechnym wystąpiło pytanie o sposób na przeżycie,bo o pracę raczej nie pytano,bo byłby to zamach na demokrację.
        A wy się martwicie o Ślązaków a o innych biedakach nie pomyślicie,ot egoiści jacyś ci Ślązacy.
    • mr.superlatywny skandal !!! protestujemy !!!!!!!! 07.02.12, 11:10
      katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11099537,Ilu_jest_Slazakow__GUS_nie_spieszy_sie_z_odpowiedzia.html

pl-pl.facebook.com/events/293424380712158/
    • Gość: Bolek-Lolek Walesa Re: Spis Powszechny: 400 tys. osób narodowości śl IP: *.dip.t-dialin.net 18.02.12, 22:35
      Red. Jan Dziadul w "Polityce" o spisku...... :
      dziadul.blog.polityka.pl/2012/02/17/spis-spiskowy/
    • Gość: wskazówkarz przyjzyjmy sie dokladnie IP: *.dip.t-dialin.net 18.02.12, 23:48
      demotywatory.pl/2906885/Czasem-warto-zglebic-sie-w-temat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka