Dodaj do ulubionych

Zmarł prof. Piotr Kowalski

IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.12.11, 12:41
Związany był także z Uniwersytetem Wrocławskim
:(
Obserwuj wątek
    • Gość: ktoś Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.12.11, 12:45
      Związany był także z Uniwersytetem Wrocławskim
      :(
    • Gość: Catherine Re: Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.ip.netia.com.pl 06.12.11, 13:25
      no u Uniwersytetem Jagiellońskim, mój wykładowca na etnologii:(
    • Gość: to był Ktoś Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.11, 14:44
      Widać była to osoba nietuzinkowa.
      obserwowałem z boku jego osiągnięcia - jak odchodził z Opola było torchę żal ale i dowód że Opolanie takze potrafią.
      Ale dlaczego tak szybko odszedł na zawsze ?
      • tiresias Re: Zmarł prof. Piotr Kowalski 06.12.11, 14:55
        bardzo pozytywny facet, bez zadęcia. coś jednak w tym jest, że kanalie żyją dłużej....
        • Gość: kolo Re: Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.11, 16:11
          do tiresiasa: mogłeś sobie oszczędzić uwagi "kanalie żyją dłużej". Pomijam nietaktowność twojej wypowiedzi w kontekście śmierci prof. Kowalskiego. Czy jednak nie przyszło ci do głowy, że złośliwiec mógłby to odnieść do ciebie? Przecież żyjesz...
    • Gość: Kasia Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.48.classcom.pl 06.12.11, 15:44
      Rewelacyjny wykładowca (miałam z nim przyjemność na Etnologii na UJ), z prawdziwym darem przekazywania wiedzy w lekki sposób.
      I na pewno za młody, by umierać.
      Smutno...
    • zojka21 Zmarł prof. Piotr Kowalski 06.12.11, 16:26
      Nieodżałowana strata dla nauki i dla studentów.
      Przemiły to był człowiek i znakomity, charyzmatyczny wykładowca.
    • Gość: pwst Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.connecta.pl 06.12.11, 17:12
      Był również wykładowcą w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej. Wielka strata [*]
    • Gość: gość Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.11, 18:51
      Byłam studentką Piotra Kowalskiego, kiedy był jeszcze asystentem na Uniwersytecie Wrocławskim i jednym z młodszych pracowników na filologii polskiej - obok prof. Cz.Hernasa i doc. J. Miodka. W 1988 r. był recenzentem mojej pracy magisterskiej, dopiero potem związał się także z Wyższą Szkołą Pedagogiczną w Opolu - obecnym Uniwersytetem. Prosiłabym autora artykułu - być może również filologa, aby pisząc notkę o człowieku, którego mnóstwo osób znało, zadał sobie nieco trudu i zapoznał się z życiorysem, gdyż wymaga tego rzetelność dziennikarska.
      • Gość: Małgorzata Re: Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.11, 14:19
        No, nie wyrzucaj dziennikarzom, że nie mają gotowych nekrologów! Twoja uwaga jest małostkowa. Należy raczej podziękować, ze Opole o nim pamięta i że wspomnienie ukazało się natychmiast. Był związany z kilkoma uczelniami i różne osoby znały go z różnych czasów. Ja akurat poznałam go na OHP w NRD, gdzie kopaliśmy razem rowy na budowie elektrowni. Skończył właśnie polonistykę na Uniwersytecie Wrocławskim ... Już wtedy był nietuzinkowym facetem. Bardzo Go szkoda :(
    • Gość: student uj Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.opole.hypnet.pl 06.12.11, 20:28
      Wielka strata. Wykładowca rzadkiego już dziś niestety typu: erudyty i prawdziwego autorytetu dla studentów. Spoczywaj w pokoju!
    • Gość: Olgers Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.centertel.pl 06.12.11, 22:03
      Ogromna strata! Strasznie mi przykro, był świetnym człowiekiem, niezwykle mądrym i oczytanym. ArcyAutorytet...
      • Gość: pracownik Re: Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.11, 09:34
        Na stronach internetowych Uniw. Wrocławskiego i Jagiellońskiego, instytutów, w których pracował prof. Kowalski, ani słowa o Jego śmierci. Na forach żaden student się nie odezwał. Wstyd. Tylko Uniwersytet Opolski zareagował właściwie i bez zwłoki.
        • Gość: Gosia Re: Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.11, 14:22
          Na stronie Uniwersytetu Wrocławskiego jest informacja
          www.uni.wroc.pl/wiadomo%C5%9Bci/nekrolog/profesor-piotr-kowalski-nie-%C5%BCyje
    • Gość: gruby18 Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.12.11, 16:45
      Szkoda chłopaka! Dlaczego tak sie krecił, przeciez to meczace.
      • Gość: kulka Re: Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.11, 19:01
        Za dużo etatów brał, serce nie wytrzymało.
    • Gość: Ateo Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.11, 16:57
      Był moim wykładowcą na etnologii UJ. Wielka strata, niesamowity człowiek, doskonale potrafił przekazać wiedzę i posiadał wspaniałe poczucie humoru.
    • Gość: Kryst. Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 10:13
      Byliśmy na jednym roku na polonistyce. Już wtedy było oczywiste, że Piotr osiągnie wiele.
      Wyrazy współczucia dla Rodziny.
    • Gość: anika Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.12.11, 11:31
      Tyle lat po studiach wciaz wspominam Go jako jednego z najcieplejszech i jednoczesnie najbardzije kompetentnych wykladowców z jakimi miałam do czynienia. Był niesamowitym bajarzem i nawet najnudniejszy materiał potrafił przekazac w interesujacy sposob. wielka strata dla polskiej etnologii!
    • Gość: foma striż Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 20:26
      Wielki Człowiek, którego miałem możliwość poznać jedynie z Jego opublikowanych tekstów. Dopomógł w wielu karierach naukowych ( proszę sprawdzić wykaz prac doktorskich które wypromował lub był ich recenzentem), humanista i erudyta jakich się już dziś praktycznie nie spotyka. Wielka strata dla polskiej nauki, strata dla Rodziny. Kiedy zobaczyłem nekrolog, byłem prawdziwie wstrząśnięty ...
      • Gość: kalten Re: Zmarł prof. Piotr Kowalski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 21:03
        Kondolencje dla Żony profesora. Taka tragedia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka