Gość: AFERA IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.04, 09:02 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dominik Do Psychiatry malomiasteczkowy niciejko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.04, 10:02 Ja kolejny raz czytam o tym facenie i kolejny raz mysle ze powinnien sie leczyc. On cos ma z tymi zabytkami. To jest polaczenie jakiejs paranoi - chyba mysli ze smieszne malomiasteczkowe nazewnictwo lacinskie tych uniwersyteckich budynkow to zamalo. HIHIHI!! Nagrobki, pomniki, wszystko pokolei ma dac w malym mózdżku nicjeki poczucie ze to jest wielki uniwersytet a on jest jego wielkim tworca. Poniewaz mialem te nieprzyjemnosc obserwowac tego wariata z bliska to widze jak on sie zachowuje, jak sie puszy i sadzi hihihi. I wiem ze ten megaloman z malego pseudowojewodzkiego miasteczka teraz pewnie to czyta - bo lubi o sobie czytac. Pozdrawiam cie i zapisz sie chlopie do psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski CIEKAWE CZY ON TEŻ JWST ZWIĄZANY z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 00:23 CIEKAWE CZY ON TEŻ JWST ZWIĄZANY z AFERĄ RATUSZOWĄ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lek. psychiatra Re: Senator przenosi cenne figury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 10:33 Dominiku - jestem skłonny udzielić bezpłatnej porady psychiartycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wel Podziękowania dla Niciei IP: *.airlan.pl / *.uni.opole.pl 07.06.04, 15:59 Nicieja więcej zrobił dla Opola i regionu niż taki nijaki DOMINIK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-student Coz to za cyrk??? IP: 213.216.95.* 07.06.04, 17:48 Trudno to jakos zrozumiec - pan Nicieja chce miec Collegiu Maius niczym UJ, tyle tylko, ze to nie ta topografia i nie ten format. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Re: Coz to za cyrk??? IP: 217.197.78.* 08.06.04, 01:47 Brawo dla Nicieji. Bardzo dobrze ze ktos zaintereowal sie niszczejacymi dzielami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zachwycony Jak się zmieniły czasy oraz NOWE PROPOZYCJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 18:13 DAWNIEJ ŻOŁNIERZE WRYWALI CIEKAWE PŁYTY CZY FIGURY I ZAWOZILI DO PĘPIC (JAK SIĘ NIE MYLĘ). A teraz wojewódzki konserwator zabytków wraża zgodę dla Uniwersytetu. Piejcie z zachwytu nad przepoczwarzeniem senatora SLD a ja i tak nie mogę zapomnieć jego pierwotnych konserwatorskich poczynań. Dla niektórych największą boleścią jest to, że musiał oddać "sławne lapidarium". MAM PROPOZYCJĘ: Żeby np w trosce o bank pieniądze zabrać do domu !! Przecież też są często marnowane!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lejak Trzeba mieć jaja, żeby działać (...) IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 07.06.04, 22:10 (...) wystarczy mieć wodę sodową, żeby krytykować [dokończenie tytułu] Jesteś z Opola? Przypomnij sobie, jak jeszcze parę lat temu wyglądały budynki szpitali przy placu Kopernika. Idź i zobacz, jak ten teren wygląda dzisiaj. Byłeś w Kopicach, widziałeś ten zamek? Byłem tam jeden raz, kilka lat temu. Byłem z osobą, która mieszkała niegdyś w okolicy i pamięta z dziecinśtwa czas, gdy zamek spłonął. Z tego czasu i z rozmów z ludźmi sporo wie o zamku oraz o rozmiarach jego zniszczenia. Pojedź do Kopic (to nie tak daleko), zobacz tą ruinę. Zastanów się: czy lepiej, żeby reszta, która się jeszcze zachowała, została zniszczona do reszty, czy może lepiej, żeby ocalało jeszcze co nieco? A może Ty masz dość pieniędzy, żeby samemu zająć się restauracją zamku, a przynajmniej zabezpieczeniem go przed całkowitą dewastacją? Jeśli nie, to nie pajacuj i ciesz się, że jest ktoś, kto - nie kradnąc - potrafi znaleźć pieniądze na ocalenie resztek. Profesor Nicieja jest mi w zasadzie obojętny, trochę zniechęciły mnie do niego jego zapędy do tworzenia prywatnego lapidarium z zabytkowych płyt nagrobnych, ale w końcu jest jedynym facetem z jajami, który potrafi SKUTECZNIE zadbać o zabytki, SKUTECZNIE realizować swoje wizje, nie poślednie przecież. A gdybyś miał wątpliwości, odwróć się plecami do gmachu Uniwersytetu i popatrz na drugą część placu Kopernika, na betonowe straszydło przypięte do Kinoplexu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Jak się zmieniły czasy oraz NOWE PROPOZYCJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 23:03 xyz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1 Re: Senator przenosi cenne figury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 00:24 Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Senator przenosi cenne figury 07.06.04, 18:33 Malkontentom chcę przypomnieć, że figury czterech pór roku to barokowe rzeźby autorstwa Henryka Hartmanna. Figury te trafiły do Opola w stanie krytycznym, przywieziono jedynie torsy. Brakowało głów, rąk i nóg. Te odtworzył na podstawie niemieckich mikrofilmów z czasów II wojny światowej konserwator pan Rzeźniczak. Chciałbym Wam uroczyście oświadczyć, że trzeba być ostatnim vałem i qutasem żeby nie zrozumieć, że uratowane je od zagłady. Są w Opolu trudno... Ale są. grba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawstydzony Re: Senator przenosi cenne figury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 19:00 grba MASZ RACJĘ W SPRAWIE CZTERECH PÓR ROKU. TEGO NIE MOŻNA GANIĆ. A co myślisz o płytach, które musiał zwracać? Mówię o lapidarium, które, przynajmniej częściowo, było zawiezione do ogrodu senatora przy pomocy wojska! Aktuale poczynania mają zaciemnić złe wrażenie z tamtych akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Senator przenosi cenne figury 07.06.04, 19:22 Nicieja zachowuje się jak XIX wieczny archeolog i wyrywa zabytki z kontekstu. Mamy niestety takie realia, że zabytki jak ginęły tak giną i czasami trzeba tak postępować. Postępować jak XIX wieczny archeolog łupieżca. Kilka tygodni temu byłem w Opolu. Od Rynku poszedłem do Kościoła "na górce" i poszedłem zobaczyć te figury. Obywatele macie gmach Uniwersytetu w atrakcyjnym miejscu, w którym kiedyś stał stary śmierdzący szpital. Nazwy Collegium Maius i Minus mogą śmieszyć, ale takie czasy, że liczą się rzeczy spektakularne. Za 30 lat wszyscy się z tym oswoją i będą to traktować jak coś zwykłego, jak mycie zębów. Apeluję, odpuście sobie malkontenctwo szlachtni Opolanie. To Wasze miasto zyskuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacyk Re: Senator przenosi cenne figury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 22:39 "Co nie przyspawane to moje" jest motto życiowe wszystkich kacyków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znamy cztery pory roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 19:25 Konserwator dzieł nazywa się Rafał Rzeźniczek a nie Rzeźniaczak.Zapamietajcie to nazwisko, to bardzo zdolny młody człowiek, któremu cos się jescze chce a pierwsze pytanie nie brzmi za ile ??? Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: cztery pory roku 07.06.04, 19:30 Gość portalu: znamy napisał(a): > Konserwator dzieł nazywa się Rafał Rzeźniczek a nie Rzeźniaczak.Zapamietajcie > to nazwisko, to bardzo zdolny młody człowiek, któremu cos się jescze chce a > pierwsze pytanie nie brzmi za ile ??? Serdecznie przepraszam Szanownego Rafała Rzeźniczka. Teraz będę pamiętał jego nazwisko. Oglądałem rzeźby! Robota perfekcyjna! Jak Go znasz powiedz, że grba kłania się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jahoda Re: cztery pory roku IP: 80.55.199.* 07.06.04, 22:13 Uważam, że Nicieja też jest w porzo tylko dlaczego się zapisał do SLD? Może ma taki styl; jak SLDecy na wierzchu to on z "lewicą", a jak czarni to on konserwa. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: cztery pory roku 07.06.04, 22:15 Gość portalu: jahoda napisał(a): > Uważam, że Nicieja też jest w porzo tylko dlaczego się zapisał do SLD? Może ma > taki styl; jak SLDecy na wierzchu to on z "lewicą", a jak czarni to on konserwa > . Patrz pan jaki polityk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-student Re: cztery pory roku IP: 213.216.95.* 07.06.04, 22:29 Nicieja byl zawsze karierowiczem - takich jest wielu na UO. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: cztery pory roku 08.06.04, 07:50 Gość portalu: ex-student napisał(a): > Nicieja byl zawsze karierowiczem - takich jest wielu na UO. Kupiłem jego Łyczaków z wiadomych przyczyn. Była to pierwsza książka na ten temat w Polsce i za to go szanuję. Przypominam, że Nicieja będąc rektorem zaprosił do Opola m.in. Drozdowskiego, Najdera - un poco piu di luce. Gdybyście mieli więcej rozumu, to prosilibyście o więcej takich karierowiczów. grba PS. Mam jego książkę dot. komunistycznego działacza Leńskiego, czyli nic mnie nie zaskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E. Re: cztery pory roku IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.04, 22:33 Nicieja zawsze był "czerwony" - dzięki temu został profesorem i wpuścili go na Łyczaków i cmentarz Orląt l\Lwowskich w l. 80-tych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yao Re: cztery pory roku IP: 213.25.164.* 08.06.04, 07:52 Gość portalu: jahoda napisał(a): > Uważam, że Nicieja też jest w porzo tylko dlaczego się zapisał do SLD? Może ma > taki styl; jak SLDecy na wierzchu to on z "lewicą", a jak czarni to on konserwa > . To w takim razie znam 2 określenia dla tego, co nazywasz "stylem" - jedni mówią na to "choragiewka" - inni, bardziej dosadni - szmata... A SLD (zwłaszcza opolskie) pełne jest ludzi dobrej woli. No teraz to raczej więzienia sa pełne opolskich SLD-owców, ale nie kłóćmy się o takie drobiazgi:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: cztery pory roku 08.06.04, 08:01 Gość portalu: yao napisał(a): > Gość portalu: jahoda napisał(a): > > > Uważam, że Nicieja też jest w porzo tylko dlaczego się zapisał do SLD? Moż > e > ma > > taki styl; jak SLDecy na wierzchu to on z "lewicą", a jak czarni to on > konserwa > > . > > > To w takim razie znam 2 określenia dla tego, co nazywasz "stylem" - jedni mówią > > na to "choragiewka" - inni, bardziej dosadni - szmata... A SLD (zwłaszcza > opolskie) pełne jest ludzi dobrej woli. No teraz to raczej więzienia sa pełne > opolskich SLD-owców, ale nie kłóćmy się o takie drobiazgi:)))) Obywatelu, Zrozumiałem,, że Nicieja też trafi do celi. Kiedy? Wiesz coś na ten temat? grba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yao Re: cztery pory roku IP: 213.25.164.* 08.06.04, 08:32 > Obywatelu, > Zrozumiałem,, że Nicieja też trafi do celi. > Kiedy? Wiesz coś na ten temat? > > grba Nikomu nie życzę, żeby do celi trafił, chciałem tylko pokazać, z jakimi ludźmi się nasz Pan Profesor-Senator zbratał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolanin Re: cztery pory roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 19:31 wiesz co "grba" masz rację za lapidarium powinien siedzieć w kryminale!!! A to co robi teraz, np cztery pory roku to jest wybielanie tamtej wpadki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-student Re: cztery pory roku IP: 213.216.95.* 08.06.04, 20:19 Ale juz jeden profesor tej szanownej uczelni siedzi - coz i to SLD! Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: cztery pory roku 08.06.04, 20:26 Gość portalu: Opolanin napisał(a): > wiesz co "grba" masz rację za lapidarium powinien siedzieć w kryminale!!! > A to co robi teraz, np cztery pory roku to jest wybielanie tamtej wpadki!!! Uchowaj Boże, nic takiego nie napisałem. Nicieja jest dla mnie niewinny "jako ta lelija". Mało razy w życiu widziałem ruiny, rozbite rzeźby, którymi "opiekował się" konserwator. Kiedyś na wakacjach wyłowiliśmy z rzeczki połamaną figurę Tytana. Dzisiaj stoi na cmentarzu. Gdybyśmy się spóźnili, jakiś pierwotniak ostrzyłby o nią siekierę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OPOLANIN JAKIE OPOLE TAKI SENATOR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 22:59 LESEK Pogan,STANISŁAW Dolata,PIOTR Synowiec, Ewa Olszewska, Piotr Kumiec, Sypień wszyscy ratowali Opole i wszyscy byli związani prędzej czy póżniej z WSP i Uniwerkiem!!!Za wyjątkiem Olszewskiej. Czyli z naszą kużnią kadr??? Sami niewinni, co?? A to dopiero początek!! Grba - ty też nie kumasz chyba masz jakiś związek z tą kużnią kadr ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OPOLANIN Re: JAKIE OPOLE TAKI SENATOR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 23:15 A kto podjąłby się wymienić kolejnych niewinnych jak łza??? Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: JAKIE OPOLE TAKI SENATOR 08.06.04, 23:22 Gość portalu: OPOLANIN napisał(a): > LESEK Pogan,STANISŁAW Dolata,PIOTR Synowiec, Ewa Olszewska, Piotr Kumiec, > Sypień wszyscy ratowali Opole i wszyscy byli związani prędzej czy póżniej z WSP > > i Uniwerkiem!!!Za wyjątkiem Olszewskiej. Czyli z naszą kużnią kadr??? Sami > niewinni, co?? A to dopiero początek!! > Grba - ty też nie kumasz chyba masz jakiś związek z tą kużnią kadr ??? U Was w Opolu zaczyna się rozmowa od rzeźby barokowej; rozmawiamy o gmachu uniwersytetu, rozmawiamy o łacińskich nazwach. Niestety musimy wpaść na słynną w całej Polsce szajkę. Nie znam i nie sądzę, żebym chciał mieć z nimi do czynienia. Proszę tylko o trochę rozsądku. Nie wszystko w waszym mieście śmierdzi korupcją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OPOLANIN Re: JAKIE OPOLE TAKI SENATOR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 08:15 Grba ma rację, ale gdyby żył w mieście w którym krąg osób z SLD, które nas okradały bardzo rozszerza się, też byłbyś nadwrażliwy!!! A lapidarium zbudowane w ogrodzie senatora zawierało też nieprawidłowości. Co innego rzeźby po odnowieniu za zgodą konserwatora przeniesione na U.O. Ponadto nigdy nie słyszałem aby senator publicznie odciął się od, jak mówisz, szajki w SLD.Czy to jest właściwe? A dawniejsze zarzuty do senatora w sprawie lapidarium były nieuzasadnione? To dlaczego konserwator nakazał mu zwrot płyt nagrobnych, które zgromadził w swoim ogrodzie i nazwał lapidarium????? Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: JAKIE OPOLE TAKI SENATOR 09.06.04, 08:29 Gość portalu: OPOLANIN napisał(a): > Grba ma rację, ale gdyby żył w mieście w którym krąg osób z SLD, które nas > okradały bardzo rozszerza się, też byłbyś nadwrażliwy!!! A lapidarium zbudowane > > w ogrodzie senatora zawierało też nieprawidłowości. Co innego rzeźby po > odnowieniu za zgodą konserwatora przeniesione na U.O. > Ponadto nigdy nie słyszałem aby senator publicznie odciął się od, jak mówisz, > szajki w SLD.Czy to jest właściwe? > A dawniejsze zarzuty do senatora w sprawie lapidarium były nieuzasadnione? To > dlaczego konserwator nakazał mu zwrot płyt nagrobnych, które zgromadził w swoim > > ogrodzie i nazwał lapidarium????? Z uporem będę powtarzał, że wiele razy widziałem zabytki w nieposzanowaniu. Na własne oczy widziałem, jak pierwotniak ostrzył siekierę o ułomek rzeźby z piaskowca. Zapytałem go co przedstawiała. "Jakiś goły facet, ale chłopaki go rozbiły." Tak więc Niecieję rozgrzeszam za zbieranie kamieni. SLD coś się u Was SYPIE! A gdzie się nie sypie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eksik Re: JAKIE OPOLE TAKI SENATOR IP: 213.216.95.* 09.06.04, 08:39 Pan Nicieja - sztandarowy senator SLD z Opola - stawia sie ponad prawem, jak partia, ktora ma 'zaszczyt' reprezentowac - PZPR (ktorej byl czlonkiem) przez 50 lat byla ponad wszystkimi!!! Zastanawiam sie, kim on jest, ze takie sobie prawa uzurpuje??? Rozumiem ratowanie rzezb, to godne, tyle tylko jakimi metodami? Moze uczelnie uzdrowi, ktora tez sie sypie jak te jego nieszczesne rzezby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OPOLANIN Re: JAKIE OPOLE TAKI SENATOR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 22:46 jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: cztery pory roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 22:19 A dawniejsze zarzuty do senatora w sprawie lapidarium były nieuzasadnione? To dlaczego konserwator nakazał mu zwrot płyt nagrobnych, które zgromadził w swoim ogrodzie i nazwał lapidarium????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o od bezprawia do ochrony zabytków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 23:31 Ciekaw jestem jak to przekształcenie osobowości (od zawłaszczenia do ochrony zabytków) można ocenić z punktu widzenia etyki. CZY PAŃSTWO SĄDZICIE ŻE PRAWDĘ DA SIĘ ZAKRZYCZEĆ??? CZY ZAANGAŻOWANIE W OCHRONĘ WYNIKA Z POTRZEBY SERCA, CZY JEST SPOWADOWANE ZAWSTYDZENIEM WSKUTEK NAGŁOŚNIENIA SPRAWY PRZEZ Kucharzewskiego??? CZY PIERWOTNE DZIAŁANIA, TO JEST SCIĄGANIE PŁYT DO WŁASNEGO OGRODU WYNIKAŁO Z CHĘCI OCHRONY CZY ZAWŁASZCZENIA??? Dlaczego senator nigdy nie odciął się od sitwy polskiej?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kardiolog Re: od bezprawia do ochrony zabytków IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.04, 23:51 Metode prof NICIEJI ZASTOSUJEMY W TRANPLANTOLOGII stare serca wykorztstamy w celach naukowych bez wiedzy wlascicieli prawo? no cóz my marKsisci dzialamy na lewo tzw. technika prof . Dolaty dopracowana przez DR. tow.ŁYSKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: od bezprawia do ochrony zabytków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 00:22 Prosiłem o psychologa ewentualnie socjologa a zgłosił się kardiolog. Ale rzeczywiście coś mi zaswitało, przecież kardiolog pracuje po lewej stronie. Wiec wie lepij co tam słychać u profesorów U.O. CZY ŁYSEK TEŻ ZOSTAŁ PROFESOREM? I CO BĘDZIE TRANSPLANTOWAŁ? jEDEN TRANSPLANTUJE POMNIKI dRUGI PIENIĄDZE a CO TRZECI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kardiolog Re: od bezprawia do ochrony zabytków IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.04, 10:49 PLEMNIKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O Re: od bezprawia do ochrony zabytków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 23:42 W OPOLU KARDIOLOGIA NA DOBRYM POZIOMIE , no nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OŚMIORNICA Re: od bezprawia do ochrony zabytków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 01:10 pozdrawiam senatora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1 Re: Senator przenosi cenne figury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 00:24 q Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TEGUCIGALPA Re: Senator przenosi cenne figury IP: 80.55.199.* 17.06.04, 10:10 CZASAMI JEŻDŻĘ PO OPOLSZCZYŹNIE SŁUŻBOWO I JEŚLI TYLKO CZAS POZWALA, ZATRZYMUJĘ SIĘ PRZY NIEKTÓRYCH RUINACH WSPANIAŁYCH POSIADŁOŚCI POCHODZĄCYCH Z PRZEDWOJENNEJ PRZESZŁOŚCI OPOLSZCZYZNY. NAJCZĘŚCIEJ CZUJĘ WPROST FIZYCZNY BÓL PATRZĄC NA ZNISZCZENIA. NIEWĄTPLIWIE WINNA JEST KOMUNA, CZAS I ZWYKLI ZLODZIEJE I WANDALE, JEŚLI MOŻNA JESZCZE COŚ URATOWAĆ TO NAWET DIABEŁ I NICIEJA SĄ DOBRZY. POPIERAM TĄ AKCJĘ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eksik Re: Senator przenosi cenne figury IP: 213.216.95.* 21.06.04, 00:29 To i tak wszystko jest na granicy prawa, ale senator to moze! Odpowiedz Link Zgłoś