Dodaj do ulubionych

Komentarz: przegrywamy z pyłem

12.02.12, 23:01
Rozumiem, że Autor artykułu nie bywa zimą w Grudzicach.
Termomodernizacja pomaga ograniczyć niska emisję w nikłym niestety stopniu.
Problem pyłu PM10, to sprawa nie tylko palenisk, ale także ruchu kołowego.
Proponuję zatem w myśl maksymy "myśl globalnie - działaj lokalnie", zacząć od siebie i ograniczyć kursy swoim samochodzikiem o 1 dzień/tydzień - tj. zrobić sobie w każdym tygodniu "dzień bez samochodu".
Środowisko zyska, nasze zdrowie, a i w kieszeni więcej monet zostanie, bo paliwo drogie.
Rozumiem, ze nasz naczelny ekolog (zainteresowani i Autor wiedzą o kim mowa) pierwszy wdroży powyższe.
Obserwuj wątek
    • mieszaniec-zopola Pisałem o tym wcześniej w Opolu nie da się oddycha 12.02.12, 23:30
      Przypuszczam, że śmieci to jedno, ale główny syf pochodzi ze spalania miału i muły węglowego - najtańszej wersji opału. Kiedyś to palono tylko w elektrowniach, gdzie jest spalanie wyskotemperaturowe, elektrofiltry i inne instalcje. Nie wiem skąd to ludzie biorą.
      Może należy zakazać tym handlować? Ale czy to pomoże? Będą palić śmieci , drewno i inny syf.
      Ponoć jest takie miejsce w Polsce, gdzie wymuszono na ludziach instalacje gazowe, ciepłownicze i równoważne. To miejsce nazywa się Zakopane. Może spytać po jakie metody tak sięgnięto?
      • Gość: neisser Re: Pisałem o tym wcześniej w Opolu nie da się od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 00:05
        Własnie w trójce podali, że w Zakopanem jest takie stężenie pyłu, że aparatura pomiarowa się zepsuła. To od tego gazu pewnie
      • gandharwa Zakopane 13.02.12, 00:27
        www.radiokrakow.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6979:fatalny-stan-powietrza-w-zakopanem&catid=48:newsy
        warto doczytać do końca (ostatnie dwa zdania)....
        • mieszaniec-zopola To bylo, ale sie zmylo 13.02.12, 10:25
          Czyli jak mowil jugoslowianski oficer do Brunera "wasza informacia je zatajena", czyli mam stare informacje. Ale pamietam, ze w Zakopcu byl juz w przeszlosci straszny syf i jakos wymuszono przejscie na gaz. Widocznie teraz nastapil triumfalny powrot weglowego "szlotu".
          Ponoc tak jest wszedzie w Polsce. Ludzie nawet pala padle zwierzeta.
          Sasiad szwagra spalil psa i mial radoche, ze niezlie im Burek chalupe podgrzal.
          Nawiasem mowiac spalanie smieci to swietna rzecz pod warunkiem, ze odbywa sie to w specjalizowanych spalarniach. W Szwecji takowe sa w centrach miast i nic nie smierdzi i zadengo pylu nie ma.
          • przemo_opole Re: To bylo, ale sie zmylo 13.02.12, 10:27
            Nie wspominając juz o takim "drobiazgu" iż Szwedzi importują śmieci do swoich czystych spalarni. Z tą drobną różnicą, że to dostawcy śmieci płacą Szwedom za odbiór i spalenie.
    • Gość: SA Komentarz: przegrywamy z pyłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.12, 23:30
      Nie ma preferencji dla opalania gazem, termoizolacji, do segregacji odpadów, to najtaniej palić czym popadnie, cieszmy się, że węgiel brunatny nie jest u nas popularny. Niedługo będą usychać drzewa i krzewy z powodu solenia jezdni. Zimą Opole dołącza do miast na nizinach, gdzie pył centralnie osiada wokoło nas. Ciepło z elektrowni ciągle ogrzewa powietrze i dzięki brakowi konkurencji i wizji (interes ECO) nie dotrze do Opola. Karać to metoda rządzących, koksowniki na wzór innych miast mocno naciągane. Lepiej skupować za kwotę koksowników, szkło i plastiki będzie czyściej. A za zlicytowaną klatkę do schwytania pumy zrobić częściej dni otwarte na wysypisku. Wrocław też pali węglem ale może tylko węglem ? i nie ma elektrowni koło nosa
      • mieszaniec-zopola A kto powiedzial, ze trzeba solic? 13.02.12, 10:26
        Trzeba psia mac jezdzic ostrozniej, albo odstawic autko.
        Sa kraje, gdzie sie nie soli, a sniegu i lodu wiecej.
    • Gość: węglarz Komentarz: przegrywamy z pyłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 10:53
      Jeżeli co rok dostanę taką nagrodę od pracodawcy i podwyżkę, a także będę tyle zarabial co urzędnicy w opolskim ratuszu, to przejdę na opalanie domu gazem, ale na razie dzięki polityce PO mnie nie stać.. I niech mi nikt glupot nie pieprzy
      • gandharwa deputat węglowy 13.02.12, 11:21
        Warto pamiętać, że niektóre firmy, jak kompanie górnicze, KGHM czy PKP wypłacają swoim pracownikom "deputat węglowy".

Być może jest tu potrzebna zmiana, bo to ugruntowuje przyzwyczajenia grzewcze.
    • ptaszor.only Re: Komentarz: przegrywamy z pyłem 13.02.12, 13:15
      im dalej w las, tym mniej pyłu - dziś od rana jego ilość systematycznie maleje (dane: automat pomiarowy opole)
    • Gość: Marek Komentarz: przegrywamy z pyłem IP: *.com 14.02.12, 18:52
      Urzędasy zalecają aby nie wychodzić z domów,to się uniknie pyłów.
      Informuję,że w mieszkaniu nie jest lepiej,szczególnie na wyższych pietrach do 10 włącznie,dlatego ludzie muszą wychodzić z mieszkań na dwór bo tam jest lepiej jak na wyższych pietrach.Dym wdziera się do mieszkania,mimo szczelnych plastikowych okien np.na Rondzie w Opolu, przy rzece Odra,okna nie można otworzyć bo smród wali do mieszkania,nie można nic wywiesić na balkonie aby przewietrzyć ,bo nasiąka jeszcze większym smrodem i śmierdzi ubranie potem przez miesiąc i chodzić w nim nie można.Co chwila trzeba myć okna bo są zapaskudzone sadzą i innymi pyłami.Gdy się to zgłasza straży miejskiej i innym służbom,to odsuwają od siebie problem i wskazują na innych ,a ci wskazani na tych co wskazali.
      Czy musi dość to tragedii,śmierci kilku osób ,aby zaczęto coś z tym robić?,najwidoczniej.
    • Gość: Gacek Komentarz: już nie przegrywamy z pyłem IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.12, 22:20
      www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120215/REGION/229967577
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka