jarek.jam Piosenka patriotyczna czy szowinistyczna? Spór ... 03.04.12, 07:34 "Bycie dumnym z rzeczy, na które nie mamy wpływu, jak miejsce urodzenia, jest dla mnie niezrozumiałe" Moim zdaniem patriotyzm jest mocno zwiazany z miejscem urodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
garkuchta ani taka, ani taka, po prostu zła 03.04.12, 07:38 Przesłuchałam. Rymy częstochowskie, tekst mógł być napisany przez ucznia podstawówki. W warstwie muzycznej nic ciekawego - użycie paru elektrycznych gitar nie świadczy o tym, że to już od razu wielki hard - rock. Ogólnie dla mnie utwór na poziomie roko-polo. Panowie, zanim zaczniecie się skarżyć komukolwiek, że nie jesteści 'grani', zacznijcie tworzyć po protu dobre piosenki. Nawet sieczka z komercyjnego radia trzyma jakiś poziom. Następni, którym 'się należy'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hildebrant Zgadzam się, słabizna i tyle IP: *.play-internet.pl 03.04.12, 08:14 nie ma się czym podniecać. Odpowiedz Link Zgłoś
globalneocipienie Bzdury piszesz 03.04.12, 09:24 Jeśli tekst mógł być napisany przez ucznia podstawówki, z czym akurat się zgodzę, to teksty piosenek które lecą na eremefach i innych ogólnopolskich radiostacjach, są na poziomie przedszkolnym, podobnie jak warstwa muzyczna. Problem leży w czymść innym - po prostu ta kapela nie ma znajomości w mediach i nic z tego nie będzie. Blog - Globalne Ociplenie garkuchta napisała: > Przesłuchałam. > Rymy częstochowskie, tekst mógł być napisany przez ucznia podstawówki. > W warstwie muzycznej nic ciekawego - użycie paru elektrycznych gitar nie świadc > zy o tym, że to już od razu wielki hard - rock. > Ogólnie dla mnie utwór na poziomie roko-polo. > Panowie, zanim zaczniecie się skarżyć komukolwiek, że nie jesteści 'grani', zac > znijcie tworzyć po protu dobre piosenki. Nawet sieczka z komercyjnego radia trz > yma jakiś poziom. > > Następni, którym 'się należy'? Odpowiedz Link Zgłoś
frankyy dobra dla skinów i neofaszystów 03.04.12, 10:02 prosty przekaz nie wymagający żadnego wysiłku intelektualnego, broni przed jakimś zagrożeniem dla narodu, daje poczucie wspólnoty - to samo można powiedzieć o twórczości w faszystowskiej III Rzeszy... Nowak nigdy nie był intelektualistą, mentalność na poziomie gimnazjalno-licealnym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: public_enemy_uk tylko jakiś wykolejeniec może być przeciw piosence IP: *.tktelekom.pl 03.04.12, 07:40 co w niej złego ?? że urodził sie w Polsce ? że w nią wierzy ?? ludzie k...co z wami ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: def Re: tylko jakiś wykolejeniec może być przeciw pio IP: 212.160.172.* 03.04.12, 08:55 co w niej złego? tekst na poziomie ucznia gimnazjum (i to raczej słabego), nudna muzyka - no i fani twojego pokroju wykolejeńcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: public_enemy_uk tylko taki wykolejeniec jak ty ... IP: *.tktelekom.pl 03.04.12, 09:06 zwyrodnialcu - nie chodzi o to czy takiemu dnu intelektualnemu jak ty piosenka sie podoba czy nie - lecz o zakazywanie jej emisji. Jak ktos chce to niech jej słucha bucu Odpowiedz Link Zgłoś
knock.out.4 Czyli bycie np. Żydem to coś wstydliwego 03.04.12, 07:41 bo nie ma się na to żadnego wpływu, na dodatek oznacza postawę rasistowsko-ksenofobiczną. Niech żyje Związek Radziecki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz. Re: Czyli bycie np. Żydem to coś wstydliwego IP: *.play-internet.pl 03.04.12, 08:37 Posłuchaj, debila to rób z siebie a nie internautów. Nawet poprawnie zdania sklecić nie potrafisz a pyszczysz. Tacy patrioci ich deklaracje wiszą mi kalafiorem. Powiedz, którą grupę kiboli reprezentujesz ? Bo tam takie społeczne menty się kamuflują. Osobiście również nie zagrałbym ani jednego taktu zespołu ,który ma taką nazwę ,jak ta opolska zbieranina Jaśko-muzyczków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: def Re: Czyli bycie np. Żydem to coś wstydliwego IP: 212.160.172.* 03.04.12, 08:54 swoim durnym postem potwierdzasz tylko, że absolwenci (choć w twoim przypadku pewnie uczniowie) gimnazjów nie umieją czytać ze zrozumieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_ltd Nie. Poki z tym nie lazi jak kura z jajem. 03.04.12, 09:47 A polski 'patryjota' zostaje 'patryjotom' (bledy celowe), gdy nie jest w stanie zaoferowac odbiorcy NICZEGO na poziomie. Przeciez ta spiewka, w jakimkolwiek jezyku swiata, to zenada i dno z poziomu Rowu Marianskiego. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zydek Słabe to IP: *.home.aster.pl 03.04.12, 07:42 Na poważnie się to komuś od strony muzycznej podoba? To się nawet na przyśpiewkę dresiarską-stadionową nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
czosneq Piosenka patriotyczna czy szowinistyczna? Spór ... 03.04.12, 07:42 Ale faktycznie to brzmi jak jakieś kibolskie zapiewanie... Też bym tego nie puścił, bo to obciach. I nie chodzi tu o AKCENTOWANIE POLSKOŚCI bo z tym kłopotów nie mam, ale ta forma to mi po prostu śmierdzi motywem "kto nie z nami ten przeciw nam". I słowa w stylu pokażemy jak walczymy... świetnie, może niech panowie w ten sposób wielbiący ojczyznę pokażą może jak pracują, nowe rzeczy tworzą na chwałę Rzeczypospolitej i dla ogólnoludzkiego pożytku... Ale to za trudne, lepiej łby na ustawkach rozbijać, napadać na dzieci i okradać staruszki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reksio Re: Piosenka patriotyczna czy szowinistyczna? Spó IP: *.dynamic.mm.pl 03.04.12, 07:47 Buahaha. Zamknać Nowaka, bo na pewno okrada staruszki, skoro czosneczkowi nie podoba sie jego tworczość. Nadajesz sie do Kultury Politycznej ze swoim oglądem świata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alica32 Piosenka patriotyczna czy szowinistyczna? Spór ... IP: *.146.202.50.ip.abpl.pl 03.04.12, 07:43 Teraz na Ślasku Opolskim nie można mówic ze jest sie Polakiem ,a co dopiero patriota polskim . Mogliby się opolscy Niemcy obrazić . I ludzie co uwazaja ze sa narodowości Ślaskiej. Oczywiście ,że Niemcy i Ślązacy mogą mówić ,pisać i spiewać o swoim patriotyźmie itd. Za rządów Tuska tępi się przejawy "polactwa" jak wszy. Ajeszcze jak sie powie że np "jestem Polakiem , patriota i do tego katolikiem " to sypią sie gromy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Piosenka Złych Psów patriotyczna, czy szowini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.12, 07:44 własnie miałem napisać że w chórkach powinien tam śpiewać Kukiz... całkowicie się zgadzam z Twoimi opiniami, powoływanie się na opinię jakiejś prezenterki z telewizji śniadaniowej jest co najmniej śmieszne... muzyka, słowa, logo zespołu - wszystko to na żenującym poziomie przystającym do świata nabożnych kiboli-patriotów. Mam nadzieję że żaden publiczny nadawca nie będzie emitował tego "utworu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam Piosenka patriotyczna czy szowinistyczna? Spór ... IP: *.dynamic.mm.pl 03.04.12, 07:45 No to miał szczęście, bo mógł go leczyć z patriotyzmu Blumsztajn, Zakowski i Szczuka z Kulturą Polityczną i ich niemieckimi przyjaciółmi. Odpowiedz Link Zgłoś
gelynder_blues Piosenka patriotyczna czy szowinistyczna? Spór ... 03.04.12, 07:50 Że też jedni (vide Małysz) wiedzą kiedy zejść ze sceny, a inni trzymają się jej do końca. Do końca, aż stają się smutni, żałośni niemal. I szkoda tylko legendy TSA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hildebrant Akurat TSA ma się całkiem dobrze. IP: *.play-internet.pl 03.04.12, 08:11 A kapela Nowaka jest po prostu słaba. Dawno, dawno temu, gdy Złe Psy powstawały przeczytałem w jakijś recenzji zdanie: "Kto pozwolił Nowakowi publicznie śpiewać?" Rzeczywiście trudno nie zadać sobie takiego pytania. Inkryminowany utwór nie podoba mi się, ani muzyka, ani tekst i nie dziwię się, że nie chcieli go w publicznej rozgłośni. Gdybym nie wiedział, kto jest autorem - myślałbym, że to jakiś "spokojniejszy" utwór kapeli skinowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Piosenka patriotyczna czy szowinistyczna? Spó IP: *.tktelekom.pl 03.04.12, 09:51 Myślę, że takie mazanie oczu komuś swoja patriotyzmem, jest co najmniej zabójcze dla polskości, jak rozbiory Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Text text IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.12, 07:50 Ojciec Polak, matka Polka Polskie miasto, polska łąka Ale jeszcze my żyjemy Wszystkim wkoło pokażemy Jak wojować, jak wygrywać Sprawiedliwie i gorliwie Urodziłem się w Polsce! (4 razy) Nosze dumnie polskie barwy Jak rycerze, jak żołnierze Jak potrzeba jestem hardy Tylko, tylko w Polskę wierzę! opole.gazeta.pl/opole/1,35114,11448134,Zobacz_tekst_piosenki.html#ixzz1qxAbdSRF Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec Piosenka jest po prostu słaba 03.04.12, 07:52 a cały ten medialny szum wokół tego "dzieła" paradoksalnie służy tylko jego promocji. Ale prawdę mówiąc żywot takich piosenek jest krótki i bolesny. No chyba że jakiś zatwardziały Pisowiec lub inny nacjonalista uzna, że będzie to jego hymn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tedi Piosenka patriotyczna czy szowinistyczna? Spór ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.12, 07:54 Bez względu na poglądy Nowaka i jego domniemane dobre intencje - kawałek jest zwyczajnie kiepski. No i trudno oprzeć się wrażeniu, że napisany jest po to, by z łatwością zaintonować go w drodze na stadion lub podczas ulicznej nawalanki. Łysole ze swoimi pupilami na pewno podchwycą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ll Piosenka patriotyczna czy szowinistyczna? Spór ... IP: *.nowysacz.vectranet.pl 03.04.12, 07:57 Ten kawalek to klasyczny.... gniot, zarówno muzycznie jak tekstowo , niektórzy muzycy powinni pomyslec o emeryturze...nic więcej w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
robertza Piękna piosenka 03.04.12, 08:00 Ja nie widzę nic w niej złego a tym bardziej szowinistycznego, poziom to trzyma Doda śpiewająca o d...e maryny heh, wnet zabronią nam mówić słowo Polska bo uznają to za szowinizm , chore to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
sorrry Piosenka patriotyczna czy szowinistyczna? Spór ... 03.04.12, 08:05 Mnie się najbardziej podobała ostatnia zwrotka - "Łoł, łoł, łoł, łoł... Łoł, łoł, łoł, łoł...". Autor tekstu powinien dostać literackiego nobla... Jeśli ten "utwór" miał być aluzją do Bruce'a Springstine'a, to gratuluję ambicji... A swoją drogą to trzeba być mocno bezczelnym, żeby zanieść coś takiego do radia i jeszcze mieć głośne pretensje, że nie puścili... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Piosenka patriotyczna czy szowinistyczna? Spór ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.12, 08:05 a to radio opole to jest polskie radio,czy jakieś inne? Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Piosenka patriotyczna czy szowinistyczna? Spór ... 03.04.12, 08:16 ciekawe jak będą się witać ci patrioci - każdy miał jakąś postawę. Będą rzucać się na ryj - rozkładając ręce w locie, czy po uderzeniu w glebę? Piosenka jak piosenka - faszyści też mieli kilka fajnych, rytmicznych itp! Niestety ona nie pomogła im w zostaniu człowiekiem - tylko katem! Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_ltd Kolejny przyklad bezdennej glupoty...'patryjotow' 03.04.12, 09:43 Muzyka moze byc tylko dobra lub zla. A ta piosenka akurat pod kazdym wzgledem jest do doopy. Wiecie, jak smiesznie brzmi przetlumaczona na angielski? A po niemiecku to strach nawet i sluchac.;) Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Kolejny przyklad bezdennej glupoty...'patryjo 03.04.12, 10:26 Potlumacz sobie moze anglojezyczne piesni (dowolnej klasy) na polski. Tez bedzie ubaw. Grafomanom w stylu U2 moze to w sumie tylko pomoc... Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Bzdury gadasz, dziecko. 03.04.12, 10:24 Z Nowaka taki "faszysta", jak z dziennikarzy GW - intelektualisci. Cala ta histeria wokol piosenki jest jak z Mrozka... Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Piosenka Złych Psów patriotyczna, czy szowini 03.04.12, 08:17 Ta pieśń jest po prostu słaba... muzycznie i tekstowo. Ja bym to puszczał ile wlezie i tak nikt tej piosenki nie zapamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
wacek13_9 Piosenka patriotyczna czy szowinistyczna? Spór ... 03.04.12, 08:18 "ale jeszcze my żyjemy, wszystkim wkoło pokażemy" - i to jest prawda. Pokażemy, już wkrótce... Odpowiedz Link Zgłoś
fukitol @mieszaniec-zopola 03.04.12, 08:20 Podpisujesz sie jakims pseudoskandynawskim motto, i takowe sa twoje quasiprzemyslenia. Pol i cwierc. Nie dotarlo dotad do ciebie, ze tak jak w piosence Nowaka (daj mu Panie dlugie i tworcze zycie) bywa z wieloma "nacjonalizmami" w Holandii, Austrii, Niemczech, Danii, Szwecji... mozna wyliczac. Ich duma narodowa, zaden nacjonalizm, jest oparta m.in. na przekonaniu, ze niemieckie/dunskie jest lepsze bo... jest lepsze. A jest takie, bo maja fajny kraj, niezla gospodarke i piekniejsze panny na sportowych trybunach. Nikt nie wszczyna o to wojen ani lokalnych ruchawek. Piosnka Nowaka rozjusza ekspertow jak ty, zblazowanych ludkow, ktorym rozmydlony paneuropeizm jest blizszy niz narodowe wartosci. Piosnka traci naiwnoscia ale jest w niej proste i czytelne przeslanie: 'jest niezle, bedzie lepiej'... Moze w Polsce bedzie sie znowu produkowac auta i wyroby precyzyjnej elektroniki, moze bedziemy mieli wiecej Radwanskich i Kowalczyk, moze bedziemy mieli wiecej powodow do dumy. Zamiast depresji przed wyjsciem do pracy lub poslaniem dzieci do szkoly, w ktorej 'nauczaja' tacy eksperci jak pani wymieniona w artykule... "Urodzilem sie w Polsce, URO-DZILEM SIE, W-POLS-CE..." nuce sobie od rana. Jest niezle. Bedzie lepiej. Nowak! nap...dalaj Pan dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: @mieszaniec-zopola IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.12, 08:33 od samego "moze" i durnych tekstow swoje patriotyczne ego bedzie jeszcze 100 lat mocne tylko w marzeniach Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Re: @mieszaniec-zopola 03.04.12, 08:37 >Moze w Polsce bedzie sie znowu produkowac auta i wyroby precyzyjnej elektroniki, mo > ze bedziemy mieli wiecej Radwanskich i Kowalczyk, moze bedziemy mieli wiecej po > wodow do dumy. Ja jestem gleboko przekonany, ze tak bedzie. I jestem w 100% pewny, ze stanie sie bez udzialu pseudopatriotow. Swiat, a takze Polske posuwaja do przodu ludzie wybitni, z otwartym mysleniem. To oni w przytlaczajacej wiekszosci sa autorami postepow i sukcesu. Pseudopatrioci zwykle nie wnosza nic, poza pyskowka i wrzaskiem i chwaleniem sie cudzymi sukcesami. > Podpisujesz sie jakims pseudoskandynawskim motto. Podpisuje sie mieszaniec-zopola, co ma odzwierciedlac moje polsko-slasko-niemieckie pochodzenie. To zdanie po szwedzku, to taka lokalna wersja powiedzenia: nie martw sie, jutro bedzie lepiej, a dokladniej, nie martw sie, to sie rozwiaze samo. Jest ono z lekka smieszne, bo opiera sie na podojnm znaczeniu czasownika lösa, co oznacza zarowno rozpuscic )tabletke w wodzie), jak i rozwiazac (problem). Odpowiedz Link Zgłoś
fukitol Re: @mieszaniec-zopola 03.04.12, 09:10 Nowak staje w szeregu Kowalczyk @ Radwanska, mowienie o nim 'pseudopatriota' to obraza. Gdyby dzis zaczynal, gralby i tworzyl jak Metallica za najlepszych lat... p.s. Du behøver ikke at oversætte Svensk til mig. Det er Danmark jeg har boet og arbejdet i 20 år. Nedre Schlesien er min stamning; det er vi enige om. I alt andet we adskiller os på alle måder. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buhaha Re: nie bluźnij człeku. IP: *.man.tk-internet.pl 03.04.12, 09:53 on tam staje jedynie w twojej bujnej wyobraźni. Ewentualnie w swojej, ale to typowy syndrom mrówki idącej ze słoniem przez most ("ale tupiemy"). ...chyba jak Plastica z najlepszych lat :DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fukitol Re: nie bluźnij człeku. IP: *.atm2-0-1051096.kd4nxx11.customer.tele.dk 03.04.12, 10:17 jako ze pytasz, odpowiadam, ze uwazam tzw. gosci portalu, podpisujacych sie 'buhaha' czy w inny idiotyczny sposob, za zwyklych wiesniakow. Takich jak ty, ktorzy sami niczego nie potrafia i niczego w zyciu nie osiagna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alica32 Piosenka patriotyczna czy szowinistyczna? Spór ... IP: *.146.202.50.ip.abpl.pl 03.04.12, 08:22 Tyle lat Polska była pod zaborami,. Jak sie podniosla to Niemcy przez pięć lat deptali naszą święta ziemie i wymordowali wiele milionów Polaków. Po wojnie nastał zbrodniczy komunizm, który był wynikiem II wojny światowej. A teraz media które sa w rękach ludzi (którzy nie sa Polakami) ganią "Polactwo" jak insekty za używanie "Jestem Polakiem" i patriotą.Nazywa się takich Polaków szowinistami i bandytami. To wszystko dzieje się za rzadów antyklerykalnej PO ,która wspomaga sie ideami Palikota. Zmylone i ogłupione "Polactwo" znów zagłosuje na partię Która ośmiesza Kościół Katolicki i miliony jego wiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolanin Piosenka patriotyczna czy szowinistyczna? Spór ... IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.12, 08:31 Kto mieszka na Opolszczyźnie, a nie należy do MN...ten wie jak tutaj jest. Owa mniejszość ma co raz większe prawa..i zawłaszcza co raz więcej przestrzeni ... w tym Radio Opole (jak i prasę)...wystarczy posłuchać...repertuaru oraz...problematyki jaka jest poruszana na antenie oraz miejscowości na Opolszczyźnie...jakby istniały tylko powiaty gdzie rządzi Mniejszość Niemiecka! A inne się pomija. Staje się ona powoli większością...w sferze społecznym i kulturowym. Dla równowagi w Niemczech obowiązują rozporządzenia sprzed wojny, gdzie Niemcy hitlerowskie zabrały Polakom prawa...!! I nic dziwnego, że powoli w ludziach narasta oburzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bodcom zwykły gniot! 03.04.12, 08:33 Żadna patriotyczna czy szowinistyczna, to zwykły gniot niegodny TSA. Aż niewiarygodne że coś takiego promuje urząd miejski za publiczne pieniądze. Akurat Radio Opole nie powinno się oburzać o na codzień puszcza dużo gorszą szmirę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwizdek Piosenka patriotyczna czy szowinistyczna? Spór ... IP: 193.24.245.* 03.04.12, 08:33 kawałek w sam raz dla wygolonych karków spacerujących z pitbulami, na tyle mało skomplikowany tekst że przynajmniej refren powinni zapamiętać.... może Odpowiedz Link Zgłoś