g0sc 29.08.12, 08:24 Jak zwykle skończy się tym, że każdy będzie słono płacił. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kalafior Re: Albo segregujesz śmieci, albo płacisz kary. C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.12, 11:14 Każdą bzdzinę do wora z nazwą. Ja się staram, a kara będzie, bo urzędnik swego urągaństwa nie widzi, jedynie mnie. Jeszcze Amber i złoto do wora, aby taka beznadzieja nie odciągała mnie od myśli astronomicznej. Na Marsie. Oj, to PO ulubieniec Polski się mi czka. Wracamy do śmieciowni, z czym do ludu PO, z wysadzoną ciężarówą, co wypieprzy w lesie.??? Jak prokuratorek weźmie, to umorzy. Umorzony czas to jest dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Kary tylko dla gminy 29.08.12, 13:36 Chcę wszystkich uspokoić - ustawa o utrzymaniu czystości i porządku nie przewiduje kar za brak sortowania odpadów. Za to przewiduje nagrodę (niższą opłatę) dla tych, którzy sortują. kary są tylko dla gmin za niewykonanie obowiązku ograniczenia BIO na składowisku i uzyskania kwot recyklingu surowców wtórnych. Co do opłat...w Dreźnie płacę za odpady 98,70 EUR /mieszkanie dwuosobowe W przeliczeniu na "polskie przeliczniki" i PLN to by było (4,1 EUR/PLN) a) 16,86 PLN/mies/osobę b) 0,45 PLN/mies/m2 powierzchni c) 8,08 PLN/m3 zużytej wody (zimna oraz c.w.u) Idę o zakład, że w Opolu będzie drożej. Kto się zakłada? Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 13:45 Będzie drożej, to pewne. Twoje wyliczenie pokazało też przy okazji cały bezsens uzależniania tej opłaty od ilości zużytej wody. Wynika z niego, że zużywasz ok. 4 m3 wody miesięcznie. Z wyliczenia na osobę wynika, że mieszkają tam dwie osoby. Proste i logiczne do oceny, że raczej częsciej Cię tam nie ma niż jesteś. Ja mam z racji braku liczników przypisane 10,5 m3 "ryczałtu" miesięcznie. Do tego dochodzi co pół roku "ściepa" na tych co mają popsute albo inaczej unieruchomione liczniki, na podlewanie ogrodu, mycie klatki schodowej i inne takie. To teraz przemnóż te 8 PLN x 20+ m3 wody miesięcznie i zobaczysz bezsens tego pomysłu :) Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 13:56 przemo_opole napisał: > Z wyliczenia na osobę wynika, że mieszkają tam dwie osoby. Proste i logiczne do oceny, że raczej częsciej Cię tam nie ma niż jesteś. No tu akurat ma to sens, nie ma go=nie produkuje śmieci. Gorzej ze mną, ja jeszcze podlewam ogród w sezonie, a montowanie podlicznika nie opłaca się zupełnie. > Ja mam z racji braku liczników to sobie załóż liczniki i płac za swoje, a nie marudź :P Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 14:08 bym se założył za późno jak robiłem remont to OSM pisemnie stwierdziła, że liczników nie przewidują ponieważ mieszkam w bloku, wszystko jest kompromisem: w lazience spłuczka podtynkowa jest schowana w kanale instalacyjnym, w kuchni jest pełna zabudowa meblowa (raczej ciężko to rozebrać), poza tym koszty prucia i naprawiania będą duże a rurek na wierzchu nie znoszę za wode płacę i nie marudzę tylko mnie trafia, że od tego chcą mi uzależnić śmieci dlaczego Tobie nie opłaca się podlicznik do podlewania? też są jakieś ograniczenia? ew. warto skalkulować studnię z pompą - niestety na początek spory wydatek Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 14:18 Podlicznik się na Tulipanów nie opłaca z dwóch powodów: a) wyliczyliśmy z WiK - że opłata będzie dużo wyższa na skutek dodatkowego abonamentu - wymagane jest dosyć duże zużycie by się opłaciło. b) posiadam w sumie ok 5 m3 zbiorników na deszczówkę plus studnię drenażową - podlewanie ogródków czy nawet mycie samochodu mam więc zapewnione bez WiK. Jak przyjdzie podatek od dachu to miasto psinco ode mnie dostanie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 16:52 gandharwa napisał: > a) wyliczyliśmy z WiK - że opłata będzie dużo wyższa na skutek dodatkowego abon > amentu - wymagane jest dosyć duże zużycie by się opłaciło. To bym nawet przeskoczyła, zużywałam tyle, ze podlicznik mi się prawie bilansował na zero. Ale jak WiK chciał mnie zmusić do wymiany licznika (sprawnego, ale wicie, przepisy) i przywalić 150zł za legalizację, to przestało się opłacać. Ciekawe, że nie wymagał wymiany normalnego licznika, mimo że był starszy, węszę tu szwindel :P > Jak przyjdzie podatek od dachu to miasto psinco ode mnie dostanie :-) ode mnie też, ale z trochę innych powodów :P Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 16:57 A do mycia samochodu spełniasz pozostałe warunki? :) Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 16:11 OK. pomyliłem się, musiałem zadzwonić do administracji by mi wreszcie to pododawali - wychodzi że zużywamy po 118 litrów/d/os a nie 70 :-)) czyli ponadprzeciętnie...shit :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 14:13 Na osobę zużywamy ok 70 litrów/dzień co nie jest złym wynikiem, gdyż w Dreźnie zużywa się średnio 107 litrów/d/os przy czym, jak zauważałeś, niekiedy bywam np w Opolu i wtedy wody nie zużywam. Ale jak wody nie zużyję to też i śmieci nie wyprodukuję więc opłata "wodna" nie jest taka zła. Jest tylko jedno ale - by obliczyć zużycie wody musiałem podliczyć zużycie wody zimnej (coś jakby z naszego WiK) oraz zużycie wody ciepłej (coś jakby z naszego ECO), bo jak dostaję cwu z ciepłowni to za wodę płacę właśnie im a nie WiK-owi. Jeszcze jedna uwaga: nieprawdą jest, że opłaty można obliczać na trzy sposoby, nieprawdą też jest, że to jedyne opłaty do uiszczenia. Jest czwarty sposób - od mieszkania (ogniska domowego) .. a dodatkowe opłaty będą od pojemnika, coś jakby dzierżawa (podstawa prawna, art 6j ust 1 i 2 , art 6k ust 1 ustawy o utrzymaniu porządku) Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 14:18 Dziwne to zużycie:) Spłuczka ma 6 litrów. 3 wizyty w toalecie to 18 l wody. 1 "kurs" pralki - ok. 30-50 l. Zmywarka - ok. 15 l. Do tego dochodzi gotowanie, sprzątanie no i kąpiel. Nawet branie przysznica to więcej niż 20-30l wody. Chyba jednak częściej Cię tam nie ma niż jesteś :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 14:45 Nie kłóć się, ze statystyką nie wygrasz. Spłukiwać nie musisz 6 litrami, no chyba że masz naprawdę "ciężkie posiedzenie"... Poniżej oficjalne dane Stadt Dresden co do średniego zużycia wody na mieszkańca w litrach na dzień: Wasserverbrauch der Bevölkerung pro Tag Jahr Liter pro Einwohner 1990 155 1991 142 1992 124 1993 104 1994 102 1995 101 1996 100 1997 99 1998 98 1999 99 2000 97 2001 97 2002 96 2003 96 2004 96 2005 97 2006 97 2007 97 2008 96 Czyli średnio po 96 litrów na osobę i dzień. W Polsce jest podobnie, zużycie wody (oraz ciepła co) ciągle spada. przemo_opole napisał: > Dziwne to zużycie:) > Spłuczka ma 6 litrów. 3 wizyty w toalecie to 18 l wody. 1 "kurs" pralki - ok. 3 > 0-50 l. Zmywarka - ok. 15 l. Do tego dochodzi gotowanie, sprzątanie no i kąpiel > . Nawet branie przysznica to więcej niż 20-30l wody. > Chyba jednak częściej Cię tam nie ma niż jesteś :))) Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 17:01 gandharwa napisał: > Czyli średnio po 96 litrów na osobę i dzień. Ups, zużywam więcej :( nawet zimą, więc podlewanie ogrodu tego nie tłumaczy :( Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 13:52 gandharwa napisał: > a) 16,86 PLN/mies/osobę u mnie 8,51 PLN/mies/osobę, domek=kompostownik+segregacja > Idę o zakład, że w Opolu będzie drożej. Kto się zakłada? Jesli w Opolu ma być drożej, to będzie katastrofa :/ Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 14:35 alanta1 napisała: u mnie 8,51 PLN/mies/osobę, domek=kompostownik+segregacja Hmm u mnie jest drożej na Tulipanów: mamy zgodnie z regulaminem na dwie osoby 80 l wymieszane (raz na 2 tyg.) plus zestaw worków (4 x 120 l /mies) ...pojemnika ekstra na papier (240 l ) nie liczę, bo to stowarzyszenie płaci. Do tego mam w sumie 3 kompostowniki - 1 x 20 l biokuchenne i 2 x 360 l bioogrodowe. Opłaty mam takie: Remondis - 32,13 PLN/mies za wymieszane i worki Kompost (bo nie potrzebuje) wywóz jednorazowy w ciągu roku 3 x 16 PLN = 48 PLN/rok Na osobę daje to więc 16,06 PLN/os/mies plus 2 PLN/os/mies za pozbycie się kompostu. Z tego wynika że ceny w Opolu są już na poziomie drezdeńskim..a ma być drożej. Być może że w Dreźnie gdybym mieszkał w domku płaciłbym więcej... jednak oni zarabiają też 4 razy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 16:44 gandharwa napisał: > mamy zgodnie z regulaminem na dwie osoby 80 l wymieszane Yyyyy, z jakim regulaminem? Ja mam taki pojemnik, jak mi pasuje: 120l/2 tyg, ale więcej osób w domu. I za worki do segregacji prawie 6zł netto raz w miesiącu. No i do nas domkowiczów powinno się odnieść ceny: skoro mocno segregujemy i firmie się opłaca to odbierać, to dlaczego mamy płacić więcej gminie? Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 17:07 no bo teraz będzie gmina zamawiać i obsługiwać system, co będzie kosztować :))) u nas jest chyba 10 pln na osobę, to tak informacyjnie w różnych budynkach OSM w Centrum o8 ok. 7 do 19 (ale 19 to wyjątek) Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 17:13 przemo_opole napisał: > no bo teraz będzie gmina zamawiać i obsługiwać system, co będzie kosztować :))) No tego nie kumam ni huhu, nigdy nie zrozumiem jakim cudem przez połączenie jednostek wzrasta administracja... > u nas jest chyba 10 pln na osobę, to tak informacyjnie No to podobnie, bo w blokach nie ma możliwości kompostowania, wiec więcej trzeba odbierać... Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 17:17 Można kompostować. Dostaliśmy kubełek, który śmierdział, przeciekał i generował stada owadów. Po umyciu został "wyłączony z użytku" :) Administracja wzrasta, bo dotąd się gmina tym nie zajmowała. Powstanie zapewne parę stanowisk do rozliczania, jacyś inspektorzy do oglądania. Kto wie, może cały wydział stworzą :))) Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Kary tylko dla gminy 29.08.12, 21:28 przemo_opole napisał: > Można kompostować. Dostaliśmy kubełek Kubełek to nie kompostowanie :> > Administracja wzrasta, bo dotąd się gmina tym nie zajmowała. Ale było kilka firm, w których ktoś się tym zajmował. Na logikę jak będzie jedna "firma", to liczba etatów powinna spaść sumarycznie, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Kary tylko dla gminy 30.08.12, 06:53 Tomasz twierdzi, że w dobrym kubełku można kompostować. Nasz widocznie dobry nie był :) W firmach zajmowali się swoją robotą czyli organizacją. I dalej będą to robić. Rozliczały administracje/wspólnoty. Teraz administracje dalej będą rozliczały swoich mieszkańców (no chyba, że każdy dostanie druczki i będzie sam wpłacał do UM) a UM będzie sobie rozliczał ten cały bałagan całościowo, czego dotąd przecież nie robił. Nie doszukuj się w tym logiki. :) Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Kary tylko dla gminy 30.08.12, 09:45 przemo_opole napisał: > W firmach zajmowali się swoją robotą czyli organizacją. I dalej będą to robić. A te firmy nadal będą istnieć? Bo jak czytam że gmina wybierze jedną, to nam się monopol szykuje. No chyba że się grzecznie podzielą gminami: my bierzemy tą, a wy tamtą :P Czy te zasady dotyczą też domkowiczów? Gazeto, dowiedz się tego wreszcie, coooo? > UM będzie sobie rozliczał ten cały bałagan całościowo, czego dotąd przecież nie robił. Ale rozliczał np. podatek gruntowy, więc mają bazę danych i ludzi do tego. > Nie doszukuj się w tym logiki. :) Ja mam taki wewnętrzny imperatyw, który domaga się wszędzie logiki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Kary tylko dla gminy 30.08.12, 10:45 No przecież Remondis nie zniknie. "Straszni" niech wracają do Częstochowy, jak ich tam ktoś zechce :) Jest jeszcze Elkom. W mieście chyba nic więcej nie działa. Założę się, że w UM trzeba będzie nową bazę i nowych ludzi. Zdaje się zresztą, że jakiś pełnomocnik do spraw śmieci już tam działa :)) Ja też lubię logikę, ale niestety nie wszędzie można się o nią doprosić... Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Kary tylko dla gminy 30.08.12, 10:49 przemo_opole napisał: > No przecież Remondis nie zniknie. To już znasz wyniki przetargu? :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Kary tylko dla gminy 30.08.12, 10:56 Przecież nie wybiorą "Elkomu" z chyba jedną śmieciarką ani "Strachów" też z chyba jedną. :) Może się jakiś nowy gracz pojawi w takim razie? Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Re: Kary tylko dla gminy 30.08.12, 10:12 Tak, ale co innego jest pojemnik na BIO 240 l na posesji jednorodzinnej a co innego w kamienicy czy bloku. jak wiele osób wrzuca to się kontener zbyt szybko zapełnia tzn szybciej niż następuje proces kompostowania. Nawet jak narzucisz dżdżownic kompostowych to nie wyrobią. Po drugie nie masz pewności, czy ktoś tam nie wrzuci np proszku do prania i nie zatruje całości. Nasz kontener jest też trochę stuningowany: ste-silesia.org/krakow/morfologia/target11.html Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Kary tylko dla gminy 30.08.12, 10:41 Tomku, kontener był zapełniony w 20%. I tak to stało jakieś 3 - 4 tygodnie testując wytrzymałość naszych nosów. Sam go później opróżniałem i myłem. Poza kilkoma woreczkami nie było tam nic czego być nie powinno. Jednak lało się dziurą w dnie i smród był nie do wytrzymania. A w warunkach bloku nikt nie będzie posypywał tego ziemią, trocinami ani dżdżownic dokładał do środka :) Mnie się wydaje, że te "blokowe" kontenery mają służyć tylko do zbiórki a samo kompostowanie ma się odbywac na składowisku. Tym bardziej, że powinny być raz na tydzień opróżniane. Inna sprawa, że "Straszni Bracia" przywieźli nam pojemnik poniemiecki, mocno przechodzony. Zapewne z jakiegoś powodu ktoś się go pozbył i wysłał na śmietnik do Polski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egon Re: Kary tylko dla gminy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.12, 17:52 Co do przeliczania na Drezno to się już pogubiłem, ale nie szkodzi, niech sobie enerdowcy liczą, jak chcą. Mieszkam w małej miejscowości trochę od Opola. Po systemie worków w tym roku Remondis wprowadził system pojemników na śmieci segregowane. Co prawda większość mieszkańców segreguje według reguły - da się spalić/nie da się spalić, ale niektórzy chcą to robić zgodnie z ekologią. Wywóz plastików + makulatury (jeden pojemnik 240 l) raz na 8 tygodni, szkło (120l) raz na pół roku - to najczęściej. Kosz na plastiki zapełnia się w ciągu maksymalnie miesiąca, Remondis oczywiście dodatkowych worków nie weźmie. Dokupienie kolejnego pojemnika? A gdzie to wszystko ustawić??? W efekcie segreguję odpady tak długo, jak się da, a później... Wrzucam wszystko do zwykłego kosza - tam mam jeszcze rezerwę. U sąsiadów jest to samo. W noc poprzedzającą dzień wywozu plastików, zwłaszcza gdy jest wiatr, plastikowe butelki z niedomkniętych koszy latają po osiedlu (Remondis nie zabierze odpadów z kosza związanego sznurkiem). Słowem - paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfgd Jak mają duże domy to mają gdzie trzymać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.12, 08:52 po kilka worków śmieciowych do segregacji. Odpowiedz Link Zgłoś