Dodaj do ulubionych

Cokół w oczy kole...

07.07.04, 11:02
www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20040707/POWIAT04/40706009
Próba zaistnienia w mediach radnego SZS, któremu wtóruje kolega z SLD. Tym
razem próbujemy przywrócić na pusty cokół strzeleckiego rynku pomnik
żołnierza polskiego i radzieckiego zdjęty w drodze rzekomo spiskowej uchwały
rady miasta pierwszej kadencji... Mieszkamy w mieście, w którym zamiłowanie
do wytworów kultury materialnej przyjęło karykaturalne rozmiary. W ostatnim
czasie zamieszanie w związku godłem i herbem, teraz dla odmiany - z pomnikiem.

Co można by było postawić na wolnym miejscu? Czekam na pomysły!
Obserwuj wątek
    • maksik9 Re: Cokół w oczy kole... 07.07.04, 19:15
      mi się wydaje że na cokole można by postawić postać pana B. który walczy już "od
      kilkunastu lat i nie ustąpi". Uważam że temu panu za długoletnią walkę o pomnik
      to się całkowicie należy. Można by było koło niego postawic pan K., za
      długoletnią walkę z knuciem rady Miasta.
    • stefan_ems Re: Cokół w oczy kole... 07.07.04, 23:43
      A w Gogolinie warszawiacy chcą pomnik jakichś Kadetów, pomimo sprzeciwu
      mieszkańców, co to brali udział w III polskim powstaniu na Śląsku.
      A co z pomnikiem na Annabergu, co to słowa na nim zaczynają się od nieprawdy?
      Dziwny ten świat.
      • kumys Re: Cokół w oczy kole... 17.11.04, 00:40
        Tylko nie jakichs,
        tylko nie "jakichs kadetow",
        lecz Kadetów Polskich,
        ktorzy przyszli przelewać krew w obronie Polskosci Slaska.
        I nie da sie zaklamac historii.

Ponad 420 lat temu mieszkancy Gogolina spiewali
        "Poszla Karolinka do Gogolina"

I nie "III polskie powstanie na slasku",
        tylko III Powstanie Ślaskie, bo to Ślazacy walczyli z Niemcami o Śląsk dla
        Polski.

Masz racje jak Niemen spiewal,
        Dziwny jest ten swiat.
        Dziwne ze nie potrafisz tego zrozumiec, ani zaakceptowac.
        Tu jest Polska własnie.
        • stefan_ems Re: Cokół w oczy kole... 17.11.04, 13:52
          Witaj Kumys!

Fajnie, że wpadłeś.
          Chciałbym Cię zapytać, czy przymiotnik "polski" jest wystarczającym argumentem,
          by mimo sprzeciwu mieszkańców, stawiać pomniki na Śląsku?
          A co do powstań to równie dobrze można stwierdzić, że to Ślązacy walczyli z
          Polakami o Śląsk, choć zdaję sobie sprawę, że i Twoja, jak i moja interpretacja
          jest nieobiektywna. Polecam Ci tekst o plebiscycie i powstaniach na Górnym
          Śląsku i nie ukrywam, że ciekawy jestem Twojej opinii na jego temat.
          Pozdrawiam.

www.haus.pl/pl/pdf/04.pdf
          • judyta8 Re: Cokół w oczy kole... 17.11.04, 14:59
            Jedni walczyli o polskosc Slaska, inni o niemieckosc, a jeszcze inni chcieli
            miec po prostu swiety spokoj. Jesli jest grupa ludzi, ktorzy bardzo pragna
            uczcic bojownikow o polskosc Slaska, to prosze bardzo, niech samosfinansuja
            taki projekt i o ile nie bedzie "wcieral soli w rany" niech stanie, czemu nie?
            Tylko nie z pieniedzy podatnikow, bo wsrod nich sa i tacy, ktorzy, a raczej
            ktorych przodkowie, nie walczyli o polskosc Slaska a wrecz przeciwnie. Tacy sie
            nie poczuwaja i nie chca, zeby za ich pieniadze wznosic pomniki, ktore potem
            beda ich kluly w oczy. Nie widze problemu, zeby postawic pomnik poswiecony
            bohaterom, ktorzy zgineli za cos w co bardzo wierzyli. Nalezy im sie pamiec i
            szacunek. Tym bardziej jesli bedzie on nawolywal przy okazji do jednosci i
            tolerancji. I nie bedzie klul w oczy. Tak samo, jesli slascy Niemcy chca
            postawic pomnik bojownikom o niemieckosc Slaska powinni miec taka sama
            mozliwosc, przy takich samych warunkach. Funduja sami, pomnik nie obraza i po
            krzyku.
          • kumys Re: Cokół w oczy kole... 10.01.05, 00:07
            przymiotnik "polski" jest argumentem, bo Śląsk jest polski , nie jest jeszcze
            zadna enklawa w Polsce, nie jest jeszcze i nie bedzie Kosowem, dlatego na
            Ślasku lepiej stawiac pomniki polskie niz na przyklad Fryderykowi Wielkiemu.
            Ale to rzeczywiscie jest daleko dalej idacy problem, niz tylko tych pomnikow.

Mamy tu taka sytuacje, ze w Polsce od wojny nie rzadzą Polacy, dlatego nie
            mozna obrazac Polakow za to, co na Ślasku i nie tylko się dzieało i dzieje, bo
            przecież cala Polska to obraz nędzy i rozpaczy, zrobili z sowieckiego nadania,
            polskojęzyczni NKWDowcy i UBecy, z takim Salomonem Morelem na czele.
            dzisiaj najwyższe stanowiska w Polsce zajmuja potomkowie tych NKWDowskich
            bandytów.
            Tylko dlatego, że Polacy nie maja dostepu do prawdziwej informacji, to sami
            sobie na wlasne zyczenie wybieraja komunistow do Sejmu.
            Od Okraglego Stolu, zaczyna sie pisac historie na nowo.
            Zobaczymy co napisza.
            Juz slyszalem o specjalnych podrecznikach z extra rozdzialami na temat tzw
            holocaustu.
            Nie za bardzo lubie te gazete, dlatego rzadko ostatnio tu wpadam.
            Pozdrawiam
            • stefan_ems Re: Cokół w oczy kole... 10.01.05, 12:34
              kumys napisał:

> przymiotnik "polski" jest argumentem, bo Śląsk jest polski , nie jest jeszcze
              > zadna enklawa w Polsce, nie jest jeszcze i nie bedzie Kosowem, dlatego na
              > Ślasku lepiej stawiac pomniki polskie niz na przyklad Fryderykowi Wielkiemu.
              > Ale to rzeczywiscie jest daleko dalej idacy problem, niz tylko tych pomnikow.

Wydaje mi się, że zbyt bardzo zamykasz się w przymiotniku "polski". Górny Śląsk
              jest regionem niejednolitym narodowo z polskim, niemieckim i czeskim
              dziedzictwem kulturowym i cieszy mnie, że coraz więcej Polaków zaczyna to
              dostrzegać (po napadach histerii niektórych na wieść o propozycji odnalezienia
              pomnika Fryderyka, sonda na stronach NTO wskazuje jednak co innego ;-)).

> Mamy tu taka sytuacje, ze w Polsce od wojny nie rzadzą Polacy, dlatego nie
              > mozna obrazac Polakow za to, co na Ślasku i nie tylko się dzieało i dzieje, bo
              > przecież cala Polska to obraz nędzy i rozpaczy, zrobili z sowieckiego nadania,
              > polskojęzyczni NKWDowcy i UBecy, z takim Salomonem Morelem na czele.
              > dzisiaj najwyższe stanowiska w Polsce zajmuja potomkowie tych NKWDowskich
              > bandytów.

To ewidentna bzdura. Idąc dalej Twoimi myślami można powiedzieć, że hitlerowcy
              nie byli Niemcami.

> Tylko dlatego, że Polacy nie maja dostepu do prawdziwej informacji, to sami
              > sobie na wlasne zyczenie wybieraja komunistow do Sejmu.

Nie uważam Polaków za głupi naród a dostęp do informacji nie jest gorszy jak w
              Czechach, czy na Węgrzech, tam też bodajże zrobiono lepszy porządek z
              komunistami. Demokracja się u nas dość ciężko dociera, ale jednak. Problem widzę
              w pokomunistycznej mentalności wielu starszych polityków ale to powinno się z
              czasem zmieniać.
              Pzdr.
    • optymista7 Re: Cokół w oczy kole... 08.07.04, 12:48
      Tak jak Wrocław ma swoje pomarańczowe krasnale, u nas można postawić na
      cokole... bociana
    • maksik9 Re: Cokół w oczy kole... 08.07.04, 19:54
      jestem za, bocian chyba tego pana zadowoli, nie dość że przejdzie do historii to
      jeszcze będzie stał na pomniku
    • judyta8 Re: Cokół w oczy kole... 09.07.04, 09:32
      Jesli juz musi byc pomnik, to warto by sie dowiedziec czy jest jakas postac z
      przeszlosci, ktora sie Strzelcom przyczynila, zrobila cos dla miasta i regionu.
      Ale ja, najchetniej, usunelabym ten cokol calkowicie i zostawila klomb z
      kwiatami.
    • benek55 Re: Cokół w oczy kole... 04.11.04, 23:56
      Witejcie! Już jakis czas czytom te forum, kaj umiam se mondre rzeczy poczytac o
      mojym sterym hajmacie i zech je ciekawy co myslicie o tym pomysle z pomnikym
      coch to o niym w trybunie opolskyj przeczyto?

Benedykt

www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20041103/POWIAT04/111030084
      • stefan_ems Re: Cokół w oczy kole... 05.11.04, 09:21
        No, jak dla mnie to to kolejny nacjonalistyczny spektakl ze stałymi już aktorami
        w roli głównej i tym samym patronatem medialnym. Kolejny punkt dla Kamuselli,
        który stwierdził, że "Opolszczyzna" staje się nacjonalistycznym regionem. Teraz
        wiem, po co "puścili zająca" proponując jakiś czas temu przywrócenie starego
        pomnika.
        Skoro Pan Karol Cebula uważa, że "to ma być pomnik tolerancji, pod którym
        przystanie każdy człowiek bez względu na narodowość", a ma być w kształcie orła
        "z rozpostartymi skrzydłami, który przytula do piersi poległych", to albo jest
        niespełna rozumu, albo ma mieszkańców miasta i regionu za kompletnych
        idiotów..... lepiej powstrzymam się od dalszego komentowania.
        Pzdr.

Pani Edyta wyszła za mąż (!?) Gratulacje ;-)
        • maksik9 Re: Cokół w oczy kole... 05.11.04, 20:24
          nic w tym kraju nie wychodzi tak dobrze jak budowanie pomników. Jacyś nawiedzeni
          gdzieś w Polsce stawiają pomnik Gierkowi, gdzieś indziej postawili krowie, w
          Krakowie chyba pies ma też swój pomnik. Są w społeczeństwie pewne głośne grupki,
          które narzucają innym swoje pomysły, a reszta daje się wodzić za nos. Jak by nie
          było poważniejszych spraw. A dać te pieniądze na szpital czy Caritas to będzie
          przynajmniej z tego pożytek.
          Ale jak znam realia to jednak postawią pomnik, o który się będzie znowu toczyła
          wojna. Bo w to że on będzie łączył, to już po osobie wnioskodawcy widać że nie.
          • benek55 Re: Cokół w oczy kole... 09.11.04, 17:48
            Dziynki, podobnie to widzam. pozdrowiom
    • j.a.t Re: Cokół w oczy kole... 06.11.04, 13:39
      Proponuję pomnik Ronalda Reagana
      • optymista7 Re: Cokół w oczy kole... 07.11.04, 22:53
        Reaganowi starczy rondo w Opolu, którego jeszcze nie ma, a już sprawia kłopoty.
    • stefan_ems Projekt pomnika 16.11.04, 18:47
      "...Karol Cebula przedstawił podczas zebrania przygotowany przez rzeźbiarza,
      Stanisława Pietrusa projekt pomnika. Według projektu na pustym obecnie cokole
      miała stanąć bryła z czerwonego granitu, z zaznaczonymi na niej kroplami krwi
      oraz fragmentami drutu kolczastego, na bryle ma stanąć orzeł z rozpostartymi
      skrzydłami o rozpiętości 1,7m, natomiast na cokole usytuowano tablicę wykonaną z
      brązu z napisem: "Ofiarom wojen i przemocy - kombatanci"...."

www.strzelecopolski.pl/index.php?id=473
      Ja bym dorzucił jeszcze jakiś szkielet, albo najlepiej dwa, dwa szkielety.
      Będzie bardziej uroczyście.
      • maksik9 Re: Projekt pomnika 16.11.04, 19:56
        ..."to powinien być sposób na ożywienie, upiększenie tego miejsca"....
        ..."bryła z czerwonego granitu, z zaznaczonymi na niej kroplami krwi oraz
        fragmentami drutu kolczastego,"
        Tak to jest na pewno najlepsze upiększenie tego miejsca.Krew i druty kolczaste.
        Widocznie coś jest nie tak z moim gustem i poczuciem estetyki, bo jakoś trudno
        mi jest wyobrazić sobie że krew i drut kolczasty może upiększać.
        Niech ci panowie upiększają w ten sposób swoje prywatne ogródki, a nie masze
        miasto które nie jest ich prywatną własnością.
        Jakim prawem to grono uzurpuje sobie uszczęśliwianie nas swoim pomnikiem.
        Jakoś dziwnie bardzo szybko powstał ten projekt pomnika. A w komitecie prawie
        sami politycy a kombatanci jakby poznikali.
        Przypomina to historie pomnika w Katowicach gdzie w ciągu m-ca postawiono inny
        pomnik, żeby uniemożliwić postawienie w tym miejscu pomnika niemieckich
        założycieli miasta.
        • judyta8 Re: Projekt pomnika 17.11.04, 15:06

Jesli pan Cebula i ludzie udzielajacy mu poparcia bardzo chca postawic pomnik,
          no to prosze bardzo. Jak go sami sfinansuja i troche zmienia projekt (bo trzeba
          przyznac, ze ten jest dosc durnowaty, ta splywajaca krew itp) to jak
          najbardziej. Nareszcie ktos zadba o ten skwerek. Taka fajna okazja, zeby
          pokreslic wielokulturowa historie Strzelec, nawiazac do historii, do Piastow i
          grafow i roznych innych. Zaprojektowac cos pieknego, naprawde na miare naszych
          czasow, zrobic z tego symbol przyjazni wszystkich Strzelczan ze soba nawzajem.

Ciagle podoba mi sie pomysl po prostu usuniecia cokolu i zasadzenia drzewa.
          Debu, albo wierzby placzacej. Drzewo to taki piekny symbol zycia i wewnetrznego
          pokoju.
          • maksik9 Re: Projekt pomnika 17.11.04, 21:50
            z tym dębem lub wierzbą płaczącą to wspaniały pomysł.
            Nareszcie coś oryginalnego i coś co naprawdę nie mogło by ludzi w żaden sposób
            podzielić.
            Ale jak znam życie, to ci panowie przeforsują jednak swoje i żadne argumenty do
            nich nie trafią.
            Szkoda że p. Cebula wywodzący się przecież stąd, działa na przekór tej
            społeczności z której się wywodzi, chcąc znowu ludzi podzielić i skłócić.
            Ale widocznie to jest jego żywioł.
          • benek55 Re: Projekt pomnika 17.11.04, 21:56
            judyta8 napisała:

>
            > Jesli pan Cebula i ludzie udzielajacy mu poparcia bardzo chca postawic pomnik,
            > no to prosze bardzo. Jak go sami sfinansuja i troche zmienia projekt (bo trzeba
            >
            > przyznac, ze ten jest dosc durnowaty, ta splywajaca krew itp) to jak
            > najbardziej. Nareszcie ktos zadba o ten skwerek. Taka fajna okazja, zeby
            > pokreslic wielokulturowa historie Strzelec, nawiazac do historii, do Piastow i
            > grafow i roznych innych. Zaprojektowac cos pieknego, naprawde na miare naszych
            > czasow, zrobic z tego symbol przyjazni wszystkich Strzelczan ze soba nawzajem.
            >
            Judyta! Czamu tyjs nie je burmiszczym? nawionzac do kultury i histori, w ktoryj
            je przeca miejsce i dlo Czecha, Niymca, Poloka no i Sloonzoka oczywiscie!!! Czy
            oni tego nie wiom?

> Ciagle podoba mi sie pomysl po prostu usuniecia cokolu i zasadzenia drzewa.
            > Debu, albo wierzby placzacej. Drzewo to taki piekny symbol zycia i wewnetrznego
            >
            > pokoju.
            • judyta8 Re: Projekt pomnika 18.11.04, 12:11
              benek55 napisał:

> Judyta! Czamu tyjs nie je burmiszczym? nawionzac do kultury i histori, w
              ktoryj
              > je przeca miejsce i dlo Czecha, Niymca, Poloka no i Sloonzoka oczywiscie!!!
              Czy
              > oni tego nie wiom?
              >

LOL! Bo burmistrzem nie mozna byc na odleglosc, a poza tym uwazam, ze pan
              Fabianowski odwala bardzo dobra robote! :D

Milo widziec, ze i innym podoba sie pomysl drzewa - dzieki Maksik!

Ja mysle, ze gdyby naprawde rozpisac konkurs na najbardziej pokojowy projekt
              pomnika, to ludzie mieliby wspaniale pomysly.
              • stefan_ems Re: Projekt pomnika 18.11.04, 14:12
                judyta8 napisała:

uwazam, ze pan
                > Fabianowski odwala bardzo dobra robote! :D

Owszem, zgadzam się, szkoda tylko, że nie ma takiego zdania na ten pomnikowy
                temat jak Ty.

• stefan_ems Re: Cokół w oczy kole... 06.01.05, 16:10
      Szybko zmienia się gust pana Cebuli, jeszcze niedawno podobała mu się "...bryła
      z czerwonego granitu, z zaznaczonymi na niej kroplami krwi oraz fragmentami
      drutu kolczastego, na bryle miał stanąć orzeł z rozpostartymi skrzydłami o
      rozpiętości 1,7m....", a dziś: "...Pieta Śląska. Przedstawia ona kobietę w
      stroju śląskim, trzymającą na rękach ciało zmarłego mężczyzny...."

www.strzelecopolski.pl/index.php?id=473 (16-11-2004)
      www.strzelecopolski.pl/index.php?id=581 (05-01-2005)
      • maksik9 Re: Cokół w oczy kole... 06.01.05, 21:41
        mnie dziwi jedno, czy doszliśmy już do czasów, że każdy kto ma kasę, to może
        sobie upatrzeć jakieś miejsce na pomnik i nie zważając na innych, sobie go
        stawiać. Komitet budowy pomnika nawet z udziałem burmistrza nie ma żadnego prawa
        do stawiania pomnika na terenie publicznym, Przecież nie ma żadnej uchwały Rady
        Miejskiej o postawieniu pomnika. Chyba że se go postawią na swoim prywatnym
        ogródku, to wtedy ich sprawa i ich pieniądze. A tak jeszcze chcą angażować
        pieniądze z kasy miejskiej, czyli publiczne, czyli moje też. Cytat z p.Cebuli;
        "Do Rady Miejskiej i burmistrza zwracamy się z prośbą zagospodarowania skweru
        wokół pomnika. Wyrównanie terenu – bez naruszenia istniejącej zieleni, wykonanie
        chodników, posadzenie kwiatów i ewentualne podświetlenie obelisku"
        A ja się na to nie zgadzam. Publiczne pieniądze nie są w dyspozycji p. Cebuli,
        można je przeznaczyć np. na dofinansowanie szpitala. Ciekawe co by było, gdybym
        ja miał kasę, powołał jakiś komitet i postawił pomnik z drugiej strony ulicy, na
        skwerku koło Banku Zachodniego, a i kazał jeszcze miastu przygotować mi ładne
        otoczenie pomnika, oczywiście z podświetleniem pomnika.
        Dodatkowym smaczkiem jest honorowy patronat nad pomnikiem wojskowego generała,
        jak by nie było organizacji militarnej, biorącego do tego udział,jak by tego nie
        oceniać, w wojnie w Iraku, przy równoczesnej dedykacji pomnika "Ofiarom wojen i
        męczeństwa”.
        • stefan_ems Re: Cokół w oczy kole... 07.01.05, 00:26
          Maksik, jest jakaś uchwała, napisana w pośpiechu krótko przed głosowaniem.
          Przegłosowana chyba dla świętego spokoju, bo już ponad dwa lata panowie Bocian,
          Koteluk, Cebula i im podobni ze swoimi niezdrowymi ambicjami nie robią nic
          pożytecznego tylko mącą o jakimś pomniku. Z wszystkiego ucieszyła się w
          listopadzie ub.r. Edith w artykule:
          www.freewebs.com/strzelce/xipom.htm
          Potrzebna jest jeszcze zgoda wojewody, ale ta paradoksalnie (jak wiemy,
          Rutkowska wsławiła się m.in. jako przeciwnik tych nieco starszych pomników) nie
          będzie raczej problemem.
          Podpisuję się pod pozostałą częścią Twojego postu.
          Pzdr.
      • judyta8 Re: Cokół w oczy kole... 11.01.05, 10:16
        Och, nie wiem, mam mieszane uczucia na temat tego pomnika. Dobrze, ze projekt
        zmieniony i ten nowy jest bardziej do zaakceptowania, niz ta splywajaca krew i
        druty kolczaste. Z jednej strony ja rozumiem kombatantow, itp., i prawda jest
        ze o zbrodniach nie nalezy zapominac. Nie jestem tylko pewna czy o tych
        zbrodniach nalezy przypominac w malym miasteczku, na centralnym placu kolo
        ratusza i to w taki sposob. Nie jest to Karliczek z Karolinka, tylko projekt
        dosc przygnebiajacego wiserunku kobiety z martwym synem na rekach. Nie do konca
        rozumiem komu/czemu to ma sluzyc.... Zastanawiam sie czy naprawde nie bylo
        innych projektow? Bardziej, hmmmm...., uniwersalnych i nie az tak smutnych?....
        Nie jestem tez do konca przekonana, ze Rada Miasta naprawde reprezentuje tutaj
        mieszkancow. Kwestia pom,nika powinna byc poddana ocenie opinii publicznej,
        jesli nie malego referendum, to chociaz badanie opinii publicznej. Czy projekty
        pomnika byly wywieszone w Domu Kultury na przyklad, czy w ratruszu, zeby
        mieszkancy mogli pojsc i wybrac/zaglosowac na projekt, ktory najbardziej im sie
        podoba?....

Ehhhh, w nosie mam taka demokracje.
        • maksik9 Re: Cokół w oczy kole... 23.04.05, 20:59
          a jednak stawiają. Bez żadnych konsultacji społecznych, panowie rajcy
          zafundowali nam wymyślony przez pana Cebulę pomnik. Pawia stojącego na cokole
          wyrzucono, a cały cokół obłożono jakimiś płytami, pradopodobnie marmurem.
          Czy naprawdę miasto musi spełniać fanaberię kilku osób, które chca pozostawić po
          sobie pomnik. Niech se to robią prywatnie w swoich ogródkach.
          Jak słusznie zauważył Biskup Życiński na fali ogólnopolskiej pomnikomanii dla
          Jana Pawła II, najlepszym pomnikiem dla zmarłego papieża będzie przeznaczenie
          pieniędzy zamiast na jego pomniki, na pomoc dla biednych i potrzebujących czy na
          szpitale.
          Tylko nasi notable mając pełne gęby frazesów są ponad to.
          Nie wierzę że ktokolwiek coś chce tym pomikiem uczcić. Chodzi tylko o własne
          ego. Zapisanie się w historii jako inicjatorzy pomnika. Przecinanie z wielką
          pompą wstęgi. No i potem przyjęcie na koszt podatnika.
          • stefan_ems Re: Cokół w oczy kole... 24.04.05, 00:03
            Spotkałem się już (i to kilka razy) z niegrzecznym określeniem, że ta cała
            pomnikowa akcja to takie "ostatnie obsikanie terenu przez starego psa". Bardzo
            nieładnie, ale coś w tym jest.

A propos szpitala, zaskoczeniem dla mnie był artykuł w NTO Małgorzaty Fedorowicz:
            www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20050421/REGION/104210100
            z którego wynika, że nasz szpital ma 4 mln długu! I to już z występującym od
            kilku lat, dość przychylnym dla szpitala budżecie starostwa. Nie jest to
            czołówka wśród innych zadłużonych szpitali na opolszczyźnie, ale na pewno nie
            powód, by stawiać pomniki. Gdy przypomni mi się jeszcze sponsoring policji
            inicjatora pomnika oraz śmieszny artykuł edith o "regionalnym dobroczyńcy" to
            można tylko jedno napisać – PARADNE.
            Pzdr.
        • farys_stop Re: Cokół w oczy kole... 26.04.05, 23:06
          Jest kolejna informacja od pana Cebuli
          www.strzelecopolski.pl/index.php?id=888
          Pomnik to sprawa powazna. Kolo ratusza moze stac pomnik bo miejsce jest odpowiednie. Ale jaki? Judyto8 zgadzam się z tym, ze nalezało zapytac ludzi, nawet jesli nie chciało się tyłka ruszac mozna to zrobic w internecie. Z pośród najciekawszych wybrac najrozsądniejsze, kierując sie pozytywnym wizerunkiem miejsca i miasta; bez smutków, żali i konfliktów, tylko to co pozytywne, bo moze sie okazac ze Strzelce Op. oprocz wsławienia sie w kraju dwoma ZK pozostaną w pamieci przejezdnych jako ponure miejsce.
    • farys_stop Re: Cokół w oczy kole... 26.04.05, 23:08
      myslałem nad fonatnną ale to moze byc za drogie (Wrocław sobie zafundował fontanne przy rynku zdaje sieze za jakies 4mln i ludziom sie ona wcale nie podoba - a ja sie nie dziwie)
    • maksik9 Re: strzelecka "szkarada" 07.05.05, 18:03
      no i wykonało się jak to niedawno ładnie Stefan określił "ostatnie obsikanie
      terenu przez starego psa".
      Dzisiaj postawili na cokole coś co według mego gustu można nazwać "szkaradą".
      Będą się zjeżdzać ludzie z kraju i z zagranicy żeby to podziwiać i Strzelce
      będzie sławne.
      Wydawało mi się że żyję w demokratycznym kraju i mentalność polityków krajowych
      (rządu, posłów)- "państwo to ja" nie ma przełożenia na mentalność samorządowców.
      Jednak jak widać na przykładzie powstawania pomnika, wszędzie jednak najwięcej
      do powiedzenia mają ludzie z kasą, i żadna opinia społeczna tu się nie liczy.
      Władze samorządowe nie przejmują się opinią zwykłych ludzi, nie przeprowadzono
      żadnych konsultacji społecznych, czy nam ten pomnik potrzebny jest do szczęścia,
      liczyło się tylko zdanie grupki osób.
      Pamiętajmy o tym przy wyborach..
      • rakfiol Re: strzelecka "szkarada" 07.05.05, 19:30
        Ma ktos moze jakas fotke tego pomnika. Moze dacie jakiegos linka, chetnie bym
        zobaczyl co tam postawili.
        Jak juz przy stawianiu jestesmy, w Zawadzkim postawili i poswiecili we wtorek
        kapliczke. Postaram sie zamiescic jakies fotki.
        Pozdrawiam
      • farys_stop Re: strzelecka "szkarada" 22.11.05, 10:26
        www.strzelecopolski.pl 15-11-2005

"Radny Karol Cebula poruszył problem jakości prac przy ułożeniu kostki wokół
        pomnika Piety. Zaznaczył, że zostały one wykonane niefachowo i niechlujnie.
        Pomnik, który znajduje się w centrum miasta i jest niejako jego wizytówką,
        powinien doczekać się solidnego wykończenia"

Pomnik który znajduje sie w centrum miasta staje sie wizytówka miasta i nie
        tylko prace wykonczeniowe powinny być zrobione fachowo ale sam cokół powinien
        na miano wizytówki zasługiwać.

• maksik9 Re: strzelecka "szkarada" 23.11.05, 16:41
          cokół jak cokół, ale to co na tym cokole stoi powinno ma miano wizytówki zasługiwać
          • farys_stop Re: strzelecka "szkarada" 23.11.05, 21:36
            o co mi własnie chodziło :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka