Dodaj do ulubionych

Marsz Zgody

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.12, 08:34
Widzimy co się zaczyna dziać, na co się zanosi. Kaczysta kołysze łodzia i nie patrzy końca.
Proponuję Marsz Zgody Regionu! Cichy Marsz Milczącej Większości ! Niech się nasza społeczność jak kiedyś chwyci za ręce i krzyknie: my tu chcemy zgody, spokojnej cichej pracy, dobrego współdziałania na ziemi naszych praojców i ojców !
Panie Prezesie Piechociński, teraz kolej na rozsądek PSL-u !

PS: strategia budzenia upiorów, w każdym regionie inna, byle rozkołysać emocje: w Wałbrzychu - brzydkie elewacje i biedaszyby, w Opolu - Kosowo ! w Warszawie - zamach, wybuchy i zbrodnia rządu, w Krakowie - trumny wawelskie, w Świętokorzyskiem, w Reszowskiem, Lubelskiem - dla każdego regionu coś ! Nie dajmy sie zwodzić mlaskaniem mamlasa, retoryką już wyblakłą, zbudowaną na insynuacji i nieprawdzie !
Obserwuj wątek
    • Gość: behemot Re: Marsz Zgody IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.12, 08:59
      I zapalmy jeszcze Ruskim świeczkę, za Żydów kadisz odmówmy. No i kolnet podjął dialog marszowy. Zgoda lepiej brzmi niż Polska, Polska jątrzy, jest nacjonalistyczna, niebezpieczna. A Zgoda w/g Prezia buduje a Polska W/g RAŚ i MN rujnuje.
      • Gość: Prof. Sawczuk Re: Marsz Zgody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.12, 09:16
        Zgoda ma bardzo dobre konotacje! Każdy rozsądny to przyzna. Dodatkowy aspekt, dlaczego Marsz Zgody, znajdziemy w doświadczeniach historycznych też w tym naszym ukochanym regionie ! Dziekuję za wsparcie idei.
    • Gość: regionalistka Re: Marsz Zgody IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.12, 11:59
      Tylko p.Sawczuk: region to (caly) Górny Slask, a nie "Opolszczyzna" !
      • Gość: opolanin Re: Marsz Zgody IP: *.xdsl.centertel.pl 19.11.12, 12:12
        Czyli zgody nie ma... Przekichane. Niestety widzę już czarny scenariusz: nawzajem nakręcające się ekstremizmy z dwóch stron.
    • rilian panie Profesorze 20.11.12, 07:35
      a może z inicjatywą takiego marszu powinno wyjść nasze środowisko? co prawda przestaje ono być powoli autorytetem z dekad odległych?...
      • Gość: Prof. Sawczuk Re: panie Profesorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.12, 09:04
        Drogi rilianie, to świetny pomysł ! środowisko uczelni jako mądre, przewidujące, rozumne, powstrzymujace myślenie w kategoriach waśni polsko-niemieckich we wspólnocie regionalnej. Jestem za ! Rozglądam się za osobami, które mogłyby Ci udzielić wsparcia, i chyba zostaje tylko ...pospolite ruszenie ludzi dobrej woli ! Plus instytucje, ktore zechcą sie przyłączyć ! Działaj !
    • Gość: MML Re: Marsz Zgody IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.12, 08:18
      Oczywiście zgoda w myśl jedynie słusznych założeń Psora. Który wskaże kto w marszu maszerować mógł będzie. Z obowiązkowym uśmiechem zadowolenia, choć pensja 300 EUR i jutro niepewne. Hasła na transparenty też już uzgodnione i gotowe ?
      • Gość: Prof. Sawczuk Re: Marsz Zgody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.12, 09:30
        Drogi MML, zgoda to zgoda, żadnych słusznych czy niesłusznych założeń. Chcesz zgody? To nie stawiaj warunków wstępnych po twojej myśli. Ja ich nie stawiam. Czy obowiązkowy uśmiech zadowloenia? No, jeśli wolisz grymasy ponuraka, to proszę bardzo. Jakie 300 euro? Nie podliczaj wszystkich na 1200 zł miesięcznie. Jest jeszcze grupa wyksztalconych, którzy nie boja się zap.....ać za 2500, 3500, 4500, a nawet 9500 i to w kraju. Kiedyś obowiązywało hasło "poznaj siłę swoich pieniędzy" i ja się osobiście tego trzymam.
        Jedyne hasła jakie przychodzą mi do głowy to staropolskie "zgoda buduje...", analogicznie do piosenki o góralu: "Ślazaku czy ci nie żal..." no i "Mniejszość razem z większością" !
    • men1972 @prof.Sawczuk. Nie udzielił mi pan odpowiedzi 20.11.12, 08:23
      Do dnia dzisiejszego nie udzielił mi Pan odpowiedzi, które tutaj, na tym forum, kiedys Panu zadałem.

Pytanie brzmiało: Dlaczego absolwenci Uniwersytetu Opolskiego nie mówią, i nie piszą po angielsku?
      I jak w związku z tym chcą uprawiać naukę ?

Niestety nie doczekałem się odpowiedzi od Pana. Domniemywam że ma to związek z tym, że i Pan zalicza się do idiotów którzy język obcy znają tylko trochę, a na pewno nie biegle.
      • Gość: 1983 Re: @prof.Sawczuk. Nie udzielił mi pan odpowiedzi IP: *.xdsl.centertel.pl 20.11.12, 10:12
        Ty może język znasz ale nie masz nic sensownego do powiedzenia. No to kto jest prawdziwym idiotą?
    • sokratovicz Re: Marsz Zgody 20.11.12, 16:01
      ja mógłby pójść w takim marszu razem z ludźmi dobrej woli, mówiąc językiem Biblii. problem jest taki, że my sobie dokądś pójdziemy, dojdziemy, wysłuchamy pięknych przemówień, wpadniemy sobie Gorol z Hanysem w objęcia, a RAŚ dalej będzie uprawiał raśistowską propagandę i uprzedzenia, a PiS dalej będzie jątrzył i siał nienawiść.
      panie Profesorze, ludzie nie są głupi. nikt normalny nie chce tu burd na tle pochodzenia tego czy tamtego Opolanina. w każdej społeczności są męty dążące do skonfliktowania ludzi. nie ma na nich rady, chyba że przekroczą granice prawa.
      pozdrawiam
      • Gość: Prof. Sawczuk Re: Marsz Zgody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.12, 18:48
        Nie bądź takim pesymistą. Chodzi o danie jasnego przekazu, wyemitowanie w publiczna przestrzeń sygnału, że my tu nie chcemy żadnej rozróby, że my tu chcemy spokoju. Przyjda gorole i hanysy, ale bedą się do siebie uśmiechać, bo oni tak jak my nie chca, by tu kaczysta siał ferment. Petycja? chyba tylko do Ratusza, by wział nasze stanowisko opod uwage, a decyzja o wydaniu zgody należy do Prezydenta Miasta. Czyli jest juz nas dwóch, plus rilian(?) to już 3, jak behemot sie ogarnie i przyjdzie to już 4. Nie bój się nabiera sie ludzi, jak by jeszcze GWwO dała nam wsparcie, to sukces Marszu Zgody zapeweniony? Spróbuję zapytać p. ministra Rakoczego, czy PSL dałby nam wsparcie i zaprosił inne siły do kooperacji?!
    • Gość: pener Re: Marsz.... IP: *.g1.citymedia.pl 20.11.12, 19:02
      Marsz do roboty, panowie pasożytowie! A nie siedzieć po kawiarniach, chlać kawę i wymyślać idiotyzmy typu "rozsądek PSLu". Koń by się uśmiał, hehe. Jak to ma być taki obrotowy, skąd-wicherek-powieje rozsądek, to piękne dzięki. PSL wsławił się dotychczas jedynie najskuteczniejszym spośród innych świń chapaniem z koryta i obsadzaniem stanowisk swoimi.
      A Opolu nie spokoju potrzeba i marynowania zdechłych emeryckich układów, a porządnej rozpierduchy. Na pierwszy ogień - likwidacja województwa i rozbiór pomiędzy DW i SK.
      Myślę, że normalnym ludziom żaden bądź co bądź marginalny RAŚ nie przeszkadza. Zresztą, autonomie są dobre. Im słabsze państwo tym bogatsze regiony.
      A PiS? Każdy kto myśli pis-manów się nie boi, bo to też wieczny margines. Kaczyński nie chce nic wygrywać tylko wiecznie gonić królika, bo to jego właściwy żywioł, o czym już prawił Torańskiej sto lat temu. Co intelektualiści z uniwersytetów powinni wiedzieć i kumać.
    • Gość: lalecznik Najlepszy rodzaj marszu IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 21:10
      To marsz z długopisem i dowodem osobistym w dniu wyborów w kierunku urny wyborczej. Ekstremiści nie głosują.
      • Gość: pener Re: Najlepszy rodzaj marszu IP: *.g1.citymedia.pl 20.11.12, 21:30
        Gość portalu: lalecznik napisał(a):

> To marsz z długopisem i dowodem osobistym w dniu wyborów w kierunku urny wyborc
        > zej. Ekstremiści nie głosują.

A co rozumiesz pod pojęciem ekstremiści? Pytam poważnie, zaciekawiło mnie to. Bo programowo nie chodzę [już] na wybory.

pozdrawiam
        • Gość: lalecznik Re: Najlepszy rodzaj marszu IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 22:17
          Pod pojęciem ekstremisty rozumiem takich jak aresztowany Brunon.
          To, że nie uczestniczysz w wyborach to smutne, ponieważ w mojej opinii nie rozumiesz istoty systemu demokratycznego oraz jego przewagi nad innymi typami organizacji społeczeństw. Natomiast absolutnie nie można to nazwać ekstremizmem. Nie rozumiem dlaczego bierzesz to do siebie. Zdanie „ekstremiści nie głosują” nie można interpretować jako „każdy kto nie głosuje to ekstremista”.
          Ktoś kto głosuje, zatem widzi w tym sens, zasadniczo nie będzie podkładał bomb pod system, w którym uczestniczy.
          • Gość: Dupecznik Re: Najlepszy rodzaj marszu IP: *.pl 20.11.12, 22:33
            Pener ma rację! Tu potrzeba rozpierduchy, a nie pohebanych marszów pojednania jednego lenia z drugim (uwaga, oficerze ABW czytający ten post: rozpierducha to metafora, nie chodzi o gwałtowne reakcje cząstek wysokoenergetycznych, lecz o rozmontowanie układów). PSL to banda bezdusznych pasożytów, racja. Opolska PO to Korzeniowski i Świeykowski - małomiasteczkowy sznyt i intelektualna trzecia liga. MN - oni co najwyżej potrafią pomalować płot na swoim podwórku. Ile ściągnęli tu inwestycji? Co pozytecznego zdziałali przez 25 lat? SLD - jawna klika; afera ratuszowa, cała wierchuszka w pierdlu, niedobitki poustawiane na uczelniach i w radach nadzorczych. Inteligencja? Buhahahahaah... Media? Zero opiniotwórczości i bojowości. NTO straciła jaja, Radiu nie wyrosły jeszcze nawet zęby. TVP? - giętki Szczepanik z ARiMiR (niezależny - jak Białoruś od Rosji). Jedyna placowka, ktora cokolwiek dobrego robi to... MBP. Serio.
          • Gość: pener Re: Najlepszy rodzaj marszu IP: *.g1.citymedia.pl 20.11.12, 22:47

> Pod pojęciem ekstremisty rozumiem takich jak aresztowany Brunon.
            > To, że nie uczestniczysz w wyborach to smutne, ponieważ w mojej opinii nie rozu
            > miesz istoty systemu demokratycznego oraz jego przewagi nad innymi typami organ
            > izacji społeczeństw.

Nie dałem żadnych podstaw do tego, żebyś twierdził, że nie rozumiem istoty systemu demokratycznego. Ja nie głosuję nie z lenistwa, ja nie głosuję powodowany świadomym wyborem.
            Uważam, że primo żyjemy w ustroju w małym stopniu demokratycznym, za to w dużym stopniu autokratycznym (tyle, że bez ewidentnego tyrana, dzisiaj tyran jest rozmyty, temu właśnie sprzyja "nowoczesna" demokracja), secundo: są rozwiązania zdrowsze (libertarianizm, anarchokapitalizm). Tyle mam z tej "naszej" demokracji, że mnie nikt nie zmusza (jeszcze?) do głosowania.
            W Polsce ustrój demokratyczny jest skonstruowany tak, że wybierać można z grona małych Lewiatanów, bez twarzy i bez odpowiedzialności. Moja iluzoryczna "władza" kończy się w chwili zamknięcia lokalu wyborczego. Od wielu, wielu lat nie ma znaczenia, który z małych Lewiatanów wygra wybory. Każdy kolejny bardziej niekompetentny i każdy kolejny bardziej pazerny. Jak widać na przykładzie obecnie rządzącego Lewiatanka władza zmienia liberałów w socjalistów skuteczniej niż napalony enkawudzista.

pozdrawiam
            • Gość: Dupecznik Re: Najlepszy rodzaj marszu IP: *.pl 20.11.12, 23:07
              Pener, ukłony za ten wpis o pozorach demokracji. Niech sobie durnie chodzą w marszach pojednania. Ku uciesze Lewiatanów z nienasyconymi mordami!!!!
            • Gość: lalecznik Re: Najlepszy rodzaj marszu IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 23:19
              W takim razie zupełnie się nie zgadzamy. A powód dałeś. W moim przekonaniu nie głosujesz ponieważ po prostu nie potrafisz z tego narzędzia korzystać, a dorabiasz sobie ideologię żeby to jakoś wytłumaczyć sobie i innym. Jesteśmy obecnie na takim poziomie rozwoju, jako społeczeństwo, że brak uczestnictwa w wyborach nie doprowadzi do jakiejś lepszej formy organizacji, ale – jak to zostało wyrażone w poście wyżej – „rozpierduchy”. To posłuży jedynie realizacji interesów węższego grona ludzi niż obecnie.
              W najbliższych wyborach wezmę dowód i pójdę do lokalu wyborczego aby oddać głos na możliwie racjonalnego człowieka, który będzie w możliwie akceptowalny sposób reprezentował moje interesy. I za którego będę się w razie czego wstydził. Właśnie dlatego aby żadnych „rozpierduch” nie było.
              • Gość: pener Re: Najlepszy rodzaj marszu IP: *.252.16.3.internetia.net.pl 21.11.12, 08:41

> W takim razie zupełnie się nie zgadzamy. A powód dałeś. W moim przekonaniu nie
                > głosujesz ponieważ po prostu nie potrafisz z tego narzędzia korzystać, a dorabi
                > asz sobie ideologię żeby to jakoś wytłumaczyć sobie i innym.

Nie potrafię, bo nie daję z siebie robić idioty głosując po raz kolejny na "możliwie racjonalnego człowieka, który będzie w możliwie akceptowalny sposób reprezentował moje interesy"? To jest mowa-trawa. Władza nie reprezentuje żadnych moich interesów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka