mieszaniec-zopola
22.12.12, 22:27
Wiele lat temu po serii tragedii na przejściu dla pieszych Malince, koło stacji benzynowej Shell na Ozimskiej napisałem list do MZD z żądaniem poprawy bezpieczeństwa na tym przejściu. Wyjaśniam, że przejście to służy praktycznie wyłącznie pasażerom autobusu, mieszkańcom Malinki, przyjeżdżającym z miasta. Można zatem zauważyć, że nie przechodzi tam sznur pieszych, tylko ludzie w grupach kilka razy na godzinę. Proponowałem, żeby ze względu na małe natężenie ruchu pieszego zastosować tam światła uruchamiane na przycisk. List mój wysłałem w stanie wzburzenia po zabiciu mojego sąsiada, który był kolejną ofiarą tego przejścia. Otrzymałem wówczas odpowiedź, że nie jest to możliwe, bo przejście znajduje się zbyt blisko skrzyżowania Ozimska Częstochowska i umieszczenie świateł na przycisk blokowałoby ruch na Ozimskiej. Niedawno zabito tam moją kolejną sąsiadkę, emerytowaną nauczycielkę. Ponoć odbyło się nawet spotkanie mieszkańców z prezydentem i znów odpowiedziano, że nic z tego. Pytam się:
Ile osób musi jeszcze zginąć w tym miejscu, żeby miasto poprawiło stan bezpieczeństwa? Ile kosztują dwa sygnalizatory z przyciskiem? Ile ludzkie życie? Ile kosztuje zbudowanie azylu? Czemu serca naszych włodarzy są tak twarde?
O ile pamiętam, dopiero śmierć wiceprezydenta miasta spowodowała poprawę bezpieczeństwa na pl. Kazimierza.
To ja mam propozycję.
Niech prezydent Zembaczyński na zmianę z prezesem Karbowiakiem i wiceprezydentami wsiadają 5x dziennie w autobus na Malinkę i przeprowadzają bezpiecznie przez jezdnię pasażerów MPK. Jak któregoś z nich zabiją, to z pewnością zostaną wprowadzone środki techniczne w celu poprawy bezpieczeństwa.
Moi Państwo, to się nie rozpuści (rozwiąże) niczym g... w basenie (patrz stopka w jęz. szwedzkim). Tam znów ktoś zginie. Może ja albo ktoś z mojej rodziny, może znowu jakiś sąsiad. Człowiek.
Miasto wydaje wory kasy na jakieś nikomu-niepotrzebne-duperele, a skąpi pieniędzy na dwa sygnalizatory. Płynność ruchu ma prymat nad ludzkim życiem. Wk... mnie to niepomiernie.