Dodaj do ulubionych

Zabili panią Jankę, gratuluję miastu Opole

22.12.12, 22:27
Wiele lat temu po serii tragedii na przejściu dla pieszych Malince, koło stacji benzynowej Shell na Ozimskiej napisałem list do MZD z żądaniem poprawy bezpieczeństwa na tym przejściu. Wyjaśniam, że przejście to służy praktycznie wyłącznie pasażerom autobusu, mieszkańcom Malinki, przyjeżdżającym z miasta. Można zatem zauważyć, że nie przechodzi tam sznur pieszych, tylko ludzie w grupach kilka razy na godzinę. Proponowałem, żeby ze względu na małe natężenie ruchu pieszego zastosować tam światła uruchamiane na przycisk. List mój wysłałem w stanie wzburzenia po zabiciu mojego sąsiada, który był kolejną ofiarą tego przejścia. Otrzymałem wówczas odpowiedź, że nie jest to możliwe, bo przejście znajduje się zbyt blisko skrzyżowania Ozimska Częstochowska i umieszczenie świateł na przycisk blokowałoby ruch na Ozimskiej. Niedawno zabito tam moją kolejną sąsiadkę, emerytowaną nauczycielkę. Ponoć odbyło się nawet spotkanie mieszkańców z prezydentem i znów odpowiedziano, że nic z tego. Pytam się:
Ile osób musi jeszcze zginąć w tym miejscu, żeby miasto poprawiło stan bezpieczeństwa? Ile kosztują dwa sygnalizatory z przyciskiem? Ile ludzkie życie? Ile kosztuje zbudowanie azylu? Czemu serca naszych włodarzy są tak twarde?
O ile pamiętam, dopiero śmierć wiceprezydenta miasta spowodowała poprawę bezpieczeństwa na pl. Kazimierza.
To ja mam propozycję.
Niech prezydent Zembaczyński na zmianę z prezesem Karbowiakiem i wiceprezydentami wsiadają 5x dziennie w autobus na Malinkę i przeprowadzają bezpiecznie przez jezdnię pasażerów MPK. Jak któregoś z nich zabiją, to z pewnością zostaną wprowadzone środki techniczne w celu poprawy bezpieczeństwa.
Moi Państwo, to się nie rozpuści (rozwiąże) niczym g... w basenie (patrz stopka w jęz. szwedzkim). Tam znów ktoś zginie. Może ja albo ktoś z mojej rodziny, może znowu jakiś sąsiad. Człowiek.
Miasto wydaje wory kasy na jakieś nikomu-niepotrzebne-duperele, a skąpi pieniędzy na dwa sygnalizatory. Płynność ruchu ma prymat nad ludzkim życiem. Wk... mnie to niepomiernie.
Obserwuj wątek
    • jureek Re: Zabili panią Jankę, gratuluję miastu Opole 22.12.12, 23:19
      Popieram.
      Jura
      • Gość: Smyracz Re: Zabili panią Jankę, gratuluję miastu Opole IP: *.pl 23.12.12, 01:39
        I ja popieram. Na dodatek to przejście tam, mimo że oświetlone, jest jakieś takie, że go nie widać, że ludzie zza autobusu nagle wychodzą pod koła. Sam omal nie rozjechałem tam przechodnia! Światła by rozwiązały problem. Ale MZD wie lepiej. Mieszańcu, walcz!
    • Gość: behemot Re: Zabili panią Jankę, gratuluję miastu Opole IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.12, 08:11
      Co do świateł w rzeczonym miejscu, wysepki, czy przejścia podziemnego masz moje poparcie. Mółwiąc wprost i po polsku trzeba tam coś zrobić ku poprawie bezpieczeństwa Maliniaków. Odsyłając zaś do stopki wychodzisz na pospolitego ignoranta i durnia uchodzącego za intelektualistę, któren po półrocznym pobycie we Szwecyi, popisuje się znajomością tego trudnego acz niepotrzebnego (w sensie znajomości) języka. Z racji egzotyczności języka i szacunku dla czytelnika mniej lingwistycznego w takich razach należy się tłumaczenie myśli zawartej w cytatacie. Amen. Szalom.Hejda.
      • Gość: JS Re: Zabili panią Jankę, gratuluję miastu Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.12, 09:14
        Zgoda, popieram, ale ewent. dwie modyfikacje/uzupełnienia: a) nalezy rozsunąć przystanek i przejście, by ludzie nie wychodzili na pasy zza autobusu, by kierowcy mogli widzieć pieszych na chodniku idących ku przejściu (czyli koniecznie zatoczka), b) nalezy wprowadzić nakaz 40km/h na całej długosci ulicy! . Ozimska jest torem wyścigowym !
        • mieszaniec-zopola Problem techniczny 23.12.12, 15:13
          Tam pas jest dodatkowy pas dla samochodów, skręcających w lewo na Malinkę.
          Scenariusz wypadków śmiertelnych prawdopodobnie wygląda następująco:
          Na tym pasie stoi samochód i czeka, aż będzie mógł skręcić w lewo. Tym samym zasłania on przejście dla pieszych dla nadjeżdzających od strony Częstochowy. Pieszy wyłania się zza samochodu wprost pod koła. Przejście dla pieszych powinno być po drugiej stronie zjazdu na Malinkę + wysepka + światła. Zresztą, co ja będę wymyślał, w końcu w MZD powinni być jacyś fachowcy. No chyba, że tam wszyscy tacy fachowcy jak prezes Karbowiak, mgr historii.
          No to ja jestem lepszy bo jak by nie było jestem inżynierem.
          MIeszaniec
          -----------
          Det löser sig sa mannen som sket i Valhallabadet.
      • mieszaniec-zopola Behemot, a było już lepiej? 23.12.12, 10:23
        Po pierwsze primo, język szwedzki jest relatywnie nietrudny,
        Po drugie primo, ja też się nawet nie obejrzałem, kiedy dwa lata minęły 3 miesiące temu,
        Po trzecie primo, tłumaczenie umieściłem,
        Po czwarte primo, dla zainteresowanych jest Google translate,
        Po piąte i najważniejsze primo, sens jest prosty, jak budowa cepa i nie trzeba znać szwedzkiego: jeśli się nie wprowadzi środków technicznych to znowu ktoś zginie.
        Czemu człowieku zawsze musisz być w stosunku do mnie taki złośliwy?
        Ja wiem, że ja Ciebie też punktuję, ale nie na zasadzie, żeby przywalić przy każdej nadarzającej się okazji. Obejrzyj sobie filmik edukacyjny:
        www.youtube.com/watch?v=5Rj4nky_MT4
        • Gość: Mira Ceti Re: Czy Behemot, to 'гoмocек IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.12, 11:56
          Nie wiem dokładnie, czy żem aluzju poniała? Obejrzałam ci ja podpięty filmik instruktażowy w języku rosyjskim. Języki trzeba znać, kanieszno.
          Wygląda mi na to MIeszańcu, że chciałeś dać delikatnie do zrozumienia, że behemot jest гoмocекcyaльнoй педерacт! Czy dobrze zrozumiałam? A może się mylę absolutnie?
          • mieszaniec-zopola Re: Chodzi o fobię 23.12.12, 15:00
            W przykładzie jest akurat homofobia, a w przypadku Behemota zachodzi przypadek hybrydofobii.
          • Gość: Dr Style Re: Czy Behemot móglby się tak nie kompromitować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.12, 19:22
            Nie chce sie wymądrzać, ale nie ma w j. rosyjskim "aluzju poniał" tylko "tonkij namiok poniał", no i nie "kanieszno", tylko "konieczno". Ostatnio premier Tusk mowił o pojawiającej się arogancji Rosjan. A ja przeniosę to na forum: u behemota ostatnio zdarzaja się wypady niegrzeczne, a nawet bardzo brzydkie ("Odsyłając zaś do stopki wychodzisz na pospolitego ignoranta i durnia uchodzącego za intelektualistę"). Co to za bolszewicki styl?To Lenin wprowadził język rynsztokowy do polemik prasowych.
            • Gość: pig Re: Czy Behemot móglby się tak nie kompromitować? IP: *.agora.pl 27.12.12, 14:13
              Widzę, że dyskusja zmierza w nieco innym kierunku, tym nie mniej pozwolę sobie wkleić tu link, w którym jest informacja o zmianach, jakie na początku przyszłego roku powinny się pojawić na feralnym przejściu. Będzie m. in. sygnalizacja świetlna. Więcej tutaj -> opole.gazeta.pl/opole/1,35114,12914855,Zmiany_na_przejsciu__gdzie_gina_ludzie.html
              • mieszaniec-zopola Dobrze, że wreszcie to do nich dotarło 27.12.12, 14:45
                Moim zdaniem wcześniejsze odrzucenie moich żądań poprawy bezpieczeństwa było wysoce nieprzyzwoite.
                Podobni za nieprzyzwoite uważam powoływanie niekompetentnych ludzi na kierownicze stanowiska według kryterium wierności prezydentowi. MZD powinni zarządzać inżynierowie ze specjalnością budownictwo dróg i mostów. Politechnika Opolska produkuje takich od czasów WSI, czyżby ich w Opolu zabrakło?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka