Dodaj do ulubionych

Pojedziemy pociągiem z Opola do Warszawy w 3 go...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.13, 19:08
w chiach jecałem 400 kmm/h, a tu wciska mi sie ciufcię która będzie się toczyć 100 km/h. propaganda sukcesu PO
Obserwuj wątek
    • Gość: Przechodzien Re: Pojedziemy pociągiem z Opola do Warszawy w 3 IP: *.airmax.pl 10.01.13, 19:31
      a potem sie obudziles pod mokra koldra..
    • Gość: Marek Pociągiem z Opola do Warszawy w 3 godziny. To j... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.13, 20:36
      I co z tego. Z Opola do Krakowa - 180km jedzie się wg. rozkładu 4,5 godzin co daje średnią 40km/h. I tak ma być do 2015 bo firma remontująca tory upadła. Ludzie wysiadają w Katowicach by się przesiąść do autobusu. Nawet internetowe rozkłady jazdy uwzględniają te autobusy.
      Ale jak moja matka zapytała się o autobus w kasie PKP w Opolu to kasjerka tak nakrzyczała, że nie będę mówił.
      • men1972 Re: Pociągiem z Opola do Warszawy w 3 godziny. To 10.01.13, 22:58
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> I co z tego. Z Opola do Krakowa - 180km jedzie się wg. rozkładu 4,5 godzin co d
        > aje średnią 40km/h. I tak ma być do 2015 bo firma remontująca tory upadła. Ludz
        > ie wysiadają w Katowicach by się przesiąść do autobusu. Nawet internetowe rozk
        > łady jazdy uwzględniają te autobusy.
        > Ale jak moja matka zapytała się o autobus w kasie PKP w Opolu to kasjerka tak n
        > akrzyczała, że nie będę mówił.

A autobusem z Opola do Krakowa jedzie się 3 / trzy / godziny. I jedzie się naprawdę wygodnie.
        Przykład wypróbowany prze zemnie:
        Wyjazd z Opola DA o godz.12.25 przyjazd do Krakowa na RDA 15.30

Po drodze tylko jeden przystanek w Katowicach na Dworcu PKS / Plac Piotra Skargi. I tam jest 30 minutowa przerwa. Masz czas aby iść do toalety, czy rozprostować się.

Przez cały czas autobus śmiga autostradą. I gdyby nie postój w Katowicach, to ten odcinek byłby zrobiony w ciągu 2,5 godziny.
        Dodam, że cena biletu jest znacznie tańsza niż w śmierdzącym pociągu !!!
        • Gość: Marek Re: Pociągiem z Opola do Warszawy w 3 godziny. To IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.13, 23:37
          Mógłbyś mi podać jakieś namiary na ten autobus? To chyba nie PKS.
          Z góry dziękuję. :)
          • men1972 @ Marek 11.01.13, 18:49
            Gość portalu: Marek napisał(a):

> Mógłbyś mi podać jakieś namiary na ten autobus? To chyba nie PKS.
            > Z góry dziękuję. :)
            Proszę bardzo Marek.
            Jest to PKS Nowy Sącz relacji Wrocław ---> Krynica Górska Zdrój przez Katowice/ i Kraków
            Wyjazd z Opola 12.25 stanowisko Nr.5

Polecam. Bo sam nim jechałem do Krakowa przed Nowym Rokiem. Naprawdę jedzie się wygodnie, szybko i tanio.
            I nie jest to jakiś stary Autosan, ale wypasiony Neoplan lub Setra / taka jak w Sinbadzie/.

Zresztą tam w PKS-ach też są ludzie myślący, i na trasy długodystansowe te bardziej prestiżowe relacji np. Nowy Sącz/Wrocław czy Nowy Sącz/ Warszawa, puszczają autobusy najbardziej reprezentacyjne.

Pod niżej wklejam Tobie Marek rozkład odjazdów z dworca PKS Opole
            www.pks.opole.pl/pe%C5%82ny-rozk%C5%82ad-odjazd%C3%B3w-z-da-opole

• men1972 A do Gliwic / cirka 60 km / 2 godziny !!! 10.01.13, 20:43
      Ostatnio jechałem takim obskurnym zdechlakiem Przewozów Regionalnych z Gliwic do Opola przez Strzelce Opolskie.

Pociąg ten jechał 2 / dwie / godziny !!! Ale dziadostwo to PKP !!!
    • Gość: Father Donald Michaś, nie rób mi znów wstydu.... IP: *.bb.sky.com 10.01.13, 20:54
      Płoszę...
    • mark_kram57 Pociągiem z Opola do Warszawy w 3 godziny. To j... 10.01.13, 22:19
      W drugiej polowie lat 60-tych, jezdzilem z ojcem "Opolaninem" do Warszaway w 4 godz. Big deal jezdzic ponad 3 godz w 2015. Posunelismy sie z predkoscia slimaka a moze nawet wolniej.
      Na dodatek w Czestochowie byla przerwa bo podlanczali nas do "Gornika"
      • Gość: Synek ze Śląska Re: Pociągiem z Opola do Warszawy w 3 godziny. To IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.13, 22:59
        Bytom < - > Berlin w 4,5h czy to sen, mara nocna, marzenie, nie tak było w .... 1936 i to była tzw jednostka z napędem spalinowym, prędkość max 160km/h. Jak tylko o tym czytam to moja wyobraźnia tego nie ogarnia mimo prawie czterdziestu wiosen. Jak widzę przed oczami rozkład jazdy z tamtego okresu pociągów jadących przez Kandrzin to nie wierzę... brak mi po prostu wyobraźni.

Szkoda gadać, niech już to PKP oddadzą DB, dajcie im to nawet jutro, za 5 - 10 lat będzie w tym kraju porządek.

A tak z innej beczki, ta linia leci przez Pludry więc ten rozqrwiony na maxa przejazd obok restauracji myśliwskiej też zrobią??
    • Gość: Zibi Pociągiem z Opola do Warszawy w 3 godziny. To j... IP: *.bemowonet.pl 10.01.13, 22:40
      Wszystko pięknie ładnie..remont trasy Opole-Lubliniec, ale to że z Lublinca do Częstochowy jedzie się godzinę to już zapomnieli uwzględnić!
    • Gość: ruski "progres" Pociągiem z Opola do Warszawy w 3 godziny. To j... IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.13, 15:28
      1936 - "Fliegender Schlesier" (Latajacy Slazak): Bytom-->Berlin = 3,5 godziny :-))))

2013
      -1936
      -------
      =ok.80 lat !!!

"Postep" á la polonaise. LOL
      • opolak Latający Ślązak po porządnych torach,byli dróżnicy 12.01.13, 17:46
        pl.wikipedia.org/wiki/Lataj%C4%85cy_%C5%9Al%C4%85zak
        wielinskiberlin.blox.pl/2007/01/Latajacy-Slazak-nie-wroci-na-tory.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka