Dodaj do ulubionych

TUSK WIELKI - brawo Panie Premierze !

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 04:44
Tusk jest wielki! Polak z kaszubskim rodowodem i charakterem: uparty, pragmatyczny, schodzi z pola strzalu, nie kłótliwy, zaciety w cichej walce, jak Kaszubi przez stulecia...!
Należy mu się nasz szacunek. Dziękujemy !
Obserwuj wątek
    • Gość: Prof. Sawczuk Re: - brawo Panie Premierze ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 05:40
      Trafna opinia prof. Kika, z którym się zgadzam w pełni: "- Tusk postawił na właściwego konia w Unii Europejskiej. Po latach błąkania się polskiej dyplomacji po Stanach Zjednoczonych, Londynie, (...) Tusk postawił na Niemcy. I to było trafione - podkreśla. I dodaje: - Tak jak gospodarka niemiecka jest czynnikiem ważącym dla sytuacji w gospodarce polskiej, tak Niemcy są czynnikiem ważącym dla znaczenia Polski w UE. To wszystko Tusk zrealizował."

• Gość: Mika Re: - brawo Panie Premierze ! IP: *.20-3.cable.virginmedia.com 09.02.13, 15:17
        Dziękujemy profesorze! Partia doceni.
        Ale raczej ta propaganda sukcesu, ta euforia była skierowana do mniej rozgarniętego wyborcy, niemniej jesteśmy pod wrażeniem, że i profesor?
        Tak trzymać!
        • lugnian Re: - brawo Panie Premierze ! 09.02.13, 15:28
          To trabienie sukcesu jest przynajmniej dziwne. Polacy nie dostali wiecej jak w roku 2007 .Dostali tyle ile wyszlo z klucza podzialu i obojetnie kto pojechalby tyle by dostal. Inflacja w Polsce w ciagu ostatnich 7 lat to dobrze ponad 20 %. A koszty inwestycji publicznych w ciagu tych lat wzrosly przynajmniej o polowe. Przypomnijcie sobie ile to mialo byc wybudowanych autostrad i drog ekspresowych z ostatniego budzetu i jak koszty eksplodowaly.Do tego trzeba dodac wklad wlasny ktory z tych ponad 100 mld nie zostal odjety.
        • men1972 Re: - brawo Panie Premierze ! 11.02.13, 16:09
          @mika
          Sawczuk profesorem będzie jak nauczy sie języka angielskiego. Bo nawet rosyjscy profesorowie, ci którzy uprawiają prawdziwą naukę, język angielski znają.

A sawczuk jest idiotą bez jakichkolwiek osiągnięć , bez publikacji w anglojęzycznych periodykach naukowych. Po prostu, marka naukowa sawczuk = intelektualny idiota.
    • rilian brawo Panie Premierze ! 09.02.13, 16:04
      e tam, profesorze, znawcy ekonomii (tysiące potencjalnych noblistów) już się produkują... jakiś poślina twierdzi, że należało żądać 500 mln i to jest właściwa pozycja negocjacyjna. żal.
      • przemo_opole Re: brawo Panie Premierze ! 09.02.13, 16:18
        Masz na myśli "profesora" K. ? :))))
    • Gość: Prof. Sawczuk Re: - brawo Panie Premierze ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 16:19
      Jaka propaganda sukcesu, jaka partia, ludzie oprzytomniejcie, skąd w was tyle nienawiści do własnego rządu? Wczoraj tylko jeden polityk z opozycji potrafił docenic wysiłek i rozgrywkę, bo sam przez ten magiel i młyn dyplomatyczny przeszedł z sukcesem. Mam na mysli p. Leszka Millera. Potrafił szczerze do kamery pogratulowac Premierowi. To jest facet z klasą, choć momentami mnie drażnią jego wypady nieoczekiwane... Natomiast żałość patrzeć na wygibasy np. p. Bl;aszczaka, który całkowicie powaznie stwierdza, bez mrygnięcia powiek, że "miało być na rolnictwo 36, a jest 28 mrd e." Miało być? A może "mieli dać"? Nie ma "mieli dać", tam wszystko trzeba wydzierać z gardła, trzeba umieć o to zagrać. Gdyby było inaczej można było nie wyjżdzać z Warszawy. PiS nie potrafi przeżyć, że stracił ostatnią szansę. Dobrze, że jakiś duch, chyba święty, ostrzegł lidera, by nie stawiał w piątek sprawy konstruktywnego wotum zaufania, jak pierwotnie zapowiadał. Kopuła Sejmu chyba nie wytrzymałaby tego gromkiego śmiechu Izby.
      • armani_op Re: - brawo Panie Premierze ! 09.02.13, 17:20
        Szanowny Panie Profesorze!
        W wspomnianej przez Pana wypowiedzi L.Millera oprócz gratulacji padło jeszcze coś ważniejszego. L.Miller publicznie przyznał, że gdyby był Premierem RP to nie załatwiłby więcej z UE niż D.Tusk. To świadczy o jego wielkiej klasie.
        Niestety przez wiele najbliższych dni - ośmielę się nawet stwierdzić że do czasu kolejnych wyborów - PIS będzie cierpiał na chroniczną sraczkę z powodu tego historycznego wydarzenia.
        Od wczoraj obserwuję najróżniejsze zabiegi ludzi powiązanych z tą formacją zmierzające do całkowitego zdezawuowania niewątpliwego sukcesu. Sukcesu, który boli ich tym bardziej, że pozwolił zmaterializować najważniejszą obietnicę złożoną przez D.Tuska Polakom.
        Cała prawica próbuje zaklinać rzeczywistość, bo już wczoraj dowiedzieli się, że przegrali następne wybory.
        Na koniec z uśmiechem na ustach, muszę w pewnej kwestii przyznać rację PISowi - Tusk znów nas oszukał - obiecał mniej, a przywiózł więcej!
        Pozdrawiam!
    • Gość: gość 2013 Re: TUSK - ocenimy Cię po owocach nie po torcie. IP: *.punkt.opole.pl 09.02.13, 16:58
      Moi drodzy internauci!
      Nie chodzi wcale o dane finansowe i o wielki sukces. Dziwię się profesorowi, że tak wyraża się o Tusku. Chyba, że chodzi tylko o cechy etniczne! Jeszcze większą euforię propagandową i społeczną wzbudzał Gomułka czy Gierek. Gigantyczne tłumy Polaków uwierzyło w lepsze jutro. Jak się to skończyło wszyscy wiemy- to już historia. Bardzo ostrożnie należy cokolwiek chwalić jeśli chodzi o naszą przyszłość. Ocenimy to po jego owocach a nie po torcie sukcesu. Wybudowane autostrady i drogi należy remontować z tych 300mld zł. 370 tyś głodnych dzieci należy nakarmić, ok. 180 tyś bezdomnych - co z nimi zrobić? Boli mnie mnie to, że ok. 30% funduszy z UE zostało zmarnowanych, źle wykorzystanych, zdefraudowanych lub źle zagospodarowanych. Prywatyzacja szpitali zbiera swoje żniwo. Tzw. cicha eutanazja jest powszechna. Ostatni znany mi przypadek. Karetka pogotowia nie chciała przyjechać do pani (84 lata, straciła przytomność), bo jest za stara.
      Ludzie nie są do tego przygotowani. Można tak ciągnąć bez końca.
      Dlatego chwalenie Tuska za tort wart 300 mld złotych jest przedwczesne. Pochwale go gdy ludziom naprawdę będzie się lepiej żyło, tu w Polsce, a nie gdzieś w Europie. Profesor jest człowiekiem starej daty o sporym doświadczeniu życiowym ale proszę wybaczyć jest "niereformowalny ideowo i społecznie". Takie jest moje zdanie.
      TYLKO BEZ POLITYKI.
      • Gość: maskulino Re: TUSK - ocenimy Cię po owocach nie po torcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 17:49
        Czegoś nie kumam zwłaszcza, że różne profesory i inne tzw autorytety wpadają w zachwyt, zatem może ktoś maluczkim wytłumaczy i rozwieje wątpliwości.
        Czy Sz. Państwo Premierostwo,Prezydentostwo i Ministrostwo w Brukseli rozmawiali o budżecie UE? Zapewne tak. Czy budżet UE uchwala ta zbiorowość? Zapewne nie. Chyba, że przyjmiemy, iż towarzystwo zwane Parlamentem Europejskim jest ciałem fasadowym i służącym jedynie do "zesłania" niewygodnych w politykach krajowych na lukratywne, europejskie posady.
        Przyjmując jednak, że budżet uchwala Parlament EU to zachwycające peany profesorostwa i celebrytów komentatorskich zdumiewają! Zaproponowany budżet jest niezwykle stagnacyjny i nie rozwojowy! Nie rozwojowy, nie dla Polski, ale dla Europy!!! To fajnie, że nic nam nie skubnęli i trochę dróg będziemy mogli wybudować, ale ten budżet to nie jest metoda na konkurowanie Europy z Azją, basenem Pacyfiku czy innymi tygrysami, którzy pakują ile się da w naukę, innowacje i rozwój najogólniej mówiąc.
        Poczekajmy zatem z peanami na głos Parlamentu EU. Chyba ,że jestem w błędzie zatem propszę o wyjaśnienie w miarę sensowne, a też przyłączę się do chóru piewców "sukcesu".
        • Gość: Madziar Re: TUSK zrobił swoje, a co z Europą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 18:18
          Polska ma się z czego cieszyć. Ale czy cieszą się też kraje południa Europy? Czy nowy budżet nie pogrąży Europy w konflikty i wzajemne pretensje?
      • Gość: Prof. Sawczuk Re: TUSK - ocenimy Cię po owocach nie po torcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 04:45
        Kurczę, no i dosięgnął mnie facio, tak celnie strzela?!
        Przyczytajcie: "Dlatego chwalenie Tuska za tort wart 300 mld złotych jest przedwczesne. Pochwale go gdy ludziom naprawdę będzie się lepiej żyło, tu w Polsce, a nie gdzieś w Europie. Profesor jest człowiekiem starej daty o sporym doświadczeniu życiowym ale proszę wybaczyć jest "niereformowalny ideowo i społecznie". Takie jest moje zdanie.
        TYLKO BEZ POLITYKI."
        Więc po pierwsze, nie umniejszaj, bądź dokładny: nie 300 lecz 440. Po drugie te srodki sa na to by właśnie tu a nie w Europie rozwiązywać nasze problemy, a to nie jest kwestia jednej kadencji, a wielu wielu kadencji. Po trzecie jestem rocznik 1944, ale niekoniecznie starej daty, dogaduje się ze światem młodych i starych, to kwestia codziennego joggingu, codziennej porcji pracy mózgowej plus sproszkowanego żeń szenia i rogu nosorożca..:) Po czwarte jestem reformowalny: dałem sie radykalnie zreformować bo rzuciłem alkohol, patrzę trzeźwo i bez różowych okularów i widzę ile zła formacja odwołująca się do dwu wielkich wartości ludzkości dała Polakom. Zawsze wtedy myśle o upadku Polski w XVIII w. Polskę osłabili i zniszczyli Polacy, a zaborcy tylko wyciągnęli wnioski i zacisneli pętle na szyji. Spotkało nas wielkie nieszczęście, ale miejmy nadzieję, że po wyśmianiu bladego Nico, i przegraniu siódmych wyborów ta formacja zejdzie ze sceny, rozproszy się jak smród na świeżym powietrzu. Takie jest moje zdanie. PS: proszę nie wykluczać mnie przedwcześnie, proszę sledzić moje wpisy, przekonacie się, że jest w nich jeszcze trochę jaja, a nie same zsiadłe mleko emeryta:)
        • Gość: gość 2013 Re: TUSK - ocenimy Cię po owocach nie po torcie. IP: *.punkt.opole.pl 10.02.13, 17:30
          Cytat;
          "Dlatego chwalenie Tuska za tort wart 300 mld złotych jest przedwczesne. Pochwale go gdy ludziom naprawdę będzie się lepiej żyło, tu w Polsce, a nie gdzieś w Europie. Profesor jest człowiekiem starej daty o sporym doświadczeniu życiowym ale proszę wybaczyć jest "niereformowalny ideowo i społecznie". Takie jest moje zdanie.
          TYLKO BEZ POLITYKI."

Nic nie zrozumiał profesor z tego co napisałem. Nikt nie neguje 300 czy 440 mld zł od UE. Taka jest praca premiera. I oj, będą nagrody, będą. Brzydzę się natomiast działaniami partyjnymi i tą nachalną propagandą. Celem każdej partii w Polsce jest dobro samej partii i ustawionych członków. Wszyscy robią aby ustawy, prawo i rozporządzenia były bezpośrednio lub pośrednio dobre dla partii a nie dla ludzi. Sejmowicze nawet nie chcą podpisać projektu ustawy o karaniu posłów za wykroczenia drogowe!!! Solidarność jest fenomenalna. A dopłaty do partii z budżetu po wyborach, to moim skromnym zdaniem, jest czyste złodziejstwo jakie uprawiają partie polityczne. I na pewno tego nie zmienią!!!
          Przykładów można przytaczać dziesiątki a i tak profesora nikt nie zmieni, bo to co napisałem o niereformowalności jest prawdą. Profesorze nawet pan tego nie rozumie, że nie chodziło mi o pański alkohol, jogging, gimnastykę czy jeszcze coś ważnego. To jest po prostu pańska ochrona życia i zdrowia przed starością, za co mogę pana pochwalić. Tylko nie o to chodzi! Samodzielność myślenia w oparciu o wiedzę i doświadczenie życiowe to bezcenny dar, który nie zawsze ujawnia się w praktyce. Dmuchanie na zimne, patrzenie z daleka czy z boku na zjawiska społecznie złe, to dar rzeczywisty. Zawsze pokazywać plusy i minusy starych i nowych problemów społecznych, nie ulegać propagandzie i nie dać się wodzić za nos politykom. Tego od pana można oczekiwać. A co pan daje lub proponuje ludziom tu na forum? Tanie chwalenie tortu za 440 mld zł i partyjną propagandę. Zbyt dużo pustych gładkich słów. To zdecydowanie za mało. TYLKO BEZ POLITYKI.
          • Gość: Prof. Sawczuk Re: TUSK - ocenimy Cię po owocach nie po torcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 19:22
            Cieszę się, że pan gościu 2013 tyle jeszcze ode mnie oczekuje.. Ja też nie lubię propagandy i też lubie patrzec politykom na ręce, też jestem zniecierpliwiony. Zapewniam cię, że jestem reformowalny, bo mój mózg jeszcze funkcjonuje, a normą dla profesora jest nieustannie wątplić. W tym sensie prosze nie spisywać nas, ludzi po 65tce na straty. My nadal pracujemy pełną parą i tak nawiasem granica aktywności zawodowej w postaci 67-tki jest dla nas kaszką ( i kaską!) z mleczkiem; załozenie jest, by pracować co najmniej dziesiatkę dłużej. Jest nadzieja bo dzis czytałem o joggingu 103 latka.
            Zastanawiam sie skąd u ciebie taka tendencja, by partnerowi w rozmowie sugerować, że nie mysli samodzielnie. Troche to trąci pychą. Ja bym na to nigdy w stosunku do ciebie nie wpadł.
            Piszesz, że "dmuchanie na zimne, patrzenie z daleka czy z boku na zjawiska społecznie złe, to dar rzeczywisty. Zawsze pokazywać plusy i minusy starych i nowych problemów społecznych, nie ulegać propagandzie i nie dać się wodzić za nos politykom." Ja się z tobą zgadzam w 100%. Ja tu na forum dałem wyraz swojej radości z faktu, że 440. I tyle. Czy pozwolisz mi się cieszyć? Tak? To dziekuje. Natomiast mam wrażenie, że choć wzywasz, by nie było polityki, sam z tego politycznego kąta nie umiesz wyjść, Mam propozycję: rozpocznijmy nowy watek w duchu wyżej sygnalizowanym. Powtórzę hasło wywoławcze: Byłoby wspaniale, gdyby Polscy połączyli się teraz w rodzaj konfraterni i razem obmyslili najlepszy możliwy układ rządzenia dla realizacji co najmniej kilku celów: zdynamizowania naszej gospodarki poprzez potrojenie potencjału eksportu by uzyskać trwałą nadwyżke w handlu zagranicznym; zbudowaniu przyczułków nowoczesnej technologii, by zacząć uczestniczyć mocniej w podziale pracy w skali UE; odzyskać polski młody potencjał rozproszony po Europie. Na pewno porozumiemy się, bo obaj chcemy budowania w zgodzie.
            • Gość: Prof. PAWczuk Re: TUSK - ocenimy Cię po owocach nie po torcie. IP: *.citymedia.pl 10.02.13, 20:01
              Trawestując prof Sawczuka:
              Tusk jest wielki! Polak z kaszubskim rodowodem i charakterem:
              uparty... w nieustających wysiłkach przypodobania się elektoratowi i wiodącym mediom,
              pragmatyczny... jeśli chodzi o osobiste gierki,
              schodzi z pola strzału... tym, ktorych się boi, np. Putinowi,
              nie kłótliwy,... lecz zawistny,
              zacięty... w cichej walce o stołek i swoje panowanie,
              jak Kaszubi przez stulecia... którzy tym się tylko wyróżnili w historii, że zmajstrowali jakąś zupę rybną czy cuś.
              Należy mu się nasz szacunek. Dziękujemy !
              I jeszcze coś... łubu, dubu, łubu, dubu... To mówiłem ja, profesor Janusz Sawczuk, pamiętajcie o mnie przy podziale konfitur, niech wszystkiego nie zeżre tu Sebesta z Kostusiem.
              • Gość: do Pawluczuka Re: TUSK - ocenimy Cię po owocach nie po torcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.13, 05:48
                Opole o poranku ! Pilne!
                Napisz o co chodzi z tymi konfiturami. Stop. Bo ja jadam wyłącznie dżem. Stop. Własnej roboty. Stop ! Miłego dnia krajanowi życzę. Prześlij pilnie kod dostępu ! Stop!
            • Gość: gość 2013 Re: TUSK - ocenimy Cię po owocach nie po torcie. IP: *.punkt.opole.pl 10.02.13, 22:26
              Zero kątów politycznych. Ładnie pisze pan o wszystkim ale bez faktów i przykładów. Widać zmianę w kierunku pańskiego myślenia - na agnostycyzm. Ta propozycja o nowym wątku to idea-fix dla idealistów. Elokwentni ludzie potrafią "zbajerować" mało doświadczonego. Ale to nie ze mną. Albo jest się samodzielnie myślącym albo świetnie można kimś manipulować. Pierwszym progiem do samodzielnego myślenia i działania jest niezależność rozumiana materialnie i ideowo. Do tego trzeba dojrzeć i zrozumieć. Po drodze są pułapki propagandowe, wyjątkowo pokrętne. Znam wiele pańskich wpisów i wątków i jestem przekonany o tym, że nie zmienia pan się, a tylko świetnie "pływa" w morzu słów z tendencją sympatii do PO. Przykro mi, ale ja już z tego wyrosłem. Wcześniej lub później zło zawsze wyjdzie. Przyznam się, że wiele spraw oceniam pod kątem DOBRA SPOŁECZNEGO A NIE PAŃSTWOWEGO. TYLKO BEZ POLITYKI.
              • Gość: Prof. Sawczuk Re: TUSK - ocenimy Cię po owocach nie po torcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.13, 06:01
                Dziękuję za zmianę tonacji. Jestem otwarty na propozycje tematów. Od dziś myślimy samodzielnie! :). Jesteśmy obaj, zakładam, niezależni materialnie i ideowo. Osiągnąłem wreszcie dojrzałość. Może nawet powoli przejrzewam. Za ostrzeżenia przed pułapkami dziękuję i będę wdzięczny za dalsze oznaki miłości bliźniego.
                Co do moich tendencji i sympatii, sorry, ale "na dziś" liczy się dla mnie skuteczność i pragmatyzm. Czas wielkich ideologii skończył się. Jest czas bezlitosnej walki o budowę pozycji kraju wśród .. innych krajów. Liczą się tylko dobre ruchy. Kto robi szkolne błędy ten odpada z gry. Spróbujmy łączyć dobro społeczne z dobrem państwowym. Rozmowa robi się ciekawa! Więc prosze o więcej.
                Pozdrawiam.

PS: ... a teraz chwila dla moich kolan, wsiadam na rower stacjonarny...
                • Gość: Prof. Sawczuk Re: TUSK - ocenimy Cię po owocach nie po torcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.13, 06:45
                  Żyjmy dłużej:
                  Fauja Singh 24 lutego pobiegnie w maratonie w Hongkongu. Będzie miał wtedy prawie 102 lata !
                  Wszystko przed nami !
    • Gość: lalecznik Od polityka wymaga się skuteczności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 20:24
      Od polityka wymaga się skuteczności w polepszaniu bytu wyborców. Po to go wybrali. No więc skuteczność jest. Namacalna. 300 mld złotych w ciągu 7 lat daje kwotę wartą około 2% PKB rocznie. I brawa dla Tuska za jego racjonalizm i pragmatyzm.

Najpierw, jakieś pół roku temu pojechał do Angeli, głównego płatnika Unii. I to był strzał w dziesiątkę. Uzgodnił co i jak, jak sąsiad z sąsiadem. Obopólne interesy. Było oczywiste, że Niemcy jak mają dać to dadzą nam a nie Grecji. Ponieważ jesteśmy ich bezpośrednim sąsiadem, ponieważ znaczna część pieniędzy trafi z powrotem do nich, ponieważ jak rośniemy to wschodnie landy też, ponieważ nie będzie zalewu szukających pracy. Czysty biznes.
      Potem dogadał się z drugim co ważności członkiem Unii, Holland’em, na temat rolnictwa. I to był drugi strzał w dychę. Ostatecznie pojechał pogadać z Cameronem aby ocenić o co Brytolom chodzi. Na szczycie bardziej unikał rozmów niż wysuwał się przed szereg. Pilnował interesu i dał grać innym.

I trzeba to docenić, a nie stękać. I wyszło, że PIS to nie jest żadna normalna opozycja. Wiedzą, że następnych wyborów nie wygrają, ponieważ żadnego kryzysu w Polsce nie będzie, a oni tylko w taki sposób mogli zdobyć władzę.

• Gość: behemot Kasa uzyskana, Grodzka nie wybrana, Tusk wielki IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 21:15
        Kolnet Sawczuk ucieszył się z kasy co ją Tusk wyszarpał z Unii na te trudne czasy. Poobijany jak Gołota po walce z Adamkiem, wrócił z tarczą jak siedem lat temu rezerwowy Kaczora,wesoły Kaziu, wcale nie poobijany. Gdyby tak jeszcze Vincent paroma decyzjami i wypowiedziami (on dobrze wie jak to zrobić) spuścił ojro ca do 4,80 pln to bez mała byłoby pół miliarda i nawet Kaczor zrobiłby rybkę. Cieszyć sie należy z faktu, że wpłacając 30 dostaje się 100. Toż więcej niż w Amber Gold, któremu zaufało tak dużo ludzi. W doopę dostali ci co żywią y bronią, chodzą do kościoła i Tuska nie wybierają. Spójność jest najważniejsza, bo na niej zarabiają lemingi z korpo, miasta, miasteczka, profy szkolące w pluciu na odległość - chodzi o wiedzę która do niczego nie jest przydatna - biznesmeny drogi budujące i do bankructw doprowadzajace polskie niewielkie firmy, urzędniki namnożone przez Donka w in Vitro, co korzenie ,by nie powiedzieć gumofilce, mają unurzane w gnoju. Wieś, która w eksporcie na zachód i wschód utrzymuje w znacznym procencie nasze państwo, została puszczona na cięcia. Chłop jest cwany, mocny, da sobie radę, przetrzymał Moskala, ruskich, Niemca, to i dopłaty też przetrzyma na poziomie sprzed siedmiu lat. A syn Podlasia nauczycielski, peany bije na cześć Tuska.
        • Gość: Prof. Sawczuk Re: Kasa uzyskana, Grodzka nie wybrana, Tusk wiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 04:59
          No dobra behemot, ja Podlasia...syn, a ty jaki....syn?
          Zastanów sie czy PiS nie odebrał ci zdrowego rozsądku?
          • erka-4 Re: Kasa uzyskana, Grodzka nie wybrana, Tusk wiel 11.02.13, 12:13
            Gość portalu: Prof. Sawczuk napisał(a):

> No dobra behemot, ja Podlasia...syn, a ty jaki....syn?
            > Zastanów sie czy PiS nie odebrał ci zdrowego rozsądku?

...nie ważne kto kogo synem i jakim jest,spytam jedynie czy ten co daje to daje tak bezinteresownie,jeśli pan,panie profesorze wierzy w takie bajki to brak podstaw masz pan wytykać komuś braku rozsądku.
            Daj Boże,żeby Polaków stać było na korzystanie z tych autostrad,a może bardziej chodzi,aby stały się one częścią korytarza wiodącego z zachodu na wschód i nazad,czy pan o tym nie pomyślał ?
            Przecież każdy rozsądny człowiek winien wiedzieć,że ta unijna kasa to nie jałmużna,i z niej, przyjdzie stosowna pora,będzie trzeba się rozliczyć co do grosika i oddać co się dostało,albo cosik dać w zastaw za długi.
            No ale widać pan tak daleko nie sięga w przyszłość,więc spytam czy ma pan wnuki ?

• Gość: Jarek Re: Kasa uzyskana, Grodzka nie wybrana, Tusk wiel IP: *.xdsl.centertel.pl 10.02.13, 09:29
          Behemot jak już odnajdziesz swój rozum, to w następnej kolejności poszukaj kręgosłupa i jajec...
    • Gość: Mika Propaganda IP: *.20-3.cable.virginmedia.com 09.02.13, 22:16
      Donald Wielki Tusk zapomniał albo niechce powiedzieć narodowi o polskiej składce do Uni. Otóż cały problem z mądrymi negocjacjami polega na wyciągnięcie jak najwiekszych korzyści dla Polski. Wielki Tusk je uzyskał ale tylko w wymiarze propagandowym. Co po zachwycił profesorów widać udało się.
      Generalnie składkę płaci się tym większą, im większy jest wzrost gospodarczy. Wiele państw walczyło o to, żeby mieć jak największe upusty w tej składce. Udało im.
      Polska niestety nie walczyła o ten rabat ( z wypowiedzi samego Wielkiego wynika, że jego strategia polegała właśnie na unikaniu kontaktu z innymi, bo wyjściowa sumę mieli satysfakcjonującą ) i zapewne po zapłaceniu składki Polska będzie miała znacznie mniej, niż propaganda rzecze.
      Zacytuję jeszcze Tomasza Urbasia:
      "Aby składka w latach w latach 2013-2020 wyniosła ok. 28 mld euro (wzrost o 4 mld euro kompensujący wyższe o 4 mld euro środki dla Polski) nasz PKB powinien… spadać o ok. 4 % rocznie w każdym roku nowej perspektywy 2014-2020. "
      Pamiętacie jak trąbiono o polskiej prezydencji? Lis podgrzał rozgrzane głowy słynnym "to było najważniejsze wydarzenie od czasu zjazdu gnieźnieńskiego".
      Naprawdę, warto wyjechać kilka tysięcy kilometrów, żeby zobaczyć, jak toporną propaganda jest lana w głowy Polaków.
      I profesorów.
      • Gość: gosc Re: Propaganda IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.13, 22:35
        Ma pan racje olac EU i przylaczyc sie do Lukaszenki .
        • Gość: cair Re: Propaganda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 07:52
          Pan profesor chyba upije się ze szczęścia gdy Tusk wprowadzi Polskę do strefy Euro gdy tym czasem ogromna większość moich rodaków będzie płakać.A co do kaszubskiego rodowodu Tuska to nazwisko to przed 1900r było na Kaszubach nie znane.
          • Gość: Prof. Sawczuk Re: To nie jest propaganda, to konieczność! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 08:35
            Moge nie dożyć tej chwili, mam na mysli wejście do strefy e., bo to najprędzej między 2017 a 2020 sie stanie, ale wcale nie uważam, że stanie się coś złego. Byłoby wspaniale, gdyby Polscy połączyli się teraz w rodzaj konfraterni i razem obmyslili najlepszy możliwy układ rządzenia dla realizacji co najmniej kilku celów: zdynamizowania naszej gospodarki poprzez potrojenie potencjału eksportu by uzyskać trwałą nadwyżke w handlu zagranicznym; zbudowaniu przyczułków nowoczesnej technologii, by zacząć uczestniczyć mocniej w podziale pracy w skali UE; odzyskać polski młody potencjał rozproszony po Europie.
            By to stało się mozliwe musi odejść mały lider i dać miejsce oświeconemu profesorowi o bladej i smutnej twarzy. Bo z tym profesorem to chyba można się dogadać.
          • Gość: Prof. Sawczuk Re: Propaganda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 08:48
            Czytałem gdzieś w jakimś niemieckim magazynie historię rodzinna. Otóż mama naszego Premiera jest córką uroczej Niemki i przystojnego Polaka z Zopott, piłkarza miejscowej drużyny, który swym urokiem i przystojnością podbił serce młodej pięknej dziewczyny. Mama naszego Premiera biegle znała Muttersprache i jak sądzę przekazała ten język również Premierowi Tuskowi. Sądząc po swobodzie z jaką Premier komunikuje się na parkiecie dyplomatycznym z Merkel, jest maechtig zarówno w angielskim jak i niemieckim. Pewnie już dzis Premier ćwiczy też trzeci ważny jezyk brukselski, mianowicie francuski, by zadowolić Paryż, gdy przyjdzie co do czego po odejściu Baroso...
            • Gość: cair Re: do Prof. Sawczuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.13, 15:32
              To może teraz pan profesor coś o dziadku Tuska a przede wszystkim skąd przyjechał na Kaszuby.Byle to była prawda.Mam oczywiście na myśli dziadka od strony ojca.Rodowód szanowny panie jak wiadomo dziedziczymy po ojcu a nie po mamusi i babci.Podobnie rzecz ma się u Niemców.Decyduje krew a w przypadku obywatelstwa niemieckiego jeśli chodzi o pokolenie męskie do 1914r\ i ich dzieci \ urodzone na terenie Niemiec z małżeństw Polskich będących na robotach w tamtych latach w w Niemczech.
    • erka-4 Re: TUSK WIELKI ??? 10.02.13, 07:55
      No,my to możemy się cieszyć,ale ocenę tej naszej uciechy pozostawmy polskim wnukom.
      Nie wyszło w lat pięć to może w piędziesiąt się uda.
      • Gość: zombie Re: TUSK WIELKI ??? IP: *.g1.citymedia.pl 11.02.13, 09:22
        Dokładnie. Ja tam może nie jestem tak rozgarnięty jak Sz. P. Profesor, ale mnie mama uczyła, że na tym świecie bożym za darmo to można jeno w papę zarobić. Cieszy mnie, że Wielki Pan Tusk wyszarpał jakieś tam miliardy podatników unijnych, zupełnie natomiast nie wierzę w koniec kryzysu, uważam, że on nastąpi jeszcze w tym roku, nie pomoże zalewanie budżetu forsą z UE, to tylko odwlecze problem. O reformach Wielki Pan Tusk i Jego Równie Wielcy Kamraci niestety zapomnieli (oczywiście nie łudzę się ni przez moment, że pamiętałby o nich Nieco Mniejszy Pan Kaczyński, tudzież Jeszcze Mniejszy Pan Miller, ewentualnie Całkiem Okazały Pan Palikot itd.) No i pytanie o to kiedy oraz w jakiej formie przyjdzie nam oddawać szmalec wyszarpany dzisiaj przez Wielkiego Pana Tuska.
        Nie wiem jak można być dorosłym i mieć myślenie magiczno-życzeniowe na poziomie 5-latka: "Unia nam dała, Polska dostanie...". Litości, nawet życzliwa ekspedientka, która daje na zeszyt w wiejskim sklepiku prędzej czy później upomina się o zwrot kasy...

Natomiast muszę przyznać, że chwilowo też się cieszę, ponieważ zanim dojdzie do zwrotów, to już pojeżdżę trochę np. nowymi drogami. To zawsze cieszy:D

pozdrawiam
        • Gość: Docent marcowy Re: TUSK WIELKI ??? IP: *.180.216.9.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.02.13, 11:22
          Jak to mówił nieoceniony prosty biznesmen w Nikosiu Dyzmie: po przyjacielsku i za darmo to ci nawet żona dupy nie da.
    • Gość: lalecznik Yes, yes, yes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 11:06
      Przy okazji należy przypomnieć, że w 2004 roku mieliśmy referendum akcesyjne. Wtedy PIS, było przeciw. Razem z LPR i Samoobroną. Trzeba też pamiętać, że po wszelakich kościołach z ambon sączono w naród strach i wzmacniano lęki. Było fifty-fifty. I gdyby nie Jan Paweł II, który prostymi słowami „jesteśmy w Europie” zneutralizował ten jad, oraz wystraszona twarz Pieńkowskiej w wiadomościach, która wręcz błagała o pójście do urn – nie byłoby tych miliardów. Nie byłoby autostrad, remontowanych budynków, oczyszczalni ścieków. Nie byłoby tych wszystkich tabliczek z kółeczkiem żółtych gwiazdek. Ktoś powyżej powiedział, że za Tuska rolnikom bida. Chyba nie zna wsi. Który z rolników przyzna się do dopłat bezpośrednich w kwocie paru stów za hektar i ciągników kupowanych za pół darmo? Niech wsiądzie na rower i przejedzie podglądać nowe dachy i tynki. Nie byłoby Schengen, przejazdu na dowód po Europie. Tkwilibyśmy gdzieś między Unią a Białorusią, w permanentnej wojnie celnej z Rosją, z trudnościami w dostępie na zachodnie rynki, w nieustających kolejkach po wizę.
      I tylko dlatego, że paranoiczny przywódca jednej z partii, machając wyborcom sztandarem i godłem, był na NIE. To, jaki jest, większość widzi. Ale znaczna część ludzi to kupiła. Wytykają lemingom hurra-optymizm, ale sami poszli za preziem, który nawet nie zająknął się jakimże to sposobem miałby załatwić im te miejsca pracy wraz z rynkami zbytu na wyprodukowane towary? W PIS…u z taką „opozycją”.
      • Gość: UE Re: Yes, yes, yes IP: *.xdsl.centertel.pl 10.02.13, 21:16
        dobrze powiedziane!
        jedna rzecz chyba umknęła - gdyby nie UE nie należelibyśmy do Schengen, a to przeciez z tego własnie dobrodziejstwa najwięcej korzystają Polacy.
        • Gość: Dytylius Re: Yes, yes, yes IP: *.centertel.pl 11.02.13, 12:09
          Pan profysur zmienia nazwisko na WAZELINA badz bardziej skatologicznie czerwonospermy...

• Gość: markot Re: Yes, yes, yes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.13, 17:54
            Nawet wątek interesujący i ze dwa,trzy niezłe głosy. Reszta? Przyzsawy do prof. S bez względu na to o czym by nie napisał. Żałość bierze, choć widać, że intelektu nie brakuje, ale pomyślunku zdecydowanie brak.
            • tiresias Re: Yes, yes, yes 11.02.13, 18:31
              i i o Żydach nic nie było?
              co się dzieje na tym forum?
              • Gość: Prof. PAWczuk Re: Yes, yes, yes IP: *.citymedia.pl 11.02.13, 21:56
                Do mena 1972 - ty jakbyś nawet w 10 językach pisał, zawsze będziesz pisał rzygowinami. Tyle że one u ciebie nie z żołądka, a z głowy wychodzą... Można profesora szczypać, ale żeby obsrywać? A na ch... mi angielski?
    • Gość: Prof. Sawczuk Re: Panie chroń nas przed teatrem groteski ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.13, 07:55
      Rozmowa powoli zniża poziom do rejonu wyżej kolan niżej pepka, wiec ja mówie pas. Bawcie sie dalej wymyślajcie smarowidła, płyny, wydzieliny, gazy, jady..
      Wolę zatankować autko i jechać do Jakuszyc! Sympatycznym dzięki, chamidełkom fuj! :)
      • Gość: zombie Re: Panie chroń nas przed teatrem groteski ! IP: *.252.16.3.internetia.net.pl 12.02.13, 08:48
        Bałwochwalcze wpisy w tonie rodem z minionej epoki to jest oczywiście poziom powyżej czubka. Głowy, oczywiście:)

pozdrowienia
      • Gość: gosc Re: Panie chroń nas przed teatrem groteski ! IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.13, 08:55
        A wlasciwie to po co otwiera Pan nowe watki ?
      • Gość: cair do prof Sawczuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.13, 15:54
        I co z tym dziadkiem Tuska od strony tatusia ? .Najwyrażniej panu Sawczukowi zabrakło wiedzy to jak zwykle coś pieprzy o zaniżaniu poziomu dyskusji. To tylko przykład ,ze z tym człowiekiem dyskusja na argumenty jest niemożliwa.Pan Janusz to masochista spod szyldu P.O. z klapkami na oczach.
        • Gość: lalecznik Re: do prof Sawczuk IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.13, 17:38
          Ale o co Tobie biega Cair? Wyjaśnij nam tutaj, proszę. Że niby kim był ten dziadek i co to dla nas obecnie oznacza?
          • Gość: cair Re: do prof Sawczuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.13, 18:42
            Czytaj wszystkie moje wpisy na ten temat a nie będziesz pytał.A jeśli pytasz kim był dziadek Tuska to na pewno nie był Kaszubem\
            Niemcem oczywiście tez nie\ ponieważ na Kaszuby przyjechał z.... I to miał napisać pan Sawczuk.Teraz sam widzisz ,że słowa -i co to dla nas oznacza - jest pozbawione sensu

• erka-4 Re: Panie chroń nas przed teatrem groteski ! 12.02.13, 19:13
        Gość portalu: Prof. Sawczuk napisał(a):

> Rozmowa powoli zniża poziom do rejonu wyżej kolan niżej pepka, wiec ja mówie pa
        > s. Bawcie sie dalej wymyślajcie smarowidła, płyny, wydzieliny, gazy, jady..
        > Wolę zatan
        kować autko i jechać do Jakuszyc! Sympatycznym dzięki, chamidełkom fu
        > j! :)

...no to chamidełkom nie ma konieczności odpowiadać,a nawet nie przystoi,bo by należało zniżyć się do ich poziomu,jednakże ja panu grzecznie zadałem konkretne pytanie i pragnąłbym, aby pan określił swój stosunek w tym względzie.
        Jak się panu wydaje,jaką przyszłość szykujemy swym wnukom ???
        Czy będą korzystać z tych autostrad ??? jako my korzystamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka