Dodaj do ulubionych

Czas zrobić porządek z rowerzystami

24.07.13, 21:02
www.gazetawroclawska.pl/artykul/952674,radna-katarzyna-obara-oc-dla-rowerzystow-powinno-byc-obowiazkowe-przywrocmy-karty-rowerowe,id,t.html
OC dla rowerzystów powinno być obowiązkowe. Przywróćmy karty rowerowe
Obserwuj wątek
    • jureek Re: Czas zrobić porządek z rowerzystami 24.07.13, 21:25
      opolak napisał:

> www.gazetawroclawska.pl/artykul/952674,radna-katarzyna-obara-oc-dla-rowerzystow-powinno-byc-obowiazkowe-przywrocmy-karty-rowerowe,id,t.html
      > OC dla rowerzystów powinno być obowiązkowe. Przywróćmy karty rowerowe

No tak. Przecież Polska Chrystusem narodów. Musimy się wyróżniać w świecie. Choćby mieli się z nas śmiać, jak już teraz się śmieją z tysięcy "kolarzy" zajmujących miejsce w więzieniach za jazdę rowerem po piwku. Już to widzę, jak "omicka" jeżdżąca rowerem do kościoła zasuwa na egzamin na kartę rowerową i wykupuje OC.
      Jura
      • Gość: behemot Re: Czas zrobić porządek z rowerzystami IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.13, 22:00
        No argument o omicce/ołmicce jadącej do kościoła to jest argument za brakiem kart rowerowych i oc. Znowu dzięki kościołowi będzie grupa użytkowników dróg, co to nic nie muszą ale muszą być trzeźwi. A wyróżniać się to coś złego? Niemce, Czesi i inni nie jeżdżą za dnia na światłach a u nas muszą i co? My w Czechach musimy mieć kamizelki i zapasowe żarówki a nawet ciężarki na kołach żelazne nie ołowiane. I co? A zimowe gumy w Niemcach? Jak byś miał kartę rowerową to by ci ją odebrali za jazdę powyżej promila a nie prawko. Jak nie widzisz omicki to będzie z buta na mszę zasuwać.
        • Gość: Egon Re: Czas zrobić porządek z rowerzystami IP: *.ip.netia.com.pl 31.07.13, 16:53
          Troszkełś walnął. Czesi, Słowacy i Węgrzy jeżdżą w ciągu dnia na światłach. A nie pseudoświatłach typu LED, które widać dużo później, niż auto, do którego są doczepione.
          A karty rowerowe i ich egzekwowanie przez straże miejsko-wiejskie poprawiłoby bezpieczeństwo (podobnie jak odblaski dla pieszych) - jeżdżę do pracy przed siódmą przez wioski. I strach się bać. Ołmy do kruchty i na kerchof prze siódmą, w ciemnych mantlach, bajtle też na ciemno do szkoły, oczywiście prawą stroną...
    • sokratovicz cytat 25.07.13, 19:04
      "Po zderzeniu z udziałem rowerzysty często jest tak, że cyklista po prostu ucieka. A wtedy szukaj wiatru w polu..."
      chciałbym zauważyć, że w wypadku zderzenia, po którym cyklista może zwiać o własnych siłach, koszt uszkodzenia mienia z jego winy często można uznać za pomijalny. czyli klasyczne strzelanie z haubicy do wróbla.
      • Gość: behemot Re: cytat IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.13, 19:26
        Chciałbym zauważyć, że urwanie lustra, często droższego niż rower cyklisty, przerysowanie pojazdu z malowaniem, to być może koszt pomijalny dla sprawcy i jemu podobnych liberałów. Cieszyć się należy,że cyklista zdrowy pomknął w siną dal i wysupłać kasę z portfela. Ważne, że nic mu się nie stało. Nie można mu nawet w mordę z liścia strzelić a co dopiero z haubicy.
        • jureek Re: cytat 25.07.13, 21:12
          No bo wiadomo, że nic tak uciekającego chama nie odchamia, jak karta rowerowa i OC. Jak będzie miał te dwie rzeczy, to na pewno już uciekać nie będzie i jeszcze pysia nastawi, żebyś mógł z Twojego ulubionego liścia strzelić.
          Jura
          • Gość: behemot Re: cytat IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.13, 23:26
            Ty Jurek mimo swoich lat głupi jesteś. Karta nie ma odchamiać ale pewne tępaki jej nie zdobędą, jak inni prawa jazdy. Karta będzie eliminować tych co nie będą się umieć poruszać po drogach publicznych. Czy wszyscy muszą kierować rowerem? Według ciebie tak. Wystarczy doopę utrzymać w pionie na siodełku i już można albo do kościoła albo na drogę publiczną, albo na ulice i chodniki miasta, albo na ddr. A że się nie zna przepisów ruchu drogowego, nie wie gdzie prawa czy lewa strona, po co dzwonek i światła i jakie, często niedowidzi, niedosłyszy - ważne by przy tym być trzeźwym, to podstawa. A jaka jest odpowiedzialność rowerzysty? Żadna - gdy przywali w pieszego, czy innego rowerzystę o dymiarzu nie mówiąc.
        • sokratovicz Re: cytat 25.07.13, 21:14
          nie wiem, czemu zakładasz, że przeważnie rowerzysta jest winny stłuczki. ja jeżdżę na rowerze wiele lat i tylko raz stukłem się z autem, kiedy taryfiarz wyjechał z bocznej uliczki i nie raczył ustąpić mi pierwszeństwa. miał szczęście, że nie dostał ode mnie "w mordę z liścia".

dla liberała wartość rzeczy wynosi tyle, ile ktoś chce za nią zapłacić. rzecz względna.

na marginesie, miło mi, że ktoś nazywa mnie liberałem. pani Obara i różnej maści etatyści, socjaliści i zamordyści z lewa, środka i prawa nie rozumieją, że im więcej zakazów i nakazów, tym łatwiej przychodzi ich łamanie. za każdym nie wyślesz milicjanta, żeby go pilnował. a te propozycje nie poprawią niczego, a tylko uprzykrzą życie pewnej rosnącej grupie obywateli. zgodnie z zasadą: jeśli mnie nie może być lepiej, niech chociaż innym będzie gorzej.
          nie da się przeciętnym rowerem osiągnąć takiego pędu, by spowodować duże straty w przypadku kolizji z samochodem lub innym pojazdem. odpowiedzialność za zniszczenie mienia winny rowerzysta jest w stanie ponieść z własnej kieszeni. najwyżej komornik zlicytuje mu telewizor.

jeśli kogoś stać na lusterka za np. 500 zł, to stać go też na wideorejestrator, być może na dogonienie rowerzysty-pirata i wezwanie odpowiedniej służby.
          • Gość: behemot Re: cytat IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.13, 23:45
            Ty z kolei zdradzasz objawy kretynizmu. Żądasz dla rowerzysty nieograniczonych niczym praw, natomiast od dymiarza wymagasz by płacił akcyzę i vat w benzynie opłacał OC, posiadał wideorejestrator i sam ścigał cyklistę, który rozdupcy mu lusterko za 500 pl (no bo jak stać go na taki szpigel) po czym zatrzymał go (używając przymusu bezpośredniego) i czekał aż policja przybędzie i spisze biednego nieszczesliwca. Po czym sprawa trafi do sądu z powództwa cywilnego..i czekaj tatka latka. Ale jak cie burżuju stać na auto no to masz. Lepiej przesiądź się na rower. A nam wszystko wolno bo my cykliści przyszłość ludzkości ekologiczna..Obyś się kiedyś nie zdziwił jak ktoć ci wperwoll spuści bez względu na to czy będziesz winny czy nie.
            • sokratovicz Re: cytat 26.07.13, 17:23
              jak Ci pieszy chuligan przypieprzy z boku kamieniem w szybę, to też zaczniesz żądać OC od pieszych? albo żul wieczorem na ulicy strzeli z liścia i potłucze okularki?... delikt jest delikt. od tego są policja i sądy.
              propozycje, żeby leczyć wady wymiaru sprawiedliwości kolejnymi ograniczeniami, durnowatymi przymusowymi ubezpieczeniami to jest dopiero niedorzeczność.
              "Obyś się kiedyś nie zdziwił jak ktoć ci wperwoll spuści bez względu na to czy będziesz winny czy nie." phi. jestem duży chłop i mogę oddać.
              • Gość: gosc Re: cytat IP: 2.245.33.* 26.07.13, 19:59
                Normalni ludzie maja ubezpieczenie od odpowiedzialnosci cywilnej a kto nie ma niech placi z wlasnej kieszeni. A jesli sie juz narzeka na rowerzystow to mysle ze kto jezdzi defensywnie, zachowuje przy wyprzedzaniu 1,5 metra odstepu nie ma z nimi problemu. Ale czesto widac ze kierowca zastanawia sie czy oplaca sie przyhamowac, poczekac.
              • Gość: behemot Re: cytat IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.13, 21:15
                Kretnizm się poglębia, może na skutek upałów, bo co mają szkody komunikacyjne do pospolitej napaści, chuligaństwa i bandyterki? Według ciebie wystarczy by się bandyci ubezpieczyli od OC i mogą prowadzić swój proceder a wyrządzone szkody pokryje ubezpieczenie. Delikt jest delikt można jeździć bez prawka po pijaku i niech mnie łapie policja bo od tego są a;bo obywatel z wideorejestratorem.Wlóż czapkę a najlepiej nie wychodź z domu.
                • opolak Czy zdrowie lub życie jest tego warte ... 26.07.13, 22:34
                  Pal licho uszkodzenia auta ale można mieć na sumieniu życie "oszołoma na rowerze".
                  Wczoraj przede mną łukiem na przejściu dla pieszych wylądował rowerzysta, któremu bardzo się spieszyło. Pomylił pedałowanie i zahaczył prawym pedałem o pasy malowane- spirala , pozbierał się i dał szybko nogę. Żadnego pieszego nie było, więc nikogo nie zawadził ale o mało brakowało do wylądowania na masce samochodu.
                  Czy żyjemy w buszu ?
                  Rowerzyści stanowią zagrożenie dla siebie, pieszych ( zwłaszcza niepełnosprawnych , niedołężnych) małych dzieci i jakoś nic sobie z tego nie robią.
                  Więc potrzebna jest interwencja w egzekwowaniu Kodeksu Drogowego a nie tworzenie kolejnych "niedoróbek".
                  • sokratovicz Re: Czy zdrowie lub życie jest tego warte ... 27.07.13, 18:29
                    no i myślisz, że obowiązkowe OC spowoduje, że rowerzysta będzie jeździł zgodnie z przepisami? ostrożniej? bez jajców. jest część ludzi, którzy na drodze dostają pier**ca, a ci bardziej niebezpieczni prowadzą samochody i motocykle, a nie rowery. nie wiem jak takich osobników wyeliminować z ruchu drogowego. to po pierwsze. po drugie, świadomość, że za ewentualne szkody płaci się z własnej kieszeni na inteligentniejszych działa hamująco. dla głupków to wszystko jedno. po trzecie, za wprowadzeniem obowiązkowego OC dla jak największej liczby osób pewnie po cichu lobbują firmy ubezpieczeniowe. mają zapewnione kolejne rzesze klientów prawie bez wysiłku, a na dodatek poziom usług będzie się obniżał, bo po co się starać, skoro kasę zapewnił ustawodawca?

"Rowerzyści stanowią zagrożenie dla siebie, pieszych ( zwłaszcza niepełnosprawnych , niedołężnych) małych dzieci i jakoś nic sobie z tego nie robią."
                    jeżdżę rowerami od parunastu lat regularnie i nigdy nie wpadłem na pieszego. nie znam też żadnego rowerzysty, który by w niego wpadł. za to na własne oczy widziałem z bliska 2 wypadki spowodowane przez kierowców, w tym jeden, który o mało nie skończył się śmiercią matki z małym dzieckiem. na chodniku.

a poza tym, proszę o niegeneralizowanie.
                    ament
                • Gość: gosc ... IP: *.dyn.telefonica.de 26.07.13, 22:53
                  Nalezycie chyba wszyscy do osobnikow ktorzy nie splamili sie jazda na rowerze i uwazacie rowerzystow za introzow. Tak najwazniejsze zeby rowerzysta mial prywatne oc i nie tylko rowerzysta a do wszystkiego innego sa sady. A jesli juz cos glupiego zrobi to poczuje to przewaznie na wlasnej skorze. Napewno rowerzysta nie robi takiego zagrozenia jak kierowca np bmw x7 jadacy na 3 na dlugim odcinku trasy na Strzelce i wszyscy sie usuwaja bo kto chce sie zderzyc z czolgiem.
                  Problem z kierowcami jest taki ze uwazaja ze droga jest tylko dla nich a jada szybko bo ich auto tak szybko jedzie. Powiem wrecz ze wiekszosci brak kultury na drodze i to tak panom jak i paniom.
                  • Gość: behemot Re: ... IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.13, 00:31
                    Niektórzy rowerzyści zachowują sie dokładnie tak samo. Jest pewien typ osobników, którzy czy to w samochodzie, na rowerze, nartach, kładzie, motorówce itd. zachowują sie tak samo. I niech ich gonią funkcjonariusze a ewentualne straty poniesione przez innych pokrywa obowiązkowe ubezpieczenie
                    • Gość: 102 Re: ... IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.13, 15:13
                      Niedwano wsiedli do aut i zabijają się nimi najskuteczniej w Europie. Obecna moda na rowery może zmniejszyć ilość poległych. Rowerem trudniej się zabić, jednak styl jazdy pozostał bez zmian. Czyżby to cecha narodowa?
                      • Gość: mbb Re: ... IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.13, 16:32
                        Jak chcecie wiedzioec jak powionno byc z tym oc na rowery to przestańcie fliozofpwac to popatrzcie jak to sie ułożylo w krajach rozwinietych , zeby juz nie napisac w Niemcach
                        Obecnosc kamer wszędobylskich u nas tez pomału doprowadzi do tego co nieuchronne

PS Jakl sie mnie rowerzysta w tylna klapę wdupił to naprawa była trzy tysiace
                        • sokratovicz Re: ... 27.07.13, 18:32
                          "Jakl sie mnie rowerzysta w tylna klapę wdupił to naprawa była trzy tysiace"

zapłacił za to, czy zwiał za miejsca wdupienia?
                        • alanta1 Re: ... 27.07.13, 18:38
                          Gość portalu: mbb napisał(a):

> Obecnosc kamer wszędobylskich u nas tez pomału doprowadzi do tego co nieuchronne

No, i ulice rowerowe powstaną :D
                          polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105126,9114534,Fietsstraat__czyli_ulica_jakiej_w_Polsce_nie_spotkacie.html
                          • Gość: mbb Re: ... IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.13, 19:42
                            Zwiał i nie zapłacił. Wjechał w zaparkowane auto . Miał sredni rowerek i z 12 lat. Jechal z górki jako ostatni w grupie wiekszych od niego i miał spuszczona głowę, Oni ominęli a on nie i gdzies mając ze 40 przypalił w tył . Uderzenie bylo takie poważne , ze przejechał sie brzuchem po dachu Natychmiast sie podnosł i s...lil na krzywym rowerze w tempie rakiety
                            Widzielismy to z posesji ale nie zdążylismy dobiec zanim sie zebrał . Brakło nam z 10 metrów
                            Byla koncepcja powyrywania mu nóg z dupy ale nie dało sie zrealizować. Nie ustalilismy go

Nyśle że z tym doświadczenie jak kiedys potrąci czlowieka autem to tez s...oli
                  • Gość: Egon Re: ... IP: *.ip.netia.com.pl 31.07.13, 16:57
                    Maestro, a jak to jest w waszym reichu, z którego piszesz. I zolwiem, i z błędami...
                • sokratovicz Re: cytat 27.07.13, 18:12
                  masz idiotyczny sposób prowadzenia dyskusji. mógłbym ci prosto i wyraźnie wytłumaczyć debilizm wprowadzenia obowiązkowego OC dla rowerzystów, ale ciebie widać to nie obchodzi, bo wolisz rzucać tu wyzwiskami. nie chce mi się tracić czasu na frustrata.
                  • opolak Kodeks Drogowy i nauka jazdy na rowerze 27.07.13, 21:14
                    Więc spróbuj usiąść i polecieć na paralotni bez patentu.
                    Mamy Kodeks Drogowy i zobowiązani są jego przestrzegać wszyscy uczestnicy ruchu drogowego. Nie ma wyjątków. Jest coraz większy ruch na drogach i dlatego muszą być wszyscy podporządkowani - jeżeli komuś się nie podoba , to niech siedzi pod piecem i moczy nogi w miednicy z ciepłą wodą.
                    Jak na razie KD zabrania jazdy rowerami po chodnikach i przejściach dla pieszych i dlatego nalezy oczekiwać konsekwencji od stróżów prawa.

wroclaw.doba.pl/?s=subsite&id=5823&mod=1
                    • sokratovicz Re: Kodeks Drogowy i nauka jazdy na rowerze 28.07.13, 16:52
                      w 4. klasie podstawówki mieliśmy kurs na kartę rowerową. może trzeba powrócić do uczenia dzieci takich rzeczy już w szkole?
                      • alanta1 Re: Kodeks Drogowy i nauka jazdy na rowerze 28.07.13, 17:26
                        sokratovicz napisał:

> w 4. klasie podstawówki mieliśmy kurs na kartę rowerową. może trzeba powrócić do uczenia dzieci takich rzeczy już w szkole?

I nadal bywa, ale nieobowiązkowy niestety :(
                        Moje starsze dziecko zrobiło kartę i krzywda mu się nie stała ;)
                  • Gość: Egon Re: cytat IP: *.ip.netia.com.pl 31.07.13, 17:07
                    Mam prawo jazdy na samochód 25 lat. Nigdy nie spowodowałem wypadku. Więc wytłumacz mi różnicę między debilizmem wprowadzenia obowiązkowego wprowadzenia OC dla rowerzystów (jeden mi trochę przerysował blachę, ale sąd to umorzył z uwagi na trudną sytuację społeczną gościa (bezku..warobotny był) a OC dla kierowców (bezrobotny z poloneza, który mi podrapał drzwi pod realem płacił).
                    Ja sa płacę, ale nie spowodowałem wypadku. Na kilka porządnych rowerów by starczyło...
    • Gość: behemot Kretynizm sokratowicza wzrasta wraz z wzrostem IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.13, 14:35
      temperatury. W cieniu mam 38.8.

no i myślisz, że obowiązkowe OC spowoduje, że rowerzysta będzie jeździł zgodnie z przepisami? ostrożniej

Nie. Ale za poczynione szkody poszkodowany uzyska odszkodowanie.

jest część ludzi, którzy na drodze dostają pier**ca, a ci bardziej niebezpieczni prowadzą samochody i motocykle, a nie rowery. nie wiem jak takich osobników wyeliminować z ruchu drogowego.

Niebezpieczni prowadzą samochody i motocykle, a nie rowery - genialne. Załóż czapkę i nie wychodź z domu. Wstępnym sitem eliminacyjnym jest uprawnienie do prowadzenia roweru, zaprzęgu konnego, samochodu, motocykla wraz z badaniami psychotechnicznymi.

jezdże rowerami od parunastu lat regularnie i nigdy nie wpadłem na pieszego. nie znam też żadnego rowerzysty, który by w niego wpadł. za to na własne oczy widziałem z bliska 2 wypadki spowodowane przez kierowców, w tym jeden, który o mało nie skończył się śmiercią matki z małym dzieckiem.

Nie sądź wszystkich po sobie i swoim doświadczeniu i nie generalizuj.
      • sokratovicz im mniej rozumie, tym agresywniejszy 28.07.13, 16:31
        "no i myślisz, że obowiązkowe OC spowoduje, że rowerzysta będzie jeździł zgodnie z przepisami? ostrożniej

Nie. Ale za poczynione szkody poszkodowany uzyska odszkodowanie."

Art. 415. Kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia.

umowa OC powoduje tylko, że koszty naprawienia szkody bierze na siebie ubezpieczyciel.

"Niebezpieczni prowadzą samochody i motocykle, a nie rowery - genialne. Załóż czapkę i nie wychodź z domu. Wstępnym sitem eliminacyjnym jest uprawnienie do prowadzenia roweru, zaprzęgu konnego, samochodu, motocykla wraz z badaniami psychotechnicznymi."

czy ty w ogóle wiesz, co to pęd pojazdu?

behemot udaje mądrego, a to tłuk pospolity

• borus6 Re: im mniej rozumie, tym agresywniejszy 30.07.13, 14:25
          www.gazetawroclawska.pl/artykul/956820,wroclawianie-nie-wiedza-jak-korzystac-z-drog-rowerowych-i-ciagle-lamia-przepisy,id,t.html
          Czy fatalna opinia o rowerzystach jest uzasadniona? W poniedziałek sprawdziliśmy, że co najmniej dwa razy więcej spośród nich łamie przepisy, niż się do nich stosuje. Przejeżdżają przez przejścia dla pieszych, jadą chodnikiem zamiast ścieżką rowerową, zjeżdżają z drogi na chodnik i z powrotem na drogę.
          Do rangi symbolu urasta nagminne ignorowanie zakazu wjazdu na wrocławski Rynek. W niedzielę doszło tutaj do groźnego wypadku. Czteroletni chłopczyk bawił się ze swoimi dziadkami, gdy został potrącony przez rowerzystę. Jego rączka wkręciła się w szprychy. Dziecko trafiło do szpitala przy ul. Traugutta. Na szczęście, obrażenia nie były bardzo poważne i w poniedziałek lekarze wypisali je do domu.
          Kierujący jednośladem nie tylko zignorował zakaz jazdy, ale nie zatrzymał się po spowodowaniu wypadku.
          Dzień po tym zdarzeniu rowerzyści za nic mieli zakaz. Na naszych oczach tylko w ciągu pół godziny przemknęło tamtędy 30 osób. Zaledwie cztery zeszły i przeprowadziły swój pojazd.

• borus6 Nie jeżdżę chodnikami. Mam wyższe wykształcenie 31.07.13, 13:08
            wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,14360934,Nie_jezdze_chodnikami__Mam_wyzsze_wyksztalcenie_rowerowe.html#TRNajCzytSST
            • borus6 Kulturalni rowerzyści, a w Opolu???? 31.07.13, 13:14

- 4-letni chłopiec chciał się schłodzić przy kurtynie wodnej. W pewnym momencie został potrącony przez rowerzystę - informuje Agnieszka Kubiak, oficer dyżurny wrocławskiej straży miejskiej.
              Na miejsce został wezwany patrol straży miejskiej i pogotowie. Według świadków wypadku, rowerzysta nawet nie zatrzymał się, by zobaczyć co stało się dziecku.

forum.gazeta.pl/forum/w,72,146090534,,Bydle_na_rowerze_potracilo_4_latka_i_ucieklo_.html?v=2
              - Dziadkowie, pod opieką których przebywał, mówili, że rączka chłopca wkręciła się w przednie koło. Rowerzysta kawałek przeciągnął go i uciekł. Niestety nie udało się go złapać - relacjonuje Paweł Radzymiński, funkcjonariusz straży miejskiej.

Dziecko z urazem ręki trafiło do szpitala.

• polnad Rejestracja , karta rowerow i OC 31.07.13, 13:22
                Skoro rowerzyści chcą byc równoprawnymi i ponad .. uczestnikami ruchu drogowego, to należy ich zarejestrować po uzyskaniu karty rowerowej lub posiadaniu prawa jazdy - tabliczki rejestracyjne - OC i traktować zgodnie z Kodeksem Drogowym.
                Ich obecność na drogach i chodnikach przysparza coraz więcej problemów i tragedii.
                Skoro są problemy z kierowcami aut z prawem jazdy , to dlaczego omija się rowerzystów???
                Na drogach coraz ciaśniej i niebezpieczniej, więc otoczmy opieka rowerzystów , ich znajomość KD, umiejętności lewoskrętów, dać im szkołę jazdy obowiązkowa po wykroczeniu.
                • rilian Re: Rejestracja , karta rowerow i OC 31.07.13, 14:13
                  amen!
    • Gość: pedał Re: Czas zrobić porządek z rowerzystami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.13, 17:11
      odwalić się od cyklistów
      • opolak I co zrobiłby kierowca z cyklistą??? 19.08.13, 15:25
        www.gazetawroclawska.pl/artykul/971289,wypadek-na-lotniczej-jadacy-pod-prad-rowerzysta-spowodowal-zderzenie-daewoo-z-autobusem-zdjecia,id,t.html
        • opolak I jak to dalej z Kodeksem Drogowym??? 01.10.13, 21:48
          www.gazetawroclawska.pl/artykul/1005625,rowerzysta-jechal-pod-prad-i-spowodowal-wypadek-poznajesz-go-zdjecia,id,t.html
          • Gość: hahahahha Re: I jak to dalej z Kodeksem Drogowym??? IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.13, 23:53
            typowe polactwo, skoro ja mam źle, to inni też niech mają
            • Gość: zizi Re: I jak to dalej z Kodeksem Drogowym??? IP: *.dynamic.chello.pl 02.10.13, 02:08
              To ciekawe, że po tych wszystkich "promocjach" rowerzystów, ścieżek rowerowych i wszelakich ułatwień, gdy widzę na drodze rowerzystę, kojarzy mi się z DEBILEM ZDOLNYM DO WSZYSTKIEGO!
              • pr51 Re: I jak to dalej z Kodeksem Drogowym??? 28.10.13, 11:26
                > gdy widzę na drodze rowerzystę, kojarzy mi się z DEBI
                > LEM ZDOLNYM DO WSZYSTKIEGO!

Popatrz w lustro, to skojarzy ci się z twoim odbiciem.
                • jawor10 Tragedia dla chłopca - może na całe życie 28.10.13, 14:03
                  4-letni chłopiec chciał się schłodzić przy kurtynie wodnej. W pewnym momencie został potrącony przez rowerzystę - informuje Agnieszka Kubiak, oficer dyżurny wrocławskiej straży miejskiej.
                  Na miejsce został wezwany patrol straży miejskiej i pogotowie. Według świadków wypadku, rowerzysta nawet nie zatrzymał się, by zobaczyć co stało się dziecku.

forum.gazeta.pl/forum/w,72,146090534,,Bydle_na_rowerze_potracilo_4_latka_i_ucieklo_.html?v=2
                  - Dziadkowie, pod opieką których przebywał, mówili, że rączka chłopca wkręciła się w przednie koło. Rowerzysta kawałek przeciągnął go i uciekł. Niestety nie udało się go złapać - relacjonuje Paweł Radzymiński, funkcjonariusz straży miejskiej.

Dziecko z urazem ręki trafiło do szpitala.

• pr51 Re: Tragedia dla chłopca - może na całe życie 31.10.13, 08:59
                    I co z tego wynika? Ma to jakiś związek w dyskusją?
                    Porządek, to trzeba zrobić z chuliganami, niezależnie od tego, czy są na piechotę, czy na rowerze, czy samochodem.
                    Statystyki wykazują, że chuligani są we wszystkich tych grupach, dokłądnie w tych samych proporcjach, więc jakiekolwiek próby stawiania znaku równości między chuliganami a rowerzystami są tak samo debilne, jak debilne jest rozjeżdżanie dziecka przez chuligana.
    • Gość: M Re: Czas zrobić porządek z rowerzystami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.13, 14:32
      Minimum wiedzy o drogowym ruchu, bo prędkość i masa innego nie trafia do głowy padałującego. Ten oficer rowerowy w Opolu ma rozum, czy światełko odblaskowe. Że się wtarmosił w Opole jak urzędnik państwowy. I co, kopyto, każdy może nie ponosić odpowiedzialności za stanowisko.
      • borus6 Czas zrobić porządek z tym stanem 31.10.13, 09:15
        I kto jest personalnie odpowiedzialny za ten stan - wszyscy czują się zagrożeni
        • borus6 Rowerzysta to też kierowca i ma obowiązki 02.04.14, 14:41
          www.gazetawroclawska.pl/artykul/3387401,rowerzysta-to-tez-kierowca-i-ma-obowiazki-na-drodze-co-wyprawiaja-wroclawscy-cyklisci,id,t.html
          Rowerzysta to też kierowca i ma obowiązki na drodze.
    • Gość: bozia Re: Czas zrobić porządek z rowerzystami IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.14, 09:35
      Założyć im czipy.Tak tak w Opolu mamy trend na rowerzystów.Wystarczy odrobinę kultury i rozumu.
      • opolak Opel śmiertelnie potrącił rowerzystę 18.04.14, 20:04
        www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140418/POWIAT03/140419341
        Mężczyzna o nieustalonej na razie tożsamości zginął potrącony przez opla corsę w Brzeźcach pod Kędzierzynem-Koźlem (droga wojewódzka nr 408).
        Jak wynika ze wstępnych ustaleń policji, rowerzysta wyjechał z drogi podporządkowanej wprost pod opla corsę, kierowanego przez 82-letniego mężczyznę.

Rowerzysta zginął na miejscu
        • Gość: cair Re: Opel śmiertelnie potrącił rowerzystę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.14, 11:04
          Gdyby śmierdzące lenie ze S.M. robili co do nich należy to nie było by problemu z idiotami\rowerzystami\ na chodniku.Jest przecież na to przepis i paragraf.
    • Gość: kolarskipedał Re: Czas zrobić porządek z rowerzystami IP: *.252.23.94.internetia.net.pl 25.04.14, 23:54
      Pozwolę sobie skorzystać z okazji i zapytać jakim cudem jadąc rowerem ul. Ozimską od strony ul. Małopolskiej mam wjechać na DDR na wiadukcie na tejże ulicy? Nauczyć się latać (opinia strażnika miejskiego), teleportować się, zatrzymać na wiadukcie blokując samochody i przenieść rower na ddr? Niemożliwym było zrobienie tam wjazdu podobnego do tego jadąc od centrum?
      • borus6 Rowerzystka wjechała na pasy i została potrącona, 10.10.14, 20:41
        Rowerzystka wjechała na pasy i została potrącona, dostała mandat

olsztyn.wm.pl/162970,Rowerzystka-wjechala-na-pasy-i-zostala-potracona-dostala-mandat.html#axzz3Flil0gkJ
        Około godziny 17 na ul. Grunwaldzkiej w Olsztynie kierowca opla potrącił rowerzystkę. Kobieta otrzymała mandat.

Kobieta jechała ul. Grunwaldzką w kierunku ul. Szarych Szeregów. Rowerzystka nie zatrzymała się i wjechała na przejście dla pieszych. Potrącił ją kierowca opla corsy, który dojeżdżał do skrzyżowania.

Rowerzystka została lekko ranna. Wezwano pogotowie, oprócz kilku otarć i potłuczeń nic się jej nie stało. Została ukarana mandatem za to, że wjechała rowerem na przejście dla pieszych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka