Dodaj do ulubionych

Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotelem

20.08.13, 07:12
olaboga! jaki lament się zaraz zacznie nad fatalnym traktowaniem rowerzystów!...
ale coś z tym miejscem zrobić należy. podobnie z tłukami, którzy uparcie jadą chodnikiem wzdłuż ulicy katedralnej (po północnej stronie). chodnikiem, który ma może 1,5 szerokości.
Obserwuj wątek
    • Gość: kaśka Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotelem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.13, 07:35
      Dodałbym jeszcze chodnik na Żwirki i Wigury, tam rowerzyści potrafią doprowadzić do szewskiej pasji
      • Gość: Egon Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.ip.netia.com.pl 20.08.13, 07:49
        Dodałbym jeszcze ulice Wiejską, Wrocławską, Wygonową, Partyzancką, Budowlanych i wiele wiosek, gdzie rowerzyści jeżdżą po jezdni, obok ddr
        • Gość: ### Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 07:59
          Ulica Ozimska między Plebiscytową a Katowicką, po drugiej stronie jest ścieżka rowerowa a na chodniku jadą do centrum jak popieprzeni i kilka razy już we mnie wjechali walić mandaty ile wlezie może to nauczy szanownych ROWERZYSTÓW kultury i przepisów !!!!!
          • Gość: kolo Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.13, 10:12
            Tylko, że ten kawałek (!) ścieżki jest dla ruchu "z miasta" i nagle się kończy przy pływalni, bo do miasta ścieżka się kończy zaraz za wiaduktem. Jeżdżę rowerem w mieście po to, żeby szybko i płynnie dostać się w odpowiednie miejsce. Nie będę skakać, jak debil, z chodnika na ulicę i zmieniać strony, bo miasto łaskawie wybudowało 50m ścieżki rowerowej (między Plebiscytową, a Katowicką w sumie nie ma nawet ścieżki, tylko jest ciąg pieszo-rowerowy). Ogólnie to Opole ma fatalną infrastrukturę rowerową w centrum.
          • gandharwa art. 13 PoRD 20.08.13, 12:57
            Dokładnie - nie istnieją dwukierunkowe DDR w pasie drogowym, jest to niezgodne z przepisem mówiącym o ruchu prawostronnym w PL

Dwukierunkowe DDR o odpowiedniej szerokości (nie pamiętam, 2,5 lub 3 m) istnieją jako osobne drogi (np między Budowlanych a Luboszycką przy torach bocznicy do "Odry")

Inny też zapis mówi, że nie ma się obowiązku korzystania z DDR tam, gdzie są one niewidoczne z drogi lub znajdują się poza pasem drogowym (przykład: Częstochowska od Horoszkiewicza do Głogowskiej) - chcąc skłonić rowerzystów do jazdy po DDR należy wtedy postawić na ulicy znak "zakaz jazdy rowerów" (jak na Chabrach)
        • sszota3 Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 08:05
          Gość portalu: Egon napisał(a):

> Dodałbym jeszcze ulice Partyzancką,
          > , gdzie rowerzyści jeżdżą po jezdni, obok ddr
          ---------------------------------
          Przypatrz się dobrze - na Partyzanckiej nie ma żadnej drogi rowerowej, a rowerzyści byli tam niejednokrotnie karani za jazdę po chodniku
          tiny.pl/hzdsh
          Warto przypomnieć, że żadnej drogi rowerowej nie ma również przy Luboszyckiej od Chabrów do Silesii, ani przy Krapkowickiej od wyspy Bolko do Winowa, ani przy Niemodlińskiej od wiaduktu do Chmielowic.
          • Gość: Egon Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.ip.netia.com.pl 20.08.13, 13:02
            Masz rację, sprawdziłem na google street.
            Ale wydaje mi się, że kiedyś było tam oznakowanie drogi pieszo-rowerowej.
      • Gość: opolanka Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.13, 09:36
        Jest maly ruch na jezdni ul Zwirki i Wigury,podobnie jak i na Mozarta,ale rowerzysci wola jechac chodnikiem,na ktorym jest duzy ruch pieszy w szczegolnosci w niedziele po poludniu.Mysle,ze powod jest taki,ze na chodniku, jest bardziej gladka nawierzchnia, niz na jezdni.Uwazam,ze Straz Miejska powinna zwrocic na to uwage i karac mandatami.Pieszy na ty waskim chodniku niejednokrotnie schodzi na jezdnie,aby ustapic rowerzystom
    • Gość: behemot Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 07:57
      Potwierdzam. Ostatnio przechodzę tam wieczorami prowadząc rower, ruch niewielki, ale prowadzących tam rower jak na lekarstwo. Większość jedzie z prędkością pieszego, młodsi śmigają. No ale zetknięcie się z rowerem klienta wychodzacego z knajpki do przyjemnych nie należy. Widoczność tam niewielka i trudno sobie wyobrazić by klient najpierw wystawiał łeb na chodnik a jak nie ma cyklistów to wychodził. Zwłaszcza, że u nas damy przodem i to one są najbardziej narażone. Restaurator musi założyc monitoring w trosce o zdrowie i odszkodowania dla swoich klientów, bo powierzenie sprawy SM to tak jak wrzucenie papieru do kosza.
      • alanta1 Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 09:04
        Gość portalu: behemot napisał(a):

> Większość jedzie z prędkością pieszego, młodsi śmigają. No ale zetknięcie się z rowerem klienta wychodzacego z knajpki do przyjemnych nie należy.

Załóżmy dwie sytuacje:
        1. rowerzysta jedzie z prędkością pieszego
        2. rowerzysta prowadzi rower z prędkością pieszego

Czym się różni wpakowanie na rower klienta hotelu w obu przypadkach? Dla klienta niczym, jak baran nie patrzy gdy wychodzi na ruchliwy chodnik, to jego problem.
        Różni się dla rowerzysty, prowadząc rower jestem przez tenże chroniona, baran nie wejdzie wprost na mnie ;)
        • Gość: behemot Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 09:30
          Genialne alanta. Pomalować na chodniku kreskę białą farbą i po kłopocie. Genialne.
          • jureek Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 09:46

> Genialne alanta. Pomalować na chodniku kreskę białą farbą i po kłopocie. Genial
            > ne.

Alanta pytała o różnicę, jeśli chodzi o skutki zderzenia wychodzącego z knajpy z rowerem prowadzonym czy z rowerem jadącym z prędkością pieszego. Na to pytanie nie odpowiedziałeś.
            Jura
            • Gość: behemot Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 11:19
              No przecież według niej nie ma żadnej rożnicy, to kreska na trotuarze jest uzasadniona.
              • jureek Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 11:42

> No przecież według niej nie ma żadnej rożnicy,

Jak jest według niej, to ja wiem, bo napisała to wyraźnie. Natomiast nie wiem, jak Ty to widzisz - jest to według Ciebie jakaś różnica? A jeśli tak to na czym ta różnica polega?
                Jura
                • Gość: behemot Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 17:20
                  Czepiasz się, jak łańcuchów. Już raz ci to dzisiaj powiedziała alanta
                  • jureek Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 17:45

> Czepiasz się, jak łańcuchów. Już raz ci to dzisiaj powiedziała alanta

OK, przyjmuję do wiadomości. A gdzie odpowiedź na pytanie? :D
                    Jura
                    • alanta1 Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 17:54
                      jureek napisał:

> A gdzie odpowiedź na pytanie? :D

To ja się też przyczepię, czekam na odpowiedź :D
            • alanta1 Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 11:57
              jureek napisał:

> Alanta pytała o różnicę, jeśli chodzi o skutki zderzenia wychodzącego z knajpy
              > z rowerem prowadzonym czy z rowerem jadącym z prędkością pieszego. Na to pytani
              > e nie odpowiedziałeś.

Jak zwykle :P

A pytam nie bez powodu, bo czasem tam ostrożnie przejeżdżam rowerem, zgodnie z PoRD zresztą.
              I SM może mi skoczyć :P
    • Gość: Gość Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotelem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.13, 08:09
      To jeszcze zapytam czemu Don Vito wystawiając swoje "potykacze" zajmuje kolejne miejsce tak cenne w tym miejscu ? kto się na to zgodził ? bo chyba trzeba mieć na to pozwolenie ? chyba mają ?
      • Gość: ;-) Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.13, 08:20
        Czy dziennikarze Wyborczej zawsze muszą iść na pasku czyichś życzeń ? Przecież od momentu, kiedy wyniosło się Don Vito do Piasta wiadomo wszem i wobec, że przebierają aż nóżętami i robią wszystko, aby móc wystawiać knajpiane stoliki wprost od Piastowskiej, bezpośrednio pod arkadami. A taki artykuł i apele mają im w tym tylko pomóc. Nie będą mogli jeździć rowerzyści, a i piesi będą mieli bardzo utrudnione przejście.
        Ale Pan Restaurator osiągnie to, co zamierzył. I co z tego, że czyimiś (naiwnymi dziennikarskimi) rękami.
        Liczy się w końcu efekt i skuteczność ...

;-)
    • jureek Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 08:37
      Takie są skutki budowania dróg rowerowych znikąd do nikąd. Jeżeli mają powstawać takie drogi rowerowe jak na tamtym moście, to lepiej, żeby w ogóle nie powstawały. Szkoda kasy. Jeżeli warunki nie pozwalają na poprowadzenie dalej drogi rowerowej, to trzeba ją chociaż zakończyć jakimś łagodnym wjazdem na jezdnię, a nie urwać po prostu i dalej teleportuj się rowerzysto, skoro zachciało Ci się jechać przepisowo ścieżką.
      Jura
      • Gość: behemot Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 09:08
        W zupełności się z tobą zgadzam. Takie tworzenie ddr przez malowanie na ciasnych mostach przestrzeni to najtańszy sposób na "budowanie" ddr. Na wyspie Bolko zaś powstało za pomocą farby i pędzla kilkaset mb ddr przez podzielenie białą ciagłą linia alei.
      • zuraaw Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 09:29
        Jak ministry budują autostrady, tak prezydęci drogi rowerowe. W końcu w sprawozdaniu jest ŁĄCZNA długość, bez informacji z ilu odcinków się składa.
        Nagroda roku za nowatorską koncepcję bezapelacyjnie należy się temu kto DDR wzdłuż Młynówki wyprowadził na ulicę Korfantego zamiast puścić pod mostem, wzdłuż chodnika. Aż dziwne że nie powtórzył tego przy wiadukcie kolejowym. Drugie miejsce dla tego, kto tak zaprojektował ekrany przy wiadukcie na Ozimskiej, że skręcający w Rejtana kierowca ma małe szanse zauważyć rowerzystę jadącego od centrum, bo jest zasłaniany właśnie ekranem. I ciężko się "domyśleć", że rowerzysta mający pierwszeństwo i widzący samochód po prostu pojedzie pod koła, więc - skoro raczej się nie da przesunąć ekranu - to może warto by było tego rowerzystę tego pierwszeństwa pozbawić, stawiając jakiś znak podporządkowania.
        Układ drogowy przy hotelu Piast jest taki, że rowerzysta pod arkadami jest najmniejszym złem, tyle że niech jedzie wolno. A to da się zrobić - czy to fakturą chodnika czy koniecznością ominięcia tego czy owego. Ulica jest tam wąska a ruch spory, pomijając możliwe wypadki, to rowerzysta nie ocierający kołem o krawężnik zrobi mały korek, jeżeli za nim będzie jechało jakieś większe auto.
    • Gość: Rynek Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotelem IP: *.opole.hypnet.pl 20.08.13, 09:03
      Jakie są skutki kolizji rowerzysty z pieszym? Czasem pobrudzona odzież pieszego, rzadko jakieś otarcia skóry.Jakie są skutki kolizji rowerzysty z autem: często złamane kończyny, nierzadko śmierć rowerzysty.Jak pisał klasyk-znaj proporcjum mociumpanie.
      • g0sc Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 09:21
        Gość portalu: Rynek napisał(a):

> Jakie są skutki kolizji rowerzysty z pieszym? Czasem pobrudzona odzież pieszego
        > , rzadko jakieś otarcia skóry.Jakie są skutki kolizji rowerzysty z autem: częst
        > o złamane kończyny, nierzadko śmierć rowerzysty.Jak pisał klasyk-znaj proporcju
        > m mociumpanie.

Ile jest samochodów i pieszych, a ilu rowerzystów? Znaj proporcjum mociumpanie....
      • Gość: behemot Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 09:36
        Jasne. Zawsze lepiej wperwoll dostać pieściami niż nożem. Więc lanie pieściami (jak kolizja z rowerem) to mniejsze zło niż noż pod żebro(kolizja z samochodem)
        • Gość: ciekawski Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 10:29
          No mniejsze. Nawet w kodeksie karnym.
      • Gość: asd Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.252.28.177.internetia.net.pl 20.08.13, 23:08
        Dokładnie tak. Właśnie o mało nie potrąciłem rowerzysty, który skręcał spod świateł w lewo razem ze mną. Stałem pierwszy na światłach oczekując na zielone. Wiadomo jest już noc, więc ciemno i nie patrzyłem w prawe lusterko. Gość ruszył i skręcając zmusił mnie do zahamowania, ponieważ przeciął promień mojego skrętu. Dobrze, że zauważyłem go kątem oka w bocznej szybie. Wątpię czy skończyłoby się na siniakach. A przecież chodniki są puste o tej porze. Co komu szkodzi rowerzysta na chodniku? Jak długo chodzę nie pamiętam żeby ktoś szalał rowerem po chodniku. Po prostu ludziom poprzewracało się w głowach. Muszę stwierdzić, że panikującym mamusiom z wózkami najbardziej.
    • Gość: kaśka Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotelem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.13, 09:53
      Dla mnie sprawa jest prosta,rowerzysta jadący chodnikiem łamie przepisy ruchu drogowego ( wiem,wiem:) są wyjątki kiedy może to robić ) i nie powinno go tam być,a ja jako pieszy chce się w miejscu dla mnie przeznaczonym czuć bezpieczna.
      • jureek Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 10:12
        Gość portalu: kaśka napisał(a):

> Dla mnie sprawa jest prosta,rowerzysta jadący chodnikiem łamie przepisy ruchu d
        > rogowego ( wiem,wiem:) są wyjątki kiedy może to robić ) i nie powinno go tam by
        > ć,a ja jako pieszy chce się w miejscu dla mnie przeznaczonym czuć bezpieczna.

Nie popieram jazdy po chodniku, sam w miejscu, gdzie kończy się droga rowerowa na moście, zjeżdżam zgodnie z przepisami na jezdnię i jadę dalej jezdnią, potrafię jednak zrozumieć rowerzystów, którzy po prostu boją się jechać jezdnią i dlatego pozostają na chodniku, którym wcześniej legalnie jechali, bo wymalowano na nim nagle kończącą się drogę rowerową. Łamaniem przepisów jest także przekraczanie prędkości i wyprzedzanie rowerzystów bez zachowania odpowiedniego odstępu - szkoda, że policja tak niemrawo egzekwuje łamanie tych przepisów.
        Jura
      • gandharwa Budowa pieszo-rowerowej trasy średnicowej 20.08.13, 13:24
        Gość portalu: kaśka napisał(a):

> Dla mnie sprawa jest prosta,rowerzysta jadący chodnikiem łamie przepisy ruchu d
        > rogowego ( wiem,wiem:) są wyjątki kiedy może to robić ) i nie powinno go tam by
        > ć,a ja jako pieszy chce się w miejscu dla mnie przeznaczonym czuć bezpieczna.

Heh, a ja myślę, że zaraz się znajdą łebscy 9-latkowie, którzy będą stali ze swoimi rowerkami pod arkadami i oferowali za 2 PLN legalny przejazd dorosłym rowerzystom " w swoim towarzystwie" :-))) Popyt rodzi podaż :-)

A tak serio to skrzyżowanie Piastowska/Katedralna jest bardzo niedobre zarówno dla rowerzystów jak i pieszych. Budynki dochodzące aż do krawędzi jezdni, schodki, czasowy brak możliwości przejścia z powodu blokady prywaciarza.... a przecież to jest chyba najważniejsze przejście dla pieszych czy rowerzystów z Zaodrza do centrum.

Miasto wykazało się dużą nieodpowiedzialnością, tworząc DDR na moście piastowskim, po co, skoro potem nie zamierza się rozwiązać sprawy dalszego dojazdu na starówkę?

Problemem w Opolu są też spacerujący nielegalnie (i narażeniem życia) mostem kolejowym z Zaodrza na Pasiekę.

Rozwiązaniem sytuacji byłaby budowa osobnej przeprawy mostowej dla pieszych i rowerzystów przez kanał ulgi i Odrę łączące Zaodrze, Bolko i Pasiekę. Wtedy presja rowerzystów na hotel Piast by zmalała, bo jazda Spychalskiego to naprawdę żadna przyjemność.

nasz wniosek budżetowy z roku 2012, przedłożony ponownie w tym roku:
        ste-silesia.org/listy/RMOP20120816-1.pdf
        szersze potraktowanie tematu pieszo-rowerowej trasy średnicowej:
        www.ste-silesia.org/obwodnica/2012/papier_negocjacyjny.pdf (str. 1-4)
      • Gość: asd Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.252.28.177.internetia.net.pl 20.08.13, 23:11
        Jeżeli ty się nie czujesz na chodniku bezpiecznie bo jeżdżą po nim rowerzyści, to masz coś nie tak z głową. Lęki się leczy tak jak katar.
        • jureek Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 23:25
          Gość portalu: asd napisał(a):

> Jeżeli ty się nie czujesz na chodniku bezpiecznie bo jeżdżą po nim rowerzyści,
          > to masz coś nie tak z głową. Lęki się leczy tak jak katar.

A brak wyobraźni i empatii, który tutaj zaprezentowałeś, też da się wyleczyć, czy u Ciebie to już niewyleczalne?
          Jura
          • Gość: asd Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.ip.netia.com.pl 21.08.13, 12:52
            Nie ma takich jednostek chorobowych jak brak empatii czy wyobraźni. Wcale mi ich nie brakuje. Za to Tobie najwyraźniej rozsądku jak najbardziej. Nie zamierzam wczuwać się w to co sobie myśli jakaś rozhisteryzowana kobieta. Teraz w ogóle jest jakaś epidemia, komuś się coś nie podoba, to świat ma się zmieniać dla takiego egocentryka z wyimaginowanymi lękami. Pomyśl chwilę, to nie boli. Rowerzyści zawsze zasuwali po chodnikach i świat się nie walił, a gazety o tym nie pisały. Obecnie robi się z tego powodu problemy. A co z bezpieczeństwem zdrowia i często życia ludzi na rowerach? Czy zmuszanie ich do jazdy po wąskich i zatłoczonych ulicach jest Twoim zdaniem OK? Bo pani się boi, to ktoś ma stracić życie? Bzdura! Brakuje infrastruktury dla rowerzystów, więc pozwólmy im jeździć po chodnikach. A karać tylko tych, którzy rzeczywiście próbują jeździć szybko i brawurowo (swoją drogą nie widziałem jeszcze takich rowerzystów na chodniku). Reszta jeżdżąc wolno i ustępując zawsze pieszym nie jest zagrożeniem dla nikogo.
            Żebyś nie tracił czasu na dywagacje: jestem kierowcą, jeżdżę rowerem po ulicach i chodnikach. I nie mam z tym żadnych problemów, nikogo nie najechałem, potrafię jechać za pieszym, gdy ten nie ma ochoty ustąpić mi miejsca na przejazd bez żadnych pretensji.
    • Gość: Heniek Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotelem IP: *.com 20.08.13, 10:08
      Kto zajmuje więcej chodnika behemot prowadzący rower,czy behemot jadący na rowerze po chodniku z prędkością pieszego,i kto jest bardziej niebezpieczny dla przechodnia i kto bardziej zawadza i przeszkadza przechodniowi i mu zagraża,jasne ,że behemot prowadzący rower.
      Więc lepiej aby po chodniku rowerzyści jechali na rowerze z szybkoscia pieszego niż go prowadzili.
      Więc lepiej dla wszystkich aby rowerzysta jechał na rowerze po chodniku z predkoscią pieszego lub mniejszą ,niz aby go prowadził obok siebie.
      Skąd to durne i nieuzasadnione chciejstwo aby prowadzić rower po chodniku.
      behemot i rilian na starość robią się coraz durniejsi i zramolali umysłowo.
      • raid.op Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 10:13
        Mylisz się. Behemot nigdy by czystości swych rąk nie skalał trzymaniem roweru.
    • cezner Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotelem 20.08.13, 10:12
      Wniosek jest prosty. Nie ma sensu korzystać z mostowych ścieżek rowerowych i trzeba się przenieść na ulicę.
      Bo ja osobiście po mieście poruszam się rowerem nie dla rekreacji tylko dla szybkiego przemieszczania się i bezproblemowego parkowania.
      A jeśli mam wyczyniać jakieś dziwne wygibasy ze schodzeniem z roweru, przeprowadzaniem przez jezdnię, zjeżdżaniem z jezdni na ścieżkę na moście, potem z powrotem wjeżdżanie na jezdnię za mostem to taka zabawa kosztuje mnie za dużo czasu.
      Więc powiem krótko - pocałujta mnie szanowne MZD w cztery litery ze swoimi śmiesznymi drogami rowerowymi.
      I jeszcze jedno! Niech się "szanowna" władza i MZD wybierze do Gdańska, żeby zobaczyć jak można budować drogi rowerowe. Do Holandii daleko, to zawsze można Gdańsk pozwiedzać. I aż dziw, że w Polsce da się budować drogi rowerowe z głową.
      • jureek Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 10:28
        cezner napisał:

> Wniosek jest prosty. Nie ma sensu korzystać z mostowych ścieżek rowerowych i tr
        > zeba się przenieść na ulicę.

Ale wtedy też grozi mandat. Dlatego uważam, że lepiej, żeby tych ścieżek mostowych wcale nie było, jak mają być takie prowadzące znikąd donikąd.
        Jura
        • cezner Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 10:43
          Nie przypominam sobie, aby na moście był znak zakazu jazdy dla rowerzystów.
          A jeśli nawet przepisy mówią o tym, że powinienem tą ścieżką mimo wszystko jechać to wolę w tym przypadku ominąć prawo.
          Bo szybciej i przede wszystkim bezpieczniej będzie jak będę tą ścieżkę omijał z daleka.
          Dlaczego bezpieczniej? Bo jeśli jadę już ulicą to zjeżdżanie na chodnik przed mostem jest mało bezpieczne i tak samo wjeżdżanie na ulicę ze ścieżki też jest niebezpieczne.
          Ścieżka rowerowa (ddr) jest tworzona po to aby zwiększyć bezpieczeństwo. W tym przypadku powoduje obniżenie bezpieczeństwa.
          • jureek Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 10:48
            cezner napisał:

> Ścieżka rowerowa (ddr) jest tworzona po to aby zwiększyć bezpieczeństwo.

I to jest błędne założenie, bo faktycznie bardzo wiele ścieżek rowerowe nie dla bezpieczeństwa rowerzystów jest tworzonych, lecz po to, żeby kierowcom jeździło się wygodniej (tak jest właśnie na moście - ważne, żeby zdjąć rowerzystów z jezdni, a potem, jak ścieżka nagle się urywa, to niech sobie jakoś radzą) oraz po to, żeby w statystykach ładnie wyglądało.
            Jura
            • Gość: Elżbieta Flisak Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.252.22.52.internetia.net.pl 20.08.13, 10:59
              A zauważyli Państwo, jaką szerokość ma "pas" łaskawie pozostawiony pieszym na moście na Spychalskiego? Nawet Twiggy by się nie przedarła! I osobiście nie mam nic a nic za złe tym państwu, którzy pieszkom ważyli się przekroczyć "red line". Miasto nie dało im wyjścia!
              tiny.pl/hzdz3
              tiny.pl/hzd3x
              A teraz najlepsze ujęcie:
              tiny.pl/hzd3t
    • Gość: Elżbieta Flisak Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotelem IP: *.252.22.52.internetia.net.pl 20.08.13, 10:32
      Rozwiązania komunikacyjne wokół całego Ostrówka wraz z obydwoma mostami to dzieło geniuszu Dedala. Idealne miejsce na zorganizowanie ustawki na rowerzystę. Odmowa wzmocnienia oznakowania całego tego splątanego labiryntu przeszkód architektonicznych za pomocą raptem 2 pionowych znaków (jakiż to byłby koszt?) bardzo by mi pasowała do tego założenia.

Różnica między opolską rzeczywistością a mitologią jest taka, że Minotaur miał dużo dużo czasu do namysłu, którędy ma pójść lub nawet zawrócić, podczas gdy rowerzysta - zwłaszcza obcy - ma raptem kilka sekund na decyzję, jak ten Ostrówek rozjechać. Minotaur był sam, więc nie musiał się obawiać zderzenia z innymi użytkownikami labiryntu, podczas gdy rowerzysta w każdym zderzeniu i przy każdej próbie podjechania pod zbyt wysoki krawężnik dzielący ddr od jezdni musi się liczyć z dużym prawdopodobieństwem upadku i najechania go od tyłu przez samochód. Minotaur wreszcie nie musiał oczekiwać żadnego patrolu wysłanego po jego tropach, a zresztą nawet gdyby mu się taki trafił, schrupałby śmiałków i po kłopocie. Rowerzysta tymczasem słyszy: płacz i płać za inwencję inżyniersko-artystyczną projektantów opolskich rozwiązań komunikacyjnych. Którzy żyli długo i szczęśliwie.

To jak, obywatele, składamy się po 50 PLN na tablicę informacyjną dla rowerzystów, która będzie zawierała szczegółową instrukcję obsługi Ostrówka? Pogadamy z właścicielami gruntów przed i za mostami, na pewno pozwolą nam umieścić taką tablicę. Rowerzyści będą przystawać, analizować rozpisany na niej układ komunikacyjny, przeczytają też o możliwości ustawki w miejscu, w którym nie mają możliwości zjechać na jezdnię, a także o tym, że wielu gości hotelu ma zwyczaj włączać się do ruchu bez kulturalnego rozejrzenia się na boki. Ja będę stawać na Rynku, pod informacją, pod wypożyczalniami rowerów i pod opolskimi hotelami i będę rozdawać dodatkowo te same informacje w formie ulotek, zwłaszcza dla przyjezdnych wypożyczających rower po raz pierwszy w Opolu. Bo innego rozwiązania nie widzę.

Doprawdy, opolski Dedalu, jestem pod wrażeniem Twego geniuszu!
      • Gość: grant prostsze i tańsze rozwiązanie IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.13, 01:37
        wszyscy rowerzyście przenoszą się na jezdnię po dwóch dniach kierowcy, MZD i Komisja będzie Was błagać abyście zaczęli jeździć pod arkadami. Szczególnie poszukiwani są rowerzyści z przyczepkami.
        • alanta1 Re: prostsze i tańsze rozwiązanie 21.08.13, 09:32
          Gość portalu: grant napisał(a):

> Szczególnie poszukiwani są rowerzyści z przyczepkami.

Nieee, wystarczy jak będą jeździć bezpiecznie, czyli z dala od dziur, piachu i krzywych studzienek przy krawężnikach. Czyli tak w 1/3 szerokości.
          Wtedy się nie da na żyletę wyprzedzać :P
          • Gość: grant Re: prostsze i tańsze rozwiązanie IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.13, 09:55
            no oczywiście, że tak jazda przy krawężniku to proszenie się o kłopoty. Z przyczepką chodzi o bezpieczeństwo zadziała jak zderzak w przypadku porywistych kierowców.
            • g0sc Re: prostsze i tańsze rozwiązanie 21.08.13, 12:11
              Grozicie czy obiecujecie? Cały czas czekam na "włoski strajk" rowerzystów, żeby zaczęli wreszcie jeździć jak należy, i co?
              • Gość: grant Re: prostsze i tańsze rozwiązanie IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.13, 12:16
                Proście, a będzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam
    • g0sc Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 10:41
      rilian napisał:
      > olaboga! jaki lament się zaraz zacznie nad fatalnym traktowaniem rowerzystów!...

Prorok jakiś czy co? :D
    • Gość: Heniek Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotelem IP: *.com 20.08.13, 11:06
      Miedzy zjazdem dla rowerów i innych, a mostem na młynówce ,stają w poprzek taksówki i inne samochody,najbardziej w nocy,tamując ruch pieszym i rowerzystom,aby przejść trzeba wchodzić na ulic na ulicę.
      • Gość: behemot Przeczytajcie co idiota napisał IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 11:46
        Kto zajmuje więcej chodnika behemot prowadzący rower,czy behemot jadący na rowerze po chodniku z prędkością pieszego,i kto jest bardziej niebezpieczny dla przechodnia i kto bardziej zawadza i przeszkadza przechodniowi i mu zagraża,jasne ,że behemot prowadzący rower.
        Więc lepiej aby po chodniku rowerzyści jechali na rowerze z szybkoscia pieszego niż go prowadzili.
        Więc lepiej dla wszystkich aby rowerzysta jechał na rowerze po chodniku z predkoscią pieszego lub mniejszą ,niz aby go prowadził obok siebie.
        -------------------------------------------------------------------------------------------------
        Ponieważ rowerzysta jadący po chodniku z prędkościa pieszego zajmuje mniej miejsca niż:
        -pieszy prowadzący rower
        -pieszy prowadzący wózek dziecinny
        -pieszy prowadzący psa
        -pieszy poruszający się na wózku inwalidzkim
        -pieszy pchający taczkę
        -pieszy prowadzący pieszego
        -itd.
        i rzecz jasna wyżej wymienieni bardziej zawadzają przechodniowi (nowa kategoria w PoRD jest pieszy) więc lepiej by pedalarze (bo rowerzyści to ludzie przestrzegający minimum przepisów) jeździli po chodnikach z prędkością pieszego. Zastosował kryterim powierzchniowe. Zajmują mało miejsca więc niech jeżdżą po chodnikach. Proste jasne i logiczne jak sie idiocie wydaje. Pieszy zdecydowanie mniej miejsca zajmuje na jezdni niż pojazd więc powinien zasuwać po niej a kto sie takiego będzie czepiał niech sperwalla, a co.

A tu esencja deficytów mozgowych:

No skąd to chciejstwo by rower po chodniku prowadzić, no skąd....kto odpowie?
    • sszota3 Nikt nie chce problemów pod arkadami hotelu Piast. 20.08.13, 12:03
      Restaurator nie chce przejechanych gości, Ratusz nie chce aby restaurator się skarżył.
      Wystarczy już kłopotów z chodnikiem pod budynkiem po drugiej stronie ulicy.
      Gdybyśmy - rowerzyści - pod arkadami zachowywali się grzecznie, to nikt pewnie nawet nie zauważyłby naszej nielegalnej obecności w tym miejscu. Niestety część z nas za kierownicą głupieje - komórka w łapie, gada w najlepsze i zjazd pędem bo od strony mostu jest z górki.
      I jeszcze dzwoni żeby pieszy z drogi zszedł... Przecież świętego by takie zachowanie wyprowadziło z równowagi!
      O tym co się szykuje pod hotelem pisałem już z tydzień temu.
      tiny.pl/hzfh9
      • Gość: rafff Re: Nikt nie chce problemów pod arkadami hotelu P IP: *.ip.netia.com.pl 20.08.13, 12:43
        Jakby właścicielowi hotelu zależało na bezpieczeństwie swoich gości to by nie donosił na rowerzystów tylko zamienił miejscami schody i zjazd pod arkadami oraz oddzielił drogę garbem tak żeby rowerzyści jechali bliżej ulicy a nie wyjścia z hotelu. Proste !. Na pewno rowerzyści nie będą odwiedzać kapusiów.
        • alanta1 Re: Nikt nie chce problemów pod arkadami hotelu P 20.08.13, 12:50
          Gość portalu: rafff napisał(a):

> Jakby właścicielowi hotelu zależało na bezpieczeństwie (...) to by zamienił miejscami schody i zjazd pod arkadami

Świetny pomysł! Szczególnie, że tam wózkiem dziecięcym czy inwalidzkim ciężko manewrować, tuż przy ścianie...
          • Gość: pirat rowerowy Re: Nikt nie chce problemów pod arkadami hotelu P IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 13:07
            Do zobaczenia pod arkadami pijaki i tłusciochy z knajpy i inni piesi hehehehhe
            • Gość: asa Re: Nikt nie chce problemów pod arkadami hotelu P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.13, 13:10
              a to już chyba było nie grzeczne:( jak mniemam napisał to kulturalny rowerzysta
              • jureek Re: Nikt nie chce problemów pod arkadami hotelu P 20.08.13, 13:20
                Gość portalu: asa napisał(a):

> a to już chyba było nie grzeczne:

Nazywajmy rzeczy po imieniu - to było chamskie

( jak mniemam napisał to kulturalny rowerzysta

A ja mniemam, że napisał to troll-prowokator.
                Jura
          • Gość: rowerzysta/wózkarz zamiast represji ułatwic(współ) zycie IP: *.158.216.156.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.08.13, 22:35
            Równiez popieram - przesuniecie pod filary ruchu rowerowego zadowoli rowerzystów i pieszych. A jesli liczba rowerów przeszkadza to należy puscic ruch z tyłu hotelu piast tak aby nie przeszkadzali przy wejsciu
        • Gość: grant Re: Nikt nie chce problemów pod arkadami hotelu P IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.13, 01:46
          widzisz w tym sęk, że właściciel hotelu, MZD i Komisja nie zajmują się rozwiązaniem problemu tylko tym jak tu doperwolić rowerzystom
      • cezner Re: Nikt nie chce problemów pod arkadami hotelu P 20.08.13, 13:31
        @sszota3, wybacz ale wieczne gadanie o grzecznym zachowywaniu nic tu nie da.
        Nie chodzi o to, żeby nie zachowywać się grzecznie i uprzejmie. Tylko przy obecnym ruchu rowerowym i pieszym w tym rejonie grzeczne i uprzejme zachowywanie już nie wystarczy.
        Jak jadę wózkiem z dzieciakiem to nie ma takiej możliwości żebym nie wjeżdżał w tą idiotyczną ścieżkę rowerową, bo chodnik jest za wąski. I co mam co kilka sekund krzyczeć: przepraszam, przepraszam no k..wa przepraszam, nie mieszczę się tym piep...ym wózkiem?
        A jak jadę rowerem, to co też mam co chwila krzyczeć: przepraszam, przepraszam?
        A za co ja włąściwie przepraszam? Za to, że mamy słabo myślących w MZD i ratuszu?

Ale ja ciągle od Ciebie tylko słyszę - zachowujmy się grzecznie. Ale niestety nie słyszę jakichś konkretnych propozycji na rozwiązanie problemów.
        Albo zlikwidujmy tą idiotyczną ścieżkę na moście i przenieśmy ruch rowerowy na ulicę albo zróbmy coś z tą całą organizacją ruchu w tym rejonie. Nie wiem, może jest tutaj potrzebna jakaś kładka przeciągnięta przez Odrę dla ruchu rowerowego z Zaodrza do Centrum? Była chyba o tym mowa kiedyś ale sprawa przycichła.

Rowerzystów cały czas przybywa. Są rejony, gdzie na chodnikach jest niewielu pieszych za to znacznie więcej rowerzystów.
        Widzę coraz więcej młodych ludzi, którzy przemieszczają się po Opolu na rowerach. . Starzy już raczej zostaną przy samochodach i MZK. Ale młodzi to co innego. I w miejscach gdzie spotykają się rowerzyści i piesi będzie coraz gorzej.

• gandharwa Kładka tam nic nie da 20.08.13, 14:05
          Kładka tam niestety nic nie da, bo masz po obu stronach zaraz nad brzegiem budynki hotelu czy Starki ...no chyba że ktoś przedłuży bulwary Musioła tam, że kładka by przy ścianie Starki skręcała na Pasiekę...ale my przecież chcemy na starówkę....

Zgadzam się, ja bym zlikwidował DDR na moście piastowskim, puściłbym dwa niewymiarowe pasy rowerowe (oficjalnie: "utwardzone pobocza, biała linia, 50cm szer. pobocza) od wieżowca na pl. Piłsudskiego aż do żółtego mostku na Zamkowej wraz z pasem rowerowym do lewoskrętu na Zamkową. To najszybsze rozwiązanie by znaleźć się na starym mieście, na wjazd od Spychalskiego w Katedralną nie mam pomysłu, zbyt duży jest ruch pojazdów po łuku na Piastowskiej, zbyt niebezpieczny byłby lewoskręt tam.
        • sszota3 Re: Nikt nie chce problemów pod arkadami hotelu P 20.08.13, 14:18
          cezner napisał:
          > @sszota3, wybacz ale wieczne gadanie o grzecznym zachowywaniu nic tu nie da.
          > Ale ja ciągle od Ciebie tylko słyszę - zachowujmy się grzecznie. Ale niestety n
          > ie słyszę jakichś konkretnych propozycji na rozwiązanie problemów.
          > Albo zlikwidujmy tą idiotyczną ścieżkę na moście i przenieśmy ruch rowerowy na
          > ulicę albo zróbmy coś z tą całą organizacją ruchu w tym rejonie.
          -------------------------------------------------------------------------
          Również uważam, że "ścieżka rowerowa" na Moście Piastowskim po stronie hotelu Piast jest potrzebna jak przysłowiowa "dziura w moście".
          Stworzono ją "na zapas" przy przebudowie mostu. Ponieważ jednak zabetonowano skwer przy placu Piłsudskiego to o żadnym przedłużeniu tej ścieżki raczej nie ma już mowy.
          Po tej stronie istnieje bardzo duży ruch falowy pieszych - zwłaszcza w "dzień Pański" - najpierw fala pieszych płynie na mszę do katedry, a później fala wraca.
          Nie chcę jednak wyskakiwać z pomysłem likwidacji tej "nibyścieżki", bo czemu mam po łbie oberwać?
          Że tak zacytuję wierszyk
          "potem dał znak do skończenia narady,
          był bowiem odważny, ale nie do przesady"
          ===================================================
          Nie wiem, może
          > jest tutaj potrzebna jakaś kładka przeciągnięta przez Odrę dla ruchu roweroweg
          > o z Zaodrza do Centrum? Była chyba o tym mowa kiedyś ale sprawa przycichła.
          ----------------------------------------------------
          Dobrze opracowany pomysł na most pieszo-rowerowy w tym rejonie ma gandharwa
          ====================================================

• Gość: grant Re: Nikt nie chce problemów pod arkadami hotelu P IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.13, 01:53
            no właśnie dlaczego pomysł na most pieszo-rowerowy w tym rejonie ma gandharwa a nie MZD ?
            • sszota3 Re: Nikt nie chce problemów pod arkadami hotelu P 21.08.13, 15:53
              Gość portalu: grant napisał(a):

> no właśnie dlaczego pomysł na most pieszo-rowerowy w tym rejonie ma gandharwa a
              > nie MZD ?
              -------------------------------------------------
              Gandharwa mówi głośno, że pomysł ale nie ma pieniędzy. MZD mówi głośno, że nie ma pieniędzy, ale być może też ma pomysł?
              Mówi się o ciągach dla pieszych i rowerzystów przy okazji budowy mostu trasy średnicowej (jeśli taka powstanie) oraz przy remoncie mostu nad kanałem Ulgi, przy ulicy Niemodlińskiej.
      • Gość: behemot Re: Nikt nie chce problemów pod arkadami hotelu P IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 14:09
        Gloś rozsądku. Ale sszota jest stary i zramolały i będzie schodził niedługo z roweru bo teraz cichutko z prędkościa pieszego pokonuje ten ciasny chodnik.
    • Gość: lelumpolelum Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotelem IP: *.opole.hypnet.pl 20.08.13, 12:57
      Prawie każde europejskie miasto posiada doskonale rozwiniętą sieć ścieżek rowerowych, tą w Opolu można porównać jedynie do warszawskiej lini metra. Jedna linia, krótka i w bezsensownym miejscu. Co z tego że na mostach jest ścieżka, skoro później trzeba zjechać na bardzo zatłoczoną jezdnię ryzykując przy tym kolizją z mało tolerancyjnymi kierowcami aut osobowych. Miasto zamiast karać rowerzystów niech stanie vis a vis problemów rowerzystów w naszym mieście i próbuje im sprostać. Po co montować bazy z miejkimi rowerami? Aby później mieć kogo karać za drobne przewinienia drogowe. Polityka na medal. Brawo.
      • Gość: anasta Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.13, 14:05
        A nie można było w czasie kosztownego (!) remontu pobliskiego placyku z (obecnie) fontanną pomyśleć (dot. tez zaangażowanych rowerzystów:) ) i zamiast uroczego murku zrobić przedłużenie ddr z mostu. Myślę, że cenowo byłoby to porównywalne.
    • Gość: bez korkow Wolna droga dla rowerzystów pod hotelem IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.08.13, 15:34
      A co komu przeszkadzaja rowerzysci, ktorzy jada tym odcinkiem powoli, bo okolo dziesiec kilometrow na godzine.
      Przechodze w tym miejscu dosc czesto i nie widze problemu z rowerzystami, dla ktorych wybudowano ten wlasnie SPAD ( pochylnie ), widoczny na pieknym zdjeciu.
    • Gość: Heniek mafiozo Don Vito się rozpycha IP: *.com 20.08.13, 16:47
      Mafiozo Don Vito postawił na 1/3 chodnika, blisko zjazdu, stojaki z reklamą swoich kurczaków,dał także na 1/3 szerokości dywan wycieraczkę,a po bokach stojaki,on uważa ten chodnik za swój teren , i bechemot mu w tym pomaga ,a dlaczego rowerzysta jadęcy pomału jest mniej uciążliwy od prowadzącego to temu zakutemu łbowi nie będę tłumaczył ,bo i tak nie zrozumie.Odpowiadając pytaniem na pytanie,dlaczego jest takie chciejstwo aby zamienić złotówkę na euro,przykładów można podać mnóstwo dlaczego jest chciejstwo na głupotę.
      A ty bechemocie dlaczego chcesz być głupi,to pytanie retoryczne.
      • Gość: behemot A Heniutek kretynek IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 17:35
        dalej swoje. A co stojak na rowery miał postawić?
      • alanta1 Re: mafiozo Don Vito się rozpycha 20.08.13, 17:44
        Gość portalu: Heniek napisał(a):

> Mafiozo Don Vito postawił na 1/3 chodnika, blisko zjazdu, stojaki z reklamą

Hmm, a ma zgodę MZD? to chyba zajęcie pasa drogowego, nie? w dodatku w zabytkowym miejscu, więc i zgoda konserwatora być powinna ;)

Można mu trochę życie utrudnić, jak ktoś ma czas :P
        • Gość: behemot Re: mafiozo Don Vito się rozpycha IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 18:18
          Polska mentalność...
          • jureek Re: mafiozo Don Vito się rozpycha 20.08.13, 18:22

> Polska mentalność...

Masz na myśli to rozpychanie się w przestrzeni publicznej i traktowanie jej jak swojej? Inaczej mówiąc cwaniakowanie?
            Jura

• Gość: behemot Re: mafiozo Don Vito się rozpycha IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 18:39
              Ty jesteś głupi czy tylko udajesz, ze czytasz i rozumiesz?
              • alanta1 Re: mafiozo Don Vito się rozpycha 20.08.13, 18:46

> Ty jesteś głupi czy tylko udajesz, ze czytasz i rozumiesz?

Jurek dobrze zrozumiał, to ty masz ciągle jakiś problem z zakumaniem :/

Na niewygodne pytania nie odpowiadasz, w zamian odwracasz kota ogonem
                nie rozumiesz idei społeczeństwa obywatelskiego
                same problemy ostatnio z tobą...
                • Gość: behemot Re: mafiozo Don Vito się rozpycha IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 18:52
                  Uderz w stół a nożyce sie odezwą. Czy to ty jestes jurek donosicielska babo? Brzydzę się takimi karaluchami co to by tylko swoje przeforsować, choć nie maja racji, bedą nękać donosami życzliwymi innych ludzi.
                  • jureek Re: mafiozo Don Vito się rozpycha 20.08.13, 19:28

> Brzydzę się takimi karaluchami co to by tylko swoje przeforsować, choć nie maja r
                    > acji, bedą nękać donosami życzliwymi innych ludzi.

Ja tam myślę, że trochę za ostro piszesz o właścicielu tej restauracji, który doniósł na przejeżdżających koło niego rowerzystów, żeby im wklejać mandaty.
                    Jura
                    • Gość: behemot Re: mafiozo Don Vito się rozpycha IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 21:58
                      Ponawiam pytanie: Juraa czy jestes tak głupi, czy tylko rżniesz głupa?
                      Nie widzisz różnicy między donosem na całą klasę posiadaczy rowerów, że jeżdżą po chodniku a podżeganiem do donosu na konkretnego czlowieka? Wlaściciel knajpy zwrócił się z prośbą do władz miasta by zaprowadziły porządek na chodniku, bo mu rowerzyści klientów rozjeżdżają. Nie wskazał imiennie kto tak robi. Jadowita zaś żmija alanta, podżega w odwecie mających czas -bo ona nie ma - do uprzejmego donosu zapytania czy konkretny człowiek ma prawo do wystawienia przed drzwi swojego lokalu wycieraczki i potykaczy. A tak, niech nie będzie taki cwany jako i ja jestem jeżdżac tam na rowerze. Co mi gość będzie fikał? Zaś koło niego to by przejeżdżali- jak piszesz - gdyby jeździli po jezdni, czy innym miejscu przeznaczonym do jazdy a nie chodniku. Nie wiem czemu ty, świadomy, znający przepisy rowerzysta międzynarodowy a nie tam jakiś pospolity pedalarz, bronisz tych co jeżdżą po chodniku? Czyś taki głupi - o co bym cię nie posądzał - czy rżniesz głupa by zdobyć poklask alanty?
                      • jureek Re: mafiozo Don Vito się rozpycha 20.08.13, 22:34

> Ponawiam pytanie: Juraa czy jestes tak głupi, czy tylko rżniesz głupa?

Skoro już musisz, to mnie możesz obrażać i od głupków wyzywać, ale nie obrażaj mi żony, OK?

> Nie widzisz różnicy między donosem na całą klasę posiadaczy rowerów, że jeżdżą
                        > po chodniku a podżeganiem do donosu na konkretnego czlowieka? Wlaściciel knajpy
                        > zwrócił się z prośbą do władz miasta by zaprowadziły porządek na chodniku, bo
                        > mu rowerzyści klientów rozjeżdżają. Nie wskazał imiennie kto tak robi. Jadowita
                        > zaś żmija alanta, podżega w odwecie mających czas -bo ona nie ma - do uprzejm
                        > ego donosu zapytania czy konkretny człowiek ma prawo do wystawienia przed drzwi
                        > swojego lokalu wycieraczki i potykaczy.

A gdzieś Ty geniuszu wyczytał, że Alanta w odwecie podżega? Nie dopuszczasz takiej możliwości, że komuś może się nie podobać takie rozpychanie się w publicznej przestrzeni? Tobie nie podobają się rowerzyści rozpychający się na Bolko, czy w innych parkach, nie może komuś innemu nie podobać się zastawianie chodników jakimiś przeszkodami. Te potykacze nie tylko rowerzystom przeszkadzają, tam chodzą też ludzie z wózkami, którym nie tak łatwo je ominąć.

> A tak, niech nie będzie taki cwany jak
                        > o i ja jestem jeżdżac tam na rowerze. Co mi gość będzie fikał? Zaś koło niego
                        > to by przejeżdżali- jak piszesz - gdyby jeździli po jezdni, czy innym miejscu p
                        > rzeznaczonym do jazdy a nie chodniku. Nie wiem czemu ty, świadomy, znający prze
                        > pisy rowerzysta międzynarodowy a nie tam jakiś pospolity pedalarz, bronisz tych
                        > co jeżdżą po chodniku?

Wskażesz mi, gdzieś tę obronę wyczytał, geniuszu? Kto Cię w stu procentach nie popiera, ten broni chuliganów na rowerach szalejących po chodnikach?

> Czyś taki głupi - o co bym cię nie posądzał - czy rżnie
                        > sz głupa by zdobyć poklask alanty?

A taki motyw, że po prostu wqrwia mnie rozpychanie się cwaniaczków w publicznej przestrzeni, nie przyszedł Ci do głowy? Gdy nad Młynówką zawisła płachta z reklamą kurczaków, to też należało siedzieć cicho, żebyś nie zwyzywał tych, którzy nie milczeli, od donosicieli?
                        Jura
                        • Gość: behemot Re: mafiozo Don Vito się rozpycha IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 23:12
                          No to jura ci współczuję, że masz podżegacza i donosiciela jeżdżącego rowerem po chodnikach (to prawie pirat) w domu. Sam ją z łańcuchami do Azji wysyłałeś. No ale to już tak jest, że jak raz źle się wybierze, to później całe życie trzeba świecić oczami i bronić głupoty. Rozumiem i nie będę zabierał głosu gdy będziesz występował w obronie jej głupich sądów. Jak już się przyznałeś, to musisz. Ciężka jest rola męża.
                          • jureek Re: mafiozo Don Vito się rozpycha 20.08.13, 23:19

> No to jura ci współczuję, że masz podżegacza i donosiciela jeżdżącego rowerem p
                            > o chodnikach (to prawie pirat) w domu. Sam ją z łańcuchami do Azji wysyłałeś. N
                            > o ale to już tak jest, że jak raz źle się wybierze, to później całe życie trzeb
                            > a świecić oczami i bronić głupoty. Rozumiem i nie będę zabierał głosu gdy będzi
                            > esz występował w obronie jej głupich sądów. Jak już się przyznałeś, to musisz.
                            > Ciężka jest rola męża.

Coś Ty wykombinował, geniuszu? Że Alanta to niby moja żona? Pełnia księżyca tak Ci na łeb wali, czy może grzybków się objadłeś? Aleś wymyślił, a niech Cię!
                            Jura
                            • alanta1 Re: mafiozo Don Vito się rozpycha 21.08.13, 09:26
                              jureek napisał:

> Coś Ty wykombinował, geniuszu? Że Alanta to niby moja żona? Pełnia księżyca tak
                              > Ci na łeb wali, czy może grzybków się objadłeś? Aleś wymyślił, a niech Cię!

Buahahahaha, on nie zakumał, że obrażanie żony dotyczyło tekstu "rżniesz głupa" :D :D :D

Jurek, jak się jeszcze kiedyś wdam w dysputę z tym niekumatym burakiem na forum, to mi przywal wirtualnie w łeb, dobrze?
                              • Gość: behemot Re: mafiozo Don Vito się rozpycha IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.13, 09:55
                                Milcz donosicielska żmijo heheheh...
                  • Gość: LLB Re: mafiozo Don Vito się rozpycha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.13, 23:35
                    Też nie "doniosę" jak będę widział kiedy cię biją albo kroją ci auto :)
    • Gość: skiboob Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotelem IP: 217.173.202.* 20.08.13, 17:44
      A może by tak straż zajęła się potykaczami DOn Vito które ustawia przed wejściem na środku chodnika, które to trzeba omijać na rowerze i zjeżdżać na bok? Wtedy właśnie może dochodzić do incydentów z udziałem pieszych! gdyby nie potykacze to rowerzyści mieliby swój nieformalny pas i piesi swój!!!!
      Może Pani z hotelu zajmie się sprawą ????, a nie znaki zakazu będzie ustawiać???!!!! Mam 40 lat i od dziecka tam tendy jeździłem na rowerze, ale akurat jak się wprowadził Don Vito nagle zaczął się problem. Cyrk jakiś.
      • opolak We Wrocku zaczynają porządkować 20.08.13, 17:47
        www.gazetawroclawska.pl/artykul/958932,wroclaw-straznicy-miejscy-upominaja-rowerzystow-w-rynku-zdjecia,id,t.html
    • xyzplay Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotelem 20.08.13, 18:08
      Ogólnie wychodzi na to że nasze miasto jest za tym aby jednak jeździć samochodem do centrum lub może w ogóle się tam nie zapuszczać?
      Nie korzystam osobiście z komunikacji miejskiej, jak już muszę to wolę "taryfę". W mieście głównie korzystam z roweru, ale jak tak będzie prowadzona polityka "naszych" wspaniałych rajców to chyba znów zacznę namiętnie jeździć po mieście samochodem oczywiście parkując gdzie się da i byle jak (jak to robią OPO'sy). A co do straży miejskiej to widziałem ich ostatnio jak na drodze prowadzącej do ZOO (boczna Spychalskiego, dostępnej tylko dla mieszkańców Wyspy, rowerzystów, RZGW i poj. ZOO) mijali się z samochodami jadącymi na parking ZOO (czyli nie stosowali się do znaków drogowych) oczywiście reakcja funkcjonariuszy była żadna, jeszcze im miejsca ustąpili :-).
      Ja proponuję w tym miejscu skuteczną kontrolę, SM szybko podreperuje swój budżet.
      • opolak Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 18:44
        forum.gazeta.pl/forum/w,72,146431518,146431518,Rowerzysta_spowodowal_wypadek_i_uciekl.html
        • Gość: Elżbieta Flisak Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.252.22.52.internetia.net.pl 20.08.13, 19:15
          Zadanie z serii "Wskaż różnice"

@Opolak

Czemu rowerzysta jechał zygzakiem?
          a) bo był w stanie wskazującym
          b) bo omijał dziury, piasek, rozbite butelki i/lub pędzące pojazdy

Czemu zbiegł z miejsca wypadku?
          a) bo to łachudry kawał i tyle
          b) bo jego zaufanie do osób reprezentujących prawo spadło onegdaj, nie bez przyczyny, głęboko poniżej zera
          • jureek Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 20.08.13, 19:49
            Uważam, że nie ma co usprawiedliwiać tamtego jadącego zygzakiem rowerzystę, który spowodował wypadek i uciekł, tak jak nie ma co usprawiedliwiać tych, którzy straszą pieszych na chodnikach. To nie jest tak, że wszyscy rowerzyści są święci.
            Jura
            • Gość: Elżbieta Flisak Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.252.22.52.internetia.net.pl 20.08.13, 20:20
              Każdą konkretną sprawę trzeba indywidualnie zbadać.
            • Gość: kk. Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.13, 12:16
              A ja zawsze jeżdżę zygzakiem i żaden samochód nawet nie próbuje mnie wyprzedzać inaczej niż szeroooooooooooooooookim łukiem:)))) Wszyscy za mną jadą grzecznie gęsiego jak pisklaki za kaczą mamuśką :))) A ja robię im trąbką kwa kwa kwa, a oni do mnie pii piii piii.... Niektórzy nawet krzykną czasem 'zjeżdżaj!!' ... Z każdej górki zawsze zjeżdżam w dóóóółłł
              • g0sc Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 21.08.13, 12:22
                I jaką to dziką frajdę i satysfakcję sprawia, że utrudnia się życie innym... Czujesz się wtedy pępkiem świata, jakie to piękne uczucie ...
                • jureek Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 21.08.13, 13:04
                  g0sc napisał(a):

> I jaką to dziką frajdę i satysfakcję sprawia, że utrudnia się życie innym... Cz
                  > ujesz się wtedy pępkiem świata, jakie to piękne uczucie ...

Ty wziąłeś tę wypowiedź poważnie?
                  Jura
                  • g0sc Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 21.08.13, 13:22
                    Wpisuje się w pozostałe wypowiedzi i to co widzę regularnie na drodze, więc dlaczego by nie? :D
                • alanta1 Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 21.08.13, 13:45
                  g0sc napisał(a):

> I jaką to dziką frajdę i satysfakcję sprawia, że utrudnia się życie innym... Cz
                  > ujesz się wtedy pępkiem świata, jakie to piękne uczucie ...

Piszesz o tym żałosnym kierowcy granatowego rzęcha, no nie? Nawet wycofać nie potrafił :)
                  • g0sc Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 21.08.13, 14:01
                    Behemot to ma jednak rację.
                    Kierowca granatowego rzęcha zaparkował może głupio, ale nie robił tego aby celowo utrudnić życie rowerzyście - jest ich tak niewielu, że nawet się go pewnie nie spodziewał. grant celowo utrudnił kierowcom życie, taka subtelna różnica pomiędzy głupotą a złośliwością.

Przypominam, że rozmowa dotyczy rowerzystów jeżdżących pod arkadami, a nie kierowców :)
              • jureek Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 21.08.13, 13:03
                Gość portalu: kk. napisał(a):

> A ja zawsze jeżdżę zygzakiem i żaden samochód nawet nie próbuje mnie wyprzedzać
                > inaczej niż szeroooooooooooooooookim łukiem:)))) Wszyscy za mną jadą grzecznie
                > gęsiego jak pisklaki za kaczą mamuśką :))) A ja robię im trąbką kwa kwa kwa,
                > a oni do mnie pii piii piii.... Niektórzy nawet krzykną czasem 'zjeżdżaj!!' ...
                > Z każdej górki zawsze zjeżdżam w dóóóółłł

Znowu ten sam troll-prowokator, co wczoraj. Wygląda na to, że troll chce specjalnie skierować podejrzenia na Behemota używając tego samego, ale dość popularnego IP. No bo nie wierzę, żeby Behemot osobiście tak się wygłupiał.
                Jura
    • belferbiolog Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotelem 20.08.13, 23:12
      "Rowerzyści poruszają się tutaj z ogromną prędkością - mówi Dominika Slowik, kierownik hotelu Piast" - na pewno podmuchy przejeżdżających zamykają drzwi i okna w hotelu...
      • Gość: grant Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.13, 02:07
        to mało powiedziane, tam po prostu drzwi z futryn wyskakują a szyby z okien
    • Gość: Janek Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotelem IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.13, 10:31
      Rowerzyści,którzy nie widzą ścieżek rowerowych powinni mieć zakaz poruszania się po ulicy i powinno się zbadać im wzrok.A tak nawiasem mówiąc to poruszanie się jezdnią pomimo,że jest DDR jest ich ZŁOŚLIWOŚCIĄ.Wiele razy widzę bezczelną i kpiącą minę jak się ścigają z samochodami.PRZECIEŻ DOSTALI PRZYWILEJE I SĄ JAK ŚWIĘTE KROWY.
      • jureek Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 21.08.13, 11:00
        Gość portalu: Janek napisał(a):

> Rowerzyści,którzy nie widzą ścieżek rowerowych powinni mieć zakaz poruszania si
        > ę po ulicy i powinno się zbadać im wzrok.

Co proponujesz zrobić z tymi kierowcami, którzy widzą jakieś ścieżki rowerowe tam, gdzie ich nie ma (np. na Partyzanckiej)?
        Jura
      • Gość: grant Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.13, 11:53
        przyłączam się do pytań co proponujesz zrobić z kierowcami zastawiającymi wjazd na drogi rowerowe, skoro się tak dziwisz rowerzystom jeżdżącym po jezdni. Jesteś pewien, że mieli możliwość bezpiecznego wjazdu na ddr ?
        tiny.pl/hbls7
        Co proponujesz zrobić z kierowcami jeżdżącymi po ddr i ddripach ?
        tiny.pl/hz546
        tiny.pl/hz54z
        • g0sc Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 21.08.13, 12:18
          No to pokazałeś kierowcom, gdzie ich miejsce ... zamiast ominąć i pojechać dalej musiałeś tak podjechać, żeby to on musiał cofnąć - czyli sam sobie wydłużyłeś czas oczekiwania na wolny przejazd. Aż dziw, że nie jechałeś za nimi gdy cofali żeby im jeszcze bardziej dać popalić. Jesteś BOSKI :D
          • Gość: Elżbieta Flisak Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.252.22.52.internetia.net.pl 21.08.13, 12:21
            Czy miał: a) stratować trawnik, b) wjechać pod prąd i zderzyć się czołowo z prawidłowo jadącym kierowcą od strony ronda, c) postarać się przefrunąć, czy może d) grzecznie zawrócić i udać się tam, skąd przyjechał???
            • g0sc Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 21.08.13, 12:27
              d) zablokować odjazd pojazdu, zadzwonić po Policję, Straż Miejską i telewizję i zwołać wielką pikietę wszystkich 100 opolskich rowerzystów przeciwko blokowaniu dróg rowerowych.

Oczywiście zablokowanie drogi rowerowej przez kierowcę było naganne. Ale bez najmniejszego problemu można go ominąć, czy to pustym chodnikiem, czy to pustą jezdnią. Odpowiadanie złośliwością na złośliwość nie uważam za najlepsze rozwiązanie.
              • Gość: Elżbieta Flisak Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.252.22.52.internetia.net.pl 21.08.13, 13:10
                Sytuacja Granta na rondzie: Zjechanie z ddr na lewy pas jezdni, w dodatku tuż przy skrzyżowaniu, z którego w każdej chwili może skręcić samochód (i wtedy jezdnia już nie będzie taka pusta, jak się wydawało) to nie tylko manewr nielegalny, ale i niebezpieczny dla rowerzysty i dla prawidłowo poruszających się jezdnią samochodów. Któryś z nich mógłby pod wpływem zaskoczenia zastosować unik i zderzyć się z innym uczestnikiem ruchu. Gdyby na położonym nieopodal przejściu był pieszy, on oczywiście nie spodziewałby się nadjechania roweru po lewej stronie jezdni i również mógłby spanikować. Rowerzysta z kolei nie miałby żadnej gwarancji, że po tym pochopnym manewrze uda mu się sprawnie wjechać z powrotem na ddr (wysokość krawężnika, zachowanie kierowcy, ewentualna obecność innych jeszcze pojazdów na ddr za tamtym wysokim samochodem ograniczającym widoczność).

Powstrzymanie się rowerzysty od nielegalnego i potencjalnie niebezpiecznego zachowania to nie złośliwość, tylko egzekwowanie swojego prawa, powstrzymanie się od złamania prawa w sytuacji bycia do tego zachęcanym lub zmuszanym, umiejętność przewidywania i chęć uświadomienia nielegalnie parkującemu kierowcy, jaki łańcuch wydarzeń może pociągnąć za sobą jego pozornie niegroźne wykroczenie. Widzę 4 pozytywne pobudki i żadnej negatywnej.
                • g0sc Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 21.08.13, 13:19
                  Oczywiście, masz całkowitą rację. grant postawił na swoim i świat jest dzięki temu piękniejszy. Oby więcej takich pozytywnych przykładów.
                  • Gość: Elżbieta Flisak Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.252.22.52.internetia.net.pl 21.08.13, 13:27
                    To zależy, czy ów kierowca przemyślał sobie w domu całą tę sprawę spokojnie, czy mu się nie chciało.
                    • g0sc Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 21.08.13, 13:35
                      Na pewno jedyne przemyślenie jakie z tego wyniósł to to, że rowerzyści to dziwni ludzie, bo niby im się spieszy, a zamiast sobie ułatwić życie to je utrudniają sobie i innym. :D
                • g0sc Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 21.08.13, 13:33
                  Ech, Kali rowerzysta ... jak Kali jechać rowerem pod arkadami to jest cacy, ale jak Kalemu stanąć na chwilę na jego DDR to już koniec świata i grzech ciężki, za który kierowca będzie się smażył w piekle. Będę musiał zacząć egzekwować moje prawa jako pieszy i blokować przejazd rowerzystom chodnikiem, tak dla zasady. Będzie to na szkodę wszystkich, ale co tam, prawo trzeba egzekwować.

W jednym z filmów widać, że grant w innej sytuacji jednak bez problemu łamie przepisy i omija samochód chodnikiem. Czyli da się?
          • Gość: grant Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.13, 12:34
            którędy go miałem ominąć ? Jezdnią pod prąd czy trawnikiem ? Nie mam w zwyczaju ani jednego ani drugiego. Korzystałem z przynależnej mi drogi dotąd dokąd się dało. Rowerzysta na jezdni źle, rowerzysta na ddr też źle, najlepiej żeby się teleportowali no nie?
            • g0sc Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 21.08.13, 13:09
              Ja zrobił bym to albo pustą jezdnią, albo pustym chodnikiem. Ty wolałeś poczekać i pokazać że dzieje Ci się krzywda, dać kierowcom popalić, Twój wybór Twoja sprawa :)

Najlepiej żeby Pan Rowerzysta przestał jęczeć i zaczął żyć w tym niedoskonałym świecie, jaki jest dookoła. Aż dziw, że nie ma jeszcze w Sejmie Polskiej Partii Przyjaciół Rowerów biorąc pod uwagę, jak wielu rowerzystów jest w kraju i jak bardzo są przez wszystkich kochani.
              • alanta1 Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel 21.08.13, 13:49
                g0sc napisał(a):

> Ja zrobił bym to albo pustą jezdnią, albo pustym chodnikiem.

I właśnie przez takich spolegliwych uczestników ruchu, co to ich można wszędzie zepchnąć i będą cicho siedzieć, niektórzy kieroffcy czują się panami świata :/
          • Gość: grant Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.13, 12:41
            No to pokazałeś kierowcom, gdzie ich miejsce
            ---------------
            tak samo jak oni mnie, nie przywykłem się kłaniać łamiącym prawo ani ich hołubić
          • Gość: grant Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: 88.220.76.* 21.08.13, 19:22
            Aż dziw, że nie jechałeś za nimi gdy cofal
            > i żeby im jeszcze bardziej dać popalić. Jesteś BOSKI

może tylko miłosierny
      • Gość: grant Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.13, 12:01
        polecam Ci doświadczalnie przejechać się rowerem jezdnią i ddrem przy ul. Budowlanych może przez to dostrzeżesz subtelną różnice między poruszaniem się po jezdni i ddr o ile wcześnie nie wyrwie Ci kierownicy roweru z rąk. Nadmieniam, że rowerami nie jeżdżą tylko pakerzy z siłowni ale również dzieci i filigranowe kobiety. Zwróć również uwagę ile razy więcej będziesz narażony na zderzenia boczne jadąc ddrem a jezdnią.
    • moharp Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotelem 21.08.13, 13:01
      Są dwa rozwiązania : albo jeździcie 100 m ulicą, albo schodzicie z rowerów i prowadzicie go pod arkadami. Proste ? Postawiłbym tam ograniczenie prędkości do 5 km / godz.
      • Gość: behemot Re: Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotel IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.13, 14:01
        To jest tak proste, że nie skapują. Zaraz odpiszą, że nie bedą jechać jezdnią, prowadzić rower po chodniku tylo jechać po chodniku z prędkościa pieszego a restaurator niech schowa potykacze i wycieraczkę a klientów wprowadza i wpuszcza od zaplecza.
    • sszota3 Jest wiele miejsc gdzie wypada jechać wolno. 21.08.13, 16:18
      Gdyby pod arkadami hotelu Piast wszyscy rowerzyści jechali z prędkością pieszego to pewnie nikt by ich obecności nawet nie zauważył.
      Niestety od strony mostu jest z górki, więc "szkoda hamować", a od strony katedry jest pod górkę więc "trzeba" się rozpędzić.
      Na głos rozsądku "wolniej rowerowi przyjaciele!" - część nas pozostaje głucha.
      tiny.pl/h83ch
      Zwykle część z nas zaczyna kombinować , że przecież rower nie ma licznika, więc skąd mają wiedzieć czy jadą wolno czy szybko?
      O dziwo ci sami rowerzyści nie mają z reguły problemu z określeniem prędkości wyprzedającego ich samochodu. Potrafią stwierdzić że ktoś "jechał jak wariat" itp
      Również nikt nie jeździ z centymetrem w łapie, a potrafi określić, że samochód wyprzedzał ich za blisko...
      Jest wiele miejsc w których zwyczajnie wypada pojechać wolniej. Jest też parę miejsc w których na rowerze najlepiej się nie pojawiać - np w weekend droga do ZOO. Po co tam się pchać, ludzi straszyć i wrogów sobie robić? Przecież na całej reszcie Wyspy Bolko pieszego można "ze świecą szukać".
      • g0sc Jest wiele miejsc gdzie wypada jechać wolno. 21.08.13, 20:59
        Zadziwiasz mnie.
        Zacznę wierzyć, że zaczarowała Cię dobra wróżka :) Tylu rozsądnych słów już dawno nie słyszałem ... Gratuluję i tak trzymać.

Przy okazji pozdrawiam rowerzystę który dziś jadąc chodnikiem z niemałą prędkością mijał mojego 2-letniego syna "na żyletki". Oczywiście w razie wypadku wina będzie ojca, że dziecka nie prowadzi na smyczy i w kagańcu. Pozdrawiam też pana rowerzystę, który parę dni temu w strefie "30" na ul. Tysiąclecia nagminnie przekraczał dozwoloną prędkość zostawiając mnie, marnego samochodziarza, daleko z tyłu :)
      • Gość: behemot Re: Jest wiele miejsc gdzie wypada jechać wolno. IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.13, 01:23
        O widzę sszota3, że ewangelizujesz pedalarzy. Pedalarz to odpowiednik kibola a rower to odpowiednik klubu dla którego gotowi są zrobić wszystlo, prawo egzekwować gdy daje im to korzyści i w tym samym celu je łamać czy przekraczać. Brak reakcji otoczenia w którym oni sie poruszają, powoduje, że niewielka acz krzykliwa grupa terroryzuje pozostałych uczestników ruchu. Jak w pore nie zrobi się z nimi porzadku to bedą cierpieć piesi, rowerzyści, zmotoryzowani. Ale kiedy ewangelista zaczyna tłumaczyć, że tu jest pod górkę a tam z górki i z predkościa pieszego...i na bezdechu, to wyglada na tłumaczenia dymiarza, że przecież po piwku, powoli, poniżej 50 mogę się doturlać do domu i nikt mnie nawet nie zauważy a pan policjant się czepia.. No nie falandyzuj. Zaraz jednak oświeceni pedalarze podniosą argument, że na chodniku nikt nikogo nie zabił rowerem a autem pijany już niejednego i dlatego będziemy jeździć po chodnikach. No kto będzie schodził w tym miejscu z roweru i pchał go? Idiota jakiś. Po co? Mało miejsca? No to niech mafiozo schowa potykacze i wycieraczkę, A najlepiej sprawdzić donosikiem czy ma wszelkie wymagane pozwolenia do prowadzenia biznesu i hm utrudnić mu życie. Jak pedalarze wsiądą do aut, to po co się zatrzymywać przed przejściem? Niech postoją uzbiera się kupa ludzi to można stanąć. Zaparkować można na chodniku, miejscu dla inwalidy, do lasu wjechac czy na Bolko, przekroczyć prędkość bo jakiś idiota postawił tu znak a można śmigać szybciej gdy są abeesy, eespe, opony poduszki i czujniki parkowania. Zawsze znajdzie się wytłumaczenie i racja po mojej stronie. I jeszcze napiszą, że nie lubią cwaniakowania i rozpychania się w przestrzeni publicznej a sami co robią?
        • jureek Re: Jest wiele miejsc gdzie wypada jechać wolno. 22.08.13, 09:02

> Zawsze znajdzie się wytłumaczenie i racja po
          > mojej stronie. I jeszcze napiszą, że nie lubią cwaniakowania i rozpychania się
          > w przestrzeni publicznej a sami co robią?

To ja napisałem, że nie lubię cwaniakowania i rozpychania się w przestrzeni publicznej, więc tym zdaniem do mnie pijesz. W takim razie poproszę o doprecyzowane, co takiego sam robię.
          Jura
          • alanta1 Re: Jest wiele miejsc gdzie wypada jechać wolno. 22.08.13, 09:54
            jureek napisał:

> To ja napisałem, że nie lubię cwaniakowania i rozpychania się w przestrzeni pub
            > licznej, więc tym zdaniem do mnie pijesz. W takim razie poproszę o doprecyzowan
            > e, co takiego sam robię.

Ja też.

Posty o jeździe z prędkością pieszego pisałam z punktu widzenia opiekuna jadącego z małym dzieckiem. Te osoby mają pełne PRAWO jechać pod arkadami, oczywiście ostrożnie i przepuszczając pieszych. A rodzic ma prawo oczekiwać, że na zjeździe dziecko, które jeszcze miszczem pedałów nie jest, nie wpakuje się w jakąś debilną reklamę. I że omijając potykacze nie wpakuje się na pieszego idącego obok. Ten sam problem mają rodzice z wózkami czy niepełnosprawni, których coraz więcej się widuje na chodnikach na szczęście (w sensie, ze nie siedzą zamknięci w domu).

Wczoraj osobiście operwolliłam rowerzystę, który jechał zbyt szybko chodnikiem, tolerancji dla chamów nie mam żadnej. Za to jako kierowca ZAWSZE przepuszczę rowerzystę, który chce PRZEPROWADZIĆ rower przez przejście (więcej kobiet to robi, ciekawe czemu :P), a NIGDY tego, który chce śmignąć.

A burak jak zwykle wszystkich wrzucił do jednego wora :/
            • Gość: behemot Re: Jest wiele miejsc gdzie wypada jechać wolno. IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.13, 13:21
              Jak zwykle tłumaczą się winni i gloryfikują swe świetojebliwe postawy. Ja jak jadę z dziećmi to proponuję zejście z roweru, bo jest tam wąsko, ciasno, z góry, pod górę, dużo ludzi i potykacze, no i jest to w końcu chodnik "królestwo pieszego" nie majacy nawet 100 metrów długości. Mamusia wychowujaca dzieci w prawie, bezstresowo, perswazyjnie i bezklapsowo, ale nie w duchu prawa, nakazuje bezpardonową jazdę, bo matce z dzieckiem na rowerze wolno i pamietajcie dzieci po trupach ale jechać, jechać,jechać. A temu mafiozie co sie rozpycha na chodniku, cwaniaczy to hm donosik do konserwatora, MZD i kogo tam jeszcze mamuśka uzna. A jaka troska o matki z wózkami, inwalidów na wózkach..no tak sie o nich troszczy, że nie zejdzie z roweru by mieli miejsce ale jedzie z rodzinką. A w autobusie to jest miejsce dla inwalidy oznaczone a jak zajete to trudno niech ten drugi stoi, mogli zrobić kilka takich miejsc a w końcu niech inni ustapią o faceci na przykład, ja jestem kobieta.
              • jureek Re: Jest wiele miejsc gdzie wypada jechać wolno. 22.08.13, 13:56

> Jak zwykle tłumaczą się winni i gloryfikują swe świetojebliwe postawy.

Zabrałeś głos, rozpisałeś się jak zwykle rozwlekle, ale na zadane konkretne pytanie nie odpowiedziałeś. Powtórzę pytanie, panie geniuszu - co masz mi do zarzucenia, jeśli chodzi o cwaniakowanie i rozpychanie się w przestrzeni publicznej?
                Jura
                • Gość: behemot Re: Jest wiele miejsc gdzie wypada jechać wolno. IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.13, 14:49
                  Nie odpowiedziales mi na po wielokroć zadawane ci pytanie czy jesteś idiotą, czy rżniesz głupa a ode mnie wymagasz bym ci odpowiadł na kretyńskie pytania? Wybacz, masz mnie za idiotę?
                  • jureek Re: Jest wiele miejsc gdzie wypada jechać wolno. 22.08.13, 15:15

> Nie odpowiedziales mi na po wielokroć zadawane ci pytanie czy jesteś idiotą, c
                    > zy rżniesz głupa a ode mnie wymagasz bym ci odpowiadł na kretyńskie pytania? Wy
                    > bacz, masz mnie za idiotę?

Jeśli stawiasz gołosłowne zarzuty, to potem nie powinieneś się pieklić, że nie potrafisz ich uzasadnić. A miałem nadzieję, że mam do czynienia z uczciwym rozmówcą, trudno, pomyliłem się.
                    Jura
            • gandharwa Re: Jest wiele miejsc gdzie wypada jechać wolno. 22.08.13, 16:23
              alanta1 napisała:

Za to jako kierowca ZAWSZE przepuszczę rowerzystę, który chce PRZEPROWADZIĆ rower przez przejście (więcej kobiet to robi, ciekawe czemu :P), a NIGDY tego, który chce śmignąć.

Rozumiesz pod tym defensywny styl jazdy? W porządku, ale w swojej bezkompromisowości upewnij się dla pewności dwa razy, że w tym miejscu są rzeczywiście tylko pasy a nie pasy i przejazd rowerowy (znak pionowy może być ukradziony, zasłonięty, brak).

Np na rondzie (już ul. Budowlanych) obowiązuje w przypadku przejazdu zasada prawej ręki, bo taki przejazd jest traktowany jak skrzyżowanie równorzędne.

Na Rejtana zaś rowerzysta jadący na wprost (są tam też pasy dla pieszych) ma pierwszeństwo zawsze. Dlatego ja bym był ostrożniejszy siedząc za kółkiem pojazdu o wadze jednej tony.
              • alanta1 Re: Jest wiele miejsc gdzie wypada jechać wolno. 22.08.13, 18:04
                gandharwa napisał:

> Rozumiesz pod tym defensywny styl jazdy? W porządku, ale w swojej bezkompromiso
                > wości upewnij się dla pewności dwa razy

W Opolu nie muszę się upewniać, bo wiem gdzie są ścieżki - w końcu aż tyyyyle ich mamy :P
                W obcych miastach nie stosuję tego.
              • Gość: behemot Re: Jest wiele miejsc gdzie wypada jechać wolno. IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.13, 20:34
                Gandarwa wprowadził do tego wątku ciekawe pojęcie - defensywny styl jazdy, innymi słowy obronny styl jazdy. Coś jest na rzeczy, bo jak istnieje defensywny to ofensywny, agresywy, zapewne też. Ten ofensywny ja nzaywam pedalarstwem. Nie wiem tylko czy zgodne z przepisami korzystanie z ddr i roweru jest określane mienem defensywnego. Przecież gdy przejście dla pieszych ma obok przejazd ddr przez jezdnię to nie oznacz wcale, że rowerzysta musi je pokonać na siodełku. A jak będzie prowadził rower to popełnia błąd czy wtkroczenie? Jest pieszym pchającym coś tam i idącym po pasach no i ma pierwszeństwo. Ostatnio na Chabrach odpadła mi korba i pchałem zepsute urządzenie nie myśląc by wpychać się do autobusu, czy z butta czy na rowerze to przecież zdrowo. I pchając rower po pasach obok ddr ani przez moment mi nie przyszło do głowy, że jeżdżę defensywnie. Ale bardzo mi się podoba ta ekwiwalentyzacja, że pchanie roweru to defensywny styl jazdy. W defensywnym stylu rowerzysta pokonał odcinek chodnika pod arkadami hotelu Piast. Dziennikarze GW powinni sobie ten styl pisania o rowerach przyswoić. Sportowi też - Maja Włoszczowska pokonała połowę dystansu w defensywnym stylu, a mimo to wygrała zawody.
                • gandharwa Re: Jest wiele miejsc gdzie wypada jechać wolno. 22.08.13, 20:57
                  Defensywy to przeciwieństwo ofensywnego i oznacza: poruszanie się z zachowaniem szczególnej ostrożności, w szczególności wobec lżejszych, wolniejszych czy słabszych użytkowników ruchu. W przypadku jazdy po DDR mieszanej oznacza to wolną jazdę z jedną ręku ciągle na hamulcu, brak gwałtownych manewrów, samochodziarze jadą defensywnie stosując 10 zaleceń "jak oszczędzać paliwo w mieście" (czyli bez startu z piskiem opon, wolne podjeżdżanie do skrzyżowań zwalnianie przed pasami jak widzisz że ktoś dochodzi a nie przyspieszenie, by jeszcze zdążyć przed pieszym, nie wiszenie komuś na ogonie etc.

Ze słów Alanty zrozumiałem, że widząc przejeżdżającego rowerzystę przez pasy będzie starała się do spowodowania kolizji, a przynajmniej do wystraszenia rowerzysty np przez gwałtowny najazd i przyhamowanie. Za takie coś oblewa się egzamin na prawko.
                  • alanta1 Re: Jest wiele miejsc gdzie wypada jechać wolno. 23.08.13, 08:49
                    gandharwa napisał:

> Ze słów Alanty zrozumiałem, że widząc przejeżdżającego rowerzystę przez pasy bę
                    > dzie starała się do spowodowania kolizji, a przynajmniej do wystraszenia rowerz
                    > ysty np przez gwałtowny najazd i przyhamowanie.

No coś ty, to byłoby zwyczajne chamstwo, w stylu behemota :P

Zawsze staram się ogarniać wzrokiem chodniki w mieście i dostosowuje jazdę do sytuacji. Tu mi chodziło o to, ze widząc rowerzystę obok roweru zamierzającego przejść stanę i go puszczę, bo jest pieszym.
                    A jak zamierza przejechać, to nie stanę bo jest chamem, oceniając oczywiście wcześniej, czy mi się nie wpakuje przed maskę :)
              • g0sc Re: Jest wiele miejsc gdzie wypada jechać wolno. 23.08.13, 08:44
                >Np na rondzie (już ul. Budowlanych) obowiązuje w przypadku przejazdu zasada
                > prawej ręki
                , bo taki przejazd jest traktowany jak skrzyżowanie równorzędne.
                Zdefiniuj proszę po czym odróżnić równorzędne skrzyżowanie (Art 2 pkt 10) od przejazdu dla rowerzystów (Art 2 pkt 12). Oznakowanie pionowe i poziome dość wyraźnie identyfikuje to miejsce (ul. Budowlanych przy rondzie) jako przejazd dla rowerzystów, nie jako skrzyżowanie równorzędne.
    • Gość: Heniek Mandaty dla rowerzystów posypią się pod hotelem IP: *.com 21.08.13, 17:44
      >Gdyby pod arkadami hotelu Piast wszyscy rowerzyści jechali z prędkością pieszego to pewnie nikt by ich obecności nawet nie zauważył. >
      Z tym się można zgodzić,ale co będzie jak rowerzyści będą jezdic powoli,a Don Vito będzie miał dalej pretęnsje,czy to w porządku jak on zastawia 1/3 hodnika,a pijacy wychodzący z jego lokalu nie zwarzają na rowery.
      Ja tam jak jadę na zaodrze,to jadę ulicą te 100 metrów,tylko potem jest problem wjechania na ścieżkę na moście, bo stoją piesi aby przejść i nie bardzo można wjechać na ścieżke,a jak jadę dalej mostem to kierowcy trąbią,i pokazują abym jechał ścieżką.
      To głupi przeps,że jak jest obok ścieżka to rowerzysta musi nią jechać a nie wolno mu jezdnia,czy tak jest,jeśli nie to rowerzysta ma pełne prawo jechać czym czce,tzn.albo scieżką albo szosą.

• mieszaniec-zopola 133 komentarze 22.08.13, 23:41
      Uff alegorący temat!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka