Dodaj do ulubionych

Hofman out

10.11.14, 18:04
Jednego buraka mniej. Mała rzecz, a cieszy. Jednak, nie po to rozpoczynam ten wątek, aby kopać kogoś, po kim od kilku dni jeździ medialny walec. Zastanawiam się nad kondycją narodu.

Jeżeli ktoś spodziewał się, że PIS to jakaś nowa jakość stosunku do PO, to chyba klapki z oczu spadły. Oczywiście można sobie tłumaczyć, że to nic w porównaniu do Rycha i Zbycha plus rozmów o kamieni kupie, to chciałbym zauważyć, że Hofman jest zaledwie posłem opozycji, i jeszcze nie zdążył zająć odpowiedniego stanowiska przy zielonym stoliku. A jak ktoś sądzi, że sama zmiana też jest ok., oraz że aby przenieść worek ze szczurami to trzeba nimi stale potrząsać, to chciałbym zauważyć, że grypy nie leczymy wirusem ebola. Problem w tym, że prezes, o paranoicznym przecież charakterze, lubi takich Hofmanów, tudzież innych płaszczaków i bruździńskich. Ludzi, którzy niczego nie wnoszą, wykazują jedynie bezwzględną lojalność dla pana i władcy.

Jak powiedziała Staniszkis, nie jest wcale takie pewne, że Hofman wkrótce nie wróci. I może mieć rację. Jeżeli wódz uzna, że Hofman swoje „odsiedział” to przyjmie go z powrotem. A to by znaczyło, że przy błogosławieństwie szefa znajdzie miejsce na liście wyborczej. Sam się przecież nie wybierze, ktoś na niego przecież musi zagłosować. I tak z pewnością będzie. Podobnie jak ktoś inny odda głos na posła Niesiołowskiego, znanego zasadniczo z tego, że zieje miłością do bliźniego. Przykładów ze wszelkich list można by mnożyć. Jak to jest możliwe?

Mam taką teorię feudalnej mentalności polskiego społeczeństwa. Niczym chłopi pańszczyźniani, olewają wszystko, co nie leży w granicach ich własnego maleńkiego poletka. Nic się nie da zrobić …, my i oni… i takie tam gatki szmatki. Tych jest jakaś połowa. Nie chodzą na wybory, nie liczą się, zatem można ich sobie na razie odpuścić. Tyle, że tworzą wszechobecny klimat marazmu. Z kolei znaczna część pozostałych wykazuje feudalną czołobitność w stosunku do szefa: „zrobimy, co Jaśniepan każe”. Wystawi buraka do wyborów, zagłosują. Na szefa też. No i potem to wygląda jak wygląda.
Obserwuj wątek
    • Gość: tao szatanski Re: Hofman out IP: 172.56.18.* 10.11.14, 22:03
      dymal go pies.

buźka dla upadającego forum z bolszewickiego nyc.

tao szatanski
    • Gość: behemot Re: Hofman out IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.14, 02:00
      Z kole
      > i znaczna część pozostałych wykazuje feudalną czołobitność w stosunku do szefa:
      > „zrobimy, co Jaśniepan każe”. Wystawi buraka do wyborów, zagłosują
      > . Na szefa też. No i potem to wygląda jak wygląda.>>> By żyło się lepiej.
      No to porządny człowiek chodzi na wybory czy nie? Może te chłopy pańszczyźniane co do wyborów nie chodzą, olani olewają, może jednak rację mają?
      Zgodnie z teorią lansowaną przez lalecznika-7, system jest zły bo ludzie nie chodzą na wybory. No ale jak się tak przyjrzeć, to przecież ludzie wybrali, nikt inny, trzech muszkieterów z Madrytu, tik- taka Nowaka z Gdańska, Niesioła matoła z Litzmansztadt, Michała Kamińskiego (komu on już laski nie zrobił, poczynając od Pinoczeta przez Jarka a na Donku kończąc) Ryszarda, zięcia Pierwszego Turysty Kosmicznego,co tylko w SLD I PSL jeszcze nie był, spadów jak Arłukowicz czy Kluzica, Pitery co 12,5 pln zdefraudowane wykryła, Iwińskiego, hańbę Mazur i Warmii..itd. I tak można mnożyć przykłady WYBRANYCH przez tych co chodzą na wybory. Na wybory, na wybory, ten nie idzie, kto jest chory - ryczy lalecznik - 7. To co mamy, to tym co chodzą zawdzięczamy. A jak coś będzie nie teges, to lalecznik-7 zawsze ma w kieszeni gotową odpowiedź - a kogo wybrałeś? No to teraz cierp. NIe byłem na wyborach. No to jeszcze bardziej cierp. To taka triada heglowska. Czego nie zrobisz i tak masz w doopę.
      Lalecznik-7 strasznie obawia się PiS a o Korwinowcach wogóle nie myśli a mogą go kopnąć nieźle w jaja. Komuniści, PO, PSL są do przyjęcia. Rychu, Zdzichu,Nowak,Amber,Sowa, fundusze emerytalne,robota do 67 i w soboty i cała wielka reszta przekrętasów to nic, bo oni mieli władzę. Hofman to co nawywijał w opozycji, to oooj, ale co by zrobił gdyby miał władzę? straszy lala-7? Czyli wprost mówi, że lepsza stara bida biorąca łapówki od inwestorów, niż nowa Hofmanowa, pisowska, krojąca budżet. Co znaczy wybierz PO, jakby co?
      Przecież byle leming wie, że grypa jest lepsza od eboli.
      A teraz o reakcji na złodziejstwo w różnych partiach. Pisiory są głupie. Bo jak złapią na złodziejstwie, czy braku lojalności, to w sekund pięć wyperwallają klienta. No i klub im się kurczy jak penis po stosunku. Coraz mniej glosów w sejmie mają, bo poslów sku...synów wyrzucają. Kurski, Ziobro,Kluzik=Rostkowska, Poncyliusz,Jakubowicz, i paru innych. PO to nie to. Tam się nie wyperdala ale potępia, nagania (udziela nagan) i robi duży dym, a TVN pomaga w tym, lemingoza klaska bo była kara a tymczasem poseł, pomaleńku po cichutku jest w klubie i glosuje jak trzeba, dając przewagę partii żywicielce, co leminga-7 nie oburza wielce.
      Żeby nie było niedomówień. Chłopcy za to co zrobili na swój los partyjny zasłużyli. I to co zrobił PiS nie zrobiło jak dotąd PO, ze swoimi szmaciarzami posłami. Wyrzucenie z partii, to wielka kara ale stosowna do przewiny. Cóż ona jednak daje gdy wywalony członek jest posłem? I tu powraca lalecznikowe sranie w banie o uczestniczeniu w wyborach. Ja wybrałem posła, on narozrabiał. Ja nie mam wpływu na to, by wywalić go za za karę od koryta,które mu wcześniej dałem, bo on mnie zawiódł jako wyborcę ale partia może uznać, że nie, bo każdy głos się liczy, nawet największego sukinsyna. No i PiS się kurczy a PO rośnie w siłę. Mało tego, co PiS wypperdooli, jako smiecie ze swoich szeregów, to PO pozbiera na swoją szufelkę.
      Michał Kamiński, Kluzica, pierwszy da doopy a druga cyca..
    • Gość: czytacz Re: Hofman out IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.14, 12:46
      lalecznik-7 napisał(a):
      > Mam taką teorię feudalnej mentalności polskiego społeczeństwa.

Och, przypadkowe społeczeństwo(H. Nowina)! Lenin wykładał, że po kapitalizmie postępującym po feudalizmie nastanie nareszcie socjalizm. To już jakby było, więc koło się zamyka, należy mieć nadzieję, że po feudalizmie obecnym znowu nastąpi kapitalizm, z czego cieszą się kolibry;)

Abstrahując od faktu, że najgorsze totalitaryzmy tłumaczyły swe zbrodnie "niedojrzałością", "reakcyjnością" i inną ością wtykaną przed ciemny lud (J. Kurski) w gardło Światłego Systemu - to można spojrzeć na sprawę także od drugiej strony. Emanacją postulowanego feudalizmu może być równie dobrze udział w farsie wyborczej. Nie dość, że System "oświetla" ciemne masy, to jeszcze te masy zachęca do głosowania na swych "oświetlicieli". Jednym słowem, niewolnik wybiera sobie (już) nie tyle pana, co rodzaj bata, którym będzie przez kolejną kadencję okładany regularnie i z werwą. Pan wszakże pozostaje ten sam i jak tu słusznie podkreślono, nawet takie indywidua jak tytułowy Hofman - niechybnie powrócą, możliwe nawet, że na lepszych warunkach niż dotychczas.
      Tak sobie myślę, Lalecznik, że jako wyborca nie masz wpływu na wykoszenie Hofmana z polityki. To uczynił Wódz Jarosław i jeśli zechce, to kciuk powędruje w górę i Hofman powróci. Wysokie miejsce na liście sprawia, że możesz sobie tupać pod urną i przedzierać kartę do głosowania długopisem - rządzi komitet polityczny partii i Twój głos nie ma znaczenia.
      System subwencji partyjnych, progów wyborczych, sposób układania list wyborczych - to nie jest zrobione tak, żeby jakiś tam feudałek małorolny miał na coś wpływ. Tu chodzi o to, że koryto biorą ci, co od lat przy nim są. Jeśli chcesz, to możesz to uświęcać swoim udziałem w tzw. demokracji. Ale sądzę, że jest nadużyciem nazywać ludzi, którzy tego nie chcą robić - społeczeństwem feudalnym.

Jeszcze taki przykład mi się nasunął, niejakiego L. Millera. Ten facet przeszedł wszystkie szczeble: od bycia na topie, po konferencje u boku Leppera w jakiejś wynajętej łódzkiej salce do pingponga. I proszę, cały czas u żłoba, nic Millerowi nie zaszkodziło - najgorsze draństwa i błazeństwa. Życzysz sobie powiedzieć mi, że może jakiś szary wyborca ma na to wpływ?
    • lalecznik-7 Re: Hofman out 11.11.14, 13:42
      Rozumiem, że wyborcy PIS są dogłębnie zranieni zaistniałą sytuacją, która przyjmuje dla nich bardzo zły obrót. Tym niemniej, zamiast się pastwić, ten stan wzbudzenia można wykorzystać na jakąś szerszą refleksję.

Porządny człowiek zastanawia się, co reprezentuje sobą kandydat, zanim wrzuci kartkę do urny. Ten, który tego nie robi jest gorszy od tego, który nie chodzi w ogóle, ponieważ pieprzy robotę innych. Tacy cwaniacy jak tytułowy Hofman byli, są i będą. Pytanie, czy wyborca odda na nich głos po raz kolejny, jak wezmą do ręki flagę a lider położy dłoń na ramieniu.

Postawiłem tezę, że ludzie są w stanie wybrać takiego Hofmana po raz kolejny. Wyborcy mu wybaczą. Czytając forum portalu niezależna, mam do tego raczej pewność. Wystarczy, jeżeli za jakiś czas się pokaja i ukarze wierność prezesowi. Jak to jest możliwe, że ludzie są w stanie prędzej uwierzyć, że się biedak pomylił lub go wrobili, niż to, że po prostu kradł w prymitywny sposób świadczący o jego arogancji i poczuciu bezkarności?

Zostańmy nawet na potrzeby tej dyskusji przy swoich preferencjach partyjnych. Może to jest tak, że ludzie traktują partie niczym kluby sportowe? To nie wyborcy, to zagorzali fani? Tylko to, co jest dobre w przypadku sportu, w polityce już nie? Czy to nie jest tak, że ludzie idą do wyborów głosują, nieważne na jaką osobę, byle wedle znaczka-totemu? Ile osób biorących udział w głosowaniu rzeczywiście zadaje sobie pytanie - co takiego reprezentuje dany kandydat i wedle jakiś kryteriów jego ocenia?

W przypadku wyborów, podobnie jak i innej czynności efekt jest proporcjonalny do wkładu pracy. Głosowanie w ciemno, to tak jakby iść do sklepu, i kierując się jedynie jego szyldem, zamknąć oczy, wymacać pierwszą lepszą kurtkę, kupić, a potem narzekać, że nie pasuje i że oferta do bani. Ile czasu poświęca wyborca w Polsce na analizę kandydatów? Może pomiędzy „Trudne sprawy” a „Rolnik szuka żony” czy inne śpiewa, tańczy, recytuje, po prostu by się zastanowił?

Ja rozumiem, że demokracja jest nowym elementem naszej kultury. W stosunku do krajów zachodnich też mamy tutaj zapóźnienia. Nikt nas nie nauczył, jak to robić, nie ma kultury wyborczej w domach, dorastające dzieci przejmują nawyki dorosłych, którzy sobie nie radzą. Nie jest to zwyczajnie kwestia świadomości?

• Gość: czytacz Re: Hofman out IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.14, 19:14
        Lalecznik, jesteś wytrawnym agitatorem, no wypisz wymaluj jakaś przenośna wersja Wyborczej.
        Patrz pan, u mnie w domu się rozmawia o polityce, jeno nie o Hofmanach, a o ideach. Zaintrygowany plakatami wyborczymi próbowałem dowiedzieć się co nieco o kandydatach. Na internetach mamy więc jedynie elektroniczne wersje ulotek, z których dowiadujemy się przykładowo, że imć Ociepa oddawał krew. Przykładem najbezczelniejszym jest Jarmułka, którego "program wyborczy" przypomina porządek masówki na wiecu w Stoczni Lenina. Aż roi się od różnych "za darmo", "bezpłatnie". I to, coorva, peerwoli pan z rzekomo liberalne, jaśnie oświeconej partii. Oto masz poziom kampanii i wyborów.
        Z internetów dowiedziałem się, że akurat kolesie, na których chciałem dać krzyżyk - nie kandydują. Zamiast nich jakieś mordy co ich nie znam. Ale też, wystaw sobie, nie dowiedziałem się wiele, przy czym nawet nie musiałem poświęcać szołu o rolnikach, bo nie mam w domu Wielkiego Brata.

A tu zadam ci pytanie, zupełnie nie podchwytliwe: czy to, z przeproszeniem, ja mam zapeerwallać po stronach i grzebać, szukać, gdzie tu pan jaśnie kandydat, pani kandydatka wstawił biogram czy program? Mi zależy na stołku? Hello, trochę chyba mamy tu do czynienia z odwróceniem kota ogonem? To JA mam się starać, czy to bydełko, które kandyduje?

No nic, ja idę Lalecznik na wybory, idę (chyba, podejmę ostateczną decyzję w dniu wyborów). Idę z obrzydzeniem oddać głos na kandydata na prezia, a co do reszty kart do głosowania? Cóż, albo przesłanie do liczących głosy, albo może zrobię lepszy numer i zagłosuję drogą LOSOWANIA. Bo wg mnie to jeden doprawdy chooj na kogo padnie.

I co, to moja wina, że taka bryndza? Że nie ma debat, że te lenie nie chodzą po domach pogadać z mieszkańcami? To usiłujesz mi wmówić? To moja wina, że aktywność wyborcza ogranicza się do zapychania skrzynek na listy czy zaśmiecania wycieraczek?

Jest taka książka "Gubernator" Roberta Penn Warrena. Polecam. Tak się robi politykę:D

A
        • lalecznik-7 Re: Hofman out 11.11.14, 20:35
          Ja kupuję to, co napisałeś. Tyle, że znowu jest problem przyczyna-skutek. Ja uważam, że mamy problem z wyborcami. No i co się Tobie takiego stało, że sobie pokopałeś po stronach internetowych? Dowiedziałeś się, że spora liczba kandydatów Tobie nie odpowiada. Tym samym dokonałeś eliminacji. I to jest to. Tylko tyle, i zarazem aż tyle. Aż tyle, ponieważ gdyby większość głosujących tak postąpiła, spora część tych dotychczas pełniących funkcję zostałaby zmieciona. Do reszty kandydujących dotarłoby, że trzeba coś więcej, aby mieć szansę. I to wystarczy. A potem znowu krok dalej. I poprzeczka wyżej. To jest rozwiązanie proste i racjonalne. Niekoniecznie musi być najlepsze. Natomiast o tyle trudne i przede wszystkim powolne, że wymaga zmiany podstawy, czyli samych obywateli.
          • Gość: czytacz Re: Hofman out IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.14, 21:47
            Dla mnie osobiście udział w wyborach demokratycznych jest czymś całkowicie paskudnym.
            Toteż się waham. W przypadku tylko tych wyborów, samorządowych, się waham. W innych nie.
    • lalecznik-7 kolejne przypadki 03.12.14, 17:52
      Zbigniew Girzyński (PIS), Łukasz Zbonikowski (PIS), Jan Kaźmierczak (PO). Oto kolejni objęci kwarantanną „gorączki madryckiej”, na którą zaniemógł tytułowy poseł.
      polska.newsweek.pl/wyludzenia-pieniedzy-z-sejmu-wyniki-audytu-newsweek-pl,artykuly,352937,1.html#pierwszapiatka
      W sumie na 460 delikwentów sześciu daje nieco ponad 1%. Przy takiej możliwości malwersacji to i tak mało. Może posłowie nie tacy jednak idioci jak się powszechnie uważa?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka