Dodaj do ulubionych

Fabryka BMW w Opolskim

IP: *.pfleiderer.com.pl 31.05.01, 20:23
Piszę to bo muszę gdzieś „podzielić się” z moją frustracją.

Niecały rok temu BMW zaczą szukać miejsca na nową fabrykę. Ja pełen entuzjazmu
chciałem zwrócić uwagę na niektórych opolskich mediów (NTO i Radia Opole).
Niestety zawiodłem się, nawet odpowiedz nie dostałem. Tak samo mój brat, który
wysłał zapytanie o inicjatywę do rzecznika prasowego województwa.
A gra była warta świeczki i moim zdaniem Opole miało by szanse (centrum Europy,
nowa autostrada, dobra baza wykwalifikowanych pracowników, nie duża odległość
potencjalnych dostawców).
Niestety to nikogo nie obchodzi!!!

Teraz wygląda na to, że zakład ten powstanie albo w Niemczech, albo w Czechach
(oni się bardzo intensywnie starali).
Obserwuj wątek
    • Gość: Waldi Re: Fabryka BMW w Opolskim IP: *.pfleiderer.com.pl 01.06.01, 14:45
      Szkoda,ze tez tu nikogo nie interesuje powstanie potencialnych miejsc pracy w
      Opolskim :.-(
    • Gość: Waldi Jezeli kogos to interesuje, to aktualny stan zeczy: IP: *.pfleiderer.com.pl 05.06.01, 17:04
      'Spiegel':Neues BMW-Werk entsteht voraussichtlich in Ostdeutschland
      HAMBURG (dpa-AFX) - Das neue BMW-Werk, in dem der Autohersteller die künftige
      Einer-Baureihe produzieren will, wird nach Informationen des
      Nachrichtenmagazins "Der Spiegel" voraussichtlich in Ostdeutschland gebaut. Wie
      das Hamburger Magazin in seiner neuen Ausgabe berichtet, hat Leipzig gute
      Chancen, Standort des Werkes mit mehreren tausend Arbeitsplätzen zu werden.

Die Arbeitsgruppe von BMW unter Leitung von Konzernchef Joachim Milberg habe
      zwar auch noch Standorte in Tschechien und Frankreich in der engeren Auswahl.
      BMW-Manager sehen laut Bericht jedoch Vorteile für ein Werk in den neuen
      Bundesländern. Neben Sachsen sind demnach auch noch Standorte in Mecklenburg-
      Vorpommern und Sachsen-Anhalt im Rennen. Neben der besseren Verkehrsanbindung
      sprechen für einen Standort in Ostdeutschland auch Zuschüsse in Höhe von 18
      Prozent der Gesamtinvestition. Die Entscheidung soll endgültig auf der
      Aufsichtsratssitzung am 4. Juli fallen./FP/so

• Gość: Killgore Re: Fabryka BMW w Opolskim IP: 213.25.164.* 11.06.01, 08:36
      Szanowny Panie Waldi!

Z niemałym rozbawieniem przeczytałem pański głos w sprawie ewentualnego
      otwarcia fabryki BMW na Opolszczyźnie. Czemu mierzyć tak nisko??? Może od razu
      Boeing, Intel, AMD lub Microsoft???? Takie argumenty jak autostrada, czy
      centrum Europy nie maja juz dziś wielkiego znaczenia - ileż to jest lepiej
      usytułowanych miejsc w Czechcach czy na Węgrzech?? Co szanowny Pan ma na mysli
      mówiąc o wykwalifikowanych pracownikach? Tych którzy już dzięki swym
      ultrawysokim kwalifikacjom siedzą w Urzędzie Marszałkowskim, Miejskim i
      Wojewódzkim?

Pozdrawiam i życzę więcej realizmu!
      • Gość: Waldi Re: Fabryka BMW w Opolskim IP: *.pfleiderer.com.pl 11.06.01, 19:50
        Gość portalu: Killgore napisał(a):

&#62 Szanowny Panie Waldi!
        &#62
        &#62 Z niemałym rozbawieniem przeczytałem pański głos w sprawie ewentualnego
        &#62 otwarcia fabryki BMW na Opolszczyźnie. Czemu mierzyć tak nisko??? Może od razu
        &#62 Boeing, Intel, AMD lub Microsoft???? Takie argumenty jak autostrada, czy
        &#62 centrum Europy nie maja juz dziś wielkiego znaczenia - ileż to jest lepiej
        &#62 usytułowanych miejsc w Czechcach czy na Węgrzech?? Co szanowny Pan ma na mysli
        &#62 mówiąc o wykwalifikowanych pracownikach? Tych którzy już dzięki swym
        &#62 ultrawysokim kwalifikacjom siedzą w Urzędzie Marszałkowskim, Miejskim i
        &#62 Wojewódzkim?
        &#62
        &#62 Pozdrawiam i życzę więcej realizmu!

Jak Opla wybierali to Opole tez sie staralo, a pod wzgledem infrastruktury byly
        wtedy gorsze warunki. Dlaczego w takim razie nie prubowac z BMW, to ze to
        bardziej luksusowe auta nie ma znaczenia.
        Ale latwiej jest powiedziec, ze sie nie ma szans i wcale nie prubowac !!!
        Same staranie sie o taka investycje zwraca juz uwage, co moze by chociaz
        sciagnelo inny inwestorow.

Ale powidzmy OK, Opole jest za male, alle taki Wroclaw, albo inne duze miasto w
        Polsce? Poprostu braklo odwagi i uwagi.
        Jak to mowia "Madry Polak po szkodzie"!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka