Dodaj do ulubionych

www.mlodziezgornoslaska.org

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 17:17
Zapraszam na serwer stowarzyszenia MLODZIEZ GORNOSLASKA -
Obserwuj wątek
    • slezan Re: www.mlodziezgornoslaska.org 29.09.04, 21:44
      Fajno zajta.
      • slezan Re: www.mlodziezgornoslaska.org 30.09.04, 15:53
        Pomysl z tymi znanymi Górnoślązakami jest niezły. Warto byłoby jeszcze
        uzupełnić ten wykaz.
        • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 19:57
          jest to tylko maly wyrywek z długiej listy...a przy doborze tych postaci
          kierowalismy sie głownie "kluczem geograficznym" - tzn. nie wartościowaliśmy
          osiągnięć poszczególnych osób, ale chcieliśmy pokazać ludzi z różnych zakątków
          G. Śląska (od Opola do Katowic, od Klucznorka do Witkowic), ludzi często już
          zapomnianych
          • slezan Re: www.mlodziezgornoslaska.org 01.10.04, 16:15
            Dobra robota!
            • Gość: Silesian Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.kochcice.sdi.tpnet.pl 01.10.04, 19:22
              Dobor zajta i pomysl ciekawy, ino brakuje wom von Redena, ftorego pomnik kole w
              ślypia LPRowcow
              • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 23:27
                von Redena nie ma...bo jak pisalem wyzej wybieralismy wedlug miast...a taki
                Kurt Alder, ktory tez jest z Chorzowa, jest chyba wazniejszy (bo dostal Nobla).
                Nie umniejszam tu postaci von Redena...ale o nim bylo ostatnio dość głośno...a
                my chcieliśmy wydobuć tych mniej znanych.
              • Gość: S i l e s i a n Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.local.pl / 195.117.123.* 03.10.04, 11:49
                Widzę, że w katowickiej czelodce - rozpracowującej ten temat - pojawił się
                jakiś drugi, fałszywy Silesian - którego teraz dopiero odkryłem na naszym
                opolskim Forum.

A więc ostrzegam wszystkich czytelników przed nim i jego postami podpisanymi
                Silesian jak moje.
                To niesmaczny kawał - podszywać się pod czyjś - n i c k.
                Czyżby ci zabrakło bratku inwencji w wymyśleniu sobie swojego własnego nicka ?
                Chcesz to ci pomogę!
                Musisz zrzynać ?

Ale i tak, moje - tj. S i l e s i a n a opolskiego - posty - będą się różniły
                od fałszywek tego z Kochcic ( Kochcice ma w swoim IP )
                właśnie moim IP które zaczyna się od - local.pl....itd.
                oraz poziomem wypowiedzi czym -mam nadzieję odróżniać się od "katowickiego"
                fałszerza - jak tu czytamy w powyższym poście - raczej(sorry)- prymitywa ;-))).
                Pewnie on z RO-PSów ?
                Proszę więc odróżniać IP oraz poziom i treść przyszłych wypowiedzi.
                a
                Póki co
                pozdrawiam
                wszystkich
                uczciwo-nickowych
                Opolan
                i Katowiczan-oprócz
                RO-PSów ?

A co mi tam.....niech mają,
                ich - też pozdrawiam ;-))))
                • stefan_ems Re: www.mlodziezgornoslaska.org 03.10.04, 13:24
                  Lepiej pisać zalogowanym a założenie konta to dosłownie 2 min.
                  • Gość: silesian1 Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.local.pl / 195.117.123.* 03.10.04, 14:15
                    Dzięki za podpowiedź.
                    Już to zrobiłem.
                    Pozdrawiam.
                    • silesian1 Re: www.mlodziezgornoslaska.org 03.10.04, 14:17
                      Gość portalu: silesian1 napisał(a):

> Dzięki za podpowiedź.
                      > Już to zrobiłem.
                      > Pozdrawiam.
                      • stefan_ems Re: www.mlodziezgornoslaska.org 03.10.04, 17:34
                        silesian1 napisał:

> Gość portalu: silesian1 napisał(a):
                        >
                        > > Dzięki za podpowiedź.
                        > > Już to zrobiłem.
                        > > Pozdrawiam.

;-)
      • b_z_i_k Re: www.mlodziezgornoslaska.org 05.10.04, 21:16
        też tak sądzę !
    • achim77 Re: www.mlodziezgornoslaska.org 01.10.04, 20:37
      Super się zapowiada!
      Kiedy będzie dostępna prezentacja multimedialna o kulturze?
      Pozdrowienia.
      • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 14:57
        Prezentacja multidmedialna to bardzo szeroko zakrojony projekt i potrzebujemy
        czasu na opracowanie materiałów, żeby to było zrobione na wysokim poziomie.
        Będzie trzeba na to jeszcze kilka miesięcy na pewno poczekać.
    • Gość: Aborygyn Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.04, 13:07
      Pjyknis'cie s'cie to Karluse sprawjyli.

Kca Woom skirz tygo pogratuljyrowac'!

Kej by szuo jeszczy ta mapa Szloonzka (Dolnygo i Goornygo), wedle rzyczynio
      roztopjyrzac' na pouny ekran i pokazouwac' grintlih co je Naszy, z tela do
      tela, to by boouo jurz coukym gryfnie!
      • Gość: opole Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 03.10.04, 10:24
        a co myslicie o pomnikach dla zolniezy wermachtu na ziemiach opolskich?
        • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 10:51
          Zalezy jakie to pomniki. Jezeli tylko upamietniaja poleglych to sa OK. Gorzej
          gdy ich gloryfikują (choć takich chyba już w tej chwili nie ma).
          Natomiast krzyz zelazny to tez zaden symbol faszystowski. Mysle ze pomniki z
          nazwami z czasow nazistowskich powinno opatrywac sie dodatkowymi tablicami
          (oczywiście także, a może przede wszytskim w języku polskim) wyjaśniające skąd
          i dlaczego taki pomnik jest tutaj. Jestem przeciwnikiem burzenia pomników - bo
          to jednak jakieś świadectwo danego czasu.
          • Gość: S i l e s i a n Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.local.pl / 195.117.123.* 03.10.04, 13:29
            Obejrzałem sobie tą waszą stonę MG.
            Zapowiada się obiecująco.
            Myślę że z pewnymi zastrzeżeniami - można was popierać i wspomagać w działaniu.
            Podoba mi się sięganie do całej, pełnej niefałszowanej przez zwalczajace się
            nacjonalizmy - historii Ślaska. Najczęsciej bowiem do tąd mieliśmy do czynienia
            w minionych dziesięcioleciach z wybiórczym jej forsowaniem tj.wg. politycznie
            motywowanych opcji.
            np; albo tylko polskiej, albo tylko niemieckiej.
            Taki szowinistyczny błąd robi dalej,
            świadomie - niejaki RO-PS.

Ale, żeby nie wydawało się wam, że jest tak wszystko - cacy, to wyjśnijcie nam
            proszę - co znaczy taki tekst, który znalazłem na jednej z waszych stron ?

cytuję:
            "....- obronę równouprawnienia kobiet i mężczyzn niezależnie od orientacji
            seksualnej."

Tekst ten co prawda nie dotyczy wprost waszej zacnej organizacji, której życzyć
            należy - wszystkiego dobrego, ale? .... no właśnie ,pojawia się pierwsze - ale ?
            Jaki jest cel takich niejasnych i niezrozumialych do końca - oświadczeń ?
            Stawia to pod znakiem zapytania sens wchodzenia w układy z to głoszacymi
            europejskomodernistycznymi -organizacjami!
            Wygląda mi to - podejrzanie...!
            ...zbyt "proeuropejsko".
            Czy jest wam to potrzebne ?
            Jest wiele innych porządnych organizacji - jak sadzę bez ukrytych w takich
            deklaracjach programowych - ślepych akceptacji
            dla dewiacji seksualnych !
            Zastanówcie się !
            Po co wam to ?
            • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 19:33
              Zacznę od tego "zarzutu" , który wobec nas kierujesz. To co zacytowałeś, to
              jeden z celów programowych EFAY (Młodzieży WOLNEGO SOJUSZU EUROPEJSKIEG). Jest
              to zrzeszenie około 30 mlodzieżówek regionalistycznych z Europy (głównie z
              Zachodniej - z nowych krajów członkowskich tylko Młodzież Górnośląska jest
              pełnoprawnym członkiem, statut obeserwatora posiadają młodzieżówki Morawian i
              Węgrów na Słowacji). Należymy do tego zrezszenia, bo umożliwia nam
              artykułowania swoich problemów na forum europejskim, a nawet daje dostęp do
              Eurodeputowanych.
              No a przyjęcie takiego punktu, nie jest w przypadku młodych jakimś
              koniunkturalizmem - oni poprostu tak czują. Byłem już na 3 konwetach EFAY i dla
              nich taki punkt jest najzwyklejszą oczywistością.
              Ale żeby nie było, że spycham coś na EFAY...to 11 punkt statutu MG brzmi:
              Działanie na rzecz rzeczywistego równouprawnienia wszystkich ludzi bez względu
              na płeć, wyznanie, pochodzenie czy orientację seksualną.

I też nie było to żadne wyrachowanie z naszej strony. Ten punkt został dodany
              do stautu dopiero na zebraniu założycielskim, bo nie był planowany w projekcie
              stautu. Ale po dosyć burzliwej dyskusji został większością głosów (choć nie
              jednomyślnie) przyjęty. Więc widocznie taki jest obraz dzisiejszej młodzieży,
              także tej naszej śląskiej.

No i dziękuje za docenienie próby pokazania dorobku śląskiego bez przeginania w
              żadną ze stron...bo najczęściej taka pozycja spotka się jednak z krrytyką obu
              stron.

PS. Zapraszam do współtworzenia stronki...jak Cię nie znięchęca nasz punkt 11 ;-
              )
              • silesian1 Re: www.mlodziezgornoslaska.org 03.10.04, 22:06
                Właśnie mnie z n i e c h ę c a i przez to - pozostanę przy swoim zdaniu
                i apelu - o głębsze zastanowienie i przemyślenie tego brzemiennego w skutki
                nieszczesnego - sformułowania. Decyzja należy do was.
                Nie zawsze - " idąc między wrony, trzeba krakać jak i one " ;-)))

A poza tym - nie jestem już - młodzież niestety ( szkoda !) więc jestem niejako
                poza waszym zasięgiem i kręgiem zainteresowania.
                Ale macie we mnie swojego sympatyka, który daje wam swój duży - kredyt zaufania.
                Powodzenia.
                • slezan Re: www.mlodziezgornoslaska.org 04.10.04, 08:23
                  Mnie też ten zapis w ich statucie nie odpowiada, ale uważam, że to nie meritum
                  działalności MG. Mam nadzieję, że MG wyrośnie na górnośląską alternatywę dla
                  Młodzieży Wszechpolskiej, która nie ma nic do zaproponowania poza kultem
                  antysemity Dmowskiego.
                • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 09:28
                  Powiem tak....poczekaj z oceną MG te kilka miesięcy...zobacz co zrobimy (czy
                  nie zaprzepaścimy Twojego kredytu zaufania :-) )...bo ten jeden z 11 celów,
                  który wcale nie jest wpisany "pod publikę", "bo to teraz modne" (jak się może
                  wydawać - ale się powtorzę, tak chciała większość młodych, która MG zakładała)
                  nie przesądza o kierunku naszej działalności :)
                  zorganizowanie objazdów ŚLADAMI CYSTERSÓW (krótka relacja na stronce) i
                  zainteresowanie nią pokazały, że ta sama mlodzież docenia też przywiązanie do
                  tradycyjnych wartości.
            • Gość: Laz homoseksualizm to nie dewiacja, jesli tak, IP: 5.5R* / *.lrz-muenchen.de 26.11.04, 16:42
              to musisz sie z tym pogodzic, ze to twoje zdanie, ktore nie wszyscy w polsce
              (na szczescie) uznawaja.
              slazacy sa znani ze swojej tolerancji, o tym mowia nawet kosciolki tolerancji,
              ktore zostaly uznane do UNESCO.
    • rico-chorzow Re: www.mlodziezgornoslaska.org 03.10.04, 20:57
      Ładna,ciekawa strona,dalej tak.

Pozdor Rico.
      • Gość: Aborygyn Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.04, 08:24
        Powjym to jeszczy rouz:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=16235406&a=16326779
        Morzno kjery Modym we tym poomoge?
        • wilym Re: www.mlodziezgornoslaska.org 04.10.04, 14:08
          Jakie plany na najblizsza przyszlosc?
          • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 17:13
            Jeszcze w tym roku organizuejmy szkolenie jak pisać projekty młodzieżowe
            (źródła finansowania, składanie wniosków, realizacja i rozliczenie projektów).
            W dniach 16-17.X. mamy weekndowe spotkanie, na którym zaplanujemy działania na
            najbliższe miesiące.
            a o projektach długofalowych (EDY ROM: Sląsk dla początkujących, seria
            plakatów) można poczytać na naszej stronce. zapraszam :)
    • Gość: Heimat Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.dip.t-dialin.net 04.10.04, 18:02
      A nie jest to czasem strona fanatykow z Rucu Autonomii Slaska??
      • reginek Re: www.mlodziezgornoslaska.org 04.10.04, 18:51
        ja nie dostrzegam się na tej stronie żadnego fanatyzmu. przynajmniej narazie.
        Dlaczego psioczyć sugerując komuś złe intencje?
        • slezan Re: www.mlodziezgornoslaska.org 04.10.04, 19:12
          Wiesz, takjak zboczeńcy innym wmawiają zboczenie, tak fanatycy z innych usiłują
          zrobić fanatyków.
      • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 22:07
        Powiedz mi HEIMACIE gdzie na tej naszej stronce doszukales sie fanatyzmu?
        Zrobilismy 2 imprezki: mecz piłkarski juniorów i wycieczkę - która z tych
        imprez trąci Twoim zdaniem fanatyzmem? A może takiowego doszukałeś sie w
        naszych planach? jeśli tak chętnie poczytam :)

Do Ciebie jednak raczej to nie trafi - już nas wrzuciłeś do jedej ze swoich
        szufladek i "po ptokach" :) wiesz, świat ma więcej barw niż tylko czarnu i
        biały...obyś kiedyś to dostrzegł
        • Gość: Heimat Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.04, 17:32
          Pejter a czemu podpisujesz sie jako Euskadiusz?? Organizujecie byle jakie
          imprezy i wycieczki tylko po to, zeby sciagnac mlode osoby i ich "zarazic"
          waszym zdaniem na temat Slaska. To jest baaardzo ostrozny temat. Nie mozna
          Slaska bowiem opisywac, lub agitowac do jego autonomii twierdzac, ze "czysci"
          Polacy lub tez Niemcy mieszkajacy na Slasku (lub tez mniejszosc niemiecka) nie
          maja pojecia o Slasku i jego historii. A takie wypowiedzi i troche
          bardziej "dobitne" slyszalam od osoby bedacej (niby) zapalonym czkolkiem RAS-ia.
          • Gość: życzliwy Emil Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 17:54
            Co to znaczy byle jakie imprezy? Masz jakieś konkretne zarzuty do objazdu? A
            może boli Cię to, że sam czegoś podonego nie jesteś w stanie zorganizować?
            I jeszcze jedno: masz zarzuty pod adresem strony MG czy któregoś z działaczy
            RAŚ?
            Ja na razie pozytwnie oceniam MG!
          • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org - dla HEIMATa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 18:17
            czemu Euskadiusz? a w czym Ci to przeszkadza? tak sie dosyc konsekwetnie od lat
            podpisuje - to też Ci przeszkadza? czy czepiasz się pierdół, bo nie znajdujesz
            nic konkretngo, czego mógłbyś się czepić na naszej stronce?

Twój podział na "CZYSTYCH" wpisuje się doskonale w Twoją czarno-białą wizję
            świata, która już raz wspominalem - dzieki za potwierdzenie :)

Na której naszej BYLE JAKIEJ imprezie byłeś, że znowu tak jednoznaczne osądy?
            nie widział, ale wie:)

Narzucamy coś komuś? jakąś konkretną, jedyną prawdziwą wizję Śląska, jego
            przeszłości? no to zapraszam za kilka tygodni, kiedy pojawią się na naszej
            stronce publikacje m.in. "czystego" Niemca, w "czystym" niemieckim na naszej
            stronce.

Zdziwi Cię pewnie, że do MG zapisali się także młodzi uważający się za Polaków
            lub Niemców, że nie prowadziliśmy testów na % Śląskości w Ślązaku...
            ...zaczynam pisać głupoty...ale próbuje dorównać się poziomem do Twojego wpisu:)

specjalnie dla Ciebie się podpiszę
            Pejter
    • Gość: k Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 04.10.04, 20:29
      No no niezle i ciekawe.
      Moze ci z Katowic teraz nie beda belkotac ze sa w stolicy Gornego Slaska.
      Krzykliwi nie zawsze maja racje.

pozdrow
      • Gość: -psik- Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 05.10.04, 12:09
        Gość portalu: k napisał(a):

> No no niezle i ciekawe.
        > Moze ci z Katowic teraz nie beda belkotac ze sa w stolicy Gornego Slaska.
        > Krzykliwi nie zawsze maja racje.
        >
        > pozdrow
        a niby kto tak krzyczy?
      • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 14:55
        jesteśmy organizacją regionalną, która nie patrzy swoim członkom w metryki (nie
        obchodzi nas pochodzenie etniczne, ani miejsce zamieszkania). Nie wiem jak to
        jest z krzykaczami z Katowic...bo na zebraniu założycielskim siedzibą
        stowarzyszenia Opole zostało wybrane jednogłośnie, a propozycję podał chłopak
        właśnie z Katowic...więc z tą tezą nie do końca się zgadzam.
        Na zebraniu założycielskim układ "sił" wynosił 60% do 40% na korzyść
        województwa śląskiego, ale w zarządzie są 2 osoby z woj. opolskiego
        (przewodniczący i zastępca) i 3 z woj. śląskiego.
        Naszym celem jest promowanie pozytywnego obrazu Górnego Śląska - czas pokaże
        jak nam się to udało.
    • Gość: Lelumpolelum Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.introweb.nl 05.10.04, 16:25
      Gość portalu: Euskadiusz napisał(a):
      Zapraszam na serwer stowarzyszenia MLODZIEZ GORNOSLASKA -

no i obok smiesznie brzmiacych z niemiecka polskich nazwisk mozna sie jeszcze
      dowiedziec ,ze Turki juz na dlugo przed zawitaniem do Niemiec postawili noge w
      zachodniej Polsce,vide Emir Pasza.Dajcie sobie tez siana z tymi oppelnami czy
      innymi mercami w rodzaju breslau.Najpierw bylo zwykle polskie
      Opole.Zagladnijcie wiec sobie do encyklopedii ,a dowiecie sie ,co to slowo w
      jez.slowianskim oznacza.
      • slezan Re: www.mlodziezgornoslaska.org 05.10.04, 20:28
        Gdybyś miał nieco pojęcia o historii, penwnie wiedziałbyś, że Opole to najpierw
        było Wielkomorawskie,a póżniej czeskie.
        • Gość: Lelumpolelum Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.introweb.nl 06.10.04, 11:37
          slezan napisał:
          Gdybyś miał nieco pojęcia o historii, penwnie wiedziałbyś, że Opole to najpierw
          było Wielkomorawskie,a póżniej czeskie.

...ale nie niemieckie i o to chodzi,wiec Oppeln to bzdura.
          • slezan Re: www.mlodziezgornoslaska.org 06.10.04, 12:01
            A niemieckie nigdy nie było? To ci rewelacja!
            • Gość: Lelumpolelum Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.introweb.nl 06.10.04, 15:43
              slezan napisał:
              A niemieckie nigdy nie było? To ci rewelacja!

No coz,Niemcy okupowali wiele krajow,nawet takie dla nich egzotyczne ,jak
              Grecja ,Tunezja czy Norwegia-chyba to nie jest zadna rewelacja.Slask
              jest,zreszta tak samo jak i Krolestwo Bawarii wojennym lupem Prus,ktore
              wczesniej w osobie Fryca I-bodajze w 1702 r bez zgody Rzeczypospolitej,ktorej
              byly lennikiem-okrzyknely sie krolestwem.Korony Fryc z Rzymu nie dostal,wiec
              cale przedsiewziecie bylo nielegalne.Nikt sie nie dziwi,ze okupant pozmienial
              niewygodne dlan slowianskie nazwy na niemieckie,ale nie oznacza to wcale ,ze
              trzeba po powrocie tych ziem do Macierzy wciaz ich uzywac.Przeciez Niemcy
              slascy dosc dobrze mowia po polsku.

• reginek Re: www.mlodziezgornoslaska.org 06.10.04, 17:00
                "okupacja", powrót do Macierzy"...już wiadomo z jakick książek czerpiesz wiedzę
                na temat Śląska. Wiesz, badania tego regionu nie skończyły się w
                1989...naprawdę są nowsze solidne publikacje.
                A twórcom stronki gratuluję za odważne sięganie do tego co dla niekórych osób
                jest wciąż małoznane...do nieustannego przenikania się kultur na Śląsku. Pomysł
                podwójnego nazewnictwa jak najbardziej trafiony, właśnie to przenikanie kultur
                w czytelny sposób oddaje.
              • Gość: Tarnowitz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 06.10.04, 18:56
                Gość portalu: Lelumpolelum napisał(a):

> No coz,Niemcy okupowali wiele krajow,nawet takie dla nich egzotyczne ,jak
                > Grecja ,Tunezja czy Norwegia-chyba to nie jest zadna rewelacja.Slask
                > jest,zreszta tak samo jak i Krolestwo Bawarii wojennym lupem Prus,ktore
                > wczesniej w osobie Fryca I-bodajze w 1702 r bez zgody Rzeczypospolitej,ktorej
                > byly lennikiem-okrzyknely sie krolestwem.Korony Fryc z Rzymu nie dostal,wiec
                > cale przedsiewziecie bylo nielegalne.Nikt sie nie dziwi,ze okupant pozmienial
                > niewygodne dlan slowianskie nazwy na niemieckie,ale nie oznacza to wcale ,ze
                > trzeba po powrocie tych ziem do Macierzy wciaz ich uzywac.Przeciez Niemcy
                > slascy dosc dobrze mowia po polsku.
                >
                idąc twoim tokiem rozumowania to Polska też jest okupantem Śląska bo najpierw
                raz złupiła go od południowego sąsiada a potem drugi raz wywołując wojnę po
                przegranym plebiscycie mimo że kilkaset lat wcześniej zrzekła się na zawsze
                praw do Śląska.No to przyłączmy wreszcie Śląsk do czeskiej Macierzy :-)
                • Gość: Lelumpolelum Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.introweb.nl 07.10.04, 10:22
                  Gość portalu: Tarnowitz napisał(a):
                  idąc twoim tokiem rozumowania to Polska też jest okupantem Śląska bo najpierw
                  raz złupiła go od południowego sąsiada a potem drugi raz wywołując wojnę po
                  przegranym plebiscycie mimo że kilkaset lat wcześniej zrzekła się na zawsze
                  praw do Śląska.No to przyłączmy wreszcie Śląsk do czeskiej Macierzy :-)

Przede wszystkim nie mozna okupowac krainy geograficznej,a takowa jest
                  Slask.Slask jako taki nie byl odrebna forma panstwowa ,tak jak np.panstwo
                  Wislan,czyli z grubsza biorac, dzisiejsza Malopolska.Slask jako ksiestwo byl
                  integralna czescia schedy -jaka zostawil swoim synom Krzywousty-czyli
                  Krolestwa Polskiego.Natomiast Niemcy ,byli tam tylko zywiolem naplywowym,
                  podobnie jak w Rumunii,na Wegrzech ,czy w Rosji.Nikt dzisiaj w Niemczech nie
                  rosci pretensji terytorialnych do Transwalu,gdzie istnialy czysto niemieckie
                  wioski,natomiast do Slaska te pretensje sie ma i to z prozaicznej tylko
                  przyczyny: bowiem w przeciwienstwie do Transwalu czy Nadwolza Slask lezy w
                  zasiegu reki!Jest wiec latwym lupem.Rozwiazanie spraw spornych terytoriow
                  miedzy Czechami a Polakami przyniosla koronacja Chrobrego.Jak wiadomo w tych
                  czasach papiestwo bylo odpowiednikiem dzisiejszego ONZ i namaszczenie wladcy
                  oznaczalo uznanie go za suwerena ,a terytorium ,ktorym wladal za samoistna
                  jednostke
                  panstwowa.Punktem wyjscia jest wiec panstwo Chrobrego ,a Slask do niego i
                  pozniejszych jego potomkow-Piastow- nalezal.O.K mozemy sie bracmi Czechami o
                  to spierac,ale Niemcom wara !!!Polska zmagala sie z nawala bolszewicka ,wiec
                  zadnych wojen o Slask nie wywolywala,za bron porwali odwieczni mieszkancy tej
                  ziemi-Polacy i to 3-krotnie.Plebiscyt po zwiezieniu pociagami z reichu tysiecy
                  lewych glosujacych byl farsa,wiec no comment.To zrzeczenie sie Polski z praw
                  do Slaska jest tak samo prawomocne jak Uklady Monachijskie z 38'.Tak samo jak
                  Czesi wobec Hitlera ,Kazimierz Wielki mial przylozony do glowy pistolet w
                  postaci Zakonu Krzyzackiego.Alternatywa byla wojna na 2 fronty z Krzyzakami z
                  jednej ,a Luksemburczykiem z drugiej strony,czyli taki drugi Wrzesien 39'.
                  P.S .Jak juz oddamy Slask Czechom,to zglosza sie potem Wielkomorawianie ,a po
                  nich ...Wizygoci.Powolujac sie na ten precedens Maroko zajmie polowe
                  Hiszpanii,maalzeit!

--------------------------------------------------------------------------------
                  • elver.b Re: www.mlodziezgornoslaska.org 07.10.04, 10:55
                    Na jakim paszporcie siedzisz w Niderlandach?
                    • Gość: Lelumpolelum Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.introweb.nl 08.10.04, 14:25
                      elver.b napisał:
                      Na jakim paszporcie siedzisz w Niderlandach?

oczywiscie,ze na bialoruskim!a ty pewnie myslales ,ze na niemieckim,co?
                  • Gość: Tarnowitz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 07.10.04, 13:04
                    Gość portalu: Lelumpolelum napisał(a):

> Przede wszystkim nie mozna okupowac krainy geograficznej,a takowa jest
                    > Slask.Slask jako taki nie byl odrebna forma panstwowa ,tak jak np.panstwo
                    > Wislan,czyli z grubsza biorac, dzisiejsza Malopolska.Slask jako ksiestwo byl
                    > integralna czescia schedy -jaka zostawil swoim synom Krzywousty-czyli
                    > Krolestwa Polskiego.Natomiast Niemcy ,byli tam tylko zywiolem naplywowym,
                    > podobnie jak w Rumunii,na Wegrzech ,czy w Rosji.Nikt dzisiaj w Niemczech nie
                    > rosci pretensji terytorialnych do Transwalu,gdzie istnialy czysto niemieckie
                    >
                    > wioski,natomiast do Slaska te pretensje sie ma i to z prozaicznej tylko
                    > przyczyny: bowiem w przeciwienstwie do Transwalu czy Nadwolza Slask lezy w
                    > zasiegu reki!Jest wiec latwym lupem.Rozwiazanie spraw spornych terytoriow
                    > miedzy Czechami a Polakami przyniosla koronacja Chrobrego.Jak wiadomo w tych
                    > czasach papiestwo bylo odpowiednikiem dzisiejszego ONZ i namaszczenie wladcy
                    > oznaczalo uznanie go za suwerena ,a terytorium ,ktorym wladal za samoistna
                    > jednostke
                    > panstwowa.Punktem wyjscia jest wiec panstwo Chrobrego ,a Slask do niego i
                    > pozniejszych jego potomkow-Piastow- nalezal.O.K mozemy sie bracmi Czechami o
                    > to spierac,ale Niemcom wara !!!Polska zmagala sie z nawala bolszewicka ,wiec
                    > zadnych wojen o Slask nie wywolywala,za bron porwali odwieczni mieszkancy tej
                    > ziemi-Polacy i to 3-krotnie.Plebiscyt po zwiezieniu pociagami z reichu
                    tysiecy
                    > lewych glosujacych byl farsa,wiec no comment.To zrzeczenie sie Polski z praw
                    > do Slaska jest tak samo prawomocne jak Uklady Monachijskie z 38'.Tak samo jak
                    > Czesi wobec Hitlera ,Kazimierz Wielki mial przylozony do glowy pistolet w
                    > postaci Zakonu Krzyzackiego.Alternatywa byla wojna na 2 fronty z Krzyzakami z
                    > jednej ,a Luksemburczykiem z drugiej strony,czyli taki drugi Wrzesien 39'.
                    > P.S .Jak juz oddamy Slask Czechom,to zglosza sie potem Wielkomorawianie ,a po
                    > nich ...Wizygoci.Powolujac sie na ten precedens Maroko zajmie polowe
                    > Hiszpanii,maalzeit!

fajne bajki piszesz.Obracasz kota ogonem aby usprawiedliwić wszystko co
                    niewygodne.Ale od końca.Kazik Wielki zrzekał się Śląska bo już go dawno nie
                    miał.to była tylko formalność bo książęta śląscy oddalili się dużo wcześniej od
                    państwa polskiego.Nie będę tu dyskutować jak prawomocne było to zrzeczenie bo
                    jednak stan ten przetrwał setki lat a Polska sobie o Śląsku przypomniała
                    dopiero wtedy gdy ten stał się już jednym z najbogatszych regionów w Europie.
                    poczytaj Dmowskiego.
                    Farsą jest też twoje tłumaczenie przegranego plebiscytu.przypomne tylko że to
                    Polska chciała emigrantów bo liczyła na ich głosy "za Polską" ale się
                    przeliczyła i trzeba niewygodny wynik "odpowiednio" zinterpretować a wystarczy
                    wziąść do ręki kalkulator odliczyć głosy tych emigrantów by się przekonać że
                    Polska w dalszym ciągu przegrywa.Już tu pomijam że twierdzenie że emigranci
                    głosowali za Niemcami to zwykłe spekulacje bo głosowanie nie było jawne.
                    Piszesz też że w powstaniach za broń porwali odwieczni mieszkańcy tej ziemi a
                    zastanowiłeś się skąd mieli broń? z nieba spadła?podpowiem to pańswto polskie
                    udzieliło pomocy militarnej, finansowej jak i personalnej stąd w szeregach
                    powstańców śląskich byli ochotnicy z Wielkopolski, Małopolski, Lwowa etc.
                    dlatego kopiec powstańców śląskich w Piekarach Śląskich ma ziemie z obszaru
                    dzisiejszej całej Polski i Ukrainy czyli z terenów skąd przybyli ci "odwieczni
                    mieszkańcy Śląska".większość dowódców grup powstańczych to oficerowie Wojska
                    Polskiego oddelegowani na Górny Śląsk jak M.Mielżyński, S.Baczyński,H.Krukowski
                    etc.
                    A początek jest najfajniejszy o tym że nie można okupować krainy
                    geograficznej.To czemu wcześniej nazwałeś Niemców okupantem Śląska?czyżbyś
                    sugerował że okupantem jest się w zależności od języka okupanta?jak polski to
                    nie okupant jak niemiecki to okupant?nie przekonałeś mnie dlaczego akurat
                    punktem wyjścia ma być państwo Chrobrego a nie wcześniejsza przynależnośc do
                    południowego sąsiada przecież tam też było namaszczenie władcy.I dlaczego
                    Niemcom wara od Śląska przecież to sami władcy śląskiej ziemi książęta śląscy
                    chcieli niemieckiego Śląska i sami dawali temu przykład niemcząc się.Czyżbyś
                    decydował za innych i odwiecznym mieszkańcom tej ziemi odmawiał prawa do
                    niemczenia się?
                    • Gość: Lelumpolelum Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.introweb.nl 08.10.04, 15:27
                      Gość portalu: Tarnowitz napisał(a):
                      fajne bajki piszesz.Obracasz kota ogonem aby usprawiedliwić wszystko co
                      niewygodne.Ale od końca.Kazik Wielki zrzekał się Śląska bo już go dawno nie
                      miał.to była tylko formalność bo książęta śląscy oddalili się dużo wcześniej od
                      państwa polskiego.Nie będę tu dyskutować jak prawomocne było to zrzeczenie bo
                      jednak stan ten przetrwał setki lat a Polska sobie o Śląsku przypomniała
                      dopiero wtedy gdy ten stał się już jednym z najbogatszych regionów w Europie.
                      poczytaj Dmowskiego. Farsą jest też twoje tłumaczenie przegranego
                      plebiscytu.przypomne tylko że to Polska chciała emigrantów bo liczyła na ich
                      głosy "za Polską" ale się przeliczyła i trzeba niewygodny wynik "odpowiednio"
                      zinterpretować a wystarczy wziąść do ręki kalkulator odliczyć głosy tych
                      emigrantów by się przekonać że Polska w dalszym ciągu przegrywa.Już tu pomijam
                      że twierdzenie że emigranci głosowali za Niemcami to zwykłe spekulacje bo
                      głosowanie nie było jawne. Piszesz też że w powstaniach za broń porwali
                      odwieczni mieszkańcy tej ziemi a zastanowiłeś się skąd mieli broń? z nieba
                      spadła?podpowiem to pańswto polskie udzieliło pomocy militarnej, finansowej
                      jak i personalnej stąd w szeregach powstańców śląskich byli ochotnicy z
                      Wielkopolski, Małopolski, Lwowa etc. dlatego kopiec powstańców śląskich w
                      Piekarach Śląskich ma ziemie z obszaru dzisiejszej całej Polski i Ukrainy
                      czyli z terenów skąd przybyli ci "odwieczni mieszkańcy Śląska".większość
                      dowódców grup powstańczych to oficerowie Wojska Polskiego oddelegowani na
                      Górny Śląsk jak M.Mielżyński, S.Baczyński,H.Krukowski etc.
                      A początek jest najfajniejszy o tym że nie można okupować krainy
                      geograficznej.To czemu wcześniej nazwałeś Niemców okupantem Śląska?czyżbyś
                      sugerował że okupantem jest się w zależności od języka okupanta?jak polski to
                      nie okupant jak niemiecki to okupant?nie przekonałeś mnie dlaczego akurat
                      punktem wyjścia ma być państwo Chrobrego a nie wcześniejsza przynależnośc do
                      południowego sąsiada przecież tam też było namaszczenie władcy.I dlaczego
                      Niemcom wara od Śląska przecież to sami władcy śląskiej ziemi książęta śląscy
                      chcieli niemieckiego Śląska i sami dawali temu przykład niemcząc się.Czyżbyś
                      decydował za innych i odwiecznym mieszkańcom tej ziemi odmawiał prawa do
                      niemczenia się?

Ja podaje tylko suche fakty historyczne ,a kot z braku merytorycznych
                      argumentow raczej tobie sluzy.Wprawdzie Lokietek nie przylaczyl dzielnicy
                      slaskiej do zlepionego z powrotem Krolestwa,ale jako wladca senioralny-zgodnie
                      z testamentem Krzywoustego-byl dalej jej zwierzchnikiem i to przeszlo na jego
                      syna -Kazia Wielkiego.To bylo sola w oku Luksemburczyka,dlatego sprzymierzyl
                      sie z bandytami z Malborka i zagrozil Polsce wojna.Nie bylo wiec wyjscia.Tak
                      samo jak w 45'Niemcy podpisujac BEZWARUNKOWA kapitulacje zgodzily sie na
                      wszystkie wynikajace z tego faktu konsekwencje.I tak zrzekli sie praw do
                      Alzacji,Lotaryngii,tzw.Sudetenlandu,Austrii,Slaska ,Pomorza,Warmii i Mazur-
                      szlus nr1!Powstalo NRD,ktore osobno to wszystko potwierdzilo,a po zjednoczeniu
                      Niemcy przejely wszystkie polityczne zobowiazania NRD wobec Polski-szlus nr2!
                      Wracajac do Rzeczypospolitej -ta miala robote z Turkami,Moskwa,Tatarami i
                      Kozakami-na Slask braklo miejsca w agendzie.Szkoda ,ze Sobieski idac pod Wieden
                      nie postawil Austriakom pewnego warunku!!!Czy zadanie Polski uwzglednienia
                      glosow wszystkich urodzonych na Slasku oznaczalo zgode na zwiezienie
                      dzisiatkow ,jezeli nie setek tysiecy lewych Slazakow,ktorzy przedtem nie
                      postawili nogi na tej ziemi?Niemiec,jak nie okradnie ,to oszuka ,czy- jak to
                      sie mowi-oszwabi.Powstancy Slascy bron mieli z tych samych zrodel ,co Postancy
                      Wielkopolscy,a wiadomo,ze Pilsudski do powstania w Wielkopolsce obrocil sie
                      plecami.Ochotnicy na Slasku byli -ale ILU?,Tak samo ,jak w Hiszpanii w
                      36',gdzie byla w boju nawet brygada miedzynarodowa.W Powstaniach po stronie
                      niemieckiej walczyly wylacznie regularne dywizje Reichswehry sprowadzone z
                      glebi Niemiec i zaden slaski Niemiec nie chwycil za bron,zeby bronic
                      rzekomo "swojego"niemieckiego Slaska.Gdyby nie Reichswehra,to Powstancy Slascy
                      doszli by do Berlina.Okupowac wlasnego kraju nie mozna ,dlatego Niemcy na
                      Slasku sa okupantem(po wygranej wojnie z Austro-Wegrami) ,a Polska
                      nie.Piastowie Slascy byli wasalami Habsburgow,tak jak niemieckie ksiestwo
                      Nassau,ktore dalo krolow Holandii.Do jakich to Niemiec ciazyli slascy Piastowie?
                      Najblizej mieli Saksonie,ktorej dwoch wladcow bylo
                      krolami...Polski.Niemieckojezyczne Austria,czesciowo Szwajcaria i Belgia nie
                      maja z Niemcami nic wspolnego.Na Slasku tez moga mieszkac Niemcy(nawet ci spod
                      znaku DM-czyli zniemczeni inaczej) i kultywowac swoje zwyczaje i jezyk,ale
                      terytorium jest polskie i przybyszom tablic w ich jezyku nikt fundowal nie
                      bedzie,w koncu nazwa Budziszyn znikla z map ,a przeciez Slowianie tam
                      zamieszkali sa w 1000% gospodarzami tej ziemi.Zlapales sie tych czechow ,jak
                      pijany latarni ,a przeciez Czesi nie roszcza zadnych pretensji do Slaska,tylko-
                      prawem kaduka-Niemcy.Gdyby zniemczenie bylo jakims miernikiem,to Anschluss
                      Hitlera musialby byc uznany za prawomocny.A tak ,jak wiadomo -nie jest.Piszesz
                      dobrze po polsku,wiec po wojnie rodzice nie wyjechali,ani nie zakwalifikowano
                      ich do przesiedlenia,musieli wiec miec mocne polskie korzenie.Mamona to nie
                      wszystko,nie musisz wiec dla zapchania kalduna wywracac swojej skory na druga
                      strone i krygowac sie na Niemca,bo oni sa bogatsi.Ja wiem ,jak komuchy
                      potraktowaly polskich Slazakow po wojnie,inne dzielnice tez ucierpialy i jest
                      to wpisane w rachunek ich zbrodni wobec Narodu Polsiego-calego!.
                  • Gość: dr John Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.nettelinwestycje.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 11:21
                    Transwal (afrikaans Transvaal) - prowincja w Republice Południowej Afryki, o
                    powierzchni 284 tys. km², zamieszkała przez 8,7 mln mieszkańców (1970),
                    przeważnie ludy Bantu, główne miasto Pretoria.

bez komentarza
              • paul11 Re: www.mlodziezgornoslaska.org 08.10.04, 21:21
                .Nikt sie nie dziwi,ze okupant pozmienial
                > niewygodne dlan slowianskie nazwy na niemieckie,ale nie oznacza to wcale ,ze
                > trzeba po powrocie tych ziem do Macierzy wciaz ich uzywac.Przeciez Niemcy
                > slascy dosc dobrze mowia po polsku.
                Macierzą dlo Śląska jest i bydzie Morawa napewno niy Polska i nic tego nie zmiyni.
      • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 23:27
        1. co do nazw polecam fragment ksiazki H. Bienka "Pierwsza polka" - dotyczący
        właśnie nazewnictwa na G. Śląsku. (najlepiej w oryginale). Może jakaś klapka Ci
        zaskoczy.

2. nie Emir tylko EMIN...i urodził się w Opolu...gdybyś poczytał biogranm,
        wiedziałbyś skad ten pseudonim

większej OTWARTOŚCI umysłu...szczególnie tym co właśnie nas o fanatyzm posądzają
        • Gość: uoszkliwjec Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 09:11
          Niy poradzoom sie przemooc?

Przeca same boouy kedysik mode, abo mode soom terouzki.
          Wjoo, wela modym trza laufpasa.

I placa do zakorzyniynio!

Na Goornym Szloonzku, coby sie stowac' Goornoszloonzoukooma.

Pjykno Karluse Robota. Ino tak dali!
          • Gość: życzliwy Emil Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 14:43
            Nieźle pomyślane, dobra srona, choć trochę bałagan tam panuje. Ogólnie kocepcja
            dobra, choć nieco razi dość stronniczo dobrana lista "wybitnych Górnoślązaków".
            Ta chyba nie ogranicza się do pozycji z publikacji DWPN!
            W każdym razie życzę powodzenia.
            • Gość: Bolek Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 23:32
              Czy MG obejmuje też swym zasięgiem Dolny Śląsk? Pytanie głupie, bo nazwa mówi
              sama za siebie, ale jestem z Opolszczyzny, a konkretnie z Brzegu!
              • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 16:51
                No jak już sam zauważyłeś nazwa wskauje, że zajmujemy się Górnym
                Śląskiem...czyli nie Brzegiem (przykro mi)
    • laband Re: www.mlodziezgornoslaska.org 07.10.04, 08:33
      Gratuluja takich fajnych zajtow!

Pozdrowiom!

Szwager ze Laband
    • hierowski młody RAŚ ? 07.10.04, 18:15
      RAŚ się skompromitował swoimi proniemieckimi wyskokami więc jego jego działacze
      tworzą nową organizację, niby młodzieżową a w jednej i drugiej są Ci sami
      ludzie. Coś jak np. HJ przy NSDAP albo ZSMP przy ZSRR.
      • hierowski Re: młody RAŚ ? 07.10.04, 18:16
        Przy PZPR ofcors.
      • b_z_i_k Re: młody RAŚ ? 07.10.04, 20:50
        hierowski. twoje posty są prymitywne,
        porównania nieswieże
        a opinie - nieuprawnione.
        • slezan Re: młody RAŚ ? 07.10.04, 21:11
          Odniosłem podobne wrażenie. Może nas jednak hierowski oświeci, jakimi to
          proniemieckimoi wyskokami skompromitował się RAŚ. I bardzo prosiłbym tym razem
          konkrety, albo przeprosiny. Przekonamy się o Twojej klasie.
          • Gość: wait Re: młody RAŚ ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 11:46
            Darymne, tygo sie niy doczkoucie!
    • hierowski Re: www.mlodziezgornoslaska.org 07.10.04, 18:16
      .
      • laband Re: www.mlodziezgornoslaska.org 07.10.04, 20:33
        hierowski jak tam meldunek do UB???
        • kaixo Re: www.mlodziezgornoslaska.org 08.10.04, 11:57
          No właśnie, może żeby uprzedzić ewentualny atak wroga (hehe) napiszecie jak
          wyglądają związki MG z RAŚ.
          Pozdrawiam
          • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 16:15
            atak wroga...heheh

wiec powiązanie MG i RAŚ opisane jest w 2 punkcie statutu - dostępny na naszej
            stronce :-)
            • reginek Re: www.mlodziezgornoslaska.org 10.10.04, 18:22
              statut statutem, a ja chciałbym wiedzieć jak to wygląda w praktyce?
              • wilym Re: www.mlodziezgornoslaska.org 10.10.04, 19:54
                Euskadiusz, na forum Katowice jest pytanie do Ciebie o te CD Romy. Watek nazywa
                sie chyba "propozycja dla mlodych".
                Pzdr
                W
                • stefan_ems Re: www.mlodziezgornoslaska.org 10.10.04, 20:35
                  wilym napisał:

> Euskadiusz, na forum Katowice jest pytanie do Ciebie o te CD Romy. Watek nazywa
                  >
                  > sie chyba "propozycja dla mlodych".
                  > Pzdr
                  > W

Jakie CD-Romy? Czyli szykuje się coś poważniejszego z tą prezentacją
                  multimedialną o kulturze Górnego Śląska?
                  • Gość: Aborygyn Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 08:23
                    Moom Nadziejo, co snojdzie sie tam iberhaupt mapa Goornygo Szloonzka:

silesia10.w.interia.pl/oberschlesien1.jpg
                    Ale niyuoberzniynto uode spodka! :-)

Coby Mode spokopjoouy, kaj je Goorny Szloonzek! Co je Jejih!
                  • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 17:20
                    Tak, to poważne przedsięwzięcie...dlatego potrzebuje czasu. Narazie zbieramy
                    propozycję na tematy, które powinny się tam koniecznie znaleść, później faza
                    przygotowywania informacji...no i ostatni etap obróbka. a później jeszcze
                    kwestia szerokiego rozpropagowania tego CDROMu.

a do Aborygyna - mapka oczywiście będzie, przecoież to jedna z ważniejszych
                    informacji. co do G. Śląska należy, a co już nie.
                    • Gość: mis kolargol Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 23:27
                      zycze powodzenia
    • Gość: Afrika Korps Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: 203.113.144.* 12.10.04, 09:36
      Ja chopecki, nojwiykszo kóltura to mołcie na ynteligentnyh robołtach w Rajhu, a
      Holandyi. Pierona to arz się żółdyn nie umyi nadziwidź, jaky to kulturalnyje
      chopecki!
      A u nołs jak piyknie niy? Kołży kołżdymu "pomorze", nie tak jak chadziaje.
      Yno nie wiedzieć czymu źle patżom jak jedyn drugymu szłapa podkłołdo. To źle?

A te kasnołle pżed hałópom jaky piykne! I wiela to radołści jak vaterek rołz w
      roku pżyjedzie z geltakym - to tako pżerwa do jego kohanicy w Rajhu i
      popychacza rzonki, co se ji to merzi samyj!
      • Gość: Partizan Belgrad Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 13:01
        Nie musisz tak przed nami wszystkimi opowiadac o swojej rodzinie.
        • Gość: za drugym sie cni! Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.04, 14:26
          Toorz Mu sie niyszczyn's'ciy przidarzoouo!

Szkoda Karlusa.
      • Gość: Rehtoor Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.04, 14:28
        Mjerzic', to Nous moge jyny Waszo goudka!

A i cnic' za Wooma niy banymy.

• Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 16:43
        co Twoje rodzinne problemy maja wspolnego z nasza organizacja?
        po to zalozylismy MG zeby nie skonczyc na budowie w Holandii albo Niemczech
        • Gość: Opoulok Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 23:11
          Sluchaj no Euskadiusz, powiedz mi szczerze, jak to jest, ze:
          - na waszej stronie macie prezentracje tylko po polsku, al nazwy miejscowosci
          piszecie tez po niemiecku; co to za Oppeln? Czyzby Opole zmienilo ostatnio swa
          nazwe? Jakies Pless, Kattowitz ... pogielo was?
          - dlaczego slawni Gornoslazacy to wg. waszego hitlerjugnd sami Niemcy. Nie
          twierdze, ze oni nie sa wbitni, ale zadnych innych na prawde nie bylo?
          - jak macie zamiar dzialac na rzecz "rownych praw bleble, bez wzgledu na
          orintacje seksualna"? Gay pride w Opolu czy co???? A moze wy wszsycy tam w MG
          ogolnie jestescie jacys ... inaczej?
          Nie robcie ludziom wody z mozgu, bo takich oszolomow jak wy to juz mamy calkiem
          sporo, bez waszych gejow-dojczy sie obejdzie!
          • slezan Re: www.mlodziezgornoslaska.org 12.10.04, 23:30
            O! Pulok! Widziałem dziś polska mapę Niemiec. Czyżby Leipzig zmieniło swoją
            nazwę na Lipsk a Muenchen na Monachium? A co znaczy w języku
            polskim "zapomniani"? Bo tam stoi chyba "znani i zapomniani".
            Co do jednego się zgodzę. Oszołomów na pewno masz całkiem sporo - zwłaszcza w
            rodzinie i wśród najbliższych znajomych.
          • slezan Re: www.mlodziezgornoslaska.org 13.10.04, 10:21
            Tak sobie pomyślałem, że po moim wczorajszym wpisie może Ci się zrobić przykro
            i teraz mi wstyd. Przecież nie wolno nikim pomiatać tylko dlatego, że ma braki
            w wykształceniu, jest sfrustrowany itp. Dlatego niniejszym przepraszam.
        • Gość: Afrika Korps Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: 203.113.144.* 13.10.04, 10:27
          To są problemy rodzinne czerwono-paszportowców, czy się to podoba, czy nie. Nie
          mów mi, że to wyjątki, bo mogą być tylko wyjątki od tych wyjątków. I dotyczą
          one jedynie tych, dla których to „pierwszy raz”, ale i oni muszą szybko
          wyrównać poziom, jeśli chcą tam trochę posiedzieć.
          Chwała ci za to, że nie chcesz skończyć na budowie i rozwijasz się
          intelektualnie, to wśród hanysów rzadkość. Trochę mi się też wydaję, że jesteś
          ślązakiem, ale nie „niemieckim”.
          Gdy chodzi o stronke, to trzeba powiedzieć, że trochę amatorska. Wygląda na
          czysty HTML, nie działające linki „deutsch”, „english” i największa żenada –
          kumanie się z pedałami i lesbami, a gdzie zoo i pedofile? Żenada, to są śląskie
          wartości – chyba żartujesz?
          • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 16:59
            tak, stronka jest NARAZIE w HTMLu, bo jak sam zauwazyles narazie sie tworzy -
            jeszcze duzo linkow jest pustych. Kiedy ustalimy ostateczna wersje, to
            przejdziemy na PHPa..takze cierpliwosci.
            Linki deutsch i english zaczna dzialac na dniach. tlumaczone sa podstawowe info
            o MG, ktore sie tam znajda.

Co do rodzin czerwono-paszportowcow...to problem wymagajacy dlugich wywodów a
            nie wyzywania się na forum internetowym.

Co oznacza dla Ciebie bycie "niemieckim" Slazakiem? Posiadanie paszportu czy
            uznanwanie, że niemieckojezyczna kultura jest jednym z ważniejszych czynników,
            które kształtowały oblicze Śląska.
            Ja nie potrzebuję do określenia swoje identyfiakcji żadnych dopełnień
            przymiotnikowych :)
            • Gość: Afrika Korps Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: 203.113.144.* 14.10.04, 17:28
              Co do języka to chyba trochę wstyd, nie posiadać osoby, która z marszu tłumaczy
              teksty, gdy nawiązuje się do Niemiec. :-P
              Pisząc „niemiecki” Ślązak miałem na myśli to, że takowy raczej nie zawraca
              sobie zbytnio głowy nauką, tworzeniem WWW, aktywnym działaniem w organizacjach,
              itp.
              To również zasługa M.N., która nie robi nic, by stworzyć jakieś podwaliny ku
              temu. Jest tam tylko paru zasiedziałych dziadków pilnujących swego interesu.
              Działaczy niższej rangi też widzę tylko, gdy przychodzą po głos potrzebny do
              zarejestrowania się na liście. Ale długo przychodzić już do mnie raczej nie
              będą, bo kredyt zaufania już się wyczerpuje.
              Co się ich tyczy, najbardziej utkwiły mi w głowie słowa jednego z ich
              przedstawicieli piastującego funkcję publiczną. Gdy był pytany dlaczego nie
              stara się o miejsca pracy dla Ślązaków, odpowiedział – przecież wy macie
              czerwone paszporty(!). Szczyt bezczelności.
              • wilym Re: www.mlodziezgornoslaska.org 14.10.04, 17:56
                Gość portalu: Afrika Korps napisał(a):

> Co do języka to chyba trochę wstyd, nie posiadać osoby, która z marszu
                tłumaczy teksty, gdy nawiązuje się do Niemiec. :-P

Teksty, z tego co wiem wlasnie sa tlumaczone i na niemiecki i na angielski.
                Powinny sie niedlugo pojawic.

> Pisząc „niemiecki” Ślązak miałem na myśli to, że takowy raczej nie
                > zawraca
                > sobie zbytnio głowy nauką, tworzeniem WWW, aktywnym działaniem w
                organizacjach,

Chyba troche upraszczasz i podchodzisz do sprawy stereotypowo. Jest cala masa
                Niemcow slaskich, glownie mlodych, ktorych ani ambicji ani dzialania nie mozna
                zanegowac. Wielu z nich znajdziesz na projektach realizowanych chocby przez
                DWPN.
                Gwoli scislosci, nie jestem Niemcem.

> itp.
                > To również zasługa M.N., która nie robi nic, by stworzyć jakieś podwaliny ku
                > temu. Jest tam tylko paru zasiedziałych dziadków pilnujących swego interesu.
                > Działaczy niższej rangi też widzę tylko, gdy przychodzą po głos potrzebny do
                > zarejestrowania się na liście.

Tu niestety sie zgadzam. Ale to chyba choroba, ktora meczy wszystkie polskie
                partie i ruchy polityczne (no moze z wyjatkiem Samoobrony i LPR, a ci akurat
                nie naleza do moich faworytow).

Ale długo przychodzić już do mnie raczej nie
                > będą, bo kredyt zaufania już się wyczerpuje.
                > Co się ich tyczy, najbardziej utkwiły mi w głowie słowa jednego z ich
                > przedstawicieli piastującego funkcję publiczną. Gdy był pytany dlaczego nie
                > stara się o miejsca pracy dla Ślązaków, odpowiedział – przecież wy macie
                > czerwone paszporty(!). Szczyt bezczelności.

Ktos tych ludzi jednak gdzies wybiera ...
              • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 18:32
                co do tlumaczen - nie jest mi wcale wstyd. "Bawimy sie" w nasza dzialalnosc po
                szkole, po studiach, po pracy - w chwilach wolnych, a nie zawodowo. A dobrze
                wiesz, ze jak chcesz tutaj w miare godnie zyc (bez ukladow/pleców) to sie
                jednak musisz naharowac...i tego czasu malo zostaje.

NIE JESTESMY i NIE MAMY ZAMIARU BYĆ młodzieżówką MNIEJSZOŚCIOWA!!!
                Jesteśmy organizcją regionalną.
                Nawiązanie do niemieckości to nawiązanie do jednej z części składowych kultury
                śląskiej, a nie ukłon w kierunku TSKNu.

Co do niemieckich Slazakow to niestety upraszczasz...ale taka jest już zasada
                panująca na forum.
                Ale aktywnym działaniem w jakielkowiek organizacji młodzież ogólnie sobie nie
                zawraca głowy. Oprócz działania w MG od lat zajmuję się sportem...i
                zainteresowanie młodzieży żeby dala cos z siebie jest naprawde trudno.

No i kwestia TSKNu...ocena dość trafna...ale też wyrywkowa...dziadki siedzą, bo
                jakoś mało młodych na nich naciera...to jest problem. Buntownicy w TSKNie to
                jednostki...no a tych aktywniejszych z nich i tak się wyrzuca.
    • reginek 17.X. - Annaberg 16.10.04, 00:07
      Zapraszamy na mszę za OFIARY SLASKIEJ TRAGEDII Z LAT 1945-48.
      Góra św. Anny, niedziela - 17.X. - godz. 11.30.
      kazanie po SLUNSKU

o 14.00 w Kamieniu Sl. (15 min. od Annabergu) mozna zwiedzic wystawe IPNu
      DEPORTACJE GORNOSLAZAKOW.
      • Gość: pasikoonik Re: 17.X. - Annaberg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 21:30
        Jurz sie raduja, nabjyroom szwoongu,
        coby niy przilyz' casym po goongu.

Kej ministranty klank dadzoom z dzwoonka,
        musza sie dostac' aby do goonka.

Bele sie zmjes'cic' szuo w Bazylice,
        jak w Panewniku przi swy Jadwidze.

Coby za Szloonzek Mszo uodprawowac'
        i z Szloonzoukooma Jyj dziyn' fajrowac'!

We Prowincyji Joom nawjydzooma.
        Na Annbergu - Poonbooczka Oouma.

Jego Nous roonczka pobogosuawi,
        Maryjo wjeczny pokooj niyh sprawi.

Duszoom Szloonzoukoow, co w poniywjyrce,
        serca pomarzuy, nogi i rynce.

Kaj jejih groby? Niy na Powoonzku!
        Poonos' kouzaniy bandzie - po szloonzku!

• Gość: Euskadiusz Re: 17.X. - Annaberg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 18:44
          no i mamy za soba pierwsze kazanie po slasku...
          ...moze czas na cala msze??
          Górale mogli mieć...czemu mmy być gorsi?
          • Gość: Nasz Jynzyk Re: 17.X. - Annaberg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.04, 21:48
            Naszo Goudka do terouzka jyny s'wjycky szloonzky profanum, przemjynioono
            uostaua za sprawoom kouzanio we Annabergowe Sacrum.

A to dziynka Mszy S'wjynty w Jadwiga Tag.
            • Gość: pasikoonik Re: 17.X. - Annaberg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.04, 22:08
              Ta Naszo Goudka, szloonzky profanoom,
              w Jadwiga Tag rzeh suhou ze szpanoom.

Kej sie stouwauo w kouzanio suowah,
              w Annagergowe Sacrum - doom gowa!

U Franciszkoonoow. Taki poczoontek.
              Z wole Samotrzec' Anki, Dziecioontek!
              • Gość: Jadwiga-Tag Re: 17.X. - Annaberg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 13:19
                Goornoszloonzouki we uoon'sko Niydziejla rzykauy uo dobrodziejstwo dlo
                Szloonzka i jygo mjyszkan'coow we Panewniku i pod Jeji figuroom przi Bazylice,
                kaj kuadli tyrz kwjoutki i shylali sztandar.

Wczoraj couko czylodka - Goornoszloonzki Jednos'cie, stowjooua sie na
                Annabergu, coby dali s'wjyntowac' Tag s'wjynty Jadwigi Szloonzki i urzolic' sie
                przi sposobnos'ci Naszy s'wjynty Ooumje - Anie Samotrzeci, Jeji Cerze
                i Poonbooczkowi, porzykac' za uofjary wywoozek Szloonzoukoow po wojnie do
                ruskih kopalnioow i lagroow.

Goorny Szloonzek - zahowejcie s'wjynte Pan'ske! Suyszauo sie douokoouka.

Na pocieszyni i ku Nadzieji, wysuhali kouzanio uo Rzykaniu - po szloonzku!

• Gość: Panzerfaust Re: 17.X. - Annaberg IP: 81.15.197.* 23.10.04, 13:45
            Jou juz bou piyrwi na kouzaniach po Slonsku, jest to richtig fajnie
    • Gość: Euskadiusz MG - nowa siedziba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 23:57
      dzisiaj odebralismy klucze do siedziby MG...jest to w Opolu, na
      Chabrów...dokładny adres po remoncie, gdu przystosujemy lokal na miejsce dyżurów
      • Gość: pasikoonik Re: MG - nowa siedziba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 13:26
        Tu My soom Wolne! Ze Autoonoomijoom!
        Cy inksze cosik se z tego robjoom?

Uoone Noom wiszoom. My moomy zwola,
        niy trza sie pytac' bele gorola.

I niy bandziyma! Przenigdy w s'wjyciy,
        bo Wolny Szloonzek - to Wole Dziejciy!

Wole Nouroda, kjery bez wjeki,
        do tero szukou ku Prowdzie sztreki.

Tero Joom nolod! Niy do ji skryn'cic'.
        Z S'wjyntoom Jadwigoom ban`ym to s'wjyn'cic'.

I pociepnyma nadeszue mity,
        bo niykej bez nie i "prawik" zgnity.

• Gość: farys Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.citysat.com.pl / 80.48.70.* 23.10.04, 00:46
      fajna stronka. Niestety polskie wychowanie nie wzbudza w dzieciach
      zaintersowania miejscem urodzenia, ba nauka na lekcjach historii prawie w ogole
      nie porusza tematu historii regionu (i to nie tylko Slaskiego)a Ci ktorych
      rodziny zyja z dziada pradziada na tych ziemiach chcieliby cos sie dowadywac o
      swojej ziemi - Taka stronka jest swietną okazja dla zainteresowanych Slaskiem
      nie tylko Mlodych, bo mozna na biezaco uzupełnic informacje o sprawy budzace
      zaintersowanie. Tymczasem polecam: SILESIA TERRA INCOGNITA.

• stefan_ems Re: www.mlodziezgornoslaska.org 23.10.04, 13:54
        Gość portalu: farys napisał(a):

> fajna stronka. Niestety polskie wychowanie nie wzbudza w dzieciach
        > zaintersowania miejscem urodzenia, ba nauka na lekcjach historii prawie w ogole
        >
        > nie porusza tematu historii regionu (i to nie tylko Slaskiego)a Ci ktorych
        > rodziny zyja z dziada pradziada na tych ziemiach chcieliby cos sie dowadywac o
        > swojej ziemi - Taka stronka jest swietną okazja dla zainteresowanych Slaskiem
        > nie tylko Mlodych, bo mozna na biezaco uzupełnic informacje o sprawy budzace
        > zaintersowanie. Tymczasem polecam: SILESIA TERRA INCOGNITA.
        >

Zgadzam sie. Ta "SILESIA TERRA INCOGNITA" co to jest? masz do tego jakis link?
        Pzdr.
        • Gość: farys Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.citysat.com.pl / 80.48.70.* 23.10.04, 19:50
          Napisalem to w przenosni: "Slask Ziemia nieznana" poslugujac sie tytulem ze
          strony www.mlodziezgornoslaska.org na ten temat jest napisane pod tym tytulem:
          Śląsk dla początkujących
          SILESIA TERRA INCOGNITA

choc jeszcze nie wszystkie odnosniki widac sa dostepne.
          Pozdr.

• Gość: Prawo do Prowdy Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 08:44
            Tak jak tyrz couko, we Polsce, Prowda uo Goornym Szloonzku!

Ale polekus'ku.

I uoona musi przis' na wjyrh jak uoliwo, sprawjydliwo.
          • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 16:49
            no wciaz nie dziala kilka rzeczy...wiec czekamy na chetnych do pomocy.
            ale w miare czasu strona bedzie sie zapelniac :)
            • wilym Re: www.mlodziezgornoslaska.org 27.10.04, 21:32
              znacie juz adres waszego biura w Opolu?
              • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 20:10
                znać znamy :) ale jak wcześniej pisałem, póki nie będzie ono gotowe do
                przyjmowania gości nie będziemy go podawać. Narazie ważniejsze kontakty można
                znaleść na stronce MG.
                • jme2 Re: www.mlodziezgornoslaska.org 31.10.04, 00:31
                  Jak juz bedzie otwarte to koniecznie podaj adres i godziny urzedowania :-)))
                  Pozdrawiam,
                  Achim
            • pk19744 Re: www.mlodziezgornoslaska.org 27.02.05, 13:50
              miło że ktoś o takiej stronie w końcu pomyślał
            • Gość: Re Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 22:06
              Koles ! Nie spamuj juz z tym swoim kolkiem rozancowym wiecej ;-(((

Podbijasz tylko watek bez sensu w kolo ...
              • rico-chorzow Re: www.mlodziezgornoslaska.org 01.03.05, 09:02
                Gość portalu: Re napisał(a):

> Koles ! Nie spamuj juz z tym swoim kolkiem rozancowym wiecej ;-(((
                >
                > Podbijasz tylko watek bez sensu w kolo ...

Razi Pana,że ktoś,coś z sensem organizuje?
    • reginek Re: www.mlodziezgornoslaska.org 31.10.04, 21:04
      jak udalo sie wam namowic do wspolpracy Michala Smolorza i Tomasza Kamuselle?

> Zapraszam na serwer stowarzyszenia MLODZIEZ GORNOSLASKA -
      > www.mlodziezgornoslaska.org
      • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 22:36
        wystarczyło zdobyć się na odwagę i zadzwonić :-)

zapraszam na nowy temat miesiaca
        • Gość: Bush Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 12:29
          Dobrze, że strona zyje!!!
          bravo!
      • Gość: Euskadiusz MG - dla szkaciorzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 16:42
        Nauka gry w SKATA.
        Trzydniowy kurs w Strzelcach Opolskich w ostatni weeknd listopada.
        Koszt (z noclegiem, posilkami, materialmi): 50 złoty
        wiecej info:
        opole@mlodziezgornoslaska.org
        • silesian_paparazzi Re: MG - dla szkaciorzy 05.11.04, 00:20
          Kiedy na waszej stronie będą jakieś gołe baby?
        • Gość: dlo szkaciorzoow Re: MG - dla szkaciorzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 08:20
          Wedle Rehtora.
          • jme2 Re: MG - dla szkaciorzy 06.11.04, 18:45
            niezly tekst:

www.mlodziezgornoslaska.org/b_30_sdp_smolorz.htm
        • Gość: Euskadiusz Re: MG - dla szkaciorzy - i po szkolyniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 23:10
          Jestesmy już po szkoleniu SKATA.
          Relacje + kilka fotek do obejrzenia na naszym serwerze.

pozdrawiam
    • Gość: Euskadiusz kolejne szkolenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 20:21
      Program MŁODZIEŻ – planowanie projektów

Chcesz zorganizować wymianę młodzieży; osiedlowy turniej piłkarski?

Masz głowę pełną pomysłów, ale nie wiesz jak zdobyć środki

na realizację?

Zapraszamy na NAUKĘ PISANIA PROJEKTÓW w PROGRAMIE MŁODZIEŻ

MŁODZIEŻ GÓRNOŚLĄSKA i BJDM SIEMIANOWICE zapraszają:

www.mlodziezgornoslaska.org www.bjdm.vdg.pl

Planowanie, pisanie i realizacja projektów w Programie MŁODZIEŻ

Dla osób w wieku 16 – 30 lat

3 – 5 grudnia w CHORZOWIE

Trzydniowe szkolenie konsultantów Programu MŁODZIEŻ

Koszt: 50 zł/osoba

(w koszt wliczone 2 noclegi, posiłki, materiały do nauki)

Początek: piątek, 3 grudnia – godzina 17.00

Hotel BATORY, Aleja Bojowników 46

CHORZÓW

Zgłoszenia: Piotr Długosz, tel. 0 691 914 601

e-mail: pejter@neostrada.pl

Szkolenie finansowane przez: JugendForumMłodych w Opolu
    • reginek Re: www.mlodziezgornoslaska.org 11.11.04, 10:59
      co myślicie o ostatnich wybrykach LPRu w powiecie opolskim? chodzi mi o formę
      rekrutacji tylko spośród "prawdziwych" Polaków.
      • Gość: pasikoonik Wszehpolouk nagrzoony. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.04, 12:10
        " Przeca do tero tuploongi uoone
        widzoom, bo hodzoom ciyngjym nagrzoone!

Swe glace goloom. Cy ze Pokory?
        Niy! By wszehpolouk zas' dostou fory!

Cy to ze straha, cy ze utropy?
        Hyn'c mu uodesza wszelki roboty.

Ojropa widzi, korzdy mjarkuje,
        co polski wirszaft dali sie suje.

Bez to by kciou zas' tyn to niycnota
        erbnoon'c' na sznapsa, pic' bez zgryzota.

Coby przeciepnoon'c' na inksze Nacje
        wina za wszysky niydoszuy racje.

Pokouzac' kuku, sztyry boloki.
        Wszyskymu winne Goornoszloonzouki!

Za przinolerznym geldym Regjoona,
        goonic' ... do wykrooncynio uogoona.

Coby se metro sprawic', glazyjki.
        Uobyn's' wszys'cius'ky szynki, kafyjki.

Tam sie namouwjac', kjerego tero,
        napasztnoom hopcy z kopfym "na zero"?

I tak uod bajzla po haja nowo,
        na rauszu ciyngjym - jakos' uobstowo! "
    • Gość: Judyta Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: 217.33.48.* 11.11.04, 14:44
      Nareszcie znalazlam troche czasu, zeby zajrzec na te strone. Bombowa! Bardzo
      fajnie sie zapowiada. Widac, ze jeszcze nad nia pracujecie ale bedzie superowa.
      Gratulacje za dobry pomysl i powodzenia w realizacji!
      • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 12:39
        dzieki za cieple slowa. a co do dzialow, ktore jeszcze nie sa wypelnione
        trescia..ZAPRASZAM DO WSPOLRACY :-)

a dzis kolejna aktualizacja - najwazniejsze info po angielsku i niemiecku
        • Gość: edwin do reginka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 00:35
          Jaka partia takie zasady rekrutacji :-)))
          NSDAPwoskie :-)))
          Zresztą mnie to nie intersuje, bo wstąpienie w szeregi weszpolaków traktowałbym
          jako degradację swojej osoby!
    • Gość: Organizator Re: www.mlodziezgornoslaska.org - szkolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 23:14
      na nasze listopadowo-grudniowe szkolenia zostały już tylko pojedyncze miejsca,
      zainetersowanych prosze o szybki kontakt.
      Wiecej info na naszej stronce.
      • Gość: npp Re: www.mlodziezgornoslaska.org - szkolenia IP: *.local.pl / 195.117.123.* 21.11.04, 13:50
        no jak tam ?
        ....śpicie ?
        • jme2 Re: www.mlodziezgornoslaska.org - szkolenia 22.11.04, 00:04
          Ten multimedialny przewodnik po Gliwicach to Wasza robota?
          Jesli tak to gratuluje,
          • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org - szkolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 13:57
            Niestety to nie nasze. Tworcy poprosili nas jednak o rozreklamowanie.
            My natomiast przygotowujemy cos podobnego dla calego Gornego Slaska...ale to
            potrwa.

w miedzyczasie zapraszam na nasze 2 najblizsze projekty (zwolnily sie 2 miejsca
            na SKATA)
            • slezan Re: www.mlodziezgornoslaska.org - szkolenia 25.11.04, 17:35
              No tak, młodym to tylko karty i baby w głowie.
              • Gość: Georgenberg Re: www.mlodziezgornoslaska.org - szkolenia IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 17:15
                Młodym kobiety na pewno w głowie, ale karty chyba nie! Więc uważam szkolenie
                podstaw skata za bardzo dobry pomysł! Można naszą śląską grę narodową uratować
                od zagłady.
              • rico-chorzow Re: www.mlodziezgornoslaska.org - szkolenia 25.12.04, 22:38
                slezan napisał:

> No tak, młodym to tylko karty i baby w głowie.

Ja,ja,też byłem zawsze stary,
    • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org - koszulki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 14:40
      kolejna aktualizacja: mozna kupic koszulki z logo MG
      choc pora chyba nie do konca ta ;-)))

a do Slezana?? to cos zlego ze mlodym kobitki w głowach???? :-)
      a karty...akyurat SKAT to gra wymagajaca jednak od graczy skupienia i
      myslenia...nie gra do piwa
      • wilym Re: www.mlodziezgornoslaska.org - koszulki 04.12.04, 10:06
        Bo Slezan dewocieje na stare lata - jemu juz zostaje kryka i masc na lumbago ;-)
    • Gość: Euskadiusz Re: www.mlodziezgornoslaska.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 23:34
      kolejne aktualizacje na naszej stronce, relacje z 2 ostatnich imprez, logo do
      ściągnięcia...

a tak na marginesie ciekawy jestem reakcji "odpowiednich organów" na wybryki
      Giertycha podczas zjazdu Młodzieży Wszechpolskiej
      • jme2 Re: www.mlodziezgornoslaska.org 10.12.04, 14:58
        Nie bedzie reakcji, bo nie doszlo do zlamania prawa. To co robi Giertych
        wyglada groznie, ale nie podpada pod paragrafy, choc byc moze odpowiednie
        sluzby ziely pod lupe polskich naziolkow?

Wracajac do tematu: gratuluje aktualizazji, jak widze duzo robicie! I to sie
        chwali!
    • Gość: farys Stowarzyszenie MLODZIEZ GORNOSLASKA IP: *.citysat.com.pl / 80.48.70.* 12.12.04, 14:38
      Jest tutaj na Gornym Slasku taki fenomen, że zyja tu ludzie ktorzy sie tutaj
      urodzili, w wielu przypadkach ich rodzice tez sie tutaj urodzili a ich
      dziadkowie przybyli na te ziemie i oni nie czuja sie Slazakami ale fenomen
      polega na tym iz im Slask przeszkadza, jezyka nie znoszą, "inność" tępią już od
      przedszkola poprzez szkołę aż do miejsca pracy (piszę to jako świadek - sam w
      przedszkolu szybko nauczylem sie mowic po polsku wiec mnie nie tepiono)
      oni nie rozumieją Slaska i jego problemów np dewastacji srodowiska z powodu
      zrycia ziemi szybami górniczymi i niewłaściwym lub brakiem ich zabezpieczenia
      lub zanieczyszczaniem powietrza; decydentów to nie interesowalo i to niewazne
      czy byli to polacy, niemcy czy czesi nawet choć tutaj się urodzili. Slazacy
      kojarza im sie tylko z "zacofanymi wsiurami" ktorzy smierdza gnojem a
      dziewczyny w skrocie nazwaja KGW (Kolo Gospodyn Wiejskich). A jak mawia
      przyslowie: "Zly to ptak ktory wlasne gniazdo kala".
      Ale nie chcę być niesprawiedliwy bo widze i nna strone: ludzie ktorzy
      przyjechali tutaj niedawno (z rodzicami lub juz jako dorosli z wyboru
      zyciowego) i bardzo staraja sie o swoje otoczenie - chca zyc w normalnym a wiec
      jaknajlepszym mmiejscu. Poznac to zarowno po tym ze potrafia podniesc papierek
      ktory nie trafil do kosza ale tez po tym, ze interesuje ich historia miejsca
      zamieszkania. Takim osobom nie tylko nie przeszkadza bogactwo Slaska ale moim
      zdaniem oni go wzbogacaja - wlasnie z takimi osobami chce mieszkac i mysle ze
      rodowici Slazacy powinni brac z nich przyklad a najlepiej samemu go dawac.
      Moim zdaniem Mlodziez Gornoslaska pozwoli zebrac wszystkich dla ktorych Gorny
      Slask jest domem.
      • stefan_ems Re: Stowarzyszenie MLODZIEZ GORNOSLASKA 12.12.04, 17:01
        Pięknie napisane, chyba właśnie o to chodzi chłopakom i dziewczętom z Młodzieży
        Górnośląskiej. ;-)
      • silesian1 Re: Stowarzyszenie MLODZIEZ GORNOSLASKA 12.12.04, 17:49
        A oto fragment innej podobnej dyskusji, prowadzonej na forum - NTO. Moja
        odpowiedź, na treść propagandowego postu przewodniego - niejakiego
        Stowarzyszenia -Polski Ślask, w której jej przewodniczacy powoływał sie na
        wypowiedź posla Marka Jurka. Warto, ten temat przeczyta na tym forum, w
        pierwszym bloku tematycznym. Temat postu:" "Za wcześnie mówić o narodowości
        śląskiej" AUTOR: oppeln :: 2004-12-11 20:09:17

--------------------------------------------------------------------------------
        Moja odpowiedź: Zacznijmy wreszcie mowić o swojej Ślaskiej narodowości. ::
        AUTOR: Silesian1 :: 2004-12-12 00:55:54

Nie rozumiem dla czego za wcześnie ? A może raczej za późno ?
        "Nowy" może być ten problem tylko dla tych, ktorzy przyglądają się tej sprawie
        z boku. Bezpośrednio - powiedzmy eufemistycznie - " niezaangażowanych ".
        Odkryty obecnie po ostatnim spisie - na nowo - problem śląskiej narodowości
        jest świadectwem, że przetrwał on w narodzie Ślaskim od czasów wojnen domowych,
        nazwanych tu - powstaniami Ślaskimi. Problem tej ważnej identyfikacji
        tutejszej, rodzimej ludności autochtonicznej z narodowością Śląską, a więc nie
        Niemiecką, Czeską , ani Polską - jak by chciały zaborcze nacjonalizmy tych
        narodów (w historii) - ale z coraz liczniej budzącą się narodowością Ślaską -
        będzie problemem który na pewno będzie miał swoje dalsze reperkusje. 500,000
        ludzi którzy mogą zadeklarować swoją Ślaską narodowość w najbliższym spisie
        powszechnym - to nie igła w stogu siana.
        Ślązacy sami, coraz odważniej i śmielej określają już swoją narodowość, jako
        Ślaską, z coraz większą swoją świadomością i bez oglądania się na język którym
        się kiedyś lub obecnie, posługują. Sprawa używanego języka, jest drugorzędna, i
        nigdy nie może być ostatecznym wyznacznikiem poczucia narodowej przynależności.
        A tak chcą te sprawy traktować - różnojęzyczni i różnopaństwowi nacjonalisci.
        Najczęsciej polscy.
        Nie rozumieją oni do końca tej oczywistej prawdy, że to nie język określa
        narodowość, ale mój osobisty, suwerenny wybór, moja decyzja oparta o miejsce
        mego urodzenia i inne aspekty tworzące tzw. pryncypium mojej identyfikacji. To
        ja, Ślązak, a nie Polak, Niemiec , Czech - ja sam w głębi mojej duszy decyduję
        o sobie, a więc i o tym kim jestem, jakiej jestem narodowości.
        Nigdy zaś o tym nie może decydować za mnie czyjaś opinia o tym, lub jeszcze
        bardziej absurdalny fakt, że przypadkiem oto pojawia się ktoś obcy, bezprawnie
        to oceniający
        i wbrew mojej woli zacznie nagle narzucać mi jakąś tam wg niego odpowiednią, bo
        jedynie właściwą - narodowość . Znam takie osoby, ( Na razie bez nazwisk ).
        Nikt nie ma więc prawa za mnie określać mi mojej narodowości. Żadna osoba,
        żaden przepis, zaden państwowy urząd. Chyba że chce mnie ten ktoś...,
        dyskryminować i prześladować. Wtedy, bedzie ode mnie tego żądał. Tak już było
        nie raz w historii tej umęczonej, kochanej, śląskiej ziemi.
        To chyba oczywiste.
        Nie ważny jest zatem sam język, jakim posługują się Ślązacy. Jedni, urodzeni tu
        wcześniej, bedą mówili po niemiecku. Inni, urodzeni teraz , będą w większości
        mówili po polsku. A jeszcze inni, po czesku, lub morawsku. Bo w tych państwach
        leżą, lub leżały
        ( przed wojną ) ziemie Śląskie. Różnorodność języka, nie przekreśla ani nie
        determinuje miejsca pochodzenia i narodowości. Kto myśli inaczej, jest w będzie.
        W swym słusznym dążeniu do uznania narodowosci Ślaskiej my Ślazacy powinniśmy
        dążyć do przezwyciężenia tych językowych różnic i tradycji. Osiągnięcie tego -
        nas tylko, jako naród - wzbogaci i zjednoczy. Wg zasady: co nas nie złamie - to
        tylko nas samych - wzmocni. Doswiadczyliśmy tego nie raz. Powinniśmy więc mimo
        uznanych różnic, dążyć do jedności.

Na tym tle, zdecydowanie negatywnie oceniam powstanie stoważyszenia Polski
        Śląsk - wykluczającego - jak sama nazwa wskazuje - pozostałe Śląskie tradycje
        językowe i opcje kulturowe. Jak się zapowiada będzie to organizacja bez
        przyszłości w zjednoczonej Europie. Wybranie tylko tej jednej zawężającej,
        propolskiej opcji - pachnie mi nacjonalizmem i dyskryminacją pozostałych,
        obcojęzycznych Ślązaków. A na to nie powinniśmy nigdy sobie pozwolić.
        Dlatego wg mnie należy wezwać do całkowitego b o j k o t u tej nowej,
        szowinistycznej i bardzo podejrzanej - organizacji .
        • Gość: pasikoonik Re: Stowarzyszenie MLODZIEZ GORNOSLASKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 10:11
          Inksze, tyrz rynkoow niy trzimjoom w kabzah!
          Uobworzoom Szloonzek "polski" po glajzah.

Do dobrobyta swygo, Familije.
          Po co jym tedy - Autoonoomije?

Wjelokultura? Jym styknie jedno!
          I co, rze kjepsko i z'dziebko wredno?

Co, rze Robota majoom w pogardzie?
          Siedzoom se za to w korzdzius'kym Amcie!

Rze nic niy robjoom? Rze niy poradzoom?
          Za to w Cyntrali nojlepi kadzoom!

Nawet na rzur Nasz, padajoom rzurek.
          Coby boou gorszy? Jak posou Jurek?

Kjerymu stowjac' kcoom i uogarek.
          Cy mjou by Uoon Ci byc' nocny marek?

Co spac' niy moge, bo niy poradzi,
          kej szloonzky Norood po gowje uazi?
          • Gość: pasikoonik Re: Stowarzyszenie MLODZIEZ GORNOSLASKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 14:32
            Niy! To niy Norood! Soommniyniy gasi.
            Kciou by Nous za ... sztroom. Szaltrym Go zgasi?

Proorzno tynsknota, proorzny marzyniy,
            co goornoszloonzky Norood zaginiy!
        • Gość: Euskadiusz Re: Stowarzyszenie MLODZIEZ GORNOSLASKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 23:25
          Dziwne że RO"PŚ" mówi o tym, że za wcześnie mówić o narodowości śląskiej,
          powołując sięna tak "obiektywne" argumenty jak brak śląskiej tradycji narodowej
          w przeszłości...a wystarczy wejść na ich stronę, która zaczyna się od cytatu z
          1879 roku...w którym to nijaki Glajcar mówi o "śląskich Ślązakach", że nie ma
          takowych, choć "próbuje się to wmawiać".
          Ten cytat na pierwszej stronie ROPSiu to ewidentny samobój, bo pokazuje że już
          conajmniej w 1879 poruszana była kwestia narodowości śląskiej (a nie jest to,
          jak się to sugeruje "sprawka kilku niewyżytych politycznie karierowiczów").

No ale nie wymagam od twórców strony ROPŚ logicznego myślenia :-)
    • Gość: Athletic wyjazd na mecz: Austria Wien - Athletic Bilbo IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.04, 09:12
      zainteresowanych wyjazdem na mecz Pucharu UEFA Austria Wien - Athletic Bilbo w
      dniu 17 lutego 2005 zapraszam na naszą stronę - wkrótce znajdziecie tam info o
      przybliżonym koszcie tej imprezy.

Pozdrawiam
      Wesołych Świąt / Frohe Weihnachten
      • Gość: Opolius Re: wyjazd na mecz: Austria Wien - Athletic Bilbo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 09:18
        Aleś spuentował dyskurs !!!
        Brawo!
        • Gość: Arzalluz Re: wyjazd na mecz: Austria Wien - Athletic Bilbo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 18:25
          !Aupa Athletic!
          Górny Ślóńsk z Athletic!
      • Gość: Athletic Re: wyjazd na mecz: Austria Wien - Athletic Bilbo IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 29.12.04, 11:47
        Gdyby ktoś miał możliwość załatwienia taniego busika (12-15 miejsc) na ten
        wyjazd, to proszę o kontakt: op@mlodziezgornoslaska.org

pozdrawiam / Aupa Athletic
    • Gość: Euskadiusz tapety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 23:11
      na naszej zajcie pojawiły się tapety z logo MG. sprawdźcie, oceńcie...w razie
      aprobaty ściągnijcie :-)

niegługo ogłosimy konkurs na najciekawszą tapetę z logo MG i z motywem z
      Górnego Śląska.
      pozdrawiam
      • rico-chorzow Re: tapety 27.12.04, 10:11

> na naszej zajcie pojawiły się tapety z logo MG. sprawdźcie, oceńcie...w razie
        > aprobaty ściągnijcie :-)
        >
        > niegługo ogłosimy konkurs na najciekawszą tapetę z logo MG i z motywem z
        > Górnego Śląska.
        > pozdrawiam

Wszystkiego Dobrego po Godach,

oglądałem te loga,są ładne,osobiście,pierwsze trzy podobały mi się najbardziej,

pozdor Rico

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka