Dodaj do ulubionych

Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemiecku?

03.12.04, 23:37
Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemiecku?
Żyjemy w Polsce i o ile mi wiadomo tu językiem urzędowym jest polski. Żadne
inne miasto na forum GW nie podaje swojej niemieckiej nazwy - a mogłoby być
tego sporo np. Danzig, Posen, Bromberg, Breslau, itd.
Obserwuj wątek
    • stefan_ems Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 04.12.04, 02:02
      leszek21 napisał:

> Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemiecku?
      > Żyjemy w Polsce i o ile mi wiadomo tu językiem urzędowym jest polski. Żadne
      > inne miasto na forum GW nie podaje swojej niemieckiej nazwy - a mogłoby być
      > tego sporo np. Danzig, Posen, Bromberg, Breslau, itd.

Witam!
      To nie jest urzędowe forum, po za tym nie wiem czy zauważyłeś, ale w tytule jest
      nazwa miasta po polsku i to na pierwszym miejscu. Druga nazwa (ta po niemiecku)
      wynika z historii i kultury miasta. Nie bez znaczenia są również mieszkańcy,
      gdzie oprócz Polaków, powiat zamieszkuje Mniejszość Niemiecka, oraz tacy, którzy
      deklarują Narodowość Śląską.
      Co nieco było też w tym wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16759&w=13868245Pzdr.
      • stefan_ems Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 04.12.04, 03:13
        A jak już się tak tym urzędowym przejąłeś, to tu masz fajny artykulik na temat:
        serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2428230.html
        • e_gon Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 04.12.04, 15:14
          stefan_ems napisał:

> A jak już się tak tym urzędowym przejąłeś, to tu masz fajny artykulik na temat:
          > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2428230.html
          odp:To jest projekt ustawy a nie ustawa .Ustawą będzie po podpisaniu przez Prezydenta.A do tego daleka droga .
      • tgbyhn Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 15.01.05, 00:00
        stefan_ems nie musi się tłumaczyć dlaczego lubi także historyczną nazwę swojego
        miasta. ma do tego prawo, czyż nie ?
        • enowak8 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 17.01.05, 15:34
          Jak tak dalej pojdzie w tym naszm Kraju nonsensownej tolerancji to wywiesicie
          Hitlera, to takze historia do ktorej macie prawo !

Polak
          • judyta8 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 17.01.05, 15:45
            Nie czekaj z zapartym tchem....
          • stefan_ems Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 17.01.05, 16:20
            Dziwnie postrzegasz termin tolerancji. Może napisz co nieco o "sensownej
            tolerancji" – jak ona powinna wyglądać na Śląsku. Chętnie poczytam.
            • enowak8 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 17.01.05, 16:30
              Wspolne dobro Panstwa wymaga lojalnego poszanowania jego praw. Mozna pewne
              rzeczy uzwglednic ale nie naruszac zasadniczych podstaw panstwowosci polskiej na
              jej terytorium gdzie mieszkamy i zyjemy. Tego nie wolno zapomniec. Kazde panstwo
              ma prawo zadac od swoich obywateli tych minimalnych zasad zachowania. Pozdrawiam.
              • judyta8 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 17.01.05, 16:37
                Zgadzam sie w zupelnosci? A co ma do tego uzywanie historycznej nazwy miasta na
                nie-panstwowym, acz publicznym forum?....
                • enowak8 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 17.01.05, 20:00
                  judyta8 napisała:

> Zgadzam sie w zupelnosci? A co ma do tego uzywanie historycznej nazwy miasta na
                  >
                  > nie-panstwowym, acz publicznym forum?....

Zawsze we wsystkim jest pewien cel. Nie dziw sie. Ukryta zlowrogosc to temat
                  ktory molestuje. Jestesmy w Polsce tak jak to wspominasz. Mamy nasz honor.
                  Mozemy wspolzyc normalnie z kim kolwiek ale pod jednym jedynym warunkiem, ze
                  istnieje niezbedny szacunek dla naszego Kraju i naszej godnosci Polakow.
          • robbin2 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 02.04.05, 22:38
            Wiesz Śląsk zawsze będzie Śląskiem ale nie polskim.
            nazwy miejscowości powinne być po śląsku pisane jak np:w innych województwach
            tez powoli zmieniają na swoją gware-dialekt polski. co Ty na to??
    • optymista7 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 04.12.04, 11:57

> żadne inne miasto na forum GW nie podaje swojej niemieckiej nazwy

A nieprawda! Województwo Warmińsko-Mazurskie: Mrągowo-Sensburg :)
    • shadow63 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 21.01.05, 12:31
      nie przesadzajmy z niemieckościa w wiekszosci przypadków sprowadza się ona
      do "miłości" DM a obecnie EURO.poczekajmy jeszcze trochę to będziemy szukać
      holenderskich korzeni/wiekszość tam już pracuje/
      • optymista7 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 22.01.05, 13:47
        W niektórych przypadkach to faktycznie prawda.
      • mordehigh Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 03.03.05, 19:27
        o, to to, to jest wlasnie to :), holenderskich, teraz jeszcze angielskich, itd.
        dobrze ze w rosji bida, bo trza by ruskich w rodzinie szukac ;),

czesc
    • lanius5 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 04.03.05, 08:49
      "Żadne inne miasto na forum GW nie podaje swojej niemieckiej nazwy" ??
      Niezbyt odległy od Strzelec Op. Kluczbork /ale jeśli chodzi o liczbe wpisów na
      forum to baardzo odległy, czego wam kapinke zazdroszcze/ wprawdzie promuje
      polską nazwe, ale już nazwy okolicznych wiosek podaje też w brzmieniu niemieckim.
      www.kluczbork.pl/kluczbork/historia/
      ZAPRASZAM na forum regionalne gazeta.pl KLUCZBORK
      • stefan_ems Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 04.03.05, 10:50
        Dzięki za dobre słowo. Tutaj też mały zastój, ale czego się spodziewać? Śnieg za
        oknem, zima i niedźwiedzie jeszcze śpią ;-)). Dzięki za linka – interesujący
        materiał.
        Pzdr.
        • lanius5 ja w Strzelcach Op. byłem... 04.03.05, 12:14
          A do Kluczborka nie chcesz sie wybrać?- choćby wirtualnie. Ja w Strzelcach Op.
          byłem. Podoba mi sie wasz czysty gród. Macie też z prawdziwego zdarzenia Dom
          Kultury z ładną salą widowiskową. W Kluczborku brakuje takiej sali. A był ci u
          nas teatr Hauptmana kiedyś...
          Tak zagladam na moje forum w nadziei, że mnie ktoś odwiedzi.Bardzo mnie ucieszy
          każdy wpis a zwłaszcza takiego pasjonata.
    • anulas100 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 26.04.05, 12:21
      Właśnie odkryłam to forum :-)
      Ale... nazwa mnie lekko zszokowła! Mieszkałam w Strzelcach ponad 25 lat i
      zaręczam, że nie wszyscy Strzelczanie to MN !!!
      Po co ta niemiecka nazwa ??
      To juz może niech założyciel forum zmieni jego nazwę na Strzelce Op. (Gross
      Strehlitz)- tylko dla MN ???
      Czepiam się, ale dobrze że Strzelce zaistniały w sieci :-) szkoda tylko,że z
      takimi konotacjami...
      Ania
      • stefan_ems Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 27.04.05, 17:38
        anulas100 napisała:

> Właśnie odkryłam to forum :-)
        > Ale... nazwa mnie lekko zszokowła! Mieszkałam w Strzelcach ponad 25 lat i
        > zaręczam, że nie wszyscy Strzelczanie to MN !!!
        > Po co ta niemiecka nazwa ??
        > To juz może niech założyciel forum zmieni jego nazwę na Strzelce Op. (Gross
        > Strehlitz)- tylko dla MN ???
        > Czepiam się, ale dobrze że Strzelce zaistniały w sieci :-) szkoda tylko,że z
        > takimi konotacjami...
        > Ania

Droga Aniu!
        Rozumiem Twoje uprzedzenia, bo mam podobny problem. Niedawno kupiłem ekspres do
        kawy – swoisty cud techniki (żona się uparła). Otóż okazuje się, że można w nim
        parzyć także herbatę a ja nie cierpię herbaty! Całe to urządzenie (a drogie to
        cholerstwo było) straciło u mnie znaczenie ekspresu do kawy a stało się jakąś
        dziką parzalnicą herbaty. Napisałem petycję do producenta, by uprzedzał klientów
        stosowną informacją na opakowaniu typu "dla herbacianych smakoszy", czy coś tam
        podobnego. Niestety, nie spełnił on mojej prośby.
        Witamy na forum! ;-)
        Pzdr.

Ps. A przy okazji to nie polecam tych drogich kawowych kombajnów. Postanowiłem
        pozostać wierny moim, niezmiennym od lat rytuałom parzenia kawy. To nawet dobry
        temat na osobny wątek, wszak żyjemy w regionie, w którym kult kawy jest
        szczególnie pielęgnowany, bo kaj się zańdzie tam kafej anbitujom ;-)
    • szkworcka Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 27.04.05, 15:10
      A ja myslalam ze polacy i slazacy sa tolerancyjni!Ludzie opamietajcie sie!Czy
      naprawde przeszkadza wam ta niemiecka nazwa?Wchodzac na to forum szukam
      interesujacych mnie wypowiedzi a nie zawracam sobie glowy nazwami.Zreszta ta
      dwujezyczna nazwa swiadczy o tym,ze zalozyciel tego forum czuje sie polakiem
      jak i slazakiem i wogole sie tego nie wstydzi jak wieksza czesc ludzi
      mieszkajaca na slasku!
      • stefan_ems Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 27.04.05, 17:43
        Dzięki za dobre słowo Szkworcko ;-)
      • judyta8 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 27.04.05, 18:38
        Dac jej piwa, madrze gada! ;)
        • szkworcka Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 06.05.05, 14:20
          Bardzo dziekuje,ale ja tylko napisalam to co mysle.
      • ziuteczek6 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 16.05.05, 20:50
        "A ja myslalam ze polacy i slazacy sa tolerancyjni!Ludzie opamietajcie sie!Czy
        naprawde przeszkadza wam ta niemiecka nazwa?Wchodzac na to forum szukam
        interesujacych mnie wypowiedzi a nie zawracam sobie glowy nazwami.Zreszta ta
        dwujezyczna nazwa swiadczy o tym,ze zalozyciel tego forum czuje sie polakiem
        jak i slazakiem i wogole sie tego nie wstydzi jak wieksza czesc ludzi
        mieszkajaca na slasku!"

Moja droga szkworcka - piszesz ze zalozyciel tego forum czuje sie polakiem jak i
        slazakiem.To dlaczego podaje polska nazwe w skrocie " Strzelce Op" gdy polska
        nazwa brzmi " Strzelce Opolskie " a nazwa "Gross Strehlitz " to nazwa niemiecka
        ,a nie slaska.gdyby ta druga nazwa miasta byla slaska to bym rozumial Twoj tok
        rozumowania .Ja twierdze ze podajac niemiecka nazwe stefan_ems czuje sie
        polakiem i niemcem . Do 01.05.2004 roku uznalbym to za prowokacje ,ale od
        01.05.04 roku twierdze ze stefan_ems czuje sie europejczykiem-OBYWATELEM
        ZJEDNOCZONEJ EUROPY.
        Albo moj tok rozumowania jest bledny???????
        Hallo stefan_ems,czekam na Twoja odpowiedz .

pozdrowienia ziuteczek6
        • ziuteczek6 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 16.05.05, 20:55
          Hallo stefan_ems !!!!!!!

Dlaczego nazwa "Strzelce Op " a nie "Strzelce Opolskie " - jestes za leniwy tych 6
          liter napisac ?????
          Albo chcesz przez to prowokowac - polska nazwa w skrocie a niemiecka w pelnym
          brzmieniu .

pozdrowienia ziuteczek6
          • stefan_ems Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 16.05.05, 21:43
            ziuteczek6 napisała:

> Hallo stefan_ems !!!!!!!
            >
            > Dlaczego nazwa "Strzelce Op " a nie "Strzelce Opolskie " - jestes za leniwy tyc
            > h 6
            > liter napisac ?????
            > Albo chcesz przez to prowokowac - polska nazwa w skrocie a niemiecka w pelnym
            > brzmieniu .
            >
            > pozdrowienia ziuteczek6

Cześć Ziuteczku.

Niestety nazwa forum na platformie GW ma ograniczoną wielkość i pełna nazwa
            "Strzelce Opolskie (Gross Strehlitz)" nie zmieściła mi się.
            Cieszę się, że bronisz polskiej (a raczej komunistycznej) nazwy, bo miałem już
            wyrzuty sumienia, że dyskryminuję nazwę miasta, która funkcjonowała przez prawie
            cztery stulecia (1581-1945), umieszczając ją w nawiasie.
            Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
            • ziuteczek6 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 17.05.05, 18:53
              Hallo stefan_ems !!!!!!!!!!!

Ja tam zadnej nazwy nie bronie.
              Ja tylko tak z ciekawosci pytam , bo " Strzelce Op " moze oznaczac Strzelce
              Opoczynskie albo jeszcze jakies inne .
              A z drugiej strony to "Gross Strehlitz " jezeli by przetlumaczyc na "nasze" to
              znaczy " Duze Strzelce " - a czy Strzelce sa az takie duze ????
              Ostatni raz bylem w Strzelcach Opolskich przed 12 latami u kolegi ze szkoly,
              ktory do Groß Strehlitz przeprowadzil sie z naszego kochanego i pieknego OPOLA
              ( Oppeln Os ) - "Os" jak chyba wiesz oznacza Oberschlesien i dodawane jest aby
              nikt nie pomylil tak pieknego miasta jakim jest nasze Opole z Opolem Lubelskim.
              Jak dlugo Opole nosilo nazwe "Oppeln" musze sie przyznac - nie wiem .
              Nazwy " Strzelce Opolskie to ja tez nie bronie . Niewiem czy to polska, czy jak
              Ty napisales komunistyczna nazwa ,wiem ze tak sie teraz to ladne miasteczko
              nazywa i tej nazwy uzywam.
              Napisales :" Cieszę się, że bronisz polskiej (a raczej komunistycznej) nazwy"
              Wiem ze to co teraz napisze bedzie bardzo zle odebrane chyba przez wszystkich
              a l e :
              w nawiasie napisales "komunistycznej" nazwy ,co mozna potraktowac jako Twoja
              negacje do lat 1945- 1980.Ja musze powiedziec ze jestem urodzony w Opolu pod
              koniec lat 60- tych , czyli zostalem wychowany w komunistycznej Polsce.
              Tak ,bylem wychowany w komunistycznej Polsce .
              Co prawda nigdy nie bylem komunista ,ale jako dziecko bylem u zuchow i pozniej u
              harcerzy. Jako dziecko bardzo mi to imponowalo byc z innymi ,urzadzac obozy
              ,miec poprostu frajde z rowiesnikami .Musze sie tez przyznac ze bardzo chetnie
              bralem udzial w pochodzie 1-Majowym ,bo jako sportowcy dostawalismy nowe dresy i
              tenisowki.
              W tym okresie ukonczylem szkoly , mialem moje pierwsze milosci
              ,pracowalem,zawarlem zwiazek malzenski ktory trwa do dzisiaj ( juz 25 lat
              strzelilo).
              I gdy powracam myslami do czasow "komunistycznych" i mysle np. o tak zwanym
              "Turnieju Miast " o tych zabawach na placu Wolnosci , o dorzynkach ,o tym jak
              to sie na takich zabawach z rodzinka spotykalo ," krupnioka" albo golonke ( co
              prawda 1 golonka na dwoje dzieci ) jadlo , to musze przyznac ze lezka sie w oku
              zakreci.
              A teraz jak widze na opolskim rynku ta "nachlana" mlodziez z ogrodkow piwnych,
              kotrych jedynym celem jest "nachlac " sie , to musze powiedziec ze za komunistow
              my jako mlodziez mielismy lepiej.
              Ja wiem ze natychmiast odezwa sie ludzie i beda mnie od kumuchow ,pacholkow
              Moskwy wyzywac ,ale mi bylo za komuny niezle !!!!
              Mialem prace i za moja wyplate moglem utrzymac moja rodzine.
              Moje dzieci mogly isc do przedszkola .
              Ja moglem jezdzic na kolonie i obozy.
              Moje dzieci mogly jezdzic na kolonie .
              Ja moglem z moja rodzina jezdzic na wczasy.

A teraz za czasow " wolnosci" ????????#

No ale sie rozpisalem .
              Trzeba konczyc i teraz bede oczekiwal tych wszystkich obelg ,ktorymi chyba
              zostane jako " komuch " obrzucony

Pozdrowienia ziuteczek6

piszesz

• stefan_ems Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 17.05.05, 20:56
                ziuteczek6 napisała:

Hi Ziuteczek!

> Ja tam zadnej nazwy nie bronie.
                > Ja tylko tak z ciekawosci pytam , bo " Strzelce Op " moze oznaczac Strzelce
                > Opoczynskie albo jeszcze jakies inne .

"Strzelce Op." na Śląsku Opolskim budzi raczej jednoznaczne skojarzenie.

> A z drugiej strony to "Gross Strehlitz " jezeli by przetlumaczyc na "nasze" to
                > znaczy " Duze Strzelce " - a czy Strzelce sa az takie duze ????

To Strzelce Wielkie – WIELKIE! Dosłownie i w przenośni ;-)

> Ostatni raz bylem w Strzelcach Opolskich przed 12 latami u kolegi ze szkoly,
                > ktory do Groß Strehlitz przeprowadzil sie z naszego kochanego i pieknego OPOLA
                > ( Oppeln Os ) - "Os" jak chyba wiesz oznacza Oberschlesien i dodawane jest aby
                > nikt nie pomylil tak pieknego miasta jakim jest nasze Opole z Opolem Lubelskim.

Skąd Ty piszesz Ziuteczku? Pytam, bo jakoś trudno mi uwierzyć, byś miał większy
                sentyment do niemieckich znaków (ß) niż do polskich (ą, ę, ń, ż, ...).

Ja musze powiedziec ze jestem urodzony w Opolu pod
                > koniec lat 60- tych... zawarlem zwiazek malzenski ktory trwa do dzisiaj ( juz
                25 lat
                > strzelilo).

Gratulacje. Toś się ale musiał wcześnie żenić ;-)

> I gdy powracam myslami do czasow "komunistycznych" i...

Ja tam za komuną nie tęsknię, jednak ode mnie żadnych obelg nie uwidzisz (ale
                może jeszcze ktoś coś dopisze ;-)))
                Pzdr.
                • ziuteczek6 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 17.05.05, 21:13
                  Hallo Stefan_ems !!!!

A ja tak sobie z Kassel pisze.
                  Mam niemiecka klawiature ,dlatego "ß" .
                  Z tym ozenkiem to pojecie " wczesnie sie zenic " jest pojeciem wzglednym ,
                  w wieku 22 lat dotrzec do pelni szczescia jest chyba lepiej niz z 28-30 latmi
                  popasc w nieszczesliwe wezly malzenskie.
                  Ja nie pisalem ze tesknie za komuna ,tylko mialem na mysli :
                  ze z sentymentem wspominam czasy mojej mlodosci ,ktora w czasach komunistow wypadla.
                  A zle rzeczy z mlodosci szybko sie zapomina ,te dobre ( smak tego krupnioka w
                  ustach )pozostaja na dlugo w pamieci

pozdrowienia ziuteczek
                  • maksik9 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 18.05.05, 11:30
                    "ziuteczek" jak przeczytałem te twoje peany o komunie to nawet mi się nie
                    chciało odpowiadać. Ale jak jeszcze napisałeś że klikasz z Niemiec to już nie
                    wytrzymałem. Jak ci się ta komuna tak podobała i jej skutki gospodarcze
                    przekładające się na nasz obecny poziom życia do dlaczego wyjechałeś do
                    kapitalistycznych Miemiec, trzeba było zostać i ponosić skutki tego zadurzenia w
                    komunie. Ja wiem, że lata dziecięce i młodzieńcze są najpiękniejszym okresem w
                    życiu i najprzyjemniej się ten okres wspomina, ale to nie dzięki komunie
                    człowiek był dzieckiem czy młodzieńcem. Jak czytam twój tekst to tak jak bym
                    słyszał złotuostych polityków SLD, którzy zachwalając czasy komuny, chwalą się
                    tym ile to oni ludzi nie wykształcili, ile to nie pobudowali a kwestionowanie
                    ich zasług, jest równocześnie przekreślaniem życia wszystkich ludzi którzy wtedy
                    pracowali. A były premier Rakowski opowiada że gdyby nie komuna to on by
                    musiał krowy pasać, a dzięki niej zaszedł tak daleko. A może by było lepiej, nie
                    dla niego, ale dla tego kraju, gdyby on jednak był te krowy pasał a wraz z nim
                    wielu innych towarzyszy, a zamiast nich rządzili inni mądzrzejsi, którzy tylko
                    dlatego nie przebili się bo nie mieli takiego giętkiego i pokornego karku żeby
                    się wysługiwać komunie. Ile zmarnowano talentów i ludzi. Jeden z matematyków,
                    który już w latach sześćdziesiątych był pionierem informatyki, musiał się zająć
                    hodowlą świń, ponieważ miał nieprawomyślne poglądy, i w kraju nic nie mógł
                    zrobić a za granicę go "prawomyślni" nie wypuścili. Takich przykładów jest więcej.
                    piszesz
                    >Musze sie tez przyznac ze bardzo chetnie bralem udzial w pochodzie 1-Majowym
                    >,bo jako sportowcy dostawalismy nowe dresy i tenisowki.
                    No i w tym sęk, dawałeś się im kupić za nowy dres i tenisówki, i byłeś z tego
                    zadowolony. Ale bardzo wielu ludzi nie dało się kupić za parówkę czy piwo po
                    pochodzie, nie chciało uczestniczyć w tych spędach, ale musiało, nie chcąc
                    narażać się na nieprzyjemności w szkole czy pracy.

>I gdy powracam myslami do czasow "komunistycznych" i mysle np. o tak zwanym
                    >"Turnieju Miast " o tych zabawach na placu Wolnosci , o dorzynkach ,o tym jak
                    >to sie na takich zabawach z rodzinka spotykalo ," krupnioka" albo golonke ( co
                    >prawda 1 golonka na dwoje dzieci ) jadlo , to musze przyznac ze lezka sie w oku
                    >zakreci.
                    Jak byłem pierwszy raz w Niemczech, pod koniec komuny, (wcześniej nie puszczali)
                    to miałem okazję być tam na wiejskim festynie. Pomyślalem dlaczego u nas tego
                    nie ma. Teraz od początku maja do września nie ma właściwie weekendu żeby u nas
                    w okolicy nie odbywały się takie festyny. Te z czasów komuny się do nich nie
                    umywają. Acha i można kupić więcej niż tylko 1 golonkę na dziecko, można kupić
                    nawet dwie albo nawet trzy jeżeli dziecko to zje albo lubi. I nie zabraniają też
                    teraz spotkać się tam z rodziną a i piwo też pozwalają wypić, i to nie taką lurę
                    jak za komuny, gdzie jeszcze trzeba było odstać w kolejce za kuflem, a jaka
                    higiena była.

>Mialem prace i za moja wyplate moglem utrzymac moja rodzine.
                    >Moje dzieci mogly isc do przedszkola .
                    >Ja moglem jezdzic na kolonie i obozy.
                    >Moje dzieci mogly jezdzic na kolonie .
                    >Ja moglem z moja rodzina jezdzic na wczasy.
                    Żal mi cię, bo z tego wynika że nie masz pracy, twoje dzieci nie mogą chodzić do
                    przedszkola, jeździć na kolonie. Ty też nie możesz jeździć na kolonie, obozy ani
                    nawet na wczasy. Jakoś źle to sobie zorganizowałeś. Wyjedź na Białoruś albo
                    lepiej na Kubę czy do Korei Płn. tam komuna jeszcze istnieje. Będziesz to
                    wszystko miał.
                    >A teraz jak widze na opolskim rynku ta "nachlana" mlodziez z ogrodkow piwnych,
                    >kotrych jedynym celem jest "nachlac " sie , to musze powiedziec ze za
                    >komunistow my jako mlodziez mielismy lepiej.
                    jak po obserwacji kilku czy kilkunastu osób można mówić że jedynym celem
                    młodzieży jest "nachlać się" , a czy wtedy młodzież w ogóle nie piła.
                    Ja za komuny też byłem młodzież, i nie uważam że my jako młodzież mieliśmy
                    lepiej. Wyobrażam sobie że gdyby tu była teraz komuna, to w dobie Internetu, nie
                    mógłbym sobie tu tak o niej w ogóle cośkolwiek złego pisać, (vide Chiny),
                    telewizji zagranicznych też bym nie oglądał (gdy pojawiły się pierwsze anteny
                    satelitarne, pod koniec komuny, to żeby zainstalować antenę trzeba było mieć
                    specjalne zezwolenie z milicji-mogli odmówić), za granicę też bym nie wyjeżdzał
                    (wyjeżdzali by tylko prawomyślni).
                    Od "komuchów" cię nie będę wyzywał. Sam się oceń.

• ziuteczek6 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 18.05.05, 18:56
                      Hallo maksik9 i wszyscy inni ktorzych oburzylem swoja wypowiedzia !!!!!

Przedewszystkim chcialem Ciebie bardzo serdecznie pozdrowic z dalekich Niemiec.
                      To co ja przedtem napisalem o komunie to nie byly - jak ty to nazwales -
                      "peany " ,lecz poprostu wspomnienia mojego dziecinstwa i mojej mlodosci ktore
                      przypadly na okres komuny w Polsce.
                      Jak napisales najbardziej nie mogles wytrzymac ze pisze to z Niemiec.
                      Proponujesz mi wyjazd na "Bialorus albo lepiej na Kube czy do Korei Pld. "
                      Musze Tobie napisac ze z checia bym tam pojechal - i nie tylko tam , chetnie
                      pojechal bym do USA ,Kanady czy do Francji , ale po pierwsze- nie mam tyle
                      pieniazkow , po drugie - nie mam tyle urlopu , po trzecie nikt mnie tam nie
                      zaprosil.Bo musze powiedziec ze jestem ciekawy "swiata"!!!!!
                      Do Niemiec zostalem zaproszony ( wraz z moja rodzinka )na okres urlopu przez
                      mojego wujka .Dziekuje Tobie wujku !!!!!!!!!
                      Napisales ze powinien byl zastaci w Polsce ponosic skutki mojego zadurzenia w
                      komunie .
                      Niestety musze Tobie powiedziec ze zostalem w Polsce i ponosze tego skutki .
                      W Niemczech przebywem na 2 -tygodniowym urlopie, ktory jest zreszta przymusowym
                      urlopem , bo w okresie letnim i jesiennym moja szefowa nie da mi urlopu .
                      Acha - odrazu wyjasnienie - pracuje w rolnictwie- ja wiem zaraz padnie
                      okreslenie: ty "wiesniaku " ,ale jestem do tego przyzwyczajony.
                      To co napisalem o komunie to nie sa zadne hymny na rzecz komuny to jest tylko
                      moja mlodosc.I ja nigdy nie twierdzilem - jak to TY napisales -" ze dzieki
                      komunie bylem dzieckiem czy mlodziencem .Ja pisalem ,ze moje dziecinstwo i moja
                      mlodosc wypadla w okresie komuny.
                      I wiem tez, ze ja nie jedynym ktory w tym okresie dorastal i dojrzewal.
                      Co do tego pochodu 1 Majowego musze Tobie przyznac racje. Tak jako 10 - 14
                      letnie dziecko "sprzedalem " sie -co prawda nieswiadomie- komunista za pare
                      tenisowek.
                      Poprostu w tym wieku nie myslalem o polityce,bylem jeszcze za glupi.
                      Zastanawia mnie tylko Twoje sforumlowanie :
                      " ze wielu ludzinie chcialo uczestniczyc w tych spedach, ALE MUSIALO nie chcac
                      sie narazac na nieprzyjenmosci w szkole czy w pracy.
                      Czy oznacza to ze moje pokolenie wychowane na "Czterech pancernych"- to znaczy
                      malolaty ktore byly za smarkate zeby pojac podstawy polityki- sa gorsi od tych
                      ktorzy jak napisales : "nie chcieli ale musieli " aby otrzymac premie w pracy ????
                      Musze powiedziec to "powiedzonko " - ja nie chce ale musze - znam z innych czasow.
                      Z ta golonka to tez male nieporozumienie!!!!
                      Ja nie twierdzilem ze nie mozna bylo kupic dwoch albo i trzech golonek ,ja
                      chcialem poprostu przez stwierdzenie " 1 golonka na 2 dzieci " powiedziec ze nie
                      bylismy bogata rodzina i jedzac 1 golonke na dwoch mozna tez byc zadowolonym z
                      zycia.
                      Powracajac do komuny : piszesz ,ze zal Tobie mnie i moich dzieci.
                      Piszesz : " zal mi ciebie,bo z tego wynika ze nie masz pracy ,twoje dzieci nie
                      moga chodzic do przedszkola ,jezdzic na kolonie.Jakos zle to sobie
                      zorganizowales.Wyjedz na Kube czy do Korei Pld. tam komuna jeszcze istnieje.
                      Bedziesz to wszystko mial."
                      Tu musze Tobie stanowczo zaprzeczyc !!!!!!!!!!!!!!
                      Moje dzieci nie chodza do przeczkola ,bo niestety ten czas uplywa nieublaganie i
                      nawet na Kubie w jeszcze istniejacej komunie moje dzieci sa juz za stare do
                      przedszkola . Sa juz w tym wieku ze musza pracowac a nie w przedszkolu sie bawic.
                      Tak ,masz racje bardzo zle to sobie zorganizowalem - NIE POTRAFILEM ZATRZYMAC
                      CZASU W MIEJSCU:!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      Piszesz ze ty tez byles w czasach komuny wychowany .
                      Jak widac zostales bardzo dobrze przez twoich rodzicow wychowany w tych ciezkich
                      czasch , nalezy sie twoim rodzica podzeikowanie-
                      Bo pomimo paru nieporozumien i roznych punktow widzenia na niektore sprawy
                      napisales swoje zdanie nikogo - a przedewszystkom mnie - nie obrazajac i nie
                      zniewazajac.
                      Dzieki Tobie za to .!!!!!!!!!
                      W tym miejscu musze tez przyznac racje mojemu wujkowi, ktory mi powiedzial :
                      " Internet to bardzo fajna rzecz ,ale trzeba sie umiec wypowiedziec aby zostac
                      wlasciwie zrozumiany .A ja jak widze ,nie potrafie dobrze zformulowac wlasnych
                      mysli skoro dochodzi do nieporozumien z innymi czlonkami forum.

Pozdrowienia ziuteczek6

Ps : uzywam internetu pod pseldonimem mojego wujka,bo on jest tu zalogowany ,
                      ale te wypowiedzi sa moje.

• bigplak Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 19.05.05, 22:34
                        ziuteczek6 ,jak na 2 tygodniowy pobyt w RFN ,to zadumiewajaco szybko nauczyles
                        sie ich ortografii (np. kiedy uzywac ß a kiedy normalne s, jak rowniez doppel-l
                        itp.). Zeniles sie w latach 60-tych majac 22 lata ,wiec do najmlodszych raczej
                        juz nie nalerzysz .Nie wspomne juz o Twoim wujku ,ktory w poczciwym wieku
                        jeszcze w necie grasoje i na ktorego konto piszesz.Troche chyba krecisz. Pomimo
                        tego pozdrawiam.
                        • ziuteczek6 Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 20.05.05, 18:16
                          Akurat przejzalem to co przedtem napisalem i masz racje ja tak troszeczke
                          pokrecilem .
                          Ale teraz prostuje to co pokrecilem i bardzo przepraszam .
                          Napisalem ze urodzilem sie pod koniec lat 60 , masz racje to nie jest prawda, to
                          poprostu pomylka , urodzilem sie pod koniec
                          lat 50 a konkretnie na poczatku ( Marzec ) roku 1957 .
                          Ozenilem sie w wieku 22 lat w roku 1979 w czerwcu .
                          Jak widze juz stefan-ems napisal w swoiej odpowiedzi "ze jak urodzilem sie
                          pod koniec lat 60 i 25 lat pozycia malzenskiego stuknelo to musialem sie bardzo
                          wczesnie ozenic."
                          Musze przyznac nie zaskoczylem , i jeszcze napisalem ze nie zawczesnie na wielka
                          milosc w wieku 22 lat.
                          To tyle tlumaczenia.

ziuteczek6 ,jak na 2 tygodniowy pobyt w RFN ,to zadumiewajaco szybko nauczyles
                          > sie ich ortografii (np. kiedy uzywac ß a kiedy normalne s, jak rowniez doppel-l.
                          Tak masz racje w ciagu 2 tygodni sie tego nie nauczylem .
                          Jako dziecko i mlodzieniec bylem - jak wielu innych na opolszczyznie wychowany
                          2-jezycznie .
                          Nie wiem czy bywales kolo Kozla ( teraz Kedzierzyn-Kozle)w okolicznych wioskach.
                          Czy mowi Tobie cos nazwa " Karchow , Groß Ellguth ".
                          Tam jeszcze dzisiaj rozmawiamy po "naszemu" w naszym gronie bo i tam teraz duzo
                          przyjezdnych,ktorzy zajeli domy po tych co wyjechali do Reichu .
                          Z pisaniem mam troche problemow ,aber es geht so.
                          A moj wujek nie jest jeszcze taki stary -63 lat ( Frührentner von VW - Kassel)
                          Dlaczego mialbym krecic jezeli juz sie nawet do tego przyznalem ze i za komuny
                          bylo mi niezle.
                          Poprostu napisalem to co mysle .
                          Ja wiem ze to jest teraz bardzo modne wyzywac komuchow i opowiadac jak to sie
                          zawziecie ich ( komuchow ) zwalczalo.
                          Ja tego nie robilen wiec i nie pisze o tym .

A przedewszystkim chcialem sie pozegnac bo jutro wracam do domu ,a tam nie mam
                          niestety internetu.
                          Chyba ze sie wybiore do kafejki internetowej to sie odezwe.

pozdrowienia Joachim

• stefan_ems Re: Dlaczego nazwa miasta jest podawana po niemie 20.05.05, 18:56
                            To szerokiej drogi. A jak przyjedziesz to się podłącz gdzieś do netu ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka