Dodaj do ulubionych

Wierciński o sprawie Habera

15.02.05, 19:55
Caly czas chodzi o ta moralnosc to niesamowite.
Obserwuj wątek
    • qwasyx Nobel o ile sie nie myle wymysli proch? 15.02.05, 23:06
      A moze sie myle kojarzac proch z zabijaniem ludzi?
      Jedno jest pewne w calym tym rejwachu nie chodzi o Haber, Nobla czy Oppenheimera
      tylko o inne cele! Jakie? Niech kazdy sobie odpowie na to pytanie wedlug
      wlasnego sumienia!
      • Gość: Drzistula Re: Nobel o ile sie nie myle wymysli proch? IP: 217.173.203.* 16.02.05, 01:07
        Nie masz racji, właśnie chodzi tylko i wyłącznie o odpowiedź na pytanie: czy
        szkoła może nosić imię uczonego, który dowodził atakiem gazowym i w dodatku, w
        świetle przytoczonej relacji, był bezduszny.
        Zresztą Haber za swoją postawę zapłacił wysoką cenę: spotkał się z ostracyzmem w
        środowisku naukowym, pomimo nagrody Nobla. Jego żona, kiedy nie udało jej się
        powstrzymać go od zaangażowania się w użycie śmiercionośnych gazów na froncie -
        popełniła samobójstwo.
        Kiedy w 1933 r. Fritz Haber musiał uchodzić z Niemiec, nie otrzymał zaproszenia
        do Szwajcarii, na co bardzo liczył.
        Na postawione wyżej pytanie może odpowiedzieć tylko i wyłącznie rada miasta i
        jestem pewna, że Królewska Szwedzka Akademia Nauk uchyli się od dawania
        świadectwa moralności Haberowi.
        Sądzę, że żadnej dyskusji nie byłoby, gdyby szkoła miała nosic imię któregoś z
        pozostałych 10 noblistów lub np. Eichendorffa czy Horsta Bienka, czy Augusta
        Scholtisa.
        Jak słusznie zauważył k100 jest to problem moralny, który nieuchronnie budzi
        kontrowersje. Myślę, że podobnie spierano by się, jeśli jakaś polska szkoła
        miałaby nosić imię np. Cata Mackiewicza.
        • Gość: Peter Drzistula jak kazdy hadziaj jest za a nawet ... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 16.02.05, 18:17
          ...przeciw czytajac kolejne wypowiedzi tylko taki nasuwa sie wniosek.Zolnierze
          Hallera po powrocie do najjasniejszej Rzeczypospolitej drugiej dokonywali
          pogromow Zydow i jakos nikomu to nie przeszkadza ze jest patronem szkoly.
          • k100 Re: Drzistula jak kazdy hadziaj jest za a nawet . 16.02.05, 18:29
            Peter i tu tez sie odzywasz jak dzis smakowaly zapiekanki amerykanskie byly z
            cola czy juice?
            Dzieki Habrowi pojecie 'slascy noblisci' zdewaluowalo sie nie moze byc uzyte do
            nazwy szkoly. Znajac jednak lokalnych Niemcow, odczekaja jakis czas i wroca do
            sprawy moze w innym miejscu.
            • Gość: Peter Re: IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 16.02.05, 18:34
              Sa madrzy hadziaje i durni hadziaje no i ty niestetyn nalezysz do tych drugich
              wiec zapamietaj na przyszlosc ze nie mam ochoty odpowiadac na twoje wypociny...
              • k100 Re: ha ha ha ale sie zmartwilem 16.02.05, 18:58
                Peter siedzisz za woda to siesz sie zeby ci Bin Laden nie zabral dobrobytu a do
                naszych spraw nie wtracaj sie.
          • Gość: Drzistula Re: Drzistula jak kazdy hadziaj jest za a nawet . IP: 217.173.203.* 16.02.05, 18:39
            Naucz sie czytać ze zrozumieniem. W którym miejscu tego postu wypowiedziałam
            swoje zdanie na temat, czy w mojej opinii Haber moze czy nie moze byc patronem
            szkoły. napisałam, że jest to sprawa kontrowersyjna i oczywste jest, ze wzbudza
            dyskusję. Przeciwstawiłam się tylko nadinterpretacji i przypisywaniu
            antyniemieckości przeciwnikom.
            Natomiast jestem przeciw pismom burmistrza do Królewskiej Szwedzkiej Akademii Nauk:
            1. informacje na temat biografii i osiągnięć Habera sa powszechnie dostępne
            dzięki Internetowi.
            2. Akademia nie udostepnia uzasadniń wniosków, natomiast są opublikowane w
            ksiązkach i internecie mowy przedstawiające osiągnięcia laureata nagrody Nobla
            3. Akademia nie wystawia certyfikatów moralności laureatom (przypadek Szymborskiej).
            Czy sugerujesz, że pogromy Żydów były na rozkaz Hallera?
            Poza tym rzeczywiście, jak każdej chadziajce oddziałuje na moja wyobraźnię
            śmierć w straszliwych konwulsjach z powodu otrucia gazem.
            • Gość: Peter Re: Drzistula jak kazdy hadziaj jest za a nawet . IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 16.02.05, 18:45
              Przeczytaj swoje wypowiedzi z ostatniego tygodnia.
              A co do Hallera to mysle ze tak bylo tylko komu chcialo by sie drapac po tynku
              bohatera narodowego, w Polsce to nie wypada ,wypada natomiast wytknac cos
              Ruskiemu,Niemcowi...
              • k100 Re: Drzistula jak kazdy hadziaj jest za a nawet . 16.02.05, 19:11
                Nie ma ludzi idealnych. Slazacy tez nie lepsi myslisz ze tacy swieci jak mowia
                wszem i wobec? Bardzo dobrze scharakteryzowal ich Wl.Pazniewski

Kim jestem?

Zdaje się, ze powstawaniu sytuacji paranoidalnych sprzyjają stałe kłopoty
                Ślązaków z tożsamością. Gdy jednostka zadaje sobie pytanie: kim tak naprawdę
                jestem? i ma ogromne trudności z odpowiedzią, już w tym momencie skazuje się
                na poczucie wyobcowania. Na Śląsku odpowiedź zależy od okoliczności
                zewnętrznych: koniunktury politycznej (czy w danej chwili lepiej opłaca się
                być Polakiem – np. okres tuż po wojnie; czy Niemcem – czas wyjazdów na
                Zachód, podyktowanych chęcią lepszego ustawienia się w życiu).
                Kto nie potrafi udzielić odpowiedzi na pytanie: kim jest? – może być za
                każdym razem kimś innym, a to oznacza, że tak naprawdę pozostaje nikim.
                I to jest odpowiedź najbliższa rzeczywistości.
                Paradoksalnie, odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1989 roku nie
                zmieniło sytuacji, ponieważ doszło nowe źródło frustracji i niepewności.
                Nastąpiła bowiem szybka degradacja przemysłu śląskiego, głównie górnictwa
                i upadek cywilizacyjny regionu. A przecież górnictwo na Śląsku to nie tylko
                zawód, lecz także istotny składnik tożsamości, gdyż obudowane specyficzną
                kulturą, systemem wartości, nawyków i obyczajów. Nagle to wszystko umiera.
                Ludzie czują się jeszcze bardziej osamotnieni. Jak tak dalej pójdzie może
                okazać się, że jedynym składnikiem tożsamości śląskiej, jaki ocalał,
                pozostanie... krupniok.
              • Gość: Drzistula Re: Drzistula jak kazdy hadziaj jest za a nawet . IP: 217.173.203.* 16.02.05, 19:30
                Co do Hallera, to wiem, że udział w pogromach był plamą na honorze polskiego
                żołnierza i karany. Zresztą w armii polskiej było trzech legionowych
                pułkowników Żydów: Reichman, Wyżeł-Ścieżyński i Librach. Byli też generałowie
                żydowskiego pochodzenia: Benedykt Mond, dowódca korpusu wojskowego w Krakowie i
                Jakub Krzemiński.
                Nie mam nic przeciwko noblistom śląskim. A co do Habera, to uważam, ze
                odpokutował za swoje niecne i niegodne uczonego czyny i może być włączony, zeby
                uczniom na przykladzie jego losu pokazywać, czego uczony nie powinien robić.
                Jest bowiem zasadnicza róznica między pracą na bombą atomową a sytuacją, w
                której Oppenheimer, Ulam (matematyk ze szkoły warszawsko-lwowskiej) czy Einstein
                zgłaszają sie na ochotnika, żeby leciec nad Hiroszime i brać udział w jej
                zrzuceniu. Wszyscy zresztą po zapoznaniu sie ze skutkami bardzo przeżywali to,
                ze do tej hekatomby się przyczynili.
                Jak widzisz mieszasz dwie rzeczy: ocenę dowodzenia atakiem gazowym przez Habera
                - bez cienia wątpliwości potępiam zangażowanie uczonego, a przytoczona relacja
                świadka czyni Habera w moich oczach postacią odrażającą.
                Natomiast jego niekwestionowane odkrycie, które przyczyniło sie do
                przezwyciężenia głodu jest godne uhonorowania. Tak więc rzeczywiście jestem za,
                a nawet przeciw. Szczególnie po tekście Wiercińskiego.
                W Niemczech są instytuty naukowe imienia Habera czy nazwy ulic. Jednak wątpię,
                czy jest patronem jakiejkolwiek szkoły.
      • Gość: o Nobel o ile sie nie myle wymysli proch do górnictw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 02:02
        qwasyx-sądzę,że grasz głupa-pewnie sam stosowałbyś metody Habera!!!
        Szatańskie porównania. Czy szatan ma sumienie?
        • Gość: Ija Ijewna Nobel wynalazł dynamit, nie proch IP: *.mps.gov.pl 16.02.05, 09:08
          ...bo proch, proszę Państwa znano już wtedy od kilkuset lat. Niby czym
          muszkieterzy nabijali muszkiety? Czego pan Kmicic pozbawiał szwedzką kolubrynę?
          A i wcześniej używano prochu do wczesnych typów bandoletów, piszczeli, hakownic
          itp. itd. Toż przecież broń palna (fakt, kiepska, niecelna i wściekle
          niewygodna) była znana w Europie od XV wieku, jeśli nawet nie wcześniej - już
          pod Grunwaldem wojska krzyżackie miały przygotowanych kilka armat.
          Nobel wynalazł wygodny sposób względnie bezpiecznych detonacji w kopalniach.
          Pozdrawiam.
          • hatatitla Re: Nobel wynalazł dynamit, nie proch 16.02.05, 09:52
            Nobel jako pierwszy zrobił z trotylu - dynamit. I na nim , zrobił fortunę.
            A proch przed tysiącami lat - wynaleźli jako pierwsi - Chińczycy.
            To tyle,
            gwoli wyjaśnienia.
    • Gość: Barbara Dał Pan maluczkim do myślenia...super! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 11:03
      Panie Adamie!Jak się cieszę,że zabrał Pan głos w tej kontrowersyjnej
      sprawie.Mam nadzieje,że namieszał Pan w główkach i może cos sensownego sie
      urodzi?Bardzo cieplutko Pan pozdrawiam.Była studentka i wielbicielka.
    • farys_stop Re: Wierciński o sprawie Habera 16.02.05, 11:16
      k100 napisał:

> Caly czas chodzi o ta moralnosc to niesamowite.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=20318735&wv.x=2&a=20601849
      Wydawało mi sie ze ta sprawa jest poruszana juz w jednym watku na forum Opola wiec po co zaczynac nowy?

• Gość: encyklopedia Re: Wierciński o sprawie Habera IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 15:44
      W Wielkiej Encyklopedii Swiata OXford 2004 w t.5 czytam o Haberze:W czasie I
      wojny światowej pracował nad gazem bojowym i maską przeciwgazową,co spowodowało
      protesty przeciw przyznaniu mu nagrody Nobla w 1918. A więc nie tylko Polacy i
      dr Adam Wierciński,lecz także zimni,logiczni,racjonalni Anglicy pamietają o
      moralnosci w nauce.Pozdrawiam pana dra Wiercińskiego.gość

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka