k100 15.02.05, 19:55 Caly czas chodzi o ta moralnosc to niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwasyx Nobel o ile sie nie myle wymysli proch? 15.02.05, 23:06 A moze sie myle kojarzac proch z zabijaniem ludzi? Jedno jest pewne w calym tym rejwachu nie chodzi o Haber, Nobla czy Oppenheimera tylko o inne cele! Jakie? Niech kazdy sobie odpowie na to pytanie wedlug wlasnego sumienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drzistula Re: Nobel o ile sie nie myle wymysli proch? IP: 217.173.203.* 16.02.05, 01:07 Nie masz racji, właśnie chodzi tylko i wyłącznie o odpowiedź na pytanie: czy szkoła może nosić imię uczonego, który dowodził atakiem gazowym i w dodatku, w świetle przytoczonej relacji, był bezduszny. Zresztą Haber za swoją postawę zapłacił wysoką cenę: spotkał się z ostracyzmem w środowisku naukowym, pomimo nagrody Nobla. Jego żona, kiedy nie udało jej się powstrzymać go od zaangażowania się w użycie śmiercionośnych gazów na froncie - popełniła samobójstwo. Kiedy w 1933 r. Fritz Haber musiał uchodzić z Niemiec, nie otrzymał zaproszenia do Szwajcarii, na co bardzo liczył. Na postawione wyżej pytanie może odpowiedzieć tylko i wyłącznie rada miasta i jestem pewna, że Królewska Szwedzka Akademia Nauk uchyli się od dawania świadectwa moralności Haberowi. Sądzę, że żadnej dyskusji nie byłoby, gdyby szkoła miała nosic imię któregoś z pozostałych 10 noblistów lub np. Eichendorffa czy Horsta Bienka, czy Augusta Scholtisa. Jak słusznie zauważył k100 jest to problem moralny, który nieuchronnie budzi kontrowersje. Myślę, że podobnie spierano by się, jeśli jakaś polska szkoła miałaby nosić imię np. Cata Mackiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Drzistula jak kazdy hadziaj jest za a nawet ... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 16.02.05, 18:17 ...przeciw czytajac kolejne wypowiedzi tylko taki nasuwa sie wniosek.Zolnierze Hallera po powrocie do najjasniejszej Rzeczypospolitej drugiej dokonywali pogromow Zydow i jakos nikomu to nie przeszkadza ze jest patronem szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
k100 Re: Drzistula jak kazdy hadziaj jest za a nawet . 16.02.05, 18:29 Peter i tu tez sie odzywasz jak dzis smakowaly zapiekanki amerykanskie byly z cola czy juice? Dzieki Habrowi pojecie 'slascy noblisci' zdewaluowalo sie nie moze byc uzyte do nazwy szkoly. Znajac jednak lokalnych Niemcow, odczekaja jakis czas i wroca do sprawy moze w innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 16.02.05, 18:34 Sa madrzy hadziaje i durni hadziaje no i ty niestetyn nalezysz do tych drugich wiec zapamietaj na przyszlosc ze nie mam ochoty odpowiadac na twoje wypociny... Odpowiedz Link Zgłoś
k100 Re: ha ha ha ale sie zmartwilem 16.02.05, 18:58 Peter siedzisz za woda to siesz sie zeby ci Bin Laden nie zabral dobrobytu a do naszych spraw nie wtracaj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drzistula Re: Drzistula jak kazdy hadziaj jest za a nawet . IP: 217.173.203.* 16.02.05, 18:39 Naucz sie czytać ze zrozumieniem. W którym miejscu tego postu wypowiedziałam swoje zdanie na temat, czy w mojej opinii Haber moze czy nie moze byc patronem szkoły. napisałam, że jest to sprawa kontrowersyjna i oczywste jest, ze wzbudza dyskusję. Przeciwstawiłam się tylko nadinterpretacji i przypisywaniu antyniemieckości przeciwnikom. Natomiast jestem przeciw pismom burmistrza do Królewskiej Szwedzkiej Akademii Nauk: 1. informacje na temat biografii i osiągnięć Habera sa powszechnie dostępne dzięki Internetowi. 2. Akademia nie udostepnia uzasadniń wniosków, natomiast są opublikowane w ksiązkach i internecie mowy przedstawiające osiągnięcia laureata nagrody Nobla 3. Akademia nie wystawia certyfikatów moralności laureatom (przypadek Szymborskiej). Czy sugerujesz, że pogromy Żydów były na rozkaz Hallera? Poza tym rzeczywiście, jak każdej chadziajce oddziałuje na moja wyobraźnię śmierć w straszliwych konwulsjach z powodu otrucia gazem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Drzistula jak kazdy hadziaj jest za a nawet . IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 16.02.05, 18:45 Przeczytaj swoje wypowiedzi z ostatniego tygodnia. A co do Hallera to mysle ze tak bylo tylko komu chcialo by sie drapac po tynku bohatera narodowego, w Polsce to nie wypada ,wypada natomiast wytknac cos Ruskiemu,Niemcowi... Odpowiedz Link Zgłoś
k100 Re: Drzistula jak kazdy hadziaj jest za a nawet . 16.02.05, 19:11 Nie ma ludzi idealnych. Slazacy tez nie lepsi myslisz ze tacy swieci jak mowia wszem i wobec? Bardzo dobrze scharakteryzowal ich Wl.Pazniewski Kim jestem? Zdaje się, ze powstawaniu sytuacji paranoidalnych sprzyjają stałe kłopoty Ślązaków z tożsamością. Gdy jednostka zadaje sobie pytanie: kim tak naprawdę jestem? i ma ogromne trudności z odpowiedzią, już w tym momencie skazuje się na poczucie wyobcowania. Na Śląsku odpowiedź zależy od okoliczności zewnętrznych: koniunktury politycznej (czy w danej chwili lepiej opłaca się być Polakiem – np. okres tuż po wojnie; czy Niemcem – czas wyjazdów na Zachód, podyktowanych chęcią lepszego ustawienia się w życiu). Kto nie potrafi udzielić odpowiedzi na pytanie: kim jest? – może być za każdym razem kimś innym, a to oznacza, że tak naprawdę pozostaje nikim. I to jest odpowiedź najbliższa rzeczywistości. Paradoksalnie, odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1989 roku nie zmieniło sytuacji, ponieważ doszło nowe źródło frustracji i niepewności. Nastąpiła bowiem szybka degradacja przemysłu śląskiego, głównie górnictwa i upadek cywilizacyjny regionu. A przecież górnictwo na Śląsku to nie tylko zawód, lecz także istotny składnik tożsamości, gdyż obudowane specyficzną kulturą, systemem wartości, nawyków i obyczajów. Nagle to wszystko umiera. Ludzie czują się jeszcze bardziej osamotnieni. Jak tak dalej pójdzie może okazać się, że jedynym składnikiem tożsamości śląskiej, jaki ocalał, pozostanie... krupniok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drzistula Re: Drzistula jak kazdy hadziaj jest za a nawet . IP: 217.173.203.* 16.02.05, 19:30 Co do Hallera, to wiem, że udział w pogromach był plamą na honorze polskiego żołnierza i karany. Zresztą w armii polskiej było trzech legionowych pułkowników Żydów: Reichman, Wyżeł-Ścieżyński i Librach. Byli też generałowie żydowskiego pochodzenia: Benedykt Mond, dowódca korpusu wojskowego w Krakowie i Jakub Krzemiński. Nie mam nic przeciwko noblistom śląskim. A co do Habera, to uważam, ze odpokutował za swoje niecne i niegodne uczonego czyny i może być włączony, zeby uczniom na przykladzie jego losu pokazywać, czego uczony nie powinien robić. Jest bowiem zasadnicza róznica między pracą na bombą atomową a sytuacją, w której Oppenheimer, Ulam (matematyk ze szkoły warszawsko-lwowskiej) czy Einstein zgłaszają sie na ochotnika, żeby leciec nad Hiroszime i brać udział w jej zrzuceniu. Wszyscy zresztą po zapoznaniu sie ze skutkami bardzo przeżywali to, ze do tej hekatomby się przyczynili. Jak widzisz mieszasz dwie rzeczy: ocenę dowodzenia atakiem gazowym przez Habera - bez cienia wątpliwości potępiam zangażowanie uczonego, a przytoczona relacja świadka czyni Habera w moich oczach postacią odrażającą. Natomiast jego niekwestionowane odkrycie, które przyczyniło sie do przezwyciężenia głodu jest godne uhonorowania. Tak więc rzeczywiście jestem za, a nawet przeciw. Szczególnie po tekście Wiercińskiego. W Niemczech są instytuty naukowe imienia Habera czy nazwy ulic. Jednak wątpię, czy jest patronem jakiejkolwiek szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Nobel o ile sie nie myle wymysli proch do górnictw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 02:02 qwasyx-sądzę,że grasz głupa-pewnie sam stosowałbyś metody Habera!!! Szatańskie porównania. Czy szatan ma sumienie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ija Ijewna Nobel wynalazł dynamit, nie proch IP: *.mps.gov.pl 16.02.05, 09:08 ...bo proch, proszę Państwa znano już wtedy od kilkuset lat. Niby czym muszkieterzy nabijali muszkiety? Czego pan Kmicic pozbawiał szwedzką kolubrynę? A i wcześniej używano prochu do wczesnych typów bandoletów, piszczeli, hakownic itp. itd. Toż przecież broń palna (fakt, kiepska, niecelna i wściekle niewygodna) była znana w Europie od XV wieku, jeśli nawet nie wcześniej - już pod Grunwaldem wojska krzyżackie miały przygotowanych kilka armat. Nobel wynalazł wygodny sposób względnie bezpiecznych detonacji w kopalniach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hatatitla Re: Nobel wynalazł dynamit, nie proch 16.02.05, 09:52 Nobel jako pierwszy zrobił z trotylu - dynamit. I na nim , zrobił fortunę. A proch przed tysiącami lat - wynaleźli jako pierwsi - Chińczycy. To tyle, gwoli wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Dał Pan maluczkim do myślenia...super! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 11:03 Panie Adamie!Jak się cieszę,że zabrał Pan głos w tej kontrowersyjnej sprawie.Mam nadzieje,że namieszał Pan w główkach i może cos sensownego sie urodzi?Bardzo cieplutko Pan pozdrawiam.Była studentka i wielbicielka. Odpowiedz Link Zgłoś
farys_stop Re: Wierciński o sprawie Habera 16.02.05, 11:16 k100 napisał: > Caly czas chodzi o ta moralnosc to niesamowite. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=20318735&wv.x=2&a=20601849 Wydawało mi sie ze ta sprawa jest poruszana juz w jednym watku na forum Opola wiec po co zaczynac nowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: encyklopedia Re: Wierciński o sprawie Habera IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 15:44 W Wielkiej Encyklopedii Swiata OXford 2004 w t.5 czytam o Haberze:W czasie I wojny światowej pracował nad gazem bojowym i maską przeciwgazową,co spowodowało protesty przeciw przyznaniu mu nagrody Nobla w 1918. A więc nie tylko Polacy i dr Adam Wierciński,lecz także zimni,logiczni,racjonalni Anglicy pamietają o moralnosci w nauce.Pozdrawiam pana dra Wiercińskiego.gość Odpowiedz Link Zgłoś