Dodaj do ulubionych

Chcą osiedla im. Jana Pawła II

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 06:29
Nie, Nie i jeszcze raz NIE dla tego pomysłu... Czy ktoś wziął pod uwagę
zdanie samego "zainteresowanego", czy życzyłby sobie nadawać jego imieniem
nazwę dla czegoś tak błahego jak spółdzielnia mieszkaniowa? Księdzu
Proboszczu - radzę przemyśleć kilka wypowiedzi Ojca Świętego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Leoanne Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.04.05, 06:50
      Proboszcz Grycan znow sie popisal...niech odda za organy :/...a w kosciele
      niech sie zajmie tym, o co apelowal Ojciec Swiety, a nie podpisywaniem jakis
      petycji...a czy ktos sie zastanowil nad tym, kto zaplaci za zmiane nazwy
      osiedla? czy ludziom sie wydaje ze to tak hop siup???zwariowaliscie? to masa
      pieniedzy, kosztow, ktore w przyszlosci poniesiecie WY, w czynszach...ale
      jakze, wtedy bedzie sie biadolic, ze spoldzielnia czynsze podnosi..BRAWO...
      • Gość: Andrzej Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.kom / *.kom-net.pl 14.04.05, 07:04
        To jakas paranoja! Teraz bedziemy mieli tak, ze kazdy bedzie chcial nazwac
        jakas ulice, plac, osiedle imieniem Papieza. I tego bedzie cala masa w calym
        kraju. Ale ludzie! OPAMIETAJCIE SIE!!! Nie o to chodzi! Jeszcze chwila, a gorke
        na ZWM-ie nazwiecie Kopcem Papieza, a Sosnkowskiego - Aleja Papieza... Nie tak
        nalezy oddawac czesc wybitnej osobistosci, jaka niewatpliwie byl Jan Pawel 2.
        Zastanowcie sie nad tym.
      • Gość: akuaku Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.04.05, 17:55
        masz rację ,a może znowu zbiera pienadze - tym razem na tablliczki i znowu zleci
        wykonanie ich jakiejs firmie która spłonie ,i zostanie parę groszy
    • Gość: zwm Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.zeto.opole.pl / *.zeto.opole.pl 14.04.05, 09:09
      Na pewno chcą, ale media i kościół a nie mieszkańcy!!! Ani to osiedle zwane
      przeklętym ani nazwy ulic tych którzy oddali życie za Polskę nie pasuja do
      nadania imienia Papieża.Nie chcemy drugiej Korei same pomniki a wszędzie
      głód.Przestańcie wogóle to nakręcać ,sa sprawy pilne którymi media powinny sie
      zająć.A może by tak media wywarły nacisk na ps-nie mieszkaniową dlaczego
      niektóre bloki są ocieplone a reszta nie? Zbadajcie ta sprawe bo my za dużo
      płacimy za uciekające ciepło z naszych mieszkań.Skąd sie wzięło powiedzenie,że
      bloki od Zośki do końca budowane w 1983 roku niby są ocieplone, gdzie sie pytam
      czy beton może dawać ciepło z powciskanymi kamieniami które przy większym
      wietrze odpadaja na głowy ludzi? Tym sie zajmijcie to zrobicie dobra robbotę, bo
      tego nam mieszkańcom potrzeba.
      • Gość: Ewa Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.04.05, 20:11
        A może by tak się lepiej zajęli bezpieczeństwem i naprawą dróg? Po co nazywać
        tak to osiedle. Cześć papieżowi niech oddadzą przyjęciem jego nauk i postawy
        wobec drugiego człowieka, a nie stawianiem pomników i nazywaniem ulic.
    • Gość: interesny A co na to "dzialacze" AK? n/t IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.05, 09:12
      • Gość: ;-) Re: A co na to "dzialacze" AK? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 09:15
        Masz na mysli (sadzac po serwerze ) AFRIKA KORPS, co !??!

;-(
    • Gość: mieszkańcy zwm Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.zeto.opole.pl / *.zeto.opole.pl 14.04.05, 09:16
      Masz święta rację, spółdzielnia Przyszłość w tej chwili ociepla bloki przy
      Wilsona które zbudowano w póżnych latach 80-tych i nie udaje głupa,że coś jest
      ocieplone bo wiadomo,że to niesmaczny żart ze strony sp-ni zwm.A pomników było
      po wojnie tyle,że burzyli i teraz chcą tego samego.Po co ? My żyjmy tak jak
      namawiał i sam pokazywał Ojciec Święty.Niech zrobia cos dla żyjących, w Polsce
      zajmuja sie tylko zmarłymi bo to najprościej.
    • Gość: Mieszkaniec Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.04.05, 09:30
      Kto samowolnie wywiesił przy Lidlu ten szary papier? Zdjąć to natychmiast!

ZWM ma pozostać ZWMem. A dziennikarze szukają ludzi... dzkoda tylko, że nic nie
      napiszą, że na niniejszym forum jest duża liczba przeciwników...
    • Gość: gucio Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.04.05, 10:26
      Naprawde to nie wypada zeby osiedle nazwac imieniem tak dostojnej osoby jaka
      byl Jan Pawel II. To za duza dzielnica. To sypialnia gdzie dzieja sie rozne
      rzeczy niejednokrotnie nie godne takiego imiennika.
      Jak bedziecie sie czuli czytajac w gazetach informacje np: wczoraj na osiedlu
      Jana Pawla II mlodziez wszela burde w osiedlowym parku niszczac lawki. Rannych
      zostalo pieciu mlodych ludzi. Jak to sie ma do postaci papieza i do tego co on
      glosil?
      • Gość: zezol Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.04.05, 11:03
        Na osiedlu dzieja sie tak parszywe rzeczy ze nie godne sa imienia Jana Pawla II.
        Poza tym jak to sie ma do nazewnictwa ulic?
        • Gość: Ewa Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.04.05, 20:12
          No właśnie...Jak już chcą zmienić to na AK, a nie Jana Pawła II. Idioci.
    • Gość: odkurzacz NIE, to nie jest to miejsce - jestem PRZCIW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 10:35
      Niestyty wydaje sie że artykuł został napisany pod wcześniej przygotowana teze,
      Wszyscy są za, wszyscy się zgadzają - nawet ksiądz!
      Zawsze byłem przeciwny takiej tępej nagonce medialnej, kykorzystujacej w danym
      momencie podniosłe chwile - Wyborcza jest jak zwykle dobrym tego przykładem,
      niestety.
      Bez wątpienia papież Jan Paweł II był naszym wielkim rodakiem, największym i
      mam nadzije że pozostanie w naszych sercach....i głowach.
      Ale błagam o wprowadzenie trochę racjonalności do tej dyskusji:
      - ZWM ma w sobie ulice żołnierzy, generalnie bohaterów związanych z walką
      Polskiego Państwa Podziemnego podczas wojny, nijak ma się nagle nazwa osiedla
      im. JPII
      -po drugie chciałbym aby uczczenie JPII odbyło sie poprzez nadanie nazwy placu
      ulicy naprawdę reprezentacyjnej części miasta, mamy tego wszyscy świadomość że
      ZWM takim miejscem nie jest - mieszkam tu - o duże osiedle, i delikatnie mówiąc
      niezbyt piękne blokowisko z czasów gierkowskich.
      - ze swojej strony proponuję zmianę ZWM np. na proponowaną już wcześciej AK
      (armii krajowej) albo jeszcze lepiej - nie wiem czy ktos to już proponował - na
      ZWZ (Zwiazku Walki Zbrojnej) moim zdaniem to najlepsza propozycja
      - i prawdę mówiąc meczy mnie ten cały medialny hałas: media piszą, ksiądz
      wystawia listy do podpisu, ludzie sie cieszą, coś w tym stylu. Zatrzymajmy się
      na chwilę i pomyślmy
      • Gość: Adam Re: NIE, to nie jest to miejsce - jestem PRZECIW IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.04.05, 11:09
        Imieniem Jana Pawła II powinno nazwać się coś pięknego, coś wyjątkowego
        a nie siermiężne blokowisko jakim jest "zwm".Czy ksiądz proboszcz dobrze
        sprawę przemyślał ?
    • Gość: parafianin Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.04.05, 11:14
      Ksiedzu proboszczowi z ZWM-u cos nie wychodzi z organami a czepia sie innych
      spraw. Proponuje nich zakonczy porzadnie sprawe organow i dopiero zabierze sie
      za druga. Inaczej jak sie lapie dziesiec srok za ogon to zadnej sie nie zlapie.
    • Gość: AWM Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 14.04.05, 11:17
      Dziwię się ks.Grycanowi,ze przy problemach duszpasterskich zajmuje stanowisko w
      tak kontrowersyjnej od lat sprawie.Osiągnie niewątpliwie jeden efekt -PODZIELI
      MIESZKAŃCÓW.Pomysł ze wpisywaniem sie pod petycją jest medialnym hitem, ale na
      krótką drogę.Księże Proboszczu proszę jeszcze przemyśleć dzialania w sprawie
      nazwy osiedla,może zapytać w tej sprawie ks. abpa Nossola ??.
    • Gość: mieszkaniec Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: 212.244.126.* 14.04.05, 11:22
      Zdecydowanie jestem za zmianą nazwy placu Wolności na plac Jana Pawła II, a
      spółdzielnia zwm niech zmieni nazwę na Armii Krajowej...
    • formozus1 Ja chcę miasta,Papieżyce Janowo Pawłowe II 14.04.05, 12:27
      Jak byś świrem religijnym to przynajmniej ambitnym i na maxa.
      Dlaczego tylko ci z ZWM-u mieliby swgo Bożka, my z Dambonia też chcemy.
      Niech będzie pochylony.
    • Gość: behemot Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.04.05, 14:03
      Nie tak dawno kombatanci spod znaku AK sami biegali dając wyraz swojej tężyżnie
      fizycznej po osiedlu w sprawie uczczenia samych siebie zbierając podpisy pod
      inicjatywa zmiany nazwy osiedla.Duchowo przypieczętował ich starania ks.
      proboszcz.Po śmierci Papieża ekstatyczni mieszkańcy,fiat voluntas
      tua,samorzutnie nazwali osiedle imieniem Jana Pawła II,co też przypieczętował
      ks.proboszcz,akowców biorąc na siebie[łącznie z Panią D.Schetyną].Obserwujemy
      swojego rodzaju rozdwojenie jażni i licytowanie się patronów,tym bardziej że
      obie kandydatury maja poparcie koscioła lokalnego.Gołym okiem widac działanie
      Opus Dei.Zastanawia również gorliwość mieszkańców,którzy byli raz za AK a w
      nieodległej przyszłości za Janem Pawłem II jako patronami osiedla.Wygląda na
      to,że podpis nic nie znaczy,no chyba że inni podpisywali za AK a inni za J.P.II.
      Nie ulega watpliwości,że po śmierci Jana Pawła II świat się zmienił,czego
      najprostrzym wyrazem w skali mikro,jest chęć zmiany nazw ulic i osiedli,poparta
      stawianiem posązków,a także okrzykami sanctus subito.Takie zachowanie sie
      Polaków jest odbiciem ich powierzchowności religijnej,gdzie folklor katolicki
      przez jednych zwany tradycją,bierze góre nad duchowoscią i wewnętrznym
      przzeżywaniem tajemnicy objawienia.Ostatnio kłócili się jak przyjmować komunię
      św.,jakby to było najważniejsze.Obserwując ten owczy pęd do czczenia Janowo
      Pawłowego pontyfikatu,wyrażony w nazewnictwie i posązkach,odnoszewrażenie,że
      niewiele z nauk,które gło sił przez 27 lat Ojciec Swięty trafiło do moich
      rodaków , mieszkańców osiedla ZWM.
    • Gość: TTT OSIEDLE ZNIKAJACYCH ORGANOW IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.04.05, 16:02
      ,.
    • Gość: Maciek Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.04.05, 16:25
      jak sie czyta takie farmazony co niektorzy wypisuja to rece opadaja !! ja sie
      pytam jakie to wielkie koszty trzeba bedzie poniesc zmieniajac nazwe
      osiedla ??!! a mieszanie do tego wszystkiego organow to juz w ogole jakas
      paranoja !!
      tak czy siak uwazam ze w kwestii zmiany nazwy dzielnicy powinni sie wypowiedz
      jedynie jej mieszkancy !!
    • Gość: Foka Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 17:10
      I tutaj widać naszą mądrość.ZWM zmienić na AK,teraz na JP2.Czytam,że tego chcą
      mieszkańcy osiedla,już jest tysiąc podpisów...To chcą,czy też nie?Bo mieszka
      tutaj ponad trzydzieści tysiączków.Tysiąc,jest to bardzo marny wynik!Ludziska,
      dajcie sobie spokój.I dlatego jakiś Achim,czy inny Franz się śmieje z
      ciebie,Polaku.Zmarły Jan
      Paweł 2 chciałby tego?Wątpię,bo Jego imię nie powinno takiego miejsca,jak
      osiedle "mieszkalne!" firmować.Gdyby chcieć nazwać
      je: "Betonowe","Brudnawe","Nijakie",itp.,OK.Ale nie tak!A pleban z bunkra na ZWM
      niech zajmie się swoją robotą.W noc,w którą zmarł JP2 wróciłem do domu.Po drodze
      usłyszałem tą wiadomość.Słyszałem o tym,iż ludzie idą do kościołów modlić
      się.Coś mnie też naszło.Poszedłem ok.1 w nocy.I co?Zamknięte!Paliło się tylko
      kilka świeczek na zewnątrz.Gdzie wtedy był ksiądz pleban,teraz tak aktywny
      politycznie?Ja wiem,1 w nocy to jest taka pora,kiedy porządny człowiek śpi,no -
      wraca z knajpy.No,ale nie często umiera papież-polak,więc gdzie wtedy był
      pleban?Dajcie sobie na wstrzymanie!
    • Gość: Ewa Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.04.05, 20:08
      NIE! Głupotą byłaby taka zmiana. Przecież to w ogóle nie pasuje do tego osiedla.
      A poza tym, teraz jest masowy szał na punkcie papieża.
    • Gość: dominik Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.mieszko.pl / *.mieszko.com.pl 15.04.05, 11:27
      A może zmienić nazwę Kraju na JP II ? Lepszy byłby .
      • Gość: ;-) Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 11:58
        Gość portalu: dominik napisał(a):

> A może zmienić nazwę Kraju na JP II ? Lepszy byłby .

Te Mieszko-kolezko !
        Moze bys sie wzial do roboty, bo ci jakis "manager" zaraz obetnie cos :DDDDD

;-)

• Gość: geronimo TAK,TAK I JESZCZE RAZ TAK!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.117.18.* 15.04.05, 18:46
      • Gość: behemot Re: TAK,TAK I JESZCZE RAZ TAK!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 15.04.05, 23:16
        No i wyszło mu trzy razy tak.Ale to już było i nie wróci więcej.....jak śpiewała
        Rodowicz.
        • halwaja " n i e " dla zmiany nazwy dzielnicy !!! 16.04.05, 23:38
          mieszkam od dawna na ZWM i wcalę nie chcę zmiany nazwy dzielnicy.
          Myślę że za zmianą nazwy dzielnicy ulec by musiały nazwy ulic. Papież można
          uczcić na wiele innych bardziej zaszytnych sposobów. Jak by to brzmiało ?
          ...huligaństwo i rozboje panują na dzielnicy Jana Pawła II " . A zmiany
          nazw ulic na np. watykańską , bazylikową a może kardynalską ?
          Wydaje mi się że to profanacja.
          A poza tym prostu mnie nie stać aby zmieniać wszystkie dokumeny , Jeżeli na
          ZWM mieszka ok 40 tys ludzi i połowa z nich ma tylko po dwa dokumenty np, dowód
          osobisty, prawo jazdy to czekało by urzędników ogrom pracy a nas mieszkańców
          koszty . Mam inne problemy finansowe niż na wymianę dokumentów i powiadomienie
          wszystkich znajomych z którymi koresponduję o zmianach .
          Wolę te pieniądze dać na adaptację budynków / np. wzniesionego przez
          Wagonówkkę " na mieszkania dla ludzi bezdomnych którzy chcą mieć dach nad
          głową lub wspomóc osoby które pozostają w skrajnej biedzie. Myślę że Papież
          by się uśmiechnął do takiego pomysłu .
          My Polacy mam dziwne skłonności łatwo wynosimy na pomniki i równie szybko
          strącamy z nich niedawnych idoli.
          • Gość: niepytek MAŁA SCHIZKA! IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 19.04.05, 15:09
            A pokaż, szanowny przedmówco choć 1 dokument, w którym masz wpisany
            adres "ZWM". "ZWM" nie jest nazwą dzielnicy, bo takich w Opolu formalnie nie
            ma. To tylko osiedle (nieformalny podział) i nazwa spółdzielni. Ta zaś poza
            korektoą rejestru sądowego itp. nic nie musi zmieniać. Nowe dokumenty mogą być
            z nową nazwą a stare, już wydane zachowują ważność.
    • Gość: <> Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 16.04.05, 09:04
      A moze zmienimy nazwe Opola na JPII?
      • Gość: Popieram Re: Chcą osiedla im. Jana Pawła II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 12:32
        Popieram, zamiast Opole - Jano-Pawłowice-Drugie, a wszystkie ulice też
        zamieniłbym na np.ul.JPII-1, ul.JPII-2,..., i aż do wyczerpania się zasobów.
        Albo tylko nazwę ulica na JPII i sprawa załatwiona. JPII.Niemodlińska,
        JPII.Ozimska, LUDZIE TO JEST DO ZROBIENIA, WYSTARCZY TYLKO CHCIEĆ!!!
    • Gość: j ... IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 17.04.05, 21:15
      Kościół polski nie po raz pierwszy reaguje na to, co się dzieje po śmierci Papieża. W poniedziałek dekret w sprawie uczczenia pamięci Papieża wydał abp Józef Życiński, metropolita lubelski. - Piękniej uczcimy pamięć Papieża, tworząc kuchnie dla ubogich, świetlice dla dzieci, hospicja czy młodzieżowe ośrodki kultury, niż przez zwykłą zmianę nazwy ulic - napisał abp Życiński. A "Gazecie" powiedział: - Zrezygnujmy z chorych ambicji, które sugerują wybudowanie kolejnego pomnika szybciej, niż uczyni to sąsiednie miasteczko.
      • Gość: behemot Re: ... IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 19.04.05, 15:13
        I to by było na tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka