Gość: byly Student Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 18.10.02, 08:26 ... Jest uczelnia przypominajaca moskiewska szkole wyzsza z polowy lat oseimdzisiatych ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agaton Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.251.136.* 19.10.02, 09:17 Wiele osob z panstwa wykladowcow ma moskiewskie, leningradzkie i inne wschodnie, marksistowsko-leninowskie dyplomy! To czyni te uczelnie podobna do owej moskiewki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Nicieja Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.bajana.kom-net.pl 26.10.02, 18:17 zamknięte, nieświeże towarzystwo wzajemnej adoracji! najbardziej podobają mi sie te nazwa:collegium maius, collegium paedagogicum, villa academica.... co to jest? oxford, padwa? dlatego zostalem senatorem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.synet.com.pl / *.gazeta.pl 26.10.02, 19:18 Czas może zakończyć ten wątek dyskusji. Skopiowałem go sobie do archiwum. Niech tam siedzi. Jest faktem, że opolska Alma Mater od jakiegoś czasu jest UNIWERSYTETEM. Może nie najdoskonalszym, może lepsza była jako WSP. Przynajmniej w porównaniu do innych podobnych polskich uczelni tego typu. Jeszcze w czasach, kiedy dyskutowano, czy opolska WSP powinna być uniwersytetem, mialem przyjemność gościć w Opolu szefa jednego z muzeów w Oxfordzie. Podczas jakiejś kolejnej wieczornej próby wyjaśniania mu tajnikow naszej polskiej i opolskiej specyficzności rozmowa zeszła na problemy opolskiego szkolnictwa wyższego i uniwersyteckich ambicji WSP. Wtedy usłyszałem: czy wiesz z jakiego poziomu zaczynał Oxford University? To były szkółki parafialne, ale mieli ich włodazrze ambicje i pomysł na to, by być najlepszymi. Zdobywali, mowiac jezykiem dzisiejszym sponsorów, którzy fundowali kolejne kolegia. Ściagali do siebie takich ludzi, którzy coś sensownego wiedzieli i byli gotowi studentom to przekazywać. A co najważniejsze, zaczęli strzyc trawniki. I tak strzygą już ponad 6 wieków. Można na nich robić wszystko siedzić, chodzić, biegać, grać piłkę, a nawet starać się je zniszczyć. Ale na to nie ma szans. One wszystko przetrwają. Podstawą uniwersyteckiej tradycji mogą być też trawniki. Władzom UOp (jejku, jaki skot)życzę wywalczenia prawa do zasianie trawy na placu Kopernika, i posadzenia tam drzew, oraz pielęgnowania tych, które tam już rosną. Jeżli przez następne 600 lat będzie się je przystrzygać regularnie, to jest szansa, że Opole, kiedyś zostanie Oxfordem. Trzeba tylko pamiętac o drugim warunku; ściagać tu tych, którzy coś wiedzą i skłonni są tą wiedzą dzilić sie ze studentami. Wcale nie trzeba od razu na etat z domkiem. Czasem wystarczy wykład, lub cykl wykładów. Czasem stypendium na napisanie ksiązki z prośbą o poprowadzenie seminarium. Czasem wystarczyłoby po prostu zaprosić. ALE PRZEDE WSZYSTKIM STRZYC TRAWNIKI!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adzia Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 18:25 UO to przeciez genialna uczelnia! Oj prawie slaski/opolski Oksfordzik, daje dobre szanse kariery na bezrobociu, nauczywszy sie tam kombinowac, mozna dobrze pozyc cale zycie, bez wiekszego stresu, a majac dyplomik magisterski naszej opolskiej wszechnicy swiat lezy u stóp! Pozdrowienia z innego Slaska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-student Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.216.95.* 13.05.04, 15:23 A dlaczego mamy konczyc? O UO wiele osob mogloby wiele tutaj napisac! Nie zamykajmy im ust! Wysrarczajaco czesto ma to miejsce w murach tej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ro Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 18:53 stosunki są tam jak w starej państwowej firmie, gdzie "czy się stoi czy sie leży dwieście złotych się nalezy" oczywiście za nauczanie które jest albo i go nie ma, częsciej zajęcia się nieodbywaja ponieważ kadra naukowa ma duzo innych funkcji społecznych w radzie miasta lub innych instytucjach. Najdziwniesze jest to iż ci sami wykładowcy ucząc w innej pryatnej szkole prowadzą zajęcia na całkiem innym poziomiei o wiele ciekawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filozof Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zrz.TU-Berlin.DE 11.11.02, 10:42 Na UO nie ma co narzekac, wiele lez juz nad nim wylano, moze warto go pokochac takim, jaki jest a milosc zmieni moze cos na tym padole... Odpowiedz Link Zgłoś
sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 22.11.02, 10:47 Milosc ponoc gory przenosi... Tylko czy w UO jest miejsce na milosc? A w ogole to kogo tam kochac? A... studentki! Te sa w Opolu wyjatkowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: proxy / 213.39.30.* 30.11.02, 21:08 UO chyba coraz bardziej normalnieje - widac to po pomnikach! Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonimowi Pochlani Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.uni.opole.pl / 217.173.193.* 02.12.02, 16:02 TO ZALEZY... Biorac pod uwage wymiar transcendentny, zmienne takie jak neurotyczna osobowosc naszych czasow, lek spoleczny portierow, wplyw pogody na humor Rektora, wyglad elewacji Collegium Maius, uwazamy, ze UO jest niczym istota efemeryczna. Biorac pod uwage przemiany ustrojowe w naszym kraju, dziarsko podazamy krok w krok z przodujacymi uczelniami europejskimi w kierunku swietlanej przyszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek-k Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.praszka.sdi.tpnet.pl 04.12.02, 17:54 O czym tu wogóle mówić. Przed wejściem kulturka (oświetlony pomnik), a po wejściu do środka mam takie wrażenie, jakbym się znalazł w jakimś starym szpitalu, który niedłógo mają zamknąć. Myślę sobie, że stać ich na to żeby chociaż pomalować i odnowić te korzytarze. Zresztą wykładowców też powinni powymieniać, np. panią Borowską - ktoś ją podkapował za branie łapówki za to, żeby możnabyło chociażby podejść do egzaminu. TO JEST HAŃBA!!! Tak być nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.64.* 07.12.02, 12:57 Zarówno Uniwersytet jak i Politechnika na trwałe wrosły w krajobraz Opola. Dochodzi do tego jeszcze WSZiA. To dobrze, że mieszkańcy opolszczyzny mają możliwość kształcenia u siebie. Oczuywiście poziom tego kształcenia wyznaczają nauczyciele akademiccy a ci niestety zajęci zarabianiem pienędzy zapominają o swoich powinnościach. Rankingi swiadczą same za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filozof Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zrz.TU-Berlin.DE 10.12.02, 12:18 O poziomie kazdej uczelni decyduje z jednej strony dydaktyka, a z drugiej badania i z nich tez powinna w znacznej mierze wynikac owa dydaktyka. Wowczas zajecia sa ciekawe, a studenci nie maja wrazenia, ze sluchaja starych prawd, ktore i tak mozna przeczytac w kazdym, nawet najprostszym podreczniku... To jest jedna strona medalu, jego druga to wspolpraca - czyli w sumie mozliwosc pochwalenia sie owa dydaktyka i badaniami na zewnatrz i to zarowno w ramach wspolpracy krajowej jak i zagranicznej. A ze nie jest z tym na UO najlepiej wystarczy spojrzec do instytutow filologicznych - kiedy ostatnio goszczono studentow zagranicznych, lub tez wlasni wyjechali za granice? Ostatnio zlikwidowano nawet na opolskiej germanistyce - w sumie dzieki staraniom tamtejszej pani dyrektor - wspolprace z DAAD, instytucja podstawowa jezeli chodzi o kontakty z Niemcami i uczestnictwem w projektach naukowych jak i studenckich. Oto polityka na UO, i szczerze powiedziawszy przy pelnej akceptacji wydzialu filologicznego i samego rektora! Brawo!!! Tak dalej prosze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: proxy / 62.80.20.* 12.12.02, 19:59 Dydaktyka to podstawa, ale czy ktos sie o nia martwi na tym uniwerku,kiedy co chwila cos wypada, a zaoczni placa i nic... kupuja powoli tylko dyplom i tak malo renomowanej uczelni - moze te z czolowki rankingow bardziej sie cenia :) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka narzekania, narzekania....wstydźcie się! IP: *.unregistered.media-com.com.pl 20.01.03, 21:21 Hmmmm...a wiecie co mnie tak najbardziej w tym wszystkim zastanawia?? To, że wszyscy tylko krytykują, narzekają, widzą same niedoskonałości. A zdajecie sobie sprawę z tego, że sami wybraliście sobie tą uczelnię??? Wy sami, a nie nikt inny. Wybierając kierunek na UO na pewno wiedzieliście co nieco na jaką uczelnię się decydujecie, po co więc teraz narzekania. Żadna uczelnia nie jest idealna. Wszyscy powinniśmy sie cieszyć, że uniwersytet jest w ogóle w Opolu. To jest młoda uczelnia i na pewno jeszcze wiele sie musi nauczyć, no ale nie przesadzajmy. Jeśli się komuś nie podoba zawsze może się przenieść. Bardzo gorąco polecam Uniwersytet Wrocławski, a szczególnie Wydział Prawa i Administracji. Narzekacie na Opole??? Spróbujcie we Wrocławiu (ha!)Może ktoś wtedy zechce podzielić się wrażeniami. PS Może we Wrocławiu stwierdzicie że tam doktoranci są super?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Safona Re: narzekania, narzekania....wstydźcie się! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 19:38 Studenci, którzy narzekają, niech spojrzą krytycznie na siebie. Zapisują się na proseminaria z wyboru - chyba dlatego, że ta problematyka ich interesuje, prawda? Na drugich zajęciach w semestrze, po zadaniu bardzo ważnej, współczesnej lektury 80% przychodzi nieprzygotowanych!!! Już na wstępie ujawniają swój stosunek do studiowania, bo przecież eszcze nie mają podstaw do oceny zajęć, do lektury nie zajrzeli, więc nie wiedzą, czy jest nudna czy frapująca. Wykładowcom taka postawa bylejakości podcina skrzydła. Poza tym dużo czasu tracą na szukanie ściągniętych z Internetu prac. Trochę samokrytycyzmu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiunia Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.02, 18:47 O jakosci uczelni decyduja rowniez asystenci jako narybek na przyszlosc, a ci w Opolu na UO sa wyjatkowo slabi! Niestety! :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EX-Student Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: proxy / 62.80.20.* 08.01.03, 19:06 To ze sa slabi to proste, maja licze fuchy i inne okazje na boku dzieki temu ze pracuja na UO, a oprocz tego sa czesto gesto goncami swoich panstwa profesorow. I taki to tez przynosi mierne efekty, ze nie maja czasu na przygotowanie sie do dydaktyki, nie mowiac o pisaniu prac doktorskich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ONA Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.punkt.pl / *.punkt.pl 04.02.03, 10:26 nie nie jest, a przynajmniej wydzial administracji. Jego władze dążą ambitnie do utworzenia wydziału prawa- o zgrozo nie kompromitujmy się... za wysokie progi. Co do kadry to są wykładowcy, których bardzo cenię i szanuję, za wiedzę i za kulturę osobistą, podejście do studentów, niestety to chlubne wyjątki( Pan dr z finansów publicznych nie potrafil odpoiedzieć na zagadnienie do egzaminu, które sam przygotował-na pytanie studentów musiał się douczyć na następne zajęcia).Zmorą tego wydziału jest organizacja i logistyka - porażająca bezmyślność- może, a może obojętność na to jak to wszystko będzie funkcjonowalo w ciągu roku akademickiego- ważne żeby przypilnować zaocznych by pieniążki wpłacicli w terminie, bo przecież marmury na Kopernika tanie nie były...ten wydział to porażka- albo władze tego wydziału to porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
iwea Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 06.02.03, 13:47 Nie mogę się wypowiadać o całym UO, ale moja opinia o wydziale filologii angielskiej jest niestety nienajlepsza. Studia skończyłam w 1998 i w miarę upływu czasu coraz bardziej dziwię się temu jak nas tam traktowano. Nierzetelność, bylejakość a zdarzało się, że i chamstwo niektórych wykładowców wydają mi się aż nierealne. Moje doświadczenie zawodowe (nie pracuję w zawodzie nauczyciela)nie pozwala mi zrozumieć jak można tak byle jak pracować, wyżywać się na studentach (bądż co bądź ludziach dorosłych)iżądać dla siebie bałwochwalczego podziwu! Studiujący w zasadzie nie mają prawa głosu w kwestii jakości serwowanych im usług, co jest przecież całkowicie sprzeczne z zasadami rynku działającymi w innych dziedzinach życia. Trzeba brać co dają, siedzieć cicho i cieszyć się z każdego bzdurnego zaliczenia. Im więcej czasu od studiów upływa, tym więcej niedociągnięć jestem w stanie wypunktować. Ale co to zmienia? Pozdrawiam i wszystkim uczącym się i chcącym się uczyć życzę powodzenia i wytrwałości. Iwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwe Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.03, 13:52 Nie mogę się wypowiadać o całym UO, ale moja opinia o wydziale filologii angielskiej jest niestety nienajlepsza. Studia skończyłam w 1998 i w miarę upływu czasu coraz bardziej dziwię się temu jak nas tam traktowano. Nierzetelność, bylejakość a zdarzało się, że i chamstwo niektórych wykładowców wydają mi się aż nierealne. Moje doświadczenie zawodowe (nie pracuję w zawodzie nauczyciela)nie pozwala mi zrozumieć jak można tak byle jak pracować, wyżywać się na studentach (bądż co bądź ludziach dorosłych)iżądać dla siebie bałwochwalczego podziwu! Studiujący w zasadzie nie mają prawa głosu w kwestii jakości serwowanych im usług, co jest przecież całkowicie sprzeczne z zasadami rynku działającymi w innych dziedzinach życia. Trzeba brać co dają, siedzieć cicho i cieszyć się z każdego bzdurnego zaliczenia. Im więcej czasu od studiów upływa, tym więcej niedociągnięć jestem w stanie wypunktować. Ale co to zmienia? Pozdrawiam i wszystkim uczącym się i chcącym się uczyć życzę powodzenia i wytrwałości. Iwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIezadowolna Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.72.* 18.02.03, 10:29 Masz racje ja kończe ten dziadowski uniwerek w tym roku i rowniez filol.ang.Na moje nieszczęscie,musiałam sie przeniesc tutaj ze stolicy ogromnie żałuje.Poziom jest naprawde bylejaki ,wykładowcy nieprofesjonalni,.I mam to gdzies ze wymienie tutaj nazwiska osób-wykładowców którzy mnie wręcze wkurzją i dzialają na nerwy,to jest Dr Malak,świeży Pan Doktorek Lebiedzki,Smierdzi od NIch na odległośc cynizmem i ironią,ktorych nie mogę znieść.niepodoba mi sie tutaj i jestem zawiedziona bo myślałam ze tutaj choc troszke jest lepiej,i nic. Gość portalu: Iwe napisał(a): > Nie mogę się wypowiadać o całym UO, ale moja opinia o wydziale filologii > angielskiej jest niestety nienajlepsza. Studia skończyłam w 1998 i w miarę > upływu czasu coraz bardziej dziwię się temu jak nas tam traktowano. > Nierzetelność, bylejakość a zdarzało się, że i chamstwo niektórych wykładowców > wydają mi się aż nierealne. Moje doświadczenie zawodowe (nie pracuję w zawodzie > > nauczyciela)nie pozwala mi zrozumieć jak można tak byle jak pracować, wyżywać > się na studentach (bądż co bądź ludziach dorosłych)iżądać dla siebie > bałwochwalczego podziwu! Studiujący w zasadzie nie mają prawa głosu w kwestii > jakości serwowanych im usług, co jest przecież całkowicie sprzeczne z zasadami > rynku działającymi w innych dziedzinach życia. Trzeba brać co dają, siedzieć > cicho i cieszyć się z każdego bzdurnego zaliczenia. Im więcej czasu od studiów > upływa, tym więcej niedociągnięć jestem w stanie wypunktować. Ale co to > zmienia? Pozdrawiam i wszystkim uczącym się i chcącym się uczyć życzę > powodzenia i wytrwałości. Iwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwe Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 212.127.72.* 20.02.03, 15:19 Z Panem Malakiem mialam rowniez doczynienia i moje wspomnienia nie są najlepsze, dlatego w poprzednim liscie wpomnialam chyba o chamstwie niektórych wykładowców... Niestety student nie ma tu wiele do gadania, bo przeciez jego być, albo nie być zależy od wykładowców. Większość z tych jakże wpsaniałych belfrów nie dałaby sobie rady na wolnym rynku, gdzie swoją markę i pozycję zdobywa się tworząc swój wizerunek od podstaw i walcząc o swoje, a nie przez zasiedzenie na miękkiej posadce! Nie pracuję w szkolnictwie (na szczęście), więc o rynku pracy wiem co-nieco. Jedyną osobą z całego tego towarzystwa, którą darzę niezmienną sympatią jest Dr. Błaszak. Chyba jedyny człowiek z serca robiący to co lubi. Pozdrawiam Iwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mata Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 62.80.20.* 22.02.03, 20:55 Cynizm to postawa ludzi tak naprawde przegranych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JULEK Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.softel.elblag.pl 25.02.03, 22:36 UUUUUUUUUUU! to naprawde tak kiepsko na anglistyce w Opolu??? W informatorach tak zachwalaja, ze az czasami zal, ze tam ja nie studiuje! Ja moge wam powiedziec, ze na anglistyce (niestety tylko licencjackiej) na elblaskiej PWSZ jest swietnie! Wymagaja nauczyciele duzo! Fakt sa wsrod nich lagodnie mowiac lekko niedoksztalcone osobniki, ale jest ich niewiele (wlasciwie to tylko 1 osoba). Wiekszosc kadry jest po Poznaniu albo Gdansku i sa naprawde dobrzy w tym, co robia. Poza tym, rzadko sie zdarza, zeby rzucali klody pod nogi studentom. Troche Wam wspolczuje, bo coraz gorsza opinie ma Wasz Uniwerek. Szkoda, ze wszystko sie powoli sypie: anglistyka, pychologia oj... . Pozdrawiam wszystkich Opolan i studentow i wszystkich z UO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwe Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 212.127.72.* 06.03.03, 13:00 Moje odczucia na temat anglistyki w Opolu opisałam z perspektywy 5 lat od zakończenia studiów (z oceną dobrą). Nie jestem więc zawiedzioną studentką, to raczej moje doświadczenia zawodowe pozwalają mi wypowiadać się o pracy innych. Pracuję w dziale HR międzynarodowej firmy i wydaje mi się, że moja wiedza na temat standardów pracy i kultury pracy jest dość dobra (poparta studiami podyplomowymi). Czasami mam do siebie żal, że w czasach studiów nigdy nie zaprotestowałam przeciwko traktowaniu studenta jak zła koniecznego, ale do pewnych rzeczy się dorasta. Nie jestem zwolenniczką krytykanctwa - uważam, że ktoś, kto ma coś do powiedzenia powinien być wysłuchany, jeśli naprawdę ma o czym mówić. Iwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-student Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.FIRMA.com.pl / 213.216.95.* 25.03.04, 10:07 Czemu nikt nie kocha UO? Odpowiedz Link Zgłoś
sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 11.02.03, 10:35 UO jest uczelnia mierna, gorzej niz przecietna a przede wszystkim bylejaka! O tym swiadczy miedzy innymi ostatnia sprawa z odejsciem prof. Lukaszewicza, swietnego psychologa na skale Polska i nie tylko, w sumie tworce opolskiej psychologii jeszcze w murach bylej WSP. Szkoda! I wstyd... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicieja - wstyd Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.milicz.sdi.tpnet.pl 03.03.03, 13:57 Niestety, innym powodem do wstydu było niedawne wystąpienie S. Niciei w Senacie na temat zamachu SLD na IPN i jego pion śledczy.Wypowiedź w warstwie polemicznej, rzeczowej, publicystycznej - żenująca. Twardy, czerwony beton przed spojrzeniem naukowca, zniszczyć, zlikwidować to, co,o dziwo!,przynosi pozytywne efekty. Może w sprawie procesu zomowców z Wujka pan Nicieja też zażąda unieważnienia, przecież już ich nie raz uniewinniano! Wstyd dla Opola, wstyd dla uczelni. Już nie tak chętnie przyznaję się do UO... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacha Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.03, 18:42 Z powodu UO wstydzic sie mozna nieraz, coz niekiedy popelnia sie blad, wybierajac nie to na co sie liczylo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Nicieja nie jest naukowcem tylko pracownikiem UO!! IP: *.ing.uj.edu.pl 13.03.03, 10:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ckk uczelnie i uczeni IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 19.03.03, 15:53 ZAjrzyjcie na witryne Polskiego Cyrku Naukowego www.naukowcy.republika.pl będzieci mieli lepsze porownanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaw Re: uczelnie i uczeni IP: 156.17.123.* 20.03.03, 14:06 moze ktos odwazy sie napisac o lapowkach np. za przeniesienie ze studiow zaocznych na dzienne- slyszalem o patologi na politologii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: uczelnie i uczeni IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.03, 18:51 Lapowki to chyba nie glowna patologia UO - megalomania co niektorych wielko- malych jest przerazajaca. Ale to taka byle jaka buda, z ktorej dyplomem ciezko znalesc prace, bo slyszac UO pracowawcy chrzakaja dwuznacznie! Lepiej chyba studiowac wszedzie byle nie w tej dziurze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: Nicieja nie jest naukowcem tylko pracownikiem IP: 195.136.191.* 26.12.04, 12:33 Raczej jest to slaba uczelnia, ktora w ostatnim czasie staje sie coraz gorsza!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hela Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.gl.digi.pl 04.04.03, 07:42 Uniwersytet Opolski jest świetny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.03, 18:59 oj, wrecz cudowny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joh Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.sap-ag.de 07.04.03, 10:04 Od czasu do czasu czytam jako gosc komentarze do listu. Pracuje za granica i tam studiowalen rowniez. Okay takie problemy jakie tu sa opisane nie znam z mojego doswiadczenia z uniwerku poza granica Polski. Jednakze musze stwierdzic, jedno co brakuje w szkolnictwie polskim jest znajomosc jezykow obcych. Dlaczego to mowie. Pracuje w duzej niemieckiej firmie, ktora jest znana na calym swiecie w IT branzy. Wielu moich kolegow jest obcokrajowcami. Praktycznie jest tu caly swiat. Przede wszystkim many tu bardzo duzo Ruskich. Ci sa naprawde super fachowcy. Co chcialem powiedziec jesz to, ze Polacy nie wcale gorsi jak oni, tylko moze mniej swiadomi tego co znaczy byc docenianym i jak sie sprzedac na swiatowym rynku. Prawda jest jednak tez to, bez znajomosci jezykow nie mamy szans niegdzie, NO CHANCE ! poza granica. To widze i w mojej firmie gdzie znajomosc dwoch jezykow jest obowiazkiem. Musze dodac ze niektorzy moi koledzy wladaja nawet trzema jezykami. Osobiscie uwazam, szkoda ze w mojej firmie tak niewielu Polakow pracuje, zeby udowodnic ze i my cos w glowie mamy i nie jestesmy gorsi jak Ruscy czy Indusi. Zachecam was wszystkich do uczenia sie jezykow obych i myslcie o tym, ze za kilka lat i wy bedziecie mieli te szanse pracowac w poza polsko-jezycznym obszarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joh Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.sap-ag.de 07.04.03, 10:10 Gość portalu: mariuszd napisał(a): > Zbliza się Rozpoczęcie roku akademickiego-więc co sądzicie na temat tej > placówki? Co sądzicie o kadrze, o pomocach naukowych, o infrastrukturze, o jej > studentach? Jak pod tym względem wygląda Politechnika Opolska? > Bardzo proszę, piszcie. Od czasu do czasu czytam jako gosc komentarze do listu. Pracuje za granica i tam studiowalen rowniez. Okay takie problemy jakie tu sa opisane nie znam z mojego doswiadczenia z uniwerku poza granica Polski. Jednakze musze stwierdzic, jedno co brakuje w szkolnictwie polskim jest znajomosc jezykow obcych. Dlaczego to mowie. Pracuje w duzej niemieckiej firmie, ktora jest znana na calym swiecie w IT branzy. Wielu moich kolegow jest obcokrajowcami. Praktycznie jest tu caly swiat. Przede wszystkim many tu bardzo duzo Ruskich. Ci sa naprawde super fachowcy. Co chcialem powiedziec jesz to, ze Polacy wcale nie sa gorsi jak oni, moze tylko mniej swiadomi tego, co znaczy byc docenianym i jak sie sprzedac na swiatowym rynku. Prawda jest jednak tez to, bez znajomosci jezykow nie mamy szans niegdzie, NO CHANCE ! poza granica. To widze i w mojej firmie gdzie znajomosc dwoch jezykow jest obowiazkiem. Musze dodac ze niektorzy moi koledzy wladaja nawet trzema jezykami. Osobiscie uwazam, szkoda ze w mojej firmie tak niewielu Polakow pracuje, zeby udowodnic ze i my cos w glowie mamy i nie jestesmy gorsi jak Ruscy czy Indusi. Zachecam was wszystkich do uczenia sie jezykow obych i myslcie o tym, ze za kilka lat i wy bedziecie mieli te szanse pracowac w poza polsko-jezycznym obszarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as UO "profesorami" stoi - np. Dolata IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.03, 11:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: circus cyrk w nauce IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 25.04.03, 17:48 O rankingach uczelni i nauce poczytajcie na stronach Polskiego Cyrku Naukowego www.naukowcy.republika.pl Naprawde warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.jerry Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 26.04.03, 08:39 Retoryczne pytanie.Wystarczy sięgnąć po kompetentny ranking wyższych uczelni opublikowany w "Rzeczypospolitej". Zajęło mi sporo czasu "wyłuskanie" z listy naszej szacownej Alma Mater, gdyż plasuje się w ...6-dziesiątce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszd Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: CENTRALA:* / 10.19.0.* 27.04.03, 11:19 po ukończeniu tego uniwerku jest ciężko z dostaniem pracy w wyuczonym zawodzie. wypada skończyć jakąś podyplomówkę aby myśleć o przyszłości zawodowej, lub mieć dobre plecy, czyli znajomych gdzieś ustawionych.polecam od tego szukanie pracy. a studia są raczej po to aby zorientować się w rzeczywistości i zacząc pracowąc po kilka miesięcy w różnych firmach. po studiach bardzo się przydaje takie doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 217.173.192.* 02.05.03, 17:20 uczelnia jak kazda inna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 217.173.192.* 03.05.03, 10:21 tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.03, 00:12 Jest do dupy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SWOJ Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 24.83.56.* 24.05.03, 00:01 Absolwenci jej to same-MATOLKI- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byla studentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.03, 17:24 Choc przed paroma laty skonczylam te uczelnie - to nie bylo tak zle jak dzis - wstyd mi za to co dzieje sie na UO -wstyd panowie Nicieja i Musielok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytający Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.uni.opole.pl 26.05.03, 07:58 ...Tak sie zastanawiam, na jakiej podstawie budujecie swe sądy, jednym słowem określać działalność szacownej instytucji służącej wszystkim Polakom ??... To typowe, szkalować zdaniami pełnymi pogardy tych, którzy piastują poważne urzędy. Wysilmy się, uargumentujmy to, co tak chetnie pod pseudonimem głosimy. Nikt, przy pełnej argumentacji nie zarzuci nam tendencyjnosci !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 27.05.03, 18:57 Argumenty sa rzeczywiscie istotne - zastanawiam sie jednak, czy one docieraja na UO do tych, do ktorych powinne. Ostatnia sprawa psychologii na UO moze byc tutaj najlepszym przykladem - na argumenty nikt nie patrzy, obie strony unosza sie ambicjami, a cierpia studenci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.227.106.* 02.06.03, 14:32 Gość portalu: mariuszd napisał(a): > Zbliza się Rozpoczęcie roku akademickiego-więc co sądzicie na temat tej > placówki? Co sądzicie o kadrze, o pomocach naukowych, o infrastrukturze, o jej > studentach? Jak pod tym względem wygląda Politechnika Opolska? > Bardzo proszę, piszcie. Witam serdecznie! Od 3 miesiecy jestem absolwentka Uniwersytetu Opolskiego i magistrem... hymm..?? No wlasnie!! jestem magistrem lecz nie mam pojecia czego!!!! Dwa lata wczesniej ukonczylam Wydzial Prawa i Administracji na Uniwersytecie Slaskim w Katowicach. Poziom tegoz Wydzialu, porownujac do Miedzywydzialowego Instytutu Prawa i Administracji Uniwersytetu Opolskiego, jest niebywale wysoki. W prawdzie skonczylam studia z wynikiem dobrym, nie zdecydowalam sie na ich kontynuacje w Katowicach. Wybralam Uniwersytet Opolski.Mowiac szczerze sugerowalam sie, po pierwsze tym, ze do Opola mialam blizej, a po drugie tym, iz studia uzupelniajace na Uniwersytecie Opolski trwaja zaledwoie poltoro roku i niemozliwym jest ich nie skonczyc!!!! Mowi sie, ze jesli ktos zacznie - skonczy. Trudno mowic o jakimkolwiek poziomie. Jesli sie uczeszcza na zajecia - przedmiot jest zaliczony. Jesli obleje sie pierwszy termin egzaminu, co zdarza sie niebywale rzadko, zda sie za kolejnym razem. Nie ukonczyli studiow w terminie tylkon ci, ktorzy sami zrezygnowali. Jedyne co moge zarzucic kadrze, to brak konsekwencji w egzekwowaniu wiedzy. Tutaj wystarczy wiedziec troszke by otrzymac z egzaminu ocene dostateczna, na Uniwersytecie Slaskim nalezy wiedziec praktycznie wszystko by otrzymac pozytywna ocene z egzaminu. Przez caly okres studiow mydlono nam oczy obietnica, iz na dyplomie bedzie figurowal tytul magistra administracji. Z jednej strony wydawalo mi sie, ze uczeszczam do Miedzywydzialowego Instytutu Prawa i Administracji, i ze takowy ukoncze. W rzeczywistosci ukonczylam Wydzial Ekonomiczny i chyba !!!!!!!!! jestem magistrem ekonomii, co mnie dziwi i smieszy poniewaz podczas studiow uzupelniajacych nie mialam nawet jednego przedmiotu, ktory wskazywalby, ze jestem studentka ekonamii!!!!! Jesli, tak jak sie wciaz obiecuje w Opolu, Instytut ten stanie sie Wydzialem Prawa i Administracji.... O ZGROZO!!!! Z latwoscia i przyjemnoscia bedzie mozna stac sie magistrem administracji!! Czyli osoba o wyksztalceniu prawniczym!!!!!! A przeciez to jeden z trudniejszych kierunkow studiow. Tak naprwde, tylko przedmiot zwany Prawem Europejskim prowadzony jest na poziomie uniwersyteckim!! Niestety pan profesor nie pofatygowal sie na egzamin koncowy.. A szkoda!! Sa oczywiscie i plusy. Dyplomatoriu zostalo przygotowane na wysokim poziomie, w amerykanskim sytulu. Wszyscy absolwenci odbierali dyplomy ubrani w togi i birety. To pewnie na otarcie lez. Chcialam byc magistrem administracji i sadzilam, ze tym wlasnie bede, a jestem??? Chyba magistrem ekonomii??!! Chociaz nie mam pojecia o ekonomii!!! Radze wszystki zastanowic sie bardzo porzadnie przed wybraniem uczelni wyzszej. Czasem lepiej dluzej sie "pomeczyc", ale kosztem posiadania porzadnego dyplomu w rece. Pozdrawiam - Jo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly student Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.03, 09:25 Na UO jest wiele takich absurdow i wiele rzeczy moze smieszyc, czesto jest tak, ze ci, ktorzy zyja w tej paranoi tego nie widza, a gronostaje na ich ramionach sa calym splendorem jaki moga posiasc. Ci Panstwo z UO nie wiedza, ze sily uczelni nie buduje sie murami mniej czy bardziej kolorowymi, tylko potencjalem ludzkim. Ale czego wymagac od Rektora, ktory sam rektutuje sie ze stabej opolskiej fizyki, na ktorej od lat prawie nikt nie chce studiowac...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.uni.opole.pl 10.07.03, 08:53 Generalnie na wszystkich uczelniach nabór na fizykę jest trudny, to kierunek studiowania dla ludzibardzo zdolnych, nasza fizyka nie jest wcale słaba radzę sprawdzić ilośc zatrudnionych profesorów (nawet w porównaniu ze słynną psychologią). Trzeba znać fakty by oceniać. Oceny fizyków są o wiele bardziej ostre niz na innych kierunkach- dorobek naukowy. Więcej wiedzy na ten temat!! by oceniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Kto wie coś o filozofii na UO? IP: w3cache.* / 192.168.0.* 05.07.03, 23:43 Kto wie coś o filozofii na UO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byla studentka Re: Kto wie coś o filozofii na UO? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.03, 08:38 Jest w powijakach - lepiej wybierz US w Katowicach lub Wroclaw, jak sadze odleglosci kilometrowe miedzy tymi miastami a Opolem sa porownywalne - ale lepiej byc na lepszej uczelni, niz potem stale narzekac i byc sfrustrowanym - ot taka ma refleksja - kto wie, czy i ten kierunek nie podzieli kiedys losu pychologii, UO to niepewna uczelnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okobar Jasne że tak!!!! IP: 213.199.223.* 19.07.03, 10:40 jest zdecydowanie lepsza niż Politechnika, co wiem z własnego przykładu, poniewaz studiowałem i tam i tam:) UO ma wiekszy poziom na moim kierunku to jest ochronie środowiska i zdecydowanie lepszych wykładowcow-chociaż kilka nazwisk się powtarza.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chana Re: Jasne że tak!!!! IP: 212.219.63.* 31.07.03, 14:37 jesli jest tam ktos z lingwistyki, to prosze o jaks opinoa nt zakladu lingwistyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JULEK Re: Jasne że tak!!!! IP: *.softel.elblag.pl 16.08.03, 20:50 LINGWISTYKA????? pierwsze słysze, ze na UO jest cos takiego. Moze jakis Zakład Jezykoznawstwa w ktoryms z Instytutów Wydziału Filologicznego, ale przeciez w Opolu nie ma lingwistyki (i pewnie dlugo nie bedzie, przeciez gdyby nie kadra z innych uczelni to wiekszosc neofilologii by padla, no moze poza wschodnioslowianska). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anglista Re: Jasne że tak!!!! IP: *.master.pl 27.08.03, 14:13 Chcialem zaznaczyc drogi Julku,ze na filologii angielskiej wiele osob z kadry pochodzi z Opola i sa to specjalisci w swojej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr JULEK Re: Jasne że tak!!!! IP: *.softel.elblag.pl 30.08.03, 01:02 akurat tak sie sklada ze tez jestem anglista i widzialem spis kadry z IFA, jesli to prawda co pisza na ich www, to masz racje ze wiekszsc kadry pochodzi z Opola, tyle ze: prof. Post jest na stale zatrduniony w IFA we Wroclawiu, prof. Piotrowski przeszedl z IFA z Wrocka, a ciekawi mnie kim jest prof. Kavka? Nie mam nic przeciwko anglistyce w Opolu i nawet dobrze, ze sie rozwija (nowi doktorzy). A poza tym, no nie ma co ukrywac, wiekszosc anglistow jak slyszy np. nazwisko Najder to wiadomo o co chodzi. tylko szkoda ze jakosc anglistyki (o germanistyce slyszalem duzo niedobrych rzeczy, tez gdzies na tych forach czytalem) przycmiewa cala zla slawa Uniwerku Opolskiego. Jeszcze tak glosno teraz o prof. Dolacie, ajajaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anglista Re: Jasne że tak!!!! IP: *.master.pl 03.09.03, 09:52 Masz racje co do prof.Posta i prof.Piotrowskiego.Prof.Kavka jest z Uniwersytetu w Ostrawie.Zgadzam sie rowniez co do tego,ze nienajlepsza slawa UO przycmiewa instytut filologii angielskiej,ktory jak sam zauwazyles preznie sie rozwija.Dlatego ja wybierajac anglistyke na UO nie kierowalem sie sama uczelnia a bardzo dobra opinia samego instytutu,bo przeciez z wladzami UO za wiele do czynienia nie mam i miec nie bede... Odpowiedz Link Zgłoś