Gość: bar IP: *.integra.one.pl / *.opole.internetia.pl 10.09.05, 00:13 A to sie dowiedzialem! Naiwnie myslalem, ze to rozgrywki ambicjonalne pomiedzy rektorem Musielokiem i prof. Lukaszewskim rozpoczely cala awanture:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: studencik Re: Psychologia uratowana IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 10.09.05, 01:24 Lukaszewski tak szybko nie popusci ambicje go zjadają z Opola musi dojezdzac do załozonej we Wrocławiu prywatnej szkoły - członek Panstwowej Komisji bedzie walczył i wygra!!!! jeszcze nie koniec ??// Jeden a taki ma wpływ jeszcze was załatwi -jak nie teraz to za rok dwa dopnie swego lub go wywalą z Krajowej Komisji Psycholi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docent Re: Psychologia uratowana IP: *.atol.com.pl 10.09.05, 07:57 Lukasz od dawna już nie mieszka w Opolu. Twoja spiskowa koncepcja wyklada sie na prostym fakcie... Odpowiedz Link Zgłoś
z0rr0 Ople w dole 10.09.05, 02:08 Polscy naukowcy są, z racji peryferyjności polskie nauki, są rzadziej cytowani, mniej znani itp., przy podobnych osiągnięciach. Jeśli jednak zadamy w Google pytanie o "Wiesław Łukaszewski" dostajemy 719 odpowiedzi. Amerykańscy profesorowie: "Paul Toro" - 373, "Krzysztof Kaniasty" - 211. Zaś ironizująca (pewnie zajmuje się psychologią zaburzeń)"Alicja Głębocka" - 186. Cała amerykańsko-polska trójca (łacznie z ironizującą dr psychologii) googlowo ma podobną liczbę wyszukań (770) co pojedynczy prof. Łukaszewski. Prof. Łukaszewski jest psychologiem o niekwestionowanych osiągnięciach i, sądząc choćby po jego wypowiedzi na forum Psychologia nt. studiów psychologicznych, osobą dobrze wpisującej się w wizerunek profesora. Ironizująca dr Alicja Głębocka nie ma tych atrybutów. Wydział psychologii SWPS, gdzie obecnie pracuje prof. Łukaszewski, jako jedyny wydział psychologii (w Polsce) dostał, od państwowej komisji akredytacyjnej, ocenę wyróżniającą. Psychologia na UW czy UJ to "zaledwie" oceny dobre. Zaś Opole jest w dole... Jest to wątpliwa zasługa władz uczelni opolskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Ople w dole IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 10.09.05, 10:09 Czytając znaczną część wypowiedzi w sprawie opolskiej psychologii odnosiłem nieodparte wrażenie, że wszyscy ci krytycy są w gruncie rzeczy zadowoleni z tego, że jest gorzej. Teraz zaś mało jest radości, że będzie lepiej. A mnie, człowiekowi z boku, tak się coś wydaje, że chodziło głównie o kasę. Możliwości zwiększania na państwowych uczelniach swych zarobków (przyznaję, zawstydzająco niskich) są ograniczone. Dlatego polscy psycholodzy postanowili się sprywatyzować. Biorąc pod uwagę, że w dziedzinie psychologii tzw. samodzielnych pracowników naukowych jest stosunkowo mało, zamiar miał duże szanse powodzenia. Niestety (na szczęście!) świat jest globalną wioską i można "zaimportowwać" profesora z zagranicy. Personifikacja tych wydarzeń (Musielok - Łukaszewski) ma zdaje się sens, jeśli chodzi o tego drugiego (jestem największy!). Rektor zrobił, co w jego mocy i co zgodne z prawem, by psychologię uratować. Co zaś do liczby cytowań w wyszukiwarce: jest to wskaźnik mało co mówiący, wypadałoby też podać wiek (lub staż pracy w tej dziedzinie) osób porównywanych. Tak czy owak - zawsze źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja- obserwator Re: Ople w dole IP: *.warynskiego.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 10.09.05, 10:21 A co ma do tego autorytet naukowy zacytowanych osób? Dr Głębocka, ile by nie miała wyszukań w google, wypowiada sie nie na temat kompetencji prof. Łukaszwskiego a polityki Komisji Akredytacyjnej. Co prawda stawiana w arkykule teza o pewnej nazwijmy to "spolegliwości" Komisji wobec interesów prywatnej uczelni wymaga poważniejszych dowodów niż opinia Grochalskiego czy Głębockiej, ale może zamiast prowadzić dowód z tego ile wypluje google na zapytania o konkretne osoby, przyjrzelibyśmy sie składowi Komisji, jej ewentualnym powiązaniom z SWPS i polityce kadrowej prowadzonej przez tę ostatnią. Może wtedy rozmawialibyśmy inaczej. Co do jakosci kształcenia w SWPS to nikt jej nie podważa, w końcu marzeniem każdej uczelni jest mieć takie środki na badania, jakimi dysponuje ta uczelnia. Środki, które dodajmy pochodzą z kieszeni studentów, którzy też chcą uczyć sie od najlepszych. Pod warunkiem oczywiście, że mają na to pieniądze. Z tego punktu widzenia nie sadzę żeby wydolnosc dydaktyczna poszczególnych członków kadry zwiększyła sie po przejściu z Opola do SWPS, więc może zachowajmy pewne proporcje bo różnicę jaka dzieli te dwie uczelnie liczy się w złotówkach. To dobrze że są szkoły prywatne i państwowe, lepsze i gorsze, mniejsze i większe, bo to pozwala wszystkim próbować sił w nauce, w tym również w psychologii. Przyszła kadra, przyszli naukowcy, przyszli mentorzy beda mogli rozwijać skrzydła niezależnie od tego skąd by nie byli. A co do prof. Łukaszewskiego to proszę mi nie opowiadać bajek, że nie wzieły góry względy ambicjonalne i personalne, co skąd inąd też należy zrozumieć. Współczuję studentom psychologii tego całego zamieszania wokół ich kierunku, ale może koniec końców dobrze sie stało że przegrupowano szeregi. Mam nadzieje że po tej awanturze każdy znajdzie takie miejsce dla siebie, które mu odpowiada, a wszyscy obserwatorzy sprawy opolskiej psychologii poczynią odpowiednią refleksję nad ukształtowaniem szkolnictwa wyższego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Ople w dole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 10:44 Zorro brawo lepiej niszczyć niż tworzyć ty zazdrosna polskia kreaturo, nie odkryłeś że profesor na Harvardzie tj. amerykańska elita zarabia jakieś 30 razy więcej niż w Opolu więc nie przyjedzie uczyć takich tumanów jak ty. Ja sam miałem okazję uczestniczyć w wykładach kilku profesorów psychologii i zapewniam że Kaniasty ani Toro nie wypadali źle a wręcz przeciwnie. Co do wyszukiwarek to odsyłam do Yahoo tam jest 8000 dla Wiesławów Łukaszewskich(bo nie wiem skąd u ciebie pewność że wszystkie wyniki to jedna osoba, a Paul Toro ma 2000 000 podobnie wygląda to w google chyba że ktoś poczyni zastrzeżenie że interesuje go tylko polski internet (A jak myślisz czy więcej książek po polsku napisał prof. Łukaszewski czy prof. Toro.). Gratulacje dla wszystkich którzy uratowali psychologię, wystarczy tam wejść by zobaczyć że to dobry instytut, a zapewniam że wykładowcy zreguły nie ustępują wyposażeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: Ople w dole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 10:47 A ile razy pojawia się w google towje imię (w kontekście związanym z tobą np. jako prezesem związku hamów-więcej niż 2)?? Zwróć uwagę ile lat ma Kaniasty czy Głębocka a ile Łukaszewski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Ople w dole IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.09.05, 12:17 Ciekawe to wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Ople w dole IP: *.broker.com.pl 10.09.05, 12:34 Ot typowy opolski kreciolek! Odpowiedz Link Zgłoś
nfa05 Re: Psychologia uratowana 10.09.05, 14:41 I okazuje się, że akredydatcja to głownie tytularna żonglerka. Kiedy u nas wprowadzi się standardy anglosaskie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Psychologia uratowana IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.09.05, 18:38 A tak troche poza tematem, to wspolczuje studentom, ktorych rektorem jest pan Grochalski, bo nie dosc, ze to niesympatyczny czlowiek,od uczciwosci daleki to jeszcze do tego studenci nie bedacy chlopcami kiepsko maja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Psychologia uratowana IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 10.09.05, 20:39 A to już insynuacje nie poparte żadnymi dowodami. Zarzut braku uczciwości kwalifikuje się chyba do prokuratora. A rektorem jest SSN ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psycholog Re: Psychologia uratowana IP: *.acnielsen.pl 12.09.05, 10:25 Jak czytam te Wasze wypowiedzi to smiac mi sie chce troszke. Prawda jest taka, ze ja optuję za decentralizacją w edukacji i bynajmniej nie jestem fanką zjawiska polegającego na kumulowaniu najlepszych specjalistów w jednym miejscu (to wypowiedź przeciwko swps) ale z drugiej strony uważam, że powinny istnieć tylko te ośrodki, które mogą zaoferować studentom rzetelną wiedzę. Wybaczcie ale nie sądzę aby obecnie było to możliwe na uniwersytecie opolskim... na szczęście każdy ma wybór i może studiować tam gdzie chce (choc czsem niestety - tam gdzie go stać..) Osobiście jako doktorantka psychologii wole aby było mniej psychologów ale dobrych i swietnie wyszkolonych niż więcej lecz z niskimi kompetencjami, gdyz tacy przynoszą jedynie wstyd naszemu zawodowi, Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę miłego dnia:-) Odpowiedz Link Zgłoś