Dodaj do ulubionych

Zmiana komendanta Chorągwi

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 23:50
No ładnie...
Obserwuj wątek
    • Gość: Turawa Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.atol.com.pl 21.11.05, 09:41
      A co z osrodkiem w Turawie tam to dopiero są przekręty!!!!!!
      • Gość: Jacek Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 10:04
        Był Nadzwyczajny Zjazd Chorągwi /5.11.br/, na którym wszyscy mieli prawo głosu!
        Mówiono o byłych władzach, które przez ostatnie 3 lata niczym nie zabłysnęły!
        Tylko potrafili zrzucać odpowiedzialność na poprzednie władze! Na tym Zjeździe
        pierwszy raz od 3 lat po 30 min. walce z przewodniczacym obrad, który bał się
        dopuszczenia do głosu znanego wszystkim Mirka M. byłego Komendanta Chorągwi
        będącego nim przez 9 lat! Oddano wreszcie jemu głos jak to powiedział
        przewodniczący obrad 5 min. Mirek mówił przez 30 min. była zupełna cisza, a po
        zakończeniu mowy dostał gromkie brawa! Pytano sie dlaczego dopiero teraz mówi o
        argumentach, które zbiły kompletnie zarzuty upublicznia w mediach, jakim to był
        niedobrym komendantem Mirek! Na tym Zjeździe mógł założyć własny fan club!
        Przemawiał, Jacek Chlebda, który popierając Mirka nie zostawił suchej nitki na
        Bałaju i Jego ekipie Jacku Kaflowskim i Marku Klimowski! którzy nie dopuszczeli
        nikogo do spraw chorągwi! V-ce przewodniczący Komisji Rewizyjnej Janusz Wiśniak
        równiez nie pozostawił złudzeń na odchodzącej władzy, która z wniosku tej
        Komisji została odwołana!!!!!! Zarzucił również nie dopuszczenie Mirka do
        przedstawienia własnej opinii w sprawie chorągwi oraz dokumentów
        potwierdzających tą opinię! Turawa - moim zdaniem jest tam dobry gospodarz!!!!
        całej chorągwi potrzebny jest czas i wsparcie zewnętrzne! Tak jak poprzednio od
        2000 roku do 2002 obiecali Mirkowi politycy wsparcie tak i teraz tej władzy
        przez ostatnie 3 lata tylko mówiono o poparciu! Sprawy o których mowa bada
        Komisja Rewizyjna! A obecnym władzą życzę wytrwałości i powodzenia!
        • Gość: nie_druh Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 10:59
          Popieram. Zbyt wiele niedobrych rzeczy sie stało i zbyt wiele czasu zmarnowano.
          Nie jestem harcerzem i nigdy nie byłem, ale zawsze szanowałem to środowisko za
          ciężka pracę. Aż przykro było obserwować, jak to wszystko u nas się stacza.
          Dobrze się stało, że poprzedni komendant miał prawo głosu. I pora wyjaśnic
          pewne sprawy z przeszłości tak, jak rzeczywiście wyglądały... W końcu Mirosław
          M. i chorągiew za jego czasó za darmo nie dostała tylu odznaczeń i wyróżnień.
          • Gość: Druh Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 11:07
            Chciałoby się powiedzieć zwycięstwo! Ale czy tak jest? Dlaczego w tych
            działaniach stracono 3 lata? Na Zjeździe Chorągwi ludzie otworzyli swoje umysły
            i serca dla sprawy chorągwi! Słuchali z przerażeniem spraw, które normalnemu
            człowiekowi nie mieszczą się w kategoriach zasad etycznych, moralnych -
            harcerskich, a które uprawiane były przez ustępujące władze! Po 3
            latach "zezwolono" Mirkowi na zabranie głosu i wyjaśnienie plotek, zarzutów
            poprzednich władz chorągwi! Druh Bałaj w obecności paru instruktorów obiecał
            przyjazd do Byczyny i przeproszenie środowiska za okres "niszczenia" hufca
            Byczyna!!!! Nie było niestety Panów Klimowskiego, Kaflowskiego ! Mariola była
            ukarana naganą w rozkazie KCH za wpis w internecie, a większość tych zarzutów
            była oficjalnie potwierdzona na Zjazdzie! Wstyd mi za te czasy! Za brak
            zrozumienia, wspierania sie wzajemnego - braterstwa harcerskiego! Legły w
            gruzach argumenty przekazywane w mediach o Mirku! Te zarzuty o fałszowaniu
            dokumentów podawane w prasie zostały wyprostowane przez Komisję Rewizyjną i
            winny być w prasie również podane! Łatwo jest kogoś na zamówienie polityczne
            zniszczyć i w prasie nie dać możliwości odpowiedzi!
          • Gość: Miron Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:24
            Wiele myślę o tej dyskusji! dużo emocji! ktoś nie podpisujący się pod swoją
            wypowiedzią powołuje się na moje nazwisko. Szanowny Panie w 1993 roku
            przejmowałem Chorągiew w dużym zadłużeniu, skłóconą kadrą problemami w hufcach.
            Nigdy nie dbałem, jak Pan napisał o siebie czy o Byczynę. Tak moja żona była
            Komendantką hufca i to ten hufiec najczęściej pomijałem w pozyskiwanych
            dobrodziejstwach. Zanim się Pan wypowie proszę sprawdzić w macierzystym
            środowisku opinię o danym człowieku. Rozumię populizm jakim Pan się kieruje,
            ale to jest pudło! Do 200roku Chorągiew Opolska była dla wielu wzorem, wielu
            ludzi chwaliło się, że stąd pochodzi! Od tego roku prawica odcięła nam
            pozyskiwane środki z MEN i innych urzędów. Duża rola w tym czasie była
            samorządów, które wspierały nasze hufce. Wielu polityków deklarowało swoją
            pomoc, ale pozostały tylko deklaracje. Niestety moja walka o środki, o prawo
            otrzymywania ich, po 2000roku była bezskuteczna, media na bieżąco dostarczały
            informacji o naszych problemach. Do 2000 roku opłacałem wszystkie koszty / ZUS,
            US, składki do GK itp/za hufce, mając nadzieję; z jednej strony na umocnienie
            się hufców z drugiej na realizację deklaracji / pisemnych/ polityków i
            urzędników.Hufce również większej mobilności nie wykazały. Takie mieli
            możliwości. Komendy hufców prosiły o wsparcie, którego im w miarę możliwości
            dostarczałem. Wszyscy również w kręgach władz hufców i chorągwi deklarowali
            pomoc.To system polityczny stłamsił nasze działania, ponieważ do dziś nie ma
            systemu dotowania organizacji / poza 2 ustawami, które są martwe w
            pragmatycznym wykonaniu/. Nikt nie mówi jakie środki pozyskiwałem wraz ze swoim
            zespołem ludzi - olbrzymie kwoty, które przeznaczałem dla hufców....O
            problemach wielu ludzi wiedziało, dziś milczą bo tak trzeba! Kto podjął się
            działań aby nam pomóc. Większość władz KCH, które teraz musiały to ludzie z
            moich czasów, gdzie byli Ci waleczni, którzy nie obarczają za całe zło. Mimo
            pisemnych próśb nie zezwolono mi brać udziału w naradzie Komendantów hufcó,
            Radzie Przyjaciół Harcerstwa, w Zjeździe Chorągwi- Sąd Kapturowy mnie
            przekreślił i odebrał mi prawo głosu. Dla dodania pikanteriik napiszę, że przez
            3 lata władze Chorągwi próbowały rozwiązać hufiec Byczyna, karać naszych
            instruktorów. Dokonali tego bezprawnie 14 dni temu, rozwiązali hufiec Byczyna,
            łamiąc zasady Statutu ZHP, zasady funkcjonowania hufców. Naczelnik tę decyzję
            zawiesił. Wiem, że wiele popełniłem błędów, ufoność w drugiego człowieka to
            najważniejszy mój błąd. Po czerwcu 2002 roku zostałem sam, w wielu przypadka
            jak kozioł ofiarny! Obecne władze nie przyjęły mojej deklaracji pomocy
            Chorągwi. Taki czułem obowiązek, Komendantem byłem 9 lat na trzech Zjazdach
            zostałem wybrany. Wiele można na ten temat napisać....od 3 lat żyję z
            przekonaniem, że to jest również moja wina, jest mi z tym trudno zwłasza jak
            czytam podawane przez władze Chorągwi nieprawdziwe fakty, przekłamania tak aby
            w tym zwierciadle błyszczeli! ale przecież nie to jest ważne! Niedawno Pan
            Marszałek Województwa Opolskiego pisze, że dopiero dowiedział się o
            problemach Chorągwi - to śmieszne! Chorągiew ma szanse funkcjonowania ponieważ
            potencjał kadry i harcerzy jest duży!!! Po zjeździe 5.11.05 roku mam większe
            przekonanie!

• Gość: Brzeżanin Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 11:12
      Gratuluję Byczynie,uzyskali swoje sa dalej hufcem. Zawieszenie i karanie
      instruktorów Byczyny okazało się bezpodstawne! Nade wszystko, tak uważam nie
      tylko ja ale wielu uczestników Zjazdu, Mirek był najlepiej przygotowany do
      wystąpienia!!! Dlatego fakt jest taki, że mieli kogo się bać Druhowie z KCH
      przez 3 lata niszcząc go, chłopak miał swoje 5 minut - w czasie 30 minut
      wystąpienia była zupełna cisza, a po wystąpieniu gromkie brawa! Nikt nie był w
      stanie podważyć dokumentów, których członkowie KCH nie znali i Pełnomocniczka
      Naczelnika z Druhem Bałajem mieli "duże oczy", nik z nich nie odpowiedział na
      Jego zrzuty do nich! Dziś czas budowania, ale i rozliczenia porzedników,
      pozdrawiam! Mjejmy nadzieję, że sprawy zostana wyjasnione, a poparcie polityków
      przerodzi się w materialne dobra, które są obiecywane od 5 lat!!!!!!!!!

• Gość: Arek Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 11:22
      Warto pamiętać o sukcesach chorągwi;
      1.tytuł Najlepszej Polskiej Organizacji Pozarządowej w Polsce 1998 rok. Żadna
      organizacji pozarządowa na Opolszczyźnie oraz jednostki organizacyjne ZHP w
      Polsce takiego tytułu nie otrzymały,
      2.Harcerska Akcja Przeciwpowodziowa w 1997r., którą kierował Mirosław Mandryga
      i związane z nią sukcesy w skali Polski, organizacja przez kilka lat akci
      obozowej dla dzieci powodzian i dzieci z rodzin ubogich oraz zdobywane na ten
      cel środki!
      3.obrona Opolszczyzny – program „Opolszczyzna Moja Mała Ojczyzna”, hm. Mirosław
      Mandryga współtworzył i prowadził z panami: Stanisławem Redlerem i Januszem
      Wójcikiem Obywatelski Komitet Obrony Opolszczyzny „OKOP”,
      4.wyróżnienia tytułem Kawaler Orderu Uśmiechu; Helena Wąchała, Jacek Chlebda,
      Mirosław Mandryga
      Wiele inych sukcesów; zloty chorągwi na Górze św. Anny, wizyty na nich
      Prezydentów RP; Lecha Wałęsy i Aleksandra Kwaśniewskiego oraz byłego prezydenta
      na uchodźctwie Ryszarda Kaczorowskiego, zdobyte nagrody i wyróżnienia w
      realizowanych programach!
      Jest wiele innych sukcesów, o których opolszczyzna napewno
      pamięta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Dlatego Panowie Politycy - pomóżcie chorągwi, bo nie jest to firma produkcyjna!
      Kształci i wychowuje młode pokolenie Polaków!!!!!
      • Gość: Ryszard Re: Mandryga to gość! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 11:38
        Czasy powodzi pamiętam! Jestem powodzianinem! Nazwisko Mandryga na
        opolszczyźnie jest znane! W czasie powodzi chłop dużo ludziom pomógł! O tym
        ksiąd Lubieniecki może powiedzieć najlepiej! Miał do dyspozycji sciągane ze
        świata dary, jedzenie, sprzęt, odzież i inne tylko u harcerzy nikt się nie
        kłócił, u harcerzy w ich sztabie było wielu usmiechniętych ludzi, którzy witali
        na serdecznie i pomagali! W mieszkaniu moich rodziców tez pomagali harcerze,
        moje dziecko pojechało na obóz z harcerzami, nikt od Mandrygi nie pytał o
        pieniądze skąd ten człewiek je załatwiał nie wiem! Ale był wszędzie tam gdzie
        pomocy potrzebowali ludzie! Póxniej słyszałem o Jego postawie w obronie
        opolszczyzny! To gość! Ta drogą dziękuję!
        • Gość: Socha Re: Mandryga to gość! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 12:00
          Przecież czas powodzi czy obrony opolszczyzny pamiętamy! Niewatpliwym, jednym z
          bohaterów był Pan Mandryga! Organizował opolską pikietę w Warszawie,
          organizował z Wójcikiem i Wedlerem wiele innych przedsięwzięć, które pomogły w
          sprawie województwa! Ojców sukcesu było wielu Zembaczyński, Wilczyński czy
          Pogan! Tych społecznych działaczy odsunięto na bok! Nie pamiętam aby gość
          walczył o posady dla siebie! Najlepiej wschodzącego polituka prospołecznego,
          prawdziwego było uciszyć, odcięli kase dla harcerzy, przecież o tym też pisano!
          Później jak sępy w mediach go poniżano! Tylko dlaczego jego koledzy go
          zostawili, ten z brodą też! Gość jest wporządku, to jest najważniejsze!
          • Gość: Alf Re: Mandryga to gość! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 09:30
            Dziś Mirek napewno napisze parę zdań!
    • Gość: forumowicz Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 11:33
      A może by tak teraz media, skoro są zawsze takimi obrońcami prawdy - przyznały
      by się do błędu i napisały jak to było naprawdę?
      • Gość: Szymonowski Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 12:05
        No to czas rozliczyć pana Bałaja za nicnierobienie a Mandrydze jeśli go
        faktycznie skrzywdzono oddać to co jego.Ciekaw jestem zachowania mediów,szczuć
        człowieka to łatwe -trudniej naprawić jak widze z tekstów błąd.
    • Gość: Wojtek - kolega Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 12:11
      W tym trudnym czasie 2000 – 2002 władze Państwowe w sposób drastyczny
      ograniczyły środki dla ZHP, samorządy wspierały działania naszych hufców w
      zakresie działań programowych, nie mając możliwości wsparcia strukturalnego.
      Niestety wsparcie sponsorów zmalało znacząco ze względu wzrostu zapotrzebowania
      społecznego na pomoc dla wzrastającej liczby organizacji pozarządowych. Pisemne
      oświadczenia polityków i deklaracje wyrażane również w mediach nie odniosły
      oczekiwanych efektów. Podobne deklaracje wyrażane przez ostatnie trzy lata
      również nie przyniosły efektów finansowych. A Mirka załatwiono na zamówienie
      polityczne, za wysoko stał i za dużo chciał, wystarczy napisać o Powodzi 97 kto
      go nie zan na opolszczyźnie?! Napewno tak jak każdy człowiek robił błędy, ale
      czy ktoś wie o ty, że uległ w 1998roku ciężmiemu wypadkowi samochodowemu, leczy
      się do dziś! Ponad miesięc w szpitalu wiem bo jestemJego kolegą! Miał wielu jak
      był u szczytu popularności na opolszczyźnie! Potem nie było nas aby w tej
      sprawie zabrać głos! Przepraszam
      • Gość: opolanin Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 21.11.05, 23:18
        Panie Bałaj,.,czy pan nie jest ten sam co chciał wszystko psuc w ZSR w
        Grodkowie?......bo dziwnie mnie sie to nazwisko z toba kojarzy....Facet......Ty
        jedna rzecz umiales robic doskonale......wszystko psuć....czyby to ten sam
        Balaj......och.....chyba ja cos myle....ale od psucia...to Bałaj jestes
        doskonały......chyba nie myle Cie.....Ty facet nic nie potrafisz robisz poza
        tym ze psujesz.....ale pomysl , nad tym co mysle....? ja Tobie nie
        ublizam...tylko pomagam myslec? Ty jestes doskanały w
        psuciu.....doskonały.....powtarzam.....pamietam Ciebie jeszcze jak wykladałes w
        ZSR w Grodkowie.
        • Gość: Sebik Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 10:13
          to ten sam człek, którego zwolniono z dyrektora szkoły w Grodkowie, Dyrektora
          Banku Sółdzielczego w Grodkowie, instruktora Domu Kultury w Grodkowie, teraz
          jest nauczycielem WF w szkole gdzie Jego żona jest z-ca dyrektora szkoły w
          Grodkowie!
          • Gość: Nawijec Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:16
            Mandryga to był,jest, gość który potrafił i któremu się chciało.A na
            Opolszczyźnie goście którym się chce i potrafią niesą zbyt cenieni.W wielu
            innych dziedzinach widać jak są miksowani ci potrafiący przez
            układnych.Najlepiej to widać w polityce a tu wystarczy w samorządach.Marazm
            przeciętniactwo, oczekiwanie na pomoc z zewnątrz/warszawka,inwestorzy
            zagraniczni,województwo dolnośląskie albo śląskie do których powinniśmy być
            przyłączeni/ - ot rezultaty przeciętniactwa na które stawiamy nie tylko w
            harcerstwie.
        • Gość: Ela z Grodkowa Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 12:14
          Trzeba przypomnieć że Pan Bałaj tez był komendantem hufca z którego go
          zwolniono! Jak napisałam w gazecie 3 lata temu, że lisa do kurnika wpuścili,
          komentując wybór Bałaja na Komendanta Chorągwi to wielu to wyśmiewało!
          zapytajcie o opinię o tym Panu w Grodkowie!
      • Gość: Wojtek Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 14:56
        dałem link do hufca Byczyna na ich stronie na kg aby mogli zinteresowani się
        wypowiedzieć! Aczkolwiek zdania jestem, że nadszedł dzień budowania i zgody!
    • Gość: 2 w jednym Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 00:14
      Jakoś nie mogę się doczytać , to w Kluczborku jeszcze istnieje ZHP? Rafał B.
      jest komendantem czy nie?
      • Gość: bezpieczny Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 07:11
        Popieram Mandrygę,za jego czasów harcerstwo funkcjonowało należycie.A może
        wrócić do wypróbowanych osób odtrąconych przez Bałaja i klikę.
        Kluczbork to harcerska pustynia komendant jest tylko po to by robić tam kasę.
        Zarabia kosztem dzieci i środowiska a najgorsze jest to że wszyscy o tym wiedzą
        i toleruja.
    • Gość: Janusz Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 10:00
      Witam! Proszę, minęło 3 lata! Nie pozwolono Mirkowi na żadnym forum
      harcerskim / zbiórka komendantów, Zjazd Chorągwi, Naczelny Sąd Harcerski itd./
      wyrazić swojego zdania, zająć stanowiska wobec wielu oszczerstw, przedstawić
      dokumenty czy też pomóc wyjść z tych problemów. Wystarczyło wspólnymi siłami
      podjąć próbę ich zminimalizowania. Zawsze twierdzę, że należy rozmawiać, a nie
      szukać sztucznych problemów czy tworzyć intrygi, które nikomu nie służą.
      O wielu sprawach mówili instruktorzy z Byczyny, karano ich naganami i
      zawieszano 3 osoby w prawach instruktora, bo walczyli o Mirka. Paczków walczył
      również więc go rozwiązano, a przyjaciela Mirka- Darka Puka zawieszono w
      prawach! Pozostali zamilkli! strach?! Nadzwyczajny Zjazd zmienił wiele,
      odsunięto ludzi mało godnych od władzy, pozwolono wreszcie po 3 latach ma
      obronę własnych wartości i przedstawienie dokumentów świadczących o
      wiarygodności Mirka! Dziś do wszystkich hufców należy przyszłość Chorągwi!
      Ta 3-letnia lekcja jest dla nas! Nie można milczeć i przyglądać się biernie jak
      niszczone są wartości, ludzie...! Wszyscy Druhowie posiadamy na to wpływ, a
      zwłaszcza że tak wiele można wyczytać w Waszych wpisach na księgach hufców i
      chorągwi - kreatywność, chęć zmian i sukcesów oraz wola realizowania strategii
      rozwoju Chorągwi, promieniuje z nich! Tak trzymać!!! Do odważnych świat
      należy!!!!!!!!!
    • Gość: zainteresowany Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 10:18
      Mam tylko nadzieję, że teraz politycy opolscy nie potraktują choragwi
      instrumentalnie i pomogą w tej trudnej sytuacji! Wiem, że stwierdzenia narobili
      długów są nieprawdziwe, Oni tych pieniędzy nie mieli! Na wszystko muszą
      zarobić! Dziś nie są popularne zdjęcia z ich liderami potrzebne do lobbowania,
      dzis to Oni potrzebują lobbingu! I nie uprawiajcie Panowie politycy na nich
      politycznych gierek i pokazywania jacy to jesteście ważni!!!!! Pomóżcie
      chorągwi, hufcom opolskim bo warto stawiać na młode pokolenie polaków!
    • Gość: Wilczysko Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 14:16
      ehh to nasze społeczeństwo.
      Tylko nastąpił mały przłomik w sprawie Paru komendantów w Chorągwi i już
      wszyscy piszą jaki to Dh BAłaj jest Zły jaki to on jest, a jaki pan Mirosław
      jest dobry i co on nie zrobił a jeszcze kiedy onim pisały gazety to wszyscy psy
      wieszaliście.
      Szkoda słów.
      Do ZObaczenia na Harcerskim Szlaku
      Pozdrawiam Wilczysko.
      • Gość: Jacek Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 14:49
        Władzę miało paru facetów, którzy nie dali Mirkowi nic powiedzieć! Zaćpali się
        władzą! nie wiedzieli w tym człowieka! a kto był na drodze niewygodny to
        go "niszczyli". Czy tak się godzi? Facet był komendantem prawie 10lat! wtedy
        był dobry! A psy wieszała prasa, Pan Bocheński, który w jednym artykule
        przelreślił wszystko co człowiek zrobił dobrego! Nie robi błędów ten co nic nie
        robi! Mirek jak wielu z nas też je popełnia! Tylko kto z takim zaangażowaniem,
        determinacją, kompetencją i sercem działał dla młodzieży na opolszczyźnie!
        • Gość: Master Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:37
          Wszystko co złe powinni teraz odszczekać!I znów mamy powtórkę z rozrywki-
          Mandryga niewygodny to trzeba go zdołować,a teraz po czasie okazuje się że taki
          zły całkiem nie był.Ma życiową nauczkę otrzymaną od życzliwych polityków.
          • Gość: Darek-kolega Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 20:05
            Nie tylko politycy ale własne otoczenie, które lobbował i wspierał! Chorągiew
            rosła w oczach!!!!!! Wyróżnienia, nagrody nie przewróciły jemu w głowie, ale
            ludzie tego zazdrościli! Jako jeden z niewielu wiem, że po wypadku jako kadra
            niezbędna otrzymał mieszkanie w Opolu!!! do remontu i nie był w stanie zrobić
            go! wiele artykułów było opisywanych na temat kadry niezbędnej w Opolu, tylko
            nikt nie napisał, że Mandryga jako jedyny z tych niezbędnych, nie wykupił
            mieszkania i sprzedał, tylko oddał w zasoby komunalne do gminy Opole! I mieszka
            dalej w Byczynie! Frajer? czy uczciwy? Trzeba go dobrze znać! patrzy z dużym
            wyprzedzeniem w przyszłość, wielu z nas nie umiało sobie wielu spraw wyobrazić
            i iść w tym kierunku będąc w harcerstwie! zabrakło dobrego zmysłu. Dziś tego
            żałuję, uważam go za przyjaciela, aczkolwiek On nie wiem czy dziś tym uczuciem
            kogoś może obdarzyć oprócz Marioli /Jego żona/!!!!! Pozdrawiam Darek Paczków
          • Gość: Krzych Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:38
            Tak podziękujmy! Czy czas, w którym pracował Mirek był stracony? wielu ludzi
            już nie pamięta co dobrego ten człowiek zrobił!? 1995 Zlot na Górze Św. Anny
            kilka tysięcy harcerzy w nim uczestniczyło, a honorowym gościem był Prezyden RP
            Lech Wałęsa, 1997 sztab przeciwpowodziowy i akcje, które organizował, następnie
            otrzymanie tytułu Najlepszej Organizacji Pozarządowej w Polsce tak nasza
            Opolska Chorągiew ten tytuł otrzymała.Wyróżnień i nagród nie wymienię, bo
            wszystkich nie znam! Tysięce dzieci powodzian, z rodzin patologicznych, ubogich
            dla których organizował środki na obozy w kraju i zagranicą. Wstydzić powinni
            się wszyscy, którzy jemu kroku nie umieli dotrzymać! z lenistwa czy z braku
            umiejetności? nie jest to ważne, człowiek o olbrzymim potencjale "rozjechany"
            przez zazdrosnych polityków!!!!! Dziwi mnie fakt, że zazdrości z Jego sukcesów
            przez kadrę, która Go otaczała była i jest tak wielka. To tam przy okazji każdy
            uprawiał swoją politykę bo Mandryga był potrzebny, a następnie wszyscy
            oficjalnie Go potępiali. Przez 9 lat 3 razy wybierali Go Druhowie na
            Komendanta! Nie są godni takiego człowieka, bo zachowują się
            jak "śmieci" niestety tak się nie godzi! Czy kiedyś Ich zostawił w potrzebie,
            troskach, problemach? NIE!!!!!! Parę lat temu w wypadku samochodowym stracił
            dużo zdrowia, szpital i już kolega Go dowoził przez parę miesięcy! Nie zostawił
            stanowiska!Zawsze był, tylko wyrósł, w swojej pracy za wysoko, trzeba było Go
            zniszczyć! Ilu z instruktorów podjęło walkę? Politykom opolskim to pasiło, nie
            będzie konkurencji! I tak się stało! Dlaczego prawi harcerze nie pozwolili
            Mirkowi przez lata,przedstawić argumentów w swojej obronie! Czy widzieli, że
            niszczenie Mirka to było niszczenie powolne Chorągwi!? Dlaczego zabrano
            jemu głos, na Zjeździe Chorągwi na naszych spotkaniach? w tamtych latach,
            dopiero dziś dano jemu mozliwość przedstawienia własnej opinii i dowodów?!
            Dlaczego?????????????????????? Zazdrość, zawiść... to nie są cechy harcerzy,
            braterstwo gdzieś zginęło.......?
    • Gość: Robert Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 11:05
      Jestem z Byczyny i dobrze znam Mirka, jest świetnym organizatorem! Myslę, że po
      tych atakach na Niego, hufiec i Jego żonę /za pisanie prawdy w internecie,
      która została potwierdzona na zjeździ 5.11.br, była wczesniej przez poprzednire
      władze ukarana naganą!/, Mirek był bardzo przybity! Ale zawsze do dyspozycji
      hufca!!!! W wypadku sam. z którego wyszedł cudem, pare miesięcy leżał w
      szpitalu, po wyjściu juz zajmował sie harcerstwem! Bardzo niesprawiedliwe było
      Jego niszczenie przz poltyków róznych opcji! Dobrze, że choć dziś parę słów
      może przeczytać podziękowań!
      • Gość: beobachter Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 11:48
        A media zachowują się tak, jakby było wszystko OK. Dziś widziałęm na
        Krakowskiej billboard NTO "patrzymy władzy na ręce". hehehehehehehehehe to
        kpiny jakieś. Gratuluję im poczucia dobrze spełnionego obowiązku. Panie Potocki
        i Panie Karda - trochę samokrytyki. Skoro jesteście tacy zwolennicy Prawdy to
        może byście zaczęli od własnego podwórka?
    • Gość: Miron Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.05, 12:01
      Moje wykluczenie z ZHP było rzeczywiście zamówieniem politycznym!
      W artykule NTO 23.03.2003roku Pan Poseł Korzeniowski stwierdza, że Chorągiew
      winna uporać się z problemem Pana Mandrygi to pojawi się realna pomoc dla
      Chorągwi! Po czym w kwietniu był już wniosek o usunięcie mnie z ZHP. Gdzie
      jest ta pomoc, którą obiecał Pan Poseł Korzeniowski? Przez 3 lata zero realnej
      i rzeczywistej pomocy ! Byłe władze wywiązały się z układu!
      Dowodami w sprawie usunięcia mnie z ZHP był artykuł prasowy jako dokument
      świadczący o mojej winie oraz zeznania Pana Baałajaa! NSH nie wniósł o opinię
      w przedmiotowej sprawie do;
      Naczelnika ZHP, Przewodniczącej CKR ZHP, Przewodniczącej ChKR ZHPOpole,
      Komendy Opolskiej Chorągwi ZHP, GK ZHP w tym dział organizacyjny,
      Głównej Księgowej GK ZHP, Głównej Księgowej KCH ZHP Opole.
      Naczelny Sąd Harcerski nie wyznaczył drugiego terminu rozprawy. A odwołanie
      moje nie rozpatrzone od 2 lat. Trudno dzis o tym wszystkim pisać! Sprawy
      zostały załatwione na Zjeździe 5.11.br. po zjeździe osobiście podszedłem do
      Pana Bałaja i podałem rękę na zgodę mówiąc, że jako byli komendanci chorągwi
      winniśmy pomoc jej! Dziś Chorągwi potrzebny jest spokój i pomoc! Komisja
      Rewizyjna w spokoju pracuje! A obecne władze mają dużo spraw do załatwienia!
      Proszę o zakończenie tej dyskusji na forum, aby już nie podważać opinii
      harcerstwa na opolszczyźnie! Szukajmy zgody i tego co nas łaczy, a jest to
      dobro naszych harcerzy! Z poważaniem Mirosław Mandryga
      • Gość: Mareq Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 12:04
        racja racja racja
        chociaż aż włos się jeży...
        • Gość: Krzych Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 12:12
          tak a gdzie wszyscy byli przez te 3 lata, a wczesniej jak Mandryga walczył z
          problemami gremialnie nie walczyliście razem z nim o sprawy dla was ważne!
          Trzeba było takiego upokorzenia człowieka, abyście się odezwali? Fak sprawy
          zakończmy na tym forum! Niechaj ludzie przywróca normalność!
    • Gość: Zielony Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 17:12
      Brawo Mandryga, może ktoś wreszcie doceni jego pracę o osiągnięcia!
      • Gość: Maciek Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 19:09
        A gdzie ci wszyscy którzy potrafili klepać go po plecach i mówić jaką to dobrą
        robotę wykonuje.
        A obiecanki posłów np. Garbowskiego,Korzeniowskiego to jak kulą w płot.
        Kampania minęła co tam obiecanki-cacanki.Wstyd!
        • Gość: nawijec Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:43
          Mandryga to był,jest, gość który potrafił i któremu się chciało.A na
          Opolszczyźnie goście którym się chce i potrafią niesą zbyt cenieni.W wielu
          innych dziedzinach widać jak są miksowani ci potrafiący przez
          układnych.Najlepiej to widać w polityce a tu wystarczy w samorządach.Marazm
          przeciętniactwo, oczekiwanie na pomoc z zewnątrz/warszawka,inwestorzy
          zagraniczni,województwo dolnośląskie albo śląskie do których powinniśmy być
          przyłączeni/ - ot rezultaty przeciętniactwa na które stawiamy nie tylko w
          harcerstwie.

• Gość: Anioł Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 23:02
            Podsumowując-Mandryga na prezydenta!
            Oczyścić chłopa i dać mu funkcje na której będzie sie mógł realizować.
            • Gość: Zaskoczony Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 14.12.05, 11:56
              Z wielu powyższych wpisów wynika,żebyły komendant chorągwi Mirosław Mandryga
              był cudownym,profesjonalnym zarządcą jednostki ZHP,który pracując przez wiele
              lat na pełnym etacie,mając wielotysięczne wsparcie (zwłaszcza na początku)
              organów państwowych,wygenerował milionowe zadłużenie KCH ZHP Opole i został
              rzeszę zatrudnionych pracowników swoim następcom (bez opłaconego przez niemal 3
              lata ZUS i US)i zajęcia komornicze! Działania podejmowane w tym okresie w
              zakresie realizacji programu były niewątpliwie bardzo barwne i nagradzane dużą
              ilością wyróżnień. Ale co z tego jeśli zostawił posobie ruinę, której nikt nie
              chciał wziąć. Naiwny Stanisław Bałaj i jego ekipa, którą niemal błagał o pomoc
              właśnie Mirosław Mandryga na ostatnim swoim zjeździe wzięła na siebie zadanie
              wyprowadzenia tego koszmaru. Zmniejszono zadłużenie o 1/3 (tj. ponad 350.000,00
              zł),umożliwono jednostkom terenowym pozyskiwanie środków finansowych. Moim
              zdaniem gdyby Te właśnie osoby nadal pełniły swoje funkcje byłoby z każdym
              rokiem lepiej dla ZHP. I jeszcze jedno,jak sam pisze pan Mandryga to jednostki
              z Warszawy wykluczyły go z ZHP a nie Bałaj. Co więcej w obecnej komendzie
              zasiadają członkowie, którzy w ustępującej komendzie pełnili funkcje zastępców
              komendanta, czy to znaczy że przez 4 ostatnie lata o niczym nie wiedzieli i nie
              podejmowali żadnych działań? Dlaczego tak duża ilość osób zamieszczających
              swoje wpisy na tym forum nie pomogła w prowadzeniu chorągwi przez ostatnie 10
              lat, może byłoby lepiej? Na koniec mijający zjazd miał za zadanie wybór nowych
              władz choragwi,wszystkie przedstawiane tam insynuacje ze strony pana Janusza
              Wiśniaka są jedynie nie potwierdzonymi w żaden sposób przypuszczeniami. I takie
              właśnie zachowanie odbieram jako obecną kampanię wyborczą członka PIS pana
              Mirosława Mandrygę, który w ten sposób próbuje na powrót powrócić do łask.
              Gratulacje! W taki sposób szybko stowarzyszenie o społecznym charakterze jakim
              jest ZHP pozbędzie się mądrych, pełnych poświęcenia ludzi, którzy coś osiągnęli
              pełniąc swoją funkcję w sposób czysto wolontariacki. Oby nie, ale jak ich
              przekonać?
              • Gość: obserwator Re: Zmiana komendanta Chorągwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 12:35
                Z mojej wiedzy wynika, że Mirek nie jest członkiem żadnej partii! Jak widać ten
                temat wynikł przy artykule zmiana Komendanta Bałaja! W opisywanych wątkach jest
                napisane, że poprzednie władze nie przyszły na Zjazd Nadzwyczajny oprócz Pana
                Bałaja! Z rozmów wiem, że w wystąpieniu Mirka było wyjaśnienie poprzedniej
                sytuacji podparte dokumentami! Pan Bałaj nie zaprzeczył faktom! Sprawa Mirka w
                Wareszawie ma tryb odwoławczy i poczekajmy na finał! Odnośnie odwołania
                Komendanta, Skarbnika i zastępcy to cały Zjazd był za odwołaniem czyli to nie
                były sugestie Pana Wiśniaka! W tamtych czasach to nie było narobienie
                zadłużenia tylko brak tych środków! A zadłużenie, z relacji obecnych władz nie
                zmniejszyło się tylko zwiększyło! Myslę, że nie warto teraz wyciągać zarzutów
                Komisji Rewizyjnej wobec Pana Bałaja i Klimowskiego oraz Kaflowskiego tylko
                poczekać na finał! W przeciwieństwie do Mirka na Zjeździe mieliście czas i
                miejsce do przedstawienia swoich argumentów!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka