Gość: MIeszaniec IP: *.pl / 217.173.202.* 05.01.06, 18:08 Jak się pan Dyrekto boi braku frekwencji, to deklaruję, że pójdę z cała naszą rodziną. Będzie tego 30 ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mx4 Re: Pokażcie nam Cholonka! 05.01.06, 20:03 Dyrektor teatru zaraził się metodami pracy od naszych ratuszowych. Analizować, konsultować, słuchać propozycji, nie podejmować decyzji i trwać, trwać jak najdłużej. Za niepodjęcie decyzji jeszcze nikogo nie ukarali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Pokażcie nam Cholonka! IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 05.01.06, 21:32 Jak wyleci TAAAAKI Dyrektor to 5.000,00 zloty zaplace z przyjemnoscia !!!!!! za koszty wystawienia spektaklu. Macie moje slowo. Odpowiedz Link Zgłoś
zinnejbajki Cholonek 05.01.06, 21:48 A powod jest bardzo prosty... Dyrektor tutejszego "duzego" teatru nie jest slazakiem, nie czuje klimatu... Zreszta nie tylko on... Zeby wystawic ten spektakl wcale nie trzeba budynku teatru..., moze byc chocby sala gimnastyczna, czego dowodem bedzie spektakl w Pruszkowie. Ale w tym miescie /mysle o Pruszkowie/ mieszkaja slazacy... W Opolu nie... Cholonek jest sprawa polityczna - jak kazda dobra sztuka. Dziwi mnie, ze skoro tak zalezy na tym MN, nie zaryzykowala wystawienia tego spektaklu "gdziekolwiek"... A tak naprawde, na wielka sztuke "sie jezdzi", bo do Opola nie przyjdzie... W koncu do Katowic to tylko godzina jazdy... PS. Ciekawi mnie czy pani redaktor L. ktora tak pieknie walczy na stronach gazety byla na tym spektaklu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Choloonek - Detlef IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 22:21 "Wczora `eh poszou sie pospoominac', jak czynioou Detlef, eht Goroulicek, co ze tyjoryjoom kciou durs' przeginac'. Praktisz boou Ci uoon ajnfah - borocek. Jego tyjoryjoow uo wanckah, szwobah i roztomajtyj uoonowy weszy. Kristerze, kjero wjela po gouwah lyngua, niym siy niy nojdua ... pod wyszy. I uo legitce z niskym noomerym, co go robjooua mauym firerym. Warznym jak wyrfel maggi we zupje - mylce. Bez to nojd siy ... z palcym w dupje." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Euskadiusz STWORZMY LISTE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 22:20 proponuję udowodnić p. dyrektorowi, że się myli i stworzyć tutaj listę osób, które są zainteresowane pójściem na ten spektal. wiem, że lista zapisów istniała także w opolskim DWP-N, bo sam się byłem zapisać, mimo (a może dlatego) że spektakl widziałem już w Kamieniu. Czy to nie dziwne, że w Kamieniu (gdzie nie ma porządnego dojazdu) udało się zapełnić 2 spektakle, a dyrektor teatru tłumaczy się obawami o frekwencję? Problem raczej w tym, że jest to DOBRA sztuka, a takich przecież Ślązakom się odmawia ("oni nadają się tylko do fizycznej roboty") Wracając do meritum. Ruszam z listą: 1. Piotr Długosz + 4 osoby z mojej rodziny (Kotorz Mały) Czekam na następne wpisy, żeby nie było, że blefujemy proszę o minimum otwartości (czyli imię i nazwisko + miejscowość) Odpowiedz Link Zgłoś
zinnejbajki LISTE 05.01.06, 22:52 To nie kwestia udowodnienia dyrektorowi tutejszego "duzego" teatru, ze mu sie "oplaca" przywozic spektakl lub nie... Dostal w prezencie koncert Nohavicy, za ktory musialby zaplacic ok. 20 000 zl, ale on nawet o tym nie wie... to nie miesci sie w jego malym rozumku /bo nie jest slazakiem/. Trzeba byc ANIMATOREM a nie dyrektorem... ot co Cholonkowi to nie zaszkodzi... A teatr /ten "duzy"/ mamy w Opolu teraz piekny jako cud... nie? Tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zapreszczjeno? Po co w Opolu polski teatr? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 23:02 Coby se na niego z placu pospogloondac'!? Odpowiedz Link Zgłoś
zinnejbajki Re: Po co w Opolu polski teatr? 05.01.06, 23:21 A plac przeciez Lenina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP Re: STWORZMY LISTE IP: 212.244.78.* 06.01.06, 14:15 Jerzy Pawleta (Krapkowice) wraz z żoną Odpowiedz Link Zgłoś
marmullo Re: Pokażcie nam Cholonka! 05.01.06, 23:56 Teatr jest jednostka budżetową.Ale jak mniemam, nikt by dyrektora do paki nie wsadził, gdyby przez swoją działalnosc generował jakies zyski, odciążając budżet.Można wynajmować salę na różne uroczystości, czerpać z wynajmu Zapadni czynsz, wypożyczać stroje(zwłaszcza w karnawale), ale przecież można ściągać do miasta ciekawe spektakle.Robią to rożne agencje impresaryjne i dobrze na tym wychodzą a wcale nie maja sal teatralnych, czy koncertowych tylko je wynajmują.Spektakl kosztuje 8000 PLN koszty teatru 5000 PLN (duże,ale to już chyba z zyskiem) razem 13000. 700 miejsc na widowni razy 30 PLN cena biletu to 21000 PLN.O kurczę za dużo.Niech przyjdzie 500 widzow no to jest 15000 i zostaje niewielka górka.Oczywiście jest ryzyko, że przyjdzie 300.Ale to ryzyko trzeba podjać.Natomiast wystawiajac swoje spektakle żadnego ryzyka sie nie ponosi bo gdy sztuka o budzecie 100 tys.PLN zostanie wystawiona 3 razy i w glorii krytyków zejdzie z afisza to co?Teatr to sztuka elitarna,a że płaca za nią wszyscy to już ich sprawa.Myśle - czsem mi sie to zdarza - że tu jest interes do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
zinnejbajki Re: Pokażcie nam Cholonka! 06.01.06, 00:15 Tak naprawde, to "Cholonek" nie jest na 700 osobowa widownie, to spektakl raczej kameralny Podobnie jak spektakle Kantora, /z pelna swiadomoscia porownania/... Jego prezentacja w Opolu jest wazna!!!!!! Nawet bardzo wazna, dla wielu ktorzy tu mieszkaja, dla tych co tu "byli" na swieta, ktorzy maja klopoty z tozsamoscia narodowa Moze, w Muzeum Diecezjalnym... A swoja droga Teatr Korez jest fantastyczny,/chociaz nie ma tak pieknej elewacji/ i na dodatek jest slaski... Odpowiedz Link Zgłoś
marmullo Re: Pokażcie nam Cholonka! 06.01.06, 00:23 No to niech go Kobyłka w lalkach puści.Ciekawe ile tam wynajęcie sali kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRO Re: Pokażcie nam Cholonka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 14:47 Mysle, ze wiecej tu krzyku i awanturowania sie niz prawdziwej checi zrobienia czegos. Jesli sie dyrektor teatru nie godzi na udostepnienie sceny to trzeba zrobic to gdzie indziej. Zwlaszcza, ze spektakl nie wymaga, jak wspomniano w atrykule, wielkiej sceny ani widowni. Jak sie wokol spektaklu zrobi glosno a ludzie beda walic drzwiami i oknami dyrektorowi zrobi sie glupio i tyle. W dobie rynku i konkurencji nie rozumiem tego myslenia rodem z komuny: Jak nie mozna w teatrze to nigdzie nie mozna. Czy sztuka zagrana w zgrzebniejszych warunkach nie bedzie nosniejsza? Jak studentka napisala kilka zdan, ze Opole to dziura wielu zarzucilo jej pasywnosc i niech sama cos zrobi. Jesli MN i miejscowi Slazacy sa taka zgrana spolecznoscia w Opolu za jaka uwazaja sie na tym forum to jaki problem zorganizowac spektakl? Jesli to dobry spektakl pojda nan takze Kresowiacy (choc kto dzis tak dzieli opolska spolecznosc na Kresowiakow, Niemcow, Slazakow?). Jak ludzie pojda gdzie indziej a teatr bedzie swiecil pustkami dyrektor szybko sie czegos nauczy. Pozdrawiam BRO Odpowiedz Link Zgłoś
mx4 Re: Pokażcie nam Cholonka! 06.01.06, 14:51 "Cholonek" będzie w teatrze. Dyrektor się ugiął. A ja chociaż od pokoleń jestem z większości, to chętnie to przedstawienie obejrzę Odpowiedz Link Zgłoś
oskar44 Re: Pokażcie nam Cholonka! 06.01.06, 16:50 Wygląda na to, że główne przesłanie Cholonka zostało już w Opolu pogrzebane. Wrzawa i przepychanki takie, jakby chodziło o koncert z cyklu "serduszka dwa". A to nie gwarowe dialogi są najważniejsze w tym spektaklu (chociaż są pyszne !). Cholonka nie powinno się wpychać do Opola na siłę. Jeśli ma tam robić za "folklor", to jestem przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
k100 Re: Pokażcie nam Cholonka! 06.01.06, 17:10 Swiete slowa BRO. Na marginesie sprawy podobno Opole jest stolica Gornego Slaska nijak to pasuje do odmowy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś