Dodaj do ulubionych

Pokażcie nam Cholonka!

IP: *.pl / 217.173.202.* 05.01.06, 18:08
Jak się pan Dyrekto boi braku frekwencji, to deklaruję, że pójdę z cała naszą
rodziną. Będzie tego 30 ludzi.
Obserwuj wątek
    • mx4 Re: Pokażcie nam Cholonka! 05.01.06, 20:03
      Dyrektor teatru zaraził się metodami pracy od naszych ratuszowych. Analizować,
      konsultować, słuchać propozycji, nie podejmować decyzji i trwać, trwać jak
      najdłużej. Za niepodjęcie decyzji jeszcze nikogo nie ukarali.
    • Gość: Andrzej Re: Pokażcie nam Cholonka! IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 05.01.06, 21:32
      Jak wyleci TAAAAKI Dyrektor to 5.000,00 zloty zaplace z przyjemnoscia !!!!!!
      za koszty wystawienia spektaklu.
      Macie moje slowo.
    • zinnejbajki Cholonek 05.01.06, 21:48
      A powod jest bardzo prosty...
      Dyrektor tutejszego "duzego" teatru nie jest slazakiem, nie czuje klimatu...
      Zreszta nie tylko on... Zeby wystawic ten spektakl wcale nie trzeba budynku
      teatru..., moze byc chocby sala gimnastyczna, czego dowodem bedzie spektakl w
      Pruszkowie. Ale w tym miescie /mysle o Pruszkowie/ mieszkaja slazacy...
      W Opolu nie...
      Cholonek jest sprawa polityczna - jak kazda dobra sztuka. Dziwi mnie, ze skoro
      tak zalezy na tym MN, nie zaryzykowala wystawienia tego spektaklu
      "gdziekolwiek"...
      A tak naprawde, na wielka sztuke "sie jezdzi", bo do Opola nie przyjdzie...
      W koncu do Katowic to tylko godzina jazdy...
      PS. Ciekawi mnie czy pani redaktor L. ktora tak pieknie walczy na stronach
      gazety byla na tym spektaklu...
      • Gość: pasikoonik Choloonek - Detlef IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 22:21
        "Wczora `eh poszou sie pospoominac',
        jak czynioou Detlef, eht Goroulicek,
        co ze tyjoryjoom kciou durs' przeginac'.
        Praktisz boou Ci uoon ajnfah - borocek.

Jego tyjoryjoow uo wanckah, szwobah
        i roztomajtyj uoonowy weszy.
        Kristerze, kjero wjela po gouwah
        lyngua, niym siy niy nojdua ... pod wyszy.

I uo legitce z niskym noomerym,
        co go robjooua mauym firerym.
        Warznym jak wyrfel maggi we zupje -
        mylce. Bez to nojd siy ... z palcym w dupje."

• Gość: Euskadiusz STWORZMY LISTE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 22:20
      proponuję udowodnić p. dyrektorowi, że się myli i stworzyć tutaj listę osób,
      które są zainteresowane pójściem na ten spektal.
      wiem, że lista zapisów istniała także w opolskim DWP-N, bo sam się byłem
      zapisać, mimo (a może dlatego) że spektakl widziałem już w Kamieniu.
      Czy to nie dziwne, że w Kamieniu (gdzie nie ma porządnego dojazdu) udało się
      zapełnić 2 spektakle, a dyrektor teatru tłumaczy się obawami o frekwencję?
      Problem raczej w tym, że jest to DOBRA sztuka, a takich przecież Ślązakom się
      odmawia ("oni nadają się tylko do fizycznej roboty")

Wracając do meritum. Ruszam z listą:
      1. Piotr Długosz + 4 osoby z mojej rodziny (Kotorz Mały)

Czekam na następne wpisy, żeby nie było, że blefujemy proszę o minimum
      otwartości (czyli imię i nazwisko + miejscowość)
      • zinnejbajki LISTE 05.01.06, 22:52
        To nie kwestia udowodnienia dyrektorowi tutejszego "duzego" teatru,
        ze mu sie "oplaca" przywozic spektakl lub nie...
        Dostal w prezencie koncert Nohavicy, za ktory musialby zaplacic ok. 20 000 zl,
        ale on nawet o tym nie wie... to nie miesci sie w jego malym rozumku /bo nie
        jest slazakiem/.
        Trzeba byc ANIMATOREM a nie dyrektorem... ot co
        Cholonkowi to nie zaszkodzi...
        A teatr /ten "duzy"/ mamy w Opolu teraz piekny jako cud... nie?
        Tylko po co?
        • Gość: zapreszczjeno? Po co w Opolu polski teatr? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 23:02
          Coby se na niego z placu pospogloondac'!?
          • zinnejbajki Re: Po co w Opolu polski teatr? 05.01.06, 23:21
            A plac przeciez Lenina
      • Gość: JP Re: STWORZMY LISTE IP: 212.244.78.* 06.01.06, 14:15
        Jerzy Pawleta (Krapkowice) wraz z żoną
    • marmullo Re: Pokażcie nam Cholonka! 05.01.06, 23:56
      Teatr jest jednostka budżetową.Ale jak mniemam, nikt by dyrektora do paki nie
      wsadził, gdyby przez swoją działalnosc generował jakies zyski, odciążając
      budżet.Można wynajmować salę na różne uroczystości, czerpać z wynajmu Zapadni
      czynsz, wypożyczać stroje(zwłaszcza w karnawale), ale przecież można ściągać do
      miasta ciekawe spektakle.Robią to rożne agencje impresaryjne i dobrze na tym
      wychodzą a wcale nie maja sal teatralnych, czy koncertowych tylko je
      wynajmują.Spektakl kosztuje 8000 PLN koszty teatru 5000 PLN (duże,ale to już
      chyba z zyskiem) razem 13000. 700 miejsc na widowni razy 30 PLN cena biletu to
      21000 PLN.O kurczę za dużo.Niech przyjdzie 500 widzow no to jest 15000 i zostaje
      niewielka górka.Oczywiście jest ryzyko, że przyjdzie 300.Ale to ryzyko trzeba
      podjać.Natomiast wystawiajac swoje spektakle żadnego ryzyka sie nie ponosi bo
      gdy sztuka o budzecie 100 tys.PLN zostanie wystawiona 3 razy i w glorii krytyków
      zejdzie z afisza to co?Teatr to sztuka elitarna,a że płaca za nią wszyscy to już
      ich sprawa.Myśle - czsem mi sie to zdarza - że tu jest interes do zrobienia.
      • zinnejbajki Re: Pokażcie nam Cholonka! 06.01.06, 00:15
        Tak naprawde, to "Cholonek" nie jest na 700 osobowa widownie,
        to spektakl raczej kameralny
        Podobnie jak spektakle Kantora, /z pelna swiadomoscia porownania/...
        Jego prezentacja w Opolu jest wazna!!!!!!
        Nawet bardzo wazna, dla wielu ktorzy tu mieszkaja,
        dla tych co tu "byli" na swieta, ktorzy maja klopoty z tozsamoscia narodowa
        Moze, w Muzeum Diecezjalnym...
        A swoja droga Teatr Korez jest fantastyczny,/chociaz nie ma tak pieknej
        elewacji/ i na dodatek jest slaski...

• marmullo Re: Pokażcie nam Cholonka! 06.01.06, 00:23
          No to niech go Kobyłka w lalkach puści.Ciekawe ile tam wynajęcie sali kosztuje?
          • Gość: BRO Re: Pokażcie nam Cholonka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 14:47
            Mysle, ze wiecej tu krzyku i awanturowania sie niz prawdziwej checi zrobienia
            czegos.
            Jesli sie dyrektor teatru nie godzi na udostepnienie sceny to trzeba zrobic to
            gdzie indziej. Zwlaszcza, ze spektakl nie wymaga, jak wspomniano w atrykule,
            wielkiej sceny ani widowni.
            Jak sie wokol spektaklu zrobi glosno a ludzie beda walic drzwiami i oknami
            dyrektorowi zrobi sie glupio i tyle.
            W dobie rynku i konkurencji nie rozumiem tego myslenia rodem z komuny: Jak nie
            mozna w teatrze to nigdzie nie mozna.
            Czy sztuka zagrana w zgrzebniejszych warunkach nie bedzie nosniejsza?

Jak studentka napisala kilka zdan, ze Opole to dziura wielu zarzucilo jej
            pasywnosc i niech sama cos zrobi.
            Jesli MN i miejscowi Slazacy sa taka zgrana spolecznoscia w Opolu za jaka
            uwazaja sie na tym forum to jaki problem zorganizowac spektakl? Jesli to dobry
            spektakl pojda nan takze Kresowiacy (choc kto dzis tak dzieli opolska
            spolecznosc na Kresowiakow, Niemcow, Slazakow?).
            Jak ludzie pojda gdzie indziej a teatr bedzie swiecil pustkami dyrektor szybko
            sie czegos nauczy.

Pozdrawiam
            BRO
            • mx4 Re: Pokażcie nam Cholonka! 06.01.06, 14:51
              "Cholonek" będzie w teatrze. Dyrektor się ugiął. A ja chociaż od pokoleń jestem
              z większości, to chętnie to przedstawienie obejrzę
              • oskar44 Re: Pokażcie nam Cholonka! 06.01.06, 16:50
                Wygląda na to, że główne przesłanie Cholonka zostało już w Opolu pogrzebane.
                Wrzawa i przepychanki takie, jakby chodziło o koncert z cyklu "serduszka dwa".
                A to nie gwarowe dialogi są najważniejsze w tym spektaklu (chociaż są
                pyszne !). Cholonka nie powinno się wpychać do Opola na siłę. Jeśli ma tam
                robić za "folklor", to jestem przeciw.

• k100 Re: Pokażcie nam Cholonka! 06.01.06, 17:10
              Swiete slowa BRO. Na marginesie sprawy podobno Opole jest stolica Gornego
              Slaska nijak to pasuje do odmowy.

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka