Dodaj do ulubionych

Prośba do mieszkańców Opola

05.05.06, 16:38
Mam prośbę do wszystkich mieszkańców Opola. Jestem studentem i dostałem
temat do opracowania, w którym muszę uwzględnić pare rzeczy.
Więc w związku z tym mam do Was kilka pytań:

1.Co myślicie o ekonomii w swoim mieście (Opole) ?
2.Czy jesteście zadowoleni z waszego miasta ?
3.Czy ludzie mieszkający w Opolu chcą w nim mieszkać, lub czy chcą sie
przeprowadzać do innych miast, jeśli tak to do jakich i z jakiego powodu ?
4.Jak w Opolu jest z pracą ?

Z góry dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • holly_lca Re: Prośba do mieszkańców Opola 07.05.06, 11:18
      Bardzo prosze o 1-2 zdania do każdego pytania, ponieważ jest mi to bardzo potrzebne.
    • Gość: no spam Re: Prośba do mieszkańców Opola IP: 217.197.78.* 07.05.06, 11:33
      i tak każde regionalne forum spamujesz?
      • holly_lca Re: Prośba do mieszkańców Opola 07.05.06, 11:35
        Gość portalu: no spam napisał(a):

> i tak każde regionalne forum spamujesz?

Niewiem o co Ci chodzi. Poprostu mam pracędo napisania i zgłaszam się z pomocą
        do mieszkańców tych miast, które mam uwzględnić. Pomyśl troszkę czy Ty "Gościu"
        wiesz co to jest spam...
    • Gość: Majka Re: Prośba do mieszkańców Opola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 11:36
      Jaki temat Cię interesuje? a gdzie studiujesz? a czy dostałes już indeks?
      • holly_lca Re: Prośba do mieszkańców Opola 07.05.06, 11:39
        Interesują mnie dosłownie te pytania, które napisałem. Potrzebuje wypowiedzi
        mieszkańców danych miast które muszę uwzględnić...
        Studiuję Transport
        Nie nie dostałem jeszcze indeksu
    • Gość: Tadeusz Re: Prośba do mieszkańców Opola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 13:32
      1.Co myślicie o ekonomii w swoim mieście (Opole) ?

Dramat!

2.Czy jesteście zadowoleni z waszego miasta ?

Nie!

3.Czy ludzie mieszkający w Opolu chcą w nim mieszkać, lub czy chcą sie

Chcą ale inne miasta oferują im więcej. Tu, jeśli nie jesteś w układzie, nie
      masz szans! Dlaczego, o tym w kolejnej odpowiedzi.

4.Jak w Opolu jest z pracą ?
      Żle! Po pierwsze, problem maja pracodawcy, bo co zdolniejsi i kreatywniejsi
      młodzi ludzie dawno stąd wyjechali (jeśli nie do dynamicznie rozwijających się
      miejscowości, to za granicę). Po drugie nie ma pracy, bo obecne władze miasta
      skutecznie zamykają drogę inwestorom, którzy mogliby te miejsca tworzyć. Jest
      oczywiście wyjątek: jeśli jesteś kolegą jednego radnego, twoje szanse na
      znalezienie pracy w urzędzie miasta bądz w miejskiej spółce znacznie wzrastają.
      Musisz się z nim zaprzyjażnić, słuchać jego poleceń, udawać że walczysz z
      korupcją i wówczas masz pracę. Tak więc komunistów zastąpiła PO, zaś w miejsce
      korupcji pojawił się nepotyzm. Należy więc zadać kolejne pytania.
      Jak wielu jest dziś nieodpowiednich ludzi na niewłaściwych sobie i swoim
      kompetencjom miejscach? Jak wielu z nich marnuje się, nie spełnia nigdy, bo
      nie udało im się własnymi siłami sprostać różnej maści przeciwnościom losu? A
      z drugiej strony, wobec ilu ludzi otoczenie dziwi się: jak to możliwe, żeby
      ktoś taki pełnił taką a taką funkcję, przecież to kompletny głuptak
      (eufemizm!), zwykły kacyk? Z pewnością nie są to przypadki akcydentalne.
      Opolem rządzi dziś bowiem wstawiennictwo, znajomości, układy — to
      żadna zresztą nowość, żadne zadziwiające novum, ani kopernikańskie odkrycie.
      Poważnym problemem jest również nepotyzm. Przystańmy na chwilę przy tym
      ostatnim — bo rozpatrywać całe to spektrum aktualnych problemów naszego miasta
      (Urzędu Miasta Opola w szczególności) to zadanie dla sztabu
      ludzi-specjalistów, a nie dla jednej skromnej osoby — i zastanówmy się, czy
      rozpatrywać można problem ten tylko i wyłącznie w ujęciu krytycznym, a jeśli
      tak, to jak uczynić to, unikając jednocześnie hipokryzji afektowanej?
      • Gość: krzysiek Re: Prośba do mieszkańców Opola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 17:03
        Tadeusz nie daje sobie widocznie rady, dlatego tyle żółci w jego wypowiedzi.
        • Gość: mieszkaniec Re: Prośba do mieszkańców Opola IP: 87.207.154.* 07.05.06, 17:11
          Dokładnie, Tadeusz jeszcze chyba jest w PRLu: "Czy się stoi czy się leży 1500
          się należy"
          Ja mieszkam w Opolu i nie mam zamiaru się wyprowadzać, Opole jest ok!!!
        • Gość: Tadeusz Re: Prośba do mieszkańców Opola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 17:19
          Akurat ja daję sobie radę znakomicie. Pracuję we Wrocławiu. Na szczęście jest
          autostrada więc podróż nie stanowi problemu. Znam jednak wielu, którzy istotnie
          nie dali sobie tu rady i pracują obecnie... w Warszawie, Wrocławiu, Krakowie.
          Trójka moich rówieśników (koledzy ze studiów) znalazło niezłą pracę w Gliwicach
          i podobnie jak ja "dymają" dzień w dzień w przeciwnym niż ja kierunku. Mój
          starszy, serdeczny przyjaciel (postać to znana z lokalnego "szklanego ekranu")
          Andrzej pracuje w Katowicach i jest niezwykle zadowolony.
          Wracam więc codziennie na stare śmieci, idę sobie na piwko, a tu kurcze co
          widzę? Przy stawku piwka ni ma. Trzy stoliki na krzyż. Koncesja do 18,00. Na
          rynku biednie - nie dziwota że wspomnienie Pogana zamiast obrzydzenia, tęsknotę
          u niektórych przywołuje. Smutne to ale prawdziwe. I współczucie dla włodarzy
          obecnych, że tacy nieruchawi. Beznadziejni.
          A propos układów uwierz mi - znam kilka osób, co pracę w opolskim ratuszu
          zawdzięczają nie fachowości a układom partyjnym, układzikom towarzyskim,
          koneksjom. Jak za komuny.
          Nic się kompletnie nie zmieniło. A jako że Wrocław znam dobrze, mam porównanie.
          Wiem, że może być inaczej. LEPIEJ!
          • Gość: mieszkaniec Re: Prośba do mieszkańców Opola IP: 87.207.154.* 07.05.06, 20:30
            Chłopcze....
            Pracuje w Opolu i zarabiam krocie i tu jest moje miejsce, a Ty bidoku możesz
            sobie do holoandii czay niemiec wyjechać dorobić!!! Ja nie musze! i mam więcej
            niz
            ty !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
            • Gość: realista Re: Prośba do mieszkańców Opola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 20:45
              Ciekawe gdzie jezdzisz na zakupy? Hahaha. Do Opolanina? hehehe. Do Reala?
              • Gość: mieszkaniec Re: Prośba do mieszkańców Opola IP: 87.207.154.* 07.05.06, 20:54
                Tak, troche robie w opolaninie i w tesco i nie mysł sobie cawaniaczku bym
                jeździł na zakupy do Wrocka czy do szwagra "kochane niemcy" Za to ich tu w
                Opolu stokrocie, oni chyba kochają Opole, gdzie nie spojrzeć jest ich masa!!!
                • Gość: realista2 Re: Prośba do mieszkańców Opola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 21:17
                  A w ktorym Tesco? A moze to Auchan, poimyliły Cie się markety?
                  • Gość: Mitrandir Re: Prośba do mieszkańców Opola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 15:16
                    Odopowiedzi szukaj w tematach związanych z Prezydentem i inwestycja
                    Cadbury....Tam jest sporo postów i dobrych tekstów, któe pomogą Ci.

CO do Opola.
                    1.Co myślicie o ekonomii w swoim mieście (Opole) - ekonomicznie Opole to dno.
                    Dlaczego? Nie ma nowych inwestycji. Nie mówię o kiosku ze szmatami czy marketu.
                    Nowe inwestycje o charakterze przemysłowym to marzenie. Istniejące firmy często
                    kwitną - ZOTT, Nutricia, ale i czasami zwijają sie ze względów na brakmożliwośći
                    dogadania się z Urzędem Miasta.
                    Po za tym załatwienie pozowlenia - trwa miesiącami. Plan zagospodarowania
                    przestrzennego - brak. Są studia , ale brak planu pozbawił Opole kilku inwestycji.
                    Ceny m2 terenu pod przemysł i magazyny to około 40 zł/m2 - 200 -300 % wyższa niż
                    w innych gminach na terenie - choćby naszego województwa.

Czy jesteście zadowoleni z waszego miasta ?
                    Zadowoleni - z czego?
                    Niestety ale ciężko jest być zadowolonym z miasta gdzie garstka zarabia. Reszta
                    szwęda się od pracy do pracy, jeździ na Saksy do roboty, studenci nie mają
                    możliwości zatrudnienia po studiach itd.
                    NIe jestem zadowolony choćby z rozrywek oferowanych przez maisto Opole... dni
                    miasta...200 - 600 osób w Rynku i jeden zespół (Perfect). KOniec imprezy o
                    19.00. Przykład zaściankowości i otępienia władz opolskich. Zapraszam do np.
                    Nysy gdzie Dni Miasta trwają przez 3 dni i noce na dwóch płytach stadionowych i
                    gdzie do północy grają: Zakopower, Lady Pank, Elektryczne Gitary, Monika Brodka,
                    Virgin czy Jakiś tam Drupi.

AD3 - Czy ludzie mieszkający w Opolu chcą w nim mieszkać, lub czy chcą sie

Mieszkam od kilku lat. Miasto jest OK, ale nie wiele się dzieje. Władze miejskie
                    są nierudolne, ociężałe i tępe, jednak pięknie się tłumaczą.
                    TO co w innych miastach robi 1-2 osoby, w Opolu robi 30-40. Dlaczego -? Tłumaczą
                    się tak: "sprawa innego wydziału". A interesana niech spada. Najlepiej do
                    Legnicy czy Wrocławia.

Ad4.
                    Jak w Opolu jest z pracą ?

Jak jest z pracą - jak wyżej. Absolwenci studiów - do Reala, Tesco czy Kinoplexu
                    na kasjerów - czasami trafi się coś lepszego - przez przypadek lub znajomości.
                    W urzędach nie ma na co liczyć. Konkursy trawają miesiącami....
                    NOwe zakałdy nie powstają. CO najwyżej istniejące zwiększają czasami swoje
                    zatrudnienie.
                    Ogólenie stagnacja i marazm.
                    Zapraszam również na
                    forum -> nysa.info

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka